Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Home FKK 21 elektromos kandalló teszt

Kipróbáltuk a HOME by Somogyi felső kategóriát képviselő elektromos kandallóját, mely az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta a termékpalettán.

Főbb jellemzők
  • A tűzeffekt és a külső megjelenés tekintetében is prémium hatás
  • A kandalló külső háza és borítása jó minőségű fa bútorlapból készült
  • A 2000W-os teljesítmény miatt kiegészítő fűtésre is tökéletes
  • Teljes körű vezérelhetőség a tartozék távirányítóval
Elérhető itt
SOMOGYI.HU – HIVATALOS

Az utóbbi hetekben volt szerencsénk több elektromos kandallót is kipróbálni a gyártó kínálatából, melyek az aktuális piac egy-egy különálló szegmensét képviselték a maguk módján.

Az FKK 15-ös modell esetében például egy kiváló belépő kategóriás megoldást ismerhettünk meg klasszikus vaskályhás összhatással, és míg az FKK 04-es változat ennek a nagyobb testvéreként minden téren szebb és jobb összhatást keltve vett le minket a lábunkról, az FKK 3000 WIFI  a modern megjelenés, valamint az okosfunkciók terén tudott az élmezőnybe kerülni.

Amint azonban nagy elektromos kandalló kutatásunkból is kiderült korábban, ennek a piacnak is megvan a maga felső kategóriája, amit a Somogyi Elektronic Kft. kínálatában például olyan modellek képviselnek, mint az FKK 21-es.

A tesztkészüléket a Somogyi Elektronic Kft. biztosította, melyet szponzorációs céllal megtarthattunk.

Csomagolás

A gyártó dupla dobozban helyezte el a terméket, így a szokásan vastag külső kartondoboz egy nagyon látványos, képekkel gazdagon felvértezett belső dobozkát tartalmaz, ami már önmagában elég vastag réteget nyújt ahhoz, hogy a kandalló normál körülmények között ne tudjon megsérülni odabent.

Természetesen ez még azért messze nem minden, hiszen a látványos belső dobozban nem szabadon áll a kandalló, hanem méretre és formára vágott vastag hungarocell távtartók ölelik körbe alul és felül, aminek köszönhetően masszívan megmarad a helyén, nem tud elmozdulni, ezáltal sérülni sem.

Most sem hiányzik a csomagból az alapos használati utasítás

A kandallóhoz különösebb extra kiegészítők nem járnak, aminek az oka rendkívül egyszerű: nincs rá szükség, hiszen egy komplett, azonnal beüzemelhető szerkezetről van szó. Természetesen a jól megszokott, teljes egészében magyar nyelvű használati utasítás azért ott van a csomagban, ami ismét dicséretre ad okot.

Az alapos tesztidőszak után ugyanis bár határozottan ki merjük jelenteni, hogy az eszköz kezelése nem okoz különösebb fejtörést, de ennek ellenére nagyon örültünk annak, hogy a leírásban valóban minden eshetőségre találtunk gyors és közérthető segítséget.

A magyar nyelvű használati utasítás mellett egyébiránt egy távirányítót is találunk még a csomagban, mint kiegészítőt. Ezt a későbbiekben alaposabban bemutatjuk majd, elöljáróban legyen elég annyi, hogy az FKK 3000-es esetében látott megoldáshoz viszonyítva egy sokkal összetettebb, sokkal használhatóbb megoldásról lesz itt szó.

Termékdizájn

Korábban teszteltünk már klasszikus vaskályhás megjelenéssel büszkélkedő elektromos kandallót, de volt szerencsénk modern köntösbe bújtatott megoldással is találkozni, azonban a beépített, amerikai filmekben látott stílusú darabokhoz még nem volt szerencsénk. Mostanáig.

Gyönyörű összhatás, minőségi fakeret

Az FKK 21 elektromos kandalló ugyanis olyan összhatást kelt, mintha egy amerikai karácsonyi film kelléke lenne. A falhoz állítva határozottan elragadó megoldás, mintha egy igazi épített kandallót látnánk, ami minden elemében realisztikus, egyedül az elektromos vezeték zavarhat össze minket egy kicsit, ha nem takarjuk el valamivel.

