Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Gyerek okosóra – mutatjuk 2024 legjobbjait (Top 6)

Utoljára frissítve:

Amennyiben okosórát szeretnénk vásárolni gyermekünknek, rengeteg specifikus, direkt számukra készült típus közül válogathatunk. Hogy mely modelleket érdemes számításba venni? Segítünk a döntésben!

Tartalomjegyzék

Ma már nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek részéről is egyre nagyobb igény mutatkozik a különféle okoseszközökre, ezáltal egyre többen már kisiskolás korban igényelnek maguknak telefont, de egyre népszerűbb az apróságok körében az okosóra is.

Emiatt a nagy okosóra kutatásunk után feltérképeztük az aktuális piacot, hogy láthassuk, milyen okosórák érhetők el manapság kifejezetten a gyermekeknek dedikálva. Mint kiderült, bár a piac elég szűkös, azonban így is minden szülő és gyermek megtalálhatja majd a számításait.

A mi választásunk például a Garmin Vívofit Jr 2-re esett, mely jelenleg az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló megoldás a gyermek okosórák piacán, de listánkra került pénztárcabarát és felsőkategóriás alternatíva is, ha éppen ezzel a célzattal vásárolnánk gyerek okosórát.

A legjobb gyerek okosórák (2024)

Garmin Vivofit Jr. 3

A mi választásunk

Előnyök

 • Funkciódús okosóra klasszikus formavilággal
 • Hihetetlenül magas üzemidő
 • Rengeteg hasznos kiegészítő a mozgáskövetéshez
 • Tartós, vízálló kialakítás
 • Társalkalmazás a teljesebb élményért

Elérhető itt

Árukereső.hu
ALZA.HU

A Garmin Vivofit gyerek okosóra harmadik generációja több tekintetben is ideális választás lesz lurkónk számára, hiszen nemcsak látványos, kisebbek és nagyobbak számára egyaránt alkalmas megjelenéssel rendelkezik, hanem hasznos funkciók garmadájával is.

Rengeteg okosfunkció egyetlen készülékben, melyek segítséget nyújthatnak a mindennapokban, ösztönözhetik gyermekünket a mozgásra, mindemellett pedig a társalkalmazással még kellemes szórakozást is biztosítanak.

A mozgáskedvelő gyermekek tökéletes társa

Ha gyermekünk imád mozogni, lételeme a sport vagy szüksége lenne rá, de nincs, ami ösztönözné, akkor a Garmin Vivofit Jr. 3 nagyon hűséges, kedvelt társsá válik a csuklóján, hiszen tökéletesen ötvözi az okosórák és a fitneszkarkötők tulajdonságait.

Rengeteg hasznos funkciót kínál ahhoz, hogy gyermekünk kedvet kapjon a mozgáshoz, így számolhatja a lépéseit, a megtett távolságokat, sőt konkrétan maga az óra emlékezteti a lurkót arra, hogy itt az idő egy kis aktivitásra, amire jellemzően jobban hallgatnak, mint a szülői szóra.

A mozgás mellett ráadásul éjszaka is érdemes lehet a gyerek kezén hagyni az órát, hiszen rendelkezik beépített alvásfigyelő funkcióval, aminek köszönhetően lehetőségünk nyílik segíteni a gyermek pihenését, ha problémája akadna vele.

Klasszikus óraforma, jól látható kijelző

Amiért sok gyermek azonnal megkedveli a Garmin Vivofit Jr. 3 okosórát, az nem más, minthogy a küllem tekintetében inkább a klasszikus óraformák vonalát viszi tovább, nem tűnik egyszerű karkötőnek, és pláne nem gyerekjátéknak, éppen ellenkezőleg.

Dacára a klasszikus megjelenésnek, az órára a strapabíróság a jellemző, ezáltal minden elemében szilikon borítást kapott, és bár a szíja nem cserélhető, azonban annyira tartós kialakítással büszkélkedhet, hogy maximálisan kiszolgálja a legaktívabb gyerekeket is.

Ezen felül a kijelzője is kellemesen nagyra sikerült, egy 0,78 hüvelykes digitális képernyő került elsüllyesztésre a vaskos óratesten belül, ami jól átláthatóvá teszi az óra kezelőfelületét, melyet nem érintéssel, hanem hagyományos gombokkal lehet irányítani.

Páratlan üzemidő, vízálló kialakítás

Tartósságát ráadásul alaposan megtámogatja a vízállóság, hiszen a Garmin Vivofit Jr. 3 számára 50 méteres mélységig sem okoz problémát a nedvesség, így úszni vagy fürdeni is magukkal vihetik a gyerekek, akikhez szó szerint hozzánő majd ez az óra.

Ehhez ráadásul páratlan üzemidő is tartozik, hiszen amint aktiválásra került, legalább egy teljes évig, de a gyártó ajánlása szerint legalább 8760 óráig nem kell feltölteni, ami a teljes okosórás piacon abszolút csúcstartónak tekinthető.

