Páramentesítő teszt – mutatjuk 2020 legjobbjait

Last updated:

Míg egykoron a vízszigetelés hiánya, addig manapság a túlzott hőszigetelés használata jelent súlyos problémákat az ingatlanok állapot- és komfortmegőrzésében. Ennek az oka, hogy mindkét esetben jelentősen növekszik a lakásban a páratartalom mértéke, mely megfelelő kipárolgás és szellőzés nélkül lecsapódik a falakon, ahol vizesedés, kellemetlen szagok, hosszabb távon penészesedés jelentkezik.

A jelenség nemcsak élhetetlenné tudja tenni a lakásokat, de szerkezeti szinten is képes súlyos gondokat okozni, hiszen a vizesedéstől salétromossá válhatnak a téglák, meggyengülhetnek a tartófalak, így költséges beavatkozásra lesz szükség ahhoz, hogy otthonunk lakható maradjon. Amennyiben el szeretnénk kerülni mindezt, sokszor elegendő csak a házban megszüntetni a folyamatosan keletkező párát, amihez egy páramentesítő vagy párátlanító készülékre lesz szükségünk. Hogy mik ezek, miként működnek és mire képesek az egyes típusok? Az alábbiakban minden kérdést megválaszolunk!

Tartalomjegyzék

Páramentesítő készülékek

20 négyzetméter alatti helyiségekhez

Klarstein DryFy 10

Előnyök
 • naponta akár 10 liter vizet is képes elvonni
 • eltávolítja a port a levegőből, szabályozható a páratartalom-célérték
 • időzítő
 • intenzív- és hal üzemmód
 • egyszerű vezérlés
 • automatikus páramentesítés
Elérhető itt
KLARSTEIN.HU – hivatalos
ELECTRONIC-STAR.HU


A Klarstein DryFy 10 kifejezetten egyszerű, leginkább kisebb lakásokhoz vagy egy-egy helyiséghez ideális páramentesítő készülék, mely beázás, csőtörés, festés vagy felújítás után képes kiszárítani a levegőt, ezzel megelőzve a kellemetlen vizesedés és penész megjelenését, amire később akár szinten tartáshoz is ideális lesz.

Óránként 100 köbméter levegő átforgatására képes

Noha az elérhető árkategóriába sorolható, azonban a Klarstein DryFy 10 páramentesítő mégis nagy, 240W-os teljesítményen üzemel, ennek megfelelően képes arra, hogy óránként 100 köbméter levegőt átforgasson, erősen párás környezetben így naponta akár 10 liter vizet is képes lehet kiszűrni a levegőből.

A páramentesítőt leginkább kisebb lakásokban, de főként inkább egy-egy helyiségben érdemes alkalmazni, egyszerre 15-20 négyzetméteren tudja biztosítani a legjobb eredményt, miközben nemcsak a nedvességtől, hanem természetesen a különféle szennyeződésektől is képes megszabadítani otthonunkat.

Közel 2 literes tartály, többféle üzemmód

Használata történhet a tartozék 1,8 literes tartállyal vagy a kifolyóhoz kapcsolható 0,6 méter hosszú leeresztő tömlővel, aminek köszönhetően közvetlenül csatlakoztathatjuk a lefolyóhoz, így nincs szükség állandó ürítésre, a gép akár folyamatosan, a nap 24 órájában üzemelhet, hogy teljesen kiszárítsa a levegőt, illetve a falakat.

Mindehhez a Klarstein DryFy 10 ráadásul rengeteg beállítási lehetőséget, valamint előre programozott üzemmódokat kínál nekünk, így találhatunk benne automatikus páramentesítést, intenzív módot, valamint természetesen direkt szárításra kalibrált megoldást, amikor a gépezet a beállított páratartalomtól függetlenül, folyamatosan üzemel.

Felhasználóbarát vezérlés, látványos megjelenés

Ha szeretjük az egyszerűséget, a Klarstein DryFy 10 páramentesítőt is kedveljük majd, hiszen rendkívül felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik. A felső részén elhelyezett kijelzőn így mindössze néhány gombbal lehetőségünk nyílik alkalmazni beállításainkat, elindítani egy komplett programot, időzíteni a működést vagy csendes üzemmódba kapcsolni az eszközt, ami mellett maximum 40dB-s működési zaj mellett lehet használni.

Mindehhez ráadásul a párátlanító még látványos megjelenéssel is kecsegtet. Egyszerű vonalak és visszafogott dizájn jellemzi, a felső részén könnyen elérhető gombokkal és kijelzővel, ami mellett egy fogantyút is találhatunk a könnyebb szállíthatóságért – a készülék mindössze 9,2 kg –, melyet az első felén található kerekek tovább egyszerűsítenek.

Sakura SCF-5800 – belépő szint, pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • alacsony ár
 • egyszerűen hordozható, tárolható
 • kis méret
 • akár 3 nap folyamatos üzemelés
Elérhető itt
ALZA.HU


A Sakura SCF-5800 egy belépő szintet képviselő párátlanító készülék, mely kisebb lakásokban, ezáltal 8 négyzetméteres vagy kisebb helyiségekből képes hatékonyan kivonni a nedvességet a levegőből. Egy rendkívül kompakt, kisméretű, alig 2 kilogrammos eszközről van szó, mely nagyon egyszerűen hordozható és tárolható is, aprócska mérete azonban senkit se tévesszen meg, hiszen kiváló teljesítményre képes a kisebb lakásokban.

Kapacitása 0,6 liter naponta, vagyis ilyen sok nedvességet tud megkötni a lakás levegőjéből, amivel rendkívül optimális beltéri páratartalmat hoz létre, a 2 literes űrtartalommal rendelkező víztartálya pedig elég nagy ahhoz, hogy akár három napig folyamatosan üzemeljen, ezzel kiszárítva és páramentesítve a helyiségeket.

Az eszköz ugyan nagyon egyszerűen kezelhető, emiatt azonban nem is várhatunk tőle olyan sok funkciót, mint a drágább termékektől, így például nincs fokozatmódosítás, csak folyamatos teljesítmény mellett képes ellátni a feladatát, miközben nem nevezhető túl halknak, de a mindennapi teendőket nem zavarja a folyamatos használata sem.

Az elhangzottakon felül a Sakura SCF-5800 párátlanító nagyon elegáns dizájnnal rendelkezik, beállítható bármelyik háztartási gép mellé. Beépített kijelzőjének hála rendkívül könnyed kalibrációt kínál, ezáltal több program közül válogathatunk az optimális hatás elérésének érdekében, időzítője pedig lehetőséget kínál arra, hogy későbbi időpontban induljon, vagy egy bizonyos idő elteltével magától leálljon.

20 és 40 négyzetméter közötti helyiségekhez

Electrolux EXD20DN4W

Előnyök
 • párátlanítás és tisztítás egyszerre
 • nagyobb helyiségek párátlanítása
 • alacsony zajszint
 • Anti-Freeze funkció
 • alacsony energiafogyasztás
Elérhető itt
ALZA.HUAz Electrolux EXD20DN4W egyike azoknak a páramentesítő készülékeknek, mely már határozottan túlmutat a belépő szinten és a masszív középkategóriában olyan hatékonyságot, megjelenést és funkciógazdagságot mutatva, mely akár komplett kislakások vagy nyaralók, illetve nagyobb helyiségek teljes párátlanítását is képes tökéletesen ellátni.

Nagy előnye, hogy nemcsak párátlanít, hanem a lakás levegőjét is tisztítja, miközben maximum 37 négyzetméteren tudja ellátni makulátlanul a feladatát. A 3 literes víztartályának köszönhetően a készülék jól bírja a folyamatos használatot, nincs szüksége túl gyakori ürítésre, de az eszköz azonnal leáll és kikapcsol, ha a belsejében megtalálható érzékelő jelzi a tároló telítődését.

