Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Robotporszívóval az állatszőr ellen? A tökéletes megoldás!

Utoljára frissítve:

Rengeteg olyan állatbarát él a világon, aki nem teheti meg, hogy kertes házba költözzön, ezáltal életterét kénytelen megosztani négylábú kedvenceivel. Ennek nyilván rengeteg előnye ismert, azonban aki rendszeresen együtt él egy cicával vagy egy kutyával, az biztosan jól tudja, hogy az állatszőr mennyi kellemetlenséget tud okozni a mindennapokban.

Ezek az állatok ugyanis rendszeresen vedlenek, bizonyos időszakokban jobban, máskor kevésbé, de a macska és a kutyaszőr folyamatosan jelen van a lakás falai között. Ezzel valaki együtt tud élni, valakit egyáltalán nem is zavar, mások pedig kénytelenek hetente többször is alaposan kiporszívózni az egész házat azért, hogy ez a probléma megszűnjön vagy legalábbis mérséklődjön.

Kapcsolódó anyagunk:

A legjobb robotporszívók 2023-ban

Létezik jó megoldás az állatszőr ellen?

Természetesen igen, és nem az, hogy kedvenceinket kizárjuk az erkélyre vagy örökbe adjuk őket! A modern technológia ugyanis úgy talált megoldást az állattartók egyik legnagyobb problémájára, hogy valójában nem is ezt szerették volna megoldani, lévén ott vannak a robotporszívók, melyek között rengeteg olyan típust találunk, amit kifejezetten ajánlanak is a kutya- és macskatulajdonosok számára.

Ezért olyan hatékony a robotporszívó

A fentiek alapján adja magát a kérdés, hogy miért olyan hatékony a robotporszívó a macskaszőr és a kutyaszőr ellen, miért nem jobb, ha mi takarítjuk ki rendszeresen a lakást?

Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a robotporszívók nyilván nem váltják ki a rendszeres takarítást. Bizonyos esetekben fontos, hogy néha átszaladjunk a lakáson egy hagyományos porszívóval és egy felmosóronggyal, azonban nem árt tudni, hogy a robotporszívók rendszeres alkalmazása mellett erre lényegesen kevesebb alkalommal lesz szükség, továbbá a takarítással töltött időt is alaposan lerövidíthetjük. Persze lássunk azért néhány konkrétumot is!

Kényelmesebb, mint a hagyományos porszívó

A robotporszívók kapcsán az egyik legnagyobb előny, hogy működésük nincs a mi szabadidőnkhöz kötve. Többségük annyira fejlett automatizált berendezésekkel és szenzorokkal rendelkezik, hogy miután feltérképezte a házat, képes lesz magától bekapcsolni, majd napi szinten felporszívózni az összes helyiséget. Ezzel rengeteg időt megspórol nekünk, hiszen amíg mi munkában vagyunk, addig ő dolgozik helyettünk, és képes lesz a padlóról felszedni a macskaszőrt vagy a kutyaszőrt.

Rendkívül alaposan dolgozik

Nem szabad megfeledkeznünk továbbá ezen a ponton arról sem, hogy a robotporszívók mennyire alapos munkát végeznek. Nemcsak erős szívómotor dolgozik bennük, hanem komplett keferendszerek segítenek felszedni a padlóról vagy a szőnyegről az odatapadt szőrt, ami utána a tartályban gyűlik össze.

Tapasztalataink szerint ráadásul a robotporszívók minden nap képesek újabb és újabb adag szőrt összegyűjteni, ezzel nincsenek felgyülemlett szőrcsomók, és rendkívüli mértékben csökken annak a lehetősége is, hogy fekete vagy sötét árnyalatú ruháinkon megragadjon az állatszőr, ami általában az állattartók legnagyobb problémája szokott lenni.

Teljesen automatizált, de bármikor módosíthatjuk beállításait

További nagy előny a robotporszívók kapcsán, hogy bár teljesen automatizált működéssel rendelkeznek, ezáltal beavatkozás nélkül is elvégzik a dolgukat, kikerülik az akadályokat és így tovább, szükség esetén azonban a kapcsolódó applikációjuk segítségével akár a munkahelyünkről vagy a kanapé nyugalmából is módosíthatjuk a beállításaikat.

Ez azt jelenti, hogy ha olyan időszak van, amikor a macskák és a kutyák jobban vedlenek – a tavasz jellemzően ilyen -, akkor a normál napi egy tisztítás mellett akár még egyszer elindíthatjuk őket távoli hozzáférésben, de azt is megadhatjuk, hogy csak azokat a helyiségeket porszívózza át újra, ahol a macskák vagy a kutyák többet tartózkodnak, ezáltal sokkal nagyobb a valószínűsége a szőr megjelenésének.