A gyerekek ráadásul élvezhetik majd az olyan órafunkciókat is, mint a stopper vagy az ébresztőóra, miközben egy társalkalmazás segítségével elérhetnek kapcsolódó játékokat, sőt mi több, rengeteg elismerésben is lehet részük, ha elég sokat mozogtak.

Garmin Vívofit Jr 2

Korábbi kedvencünk

Előnyök

 • Egyszerű, de mégis strapabíró megjelenés
 • Könnyed használat a legkisebbeknek is
 • Beépített sportfunkciók az aktív életmódhoz
 • Hihetetlenül magas üzemidő
 • Teljesen vízálló kialakítás

Elérhető itt

Árukereső.hu
ALZA.HU
MUZIKER.HU

A Garmin Vívofit Jr 2 az igazi örökmozgó lurkók tökéletes okosórája lesz. Kiváló átmenetet nyújt egy karkötő és egy óra között, ezáltal ergonomikus, mégis látványos és strapabíró megjelenése biztosítja, hogy még intenzív testmozgás közben se akadályozzon minket.

Fontos kiemelni, hogy termékdizájnját fiúkhoz és lányokhoz is igazították, így a kislányok biztosan örülnek majd a hercegnős vagy rózsaszín megoldásnak, míg a kisfiúknak akár szuperhősöket ábrázoló mintával is beszerezhetjük.

Lépésszámlálóval és sportfunkciókkal

Azért, mert a Garmin Vívofit Jr 2 egy gyerek okosóra, még közel sem jelenti azt, hogy ne lennének benne hasznos funkciók. Éppen ellenkezőleg, hiszen közel sem csak az idő mutatására alkalmas, hanem az aktivitás követésére is kiváló.

Példának okáért rendelkezik beépített lépésszámlálóval, alvásfigyelővel, de még mozgás emlékeztetővel is, miközben a gyorsulásmérővel kiegészülve ezek az opciók képesek statisztikákat készíteni arról, hogy a gyermek mennyit mozgott és milyen sok kalóriát égetett el.

A kicsiket is ösztönzi majd, ha láthatják, hogy milyen aktívak voltak az adott napon, így különösen azoknak a lurkóknak nagyszerű választás, akiknek több mozgásra van szükségük, mint az átlagnak.

Egyszerű, de látványos és strapabíró termékdizájn

A küllem tekintetében a Garmin Vívofit Jr 2 gyerek okosóra alapvetően egyszerű megjelenéssel kecsegtet, de ez egyáltalán nem probléma, különösen annak a fényében, hogy a díszes, ámde nem cserélhető szilikon szíj kifejezetten tartós társa maradhat a gyerekeknek.

Ezt a tartósságot növeli még a vízálló kialakítás is, hiszen az óra akár 50 méter mélységben is működőképes marad, így amennyiben a gyermek szívéhez nőtt, nem kell levennie fürdéskor, kézmosáskor, de még akkor sem, ha úszni vagy strandolni visszük.

Az óra még alvás közben is rajta maradhat, ami ajánlott is, ha problémái vannak az aktív pihenéssel, hiszen az aprócska eszköz rendelkezik alvásfigyelő funkcióval, ami különösen a telefonos társalkalmazással együtt rengeteg hasznos tanácsot tud adni a téma kapcsán.

Aprócska kijelző, elképesztő üzemidő

Bár a Garmin Vívofit Jr 2 egy aprócska, mindössze 0,61 hüvelykes digitális kijelzővel rendelkezik, ez a gyerekek számára tökéletesen elég, különösen annak fényében, hogy érintőpanel sem tartozik hozzá, irányítását hagyományos gombokkal tudják végezni a kicsik.

Részben a kis kijelzőnek is köszönhető, hogy a kérdéses okosóra elképesztően nagy üzemidővel büszkélkedhet, ezáltal aktiválását követően normál használat mellett akár egy teljes évig maradhat aktív állapotban.

Teljes funkcionalitását természetesen az Android és iOS alapú okostelefonokra is telepíthető társalkalmazással éri el az okosóra, aminek jóvoltából a gyerekek áttekinthetik eredményeiket, dicséretet kaphatnak teljesítményükért és természetesen még játszhatnak is.

Imoo Smart Watch Z6

A felső kategória képviseletében

Előnyök

 • Dupla kamera
 • Valós idejű helymeghatározás
 • 1,41 hüvelykes AMOLED-kijelző
 • Vízállóság
 • Strapabíró kialakítás

Elérhető itt

Árukereső.hu
pepita.hu

Amennyiben kizárólag a legjobbat szeretnénk gyermekünknek, az Imoo Smart Watch Z6 egy olyan okosóra, amit minden tekintetben a legkisebbek igényeihez igazítottak, méghozzá kompromisszumok nélkül.

