Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Somogyi FKK 15 elektromos kandalló teszt

Leteszteltük a Somogyi Elektronic Kft. belépő szintű elektromos kandallóját, mely mindenki számára elérhető árkategóriát képvisel. Lássuk, hogy miért szerettük meg annyira az FKK 15-ös modellt!

Főbb jellemzők
  • A legjobb ár-érték arány a belépő szinten
  • Valósághű, önmagában is használható tűzeffekt
  • Két fokozatban szabályozható fűtés
  • Már megjelenésével képes feldobni a lakást
  • Minden tekintetben kimagasló biztonság
Elérhető itt
SOMOGYI.HU – HIVATALOS
PEPITA.HU
notebook.hu

Az alternatív fűtési megoldások, illetve a távfűtéses rendszerek világában egyre ritkábban találkozhatunk a lakásokban fatüzeléses kályhákkal. Lassan felnő egy generáció, akik nem tudják, hogy milyen felemelő és nyugtató érzés egy cserépkályha vagy kandalló tüze mellett melegedni.

Részben számukra, részben pedig a nosztalgiára vágyó felnőtteknek nyújtanak tökéletes alternatívát az elektromos kandallók, melyek ránézésre a korabeli vaskályhák vagy épített kandallók megjelenését biztosítják rendkívül látványos tűzeffekt társaságában, miközben hasznosak is egyben, hiszen hősugárzóként, kiegészítő fűtésként egyaránt funkcionálnak.

Mint az korábban nagy elektromos kandalló kutatásunkból is kiderült már, a piacon egyre több ilyen terméket találhatunk, ezért most úgy határoztunk, hogy kipróbálunk ezek közül néhányat. Elsőként a belépő kategóriát képviselő Home FKK 15-öt vettük górcső alá, ami nem okozott nekünk csalódást.

A tesztkészüléket a Somogyi Elektronic Kft. biztosította, melyet szponzorációs céllal megtarthattunk.

Csomagolás

Mivel a gyártó kínálatából korábban több dolog is megfordult már a kezeink között, így pontosan tudtuk, hogy a kisebb termékeiket előszeretettel csomagolják nagyon látványos dobozokba, és ezen a téren az FKK 15-ös elektromos kandalló is a papírforma szerint teljesített.

Látványos dobozban érkezik

Hogy rögtön a tárgyra térjünk ezen a téren, marketinges szempontból a kandalló már a csomagolásával képes eladni önmagát, hiszen majdnem minden oldalról látványos termékfotókkal találkozunk, melyek ügyesen prezentálják a termékdizájnt.

Sőt, annál sokkal többet, hiszen külön kis fotó mutatja a látványos tűzeffektet, de már a dobozon felhívják a figyelmet arra, hogy ennél a tűznél biztosan nem égetjük meg a kezünket, hiszen nincs hőhatás, miközben az elektromos kandalló CO-kibocsátással sem rendelkezik, ergo közvetlenül nem szennyezi a környezetét a használata.

Kis túlzással minden fontos részletre fény derül a kandallóról, ha megforgatjuk a dobozt, legyen szó a méreteiről, a fogyasztásáról vagy éppen arról, hogy ez a termék egyenesen Európának készült, ami sokak számára egyáltalán nem elhanyagolható a döntés szempontjából.

A csomagolás biztonságára sem panaszkodhatunk

A vastag kartondoboz azonban önmagában még messze nem minden, hiszen a termék biztonságos elhelyezésére is nagy gondot fordítottak. Ehhez az egész eszközt fóliába csavarták, illetve alul és felül erőteljes, méretre vágott és formára mart hungarocell távtartókkal támogatták meg.

Két apró kiegészítőről van ugyan szó, de ezek segítenek abban, hogy a kandalló masszívan álljon a csomagolásban, ne tudjon egyik irányban sem mozogni, miközben a sarkok stabilizálását szintén ezek a hungarocelldarabok látják el.

Bár a kandallóüveghez mi még talán tettünk volna egy kis extra hungarocellt, vagy némi erősített kartont, de alapvetően kiválóra értékeljük a biztonság terén a csomagolást. Tesztlaborunkba is futár szállította, és minden probléma vagy sérülés nélkül megérkezett, így bátran megrendelhetjük interneten keresztül, ha nincs más opció.

