Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Elektromos kandalló – 2024 legjobbjai – Tesztek & vélemények alapján

Szeretnénk látványos és egyben hatékony kiegészítő fűtést otthonunkba? Az elektromos kandalló jó döntés lehet, mi pedig most segítünk a megfelelő modell kiválasztásában.

Tartalomjegyzék

Az őszi és a tavaszi időszakban gyakran hosszú hetekig jellemzőek az olyan időjárási körülmények, amikor nagy szükség van valamilyen kiegészítő fűtésre, mert a központi rendszer elindítása nem lenne költséghatékony.

Az emberek többsége ilyenkor beruház egy nagyobb teljesítményű hősugárzóra vagy olajradiátorra, melyek valóban hasznos kiegészítők, azonban az élmény tekintetében semmit sem adnak hozzá például a kellemes őszi esték hangulatához.

Ilyenkor lehet jó választás egy elektromos kandalló, melyek egyre népszerűbbek a hazai piacon is, ezért most összegyűjtöttük, hogy milyen modellek közül érdemes válogatniuk azoknak, akik ilyen terméket szeretnének vásárolni maguknak.

A legjobb elektromos kandallók

Elektromos kandalló kutatásunkat a következő forrásokból készítettük:

 • saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • hiteles nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával.

Tagu Powerflame 23 (23PF1A) – A nemzetközi piac kedvence

Előnyök
 • Rengeteg beépítési lehetőség
 • Alacsony fogyasztás
 • Egy 37 m²-es helyiséget is képes felfűteni
 • Digitális termosztát
 • Gyönyörű, önmagában is használható lángeffekt
Elérhető itt
globy.hu – hivatalos
pepita.hu

Szeretnénk egy olyan elektromos kandallót, ami a beépíthetőség szempontjából rengeteg lehetőséggel kecsegtet? Akkor a Tagu Powerflame 23 biztosan nem okoz majd csalódást!

Beépíthető falba, bútorba vagy egyedi megoldásokba 

Kompakt méretei és mindössze 15 centiméteres mélysége miatt a Tagu elektromos kandallójának az egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon egyszerűen beépíthető gyakorlatilag bárhová. A termék ugyanis egy kandallóbetét, ami önmagában is megállja a helyét, de az esztétikai hátteret nekünk kell megteremtenünk hozzá.

Így alkalmazhatjuk a falban, valamelyik bútorban, de akár egy külön keretet vagy díszkandallót is építhetünk hozzá – a határ a csillagos ég. Cserébe a termék elragadó realizmussal szolgál, hiszen nagyon látványos tűz- és parázseffekttel dolgozik, ami napközben is tökéletesen látható.

Okosfunkciók és beállítások sokasága vár ránk

A Tagu Powerflame természetesen nem csak a látványra fókuszál. Az 1500 W-os fűtőszálnak köszönhetően hősugárzóként is tökéletes – legfeljebb 37 négyzetméterig –, miközben alacsony fogyasztás jellemzi. Utóbbi különösen akkor igaz, ha csak a lángeffektet élvezzük, hiszen ilyenkor kevesebb áramot használ, mint egy villanykörte.

A kandalló mindemellett rendelkezik okosfunkciókkal, így digitális termosztáttal, ablaknyitás-érzékelővel, programozható indítással és kikapcsolással, miközben távirányítójával még a távoli vezérlés, a kényelem is biztosított.

Elektromos kandallók a belépő szinten

Somogyi Elektronic Home FKK 15

Előnyök
 • Tökéletes belépő szint az elektromos kandallók világába
 • A Somogyitól megszokott minőség elérhető áron
 • Látványos retro hatású termékdizájn
 • Kiváló fűtésteljesítmény, egyszerű kezelhetőség
 • Masszív kialakítás, fémhatású ház
Elérhető itt
SOMOGYI.HU – HIVATALOS
PEPITA.HU
notebook.hu

A hazai piacon előkelő szerepet betöltő Somogyi Elektronic már a belépő szinten is kifejezetten jó minőségű termékekkel kecsegtet azok számára, akik szeretnének otthonra egy látványos, mégis nagy teljesítményre képes elektromos kandallót.

Kapcsolódó tesztünk: Home FKK 15 elektromos kandalló teszt

Igényes kialakítás, látványos tűzeffekt

A Somogyi Elektronic Home FKK 15 elsőként a megjelenésével tudja levenni a lábáról a vásárlókat. Nem véletlenül, hiszen bár a termék külseje masszív műanyagból készült, mégis képes volt a gyártó fémhatásúvá tenni az egészet, ami az igazi kandallók érzetét kelti.

Különösen az ízléses díszítéseknek, illetve a mutatós kialakításnak köszönhetően, mely az ablakos ajtóval kiegészülve minden tekintetben olyan összhatást kelt, mint egy valódi kandalló, amiben igazi tűz lobog.

Ezt a Somogyi elképesztően látványos tűzeffekttel támogatta meg, mely az izzó fahasábok és parázs érzetét kelti, miközben a lánghatás szintén annyira élethű lett, hogy önmagában, fűtés funkció nélkül alkalmazva is kellemes meleg érzetet nyújt.

Nagy teljesítmény, két fűtési fokozat

Annak ellenére, hogy a Somogyi Elektronic Home FKK 15 elektromos kandalló nem rendelkezik túl nagy méretekkel (kiterjedése 39,5 x 56,5 x 23 cm), a teljesítmény szempontjából garantáltan nem okoz majd csalódást a leendő tulajdonosok számára.

Ez a szabadon álló kialakítású kandalló ugyanis két fűtési fokozattal büszkélkedhet, hogy mindig az aktuális igényeinkhez igazíthassuk a teljesítményét, és míg első fokozaton 1000W-on, a másodikra kapcsolva akár 2000W-on is képes üzemelni.

Ez teljesen elegendő abban az esetben, ha egy jó teljesítményű kiegészítő fűtést szeretnénk vásárolni magunknak, a jól szigetelt helyiségekben meglepően gyorsan lehet vele kellemes meleget varázsolni maximum 30 négyzetméterig.

Maximális biztonság

Noha a legtöbb elektromos kandallóhoz hasonlóan a Somogyi Elektronic Home FKK 15 működése is minimális zajjal jár – maximális teljesítmény mellett 50 dB zajszintet ad ki magából –, cserébe azonban nemcsak kellemes meleget biztosít, hanem a biztonság terén sem vall kudarcot.

A gyártó minden terméknél óriási figyelmet fordít arra, hogy normál körülmények között kellő biztonságban fűtse be az adott helyiséget, illetve fényeffektjével kellemes hangulatot is varázsoljon hozzá.

Ehhez egy mechanikus termosztátot építettek a kandallóba, mely nemcsak az automatikus ki- és bekapcsolást biztosítja, hanem még a túlmelegedés ellen is maximális védelmet nyújt az eszköz számára, hiszen probléma esetén képes magától kikapcsolni.

Vásárlói vélemények

A Somogyi termékek az elektromos kandallók piacán a legnépszerűbbek közé sorolhatók Magyarországon, az internetes értékelések zöme leginkább kiváló ár-érték arányát dicséri, illetve látványos megjelenését, hiszen valóban kandallóérzetet nyújt minden tekintetben.

Ezen felül rengetegen kiemelték a nagyszerű fűtőteljesítménye mellett azt is, hogy kiegészítő fűtésként tökéletesen megállja a helyét különösen akkor, ha csak egy helyiség bemelegítése a cél.

Hátrányként az emberek többsége az enyhén zajos működést emelte ki – ami különösen a ventilátorból fakad –, de kompromisszumot igényel még a minimális szerelési igény a lábak tekintetében, valamint a manuális hőszabályozás, ami árkategóriájában teljes mértékben elnézhető.

Klarstein St. Moritz – csendes és élethű hatás már a belépő szinten

Előnyök
 • A termékkategórián belül csendes működés
 • Küllemre az igazi kandallók hatását kelti
 • Ideális belépő szintű kandalló kiegészítő fűtéshez
 • Könnyed és átlátható kezelhetőség
 • Egyszerűen szabályozható hőfok
Elérhető itt
ELECTRONIC-STAR.HU
KLARSTEIN.HU

A Klarstein St. Moritz a kiváló német minőségéről ismert gyártó belépő szintű elektromos kandallója, mely kiváló fűtési teljesítménye mellett elképesztőan magas esztétikai értéket nyújt, garantáltan otthonunk egyik központi eleme válhat belőle.

Ránézésre, mint egy igazi kandalló

Ami a Klarstein St. Moritz egyik legnagyobb előnye, hogy elképesztően látványos, maximálisan realisztikus összhatást képes nyújtani, hála az aprólékos kialakításának, az autentikus fém karoknak, valamint a stabil, mégis stílusos lábaknak.

A termékdizájn kapcsán külön kiemelendők az ajtók, de a gyártó odafigyelt a külön hamuzó kialakítására, miközben a tűztér ajtaja megszólalásig hasonlít a hagyományos fatüzeléses kandallóknál tapasztalt megjelenésre.

Az összhatást azonban minden kétséget kizáróan a valószerű lánghatás emeli még magasabb szintre, az égő lángnyelvek és az izzó fahasábok teljesen megfelel a valóságnak, miközben már optikai hatása is erőteljes melegségérzetet képes biztosítani.