Biztonság mindenek felett

Az Imoo úgy alakította ki különösen külföldön nagyon népszerű okosóráját, hogy az maximális biztonságot nyújtson gyermekeinknek. Az órán dupla kamera kapott helyet, ami lehetővé teszi a videóhívások során azt, hogy a szülő ne csak gyermekét, hanem a környezetet is láthassa.

Mindehhez olyan extrák társulnak, mint a Google Térképpel kompatibilis helymeghatározás, a mozgásállapot-felügyelet, vízálló kialakítás, és további strapabíró megoldások, például a kijelzőt védő zafírkristály bevonat, ami magas ellenállást biztosít a karcokkal és a sérülésekkel szemben.

Tudásból sincs hiány

Azontúl, hogy az Imoo Smart Watch Z6 nagyon divatos megjelenést kapott, hatalmas tudást is ad a gyermekeknek és a szülőknek egyaránt. Az Imoo applikációján keresztül például Android- és iOS-alapú operációs rendszerekhez is csatlakoztatható, miközben oda-vissza küldhetők róla szöveges üzenetek, hangüzenetek, fotók és videók.

Az 1,41 hüvelykes AMOLED-kijelző mellett az okosóra 8 GB belső tárhelyet és egy 680 mAh-s akkumulátort kapott, így az üzemidő miatt sem kell aggódni. Sőt, az olyan funkcióknak köszönhetően, mint az „osztály üzemmód”, az okosóra még a tanulást sem befolyásolja negatívan.

Apple Watch SE 2

„Felnőtt okosóra” gyerekeknek

Előnyök

 • Felnőttes megjelenés
 • Akár 18 óra üzemidő
 • Telefon nélkül is használható
 • Valós idejű nyomkövetés
 • Walkie-Talkie funkció

Elérhető itt

Árukereső.hu
ALZA.HU
notebook.huAz Apple Watch SE 2 nem kifejezetten gyerek okosórának készült, azonban kialakítása, funkciói és divatos megjelenése miatt egy biztonságos, sőt megbízható választás lehet kamaszoknak is.

Tudása, mint egy felnőtt okosóráé

Amire az Apple Watch SE 2 kapcsán elsőként felfigyelhetnek a gyerekek, hogy mind a megjelenése, mind a tudása felnőttes, így még középiskolában sem nem lesz ciki hordani. Stílusosságát ráadásul szabadon testre szabhatják egyedi számlapokkal. Az eszköz rengeteg applikációval is bővíthető.

A vízálló kialakítása mellett rendelkezik pulzusmérő funkcióval, követi az alvást, segít a tudatosabb élet kialakításában, miközben az órán keresztül lehet zenét, podcastot vagy hangoskönyvet hallgatni, így a tanulásban is bármikor segítséget nyújthat.

Telefon nélkül is használható

Ha gyerek okosóraként tekintünk rá, az Apple Watch SE 2 egyik legnagyobb előnye, hogy telefon nélkül is használható, saját telefonszám rendelhető hozzá, amely felett a szülők teljes kontrollt kaphatnak, sőt akár azt is megszabhatják, hogy a gyermek csak iskolán kívül tudja használni ezt a funkciót.

A 18 órás üzemidővel rendelkező okosóra ráadásul valós idejű nyomkövetést biztosít a GPS által, miközben azonnali kommunikációt tesz lehetővé a szülő és a gyermek között a Walkie-Talkie funkció segítségével. Mutatós megjelenése mellett mérete is kellően kompakt, így a kisebb gyermekek számára is ideális választás!

Xiaomi Smart Band 7

Felnőtt aktivitásmérő gyerekeknek

Előnyök

 • Kimagaslóan jó ár-érték arány
 • Kompakt kialakítás
 • Vízállóság
 • Rengeteg funkció
 • Akár 1 hónapos üzemidő

Elérhető itt

Árukereső.hu
mi-home.hu – hivatalos
alza.hu
notebook.huAmennyiben egy kimagaslóan jó ár-érték arányt képviselő aktivitásmérőt választanánk gyermekünknek, ami nagyrészt ugyanazt tudja, mint egy okosóra, akkor a Xiaomi Smart Band 7 egy költséghatékony megoldás lesz.

Ideális társ a hétköznapokhoz és az edzésekhez

Mivel egy aktivitásmérőről van szó, a Xiaomi Smart Band 7 legnagyobb előnye, hogy kompakt mérete és strapabíró kialakítása miatt nagyszerű társ lesz a hétköznapokban. Jó választás edzésekhez, az egészségi állapot monitorozásához, miközben többek között lépésszámláló és pulzusmérő is található benne.

Óriási előnye, hogy akár 1 egész hónapot is kibír egyetlen töltéssel, vízálló megoldásainak köszönhetően pedig még strandoláskor sem kell levenni. Az aktivitásmérő 120 különféle sportmód követését teszi lehetővé, de találunk benne mozgáselemzőt, sőt az edzésterhelést is ellenőrzi.