Kiegészítők nélkül, részletes használati útmutatóval

Mivel az FKK 15 elektromos kandalló a belépő szintet képviseli, értelemszerűen ne várjunk hozzá semmiféle kiegészítőt, a csomagban önmagán – illetve a külön felszerelhető lábakon, valamint az ehhez való csavarokon kívül – semmit sem találunk, csak egy használati útmutatót.

Méghozzá nem is akármilyent, hiszen a gyártónak óriási plusz pont jár, amiért a kis füzetecskében minden fontos részletet lefordítottak magyarra, az összes ábra, a hibaelhárítás, a biztonsági intézkedések, az alapvető használathoz kapcsolódó tulajdonságok, egyszóval minden megtalálható benne a saját anyanyelvünkön.

Aki manapság vásárolt elektromos berendezési tárgyat az otthonába, az pontosan jól tudja, hogy ez milyen előnyös tulajdonság annak ellenére is, hogy a termék üzemeltetése pofonegyszerű. Erre azonban később még visszatérünk, lássuk előbb egy kicsit bővebben a külső tulajdonságokat.

Termékdizájn

Már a csomagolás alapján lesz egy határozott képünk arról, hogy miként néz majd ki az elektromos kandalló, és elöljáróban annyit mindenképpen érdemes kiemelni róla, hogy az összhatás tekintetében egyáltalán nem okoz csalódást.

Ránézésre, mint egy igazi vaskályha

Amennyiben megfelelő távolságból nézzük a Home FKK 15 elektromos kandallót, akkor határozottan olyan érzésünk lesz majd, hogy egy igazi vaskályhát látunk magunk előtt. Egyedül a füstcső hiánya adhat okot a kételkedésre, hiszen a mérnökök aprólékos munkát végeztek a legapróbb részletek kialakításával is.

Különösen szépen szimulálták például műanyaggal a fémhatást, csinos lett az ajtó kidolgozása, sőt a zsanérok vagy a fogantyú is egészen olyan, mintha valódi lenne, miközben még arra sem voltak lusták a tervezők, hogy az oldalelemeket látványos díszítésekkel lássák el. Egyszóval mutatós összhatást képvisel az egész.

Külön kiemelném a sorból az ajtó kialakítását, hiszen nemcsak díszes, a termék központi elemének tekinthető, hanem ráadásul még valódi üveg is került bele, nem holmi műanyag, ami alaposan le tudta volna rontani az összképet.

A méretek tekintetében egyébiránt szintén egy valódi kis kályháról van szó, ami lábakkal együtt közel 57 centiméter magas, 40 centiméter széles és 23 centiméter mélységű. Egyszóval tökéletes választás kisebb helyiségekbe, de egy 25 négyzetméteres szobában sem veszett el, azonnal magához vonzotta a tekintetet, sőt a fűtési teljesítményét tekintve sem vallott szégyent.

A műanyag azért műanyag

Nem véletlenül hangsúlyoztuk ki a fentiekben, hogy az elektromos kandalló megfelelő távolságból, illetve ránézésre elképesztően látványos, hiszen amint megtapintjuk vagy hozzáérünk, rögtön összetörnek az illúzióink.

Mondjuk mindezt annak ellenére is, hogy természetesen nem várunk el egy bőven 30 ezer forint alatt beszerezhető látványkandallótól fémborítást, de annyira élethű az egész megjelenése, hogy a műanyagtapintás olyan érzés lesz, mint amikor a legszebb álmunkból felkelt minket a gyereksírás.

Természetesen maga az anyaghasználat kiváló, jó minőségű műanyagról beszélünk, amin helyenként egy kicsit lehetett volna még dolgozni, egy-egy sarkon maradt például némi sorja, de alapvetően az ár-érték arányt kell figyelnünk ilyenkor, ami egyenesen kiváló.

