Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Párátlanító tabletta vagy páramentesítő készülék?

Rendszeresen gondot okoz a pára a lakásban, de nem tudjuk, hogy tablettával vagy páramentesítő készülékkel oldjuk meg a problémát? Segítünk dönteni a két terméktípus bemutatásával.

Különösen a fűtésszezonban igencsak komoly gondot tud okozni a háztartások számára az állandó páraképződés. Nincs olyan lakás, ahol ne jelenne meg kisebb vagy nagyobb mértékben, azonban nagyon fontos, hogy tegyünk ellene valamit.

Amennyiben nem a lakás kialakításából vagy elégtelen szigeteléséből fakad a probléma, akkor az emberek többsége párátlanító tablettával próbálja meg elsőként kezelni a helyzetet, azonban a legtöbben később beruháznak inkább egy páramentesítő berendezésre.

Nem véletlenül, hiszen ezeket az eszközöket – a páramentesítő kutatásunkból is kiderült korábban –, direkt arra tervezték, hogy ilyen helyzetekben segítséget nyújtsanak. Lássuk azonban egy kicsit alaposabban, hogy egy ilyen készülékkel, vagy inkább a tablettás módszerrel próbálkozzunk?

Miért gond a túl magas páratartalom?

Mielőtt alaposabban is nekifogunk a téma kifejtésének, érdemes néhány gondolat erejéig leragadni ennél a kérdésnél. A túl magas páratartalom bár elsőre nem tűnik jelentős problémának, hiszen gyakorlatilag csak víz, valójában azonban több szempontból is okozhat kellemetlenségeket.

Példának okáért rossz hatást gyakorol otthonunk szerkezetére, a pára beissza magát a falba, a vakolatba, a festésbe, ledobja azt, foltossá teszi a felületet, ami először csak vizesedéshez, majd később kellemetlen penészesedéshez vezet.

Ez utóbbi különösen egészségünkre gyakorol nagyon káros hatást, a penészgomba ugyanis rengeteg fertőzést, különösen tüdőbetegségeket idézhet elő. Ennek a megelőzésére a rendszeres szellőztetés gyakran nem elegendő, így szükség lehet valami extra segítségre.

A párátlanító berendezés képes átforgatni a lakás teljes levegőjét

Amivel kapcsolatban a párátlanító tablettának behozhatatlan előnye van a páramentesítővel szemben az nem más, minthogy a gép a működés során tulajdonképpen beszívja és kifújja, azaz folyamatosan forgatja a lakás levegőjét, ami több szempontból is fontos.

A folyamat során ugyanis a legutolsó sarokból egyaránt képes hatékonyan kivonni a nedves levegőt, és amennyiben szárítás történik, azaz folyamatosan visszanedvesedik a közeg, akkor a gép újra és újra beszippantja, majd kivonja belőle a vizet, ezáltal működési hatékonysága megkérdőjelezhetetlen.

Ez óriási teljesítményt ad a párátlanító berendezésnek, vannak olyan készülékek, melyek 24 óra leforgása alatt akár 10 liter vizet is kivonnak a lakás levegőjéből, és 130-140 légköbméter átforgatására is alkalmasak, amivel egy aprócska tabletta soha nem versenyezhet.

A párátlanító tabletta teljesítménye rendkívül csekély

A legnagyobb probléma a párátlanító tablettával, hogy bár valóban képes magába szívni valamennyi nedvességet a levegőből, ez azonban csak lokális viszonylatban lehet hatásos. Egy aprócska fürdőszobába például elegendő lehet, ha a fürdés során keletkező pára felfogása a cél, de nagyobb páraképződés során kudarcot vall.

Ennek az oka pedig két tőről fakad. Az egyik, hogy nagyon kis teljesítményű. Míg egy beázás, egy frissen meszelt fal vagy egy folyamatos páraképződés esetén napi szinten akár több liter vizet is megköt egy páramentesítő készülék, addig a tablettás megoldásnál legfeljebb egy-két deciliterben gondolkozhatunk.

A másik problémakör, hogy a páramentesítő tablettához nem tartozik ventilátoros szerkezet, mely forgatni tudná a lakás levegőjét, így a közvetlen környezetében képes megkötni némi nedvességet, azonban nagyobb helyiségben már nem igazán vennénk hasznát.

A tabletta hasonlít a házi praktikákhoz

Klasszikus, nagymamáink házi praktikája volt évtizedeken át a pára ellen a konyhasó alkalmazása. Azért emeljük ki ezt itt és most, mert a párátlanító tabletta is hasonló elven működik. Lássuk, hogy miről van itt szó!