Praktikus funkciók gyerekeknek

Bár a Xiaomi Smart Band 7 alapvetően egy felnőtteknek szánt aktivitásmérő, valójában egy sor hasznos funkciót kínál gyermekeknek is. Különösen akkor, ha rendelkeznek saját telefonnal, hiszen így mindig látják a csuklójukon, ha szüleik telefonálnak vagy üzenetet írnak, nem kell hozzá elővenni a telefont.

Különösen előnyös, hogy aprócska kialakítása miatt nem zavarja a gyerekeket a mindennapokban, a cserélhető szilikonszíj miatt pedig nemcsak divatos, hanem strapabíró is egyben. Trendi jellegét a több mint 100 cserélhető számlap növeli, amelyek között kisebb és nagyobb gyermekek is megtalálhatják a nekik leginkább tetszőt.

Kedvenceink az utóbbi évekből

Az alábbi gyerek okosórák voltak a kedvenceink a korábbi években, továbbra is remek választásnak tartjuk őket, amiket szívesen ajánlunk. Elképzelhető, hogy már nincsenek készleten a forgalmazóknál, de csapj le rájuk ha még találsz belőlük.

Fitbit Ace 3

A megfelelő ár érték arány kedvelőinek

Előnyök

 • A tökéletes belépő szint a legtöbb gyermek számára
 • Komplett családi fiók akár több gyermekhez is
 • Aktivitáskövetés akár egész álló nap
 • Víz- és porálló kialakítás, strapabíró szíj
 • Tökéletes ösztönzője az egészséges életmódnak

Elérhető itt

Árukereső.hu
ALZA.HU

Ha nem szeretnénk túl sokat költeni egy gyerek okosórára, azonban nem szívesen mondanánk le a rengeteg funkcióról sem, hovatovább gyermekünk kívánságait is szeretnénk kielégíteni vele, akkor a Fitbit Ace 3 az egyik legjobb választás lehet most a piacról.

Bár a megjelenése inkább a fitneszkarkötőkhöz hasonlít, azonban a tudása maximálisan kiszolgálja a gyerekek igényeit, miközben játékra, mozgásra és egészséges életmódra sarkallja őket, sőt a szülők is ellenőrizhetik vele a lurkók tevékenységeit.

Folyamatos tevékenységfigyelés, családi fiók

A Fitbit Ace 3 nagy előnye, hogy folyamatosan figyeli viselőjét, ezáltal minden mozdulatot és lépést rögzít, miközben az adatokat képes továbbítani egy csatlakoztatott okostelefonra, ahol nemcsak a gyermek, hanem a szülő is láthatja, hogy mennyire volt aktív aznap a lurkó.

Készíthető az okosórához külön családi fiók, aminek jóvoltából a szülők egyszerre akár három okosóra adatait is képesek áttanulmányozni, ami több gyermek esetében különösen nagy pozitívum, hiszen mindegyikük aktivitását nyomon tudják követni.

További pozitívuma a társalkalmazásnak, hogy részeként a gyerekek különféle vicces versenyeken vehetnek részt, inspirálódhatnak a mozgás és az egészséges életmód kapcsán, sőt mi több, ezekbe a tevékenységekbe a többi családtagot, a szülőket is bevonhatják.

Mozgásra teremtve

Igencsak nagy segítségünk lehet a Fitbit Ace 3 minden olyan esetben, ha gyermekünk mozgását szeretnénk ösztönözni. Ezt az okosórát ugyanis direkt erre találták ki, így például folyamatosan emlékezteti is a viselőjét arra, hogy itt az idő egy kis aktivitásra.

A Fitbit alkalmazás ráadásul teljesen ütemezhető és testre szabható, így gyengéd rezgéseket állíthatunk be mindenhez, legyen szó akár a mozgásról, akár a hidratálásról, akár éppen arról, hogy mikor van szükség egy kis zöldség vagy gyümölcs fogyasztására.

Az okosóra egyébiránt rendelkezik beépített lépésszámlálóval, de az elégetett kalóriák mennyiségét is számolja, miközben az aktivitás mellett a pihenésnek is nagy figyelmet szentel a beépített alvásfigyelő funkció által.

Vízálló kialakítás, 8 napos üzemidő

Ha strapabíró okosórát szeretnénk vásárolni gyermekünknek, a Fitbit Ace 3 akkor is jó döntés lehet, hiszen 50 méteres mélységig teljesen vízálló, sőt IP68-as szabványának köszönhetően a por ellen is tökéletes védelmet biztosít.

Kialakításának hála ráadásul a 0,72 hüvelykes PMOLED kijelző is biztonságban marad szinte minden körülmény között, hiszen a kilógó szilikonanyag megvédi az ütődésektől és a karcolódásoktól, miközben egy pillanatra sem akadályozza a működtetést.

Mindeközben a Fitbit gyerek okosórája ráadásul az üzemidő terén is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen egyetlen töltéssel akár 8 napig képes biztosítani a megfelelő működést, azaz elegendő lesz hetente egyszer tölteni ahhoz, hogy minden nap helytálljon gyermekünk csuklóján.