Hapci cicánk gyorsan használatba vette a kandallót 🙂

Alapvetően a termék összhatása gyönyörű, határozott minőséget kelt, és ami az egészben a leginkább megfogott minket, hogy nem műanyag, hanem fakeretről, konkrétan fehér színű MDF bútorlapról beszélünk esetében, ami nagyon szépen megmunkált, precízen illeszkedik mindenhol.

Annyira látványos termékről van szó, hogy még akkor is igényes kiegészítője lehet a nappalinak, ha éppen nincs bekapcsolva, hiszen ilyenkor pontosan olyan összhatást kelt, mint egy használaton kívüli kandalló, amiből még nem távolítottuk el a kormos faszén maradványokat.

A tűzeffekt a szokásosan magas minőséget képviseli

Amivel kapcsolatban szintén nem okozott csalódást a termék, az a tűzeffekt. Egyenesen varázslatos és rendkívül valószerű az egész, és olyan hangulatot képes teremteni, mintha valóban lobogna a tűz.

A végeredmény elképesztően realisztikus, a lángok különösen hatásosra sikerültek ennél a modellnél, de kiemelnénk az izzó fahasábok kialakítását is. Az FKK 04-es modellhez képest például itt normál méretű tűzifák maradványait láthatjuk a tűztérben, nem vékonyabb ágacskákat, ami azért alaposan megtámogatja az összhatást.

Ezen felül a tűzeffekt tényleg képes meleg érzetet kelteni még akkor is, ha a fűtés konkrétan nincs bekapcsolva, így hangulatteremtésből jelesre vizsgázik a végeredmény. Egyetlen dolgot leszámítva.

Nagyon hiányzott a ropogó fa hangja

Bár a gyártó többi elektromos kandallója is elképesztően hangulatos volt, nagyon valószerű élményt kínált, azonban az FKK 21-es modellnél éreztük azt először, hogy milyen jó lenne, ha a ropogó fa hangja is hallható lenne a háttérben.

Ennek az oka nemcsak a realizmusban keresendő, hanem abban is, hogy itt azért egy prémium kategóriás termékről beszélünk, amitől elvárhatók bizonyos extrák, így például az, hogy a látvány mellé kellemes hangeffekt is tartozzon.

A Somogyival való egyeztetésünket követően a gyártó egyik termékmenedzsere megnyugtatott minket azzal kapcsolatban, hogy már dolgoznak az élethű hangeffekt generálásán, azonban egyelőre nem tudni pontosan, hogy az új fejlesztés mikor kerülhet majd felhasználásra konkrét terméknél.

A kijelző belelóg a tűztérbe

Bár szubjektív véleménynek minősül, azonban fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a kandallón egy aprócska digitális kijelzőt is elhelyezett a gyártó, aminek nem igazán sikerült túl szerencsés helyet találni.

Konkrétan a tűztér jobb felső sarkában helyezkedik el – ha szemből nézzük –, és bár alapesetben kikapcsolható, azonban a kijelző fekete négyzete ilyenkor elképesztő mértékben lerontja a lángeffekt összhatását. Különösen sötétben nagyon zavaró, hogy a sarokban ott egy üres tér, ami egy prémium kategóriás termék esetében egy kicsit illúzióromboló.

Ennél sokkal ízlésesebb lett volna, ha a kijelzőt valahová elrejtik a tokon, vagy egy speciális távirányító készül hozzá valamilyen aprócska megjelenítővel, mert ez ebben a formában nem a legszerencsésebb, de hangsúlyozandó, hogy mindez ízlés dolga, valakit egyáltalán nem zavar.

Az extra hangulatvilágítás hatásos, de felesleges

Érdekesség az FKK 21 elektromos kandalló kapcsán, hogy a tűzeffekt mellé speciális hangulatvilágítást is kapott a keretre, ami hatásos, de sajnos elég felesleges funkció lesz azok számára, akik a realizmust keresik.