Nagy teljesítmény a kellemes belső hőmérsékletekért

Bár az elektromos kandalló lángeffektje több szempontból is szabályozható, növelhető vagy csökkenthető a fényerő, azonban az eszköz nemcsak optikailag képes melegíteni az adott helyiséget, hanem ténylegesen is – hála az 1850W teljesítményű fűtőtestnek.

Ennek köszönhetően a Klarstein St.Moritz nemcsak egy lakáskiegészítőként, hanem hasznos fűtőelemként is ideális, ha átmeneti vagy kiegészítő fűtésre van szükségünk, hiszen képes percek alatt felfűteni egy nagyobb helyiséget, ha szükség van rá.

Mindehhez visszafogott méretek (38 x 59 x 26cm-es kiterjedés), a nagy teljesítmény ellenére pedig kellemesen csendes működés kapcsolódik, noha használhatjuk egyszerű hangulatfényként is, a fűtőtest kikapcsolásával.

Egyszerű kezelhetőség, biztonságos használat

Fontos, hogy a Klarstein St. Moritz elektromos kandallónak még a használata is rendkívül egyszerű, sőt a gyártó gondoskodott róla, hogy a kezelőszerveket elrejtsék szem elől, így az garantáltan nem befolyásolja majd negatívan a megjelenéshez kapcsolódó összhatást.

A gombok ráadásul rendkívül egyértelműek, a négy kapcsoló közül az egyik a ventilátort, a másik a tűzeffektet kapcsolja ki és be, de találunk két fűtésszabályozót is rajta. Ezek közül az első fokozat csak 900W-on üzemelteti az eszközt, míg a második bekapcsolásával újabb 900W támogatja meg a fűtést.

A hagyományos kapcsolókon kívül két tekerhető szabályozó is található a kandallón. Ezek közül az egyik a fényerőért, a másik pedig a lángeffekt intenzitásáért lesz a felelős.

Vásárlói vélemények

Erről az elektromos kandallóról hazánkban és külföldön (különösen Németországban) nagyon sok jót írnak az emberek a fórumokon. A legtöbben a látványos és egyben hangulatos összhatását emelték ki a sorból, de rengeteg embernek tetszett a nagy fűtési teljesítmény is.

Különösen az Amazonon sok vásárló kiemelte a realisztikus, fűtés nélkül is üzemeltethető lángeffektet, melyek alapvetően meghatározzák a termék hangulatát. A legtöbb vásárló arról írt, hogy fűtés nélkül is otthonosabbá tudja varázsolni az adott helyiséget, ami fontos tulajdonság.

Ezen felül nagy előnyként emelték ki, hogy halkabban üzemel, mint a legtöbb gyártó hasonló terméke, negatívumként pedig konkrétan a gép kapcsán leginkább a gombok rossz elhelyezkedését sérelmezték néhányan, míg itthon a magyar nyelvű leírás hiányát, amit letölthető formában lehet csak elérni hozzá.

Elektromos kandallók a középkategóriában

Somogyi Elektronic Home FKK 04 – a mi választásunk

Előnyök
 • Az egyik legjobb döntés a középkategóriában
 • Igazi kandallóhatású megjelenítést garantál
 • Könnyedén kezelhető minden helyzetben
 • Panorámaüveg a tökéletes tűzhatásért
 • Kiváló fűtési teljesítmény minden időszakban
Elérhető itt
SOMOGYI.HU – HIVATALOS
PEPITA.HU
notebook.hu

Kapcsolódó tesztünk: Home FKK 04 elektromos kandalló teszt

A középkategóriás elektromos kandallók között a Somogyi Elektronic Home FKK 04 az egyik legjobb ár-érték arányt kínálja, amit nemcsak kielégítő teljesítménye, hanem elképesztő látványvilága is hangsúlyoz, hiszen panorámaablakos tűztér és minden elemében aprólékos kialakítás jellemzi.

Mint egy igazi kandalló

A Somogyi Elektronic Home FKK 04 minden túlzás nélkül olyan összhatást kelt, mint egy igazi kandalló. Segítségével eltűnik az „olyan mintha” érzés, hiszen egy a valódi kályhákhoz megszólalásig hasonlító terméket kapunk, aminek minden elemét sikerült magas minőségben kidolgozni.

Látványos és masszív lábak, fémhatású készülékház, zsanérokkal és fémfogantyúval ellátott ajtó, valamint díszített üveg került rá, sőt hatalmas panorámaüvegeket kapott három oldalról is – közülük a frontoldali üveg, az oldalsók plexiből vannak -, hogy mindenhonnan csodálhassuk a benne lobogó tüzet.

Pontosabban annak a hatását, hiszen ez az elektromos kandalló csak a látvány tekintetében imitál tűzhatást, így a parázsló fahasábok vagy a lángok elképesztő realizmussal elevenednek meg a készülékben, sőt fűtés nélkül, dekorációs célzattal is alkalmazható.

Meghitt pillanatok kellemes meleg társaságában

Bár határozottan erőteljes látványvilág tartozik a Somogyi Elektronic Home FKK 04 elektromos kandallóhoz, azonban közel sem csak dekorációs célzattal alkalmazható, hanem kiegészítő fűtésként is megállja a helyét egy maximum 28 négyzetméteres helyiségen belül.

A tűzeffekthez hűen tehát nemcsak meghitt pillanatokat, hanem kellemes meleget is képes varázsolni maga körül, az átmeneti időszakokban nagyon jó hasznát vehetjük majd reggelente vagy esténként, ha szeretnénk egy kicsit melegebbet varázsolni a lakás egy-egy pontján.

Ezt ráadásul két fokozatban szabályozható teljesítménnyel, így enyhébb napokon elegendő lesz 925W-on üzemeltetni, de amennyiben hidegebb odakint az idő, vagy jobban lehűlt a lakás, akkor az 1850W-os maximális fokozat biztosan nem okoz majd csalódást.

Egyszerű kezelhetőség és biztonságos kialakítás

A kellemesen meleg levegőt a Somogyi Elektronic Home FKK 04 elektromos kandalló az alsó felén elhelyezett kis kivezetőnyíláson keresztül áramoltatja szét a lakásban, ami a beépített ventilátorral együtt nagyon gyors és hatékony kiegészítővé teheti.

Ezen felül a biztonság terén sem kell aggódnunk miatta, hiszen a gyártó minden tekintetben odafigyelt erre, sőt még túlmelegedés elleni védelem is helyet kapott benne a mechanikus termosztát mellett.

A koronát azonban az egyszerű irányítás teszi fel a kandallóra, hiszen a teljesítményfokozatok mellett mi kapcsolhatjuk a ventilátort, de szabadon kalibrálhatjuk a tűzeffekt fényerőjét és intenzitását, sőt még azt is beállíthatjuk, hogy dekorációs jelleggel kizárólag az effekt működjön.

Vásárlói vélemények

A hazai fórumokon a Somogyi Elektronic Home FKK 04-et a legtöbben a hangulata, a tetszetős kialakítása miatt emelték ki a leginkább, ami nem meglepő, hiszen a panorámás tűztér valóban rendkívül látványossá teszi a terméket.

Ezen felül sok helyen értékelték még a teljesítményét is, miközben különösebb negatívumot a termék kapcsán egyáltalán nem lehet olvasni, nem véletlenül vált a középkategóriában a Teszt Plussz hasábjain is a mi választásunkká.

Klarstein Kaprun – ha igazi kandallóhangulatot akarunk a lakásban

Előnyök
 • Az épített kandallók hangulata egyetlen termékben
 • Minden téren maximális realizmus
 • Kétfokozatú fűtésbeállítás
 • Távirányítás és hasznos funkciók sokasága
 • Nagyon mutatós tűz- és lángeffekt
Elérhető itt
ELECTRONIC-STAR.HU
KLARSTEIN.HU

A Klarstein Kaprun egy minden tekintetben különleges látványkandalló, mely elsődlegesen küllemével veszi le a lábáról a vásárlót, hiszen olyan hatást kelt a falhoz állítva, mintha egy valódi kandalló lenne ott. Minőségi dizájnja mellett pedig természetesen kiegészítő fűtésként alkalmazva sem vall kudarcot.

Kőhatású termékdizájn realisztikus tűzeffekttel

Ha olyan elektromos kandallót keresünk a lakásba, mely minden tekintetben képes hozni a hagyományos fatüzeléses kandallók érzetét a lehető legklasszikusabb módon, akkor a középkategóriában a Klarstein Kaprun biztosan nem hagy minket cserben.

Az egyedi kőhatású dizájnja képes egy igazi kandalló hatását kelteni, különösen a fa záróelemeknek köszönhetően, miközben azért természetesen a központi szerepet maga a tűzeffekt kapja, mely annyira realisztikusra sikeredett, hogy fűtés nélkül is meleghatást kelt.

Ezt leginkább a parázsló fahasáboknak és a minőségi tűzeffektnek köszönheti a kandalló, melyek még közelről is a megszólalásig hasonlítanak a valódi kandallótűz élményére, így önmagában, fűtés nélkül alkalmazva egyaránt képes hangulati elemként funkcionálni.