Miért kell okosóra a gyereknek?

Nagyon sok szülő még mindig bizonytalan, ha gyermeke azzal a kéréssel áll elő: okosórát szeretne. Nem értik, hogy minek, illetve mi hasznát veheti a gyermek egy ilyennek, holott nem feltétlenül általános felvágásról vagy holmi hóbortól van itt szó.

Tény és való, hogy a legtöbb gyermek minden bizonnyal az iskolában, a többiektől hall az okosóráról, esetleg találkozik is bizonyos modellekkel, de valójában azon túl, hogy ez egy drága ajándék, kifejezetten hasznos kiegészítő lehet.

Hogy miért? Erre a kérdésre válaszolva kiemeltük a három legfontosabb okot, noha a gyakorlatban gyermekenként változhatnak a kapcsolódó miértek:

Mozgásra ösztönzi a gyereket

A magyar gyermekek többsége sajnos mozgásszegény életmódot folytat, ami egyfajta melegágya az elhízásnak. Emiatt minden ösztönzésre szükség van, ami segítséget nyújthat nekik abban, hogy kizökkenjenek ebből az állapotból. Az okosóra pedig éppen ilyen!

Minden gyermek okosóra rendelkezik ugyanis lépés- és kalóriaszámlálóval, ami már önmagában folyamatos aktivitásra ösztönzi viselőjét, de érdemes kiemelni a sorból a kapcsolódó társalkalmazásokat is, melyek jutalmaznak és játékos formában invitálják mozgásra a kicsiket.

Ha gyermekünk súlyproblémáktól szenved, érdemes lehet sportfunkciós okosórát választani, illetve kihasználni azokat a funkciókat, melyek rendszeres időközönként felállásra vagy mozgásra ösztönzik őket.

A szülő is látja, mennyit mozgott a gyermeke

Ami vitathatatlan előnyük a gyerek okosóráknak, hogy miközben közvetlenül mozgásra ösztönzik a gyermeket, ráadásként még a szülők is láthatják, hogy csemetéjük valóban nem hazudott, hiszen a telefonjukra telepített társalkalmazással minden nap szinkronizálja a készülék a rögzített adatokat.

Ez különösen előnyös olyan esetben, ha a gyermeknek diétára vagy orvosilag előírt mozgásra van szüksége, miközben nemcsak az aznapi, hanem a heti vagy a havi mozgásmennyiségét is szeretnénk nyomon követni, lévén az applikációval statisztikák készítésére egyaránt lehetőségünk lesz.

A szülőnek és a gyereknek is biztonságot adhat

Egyáltalán nem elhanyagolható, hogy a gyerek okosórák egy jelentős része nemcsak az aktivitás mérésére szolgál, hanem arra is, hogy a szülők mindig pontosan tudják, lurkójuk mit csinál akkor, amikor nincs velük.

Vannak olyan modellek, melyek beépített GPS-szel rendelkeznek, így nyomon követhető a gyermek az iskolába, vagy onnan hazafelé tartva, miközben más módon is lehetőség van ellenőrizni a helyzetét, illetve a körülményeit.

Bizonyos felsőkategóriás modellek már képesek SIM kártya fogadására, így a szülő felhívhatja a gyermekét, belehallgathat a környezetébe a mikrofonon át, de ha kamerát is kapott a készülék, akkor láthatja is csemetéjét.

Ez elképesztő biztonságérzetet adhat a szülőnek, de a gyereknek egyaránt. Merthogy a folyamat oda-vissza működik, így ha a lurkónak segítségre van szüksége, egyetlen gombnyomással felhívhatja hozzátartozóját.

Mitől lesz valami gyerek okosóra?

Ez egy nagyon fontos kérdéskör, hiszen ezek a termékek gyakran ugyanazt tudják, mint a legtöbb okoskarkötő, azonban sokszor mégis drágábbak. Hogy mitől lesz valami gyerek okosóra?

Erre a kérdésre válaszolunk az alábbiakban, mégpedig a legfontosabb kritériumokat a középpontba állítva:

Gyerekeknek szánt termékdizájn

Általánosságban elmondható, hogy a gyerek okosórák már ránézésre is határozottan éreztetik, hogy a legkisebb korosztálynak szólnak. Jellemzően valamilyen színes, a fiúk és a lányok igényeihez igazított, szuperhősöket, meseszereplőket tartalmazó mintával rendelkeznek.

Ezen felül sokkal strapabíróbb kialakítással bírnak, rengeteg szilikonból és gumírozott felületből állnak, zömmel teljesen víz- és porálló kialakításúak, egyszóval lényegesen jobban bírják a megpróbáltatásokat, mint a hagyományos okosórák többsége.

Nyomkövetésre alkalmas funkciók

Bár sajnálatos módon nem minden gyerek okosóra rendelkezik vele, de a jobb minőségű modellekről elmondható, hogy nyomkövetésre alkalmas funkciókkal is bírnak, ezáltal példának okáért önálló GPS található bennük, amivel pontosan tudjuk majd, hogy hol jár az okosóra viselője.