A funkció használatakor a tűzeffekt mellett a keret különféle árnyalatokban pompázhat, így narancsos, kékes, sárgás és pirosas színekben, ami egyáltalán nem jellemző egy valódi kandallóra, ezért nem is igazán értjük, hogy ez miként jutott eszébe a gyártónak.

Sokkal szerencsésebb lett volna ezt olyan modellnél alkalmazni, mint az FKK 3000 WIFI, mely eleve minden elemében alá lett rendelve a modern megjelenésnek és összhatásnak, de az FKK 21 esetében nem tudunk elképzelni olyan esetet, amikor valaki kéken akarja megvilágítani a tűztér körüli keretet.

Beüzemelés

Általánosságban jellemző a gyártóra, hogy lehetőségeikhez mérten megpróbálják úgy szállítani az elektromos kandallókat, hogy azokkal a vásárlóknak a lehető legkevesebb dolguk legyen a beüzemeléskor. Amennyiben ez fontos szempont, az FKK 21 szintén nem okoz majd csalódást.

Csak kivesszük a dobozból és működik

Ennek az oka nem más, minthogy az elektromos kandalló tulajdonképpen használatra kész állapotban került a dobozába. Kicsomagolás után tehát az eszközt csak csatlakoztatnunk kell a konnektorhoz, és rögtön be is kapcsolhatjuk.

Ez óriási pozitívum különösen annak fényében, hogy a piacon nagyon sok olyan elektromos kandalló van, aminél még a külső borítást is nekünk kell összeszerelni, itt azonban tényleg csak annyi a dolgunk, hogy kiemeljük a dobozból, kiválasztjuk neki a helyet a lakásban és rögtön használhatjuk is.

Gyakorlati tapasztalatok

Természetesen közel sem csak a megjelenése nyűgözött le minket az elektromos kandallónak, hiszen a termék a gyakorlatban egyaránt kiváló teljesítményt nyújtott, néhány apróbb botlást leszámítva képes volt hozni azt a szintet, amit egy prémium kategóriás eszköztől elvár az ember.

Nagyon egyszerű kezelés

Az irányítás tekintetében az elektromos kandalló kifejezetten egyszerűnek nevezhető, alapvetően kétféle lehetőségünk nyílik majd erre, bekapcsolhatjuk az eszközt közvetlenül a kandalló kezelőfelületéről, de használhatjuk ehhez a tartozék távirányítót is.

A kandallóra szerelt kezelőfelület minden alapfunkciót tartalmaz

Bár közel sem terjed ki minden egyes funkcióra, azonban a Home FKK 21 elektromos kandalló saját kezelőfelülete – mely a tűztér felett, a jobb oldalon található – lehetővé teszi, hogy a legalapvetőbb beállításokat könnyen vezérelhessük innen.

Ezen a téren nem bonyolították túl az eszközt, az áramtalanító és a bekapcsológomb mellett találunk rajta egy a háttérvilágítás kalibrálására szolgáló kapcsolót, de lehetőségünk nyílik arra is, hogy innen szabályozzuk a két fűtésfokozatot, ami 1000 és 2000W teljesítmény között váltakozhat.

Rendkívül alapos távirányító

Mivel sokkal több funkció kapott helyet az elektromos kandallóban, mint ami a beépített panel segítségével irányítható lenne, és okostelefonos applikációval sem rendelkezik, ezért szükség volt egy megfelelően összetett távirányítóra ahhoz, hogy minden tulajdonságát kihasználhassuk.

Ezen a téren a gyártó kifejezetten magasra tette a mércét, az FKK 3000 WIFI-nél látott, gyakorlatilag felesleges kapcsolóhoz viszonyítva az FKK 21-es modell egy kifejezetten sok lehetőséggel ellátott távirányítót kapott, ami közel sem csak a bekapcsolást szolgálja.