Kétfokozatú fűtés, nagy teljesítmény

A teljesítmény tekintetében a Klarstein Kaprun maximum 1800W leadására képes, ami tökéletesen elegendő ahhoz, hogy egy nagyobb helyiséget átmenetileg felfűtsünk vele a tavaszi vagy az őszi reggeleken és estéken.

A teljesítmény ráadásul két fokozatban szabályozható, így nem kell feltétlenül a legmagasabb szinten járatnunk a kandallót, ha nem szeretnénk, gyakran elegendő lehet megfelezni ezt az értéket, amivel sokkal kisebb fogyasztás mellett is bemelegíthetjük környezetünket.

A látványkandalló ráadásul okosfunkciókkal is rendelkezik, így egy speciális szenzor képes érzékelni például azt, ha kinyílik az ablak. Ilyenkor a hősugárzó funkció automatikusan kikapcsol, és mindaddig nem is indul újra, amíg mi nem adunk rá engedélyt.

Távirányítású vezérlés, időzíthetőség

A beállítások tekintetében a Klarstein Kaprun rendkívül egyszerű, akár a gépen, akár a tartozék távirányítóval próbálkozunk, rögtön egyértelművé válik minden egyes funkció előttünk a makulátlan beállítások érdekében.

Lehetőségünk nyílik szabályozni a leadott hőteljesítmény mellett az effekt intenzitását és fényerőjét, miközben rengeteg kísérőfunkció teszi teljesebbé, illetve könnyedebbé az eszköz használatát.

A kandalló működése – különösen a beépített termosztát közbenjárásával – nagyon egyszerűen és könnyedén időzíthető is egy hétre előre, ennek megfelelően könnyedén a napirendünkhöz igazíthatjuk működését, hogy mindig kellemes melegre ébredjünk vagy érjünk haza a munkából.

Vásárlói vélemények

A vásárlók hazánkban és külföldön egyhangúan a megjelenését emelték ki elsőként a Klarstein Kaprun elektromos kandallónak. Nem véletlenül, hiszen ez a falazott kőhatású megoldás rendkívül egyedivé teszi a piacon, elképesztő hangulatot tud varázsolni a lakásba az őszi estéken.

A hazai fórumokon ugyan sokan hiányolták a magyar nyelvű leírást – csak letölthető formában érhető el hozzá -, hiszen még egyszerűbbé lehetett volna tenni a termék működését, miközben a ventilátort is hangosnak nevezték néhányan, de a látvány mindenkit kárpótolt, igazán dekoratív élményként jellemezték a legtöbben.

Ezen felül sokan jelezték – a német Amazonon is –, hogy teljesítménye tökéletesen elegendő a kiegészítő fűtéshez, így amennyiben egy jó hősugárzót keresnénk, akkor sem hagy majd minket cserben.

Somogyi Elektronic Home FKKI 03 – beépíthető kandalló kiváló ár-érték arányban

Előnyök
 • A középkategória egyik legjobb ár-érték aránya
 • Ízléses termékdizájn beépíthető kialakítással
 • Nagyon látványos tűzeffekt
 • Könnyed vezérlés, távirányítási lehetőséggel
 • Szabályozható, mégis magas teljesítmény
Elérhető itt
SOMOGYI.HU – HIVATALOS
PEPITA.HU
notebook.hu

Beépíthető látványkandallót keresünk elérhető áron? A Somogyi Elektronic Home FKKI 03 egy erőteljes középkategóriás megoldásként nemcsak látványos termékdizájnt, hanem rengeteg funkciót és kimagasló fűtési teljesítményt is kínál a vásárlók számára.

Letisztult termékdizájn, beépíthető kivitel

A Somogyi Elektronic Home FKKI 03 elektromos kandalló elsődlegesen letisztult megoldásaival tudja levenni a lábáról a leendő tulajdonosokat, hiszen a falba vagy egy direkt számára kialakított gipszkarton dobozba való beépítést követően elképesztő összhatást kelt.

Ha a látványkandallót ízlésesen besüllyesztik a falba, tulajdonképpen csak a vékony peremek maradnak láthatók, miközben kizárólag rajtunk múlik, hogy modern vagy éppen klasszikus körítést adunk hozzá, emiatt gyakorlatilag minden lakásban ízlésesen elhelyezhető.

Különösen látványosra sikerültek továbbá a kandallóban parázsló fahasábok, illetve a hozzájuk kapcsolódó lángeffektek, miközben a gyártó még arról is gondoskodott, hogy szemléltető jelleggel, a realizmus növelése érdekében parázsfogó fémbetét kerüljön a kandallóba.

Egyszerű irányíthatóság akár távirányítóval is

Az irányíthatóság tekintetében a Somogyi Elektronic Home FKKI 03 elképesztően egyszerű. Az alapvető vezérlők már magán a kandallón is megtalálhatók, így be tudjuk kapcsolni, illetve két fokozatban szabályozni a működését, de a tartozék távirányítóval ennél sokkal több lehetőség vár ránk.

Segítségével ugyanis rengeteg különféle funkciót érhetünk el gombnyomásra, akár ágynyugalomból, ezáltal a kikapcsolás és bekapcsolás, valamint a teljesítményszabályozás mellett elérhetünk hozzá például egy időzítő opciót is többek között.

Ezen felül a távirányítóról szabályozhatjuk a fényerőt, az effekt tulajdonságait, így fel sem kell állnunk a kanapéról, vagy ki sem kell szállnunk az ágyból azért, hogy kellemes meleget varázsoljunk az adott helyiségbe.

Magas teljesítmény, remek szabályozhatóság

A teljesítmény tekintetében a Somogyi Elektronic Home FKKI 03 a gyártó elektromos kandallóitól megszokott szintet hozza, ezáltal első fokozatban 1000W-on, a második fokozatban pedig 2000W-on képes fűteni az adott helyiséget.

Ez tökéletesen elegendő ahhoz, hogy az őszi és a tavaszi szezonban vagy a hideg téli reggeleken megtámogassuk vele a fűtést (egy maximum 30 négyzetméteres helyiségben), miközben 15 és 30 Celsius fok között befolyásolható vele a hőmérsékleti tartomány.

Szabályozhatóságát olyan extrák növelik továbbá, mint az elektromos termosztát, az ablaknyitás érzékelő szenzor, miközben lehetőségünk van beállítani vele akár heti programot is a fűtés terén, de a fényeffekt fokozatai egyaránt kalibrálhatók – maximum öt fokozatban.

Vásárlói vélemények

A vásárlói vélemények alapján a beépíthető elektromos kandallók között a Somogyi Elektronic Home FKKI 03 jelenleg az egyik legjobb ár-érték arányt képviseli, hiszen mindent tud, amire ezen a szinten szükségünk lehet.

A legtöbb vásárló erőteljesen hangsúlyozta könnyed beépíthetőségét, valamint az élethű effektjét, mely érvényes mind az izzó parázsra, mind a lángokra.

Sokan szerették minőségi anyaghasználatát, miközben különösebb negatívumot nem is olvastunk róla.

Somogyi Elektronic Home FKK 17 – látványkandalló a falra, elérhető áron

Előnyök
 • Kiváló ár-érték arány a falra szerelhető modellek között
 • Nagyon egyszerű használat akár távirányítással is
 • 2000W-os maximális fűtőteljesítmény
 • Akár 30 négyzetmétert is képes kifűteni
 • Beprogramozható egy teljes heti működés
Elérhető itt
SOMOGYI.HU – HIVATALOS
PEPITA.HU

A Somogyi Elektronic Home FKK 17 egy látványos megjelenésű, leginkább modern környezetben igencsak mutatós elektromos kandalló, mely a gyártótól megszokott minőség mellett falra szerelhető kivitelezést kapott, amivel képes kiemelkedni a hagyományos állókandallók sorából.

Letisztult kivitelezés, egyszerű szerelhetőség

A legtöbb állókandallóhoz mérten a Somogyi Elektronic Home FKK 17 különlegességét leginkább az adja, hogy falra szerelhető megoldásról van szó, mely gyakorlatilag bárhol alkalmazható a lakásban, ott garantáltan feldobja az adott helyiséget.

Az elektromos kandalló ehhez illeszkedő kialakítást kapott, ennek megfelelő domború edzett üveg előlappal büszkélkedhet, mely olyan összhatást kelt, mintha egy igazi kandalló lenne a falra szerelve, amihez egyszerű telepíthetőség társul.

Mindezt pedig a Somogyi a tőlük megszokott magas minőségű tűzeffekttel dobta fel, ezáltal mind a lánghoz kapcsolódó animáció, mind a parázsló fák modellezése olyan összhatást kelt, ami a megszólalásig azt az érzetet nyújtja, mint a valódi tűz.

Távirányítóval és kényelmi funkciókkal

Alapvetően a Somogyi Elektronic Home FKK 17 legnagyobb különlegességét a falra szerelhető kivitelezés adja, ami mellett a tulajdonságok, a teljesítmény vagy az irányíthatóság ugyanolyan könnyed és egyszerű, mint a gyártó többi termékénél.

Ennek megfelelően találunk irányítópanelt konkrétan a kandallón is – ügyesen elrejtve a felső részen –, de nagy segítséget nyújt a mellékelt távirányító, amivel ágynyugalomból vagy a kanapén ülve módosíthatjuk a hőmérsékletet, a tűzeffektet, de akár programozhatjuk a kényelmi funkciókat is.