Ezek a modellek jellemzően alkalmasak SIM kártya fogadására annak érdekében, hogy a beépített mikrofon és kamera segítségével akár videóhívások lebonyolítására is alkalmasak legyenek a szülő, illetve a gyermek között.

Fontos, hogy ez a funkció közel sem egyoldalú, nemcsak a szülő képes felhívni a gyermeket, hanem fordítva, a lurkó is bármikor kérhet ilyen formában segítséget pusztán az órájával.

Gyerekeknek szóló szoftveres megoldások

Természetesen a gyerek okosórák esetében a szoftveres tulajdonságokat is határozottan a legkisebbek igényeihez igazították. Eleve az órán is olyan szoftver fut, amit minden tekintetben úgy formáltak, hogy azt még egy olvasni egyáltalán nem-, vagy csak nehezen tudó apróság is tudja kezelni.

A gyártók nagy figyelmet fordítottak ezeknél a termékeknél a könnyed kezelhetőségre, valamint arra is, hogy például már a cserélhető számlapokat is a kicsik igényeihez igazítsák – már amennyiben az okosóra rendelkezik ilyesmivel, hiszen ez a tulajdonság ebben a termékkategóriában nem túl jellemző.

Az viszont annál inkább, hogy a gyerek okosórákhoz társalkalmazások tartoznak, melyek extra jutalmakat nyújtanak a piciknek, statisztikákat készítenek számukra vagy a szülők számára, de jellemzően játékot is tartalmaznak, sőt bizonyos okosórák már beépítve is rendelkeznek egyszerűbb szórakoztató applikációkkal.

Gyermek okosóra vagy gyermek okoskarkötő?

Míg a hagyományos, mondhatni felnőtteknek szánt okosórák és okoskarkötők esetében kifejezetten nagy különbségek lehetnek a két termékkategória között, addig a gyerekeknek készült változatok kapcsán nem lehetne ennyire szigorú vonalat húzni a két típus kapcsán.

Ennek az oka, hogy a gyerek okosórák piaca annyira szűkös, hogy a piacon teljesen összefolytak a termékek, így nehéz különbséget tenni ebben a szegmensben a kettő között. Azon túl, hogy nem lehet, nem is nagyon érdemes.

Az ilyen, direkt gyerekeknek szánt megoldások esetében ugyanis teljesen hasonló funkciók várnak majd ránk, így ez a termékkategória valójában inkább csak beékelődött a klasszikus fitneszkarkötők és okosórák közé.

Milyen okosórát vegyünk gyermekünknek?

Hogy mire érdemes odafigyelni, ha okosórát szeretnénk vásárolni gyermekünknek? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb kritériumokat.

Hol vannak a jól ismert gyártók?

Amennyiben alaposabban is tanulmányozzuk a piacot, arra a következtetésre juthatunk, hogy a legnagyobb gyártók, így a Samsung, a Huawei, a Xiaomi, a Honor vagy éppen az Apple egyáltalán nincsenek jelen a szegmensben annak ellenére sem, hogy a hagyományos okosórák világában komoly húzónevek.

Ennek az oka, hogy ezek a nagy gyártók valamiért egyelőre nem csatlakoztak a gyerek okosórás szegmenshez, így hiába szeretnénk tőlük vásárolni, ebben az esetben be kell érnünk néhány kisebb névvel, de aggodalomra semmi ok.

Az aktuális piacon ugyanis rengeteg kiváló minőségű okosóra közül válogathatunk, melyek megfelelnek a magas kvalitási igényeknek is. A fenti listára például csak ilyen termékeket válogattunk be, hogy ezzel is könnyítsük a szülők dolgát.

Mire figyeljünk, ha egy hasznos gyermek okosórát szeretnék vásárolni?

Minden szülőnek és minden gyermeknek mások az igényei egy okosóra vásárlásakor. Ha tényleg egy hasznos terméket szeretnénk vásárolni a lurkó számára, akkor érdemes odafigyelni az alábbi kritériumokra.

Már a külső tekintetében is gyerekeknek szóljon

A legtöbb gyerek okosórát direkt úgy tervezik, hogy maximálisan megfeleljen a gyerekek igényeinek. Színes szíj, strapabíróbb kialakítás jellemzi őket, miközben nem ritka a mesehősök megjelenése sem a termékeken vagy a kapcsolódó digitális számlapokon.

Egyszerű használat, gyerekeknek szóló funkciók

A külső mellett nagyon fontos lehet, hogy az okosóra egyszerűen használható legyen a gyerek számára. Ne legyen rajta eltúlzottan sok funkció, ellenben tartalmazzon direkt a legkisebbeknek szóló megoldásokat, például játékokat és speciális applikációkat.

