Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk
Xiaomi Roborock S5 Max teszt

Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívó teszt

Utoljára frissítve:

Kipróbáltuk, megszerettük, nem engedjük

Az emberek többsége egyáltalán nem szeret porszívózni. Ez alighanem kész tény, mindemellett pedig alátámasztja, hogy miért növekedett meg a kereslet az elmúlt egy-két évben a robotporszívókra, melyek egyre több háztartásban bukkannak fel, a boltok polcai pedig roskadoznak a legkülönfélébb modellektől.

A Xiaomi a robotporszívók piacán is igyekszik a legjobb ár-érték arányt kínálni a vásárlók számára, egyik legkeresettebb termékük pedig alighanem a Roborock S5 Max.

Hogy miért kedvelik olyan sokan? Alighanem a modern funkciók és a kedvező ár miatt, de vajon megfelelő teljesítmény is csatlakozik ehhez a tulajdonsághoz? Az alábbiakban ennek jártunk utána egy alapos tesztet követően!

Xiaomi Roborock S5 Max

Főbb jellemzők

  • 2000 Pa-s szívóteljesítmény
  • Felmosás funkció
  • Vezérlés Mi Home applikációval (iOs & Android)
  • Lidar lézernavigáció térkép készítéssel
  • Adaptív SLAM algoritmus útvonaltervezéshez
  • Küszöbmászás funkció

Hivatalos forgalmazók

robotworld.hu
pepita.hu
ROBOROCKSHOP.HU
ALZA.HU

Kicsomagolás és első benyomások

Csomagolás

A Roborock S5 Max a Xiaomi jelenlegi robotporszívóinak felsőkategóriáját képviseli, ez pedig már a termék csomagolásán is látható. Kívülről nyoma sincs a kínai eszközökre korábban jellemző prűd és minimalista megoldásoknak, a felső felületen kis fogópánttal ellátott, minden oldalról fényképekkel és teljesítményadatokkal díszített doboz már önmagában képes eladni a terméket, az egész összkép abszolút nyugati hatást kelt.

Ez a véleményünk pedig garantáltan a doboz felbontása után is megmarad majd. Miután elvágtuk a zárómatricát, fektetve rögtön elénk tárul a tartalom. Jó hír, hogy feleslegesen eltúlzott hungarocell itt nincs, minden téren a termék kialakításához, formájához és tartozékaihoz igazított kartont találunk benne, az eszközök pedig kivétel nélkül védőfóliában találhatók meg a csomagolás megfelelő pontjain.

Tartozékok

A dobozban az S5 Max porszívó mellett helyet kapott a termék töltésére szolgáló dokkoló, az ahhoz elektromosságot szállító hálózati kábel, de ott lesz kötelező tartozékként a mop tartó, egy darab kimosható mop, valamint a víztartály. Természetesen a leírás sem maradhatott ki a sorból, de az első beüzemeléstől nem kell félni, kifejezetten felhasználóbarát lett ezen a téren a kis szerkezet. Erről azonban később!

Termékdizájn

Mint a legtöbb porszívórobot, természetesen a Xiaomi Roborock S5 Max is követi a hasonló termékektől megszokott dizájn, ezáltal egy lapos, kerekeken guruló, hengerszerű tárgyat képzeljünk el, mely elsőre kifejezetten sok lehetőséggel és ismeretlennek tűnő alkatrésszel, illetve elemmel rendelkezik, megijedni azonban nem kell tőle.

Egyrészt mindennek meglesz a maga helye, másrészt csak az ürítendő és takarítandó kiegészítők vannak külön, maga a robotporszívó teljesen összeszerelt állapotban érkezik hozzánk, legtöbb elemével pedig nem lesz dolgunk. Ilyen a felső részen elhelyezett torony, mely gyakorlatilag csak szenzorok sokaságát tartalmazza.

Ránézésre kifejezetten igényes, letisztult és modern összhatást kelt, bár akadhatnak a családban olyanok az idősebb korosztályból, akik az ijesztő jelzőt használják majd rá. A modern hatást az általunk tesztelt termék fehér színe még tovább erősítette, noha létezik belőle fekete változat is.