A páramentesítő a nagy teljesítmény ellenére kifejezetten halkan, alig 46 dB zajszinten üzemel, így akár egész nap bekapcsolva maradhat, miközben működésének szinte minden egyes paraméterét a saját igényeinkhez igazíthatjuk. Időzítőjének hála mi dönthetünk például a párátlanítás indításáról és befejezéséről, illetve ezeknek az automatizálásáról, de mi kalibrálhatjuk a teljesítményt is, amivel nemcsak a zajszint, hanem az energiafogyasztás egyaránt pozitívan befolyásolható.

Igencsak hasznos funkció az Electrolux EXD20DN4W esetében az Anti-Freeze, mely olyan esetekben hatékony, ha fűtetlen helyiségben alkalmazzuk az eszközt, ahol nagy esélye van a dermedésnek vagy a fagyásnak. Ennek az opciónak az alkalmazásával a gép nem tud megfagyni. Beépített kijelzőjének hála minden funkcióját nagyon egyszerűen beállíthatjuk, működtetéséhez azonban nincs távirányító vagy mobilos applikáció, ahhoz mindig a készülék felső részén található gombokat kell alkalmaznunk.

Klarstein DryFy Pro

Előnyök
 • könnyedén mozgatható
 • nagy kapacitású tartály
 • alacsony zajszint
 • beépített időzítő
Elérhető itt
KLARSTEIN.HU
ELECTRONIC-STAR.HU


A Klarstein DryFy Pro egy már professzionális szintet képviselő, mozgatható párátlanító berendezés, mely képes nagyobb méretű helyiségek, vagy komplett kisebb lakások esetében is kiszűrni a levegőből a nedvességet. A termék alkalmazását maximum 40 négyzetméterig ajánlják, így komplett ingatlanok vagy ingatlanrészek esetében egyaránt hatékonyan el tudja látni a feladatát.

Kitűnő ár-érték arányának köszönhetően a páramentesítő nemcsak elérhető árkategóriát képvisel, de mindemellett a teljesítmény tekintetében sem vall kudarcot, ezáltal egy nap alatt akár 20 liter nedvességet is ki tud vonni a levegőből, ha olyan magas egy lakásban a páratartalom. Erre nyilván ritkán, legfeljebb nagyobb beázások vagy csőtörések alkalmával kerülhet sor, miközben a nedvességet egy 4 literes víztartályban gyűjti, melyet ilyenkor gyakran lehet cserélgetni.

Normál esetben – például csak a páratartalom szinten tartásakor – természetesen a Klarstein DryFy Pro napokig képes úgy működni, hogy egyáltalán nem kell hozzányúlnunk vagy kiürítenünk, hiszen tartálya a maga kategóriájában kifejezetten nagynak tekinthető. Működtetése ráadásul akár folyamatos is lehet, hiszen alig 42 dB zajszinten üzemel, ami egyáltalán nem zavaró a legtöbb hétköznapi tevékenység mellett.

Ezen felül a teljesítményszabályozás az egyik fő funkciója, aminek jóvoltából a zajszint és az energiafelvétel egyaránt csökkenthető. A Klarstein DryFy Pro természetesen időzítővel is rendelkezik, így a be- és kikapcsolás időpontját teljesen automatizálhatjuk, ha esetleg nem tartózkodnánk otthon, és nem tudnánk leállítani.

Rendkívül elegáns megjelenése miatt bármelyik otthonban megállja a helyét, több mint 15 kilogrammos súlyából kifolyólag azonban mozgatása okozhat nehézségeket, de ezt egy külön felső műanyag fül, valamint az alsó felén megtalálható kerekek segítik.

40 és 80 négyzetméter közötti helyiségekhez

Gorenje D20M – a mi választásunk

Előnyök
 • Naponta akár 20 liter párát is megköt
 • biztonságok megoldások
 • változatos üzemmódok
 • modern termékdizájn
Elérhető itt
ONLINEMARKABOLTOK.HU


A Gorenje D20M egy kiváló ár-érték aránnyal kecsegtető páramentesítő, mely ideális választás abban az esetben, ha egy ismert gyártótól szeretnénk egy megbízható, egyszerűen működtethető, látványos és egyben nagy teljesítménnyel rendelkező terméket választani.

Naponta akár 20 liter párát is megköt

Legfontosabb tulajdonsága a Gorenje D20M páramentesítőnek, hogy folyamatos működés mellett napi szinten akár 20 liter párát is képes megkötni a levegőből. aminek köszönhetően nemcsak egy-egy helyiségben, hanem akár kisebb lakásokban is kiválóan képes megállni a helyét.

Az eszköz mindezt 440W-os teljesítményével tudja biztosítani, azonban nem árt odafigyelni rá abban a tekintetben, hogy tartálya hamar megtelik, és bár ezt képes lesz érzékelni, azonban a lefolyóba kivezetve nem kell aggódni az összegyűlő pára miatt, sőt az eszköz így képes akár a folyamatos működésre is.

Biztonsági megoldások, változatos üzemmódok

Amennyiben fontos számunkra a biztonság, a Gorenje D20M páramentesítő ezen a téren sem hagy maga után kívánnivalót. Képes automatikusan kikapcsolni, leolvasztani, de érzékeli például, ha tele van a tartálya, esetleg szivárgást tapasztal a hűtőközegben, egyszóval az eszköz minden tekintetben magas szintű protekcióval kecsegtet.

Mindehhez ráadásul kellemes mennyiségű beállítási lehetőségek és üzemmódok is csatlakoznak. Kapcsolhatunk például időzítőt, üzemeltethetjük automatikusan, találunk benne turbó üzemmódot a hangos, de gyorsan hatásos megoldásokért, valamint szárítás funkciót is a lassabb, ellenben alaposabb eredményért – maximálisan 50 négyzetméteres helyiségek mellett.

Egyszerű és modern termékdizájn

Azon túl, hogy a Gorenje D20M páramentesítő normál méretekkel rendelkezik, 35 centiméter széles, 51 centiméter magas és 24,5 centiméter mély, 14 kilogrammos súllyal rendelkezik, ami nem könnyű ugyan, de kerekeken gurul, így az adott szinten könnyedén mozgatható.

Mindehhez ráadásul nagyon látványos, egyszerűen modern termékdizájn tartozik, ami minden helyiségben, minden környezetben megállja a helyét, miközben működtetése elképesztően egyszerű, a készülék felső részén található gombokkal tudunk mindent beállítani, így a gép kezelésének elsajátítása garantáltan nem tart tovább egy-két percnél.

Míg egykoron a vízszigetelés hiánya, addig manapság a túlzott hőszigetelés használata jelent súlyos problémákat az ingatlanok állapot- és komfortmegőrzésében. Ennek az oka, hogy mindkét esetben jelentősen növekszik a lakásban a páratartalom mértéke, mely megfelelő kipárolgás és szellőzés nélkül lecsapódik a falakon, ahol vizesedés, kellemetlen szagok, hosszabb távon penészesedés jelentkezik.

A jelenség nemcsak élhetetlenné tudja tenni a lakásokat, de szerkezeti szinten is képes súlyos gondokat okozni, hiszen a vizesedéstől salétromossá válhatnak a téglák, meggyengülhetnek a tartófalak, így költséges beavatkozásra lesz szükség ahhoz, hogy otthonunk lakható maradjon. Amennyiben el szeretnénk kerülni mindezt, sokszor elegendő csak a házban megszüntetni a folyamatosan keletkező párát, amihez egy páramentesítő vagy párátlanító készülékre lesz szükségünk. Hogy mik ezek, miként működnek és mire képesek az egyes típusok? Az alábbiakban minden kérdést megválaszolunk!

Klarstein DryFy 20

Előnyök
 • nagy 5 literes tartály,
 • szabályozható a páratartalom-célérték,
 • időzítő, beállítható intenzív és halk üzemmód
 • 24 óra alatt a helyiségeket kiszárítja (pl.: építkezési vagy felújítási munkálatok után), szép megjelenés, hosszú üzemidő, leeresztő tömlő
Elérhető itt
KLARSTEIN.HU – hivatalos
ELECTRONIC-STAR.HU


A Klarstein DryFy 20 tökéletes választás abban az esetben, ha gyors megoldást szeretnénk a magas páratartalmú helyiségek mielőbbi kiszárítására, ez a páramentesítő ugyanis jó döntés lehet általános páraszabályozás mellett arra is, hogy építkezési- vagy felújítási munkálatok, esetleg egy csőtörés után hatékonyan kivonja a lakásból a nedvességet.