A kandalló ugyanis rendelkezik például adaptív bekapcsolásszabályozással, beállíthatunk neki heti programot – így reggel minden ébredéskor meleg szoba várhat ránk –, de gyakorlatilag minden opciót szabadon kalibrálhatunk a segítségével.

Ideális fűtésteljesítmény nagyobb helyiségekhez is

Bár a Somogyi Elektronic Home FKK 17 elsődlegesen egy látványkandalló, azonban fontos kiemelni a sorból, hogy a fűtésteljesítménye sem elhanyagolható, kifejezetten jó szolgálatot tesz abban az esetben, ha kiegészítő fűtésként alkalmaznánk.

A gyártó maximum 30 négyzetméteres helyiségeknél ajánlja használatát, de érdemes kiemelni a sorból, hogy míg a fényeffektek öt fokozatban szabályozhatók, addig a fűtés teljesítmény kettőben.

Így választhatjuk az 1000W-os alapfokozat mellett a 2000W-os maximális alternatívát is, ami néhány perc alatt képes felfűteni egy nagyobb helyiséget úgy, hogy közben a biztonsági funkciók miatt az üzemeltetéstől sem kell tartanunk.

Vásárlói vélemények

A legtöbb hazai fórumon a Somogyi Elektronic Home FKK 17 kapcsán a kiváló ár-érték arányt emelték ki, hiszen nemcsak elképesztő dekoráció a lakásban, hanem ráadásul még a kiegészítő fűtést is elláthatjuk vele.

A legtöbb vásárló meg volt elégedve a teljesítményével, tökéletesen alkalmasnak nevezték reggeleken és estéken egy-egy helyiség, például a hálószoba bemelegítésére, egyszóval a maga kategóriájában kifejezetten jó vásár, ha fali kandallót keresünk.

Klarstein Bormio – maximális kényelem és teljesítmény a középkategóriában

Előnyök
 • Hihetetlen realizmus a megjelenés tekintetében
 • Rendkívül részletes és aprólékos kidolgozás
 • A valódi fatüzeléses kályhák hangulatát adja vissza
 • 1900W-os maximális fűtőteljesítménnyel
 • Időzítés és egyéb hasznos funkciók
Elérhető itt
ELECTRONIC-STAR.HU
KLARSTEIN.HU

A Klarstein Bormio elektromos kandalló semmit sem bíz a véletlenre, ha a termékdizájnról és az összhatásról van szó, hiszen ez a termék tökéletesen képes imitálni a valódi fatüzeléses kályhák hangulatát, mindezt kiváló teljesítmény és kényelmes üzemeltetés társaságában.

A valódi kandallókat megszégyenítő összhatás

A megjelenés tekintetében a Klarstein Bormio elképesztő összhatást kínál, ezáltal ízig-vérig olyan, mintha egy valódi fatüzeléses kandalló lenne a lakásban, illetve az adott helyiségben, csak éppen kellemetlen füstcsövek és füstszag nélkül.

A gyártó annyira magas szintre emelte a Bormio megjelenését, hogy a legapróbb részleteket is kidolgozták, odafigyeltek például a hamuzó fiók kialakítására, sőt mi több, még egy tűzifa tárolására alkalmas alsó szekrény is helyet kapott rajta a maximális eredmény érdekében.

Amiben azonban a termék a legerősebb, az nem más, mint a rendkívül hatásos és realisztikus tűzeffekt. Mind a parázsló fahasábok, mind a kapcsolódó lángolás tökéletes mása a valódi tűzélménynek, amiből már csak a kellemes ropogás és pattogás hiányzik.

Állítható termosztáttal, 1900W teljesítménnyel

Miközben látványkandallóként sem vall kudarcot, a Klarstein Bormio kapcsán fontos kiemelni, hogy a teljesítmény tekintetében egyaránt a legjobbak között emlegethető, ezáltal kiegészítő fűtésként való alkalmazásra is tökéletes választás.

Ennek az oka, hogy a két fokozatban állítható fűtésnek már az első szintje is 950W teljesítményt nyújt, de ha nagyon kellemetlen hideg van odakint vagy gyorsan szeretnénk meleget az adott helyiségben, akkor 1900W-on is üzemeltethető.

Emiatt tökéletes választás egy nappali vagy egy hálószoba esetén, ha gyorsan és hatékonyan befűtenénk azt esténként, illetve a reggeli ébredés után. A kandalló percek alatt kellemes meleget teremt környezetünkben.

Távirányítóval és időzíthető működéssel

Mint a legtöbb középkategóriás elektromos kandallót, úgy a Klarstein Bormio-t is lehetőségünk nyílik működtetni a készülékházon elrejtett gombokkal, illetve a tartozék távirányítóval egyaránt, sőt utóbbi sokkal összetettebb lehetőségekkel kecsegtet.

Gyakorlatilag minden paramétert lehetőségünk nyílik testre szabni, a leadott teljesítmény mellett az effekt fényerőjét és intenzitását, miközben akár időzíthetjük is a működtetését egy teljes hétre előre.

A kandalló képes felismerni továbbá a gyors hőmérsékletváltozásból kifolyólag azt, ha kinyitották az ablakot, és ilyenkor automatikusan kikapcsol, hogy ne kelljen feleslegesen üzemelnie, illetve energiát fogyasztania.

Vásárlói vélemények

Különösen a német Amazon oldalán kimagaslóan jó értékeléseket találni a Klarstein Bormio-ról. A legtöbb vásárló a legtöbbször azt emelte ki, hogy ennél realisztikusabb összhatású elektromos kandallóval nem találkoztak korábban, még fahasábokat és tűzropogás hangját imitáló hangszórót is lehet vásárolni hozzá extraként.

Szintén sokan kedvelik a nagy teljesítménye miatt, ezáltal gyorsan képes meleget teremteni az adott helyiségben, miközben a távirányítóját egyaránt rengetegen dicsérték. Negatívumokat ezzel szemben alig lehetett olvasni róla, egyedül a hangos működését tették szóvá, de ez a legtöbb elektromos kandallóról elmondható.

Somogyi Elektronic Home FKK 3000 WIFI

Előnyök
 • Okosfunkciókkal ellátott elektromos kandalló a középkategóriában
 • Rendkívül letisztult és modern termékdizájn
 • Irányítás távirányítóról vagy okostelefonról
 • Sokféle színben pompázó lángeffekt
 • Nagy fűtőteljesítmény
Elérhető itt
SOMOGYI.HU – HIVATALOS
PEPITA.HU
notebook.hu

Már az elektromos kandallók világában is megjelentek az okostermékek, a Somogyi Elektronic jóvoltából pedig lehetőségünk van ezt az élményt már a középkategóriában megtapasztalni kifejezetten jó minőség és elragadó ár társaságában, falra szerelhető kivitelben.

Kapcsolódó tesztünk: Home FKK 3000 WIFI elektromos kandalló teszt

Vezérlés akár okostelefonnal is

A Somogyi Elektronic Home FKK 3000 WIFI egy vérbeli okoseszközként lehetőséget nyújt arra, hogy már egy elektromos kandalló által is élvezhessük a legkülönfélébb okosfunkciókat, így például irányíthatjuk a terméket közvetlenül okostelefonunkról is.

Ehhez egy Android és iOS operációs rendszerekkel egyaránt kompatibilis applikáció áll a rendelkezésünkre, amit ha túl bonyolultnak tartunk, természetesen találunk hozzá  irányítógombokat a készülék borításán, de távirányító is van a tartozékok között.

Utóbbi kifejezetten egyszerű lett éppen az okostelefonos irányítás miatt, de a ki- és bekapcsolás mellett a tűzeffekt intenzitását például tökéletesen tudjuk kalibrálni vele akár az ágyból fekve is.

Minimalista termékdizájn színpompás lángeffektekkel

Első ránézésre a Somogyi Elektronic Home FKK 3000 WIFI olyan hatást kelt, mint egy óriási televízió, nagyon minimalista, letisztult és modern termékdizájn jellemző rá, miközben a bekapcsolást követően meglepően otthonossá tudja tenni a lakást.

Olyan összhatást kelt, mintha egy óriási kandalló lenne az adott helyiségben, melynek a LED-alapú tűzeffektjét ráadásul lehetőségünk nyílik szabadon kalibrálni, így az edzett síküveg előlapon gyönyörködhetünk a melegítő hatású lángokban.

Érdemes kiemelni, hogy a termék nemcsak valószerű tűzeffekt megjelenítésére képes, hanem a lehető legkülönfélébb árnyalatok is megjeleníthetők vele, így ha szeretnénk kék, piros vagy zöld tüzet látni, ezzel az elektromos kandallóval az sem lesz akadály.

Kiegészítő fűtésre is ideális választás

A fűtés tekintetében a Somogyi Elektronic Home FKK 3000 WIFI két fokozatot tár elénk, így az enyhébb estéken vagy reggeleken tökéletes alternatíva lehet 1000W-on üzemeltetni, de ha kellemesebb időre van szükségünk akkor bátran feljebb kapcsolhatjuk 2000W-ra.

Ez tökéletesen elegendő lesz ahhoz, hogy kiegészítő jelleggel mindig kellemes meleget varázsoljunk vele a lakásban, egy maximum 30 négyzetméteres helyiségben, teljes biztonság társaságában.