Ösztönözze a gyermeket

Egy okosóra akkor igazán jó és hasznos, ha képes ösztönözni a gyermeket, például rendszeres mozgásra. A legtöbb gyerek okosórát úgy alakították ki, hogy jutalmazással, állandó lépésszámolással vagy a kapcsolódó társalkalmazással, de kielégítse ezeket az igényeket.

Nyomkövetéshez szükséges a GPS

Ha azért vásárolnánk okosórát a gyereknek, mert szeretnénk tudni, hogy napközben merre járt, odaért-e az iskolából, egyenesen haza is ért onnan, akkor ahhoz szükséges lesz, hogy a termék rendelkezzen beépített GPS-szel a pontos nyomkövetéshez.

A telefonáláshoz beépített SIM kártya szükséges

Egyre több gyerek okosóra alkalmas arra, hogy a gyerek fogadhasson vele és indíthasson is róla hívásokat. Fontos azonban, hogy ehhez minden esetben beépített SIM kártyára lesz szükség az adott okosórában. Hasznos funkció, hiszen így mindig elérhetjük majd gyermekünket.

Hasznos tudnivalók gyermek okosóra vásárlása előtt

Minden okosóra, így a gyerekeknek szánt típusok is rendelkeznek alapvető specifikációkkal, melyek értelmezése gyakran okozhat nehézséget még a technológia világában járatosabb szülőknek is. Ha kérdésünk lenne, az alábbiakban alighanem mindenre megtalálhatjuk a választ.

Operációs rendszer

Az operációs rendszer kérdéskörét alapvetően két oldalról közelíthetjük meg. Egyrészt a gyerek okosórák rendelkeznek saját szisztémával, melyek többnyire saját fejlesztésű névtelen szoftverek, melyek az esetek többségében jól működnek, nincs velük probléma.

Amire figyeljünk oda, hogy legalább a magyar nyelvet támogassák, hiszen egy éppen olvasni tanuló kisiskolás dolgát alaposan megkönnyíthetjük vele, hiszen a legtöbb ilyen okosóra éppen nekik, leginkább az alsótagozatos általános iskolásoknak szól.

Fontos ugyanakkor az operációs rendszer kapcsán kiemelni a külső csatlakoztatást is, hogy az okosóra Android és iOS alapú telefonokkal egyaránt összekapcsolható legyen. A többség maximálisan megfelel ennek a kritériumnak, de azért nem árt ellenőrizni a vásárlás előtt.

Kijelző

Általánosságban elmondható, hogy a gyerek okosórák esetében az érintőpanelek mellett még teljesen általánosak a hagyományos digitális kijelzők is, melyekhez minden esetben speciális nyomógombos irányítás tartozik.

Ezek a gyerekek szemszögéből egyáltalán nem rosszabbak, mint az érintőpanelek, alapvetően csak nagyobb biztonságot adnak a megjelenítő számára. Nyilván sok érintőkijelzős modell is található már a piacon, melyeknél arra mindig figyeljünk oda, hogy valamilyen védőréteggel rendelkezzenek.

A méret tekintetében már az 1 hüvelyk alatti kijelzők is teljesen megfelelőek a gyerekek számára. Ez abban az esetben is helytálló kijelentés, ha érintőpanelről van szó, hiszen a kisebb ujjaikkal egyszerűbben tudják vezérelni az aprócska képernyőket.

Nyilván ennél jóval kisebb és jóval nagyobb modellek is vannak, de igyekezzünk maradni az 1 hüvelyk körüli méretezésnél, ami minden téren a legoptimálisabb a gyermekek számára.

Szíj

A legtöbb gyerek okosóra esetében a gyártók szilikon szíjat alkalmaznak, ami azért előnyös, mert nehezen szakad el, nem túl sérülékeny, ezen felül pedig nagyon kényelmes és egyben könnyű is, tehát nem véletlenül voksolt mellette a legtöbb gyártó.

Érdemes olyan típusú okosórát választani, melyen vagy nagyon vastag és strapabíró a szilikon szíj, vagy cserélhető, hiszen dacára annak, hogy egy általános iskolás már tud vigyázni a dolgaira, sajnos balesetek mindig hamar előfordulhatnak.

Akkumulátor

Az akkumulátor kapacitását a gyerek okosórák esetében a gyártók a legtöbbször nem tüntetik fel a specifikációban, az üzemidőt viszont igen, így érdemes lehet erre hagyatkozni a vásárláskor, csakhogy ez nem egyszerű, hiszen ezt az értéket rengeteg tényező befolyásolhatja.

Példának okáért ne is várjunk egyhetes üzemidőt az olyan okosóráktól, melyekben GPS vagy telefonálás funkció található, esetleg nagy érintőkijelző tartozik hozzá, hiszen ezek a tulajdonságok kivétel nélkül rendkívüli mértékben terhelik az akkumulátort.

Ennek megfelelően egy gyerek okosóra kapcsán egyáltalán nem rossz teljesítmény, ha 3-4 napos üzemidővel rendelkezik, és bár vannak kiugróbb esetek is, a 7-8 napos használat egyetlen töltéssel már kifejezetten jónak mondható ezeknél a termékeknél.