Naponta akár 20 liter összegyűjtött pára

Mindehhez kellemesen modern, elegáns termékdizájn és kifejezetten nagy, 420W-os teljesítmény társul, aminek köszönhetően óránként akár 230 köbméter levegő átforgatására is alkalmas az eszköz, mely elegendő ahhoz, hogy 40-50 négyzetméteres lakásokban különösebb erőlködés nélkül összegyűjtsön 24 óra alatt akár 20 liter párát is.

Nagy előnye a Klarstein DryFy 20 páramentesítőnek, hogy bár beépített tartálya is kifejezetten nagy, akár 5 liter folyadék befogadására képes, azonban tartozik hozzá külön kivezető tömlő, amivel lehetőségünk nyílik közvetlenül kivezetni a lefolyóba az összegyűjtött párát, így szükség esetén akár napokig lehet üzemeltetni megszakítások nélkül is.

Beépített szűrővel a jó minőségű levegőért

Fontos tudni a Klarstein DryFy 20 páramentesítő kapcsán, hogy többrétegű beépített szűrővel rendelkezik, így a nejlon és aktív szenes filternek hála képes arra, hogy ne csak a párát, hanem a port és az egyéb szennyeződéseket is felfogja a levegőből, így a lakásban nemcsak szárazabb, de lényegesen tisztább lesz az egész környezet.

Mindeközben működtetése is kifejezetten egyszerű lesz, a termék felső részén elhelyezett piktorgrammok rendkívül egyértelműek az egyes beállítási lehetőségek kapcsán, legyen szó akár a hatásfokról, akár a teljesítményről vagy az időzített megoldásokról. 

Változatos üzemmódok, csendes működés

A könnyed kalibráció mellet természetesen a Klarstein DryFy 20 is rendelkezik előre beállított üzemmódokkal, melyekkel teljesen automatizálhatjuk a munkáját, de üzemeltethetjük csak szárítóként is, miközben időzített be- és kikapcsolása mellett csendes funkciót is találunk rajta.

Utóbbi esetben a páramentesítő mindössze 45dB zajszinten üzemel, ami akár még pihenés mellett sem lesz zavaró, bár nyilvánvalóan akadnak ennél csendesebb eszközök is. Értelemszerűen minél magasabbra állítjuk majd a teljesítményt – például bekapcsoljuk az intenzív módot a gyorsabb szárításért –, annál jobban emelkedik a működési zajszint is.

Könnyű kivitel, egyszerű hordozhatóság

A modern megjelenésen túl a Klarstein terméke ráadásul nagyon könnyű lett, mindössze 14,2 kilogrammot nyom, így üres tartállyal egyáltalán nem okoz gondot a felemelése, amit a felső részén elhelyezett fogantyú tesz még egyszerűbbé, de ha egyik szobából a másikba tolnánk az eszközt, abban is lesz segítségünk, méghozzá a gép alsó felére szerelt kerekek jóvoltából.

80 négyzetméternél nagyobb helyiségekhez

Rohnson R-9340 Genius – a mi választásunk

Előnyök
 • akár napi 40l kapacitás
 • 7 literes tartály
 • időzíthető be- és kikapcsolás funkció
 • Anti-Freeze – befagyás elleni funkció
 • látványos dizájn, könnyed kezelés
Elérhető itt
ALZA.HUA Rohnson R-9340 Genius egy kimagasló tudással és teljesítménnyel rendelkező páramentesítő, aminek köszönhetően komplett házak belső légterének tisztításáról, illetve párátlanításáról is gondoskodhatunk.

Akár 200 négyzetméteres helyiségekhez is ajánlott

Hogy mégis mekkora belső terek esetén ideális a Rohnson R-9340 Genius páramentesítő? A hivatalos gyártói adatok alapján akár 200 négyzetméteres helyiségek, tehát komplett házak vagy nagyobb garázsok esetében is ideális egyetlen ilyen eszköz alkalmazása ahhoz, hogy megfelelő beállítások mentén a levegőből megszűrje a párát.

Ehhez természetesen orbitális teljesítmény is tartozik, hiszen napi szinten akár 40 literes kapacitással képes üzemelni, azaz ilyen sok nedvességet tud megkötni a levegőből, amit egy 7 literes tartályban gyűjt. Ez nem túl nagy ehhez a teljesítményhez, ellenben kivezethető a lefolyóba, aminek jóvoltából akár egész álló nap működtethető megállás nélkül, de ha nincs lehetőségünk rá, az eszköz akkor is magától kikapcsol, ha érzékeli a telítettséget.

Csendes működés, egyszerű alapfunkciók

Bár nagy teljesítménnyel rendelkezik, a Rohnson R-9340 Genius páramentesítő azonban mégis képes nagyon halkan működni, ezáltal maximális zajszintje 50 dB, ami annyira csendes – kisebb teljesítményen ráadásul még kisebb a zajszint –, hogy akár pihenés mellett, egész nap is üzemeltethető.

Pozitívum továbbá, hogy a készülék működtetése rendkívül könnyed – hála az egyszerű alapfunkcióknak. Ennek megfelelően időzíthetjük például a bekapcsolás és a kikapcsolás időpontját, de találunk rajta egy Anti-Freeze funkciót is, mely megakadályozza, hogy a páramentesítő esetleg befagyjon.

Látványos dizájn, könnyed kezelés

Az elhangzottakon felül a Rohnson R-9340 Genius ráadásul az egyik legszebb termékdizájnnal ellátott páramentesítő a maga kategóriájában! Hófehér külső borítását egy kellemes aranyszínű pánt öleli körbe, mely egyben jelzi az irányítóegység elhelyezkedését is.

Ezt a készülék tetején találjuk meg, az egyértelmű gomboknak köszönhetően pedig nagyon egyszerűen beállíthatjuk majd, hogy mit és milyen formában szeretnénk elérni az eszközzel.

Rohnson R-9630

Előnyök
 • akár 140 négyzetméteres helyiségekhez
 • akár napi 30 liter nedvesség kivonás
 • alacsony zajszint
 • külső víztároló edény csatlakoztatása
 • inozált szűrő
Elérhető itt
ALZA.HU
MALL.HU


A Rohnson R-9630 páramentesítő készülék a termékkategória legmagasabb szintjét képviseli, mely olyan magas teljesítményt képes biztosítani, hogy akár egy 140 négyzetméteres helyiségben vagy családi házban is könnyedén fenn tudja tartani a megfelelő páratartalmat. Működése annyira hatékony, hogy egy nap alatt akár 30 liter nedvességet is képes kivonni a levegőből, melyet egy 5 literes térfogattal rendelkező víztartályba gyűjt.

Ennek köszönhetően akár folyamatos használat mellett sincs szüksége a párátlanítónak az állandó felügyeletre, ha tartálya megtelik, automatikusan kikapcsol, így akár még éjszaka sem kell mellőzni a működtetését. Ehhez megfelelő hátteret kínál az eszköz csendessége, hiszen dacára a kiemelkedő teljesítménynek, mindössze 37 dB zajszint mellett látja el feladatát, amit ráadásul a szabad teljesítményszabályozásnak köszönhetően még tovább csökkenthetünk.

Nagy előnye, hogy a Rohnson R-9630 párátlanítót nemcsak saját tartályával lehet használni, hanem egy csepegtető beiktatásával akár külső víztároló edénybe is gyűjthetjük a felfogott párát, ezáltal még a nedvesebb helyiségekben is gond nélkül működhet napokig az eszköz úgy, hogy nem lesz szükség ürítésére vagy kikapcsolására.