A Somogyi terméke ráadásul lehetőséget biztosít arra, hogy egy hétre előre beállítsuk, mikor fűtsön és kapcsoljon ki, ezzel maximálisan hozzáigazíthatjuk a mindennapi programunkhoz, de az elektromos termosztát mellett hasznos funkciónak tekinthető az ablaknyitás érzékelő is.

Vásárlói vélemények

Mivel a középkategóriában, elérhető áron kínál okosfunkciókat, ezért a Somogyi Elektronic Home FKK 3000 WIFI elektromos kandallóról nagyon sok jót olvasni a hazai fórumokon. A legtöbben odáig vannak például az elragadó termékdizájnért, valamint azért, hogy több színben tündöklő lángeffekt megjelenítésére képes.

Valódi okostermékként nagyon sok vásárló élvezte, hogy a telefonjáról tudja irányítani, de nagy előnye még az is, hogy a beállított hőmérsékletet meglepően pontosan képes előállítani és tartani, miközben az időzítője sem hátrány.

Amit néhányan sérelmeztek, hogy működés közben búgó hangot ad, de ez minden elektromos kandallónál jellemző sajátosság, tehát nem tekinthető tényleges negatívumnak.

Elektromos kandallók a prémium kategóriában

Klarstein Blanca – romantikus hangulat a felsőkategória képviseletében

Előnyök
 • Tökéletes társ a romantikus esték mellé
 • Ideális belépő a prémium termékkategóiába
 • Valódi fa kandallóház
 • Akár 40 négyzetméter felfűtésére is ideális
 • Rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik
Elérhető itt
ELECTRONIC-STAR.HU
KLARSTEIN.HU

A Klarstein Blanca egy kiváló tulajdonságokkal rendelkező, meglepően mutatós és modern összhatást kínáló elektromos kandalló, mely azon túl, hogy elegáns összhatást kelt, garantáltan otthonosabbá teszi a lakást és romantikusabbá az összebújós őszi-téli estéket.

Luxusszintű kivitel realisztikus lánghatással

Nem véletlenül került a Klarstein Blanca a prémium termékek közé, hiszen már a megjelenésén érzékelhető, hogy itt valami nagy dolgot kapunk a gyártó részéről, hiszen a kandallóház fehér fa furnérlemezből készült, amihez egy edzett üveg előlap társul.

Fehér színével és letisztult vonalaival úgy kelt letisztult összhatást, hogy közben mégis megtartja klasszikus kandallóérzetét, ennek megfelelően tökéletes társ válhat belőle egy régi stílusú lakóházban, valamint egy modern otthonban egyaránt.

Azon túl, hogy akár a falra is felszerelhető, a kandalló hatását elképesztően realisztikus lángillúzió teszi igazán teljessé, gyakorlatilag csak a füst és a tűzropogás hiányzik, az izzó fahasábok és a lángnyelvek a megszólalásig hasonlítanak az igazira.

Akár egy 40 négyzetméteres helyiséget is felfűthetünk vele

Dacára a modern és látványos külső megjelenésnek, a Klarstein Blanca a fűtőteljesítmény tekintetében sem vall kudarcot. Éppen ellenkezőleg, a két fokozatban, ezáltal 1000 és 2000W-on is üzemeltethető beépített fűtőtest a nagyobb helyiségekben sem okoz csalódást.

A gyártói ajánlás szerint akár egy 40 négyzetméteres helyiségben is kiválóan alkalmazható kiegészítő fűtésként, ezáltal egy nagyobb nappaliban sem vall szégyent, ha szeretnénk minden reggel kellemes melegre ébredni vagy esténként melegben elaludni.

Tartós fűtésre természetesen az elektromos kandalló nem javasolt, ami viszont fontos, hogy szükség szerint dekorációs célzattal is alkalmazható azáltal, hogy csak a lángeffekteket használjuk hozzá, a fűtőtestet nem.

Programozhatóság és egyszerű kezelhetőség

A beállíthatóság és a vezérelhetőség szempontjából a Klarstein Blanca szintén a legjobbak közé sorolható, kifejezetten könnyen beállítható rajta minden tulajdonság akár a készülékházon elhelyezett panel-, akár a tartozék távirányító segítségével.

A be- és kikapcsolás mellett szabályozhatjuk a hőmérsékletet, a lángeffektet, miközben lehetőségünk van különféle funkciókat is beprogramozni, ezáltal például időzíteni a működését, hogy minden nap kellemes melegre érjünk haza.

Mindehhez pedig ráadásul még kellemesen biztonságos kialakítás isi vár ránk, hiszen a kandalló rendelkezik túlmelegedés elleni védelemmel, így ha valami probléma lépne fel, még azelőtt lekapcsol, hogy problémát okozna a lakásban.

Vásárlói vélemények

A vásárlók nagyon szeretik a Klarstein Blanca elektromos kandallót, a legtöbb tulajdonos elsődlegesen a látványát, valamint azt emelte ki a sorból, hogy milyen gyorsan képes felfűteni maga körül a helyiséget.

Külföldön gyakran dicsérték még a jó ár-érték arányát, hiszen a prémium kategóriában valóban a legjobbak között található, negatívumként pedig egyedül az elektromos kandallókra jellemző zajszintet emelték ki, míg itthon néhányan a magyar nyelvű leírás hiányára panaszkodtak, amit még a hivatalos honlapról sem lehet letölteni.

Somogyi Elektronic Home FKK 21 – a mi választásunk a prémium kategóriában

Előnyök
 • Az egyik legjobb választás a prémium kategóriában
 • Hihetetlen realizmus mind a kialakítás, mind a tűzeffekt terén
 • Hófehér bútorlapból készült kandallóház
 • Tökéletes alternatíva kiegészítő fűtéshez
 • Nagy fűtőteljesítmény (maximum 2000W)
Elérhető itt
SOMOGYI.HU – HIVATALOS

Kapcsolódó tesztünk: Home FKK 21 elektromos kandalló teszt

A prémium kategóriában a Somogyi Elektronic Home FKK 21 mindent tud, amit egy elektromos kandallónak csak tudnia kell ezen a szinten. Nagy teljesítmény, elragadó megjelenés, mindemellett pedig látványos fényeffektek egész sora vár ránk a használata során.

Látványos, stílusos és egyben realisztikus

A Somogyi Elektronic Home FKK 21 elektromos kandallót minden tudással felvérteztek, ami manapság egy ilyen eszköznél elvárható lehet, de elsődlegesen minden kétséget kizáróan a látványos megjelenésével képes levenni a vásárlókat a lábukról.

Nem véletlenül, hiszen egy hófehér, MDF bútorlapból kialakított kandallóház biztosítja a külső borítást, mely rendkívül precíz kidolgozottsággal büszkélkedhet, maga a kandallóbetét pedig ebbe illeszkedve nyújtja a realisztikus összhatást.

Mint azt a Somogyi termékeitől már megszoktuk korábban, az elektromos kandallóhoz rendkívül stílusos és mutatós effekt is tartozik, ezáltal az izzó fahasábók vagy a felcsapó lángok pontosan olyan hatást keltenek, mintha igazi tűz lobogna benne.

Kiválóan alkalmas kiegészítő fűtésre is

Azon túl, hogy bármelyik helyiségben képes dekorációs szerepet betölteni, ezen felül akár önmagában is használható csak hangulatkeltésre, ha esetleg szeretnénk romantikusabbá vagy hangulatosabbá tenni az őszi-téli estéket.

Természetesen az elektromos kandalló, mint kiegészítő fűtés is nagyszerűen alkalmazható. Ezt a tulajdonságát kétféle szinten tudjuk szabályozni, így választhatjuk az 1000W-os teljesítményt, ha csak egy kevéske fűtésre van szükségünk, vagy a 2000W-ot, ha alaposabban bemelegítenénk a szobát.

A gyártó a Somogyi Elektronic Home FKK 21 elektromos kandallót egyébiránt maximum 30 négyzetméteres helyiségig ajánlja, vagyis nagyobb szobák vagy nappalik esetében is ideális lehet arra, hogy átmeneti jelleggel kellemes meleget adjon.

Kényelmes irányítás színes fényeffektekkel

Ami különlegességnek tekinthető a Somogyi Elektronic Home FKK 21 kapcsán, hogy az öt fokozatban szabályozható lángeffektet változatos fényekkel egészíthetjük ki, így a kandalló kávája lilás, sárgás, de akár még pirosas színben is pompázhat.

Miközben a kandallón saját vezérlőpanel került elhelyezésre annak érdekében, hogy könnyen és egyszerűen tudjuk irányítani, illetve beállítani a különféle funkciókat, a tartozék távirányítónak köszönhetően azért a kényelemre is nagy figyelmet fordítottak.

Így az ágyból fekve is módosíthatjuk például az automatizált indítást és kikapcsolást, vagy azt, hogy előre egy hétre mikor és milyen intenzitással működjön, hogy minden ébredéskor vagy minden hazatéréskor kellemes meleget varázsoljon otthonunkban és így tovább.

