Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Lidl SilverCrest Digital Air Fryer forrólevegős fritőz teszt

Az általunk bemutatott termékek többségét jellemzően több hétig teszteljük annak érdekében, hogy minél átfogóbb véleményt tudjunk alkotni róluk. A Lidl SilverCrest Digital Air Fryer forrólevegős fritőz teszt azonban egy kicsit kilóg a sorból, hiszen erről a termékről most több mint két év rendszeres használat után írunk nektek!

A cikket sem a gyártó, sem a forgalmazó nem támogatta, a terméket mi vásároltuk még 2021 áprilisában.

Azóta rendszeresen tesztelte a család minden tagja, felnőttek és gyerekek egyaránt használták a hétköznapokban, ami esetünkben óriási előnyt jelentett.

Az elmúlt több mint két esztendőben ugyanis a fritőz minden pozitívumát és negatívumát kiismertük, ezért egy kimagaslóan átfogó véleményt tudunk megosztani veletek az alábbiakban erről a belépő szintű, általunk mégis kedvelt konyhai eszközről. 

Érdekelnek 2024 legjobb meleglevegős sütői? Tekintsd meg nagy forrólevegős fritőz kutatásunkat és tesztjeinket!

SilverCrest Digital Air Fryer

Főbb jellemzők:
  • előre beállított programok
  • 200 Celsius fokos maximális hőfok
  • 2,5 literes sütőkosár
  • pénztárcabarát árcédula
  • egyszerű, de mutatós termékdizájn
  • könnyed használhatóság
Elérhető itt
Árukereső.hu

Mi van a dobozban?

A SilverCrest Digital Air Fryer egy kategóriájához mérten látványos és egyben biztonságos csomagolásban kapott helyet. A képekkel gazdagon ellátott kartondoboz rögtön megmutatja a letisztult, egyszerű és modern termékdizájnt, valamint azokat a fogásokat, amelyeket könnyedén elkészíthetünk a fritőz segítségével.

Emiatt az emberek többsége először bizonyára megéhezik majd a doboz láttán, ami nem is olyan rossz marketingfogás egy ilyen terméknél. A környezettudatosság láthatóan fontos volt a gyártónak, hiszen a doboz semmivel sem nagyobb, mint kell, ellenben az eszköz megfelelően ki van bélelve ahhoz, hogy biztonságosan célba érjen.

Maga a termék méretre és formára gyártott hungarocellben érkezik, extra nejlonnal csomagolva, azonban kiegészítőket és egyebeket hiába keresnénk benne, a forrólevegős fritőz mellett csak egy szűkszavú, ámde hatékony használati utasítást kapunk.

Segítségével valóban könnyű üzembe helyezni a készüléket és megtenni az első lépéseket az olaj nélküli sütés világában, amihez ráadásul rögtön kapunk pár receptet is. A csomagolás azon túl, hogy biztonságos – még a sütőkosár is a helyére van ragasztva, nehogy menet közben kimozduljon a helyéről –, kifejezetten minőségi hatást kelt.

Beüzemelése és használata is egyszerű

Akinek korábban még nem volt dolga forrólevegős fritőzzel, az gyakran félve közelít a megvásárolt termékhez. A SilverCrest Digital Air Fryer kapcsán azonban elfelejthetünk minden előítéletet, hiszen beüzemelése és használata is rendkívül egyszerű.

A készüléket a kicsomagolást követően gyakorlatilag rögtön bedughatjuk a konnektorba, és egy hangjelzés, valamint a kijelző és a bekapcsológomb felvillanása rögtön jelzi, hogy áram alá került, működésre kész.

Ezt követően csak meg kell érintenünk a bekapcsoló gombot, és rögtön életre kel a kijelző, amely egy érintőfelület is egyben, segítségével pedig lehetőségünk nyílik elmerülni a beállításokban.

Másodpercek alatt átlátható

Bonyolult megoldásokra azért ne számítsunk a kijelzőtől, meglepően hamar átlátható a működtetés. A kis óraikon mellett módosíthatjuk a programok időtartamát, a hőmérőnél pedig azt, hogy hány fokon üzemeljen a fritőz.