Minőségi anyaghasználat

Amit a megjelenés mellett el kell mondani róla, hogy már tapintásra is érezhetően minőségi anyaghasználat jellemző a kis robotporszívóra. Egyszerűen jó kézbe venni, és végig futtatni rajta a tekintetünket. 

Tökéletes és pontos illesztések láthatók minden alkatrésznél, nincs recsegés és ropogás, egyáltalán nem kelt olcsó hatást a végeredmény, érdemes megtapogatni például az alsó részen elhelyezett kerekeket, keféket és gumitörlőket, melyek masszívnak és tartósnak bizonyulnak már fogásra is.

Beüzemelés

A legtöbb modern háztartási eszköz beüzemelése finoman szólva is hosszadalmas, nem ritkán nehézkes, azonban egyáltalán nem igaz ez a Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívóra, amit akár még azok is könnyen elindíthatnak útjára, akiknek korábban még nem volt dolguk ilyen eszközzel.

Minimális beüzemelést igényel

Sokan abban a reményben vásárolnak robotporszívót, hogy csak feltöltik, leteszik a padlóra, és az magától elvégzi a dolgát, miközben soha többet nem kell porszívózniuk vagy felmosniuk a lakásban. 

Ez ebben a formában majdnem igaz is, ennek megfelelően a Roborock S5 Max lényegesen egyszerűbben beüzemelhető, mint elődje, azonban nem árt jó előre felkészíteni magunkat, hogy az eszköz némi figyelmet igényel.

Megijedni azonban nem kell, nekünk alig 15 percig tartott az egész folyamat, és minden teljesen automatizáltan történt, a társalkalmazásban gyakorlatilag csak folyamatosan a „Tovább-tovább-tovább” opciót kellett választanunk ahhoz, hogy a porszívó használatra kész állapotba kerüljön.

Ha pedig ezt a pár percet rááldoztuk a porszívóra, utána túlzás nélkül egyfajta futurisztikus élményben lehet részünk, hiszen a kis Roborock valóban magától teszi majd a dolgát.

Mi Home applikáció

A robotporszívó kapcsán az egyik fontos dolog a beüzemeléskor a Mi Home applikáció. Bár előtte is bekapcsolhatjuk az eszközt, sok értelme viszont nem lesz addig, amíg le nem töltöttük Androidra vagy iOS-re ezt a programot.

A következő feladatunk az, hogy ebben a szoftverben megjelenítsük a Roborock S5 Max-ot, mint párosított eszközt, csakhogy ez nem minden esetben lesz könnyű.

Androidon nekünk nem okozott különösebb fejtörést, de iOS-en sem futottunk bele olyan hibákba, melyek a megjelenéskor jellemzőek voltak, így a Xiaomi szoftverfejlesztői vélhetően orvosoltak mindent, hogy tényleg egyszerű legyen használni az applikációt.

Ami egy kis nehézséget adhat ezen a ponton, hogy maga az applikáció angol nyelvű, de egyrészt az ikonok miatt könnyedén kezelhető, másrészt ezen a téren hamarosan nagy változások várhatók.

A lakás feltérképezése

Miután a telefonunk felismerte a porszívót, meg kellett mutatnunk neki az egész lakást. Szerencsére a feltérképezést képes volt teljesen önállóan elvégezni, a beépített szenzorok meglepően jól tették a dolgukat, a kis szerkezet körbejárta az összes helyiséget, nem okozott neki különösebb problémát a másfél centiméter magas küszöb, ügyesen felismerte a lépcsőt, sőt még azokat a helyeket is, ahol a kábelek vagy a magassága miatt elakadt volna. 

Miután elkészült otthonunk feltérképezésével, az applikáción belül megjelent a teljes lakás alaprajza.

Hűha élmény

Ezen a ponton meglepődhetünk majd, hiszen a porszívó félelmetesen pontos, nagyon ügyesen elboldogul a nagyobb helyiségekkel is, miközben nem okoz neki gondot a kétszintes ház, később kényelmesen hozzá tudtuk adni a felső szint térképét, sőt még volt hely egy harmadiknak is.

No-go és no-mop zónák

Az imént említettük, hogy a robotporszívónak láthatatlan falakat tudunk állítani. Ezek az úgynevezett no-go zónák, melyek az applikációban nagyon egyszerűen kalibrálhatók.