Vásárlói vélemények

A legtöbb vásárló szerint a Somogyi Elektronic Home FKK 21 legnagyobb pozitívumát az elképesztő megjelenése adja, rendkívül látványosnak, modern hatásúnak nevezték a rendelők, akik külön kiemelték a fűtési teljesítményt is.

Sokan írták, hogy olyan nagy mennyiségű meleget képes előállítani a legmagasabb fokozaton, hogy a gyártói ajánláshoz mérten sokkal nagyobb helyiségek felfűtésére is alkalmas, így voltak, akik 35 négyzetméteren használták minden gond nélkül.

Kiegészítő fűtésre a legtöbb vásárló szerint tökéletes, miközben sokan kiemelték a könnyed használatot, és azt is, hogy tökéletesen pótolja a fatüzelésű kandallók hangulatát.

Klarstein Chamonix – a felsőkategória egyik legjobbja

Előnyök
 • A felsőkategóriás elektromos kandallók legmagasabb szintje
 • Hatalmas fűtőteljesítmény, ami akár 40 négyzetméteren is ideális
 • Sok funkció és rendkívül aprólékos szabályozhatóság
 • Robosztus megjelenés a klasszikus kandallók előtt tisztelegve
 • Teljes testre szabhatóság az igényeink szem előtt tartásával
Elérhető itt
ELECTRONIC-STAR.HU
KLARSTEIN.HU

A Klarstein Chamonix a jelenlegi elektromos kandallók legfelsőbb szintjét képviseli, de nem is annyira teljesítményén, mint inkább a rendkívül látványos, robosztus és egyben magas minőséget képviselő megjelenésén érhető tetten mindez, noha természetesen, mint kiegészítő fűtés sem elhanyagolható.

Előkelő megjelenés és minőségi kialakítás

A termékdizájn tekintetében a Klarstein Charmonix olyan hatást kelt, mint egy előkelő korabeli kandalló, ami ugyanolyan látványos megoldás lehet egy modern lakóházban, mint rusztikus környezetben, aminek az oka részben a minőségi kialakításban keresendő.

Az elektromos kandalló ugyanis a klasszikus, a legtöbbször az amerikai karácsonyi filmek kötelező  kellékének tekintett hagyományos kandallók sajátosságait követi, melynek külső borítása fehér lakkal bevont valódi fából készült, kellemesen díszes, régies hatást kelt.

Sőt, a falhoz állítva akár polcként is funkcionálhat, így elhelyezhetők rajta képkeretek vagy díszek, miközben a bekapcsolást követően olyan tűzeffekt vár ránk, ami minden tekintetben maximális realizmussal szolgál mind az izzó fahasábok, mind a lángok tekintetében.

Hatékony fűtés akár 40 négyzetméteren

Miközben a Klarstein Charmonix olyan hatást kelt, mint egy klasszikus kandalló, mindemellett a fűtés szempontjából is nagyon hatékony, ha egy kiegészítő megoldásra van szükségünk például a tavaszi vagy őszi estékre és reggelekre.

Ezen a téren a Klarstein terméke könnyedén megállja a helyét akár egy 40 négyzetméteres helyiségben is, miközben fűtési teljesítményét két fokozatban szabályozhatjuk, hogy mindig a lehető legjobb hőmérsékleten tudjuk üzemeltetni.

Nagy hőteljesítmény leadására képes, miközben az átlaghoz képest valamivel csendesebben működik, ráadásként pedig beüzemelése is nagyon egyszerű, gyakorlatilag használatra kész állapotban találjuk meg a dobozban, így kibontás után rögtön bekapcsolható.

Egyszerű kezelhetőség akár ágynyugalomból is

Miután már a középkategóriában is nagy figyelmet fordít a gyártó arra, hogy termékeiket lehetőségünk nyíljon távirányítóval vezérelni, ezért nem meglepő, hogy a Klarstein Chamonix esetében is alapfelszereltség, noha a gépházon is találhatunk egy egyszerűbb irányítópultot.

A távirányító segítségével azonban akár az ágyból fekve is bekapcsolhatjuk vagy kikapcsolhatjuk a fűtést, időzíthetjük a folyamatot, módosíthatjuk a fényerőt, illetve az effekt intenzitását, egyszóval rengeteg funkcióhoz férhetünk így hozzá.

A készülék rendelkezik továbbá integrált termosztáttal, miközben 15 és 30 Celsius fok között tudjuk szabályozni vele az adott helyiséghez illesztve a teljesítményt, hogy mindig maximálisan az igényeinkhez tudjuk igazítani.

Vásárlói vélemények

A Klarstein Chamonix vásárlóinak a többsége leginkább azt emelte ki az elektromos kandalló kapcsán, hogy rendkívül mutatós és esztétikus termék, amit ráadásul csak ki kell emelni a csomagolásból és azonnal használatra kész, nincs szükség szerelésre vagy más egyébre.

A hazai vásárlók azonban gyakran negatívumnak nevezték a magyar nyelvű használati utasítás hiányát – hiszen az összetettebb funkciók miatt ez gyakran hasznos lenne –, külföldön azonban rengetegen dicsérték a hasznos távirányítót, a fokozatosan állítható tűzeffektet és a sok-sok funkciót, melyek közül utóbbit a magyar tulajdonosok is gyakran értékeltek.

Mi a különbség az elektromos kandalló és a hősugárzó között?

Az elektromos kandallók és a hagyományos hősugárzók közti különbségek sokak számára még mindig nem tekinthetők túl egyértelműnek, így előbbi termékkategória kapcsán kifejezetten nagy félreértések vannak, rengetegen úgy vélik például, hogy ezek csak a látványt szolgálják, azonban semmi másra nem alkalmasak.

Valójában azonban a két típus között nagyobb a hasonlóság, mint gondolnánk. Ennek az oka, hogy az elektromos kandalló is egy nagy teljesítményű hősugárzó, mely tökéletes választás lehet kiegészítő fűtésre, azonban nemcsak a hőérzet és a komfort tekintetében, hanem a látvány terén egyaránt különleges élményt nyújtanak.

A nem hivatalos definíció szerint tehát az elektromos kandalló valójában egy olyan hősugárzó, amihez a hagyományos fatüzeléses kályhák vagy hagyományos kandallók küllemét társították, méghozzá realisztikus effektek társaságában, amihez a parázsló fahasábok, a lehulló hamuszemek vagy a lángok egyaránt hozzátartoznak.

Mikor válasszunk elektromos kandallót a hősugárzó helyett?

Miután megtudtuk, hogy az elektromos kandallók és a hősugárzók között nincs is olyan sok különbség, talán még nehezebb dönteni abban a kérdésben, hogy melyiket is válasszuk a kettő közül.

Azt ugyanis bizonyára mindenki tudja, hogy mikor van szükségünk egy hősugárzóra, illetve mikor előnyös választás, de ehhez mérten mikor érdemes még tovább merészkedni és az elektromos kandallók piacáról válogatni?

Ha tudunk egy kicsit többet költeni

Az első és legfontosabb, amit tudnunk kell az elektromos kandallókról, hogy alapvetően drágábbak, mint a hősugárzók, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy többfunkciós készülékek, ezáltal dekorációs hátterük sem elhanyagolható.

Egy elektromos kandalló ára emiatt gyakran két-háromszorosa is lehet egy közönséges hősugárzónak, miközben a fűtésteljesítmény tekintetében nincs köztük jelentősebb eltérés.

Ha fontos a hangulat is, nemcsak a kiegészítő fűtés

Amivel kapcsolatban az elektromos kandallók a leginkább különböznek a hősugárzóktól, az nem más, minthogy hangulati tényezővel is bírnak, ami sokak számára megfizethetetlen, ezért hiába drágábbak ezek az eszközök, az emberek többsége nem sajnálja rá a plusz költségeket.

Ennek az oka, hogy sokak számára a gyermekkor nyugalmát idézi a lobogó tűzhatás a szoba valamelyik sarkában, az őszi és téli estéket a nagymama cserépkályhával fűtött szobájában, hiszen ezek a termékek elképesztően látványos megjelenést nyújtanak, legyen szó akár a parázsló fahasábokról, akár a lángok animációjáról.

Mindezt ráadásul ma már olyan kimagasló minőségben képesek biztosítani az elektromos kandallók, mintha valódi tűz lobogna a kérdéses helyiségben, így a hangulatteremtés szempontjából példátlan összhatásra számíthatunk tőlük.

Ha egy extra dekorációt is keresünk a lakásba

Nem elhanyagolható előny a hősugárzókhoz mérten, hogy az elektromos kandallók egyben dekorációként is funkcionálnak a lakás falai között, hiszen kivétel nélkül mindegyik exkluzív megjelenéssel rendelkezik, és csak a saját igényeink döntik el, hogy melyik vonalról választunk.

Léteznek ugyanis az elektromos kandallók között a klasszikus öntöttvas kályhák hangulatát idéző megoldások, a hagyományos beépített párkányos kandallókat formázók, de leginkább a modern otthonokba nagyszerűen illeszkednek a falra szerelhető vagy falba építhető modellek is.

Milyen elektromos kandallót vegyek?

Amennyiben elektromos kandallót szeretnénk vásárolni magunknak, akkor érdemes lehet figyelembe venni hozzá néhány alapvető kritériumot. Hogy mégis melyek ezek? Erre a kérdésre válaszolunk az alábbiakban.