Természetesen a termék rendelkezik előre kalibrált programokkal is – ezeket a négy aprócska négyzet alatt érhetjük el –, vagyis ha a kosárba bekészítettük az első sütnivalót, nagyon hamar kipróbálhatjuk a készüléket.

Konkrétan a sütőkosár egy nagy és masszív karral húzható ki a helyéről. Bár a biztosító műanyag egy kicsit otromba hatást kelt a termékdizájn tekintetében, hatékonysága és egyszerű használata vitathatatlan.

Ami egy kis negatívum, hogy a fritőz minden érintést a kijelzőn egy hangjelzéssel nyugtáz. Ez hasznos visszajelzés, de gyakran zavaró, különösen akkor, ha kései órán használnánk vagy kisgyermek van a családban.

A SilverCrest Digital Air Fryer a gyakorlatban

Az elmúlt hónapok során több forrólevegős fritőzt használtunk már – prémium kategóriás, drágább modelleket is –, így pontosan tudtuk, hogy mire kell odafigyelnünk a termék tesztelésekor. Mondhatni, tisztában voltunk a reális elvárásokkal.

A fritőzt nagy általánosságban ebéd- és vacsorakészítéskor használtuk maximum 5 fő mellett. Nem volt olyan hét, hogy ne kapcsoltuk volna be, így nagyon sok gyakorlati tapasztalatot szereztünk, amelyeket meg is osztunk veletek az alábbiakban.

Indítása egyszerű, de a kijelző hamar meghibásodik

A termék használata alapvetően egyszerű, csak beállítjuk a megfelelő programot, szükség szerint módosítjuk a hőfokot és a sütés időtartamát, majd optimális esetben néhány percen belül fogyasztható is a frissen sült étel. Vannak azonban olyan érdekességei az eszköznek, amivel nem igazán tudtunk mit kezdeni.

Példának okáért érdemes már csak akkor bekapcsolni, ha rögtön be is állítjuk a sütést, mert pár másodperc után a kijelző elsötétül, és elölről kell kezdeni a kalibrációt. Maga az érintőpanel egyébiránt egyszerűen használható, kellően érzékeny, árkategóriájához viszonyítva meglepően jól működik.

A kijelző világítása is kellően visszafogott, egyáltalán nem zavaró, azonban sajnos a panel minősége már hagy maga után kívánnivalót. Két év után ugyanis a kijelző egyes részei már nem világítanak, így nem minden szám vehető ki pontosan, de kellő gyakorlat mellett ez egyáltalán nem befolyásolja negatívan a használatot.

Mire használtuk eddig?

A fritőzben gyakorlatilag minden olyan ételt elkészítettünk már, amire a kis kosár lehetőséget nyújtott. Termékkategóriájában egyébiránt egyáltalán nem lehetne kicsinek nevezni a sütőrekeszét, emiatt gyakrabban használtuk a hétköznapokban, mint a sütőt.

Miközben jóval drágább termékeket is sikerült már kipróbálni, mi a mai napig a SilverCrest fritőzét szeretjük a leginkább a háztartásban. Könnyebben tisztítható, mint a többi általunk próbált sütő, illetve biztosítani tudta mindazt, amire szükségünk volt – mindezt kedvező áron.

Számos étel sütését kipróbáltuk: mirelit zöldségeket, fagyasztott húsokat, csirkemellet és édesburgonyát például heti rendszerességgel, de halféléket, tavaszi tekercset, sőt még virslit és melegszendvicset is készítettünk benne.

Azt nem mondanánk, hogy minden azonnal tökéletes lett, szükség volt némi gyakorlatra és tapasztalatra a beállításokhoz, de ma már rutinosan kezeljük, és lazacot vagy bacont egyetlen más módon sem tudunk olyan ízletesre és megfelelő állagúra sütni, mint ezzel a fritőzzel.

Könnyen tisztítható, de hiányzik pár dolog

A SilverCrest Digital Air Fryer mellett nagyon sok előnyös érv szól. Teflonos bevonata miatt könnyedén tisztítható – gyakran elég eltörölni –, zárt rendszere miatt pedig ételkészítés közben alig vagy egyáltalán nem érezni az ételszagot.

Nagyon jók az előre beállított programok, de ízlés kérdése, hogy ki és milyen mértékben módosít ezeken az értékeken, idővel pedig a működés közben hallható hangokat is gyorsan meg lehet szokni . Nyilván lehetne halkabb, de alapvetően egyáltalán nem zavaró.