Milyen robotporszívót válasszunk cicák és kutyák mellé?

Mint az nagy robotporszívó tesztünkből is kiderült korábban, a piacon manapság rendkívül sokféle tudással és tulajdonsággal rendelkező eszköz megtalálható. Hogy melyik az ideális választás, ha házikedvenc mellé vásárolunk ilyen terméket? Lássunk néhány fontosabb szempontot!

Legyen erős szívóhatása

A szívóhatás, illetve a szívóerő kérdése abban az esetben különösen fontos, ha szőnyeg is van a lakásban, hiszen a szövetszálak között nagyon könnyen megragadnak a szőrszálak, melyeket fontos eltávolítani a kiváló tisztítóhatás érdekében. Amennyiben egy robotporszívó már 2000Pa szívóerőt tud felvonultatni, biztosak lehetünk benne, hogy könnyedén elboldogul majd a nagyobb mennyiségű macskaszőrrel és kutyaszőrrel is

A tartály méretére is figyeljünk oda

Ez a pont különösen akkor fontos, ha több kisállat is van a lakásban, akik nagyon sok szőrt hullatnak. Nyilván lényeges, hogy mindennapi üzemeltetés mellett a napi rutin részévé váljon a robotporszívó tartályának kiürítése, ugyanakkor érdemes így is legalább olyan típust választani, ami ezen a téren legalább átlagos befogadóképességgel rendelkezik, ha ugyanis a tartály megtelik, a robotporszívó működése leáll.

Ügyeljünk a tisztítókefék tulajdonságaira

Lényeges pont a robotporszívó kiválasztása kapcsán kisállat-tulajdonosként, hogy milyen tisztítókefék helyezkednek el rajta, illetve pontosabban hány darab. A kizárólag főkefékkel rendelkező modellek ugyan nem rosszak, de sokkal hatékonyabb munkavégzésre képesek azok a robotporszívók, melyek oldalkefékkel is fel lettek vértezve. Ezek a típusok ugyanis a falak és a bútorok mellől is hatékonyan ki tudják söprögetni a szőrt, amit a porszívó könnyedén fel tud szippantani, tehát végső soron nagyobb tisztaságra számíthatunk tőle

A szabályozható teljesítmény a hangerő miatt nagyon fontos

Akinek van otthon kiskedvence, azt bizonyára nem kell győzködnünk arról, hogy kivétel nélkül érző lények, akik ugyanúgy tartanak, sőt félnek az új dolgoktól. Ilyen a robotporszívó is, ezért kutyáink és macskáink lelki világának érdekében lényeges, hogy olyan robotorszívónk legyen, melynek szabályozható a teljesítménye, esetleg van rajta egy külön csendes mód. Ez azért fontos, mert így sokkal egyszerűbb lesz hozzászoktatni a kisállatokat az új „családtaghoz”, aki minden nap ott takarít majd mellettük.

Hasznos tippek, hogy kedvenceink hamarabb megszokják a robotporszívót

Mint az imént már említettük, házikedvenceink mindegyike érző lény, ezért rendkívül fontos, hogy megbarátkozzanak a robotporszívóval a közelükben, hiszen ez számukra valami idegen, valami szokatlan dolog, ami ráadásul hangos, nem utolsó sorban pedig betolakodott az életterükbe. Lássuk ebből a szempontból, hogy mire figyeljünk oda!

Adjunk nekik időt az ismerkedésre

Ha a robotporszívót megvásároltuk, ne az legyen az első dolgunk, hogy rögtön teljes teljesítményen üzemeltetve végigporszívózzuk vele az egész lakást, hiszen a cicák és a kutyák úgy megijedhetnek tőle, hogy soha nem fogadják be maguk közé otthonunk „új lakóját”. A kicsomagolás után tehát hagyjunk nekik időt az ismerkedésre, csak tegyük le a szoba közepén, ismerjék meg, szagolgassák meg, és természetesen mi is legyünk ott, érjünk hozzá, símogassuk meg, hogy lássák, nincs mitől félniük.

Ne ijesztgessük őket vele

Nagyon rossz taktika, ha a cicákat vagy a kutyákat elkezdjük ijesztgetni a robotporszívóval, ami egyáltalán nem lesz vicces a számukra. Ha kis kedvenceink valamitől megijedtek, könnyedén előfordulhat, hogy soha nem tudnak majd megfelelően összebarátkozni vele, márpedig lakásunk állandó tisztasága és szőrtelenítése miatt ez kifejezetten fontos lenne.