Érdekesség, hogy az S5 Max elődjével ellentétben már no-mop területeket is tud kezelni. Ide sorolhatjuk azokat a helyeket, ahol a porszívózás engedélyezett lesz, a felmosás viszont soha.

Az első takarítás

Porszívózás

Amint a fenti adatok a robotporszívó rendelkezésére állnak, rögtön indíthatjuk is az első takarítást. Mi próbaképpen csak egyetlen helyiségre koncentráltuk az első próbát, egy szokványos hálószobára, ahol maximális teljesítményt kértünk tőle.

Dacára azonban a 2000 Pa szívóerőnek és a 60dB zajszintnek, sokkal halkabb működést kaptunk eredményül, mint bármelyik hagyományos porszívónál. Természetesen szerettük volna próbára tenni a terméket ilyen-olyan gyakorlati csalafintaságokkal, azonban hiába rendeztük át a szobát, hiába szórtunk szét extra szemetet, a Roborock S5 Max meglepően jól megbirkózott a feladatokkal. Ne szaladjunk azonban ennyire előre!

Ügyes helyzetfelismerés

A porszívózás elindítása előtt direkt átrendeztük egy kicsit a helyiséget azzal a szándékkal, hogy a robotot összezavarjuk. Nagy módosítások azért nem történtek, az állólámpa a másik sarokba került, illetve az ágy melletti extra lelépő szőnyeget kivettük a képletből – valamiért akadálynak jelölte, pedig nem volt magasabb 2 centiméternél, ami számára a maximális akadályküszöb.

Miután a porszívó elindult, ügyesen körbejárta a szobát, ami részben talán feltérképezés lehetett, mert a takarítás mellett azonnal felismerte, hogy az állólámpa helyére beállhat, a másik sarokban viszont ki kell kerülnie az addig nem ismert akadályt, és a volt lelépő szőnyeg helyén is gondosan összetakarított – ha csak nem no-go zónaként jelöltük korábban azt a pontot. 

Ez különösen nagy előny – később felmosáskor is tapasztaltuk –, hiszen nem kell gondosan ügyelni arra, hogy mindig, minden a helyén legyen, ha takarítani küldjük a robotot, amit az applikációnak hála, akár a munkahelyünkről is megtehetünk, ha nem időzítettük korábban a munkát.

A porszívózás minősége

A helyiséget egyébiránt kívülről befelé, gyakorlatilag csigaszerű alakban járta körbe, nem hagyott ki semmit sem, aprólékos munkát végzett, érezhetően felfrissült a levegő a szobában a használata után.

A porral ugyanis érzetre – illetve a tartályban talált porszemek mennyisége alapján – ügyesen elbánt, de például a leszórt kukoricaszemeket, illetve a nagyobb papír zsebkendő-darabkákat már nem tudta minden esetben összeszedni, illetve teljesen eltüntetni.

Itt fontos kiemelni, hogy a Xiaomi robotporszívója így is elképesztő munkát végez. Nyilván egy nagytakarítást nem tud kiváltani, ellenben képes újra és újra olyan sok port összeszedni a házban, hogy elképzelni sem tudjuk, az honnan származhat.

Takarítás egy ponton

Persze van megoldás, ha esetleg valamiért akkora kosz lenne a lakásban a megszokottnál. Ez nem más, mint az úgynevezett Spot funkció, aminek hála kijelölhetünk neki külön az adott helyiségben akár egyetlen négyzetmétert is, hogy alaposan járja körbe azt a régiót, és mindent szedjen fel, amit csak érzékel közben. 

Ebből is látszik, hogy a Xiaomi Roborock S5 Max a tisztaság fenntartására alkalmas, elképesztő élmény tud nyújtani, amikor „szólunk neki”, hogy fussa át ismét a bejárat környékét.

A portartály ürítése

Noha ránézésre egészen kicsi portartályt kapott a porszívó – egészen pontosan 460 ml –, valójában azonban napi egy használat mellett éppen elegendőnek tűnt. A tartályt a felhajtható felső fedél alatt találjuk elbújtatva, méghozzá egy aprócska kis kefe társaságában, amivel a szűrőt és az alsó keféket tudjuk könnyedén tisztán tartani a mindig makulátlan eredmény érdekében. 