Segítségével tudjuk szabályozni a fűtés teljesítményét, időzíthetjük a ki- és bekapcsolást, a lángeffekthez köthető fényerőt, valamint a háttérvilágítást is, hiszen ezek a funkciók mind-mind elérhetők a kandalló kapcsán.

Képünkön bal oldalon az FKK 04-es modell, jobb oldalon pedig az FKK 21

Az aprócska távirányítón bár minden kényelmes volt, egyedül a fűtés kapcsolásának logikája tűnt nehézkesnek, egyáltalán nem állt kézre, némi tanulást, megszokást igényelt a gyakorlatban.

A kijelző igencsak átlátható lett

Bár a kijelző pozicionálását továbbra sem tartjuk szerencsésnek, azonban a funkcionalitás terén kifejezetten hasznos társa lesz a kandallónak. Gyakorlatilag minden szükséges információt megjelenít, ami szükséges a használathoz, így egyetlen gombnyomással mindent le tudunk olvasni róla, illetve megkönnyíti a beállításokat is.

Példának okáért rögtön láthatjuk a segítségével, hogy mekkora fényerőn üzemel a kandalló, hogy hány fokra van beállítva a termosztát, hogy be van-e kapcsolva az időzítő, és ha igen, akkor melyik napra, illetve hány órára.

A kijelzővel egyetlen problémánk, hogy bár szép színes, a maga nemében látványos is ez a digitális megoldás, de valahogy nem passzol a kandalló koncepciójához, aktív állapotban kifejezetten kellemetlen összhatást kelt a tűztér előtt, még inaktív formában is láthatóan belelóg a lángokba.

Teljesen ideális kiegészítő fűtésre

Mint a Somogyi Elektronic Kft. legtöbb kandallója, úgy természetesen az FKK 21 is tökéletesen alkalmas arra, hogy hősugárzóként, ezáltal kiegészítő fűtésként megállja a helyét. Nem véletlenül, hiszen akár 2000W teljesítmény mellett is képes fűteni, ami nagyobb helyiségben sem okoz problémát.

Egy 25 négyzetméteres szobát kényelmesen, alig pár perc leforgása alatt érezhetően felmelegített, majd utána a termosztát segítségével megfelelő szinten tartotta azt, sőt mi több, ha nincs szükségünk rá, ezt a teljesítményt meg is felezhetjük, és 1000W-on üzemeltethetjük.

Aki eleve kiegészítő fűtést tervez, és szeretne mellé elragadó látványt, illetve hangulatot, annak a Home FKK 21 az egyik legjobb választás lesz, de mi könnyedén el tudjuk képzelni egy nyaralóban is, ahol nincs megfelelő fűtés, viszont tavasszal és ősszel egyaránt szívesen töltjük ott az időnket.

A termosztát könnyen kalibrálható

Ami külön jó hír, hogy az eszköz digitális termosztáttal rendelkezik, így nincs szükség arra, hogy napokon át megpróbáljuk kitapasztalni, melyik állásban képes például megtartani a 25 Celsius fokot.

A távirányító segítségével a digitális termosztát rendkívül egyszerűen beállítható, gyakorlatilag csak megadjuk neki, hogy hány fok legyen a helyiségben, és onnantól teljesen rábízhatjuk a munkát, folyamatos ki- és bekapcsolással magától szabályozza a szoba levegőjét. Ez nemcsak kényelmes, hanem kiválóan működő megoldás is egyben!

Hanghatások fűtés közben

Bár a ventilátorral szerelt hősugárzók esetében gyakran okoz gondot a hangzavar, és ennél az elektromos kandallónál is elég zavaró a fűtés során jelentkező búgás, de ettől még a termék élhető marad.

Papíron 58 dB zajszint mellett üzemel és hosszabb távon különösen a ventilátor zúgása kellemetlen, némileg degradálja a klasszikus kandalló hangulatot, azonban a zaj kibírható, egy kis zene vagy televízió mellett elnyomható.