Kezdetben halkabb üzemmódban használjuk

A beüzemelés természetesen okozhat riadalmakat, de ezt is megkönnyíthetjük a cicák számára. Ha tudjuk, vegyük őket kézbe, tegyük fel őket az ágyra vagy a kanapéra – még ha ez tiltott hely is számukra egyébként -, és érdemes lehet beállítani a csendes működést, noha ilyenkor nem számíthatunk tőle ugyanolyan minőségű munkavégzésre, mint egyéb esetben.

Fontos tudni, hogy a robotporszívók az első útjukon csak feltérképezik a lakást, nem adnak ki nagyobb zajokat, ami kiváló alkalom lehet az ismerkedéshez. Ilyenkor a cicákkal és a kutyákkal együtt kövessük az útját, nyugtassuk az állatokat, simogassuk őket, hogy érezzék: tökéletes biztonságban vannak.

Ne a közelükben tároljuk

Minden egyes robotporszívónak van egy úgynevezett dokkolója, ahová magától visszatér azért, hogy töltődhessen. Amennyiben van rá lehetőségünk, ezt ne a cicák és kutyák almához és etetőjéhez, illetve kialakított életterükhöz közel helyezzük el, hiszen ez a hozzászoktatás miatt rendkívül lényeges. Ellenkező esetben a robotporszívó jelenléte miatt előfordulhat, hogy nem tudnak majd enni, esetleg nem merik használni az almot, tehát lelkileg egy nagy törést okozhatunk nekik ezzel.

Többségük rendelkezik olyan funkciókkal, melyek segítségével akár teljesen elzárhatjuk kezdetben a cicák és a kutyák helyiségétől vagy életterétől a robotporszívót, ami fontos lehet azért, hogy ne érezzék magukat fenyegetve. Érdemes élni a lehetőséggel, amíg megszokják!

Személyes tapasztalatunk a Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívóval

Korábban itt a Teszt Plussz magazin hasábjain már teszteltük a Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívót, melynek hatékonyságát természetesen megvizsgáltuk az állatszőrrel is. Konkrétan egy nagyjából 50 négyzetméteres lakóházban, két macska társaságában üzemeltettük heteken át, az első tapasztalataink alapján pedig kijelenthetjük, hogy magasan felülmúlta a várakozásainkat.

Hatékony működés

A kérdéses porszívótípus ugyanis rendkívül hatékonyan működött, napi szintű alkalmazása mellett érezhetően csökkent a macskaszőr mennyisége a lakásban, és miközben a padlón vagy a szőnyegen bár nem volt látható a nyoma, a Roborock S5 Max még akkor is folyamatosan rengeteg szőrt tudott összeszedni az egyes helyiségekből.

A főkefe mellett működő oldalsó kefék kiemelkedően hatékonynak bizonyultak abban, hogy mind a szőnyegből, mind a fal- vagy bútorok mellől kiszedjék a macskaszőrt, majd megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a hagyományos porszívózás során már csak nagyon minimális mértékben került a tartályba ilyen piszok.

Nyilvánvalóan nagytakarításra ettől még szükség lesz, hiszen a porszívó nem tud felmenni a kanapéra vagy nem tud bebújni alá – ha csak nem magasított kialakítású bútorunk van -, azonban már az első napok után láthatóan nagyobb tisztaság volt a lakásban, szinte egyáltalán nem ragadt szőr a ruhánkra, így ebből a szempontból ez a típus tökéletes társ lehet minden macska- és kutyatulajdonos számára.

Így reagáltak rá az állatok

Mi kiemelkedően nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a két cica könnyedén megszokja a robotporszívót. Hagytunk időt az ismerkedésre, mindvégig ott voltunk mellettük, halkabb üzemmódban használtuk kezdetben, de az első furcsa pillantásokat leszámítva egyáltalán nem tapasztaltunk semmi nehézséget sem az összeszoktatás kapcsán.

Az egyik macska már a második használat után játszótársnak tekintette a porszívót, de ebben nagy szerepe volt annak is, hogy a Xiaomi terméke egyáltalán nem hangos – még maximális teljesítményen sem –, és bár bizonyára nem háziállatok mellé tervezték eredetileg, de ebből a szempontból sem vall kudarcot a termék.

Hasznos funkciónak bizonyult, hogy a porszívónak megadhattunk tiltott zónákat, így például az alom és az etető közelébe csak később engedtük az eszközt, de határozottan ki merjük jelenteni a gyakorlati tapasztalataink alapján, hogy kellő odafigyelés mellett az állatok néhány nap alatt képesek hozzászokni a robotporszívóhoz, és utána együtt élni vele a mindennapokban.