A készülék a fentieken túl a levegő tisztításában is nagyon fontos szerepet játszik, hiszen egy olyan ionizált szűrőt kapott, ami alaposan meg tudja könnyíteni az allergiások és az asztmások életét. Időzítőjének hála mi szabályozhatjuk, hogy a párátlanítás mikor induljon és álljon le, a beépített kijelzőjével pedig könnyed beállítása egyaránt biztosított lesz.

Mindemellett a Rohnson R-9630 is rendelkezik Anti-Freeze funkcióval, ami azt jelenti, hogy fűtetlen helyiségben, fagyveszélyes környezetben is alkalmazhatjuk, hiszen működése során képes olyan hőmérsékleten tartani a készüléket, hogy az ne fagyjon be. Mivel tömege meghaladja a 13 kilogrammot, külön műanyag fület és kerekeket kapott az egyszerűbb mozgathatóság érdekében.

Concept OV2000 Perfect Air

Előnyök
 • akár 120 négyzetméteres helyiségekhez
 • nagy teljesítmény
 • alacsony zajszint
 • levegőtisztító funkció
 • Anti-Freeze funkció
Elérhető itt
ALZA.HUA Concept OV2000 Perfect Air egy kimagasló teljesítménnyel rendelkező páramentesítő készülék, mely annyira magas hatásfokkal bír, hogy akár 120 négyzetméteres alapterületű helyiségekben, akár komplett lakóházakban vagy irodákban is elegendő lehet az alkalmazása. Használata során a magas páratartalmú környezetből képes 20 liter folyadékot is kivonni, amit egy 5,5 literes, tehát kifejezetten nagy tartályban tud összegyűjteni.

Normál körülmények között vagy a levegő páratartalmának általános szabályozásához például napokig nincs szükség arra, hogy hozzányúljunk vagy kiürítsük, ha tartálya megtelik, beépített érzékelőjének köszönhetően automatikusan képes kikapcsolni. Mivel alig 47 dB zajszinten üzemel, ezért nem zavaró a működése akkor sem, ha egész nap be van kapcsolva, noha a teljesítményszabályozás jóvoltából nemcsak hangja, hanem energiafelvétele is csökkenthető.

A fentieken túl a Concept OV2000 Perfect Air alkalmazása azért nagyon előnyös, mert levegőtisztító funkcióval is rendelkezik, ezáltal allergiások és asztmások számára kifejezetten komfortosabb életkörülményeket kínál. Beépített időzítőjének hála természetesen teljesen a saját igényeinkhez igazíthatjuk az eszköz működését, illetve szabályozhatjuk, hogy mikor induljon vagy álljon le.

A párátlanító rendelkezik továbbá Anti-Freeze funkcióval, hogy a fűtetlen helyiségekben is alkalmazhassuk hosszútávon, lévén ez automatikusan meggátolja a készülék befagyását. Saját kijelzőjének hála könnyedén szabályozhatjuk a működését, egyszerű beállításaival pedig nagyon hatásosan tudjuk majd kalibrálni a különféle programokat és egyebeket. Megjelenése kifejezetten egyszerű, letisztult és modern, miközben mozgatását az aljára szerelt kerekek segítik.

Általában a páramentesítőkről

Mi az a páramentesítő?

A páramentesítő egy elektromos berendezés, mely ránézésre a legtöbbször egy kisebb álló klímához hasonlítható, ami speciális kialakításának köszönhetően képes kiszűrni a levegőből a nedvességet annak érdekében, hogy csökkenjen a lakásban vagy legalább a problémás helyiségekben a páratartalom, amire nemcsak a ház állapotának és komfortjának megőrzése miatt lehet szükségünk, hanem egészségügyi okokból is.

 • A túl nagy páratartalom ugyanis képes fullasztani a betegeket, főleg az asztmásokat és az egyéb tüdőbetegségtől szenvedőket, miközben ronthat általános egészségi állapotukon.
 • A nedvességtől hosszabb távon kialakuló penész újabb betegségeket, légúti fertőzéseket idézhet elő, kellemetlen, dohos szagot teremthet a lakásban.
 • A falon kicsapódva foltossá teheti a festést, hólyagosíthatja a tapétát, rohaszthatja a fa elemeket – például álmennyezet lambériáját – és tönkreteheti a gipszkarton felületeket, hosszabb távon ledobhatja a teljes vakolatot, gyengítheti a téglák szerkezetét.
 • A penész nemcsak kellemetlen szagokat okoz, hanem az esztétika tekintetében is rontja a lakások megjelenését, miközben a falak után megjelenhet a bútorokon, tönkreteheti a papírt, a régi fényképeket és könyveket, tehát hatalmas anyagi károkat okozhat.

Így működik a páramentesítő

A működés tekintetében a páramentesítő készülék a klímához hasonlóan a hőcserélés elvén alapul. Az eszköz tehát egy nagyteljesítményű ventilátor segítségével beszívja a nedves, párás levegőt, ami aztán keresztülhalad egy olyan szűrő- és hőcserélő rendszeren, melynek közbenjárásával a levegőből a nedvesség kicsapódik, azaz cseppfolyósodik, majd belecsöpög a készülék belső- vagy külső tartályába, miközben a szerkezetből szárazabb és egyben némileg melegebb levegő áramlik ki.

Minden páramentesítő készülék más és más, de a működési elv azonos, azonban egyes eszközöknél fontos lehet, hogy a bemeneti nyílás közel legyen például a nedvesedő részekhez. Lényeges továbbá, hogy a kiáramló levegő útját se zárjuk el soha, hiszen a rendszer állandó körforgásban lesz. Többségük teljesen automatizált, így a kívánt értéken tartható vele a helyiség páratartalma. Ehhez a párátlanító magától bekapcsol, ha szükség van rá, és addig üzemel, amíg el nem éri a beállított értéket. Ezzel az alapproblémát ugyan nem szüntetjük meg, de nem kell aggódnunk a vizes falak vagy például a penész, illetve az ebből fakadó kellemetlenségek miatt.

A túl párás lakás ismérvei

Sokan nem is sejtik, hogy otthonukban a helytelen hőszigetelés, a hőhíd, a ritka szellőztetés vagy a vízszigetelés hiánya miatt túl magas a páratartalom, emiatt pedig csak akkor veszik észre a problémát, amikor annak már anyagi következményei vannak. Manapság már léteznek direkt a levegő páratartalmát ellenőrző digitális eszközök, például egyszerű hálószobai digitális hőmérők is, melyek nem a legpontosabbak ugyan, de arra tökéletesen alkalmasak, hogy megmutassák: páramentesítőre van szükségünk! Hogy mérőműszer nélkül melyek a túl párás lakás ismérvei?

 • Mivel az ablakok minden lakásban egyfajta megszüntethetetlen hőhídként jelennek meg, ezért a túl magas páratartalom jellemzően ezeken a helyeken fedezhető fel elsőként. Különösen fűtésszezonban a reggeli órákban, ha a nyílászárók belső felülete nedves, esetleg szó szerint folyik rajtuk a víz, akkor az mindig magas páratartamra utal.
 • Amennyiben a nedvesség a falakon is tapasztalható, tehát érezhetően vizes hatású, foltos a fal, esetleg konkrétan folyik rajta a víz, akkor az nem egy csőtörés vagy beázás, hanem a magas páratartalom jele. Fontos kiemelni, hogy a fürdő és a konyha nem mérvadók, hiszen ezekben a helyiségekben eleve gyakrabban emelkedik meg a levegő páratartalma, így kicsapódik a falon vagy a csempéken, amit szellőztetéssel lehet szabályozni.
 • A vizesedő falszerkezetek negatív hozadéka, hogy a burkolatok alatt vagy a bútorok mögött például a nedvesség nem tud megfelelően kiszáradni, ami jellemzően nagyon kellemetlen szagokkal párosul. Ez az úgynevezett dohos szag, amit sokszor vizes pincékben érezhetünk. Ezt szellőztetéssel már jellemzően nem tudjuk orvosolni, mindig párátlanító készülékre lesz szükségünk.
 • Ha nagyon elhanyagoljuk a párás levegőt a lakásban, akkor az hosszabb távon már nemcsak kellemetlen szagokat okoz, hanem penészesedést is. A penészről kevesen tudják, de esztétikailag is rontja a ház megjelenését a sötét foltokkal, de természetesen egészségügyileg sem tesz jót az ott élőknek, ezen felül pedig rendkívül nehéz megszüntetni még azt követően is, hogy rendszeresen üzemeltetünk egy páramentesítőt.