Védelem

Ma már a legtöbb gyerek okosóra rendelkezik alapvető védelmekkel annak érdekében, hogy maximálisan megfeleljenek a lurkók igényeinek, ezáltal ne törjenek el már az első héten. A szilikon szíj és a szilikon bevonat eleve sokat segít ennek megakadályozásában, önmagában azonban nem elég.

Emiatt lényeges odafigyelni az IP szabványokra is, hogy az okosóra víz- és porálló legyen, hiszen kézmosásnál vagy egyéb esetekben előfordulhat, hogy az órát víz éri. Szerencsére már a belépő kategóriás modellek esetében sem okoz problémát mindez, így aggódni nem kell miatta.

Ezen felül a kijelző védelmét lehet érdemes kiemelni a sorból. A legtöbb gyerekeknek szánt okosóránál még nem túl jellemző, de érdemes lehet figyelni, hogy legalább az érintőpanelek kapjanak valamilyen erőteljesebb bevonatot, esetleg olyan kialakításuk legyen, hogy ne tudja ütés érni a képernyőt.

Funkciók

Alapvetően az árkategória határozza meg a legtöbb gyerek okosóránál, hogy milyen funkciókkal rendelkezik, noha azért a legalapvetőbbek általában mindegyik típusnál megtalálhatók, mint amilyenek az órához vagy az egészséghez kapcsolódó lehetőségek.

Lássuk, hogy milyen fogalmakkal és opciókkal találkozhatunk egy gyerek okosóra kiválasztásakor:

Órafunkciók

Az órafunkciók gyakorlatilag minden okosórában megtalálhatók függetlenül attól, hogy a belépő- vagy a prémium szintet képviselik. Nemcsak a pontos időt tudjuk leolvasni a segítségével, hanem láthatjuk a dátumot, a hét napjait, miközben akár még ébresztőórát is lehetőségünk nyílik állítani.

Ezen felül sok gyerek örülhet majd a versenyszellem miatt a stopperfunkciónak, de ezen felül maximum naptárfunkcióval találkozhatunk a kérdéses termékek kapcsán.

Sportfunkciók

A legtöbb gyerek okosóra nagyon minimalista a sportfunkciók tekintetében, a legtöbb például egyáltalán nem is rendelkezik komplikáltabb megoldásokkal. A lépésszámláló, a távolságmérő és a kalóriaszámláló szinte mindegyikben megtalálható, de ennél több funkcióval aligha találkozunk majd.

Természetesen vannak kivételek, így léteznek olyan gyerek okosórák, melyek képesek a pulzusmérésre és bizonyos sporttevékenységek követésére is, mint amilyen a futás, a séta vagy a kerékpározás.

Ha utóbbiak a legfontosabbak, érdemesebb lehet inkább egy hagyományosabb okosórát választani a gyermek számára, hiszen már 10-15 ezer forintos árkategóriában is találhatunk olyan típusokat, melyek teljes értékű tulajdonságokkal bírnak a sportolás kedvelői számára.

Egészségfunkciók

Nagyon ritka a gyerek okosórákon belül, hogy egészségmegőrzésre alkalmas funkciókkal rendelkeznek, sokszor nincs bennük pulzus- vagy véroxigénszint mérő, így konkréten ezek miatt ismét érdemesebb lehet a felnőtteknek szánt típusok között válogatni, ha mindez fontos lenne.

A legtöbb gyerek okosórában így az egészségfunkciók fogalmát a kimeríti az alvásfigyelés, valamint a mozgásra való ösztönzés, de nagyjából ez minden, amit egy ilyen terméktől elvárhatunk.

Biztonsági funkciók

Sokan azért szeretnének okosórát a gyermeküknek, hogy mindig biztonságban tudják őket. Ezek a típusok jellemzően drágább árkategóriát képviselnek, ugyanakkor ma már nagyon sok és hasznos funkció elérhető bennük.

Fontos, hogy ha biztonsági funkcióval kiegészített okosórát keresünk, akkor szükség lesz arra, hogy a termék rendelkezzen saját GPS-szel, illetve fogadni tudjon SIM kártyát. Ezek megléte mellett lehet majd rajta keresztül hívásokat indítani és hívásokat fogadni, miközben folyamatosan nyomon tudjuk követni gyermekünk helyzetét.

Ha van beépített mikrofon és kamera, akkor távolról lehallgatható a gyermek környezete, de lehet vele keresztül videochatelni is szükség szerint, miközben az óra jelzi, ha a lurkó elhagyta a korábban kijelölt biztonsági zónát, így rögtön közbeavatkozhatunk. Nagyon lényeges hangsúlyozni, hogy a biztonsági funkciók oda-vissza működnek, így ha a gyerek bajba kerül, vagy valami problémája van, az SOS gombbal bármikor felhívhatja hozzátartozóit.