A tartályt csak ki kell pattintanunk a helyéről, és kiönteni belőle az összegyűjtött port, de a kapcsolódó szűrő cseréjéhez is ezt a műveletet kell végrehajtani majd, ha a kérdéses elem elhasználódott.

Felmosás

Nagy előnye a Roborock S5 Max-nak, hogy nemcsak porszívóként alkalmazható, hanem a megfelelő felületeken és helyiségekben, így például hidegburkolatokon nedves felmosásra is használhatjuk. 

Ezzel gyakorlatilag egy multifunkciós takarítógépünk lesz, amiről elmondható, hogy többnyire ugyanazokkal a sajátosságokkal rendelkezik, mint porszívózáskor, így kiválóan alkalmazkodik tehát a helyiségekben zajló változásokhoz, miközben ne várjunk tőle olyan kimagasló hatást, mint egy felmosórongytól.

A víztartály megtöltése és a mop felszerelése

Mielőtt használni szeretnénk a Xiaomi robotporszívójának felmosó funkcióját, nagyon fontos lesz feltöltenünk vízzel a tartályt. Ezt a szerkezet hátsó felében találjuk meg – már amennyiben beszélhetünk egy kerek gép esetében ilyesmiről, de nem tudjuk eltéveszteni. Csak ki kell pattintani a betöltőnyílásnál található gumifület, és feltölteni tiszta vízzel.

Érdekesség azonban, hogy a felmosáshoz fel kell tennünk a víztartály alá egy kiegészítő mopot, amit soha nem szabad fent hagyni, ha nem használjuk a funkciót. A kiegészítő egyszerűen fel- és lepattintható, külön biztosítófülek segítenek ebben, és a víztartállyal együtt kell visszahelyezni a gépbe. 

Ha minden a helyén, csak akkor indíthatjuk a felmosást. Amennyiben egész napos takarításra szánjuk a robotot, érdemes lehet minden reggel friss vízzel tölteni a tartályt, hiszen porszívózás közben nem akadály számára, ha azt a plusz 290 ml-t magával kell cipelnie, lévén mindössze ennyi hely van fenntartva a nedves takarításhoz szükséges folyadék betöltésére.

Ez elsőre kevésnek tűnhet, de egy 80 négyzetméteres lakás nagyjából 40 négyzetméteres járólapozott felületén a fele is elegendő volt.

Inkább feltöröl, mint felmos

Bár elődjéhez mérten az S5 Max-ban továbbfejlesztették a felmosás funkciót, ezáltal már egy saját vízpumpa gondoskodik arról, hogy a víz eljuthasson a padlóra, tehát lehetőségünk van szabályozni a beállításokban, hogy mennyi nedvességet használjon fel.

A makacs odaszáradt foltokat például egyszerűen otthagyta vagy szétkente a padlón, ha pedig kiöntöttünk neki egy kis üdítőt, akkor egyszerűen széthordta, elkente a felületen, amivel egy ragadós felületet hagyott maga után. Nagy különbséget nem érzékeltünk a vékony vízréteggel és a bő vízzel történő felmosás között, de természetesen itt is vannak alternatívák, ha egyszer a vízmennyiség szabályozása érezhetően még nem túl hatékony.

Sokszor csak a többszöri felmosás segíthet

Szerencsére a felmosás esetén is alkalmazhatjuk majd a Spot módot, amikor a problémás területet kijelölhetjük és többszörösen ráküldhetjük a porszívót, ami viszont már kifejezetten eredményes megoldás lesz sokszor. Három-négy alkalom után a legtöbb szennyeződés ilyenkor valóban eltűnik a padlóról.

Konkrét felmosás helyett tehát inkább nedves portalanítás lenne a funkció helyes megnevezése, így a tisztaság fenntartásához tökéletes, de ha a gyerekek sáros cipővel átrohantak a házon, akkor ahhoz bizony elő kell vennünk a felmosórongyot és a vödröt.

Magyar szervizháttér

Nagyon lényeges kiemelni a Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívó kapcsán, hogy a gyártó legtöbb termékéhez hasonlóan ehhez is van már Magyarországon megfelelő szervizháttér.