Ahol mindig hasznos egy páramentesítő

Természetesen közel sem csak a már kialakult problémák visszafordítására és megszüntetésére alkalmazható egy páramentesítő berendezés. A legtöbb helyen megelőzésre is erősen ajánlják a gyártók, hiszen lakóházakban és speciális épületekben egyaránt lényeges lehet, hogy megszüntessük a párás levegőt saját egészségünk, komfortérzetünk és természetesen otthonunk állapotának megőrzése érdekében. Lássunk néhány példát, ahol mindig hasznos kiegészítő egy páramentesítő:

 • Olyan lakóépületekben, ahol nyitott-, úgynevezett amerikai stílusú konyhák vannak, és azok aktív használatban állnak, hiszen az ilyen közegben elég nagy helyen tud akadálytalanul terjedni a párás levegő.
 • Pincék és alagsorok esetén, melyek rosszul szellőznek, a földfelszín alatt találhatók, és még megfelelően kialakított vízszigetelés esetén is kifejezetten nedves közeggel rendelkeznek.
 • Azok a helyiségek is szenvednek a párától, melyek nagyon sötétek, túl kis ablakokkal rendelkeznek, vagy egyáltalán nincs rajtuk nyílászáró, így nem tudnak megfelelően szellőzni.
 • Könyvtárakban és irattárakban kifejezetten fontos, sőt gyakran előírás is a páramentesítő berendezés alkalmazása, mert a papír egyik legnagyobb ellensége a nedvesség, a párás levegő, amitől értékes könyvek és dokumentumok válhatnak végleg használhatatlanná.
 • A múzeumokban szintén sokszor lényeges bizonyos műtárgyak, így például festmények vagy fából készült szobrok és egyebek esetén a megfelelően páramentesített-, illetve fix páratartalommal rendelkező környezet, máskülönben felbecsülhetetlen károk keletkezhetnek a kiállítási tárgyakban.
 • Gyakori probléma a fűtetlen lakásokban és nyaralókban is a pára, melyek néhány év alatt alaposan tönkre tudják tenni a falszerkezetet, ezáltal élhetetlenné téve a lakókörnyezetet.
 • Egy párátlanító készülék kifejezetten jó választás lehet építkezések, átalakítások vagy nagyobb festések alkalmával is, hiszen egy ilyen eszköz drasztikusan megtámogathatja a száradást.
 • Minden olyan helyen ideális a páramentesítő használata, ahol a környezetből vagy a tevékenységi körből fakadóan sok pára keletkezik. Ide sorolhatók például az éttermek, a mosodák, a vasaldák, a patyolatok, az uszodák, a fürdők vagy azok a gyárak, ahol nagy hővel és vízzel dolgoznak a termelésnél.
 • Gyakran még a modern ingatlanokat sem látják el megfelelő szellőzőrendszerekkel, így előfordulhat, hogy nem lehet elég hatékonyan szellőztetni. Ez fakadhat rossz fekvésből, építkezési hiányosságokból, de akár rosszul megválasztott nyílászárókból is. A probléma magas páratartalmat okoz a ház falai között, így mindig nagyon lényeges lehet egy páramentesítő készenlétben tartása.
 • Az esős és nyirkos időszakok, így főleg a koratavaszi és a késő őszi szezon nagy terhet ró az otthonokra, de a fűtési szezon szintén a páratartalom megemelkedésével jár együtt. Ez sokszor még az amúgy alacsony páratartalommal rendelkező, jól szellőző házakban is okozhat kellemetlenséget, egy párátlanító beállításával viszont legalább az adott időszakban orvosolni tudjuk mindezt.
 • A beázások vagy csőtörések után a berendezési tárgyak vagy a falszerkezetek még a látszólagos kiszáradás után is sok nedvességet tárolhatnak. Ez nemcsak tovább károsítja őket, de mindemellett penészesedést idézhetnek elő. Mindezt azonban megelőzhetjük, ha egy nagyobb teljesítményű páramentesítőt üzemeltetünk néhány napig a problémás környezetben.

A páramentesítő kedvező hatása egészségünkre

A magas páratartalom egyáltalán nincs jótékony hatással az emberi szervezetre, nem véletlen, hogy orvosmeteorológiai szempontból is gyakran jelzik az időjósok, ha magas páratartalom várható odakint. Emiatt egy párátlanító berendezés természetesen egészségünkre is nagyon kedvező hatást tud gyakorolni. Hogy mivel?

 • Képzeljük el, hogy egy átlagos teljesítményű párátlanító berendezés egy nap alatt akár 10 liter vizet is képes kivonni a lakás levegőjéből, ha túl magas a víztartalom a helyiségekben. Ez azért különösen ijesztő, mert ennek a sok vízzel a tüdőnek meg kell küzdenie a légzés során, ami komoly nehézséggel járhat.
 • A párás levegőben az emberi szervezet hőérzete drasztikusan lecsökken. Ez növelheti az asztmás és allergiás tünetek súlyosságát, így ha gyakran tapasztalunk problémát ebben a tekintetben, akkor egy páramentesítő berendezés alaposan megkönnyítheti az életünket, hiszen a levegőt is tisztítják ezek a gépek. A hőérzet egyébiránt a közérzetet is befolyásolhatja negatívan!
 • A túl magas páratartalomban élő emberek között sokkal magasabb a kockázata az olyan betegségeknek, mint a kötőhártyagyulladás, a kanyaró vagy az övsömör, így ha ezektől szenvedünk, vagy hajlamosak vagyunk rá, egy percig se gondolkozzunk a párátlanító beszerzésén.
 • Ha szárazabb a levegő a lakásban, az jellemzően sokkal komfortosabb környezetet jelent, azaz jó hatást gyakorol a hőérzetünkre. Ez nemcsak mentálisan tesz egészségesebbé minket, hanem a fűtésszámlára is jó hatást gyakorol, lévén úgy érezzük majd, hogy kevesebbet kell fűtenünk.

Vásárlási útmutató

Mekkora kapacitású páramentesítőt vegyek?

A megfelelő páramentesítő készülék vásárlása kapcsán az egyik legfontosabb kérdés, hogy a kiszemelt masina mekkora kapacitással rendelkezzen. Ezt a tulajdonságot rengeteg tényező befolyásolhatja, így a döntéskor figyelembe kell vennünk, hogy

 • mennyi pénzt szeretnénk áldozni a termékre;
 • mekkora helyiségben akarjuk alkalmazni azt;
 • és milyen problémát hárítanánk el vele.

Nyilvánvaló, hogy egyik tényező befolyásolhatja a másikat, ezáltal hiába akarunk mi olcsón páramentesítőt vásárolni egy 100 négyzetméteres lakásba, ilyen méretekhez ugyanis már a 100 ezer forintos árkategória környékéről kell válogatnunk, ellenkező esetben csak az ablakon dobjuk ki a pénzünket, de a termék maximális kapacitáson sem tudja majd ellátni a feladatát.

Fontos tudni, hogy a párátlanító berendezések kapacitását a gyártók általában úgy adják meg, hogy hány liter vizet tudnak kivonni a levegőből egy nap alatt. Ez az érték azonban gyakorlatilag értelmezhetetlen a legtöbb felhasználó számára, miközben lényeges megjegyezni, hogy a feltüntetett adatokat mindig 30 Celsius fokos hőmérsékletek és 80 százalékos páratartalom mellett mérik, amihez hasonló értékek még az esőerdőben is csak nagyon ritkán vannak.