Annak idején bevett trükk volt ugyanis, hogy ha az ablakba egy tál sót helyezünk, akkor az megköti a lakásban uralkodó pára egy jelentős részét. Tény és való, hogy a só a szabadban képes megkötni némi vizet, érezhetően átnedvesedik a párától egy idő után, azonban hatékonysági foka rendkívül alacsony, miközben köti a nedvességet, folyamatosan párologtat is belőle.

Ez rendszerint a páramentesítő tabletta esetében is gondot okoz, szemben egy páramentesítő készülékkel, mely úgy szárítja a levegőt, hogy közben a belőle kivont vizet egy tálba gyűjti – vagy rögtön a lefolyóba engedi –, mindezt olyan gyorsaság és hatásfok mellett, hogy a nedvességnek nincs ideje visszapárolognia.

A páramentesítő készülék segít a penészesedés megszüntetésében is

Természetesen egy páramentesítő készülék sem csodaszer, azaz bizonyos esetekben ez a megoldás sem különösebben hatásos. Ilyen például az, amikor a háznak nincs vízszigetelése, azaz télen-nyáron egyaránt gondot okoz a nedvesedés. A problémát egy ilyen gép azonban még ekkor is szinten tartja, de megszüntetni nem tudja.

Vannak azonban esetek, amikor a páramentesítő gép tartós megoldás egy ehhez kapcsolódó hiányosságra. Ide sorolható például az, ha egy festés után szeretnénk gyorsan kiszárítani a falakat, vagy ha penészesedés nyomai jelentkeznek.

Ha rendszeresen használjuk a páramentesítőt egy általában magas páratartalommal rendelkező lakásban, akkor a legtöbbször tartósan elbúcsúzhatunk a penésztől, az ablakokon megjelenő nedvesség sem lesz jellemző, de az ezeket kísérő kellemetlen dohos szag szintén megszűnik.

Amennyiben össze kellene vetni a hatásfokot, akkor azt mondhatjuk, hogy csak több zsák páramentesítő tabletta egyidejű használata ér fel egy párátlanító berendezéssel a teljesítmény tekintetében.

Szinten tartásra és kimagaslóan sok pára megkötésére is ideális a páramentesítő

Ha már szóba kerültek az előnyös tulajdonságok, a páramentesítő gépek kapcsán ki kell emelni még azt is, hogy ezek az eszközök akkor sem vallanak kudarcot, ha rengeteg párával kell felvenniük a kesztyűt. Természetesen fontos ilyenkor figyelembe venni a kérdéses eszköz teljesítményét!

Az elérhető árkategóriában ma már teljesen általánosnak tekinthető, ha egy párátlanító 24 óra leforgása alatt meg tud kötni 15-20 liter vizet. Ez nem kis mennyiség, éppen ezért pedig komolyabb gond, egy nagyobb beázás, egy alaposabb felújítás vagy építkezés során is megállják a helyüket.

Ezen felül pedig szinten tartásra egyaránt ideálisak. Többségük rengeteg funkcióval és beállítási lehetőséggel rendelkezik. Beállíthatjuk a lakásba például úgy, hogy mindig tartsa egy bizonyos szint alatt a belső páratartalmat, így csak akkor lép működésbe, amikor érzékelői azt tapasztalják, hogy túl sok a nedvesség a levegőben.

Páramentesítő mellett még a közérzetünk is javul

Végül, de nem utolsó sorban érdemes kiemelni, hogy egy párátlanító berendezés a magas hatásfoka miatt garantáltan hozzájárul ahhoz, hogy jobb közérzetünk legyen a saját otthonunkban. Ennek az oka egészségügyi vonatkozású.

A párátlanító gépek ugyanis azon túl, hogy megszüntetik a kellemetlenül nedves mikrokílmát, a nehezen lélegezhető levegőt, mindemellett még tisztítják is a közeget egy bizonyos mértékig.

Nem véletlen ezek után, hogy sokan úgy vélekednek a páramentesítő aktív használata mellett, hogy sokkal jobban érzik magukat a lakásban, sokkal tisztábbnak és selymesebbnek vélik odabent a levegőt. Hogy a pára kivonása ráadásul még a ház szerkezetére is jó hatást gyakorol, azaz nem elhanyagolható az értékmegóvás tekintetében, csak felteszi a koronát a kompresszoros párátlanítók fejére.