Ennek köszönhetően a kisebb-nagyobb meghibásodások miatt nem kell rögtön új háztartási gépet vásárolnunk, a problémák zömét szakszerű keretek között, gyári minőségű alkatrészekkel lehet orvosolni.

A biztosan cserélhető és javítható elemek közé sorolható a távolságmérő lézer, az akkumulátor, az oldalkefe, a HEPA szűrő, a ventilátor motor és az alsó főkefe is.

Hivatalos Xiaomi okoseszköz szerviz elérhetősége: xiaomiszerviz.hu

Most akkor hasznos eszköz vagy sem?

A Xiaomi Roborock S5 robotporszívó kapcsán alapvetően azt kell mondanunk, hogy rendkívül hasznos eszköz, mely megkönnyíti az életünket, és amíg nincs egy ilyen a birtokunkban, elképzelni sem tudjuk, hogy milyen hasznos lehet, de ha már van, akkor már nélküle nem tudjuk elképzelni a mindennapjainkat.

A tisztaság fenntartására tökéletes

Funkciói ugyanis kiválóan működnek, elképesztő látni, ahogy feltérképezi a lakást, ahogy magától felporszívóz vagy felmos, de ez nem jelenti azt, hogy mellette ne kellene soha többé takarítanunk. A lakás összes pontjára ugyanis nem jut el, de itt pár apróságot szem előtt tartva nagyban megkönnyíthetjük a munkáját.

Asztmások és allergiások különösen nagy hasznát vehetik

Fontos kiemelni, hogy a Xiaomi termékében cserélhető HEPA szűrőt találhatunk, ami azt jelenti, hogy képes összegyűjteni a padlóról és a szőnyegről az allergének jelentős többségét, így az asztmások és az allergiások kifejezetten megkönnyebbülhetnek már néhány nap használat után is.

Egészen más lesz ugyanis a levegő minősége a lakásban, ha minden nap felporszívóz az aprócska készülék, és közben mindennemű port összeszed. Alkalmazása után érezhetően frissebb és tisztább lesz a lakás levegője, amit normál esetben csak mindennapos, fáradtságos takarítással érhetnénk el.

Az ítélet, véleményünk

Összesen három hétig volt nálunk a Xiaomi Roborock S5 Max, és ebben az időszakban nagyon megkedveltük az aprócska robotot. A második hétvégén próbaképpen felporszívóztunk hagyományos formában utána, azonban elhanyagolható mennyiségű port gyűjtöttünk össze, ami azt jelenti, hogy a kis szerkezet igencsak jó hatásfokkal üzemel.

Ha egyszer sikerült otthonunkhoz igazítani minden egyes beállítását, akkor utána teljesen automatizáltan működik, ergo csak az előnyeit élvezhetjük.

Kiemelendő még, hogy a robot automatikusan tölt, magától visszatalál a dokkolójára, hatalmas akkumulátora bőven elegendő ahhoz, hogy egy szuszra kitakarítson egy 100-120 négyzetméteres lakást is, miközben a többi robotporszívóhoz viszonyítva a termék messze a legjobb ár-érték arányt kínálja. 

Valóban működik, valóban hatásos, mi kifejezetten megszerettük az utóbbi pár hétben.

ElőnyökHátrányok
Kiváló ár-érték arányA nagyobb szemcsék elhagyása porszívózáskor
Vezérlés mobilalkalmazáson keresztül, akár távolrólA felmosás valójában csak vizes takarítás
Felmosás funkció A társalkalmazásban nincs magyar nyelv
Rendkívül hatékony LiDAR lézernavigáció
Hatalmas akkumulátor, akár 150 perc működés 

A Roborock S5 Max elérhető a következő hivatalos forgalmazóknál:

Érdekelnek 2023 legjobb robotporszívói? Tekintsd meg robotporszívó tesztünket, ahol a vásárlási tanácsadó mellett kigyűjtöttük a kategória legjobbjait.

Xiaomi Roborock S5 Max
Kipróbáltuk, megszerettük, nem engedjük
A 2020-as év egyik, ha nem a legjobb ár-értékű robotporszívója remekelt tesztünkön, bátran merjük ajánlani!
9.7