Ha tehát azt olvassuk valahol, hogy egy páramentesítő képes 10-15 liter vizet kivonni egy nap alatt a lakásból, akkor az már egy átlagos családi háznál bőven elegendő lehet, ha mellé nagy alapterülethez ajánlják. Érdemes egyébiránt inkább mindig a nagyobb teljesítmény mellett dönteni még akkor is, ha csak lakásunk egyetlen helyiségében alkalmaznánk az eszközt, hiszen ezzel rövidebb ideig kell működtetni az eszközt, illetve a későbbiekben szélesíthetjük a felhasználási körét. 

Nem elhanyagolható, hogy a nagyobb teljesítményhez általában nagyobb víztároló tartály, esetleg kivezethető tartály is csatlakozik, aminek jóvoltából sokkal kényelmesebb lesz használni a párátlanítót, nem szükséges majd olyan gyakran üríteni. Ha mindehhez állítható teljesítményű típust is választunk, akkor ráadásul még a nagyobb hangzavar és a magasabb áramfogyasztás miatt sem kell aggódnunk.

A lényeg tehát, hogy jellemzően mindig inkább becsüljük túl igényeinket és az adott ingatlant, ha páramentesítő készülék vásárlása előtt állunk, egy nagyobb készülékkel ugyanis soha nem foghatunk mellé!

Milyen hőmérséklet mellett ajánlott használni a páramentesítő készüléket?

Nem véletlen, hogy a gyártók többsége 30 Celsius fokos általános hőmérsékleten méri a páramentesítők teljesítményét. Ennek az oka nem más, minthogy bizonyos hőfok alatt ezek az eszközök nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat. A hivatalos ajánlások szerint az adott helyiségben vagy ingatlanban legalább 10 Celsius fok feletti átlagos hőmérsékleteknek kell uralkodniuk ahhoz, hogy a párátlanító berendezés megfelelő teljesítménnyel tudjon üzemelni, ellenkező esetben felesleges használni őket, működésük pénzkidobás.

Nyilvánvalóan vannak esetek, amikor kénytelenek vagyunk 10 Celsius fok körüli hőmérsékleten használni a páramentesítőket. Ez gyakran szárításkor jellemző, amikor például egy csőtörés, egy beázás vagy egy festés után szeretnénk mielőbb kiszárítani a kérdéses helyiséget vagy a komplett ingatlant. A páramentesítő ilyen esetekben még fagypont körüli hőmérsékletek mellett is alkalmazható, de csak azok a típusok, melyek rendelkeznek úgynevezett Anti-Freeze funkcióval, ami meggátolja az eszközök befagyását.

Hová gyűlik össze a páramentesítő által a levegőből összegyűjtött nedvesség?

Minden hordozható páramentesítő készülék rendelkezik saját belső tartállyal, ami azt a célt szolgálja, hogy a működés során a párás levegőből kicsapódó nedvességet egy helyen össze tudjuk gyűjteni, illetve azt onnan könnyedén kiönteni a lefolyóba. Ez a megoldás azonban csak a kisebb teljesítményre képes párátlanítók esetében lehet működőképes alternatíva, hiszen a legtöbb eszköz legfeljebb 3-5 literes tartállyal rendelkezik, ami többnapos üzemelés vagy nagyon nedves környezet esetében gyakorlatilag semmit sem ér.

Tisztában vannak ezzel a gyártók is, emiatt a nagyobb teljesítményű páramentesítőket már úgy tervezték, hogy a belső gyűjtőtégely helyett egy külső tartályban gyűjthessük a kicsapódó nedvességet. Ez azért különösen előnyös, mert egy csepegtetőt vagy egy slagot csatlakoztatva akár 25-30 literes kannákat, kanisztereket, kádakat vagy hordókat egyaránt beállíthatunk az adott helyiségbe, de közvetlenül bevezethetjük a padlóösszefolyóba, aminek köszönhetően nem kell aggódnunk a túlfolyás és egyéb problémák miatt.

Fontos azonban tudni, hogy ezeket a készülékeket ilyen esetekben csak úgy tudjuk üzemeltetni, ha feltesszük őket a székre, hogy a gravitáció ki tudja vezetni belőlük a vizet. A komolyabb teljesítményű párátlanító berendezésekben már szivattyú is található, ami ezt a problémát tudja áthidalni, így akár egy magasabbon fekvő mosogatóba vagy kézmosóba is ki tudjuk vezetni ilyenkor az eszköz kifolyóját.

A páramentesítők karbantartásáról

A klímaberendezésekhez hasonlóan a páramentesítőknek is szükségük van arra, hogy bizonyos időközönként megfelelő karbantartásban részesüljenek. Ezek jellemzően apróságok, így nekünk kell elvégeznünk őket, többségük pedig nem tűr halasztást abban az esetben, ha mindig maximális teljesítményen üzemeltetnénk őket. Lényeges, hogy mindennapos használat esetén legalább 2-3 havonta elvégezzük az alábbiakat, időszakos alkalmazás esetén pedig legalább félévente egyszer sort kerítsünk rá.

Vízkőmentesítés

Mivel a párátlanítók vízzel dolgoznak, ezért talán nem meglepő, hogy használatuk során bizonyos alkatrészek vízkövesedni kezdenek. Különösen igaz ez például a tartályokra, melyeken néhány hónap alatt vastagon lerakódhat a vízkő, pláne abban az esetben, ha nem gondoskodunk rendszeresen az ürítésükről.

Kifolyók tisztítása

A vízkő mellett rengeteg por és egyéb kosz is összegyűlhet a párátlanító kifolyójánál, ami könnyedén megakadályozhatja a szerkezet hatékony működését. Amennyiben mindezt el szeretnénk kerülni, akkor mindig ellenőrizzük rendszeres időközönként ezeket az elemeket, különösen a hosszabb slagokat és csepegtetőket, melyek lehetővé teszik, hogy messzebbre is el tudjuk vezetni a vizet. Ha ezek eldugulnak vagy nem működnek megfelelően, az súlyos következményekkel járhat.

Szűrők cseréje/tisztítása

Bizonyos páramentesítő készülékekben szűrők is találhatók, melyek nemcsak a párától, hanem a szennyeződésektől, például a pollenektől és a baktériumoktól is képesek megtisztítani a ház levegőjét. Ez noha rendkívül hasznos funkció, makulátlan működéséhez azonban elengedhetetlen, hogy a szűrőt évente legalább egyszer-kétszer kicseréljük, ha pedig mosható típust tettek bele, akkor azt szakszerűen megtisztítsuk.

Portalanítás

Mint ismert, a párátlanítók a levegő forgatásával dolgoznak, ami azt jelenti, hogy a benne megtalálható ventilátor nemcsak fújja, hanem szívja is befelé a levegőt, amivel rengeteg port és szennyeződést felvesz. Ha ez lerakódik rajta, illetve a gép belsejében, akkor az csökkentheti a teljesítményt, miközben el is ronthatja az eszközt, éppen ezért rendkívül lényeges, hogy évente legalább kétszer egy kompresszor, vagy sűrített levegőt tartalmazó spray segítségével kifújassuk a szabad levegőn.

Ilyen funkciók lehetnek egy párátlanítóban

A háztartási páramentesítő készülékek többféle kategóriát ölelnek fel, így nem meglepő, hogy az egyes szinteken más és más funkciókat kapunk a pénzünkért cserébe. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az opciókat, melyek jellemzőek lehetnek egy-egy termékre, illetve mindegyikről elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Túltöltődés elleni védelem

A belépő szinten nem jellemző, de a jobb páramentesítő készülékek esetében már találkozhatunk túltöltődés elleni védelemmel, ami rendkívül fontos lehet különösen akkor, ha nem tudunk mindig a működő gép közelében lenni. A védelem lényege, hogy van egy érzékelő a vízgyűjtő tartályban, mely jelez a beépített központi számítógépnek, ha már olyan sok víz összegyűlt benne, hogy azonnali ürítésre van szükség. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a gép automatikusan leállítja magát, tehát nem tudja eláztatni az egész helyiséget.