Kialakítás és termékdizájn

Alapvetően az elektromos kandallókat három csoportba sorolhatjuk a kialakítás tekintetében, így beszélhetünk

 • álló,
 • falra szerelhető
 • és beépíthető típusokról.
Álló elektromos kandalló

Az álló elektromos kandallók jellemzően azok, melyeket a dobozból kibontva a legtöbb esetben azonnal beüzemelhetünk és használatba vehetünk, nincs szükség semmiféle extra szerelésre hozzá, legfeljebb a lábak felerősítésére és a biztonsági csomagolóelemek eltávolítására.

Fontos itt még megjegyezni, hogy az álló elektromos kandallókat további két típusra oszthatjuk, de ezen a ponton már inkább termékdizájnról beszélünk, hiszen álló modellnek tekinthető a korabeli vaskályhákat idéző megoldás, valamint a hagyományos fatüzeléses kandallót formázó változat is.

Falra szerelhető elektromos kandalló

A falra szerelhető elektromos kandallók esetében már a nevük kellő mértékben árulkodik arról, hogy miről van itt szó, hiszen az ilyen típusok nem állíthatók az aljzatra, kialakításukból fakadóan csak akkor állják meg a helyüket, ha biztonságosan rögzítjük őket a falra.

A küllem tekintetében ezek jellemzően kevésbé díszesek, mondhatni olyan hatást keltenek, mint egy nagyobbacska térhatást keltő monitor vagy élőkép a falon, mely megfelelő közegben nemcsak látványként, hanem fűtőelemként is képes megállni a helyét.

Beépíthető elektromos kandalló

Amennyiben a beépíthető elektromos kandalló mellett döntünk, az minden esetben némi előkészületet igényel a részünkről, hiszen fontos ismerni a termék kiterjedését annak érdekében, hogy akkora mélyedést véssünk neki a falban, illetve úgy alakítsuk ki a gipszkarton vázat.

Az ilyen típusok nagyon minimál dizájnnal rendelkeznek, külsőleg gyakorlatilag csak egy vékony káva és a tűzeffekt lesz látható, konkrétan a gép többi része azonban elsüllyesztve megbújik a falban vagy a számára kialakított szerkezetben.

Tűzeffekt

Egy elektromos kandallónál rendkívül fontos tulajdonság a választáskor az, hogy milyen minőségű tűzeffekt tartozik hozzá. Érdemes nagyon alaposan körbenézni a piacon a döntés előtt, hiszen vannak gyártók, akik meg sem közelítenek egy Somogyi Elektronic vagy egy Klarstein szintet.

Tapasztalataink alapján ugyanis a két brand neve alatt megjelenő termékek ezen a téren mind kimagasló minőséget szolgálnak. Nem egy egyszerű képernyőt tárnak elénk, hanem valódi, térhatású érzetet nyújtanak, így a végeredmény megszólalásig hasonlít egy valódi kandallóra.

Mire figyeljünk a tűzeffekt kapcsán?

Elsődlegesen arra, hogy az üveglapok mögött valódi térhatású fa- és parázsmodellek legyenek kialakítva, melyek a beépített fényeknek köszönhetően teljesen élethű összhatást keltenek. Ez azért fontos, mert felesleges látványkandallót választani azért, hogy kapjunk érte egy monitort, hiszen ezt egy már meglévő televízióval is reprodukálhatjuk.

A 3D-s fahasáb modell mellett érdemes még arra is figyelni, hogy a lánghatás kialakítása megfelelő legyen. LED alapú megoldásokkal ez ma már rendkívül magas minőségben elérhető.

Ezen felül vannak gyártók, akik annyira realisztikus kialakítást adtak elektromos kandallóiknak, hogy még a tűztérből lehulló hamu effektjét is képesek voltak szimulálni valamilyen fényeffekttel.

Ha dekorációs célból veszünk elektromos kandallót

Sokan csak azért vásárolnak maguknak elektromos kandallót, hogy dekorációs szempontból kiegészítsék a lakást, hiszen ki ne szeretné a nappaliban ropogó tűz élményét az őszi vagy a téli hideg estéken viszontlátni?

Amennyiben már fűtési szezonban is szívesen élveznénk ezt az összhatást, érdemes olyan elektromos kandallót vásárolni, melyen a tűzeffekt külön is üzemeltethető, ezáltal elképesztő hangulatot varázsolhatunk vele a lakás falai közé úgy, hogy közben nem fűt, vagyis alig fogyaszt áramot.

Teljesítmény

Mint az a fentiekben már sokszor elhangzott, az elektromos kandallók nemcsak látványelemek, hanem gyakorlatilag látványos effekttel ellátott hősugárzók, melyek megfelelő választás esetén tökéletesen alkalmasak lesznek kiegészítő fűtésre is.

Ehhez azonban lényeges, hogy megfelelő teljesítményűt válasszunk magunknak. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb elektromos kandalló két fűtési fokozatban üzemeltethető, így 800-900W-on és 1800-2000W-on.

Ez az a teljesítmény, ami teljesen elegendő már egy nagyobb helyiség befűtésére is átmeneti jelleggel, ennél kisebbet nem szabad, nagyobbakat pedig már nem érdemes választani.

Fontos a szabályozható teljesítmény

Lényeges odafigyelni a választáskor arra, hogy az elektromos kandalló teljesítménye szabályozható legyen. Sem a fogyasztás, sem az optimálisabb használat miatt nem elhanyagolható szempont ez.

Szerencsére a legtöbb termék legalább két fokozattal rendelkezik, így ha csak nagyon keveset kell fűteni, elegendő lehet például 8-900W-on üzemeltetni a kandallót, és csak akkor felkapcsolni 1800-2000W-ra, ha az indokolt.

Komfortosabb és költséghatékonyabb is így egy elektromos kandalló üzemeltetése.

Lényeges a választáskor odafigyelni a helyiség méreteire

Noha az elektromos kandallók tökéletesen alkalmasak a kiegészítő fűtésre, ugyanakkor ne feledjük el, hogy a teljesítményük véges. A kisebb modellek a 15-20 négyzetméteres helyiségekben, a nagyobbak pedig maximum 30-40 négyzetméteren működnek optimálisan, amit nem árt figyelembe venni.

Egy ilyen kandallóval tehát – akárcsak egy hősugárzóval vagy olajradiátorral – biztosan nem tudunk felfűteni egy egész lakást, ellenben egy hálószobában vagy nappaliban nagyon jó szolgálatot tehetnek, de kizárólag rövid üzemeltetési időszakok, kiegészítő jelleg esetén.

Ventilátor

A jobb minőségű elektromos kandallókon az általános felszereltség közé sorolható a ventilátor, így fontos kiemelni a sorból, hogy ezzel a kiegészítővel feltétlenül rendelkeznie kell a terméknek, hiszen drasztikus mértékben növeli a hatékonyságát.

A kandallóban előállított meleg levegőt ugyanis egy ventilátor könnyedén képes lesz áramoltatni az adott helyiségen belül, ami sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a fűtést, mintha csak a nyílásokon keresztül párologna ki a kellemes meleg.

Azt azért nem árt hozzátenni, hogy a ventilátor megléte bizonyos mértékig növeli a működés során keletkező zaj szintjét, gyakorlatilag miatta hangosabbak ezek az eszközök, mint a hagyományos hősugárzók, de ez apró kompromisszum a hatékonyság oltárán.

Termosztát

A termosztát a ventilátorhoz hasonlóan nagyon fontos kiegészítője egy elektromos kandallónak, mely alapvetően befolyásolja az eszköz működését. Segítségével nemcsak biztonságosabbá tehető a kandalló, hanem a beállítása szintén egyszerűbbé válik.

Különösen akkor lehet előnyös, ha alkalmazunk rajta időzített vagy okos funkciókat, ezáltal a kandalló automatikusan képes kikapcsolni vagy bekapcsolni, ha eléri a beállított értéket, ami egy jobb típus esetében akár 15 és 30 Celsius fok között is lehet, tehát elég széles a skála.

Irányítás

Az irányíthatóság tekintetében alapvetően három megoldást ismert, illetve bevett módszer az elektromos kandallók kapcsán, így beszélhetünk

 • gépházra szerelt,
 • távirányítású
 • és okostelefonos vezérlésről.

A gépházra a legtöbb gyártó általában csak a legfontosabb funkciók beállításait helyezi el, de nagyon sokszor ugyanazt kapjuk itt, mint a távirányítón. A belépő kategóriában jellemző, hogy csak ezzel találkozunk. Bár körülményes, tény és való, hogy a legegyszerűbb megoldás, ha az eszközök vezérléséről van szó.

A távirányító jellemzően a közép- és prémium kategóriában megszokott az elektromos kandallóknál. Általában ugyanazok a funkciók érhetők el itt, mint a gépházra telepített vezérlőpultnál, de nem ritka, hogy sokkal több opció közül válogathatunk.

Az okostelefonos vezérlés egyelőre az összetett okosfunkciókkal együtt csak nagyon kevés modellre jellemző az elektromos kandallók esetében. Nagyon kevés termék támogatja, de jellemzően sokkal összetettebb és változatosabb funkciókat érhetünk el ebben a formában, mint távirányítóval.

