Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk
Mosogatógép tisztítása

Mosogatógép tisztítása lépésről lépésre

A mosogatógép az elmúlt néhány esztendőben a legtöbb háztartásban megjelent, mint rohanó életmódunk tökéletes kiegészítője, hiszen alaposan megkönnyíti a dolgunkat, ha egy hosszabb nap után nincs kedvünk vagy éppen időnk elmosogatni.

Lássuk a folyamatot lépésről lépésre!

Mielőtt nekiállnánk

Két fontos alapszabály:

  1. Nagyon fontos a mosogatógép tisztítása előtt, hogy minden esetben kapcsoljuk ki, illetve áramtalanítsuk is az eszközt. Hiába van jól kiépített elektromos hálózatunk, soha nem lehetünk elég óvatosak, hiszen ne feledjük el, nedves környezetben nyúlkálunk majd egy árammal működő berendezésben.
  2. Az alábbiakban csak általánosságban írunk a mosogatógépek tisztításáról, az egyes típusoknak azonban megvannak a maguk sajátosságai az alkatrészek eltávolítása kapcsán. Valahol például csavarni, máshol pattintani kell egy műanyag elemet. Ezek pontos leírását minden mosogatógép használati utasítása tartalmazza!

Vegyük ki a tartókat és a karokat

Hogy hozzáférjünk a mosogatógép minden eleméhez, fontos lesz kiszedni belőle néhány mozgatható elemet. Ilyenek például az edénytartó műanyagok, valamint a forgókarok. Ezeket egy határozott mozdulattal emeljük ki a gépből, majd helyezzük egyenesen a mosogatóba vagy a fürdőkádba, és adjunk nekik egy jó forró zuhanyt. Egyelőre azonban hagyjuk őket, majd később visszatérünk rájuk!

Tisztítsuk meg a szűrőt

A mosogatógép tisztaságának és megfelelő tisztításának a lelke a szűrő. Ha elég alaposak vagyunk, minden mosás után kivesszük és elmossuk, de legalább heti egyszer érdemes kivenni a helyéről, hiszen itt ételmaradékok rakódhatnak le, melyek kellemetlen szagokat áraszthatnak, koszolhatják a terítékeket és gyakran már ránézésre sem túl bizalomgerjesztők.

Ha a szűrő a kezünkben, a nagyobb darabokat kotorjuk bele a kukába, majd szereljük szét és a mosogatóban folyóvíz mellett mossuk el. Ha alaposak vagyunk, akkor egy kis tisztítószeres forróvízbe mártjuk, és áztatjuk egy kicsit, amivel nemcsak a látható, hanem a láthatatlan szennyeződések is felszámolhatók.

A makacs lerakódásokat bátran súroljuk meg, ha pedig szép tiszta az egész, szereljük össze és tegyük vissza a helyére.

A mosogatógép belsejének tisztítása

Sokan nem fordítanak rá elég figyelmet, pedig a mosogatógép belső felén rengeteg látható és nem látható szennyeződés is le tud rakódni. Ehhez nem kell semmiféle különösebb szer, elég lesz hozzá az egyszerű háztartási ecet, valamint egy papírtörlő, vagy egy olyan rongy, amit utána eldobhatunk. 

Alaposan töröljük át az ecettel a teljes felületet, gondosan ügyelve a sarkokra és az illesztésekre, a makulátlan tisztaságért pedig használjunk bátran kefét vagy más eszközöket. A makacsabb szennyeződésekhez például egy dörzsfelülettel ellátott szivacs is jó szolgálatot tehet!

Tisztítsuk meg az edénytartót és a karokat

A folyamat elején kiszereltük a mosogatógépből az edénytartó rekeszeket és a karokat. Most érkezett el az ideje, hogy ezeket is alaposabban letisztítsuk, egy forró zuhany ugyanis alapvetően nem elég nekik. Az edénytartónak talán igen, de a karoknak semmiképpen sem!

A karokat úgy képzeljük el, mint a polip nyúlványait, ezáltal apró szórófejek találhatók rajtuk, melyek az innen kiáramló víznyomás hatására forognak. Tisztításukhoz vegyünk egy kis drótdarabkát, amit nyomkodjunk bele a szórófejek nyílásaiba, amivel könnyedén eltávolíthatjuk az ide beragadt szennyeződéseket.

Ha minden tiszta, a karok és az edénytartók is mehetnek vissza a helyükre.

Üres mosás ecettel

Ha makulátlan tisztaságot és fertőtlenítést szeretnénk elérni a mosogatógépünk belsejében, akkor érdemes lehet egy végső mozzanatként lefuttatni üresen egy komplett programot, méghozzá egyszerű házi ecettel, ami nemcsak a vízkőtől, de a szennyeződésektől és a kórokozóktól is megszabadítja a gépet.

Csak öntsünk egy jó deciliter ecetet a gép alsó medencéjébe, és állítsunk be egy intenzív programot, ami röviden, de jó forrón átmossa az egész belső felületet. Amennyiben mindent jól csináltunk, makulátlan tisztaság fogad minket az ajtó kinyitását követően.

Ne feledkezzünk meg a mosogatógép külsejéről sem

Persze nemcsak belül, hanem kívül is fontos egy nagytakarítás során rendbe tenni mosogatógépünket, így kiemelt figyelmet fordítani az ajtóra és a nyomógombokra. Ehhez sem kell drága vegyszereket és tisztítószereket vásárolnunk, az ecet és a szódabikarbóna keveréke a legjobb alternatíva hozza. Talán nem lesz citromillat a konyhában egy-két órán át, de hogy a mosogatógép külleme is folt- és kórokozómentessé válik, az egészen biztos.

Érdekelnek a legjobb mosogatógépek? 2020-as mosogatógép kutatásunkban bemutatjuk a kategória legjobbjait!