Külső tartály csatlakoztatási lehetőség

Bár minden párátlanítóban van belső tartály, ezek többsége azonban egészen csekély kapacitással rendelkezik. Ha tehát napokig szeretnénk üzemeltetni ellenőrzés vagy ürítés nélkül, akkor ez nem lesz elég hozzá, így érdemes olyan típust választani, amihez csatlakoztathatunk külső tartályt. Ezt jellemzően egy szabvány gumitömlőn keresztül tudjuk kivezetni a gépből, amit aztán belevezethetünk nagyobb, akár 20-30 literes tartályokba, de végteleníthetjük is, ha csatlakoztatjuk a lefolyóhoz.

Automatikus páratartalom szabályozás

Jellemzően csak a magasabb kategóriába tartozó gépeknél találkozhatunk vele, de nagyon hasznos funkció az automatikus páratartalom szabályozás abban az esetben, ha olyan helyiségben vagy ingatlanban alkalmazzuk az eszközt, ahol valóban csak ennek az értéknek a befolyásolása a cél. Lényege, hogy beállíthatunk egy egészséges értéket, és a gép addig dolgozik, ameddig el nem éri azt, majd utána csak akkor kapcsol be, ha a szenzorok azt jelzik neki, hogy beavatkozásra van szükség.

Folyamatos üzemmód

Bizonyos párátlanító termékeknél elérhetünk olyan üzemmódot is, mely képes arra, hogy addig üzemeljen, amíg meg nem telt a vízgyűjtő tartálya. Ez akkor hasznos funkció, amikor semmit sem akarunk funkcionálni, csak a lehető legmagasabb teljesítményen járatnánk a gépet, méghozzá kifulladásig.

Újraindulás áramszünet után

A legtöbb páramentesítőben nincs beépített memória, de a magasabb kategóriákat képviselő típusok esetében már találkozhatunk vele, ami nagyon hasznos lehet beállításaink mentése mellett ahhoz is, hogy áramszünet esetén a gép ott folytassa a munkát, ahol előtte abbahagyta. Mivel a páramentesítőket ritkán kötjük szünetmentes tápegységhez, ezért magas páratartalmú helyiségekben, szárításkor vagy olyan esetekben, amikor rendkívül lényeges a folyamatos működés, rendkívül hasznos funkció.

Levegőtisztítás

Amelyik páramentesítőt szűrővel is felszereltek, az képes arra, hogy kisebb-nagyobb mértékben tisztítsa a belső helyiségek levegőjét. Nyilvánvalóan közel sem olyan hatásos a szerkezet ebben a tekintetben, mint egy direkt levegőtisztításhoz megálmodott típus, ugyanakkor az asztmások vagy az allergiások biztosan érezni fogják majd a hatást.

Anti-Freeze

Az Anti-Freeze funkció a legtöbb páramentesítő készülékben már megtalálható. Célja nem más, minthogy az eszköz fagyponthoz közeli hőmérsékletek mellett is használható legyen, tehát ne fagyjon bele a víz, a hideg ne akadályozza a párátlanítás folyamatát. Az eszközök többségénél ez az opció ráadásul automatizált, így érzékelők szabályozzák a kapcsolását.

Időzítő

Még a belépő szintű páramentesítő készülékek esetében is találhatunk időzítő funkciót, ami azt a célt szolgálja, hogy lehetőségünk legyen életritmusunkhoz igazítani az eszköz működését. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy mi szabályozhatjuk például a készülék indulását, de bizonyos típusoknál azt is, hogy mikor kapcsoljon le, ami igencsak jelentős könnyítés lehet sokak számára.

A páramentesítő készülékek és a mozgathatóság

A háztartási páramentesítő készülékek minden esetben mozgathatók. Beépíthető típusuk nincs, de igény esetében a nagyobb teljesítményű változatokat el lehet helyezni úgy a lakásban, hogy azzal állandó használatra rendezkedjünk be. A mobilizálható jellegből kifolyólag azonban érdemes odafigyelni néhány dologra a választás előtt! Ezek a következők:

Ne legyen nagy súlya a készüléknek

Bár a belépő szintű páramentesítők jellemzően nem túl nagyok, azonban a komolyabb teljesítményre képes típusok között találhatunk már 10-15 kilogrammos változatokat is. Ezek mozgatása komoly izommunkát igényel, éppen ezért érdemes odafigyelni rá, hogy minél kisebb súlyú legyen az eszköz.

Legyen rajta fogantyú

Bizonyos párátlanítókról hajlamosak lehagyni a tervezők a kihajtható fogantyúkat, ami komoly gondokat okozhat, hiszen egy 10 kilós eszköz megmozdításához nem árt, ha van egy biztos pont, amit erősen megmarkolhatunk. Normál esetben ugyanis a páramentesítők teljesen áramvonalas, sima felülettel rendelkeznek, tehát nehéz lenne csak egyszerűen megfogni és odébb rakni őket.

A nagyobb eszközökön legyen kerék

A 15 kilogrammos, esetleg annál is nehezebb páramentesítőket sokan nem szívesen emelgetik már, éppen ezért bizonyos gyártók előálltak olyan típusokkal, melyeknek az aljára kereket szereltek a könnyed mozgathatóság érdekében. Ez a kiegészítő apróságnak tűnik, de egyébként rendkívül hasznos, hiszen nagyon egyszerűen tudjuk vele egyik helyiségből a másikba vinni ezeket a súlyos berendezési tárgyakat.

Gyakran ismételt kérdések

Képes eltüntetni a falról a penészt a páramentesítő?

Nem, a használat mellett a penész magától nem tűnik el, azt a megfelelő eszközökkel és vegyszerekkel el kell távolítani onnan. A páramentesítő abban segít, hogy a fal nedvesedése megszűnjön, ne csapódjon ki ismételten a nedvesség, azaz ne jelenjen meg újra a penész.

Meg tudja oldani a vizesedő fal problémáját egy párátlanító berendezés?

Sajnos még az ipari hatással rendelkező típusok sem! A vizesedő falak ugyanis valamilyen súlyos problémát jelentenek, ezáltal a vízszigetelés teljes hiányát, vagy hőszigetelési problémákat. Egy párátlanítóval ugyan szinten lehet tartani belül a helyzetet, hogy ne keletkezzen penész, de az épület statikai károsodását már nem előzhetjük meg vele.

Milyen sok vizet gyűjt össze egy páramentesítő?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű és határozott választ adni, ugyanis a páramentesítő bár a működés során mindig gyűjt valamennyi vizet, azonban többnyire a körülményektől függ, hogy éppen mennyit. Ha egyszerű szinten tartás a cél, előfordulhat, hogy egy egész lakásban alig gyűlik össze egy hét alatt 2-3 liter víz, de ha egy beázás, csőtörés vagy nagyon vizesedő lakrész páramentesítése a cél, akkor ott nem kizárt, hogy egy nap alatt akár 10-20 liter víz is összejöhet, ha az eszköz maximális teljesítmény mellett üzemel. A begyűjtött folyadék mennyiségét befolyásolja az alapterület, a fűtés, az időjárás, de sokszor még az is, hogy milyen szögben áll a készülék.

Mennyit fogyaszt egy páramentesítő?

Szintén termékfüggő pontos adatot adni arról, hogy mennyit fogyaszt általánosságban egy páramentesítő. Átlagosan egy 20 liter kapacitással rendelkező eszköz maximális áramfelvétele 400W-ban adható meg óránként, de ez típusonként akár jelentős mértékben is eltérhet. A háztartási páramentesítők 300 és 600W/h-s kapacitással működtethetők annak függvényében, hogy mekkora teljesítményen üzemelnek.

Hol használható a páramentesítő?

Gyakorlatilag bármilyen zárt helyiségben, melynek mérete nem haladja meg a választott készülék teljesítményét. Ennek megfelelően az egyszerű hálószobától kezdve, a garázson, az irodán és a műhelyen át akár még a pincében is alkalmazhatjuk őket. Lényeges kiemelni ugyanakkor, hogy minél alacsonyabb hőmérsékletű helyiségbe tesszük ezeket az eszközöket, annál kisebb hatékonysággal működnek. Ha hidegebb helyeken alkalmazzuk őket, mindig figyeljünk arra, hogy legyen bennük Anti-Freeze funkció.