Biztonság

Mint minden hősugárzó berendezésnél, úgy természetesen az elektromos kandallók esetében is nagyon fontos a biztonság, ennek megfelelően csak olyan terméket vásároljunk magunknak, ami ezen a téren megbízható háttérrel rendelkezik.

A feltűnően olcsó vagy névtelen termékeket emiatt érdemes például messzire elkerülni, és odafigyelni arra, hogy legalább a következő alapvető biztonsági funkciók megtalálhatók legyenek benne:

 • Felborulás elleni védelem abban az esetben, ha álló kialakítású termékről beszélünk, és az nem biztos lábakon áll, rossz a súlyelosztása.
 • Túlmelegedés elleni védelem, amit ma már mindegyik terméknél automatizált elektronika biztosít, lényege pedig, hogy ha az eszköz veszélyesen túlmelegszik, az olvadás és tűz kialakulása előtt lekapcsol.
 • Automatikus kikapcsolás, mely gyakran a túlmelegedés elleni védelemmel említhető egy lapon, de ha különálló formában feltüntetik, az jellemzően plusz előny, hiszen ezesetben megakadályozza, hogy elalvás esetén a kandalló problémát okozzon, ezáltal egy idő után magától kikapcsol.

Extra funkciók

Gyártója válogatja, hogy egy elektromos kandalló milyen extra funkciókkal rendelkezik. Mivel ennek a terméktípusnak a lényege, hogy hangulatot adjon és fűtsön, ezért különösebb extrákat nem is várnak el tőle a tulajdonosok, azonban így is találkozhatunk néhánnyal. Lássuk, melyek a leggyakoribbak:

Időzített működés

Az időzítő már a belépő kategóriában is jellemző az elektromos kandallókra. Nagyon hasznos, ha az indulást és a leállítást egyaránt tudjuk időzíteni, hiszen ilyen esetekben olyan extra lehetőségek állnak majd a rendelkezésünkre, minthogy reggelente mindig melegre tudunk ébredni, vagy esténként meleg nappaliba érhetünk haza a munkából.

Ugyanez nagyon hasznos, ha szeretünk melegben elaludni. Csak állítsuk be, hogy nagyjából az elalvás után fél órával álljon le a kandalló, és nyugodtan, biztonságérzettel hajthatjuk álomra a fejünket – kellemes hőmérsékletek mellett.

Ablaknyitás érzékelés

Az ablaknyitás érzékelés egy okosfunkciónak tekinthető az elektromos kandallóknál, amit  a jövőben számos, a hagyományos hősugárzóknál már elérhető extra követhet  majd, mint amilyen a testérzékelés vagy a Fast-Warm és Anti-Freeze funkciók.

Jelenleg azonban a legtöbb elektromos kandallónál az ablaknyitás érzékelésig terjed a tudás, ami azt jelenti, hogy ha a kandalló nagyon gyors hőmérsékeltcsökkenést érzékel, akkor azt feltételezi, hogy kinyitottak egy ajtót vagy egy ablakot, aminek hatására a gép azonnal kikapcsol.

Okosfunkciók

Bár vannak már okos megkülönböztetéssel ellátott elektromos kandallók, egyelőre azonban közel sem ez a jellemző a termékkategórián belül. Ha meg is kapja egy termék a „Smart” megkülönböztetést, az jellemzően addig terjed, hogy a kandallótlehetőségünk van okostelefonunkkal irányítani egy társalkalmazás segítségével.

A későbbiekben természetesen óriási változások várhatók ezen a téren, hiszen az okosfunkcióké a jövő, így apránként egyre több, más eszközökkel összehangolható opció kerülhet bele ezekbe a termékekbe, melyek még hatékonyabbá tehetik felhasználhatóságukat.

Gyakran ismételt kérdések

Használhatók fűtés nélkül is az elektromos kandallók?

A legtöbb modell természetesen igen. A kezelőszerven csak ki kell kapcsolni a fűtés funkciót és a ventilátort is ahhoz, hogy kizárólag a tűzeffektet élvezhessük, mely ilyenkor is szabadon kalibrálható marad – például a fényerő vagy az intenzitás tekintetében –, ha erre az adott modell lehetőséget adott.

Mennyibe kerül a fűtés az elektromos kandallóval?

Ez rengeteg tényezőtől függ, hiszen befolyásolja, hogy mekkora teljesítményen használjuk ezeket az eszközöket, mekkora hőmérsékletet szeretnénk elérni a segítségükkel és így tovább.

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a jelenlegi energiaárak mellett az elektromos kandallók üzemeltetése maximális teljesítményen 50-100 forintba kerül óránként, ami fűtés- és fényeffekttel együtt értendő.

Hagyományos elektromos hálózatról üzemeltethetők az elektromos kandallók?

Az elektromos kandallók nem minősülnek kimagasló elektromos fogyasztónak, vagyis üzemeltetésükhöz nincs szükség például ipari áramra, a legtöbb forgalomba kerülő modell teljesen közönséges konnektorról használható.

Elmozdítható a helyéről az összeszerelés után az elektromos kandalló?

A szabadon  álló típusok esetében ennek semmi sem áll az útjába, gyakorlatilag bárhová elhelyezhetők a lakásban, ahol garantált számukra a biztonságos működés. A beépített és a falra szerelhető modellek esetében viszont már kicsit körülményesebb a helyzet.

Fürdőszobában is használható az elektromos kandalló?

Nem szerencsés, mert a nagymennyiségű pára károsíthatja az elektromos kandalló belső elemeit, különös tekintettel a tűzeffekthez kapcsolódó áramkörökre, így szerencsésebb inkább szárazabb, páramentesebb közegben alkalmazni őket.

Hány négyzetméteres helyiségekben alkalmazható az elektromos kandalló?

Ez leginkább a teljesítmény függvénye. A gyártók jellemzően külön feltüntetik, hogy az adott elektromos kandalló pontosan hány négyzetméteres helyiségekben állja meg a helyét.

A belépő szintű termékek jellemzően 15-20 négyzetméter mellett ideálisak, tehát a kisebb szobákba elegendőek, de a drágább típusok között találni 30-40 négyzetméteres helyiségekhez, azaz már nagyobb nappalikhoz ideális megoldásokat is.

Elsődleges fűtésként alkalmazhatók az elektromos kandallók?

Nem ajánlott, legfeljebb olyan helyeken – például nyaralók vagy különálló lakrészek –, ahol maximum egy-két napig van szükségünk rendszeres fűtésre. Ennek az oka, hogy folyamatos üzemeltetésük túl drága, miközben hatásfokuk csak az átmeneti időszakokban elegendő, így inkább kiegészítésként tekinthetünk rájuk.

Hogyan működik a hőszabályozó az elektromos kandallóknál?

A hőszabályozó vagy más néven termosztát gyakorlatilag egy olyan érzékelő, mely folyamatosan képes nyomon követni a szoba aktuális hőmérsékletét, majd amint az eléri a beállított értéket, akkor kikapcsolja, illetve bekapcsolja a készüléket.

Kiváló megoldás abban az esetben, ha néhány óráig szeretnénk szabályozni a szoba belső hőmérsékletét, hiszen ilyenkor a kandalló magától leáll és újraindul a beállítások függvényében.

Bocsát ki valamilyen káros anyagot működés közben az elektromos kandalló?

Természetesen nem. Amennyiben rendeltetésszerűen használjuk, akkor az elektromos kandallók nem bocsátanak ki magukból füstöt, sem különféle gőzöket és gázokat, teljes mértékben száraz technológiára épülnek, ezáltal száraz meleget is adnak.

Mennyire melegszik fel az elektromos kandalló panoráma üvege a használat közben?

Mivel az elektromos kandallók többsége a készülék alsó felén keresztül áramoltatja a meleg levegőt, ami közvetett módon sem igazán találkozik az üvegfelülettel, ezért nem kell attól tartani, hogy ez az elem annyira felforrósodik, hogy az égési sérüléseket tudna okozni.

Kell kémény vagy szellőzés az elektromos kandallóknak?

Mivel ezeknek az eszközöknek a működése semmiféle füst, gáz vagy gőz kiadásával sem jár együtt, ezért az elektromos kandalló beüzemeléséhez nincs szükség kéményre vagy speciális szellőzőrendszerre, a hősugárzókhoz hasonlóan csak csatlakoztatni kell őket egy konnektorhoz, és rögtön használatba vehetők.

Hogyan kell bekapcsolni az elektromos kandallót?

A hősugárzók mintájára minden elektromos kandalló rendelkezik egy be- és kikapcsolást szolgáló gombbal. Ennek a megnyomásával üzemelhetjük be a készüléket, majd további gombokkal és szabályozókkal tudjuk meghatározni a többi paramétert, legyen az fűtésteljesítmény, fényerő vagy effektintenzitás.

Milyen karbantartást igényelnek az elektromos kandallók?

Normál esetben az elektromos kandallók semmiféle karbantartást sem igényelnek az alapvető portalanításon felül.

Körbeépíthető téglával egy elektromos kandalló?

A beépíthető kialakítással rendelkező elektromos kandallók esetében különösen hatásos, ha téglával vagy valamilyen más látványelemmel építünk hozzájuk egy keretet, amivel valóban olyan hatást adhatunk a terméknek, mintha egy igazi fatüzeléses kandalló állna a lakásban.