Noha a belépő szint miatt nem várható el, de egy extra rács vagy egy hústű azért hiányzott belőle. Működtetése során bármikor leállítható és szüneteltethető, sőt a sütőrekesz bármikor kihúzható, hogy ellenőrizzük az ételek állagát, majd amint visszatoljuk, az eszköz onnan folytatja a munkát, ahol abbahagyta.

Az előre beállított funkciók jók és testre szabhatók

Mint fentebb már említettük, a fritőz több előre beállított programmal rendelkezik, ami kezdetben óriási segítséget nyújthat. Komoly ütőkártya, hogy ezeket szükség szerint testre szabhatjuk, így ha úgy érezzük, hogy a sültkrumpli számára kevés a 15 perc, könnyedén növelhetjük 20-ra.

A burgonya mellett külön programot kaptak a vörös húsból készült ételek, a halhús, a csirkecomb, az egész csirke, de kenyér- és muffinsütéshez, sőt tengeri herkentyűk elkészítéséhez is van előre kalibrált opció.

Okos funkciókkal nem látták el a készüléket, azonban az alacsony árfekvés miatt nem is voltak ilyen elvárásaink a termék kapcsán. Nem mellesleg pedig nem is érezzük különösebben a hiányukat.

Más forrólevegős fritőzhöz mérten sem okozott csalódást

A SilverCrest terméke előtt és után több forrólevegős fritőzt is sikerült már letesztelnünk, ezért mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a gyakorlatban ez az eszköz egyikhez viszonyítva sem okozott csalódást.

A Delimano forrólevegős fritőzénél például magasabbra értékeljük a terméket, és nemcsak azért, mert kizárólag hagyományos gombokkal lehetett irányítani, hanem azért is, mert előmelegítésre volt szükség a használat előtt, és sokkal lassabban készült el benne az étel.

Szintén csalódás volt az Aldi hasonló árkategóriában mozgó sajátmárkás terméke, ami a gyakorlatban egyáltalán nem győzött meg minket, nem képviselt magas minőséget, sőt fél év után használhatatlanná vált.

Az ítélet? Szerintünk rendben van!

Több mint két éve használjuk heti rendszerességgel ezt a forrólevegős fritőzt, így a fentiek alapján kijelenthető, hogy nagyon megszerettük, meg vagyunk elégedve vele. Mindez különösen annak fényében nagy erény, hogy kedvező áron sikerült megvásárolnunk.

Noha a kosara néha kicsinek bizonyult, de amennyiben két-három főt kell kiszolgálnia, biztosan nem okoz majd csalódást, nagycsaládosok azonban inkább egy nagyobb eszközt válasszanak maguknak.

Bár vannak még negatívumai, így a hangjelzése vagy a kiegészítők hiánya, de azon túl, hogy a kijelző nagyjából egy év használat után részlegesen meghibásodott, mi nem tapasztaltunk vele különösebb problémát a szokatlanul hosszúra nyúlt tesztidőszak során.

Hibái ellenére egy olcsó, egyszerűen kezelhető és meglepően modern megjelenésű forrólevegős fritőzről van szó, amitől nem kapunk extra funkciókat, de feladatát tökéletesen ellátja, így ha találkozunk vele a Lidl-ben, érdemes lecsapni rá, mert általában nagyon hamar elkapkodják. Mint a fentiekből kiderülhetett: nem véletlenül!

Ha aktuálisabb terméket vásárolnál magadnak és 2024 legjobb forrólevegős fritőzeit keresed, kapcsolódó kutatásunkból a piac legjobbjai közül válogathatsz!

SilverCrest Digital Air Fryer

Elérhető itt
Árukereső.hu
ElőnyökHátrányok
elérhető ára sütőkosár lehetne nagyobb
egyszerű kezelhetőségműködése és hangjelzései is hangosak
könnyű tisztíthatóságritkán kapható
szabadon kalibrálható hőfok és sütési időa kijelző egy része hamar tönkrement
magyar nyelvű használati utasítás és receptek
nincs szükség előmelegítésre
a tönkrement kijelző ellenére is használható maradt