Beltéri medence mellett is használható a páramentesítő?

Amennyiben nem nagy vízfelületről, tehát nem egy komplett uszodáról van szó, akkor egy nagyobb teljesítményű páramentesítő természetesen beltéri medence közelében is megállja a helyét. Mivel ilyen közegben egészen magasra tud emelkedni a páratartalom, ezért nem árt, ha olyan típust választunk, aminek a kifolyóját a belső tartály helyett bevezethetjük például egy mosdóba vagy egy lefolyóba, így nem kell aggódnunk az ürítés miatt.

Mennyire megbízható a párátlanító készülékek páratartalom mérője?

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb kategóriából választunk magunknak, annál pontosabb értékekkel kalkulálhatunk majd. Nyilvánvalóan ezek az értékek sokkal pontosabbak lesznek, mint egy külső páratartalom mérő eszköznél, de azt ne felejtsük el, hogy egyik sem egy laboratóriumi pontosságú műszer, tehát csak megközelítő adatokról beszélünk. Számok helyett így mindig inkább úgy állítsuk be a készüléket, olyan páratartalom-szintre, ami nekünk kényelmes és komfortos.

A konyhai zsíros pára nem árt a páramentesítőnek?

Ha egy-két esetben nem is árt, de használni biztosan nem használ neki. A konyhában ugyanis gyakran annyira zsíros a levegő és ezzel együtt a pára, hogy azzal könnyedén károsodhat a készülék mechanikája és hatékonysága. A konyhai szagok és pára elszívására érdemes inkább erre a célra specializált páraelszívót alkalmazni, nem páramentesítő készüléket.

Sós levegőjű környezetben is használható a páramentesítő?

Ez a környezet sem túl szerencsés a párátlanítók számára. A húsboltok vagy a hentesüzletek esetében például jellemzően nagyon sós a levegő – tengerpartok és óceánok közelében is gondot okoz mindez –, ami azért probléma, mert a pára így tele van sókristályokkal, melyek kicsapódhatnak a berendezésen belül, így idő előtt teljesen tönkre mehetnek.

Nem árt a savas levegőjű környezet a páramentesítőnek?

Egy-két alkalommal a savas kémhatású levegő sem okoz maradandó problémát egy párátlanító berendezés számára, de ha huzamosabb ideig alkalmaznánk ilyen közegben, akkor az biztosan a mielőbbi meghibásodását eredményezheti.

Hatékonyabb a párátlanító berendezés a tablettás páramentesítőnél?

A két kategória egyáltalán nem emlegethető egy lapon, hiszen míg a tablettás páramentesítők alig egy-két deciliter vizet tudnak megkötni egy héten, addig ezt egy jobb párátlanító berendezés egy-két óra alatt könnyedén eléri. Nagyobb teljesítményüknek köszönhetően sokkal jobb ár-érték aránnyal rendelkeznek, ezáltal még egy belépő kategóriás eszköz is hatékonyabb lehet, mint a tablettás megoldás.

Milyen gyakran van szükség filtercserére a filteres páramentesítőkben?

Ezt jellemzően a használat gyakorisága befolyásolja. Ha minden nap beindítjuk, akkor havi rendszerességgel szükséges lehet cserélni – vagy mosni – a filtereket, amennyiben csak ritkán használjuk, akkor hagyatkozzunk a szemünkre és az orrunkra. Ha a filter szemmel láthatóan koszos, elszíneződött, és kellemetlen szagokat áraszt a gép, akkor a filtercsere már nagyon indokolt.

Mennyire hangos működés közben egy páramentesítő?

Ezt minden esetben az adott termék teljesítménye határozza meg. A mai páramentesítők általában 30-60 dB zajszinten üzemelnek, utóbbi értéknél hangosabban azonban még a legnagyobbak sem működnek, ami azt jelenti, hogy a mindennapi tevékenységeket nem akadályozza, de a halkabbra vett, vagy alacsony teljesítményen páramentesítő eszközök mellett akár még aludni is lehet, ha valakit nem zavar a duruzsoló zaj, esetleg elalszik egy ventilátor vagy klíma mellett.

Felgyorsítható az aljzatkiegyenlítő száradása egy páramentesítővel?

Nemcsak felgyorsítható, hanem egyenesen ajánlott is egy ilyen gépet alkalmazni abban az esetben, ha nagyon párás levegőben vagy környezetben történt az aljzatkiegyenlítő (például Padlopon, Estrich stb.) használata. A száradási idő ezzel akár 2-3 nappal is lerövidülhet, így már 24-48 óra után teljesen járható és burkolható felületet kapunk.

Érdemes felgyorsítani a száradást egy páramentesítővel festés után?

Amennyiben nem tudjuk napokig szellőztetni a lakást, illetve a festés után gyakorlatilag azonnal visszarendeznénk a házat, akkor érdemes járatni a páramentesítő készüléket, hiszen ezzel jelentős mértékben felgyorsítható a frissen meszelt és festett felületek száradása.

Van olyan páramentesítő készülék, ami nem ad le hőt a működése során?

A párátlanító berendezések működési elve eleve a hőleadáson alapul, így fizikailag elképzelhetetlen olyan berendezés, mely a levegőből úgy tudja kivonni a párát, hogy az ne járjon kisebb-nagyobb mértékű hőtermeléssel. Aggodalomra azonban semmi ok, ez a hőmennyiség nem befolyásolja különösebben a kisebb helyiségek hőmérsékletét sem.

Használható-e valamire a páramentesítő által összegyűjtött víz?

Étkezési célokra semmiképpen sem, tehát ne igyuk meg, ne főzzünk vele, de az állatoknak se adjuk oda, mert lehetnek benne olyan töltött részecskék, melyek egyáltalán nem egészségesek. Ha nem akarunk pazarolni, akkor a szobanövények locsolására elhasználhatjuk, de jó lehet például az autó hűtőfolyadék- vagy szélvédőmosó tartályába, a gőzvasalóba és olyan helyekre, ahol desztillált vízre van szükség.

A kanapéból és más textilből is kiszedi a penészt a páramentesítő?

A páramentesítő soha nem tünteti el a penészt sehonnan sem, azonban rendszeres alkalmazásával megakadályozható, hogy magas páratartalmú helyiségekben ilyesmi kialakulhasson. 

Létezik légtisztításra is alkalmas páramentesítő?

Természetesen ma már vannak olyan páramentesítők, melyek segítenek tisztábban tartani a lakás levegőjét. Nyilvánvalóan ezek a megoldások közel sem olyan hatékonyak, mintha egy direkt légtisztításra specializált készüléket alkalmaznánk, azonban hatását így is érezhetik majd a lakók.

A dohos szagot is képes eltüntetni a páramentesítő?

Nem, a penészhez hasonlóan a páramentesítő semmit sem tud eltüntetni, csak megakadályozni a kialakulását. A dohos szagot szellőztetéssel, takarítással és festéssel tudjuk eltüntetni, majd utána a párátlanító alkalmazásával megelőzhetjük ismételt kialakulását.

Túl szárazzá tehető a levegő egy páramentesítővel?

Határozottan nem! Ezek a berendezések direkt úgy készültek, hogy amint a levegő páratartalmának értéke egy bizonyos szint alá esik – ez általában 40 százalék –, akkor automatikusan kikapcsoljanak, felülírva ezzel korábbi beállításainkat is akár. A túl száraz levegő ugyanis egészségügyileg ugyanolyan rossz lehet, mint a túl magas páratartalom.

Nem árt a szobanövényeknek a páramentesítő?

Bár a szobanövények többnyire imádják a párát, némelyik típus a magas páratartalmat is, azonban a párátlanító berendezések nem tudják annyira minimalizálni a lakásban ezt az értéket, hogy az káros legyen a számukra, hiszen nagyjából pontosan olyan értékeken érzik jól magukat, mint ami az emberek számára is ideális.