A kapcsoláskor hallható hangjelzés okozhat kellemetlenségeket

Ami azonban határozottan kellemetlen lehet sokak számára, az nem más, mint a kandalló jelzőhangja. Bekapcsoláskor és funkcióváltáskor ugyanis kellemetlen sípoló hangot ad ki az eszköz, aminek a létjogosultságát az FKK 3000 WIFI esetében sem igazán értettünk.

Ha ugyanis valamit beállítunk a kandallón, azt jellemzően azonnal láthatjuk majd, ha máson nem, akkor a kis kijelzőn, így nincs szükség még hangos visszajelzésre sem. Illetve nagyszerű lenne, ha ezt legalább ki tudtuk volna kapcsolni, de ilyen opciót nem találtunk sehol sem.

Minden tekintetben biztonságos

Nagy előnye még az elektromos kandallónak, hogy minden tekintetben nagyon biztonságos. Nemcsak a kialakítása, a masszív felépítménye – hiszen elég nagy erővel kellene meglökni ahhoz, hogy feldőljön –, hanem a különféle biztonsági funkciók tekintetében sem vall kudarcot.

Esetleges túlmelegedés esetén például automatikusan kikapcsol, de éppen elég Somogyi terméket használtunk már ahhoz – hősugárzókat, olajradiátorokat és más elektromos kandallókat –, hogy bátran ki merjük jelenteni: a belső kialakítás, az ebből fakadó biztonság tekintetében is maximálisan megfelel az elvárásoknak.

Ezen felül fontos kiemelni még, hogy egy hagyományos kandallóval ellentétben az FKK 21 nem forrósodik fel, még fűtés közben sem melegszenek át drasztikusan az egyes elemek, így a tűzteret védő üvegfelület vagy a faburkolat. Teljes biztonságban vannak tőle a családtagok és a háziállatok, így a teszt során például még a cicák is előszeretettel felugráltak rá minden gond nélkül.

Az ítélet

Az elmúlt hetek során a Home FKK 21 elektromos kandalló minden túlzás nélkül teljesen hozzánk nőtt.

Nagyon hamar az otthonunk részévé vált, azonnal megszerettük, és rendkívüli módon hiányozna, ha már nem lenne itt, hiszen olyan jellemet sugároz, olyan atmoszférát teremt a lakásban, amire korábban még nem volt példa.

Egy prémium kategóriás elektromos kandallóról beszélünk, ami a külső megjelenés tekintetében egyszerre funkcionál a lakás díszeként, illetve hasznos kiegészítőjeként egyaránt.

Elképesztően életszerű tűzeffektje olyan hangulatot kelt, ami garantáltan mindenkinek felidézi majd a gyerekkort, a vidéki nagyszülőknél töltött őszi-téli estéket.

Nagyon szerettük az elragadó tűzeffektjét, hogy bármikor ki tudtuk egészíteni vele a fűtést, de a rendkívül alapos távirányító szintén az előnyei közé sorolható.

Nyilván akadnak apróságok, melyek kicsit árnyalják az összképet (a kellemetlen jelzőhang vagy a kijelző elhelyezkedése), de ezek egyike sem nevezhető jelentős problémának.

Reméljük azonban, hogy hamarosan elérhető lesz az első olyan elektromos kandalló is a gyártó kínálatában, mely már nemcsak vizuálisan tudja szimulálni a tüzet, hanem megfelelő hangeffektet is társít mellé.

Elérhető itt
SOMOGYI.HU – HIVATALOS

ElőnyökHátrányok
Elragadó, valódi kandallót idéző megjelenésA kijelző elhelyezkedése zavaró
Nagyon minőségi anyaghasználatA funkcióváltáskor hallható hanghatást nem lehet kikapcsolni.
Hasznos, funkciókban gazdag távirányító 
Hangulatos és realisztikus tűzeffekt 
Használatra kész állapotban kerül csomagolásra 
Kiegészítő fűtésként is kiváló 
Mindenre kiterjedő magyar használati útmutató