Azt pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni: még fényes nappal sem tudnánk minden esetben megmondani róla, hogy műanyagból készült vagy sem, ha pedig félhomályban vagy sötétben, a kellemes lángeffekttel használjuk, akkor garantáltan mindenkit levesz majd a lábáról – műanyag ide, műanyag oda.

A lángeffekt nagyon élethű

Valahol a termékdizájnhoz kapcsolódik az elektromos kandallók egyik legfontosabb tulajdonsága is, ami nem más, mint a lángeffekt. Bár alapvetően az ember nem várna túl sokat ezen a téren egy bőven 30 ezer forintos eszköztől, miután azonban korábban már láttunk működés közben hasonló terméket, nagy bizakodással kapcsoltuk be tesztalanyunkat.

Nem is kellett csalódnunk, hiszen az FKK 15 lángeffektje igazán mutatós. Már eleve az ajtó mögött látható aprócska fahasábok kidolgozása is szép, de amint bekapcsoljuk a világítást, akkor telik csak meg igazán élettel a készülék, illetve tudja átadni ezt a hatást az egész helyiségnek.

Az izzó parázsnak és a tűz lobogásának az összhatása ugyanis annyira nagyszerűen sikerült, hogy az ember még akkor is érzi a kellemes melegséget, amikor a hősugárzó funkció valójában ki van kapcsolva. Egyenesen leírhatatlan az az atmoszféra, amit ez az aprócska kis kiegészítő képes megteremteni a szobában.

Minket lelkiekben a nagymamánál töltött őszi és téli estékre kalauzolt vissza, amikor a cserépkályha melegénél, a kellemesen pattogó tűz hangjánál majszoltuk a frissen tisztított almát vagy a sült gesztenyét, és hallgattuk drága nagyanyó megunhatatlan meséit. Ezt az élményt a mai gyermekek zöme soha nem tapasztalhatja meg.

A gyerekeket elvarázsolta

Pontosabban ezzel az elektromos kandallóval egy kicsit talán mégis. Az FKK 15-öst ugyanis hétköznapi környezetben, több héten át teszteltük, és bátran kijelenthetjük, hogy a gyermekek kedvencévé vált. Nemcsak egyszerűen kezelték, de imádtak előtte elterülni, játszani körülötte vagy csak egyszerűen nézni a lángokat, melyek szinte megbabonázták őket.

Túlzás nélkül rutinná vált, hogy az iskolából és az óvodából hazaérve azonnal bekapcsolták a nappaliban – csak a látvány miatt működött ilyenkor –, és a közelében játszottak, néha még a játékba is bevonták. Ilyen korábban még egyetlen műszaki cikkel sem fordult elő a televízió, az okostelefon és a számítógép kivételével.

Hamueffekt?

Egy apró érdekességet még fontosnak tartunk kiemelni a kandalló fényeffektje kapcsán, lévén működés közben egy kis furcsaságot is tapasztaltunk vele, amire nem igazán találtunk magyarázatot. Mi hamueffektnek neveztük el, de valószínűleg nem arról van szó, hanem valami más működésbéli sajátosságról, amitől nem kell megijedni.

Használat során az elektromos kandalló ugyanis a padlóra rendszeresen egy kis fehér fényt villant, ami nagyszerű hamueffekt lenne, ha az alsó részen elosztva lenne látható – egy régebbi modell tökéletesen hozta ezt az érzést –, de egy pontban villogva egyáltalán nem tűnik annak.

Ez természetesen sem a hangulatot, sem az élményt nem befolyásolja negatívan, inkább egyfajta sajátosságként hívtuk fel rá a figyelmet, hogy nem kell megijedni tőle, a kandalló ettől még kiválóan működik.

Beüzemelés

Egy kis túlzással a Home FKK 15 elektromos kandalló használatra kész állapotban érkezik a vásárlóhoz, így gyakorlatilag különösebb szaktudás vagy speciális szerszámok nélkül beüzemelhető mindössze egy-két perc leforgása alatt.

Csak egy csavarhúzó kell hozzá

A kérdéses kandallómodell a lábai nélkül került a dobozába, ami érthető annak fényében, hogy így sokkal kisebb helyen is elfér biztonságosabban, ezért az első bekapcsolás előtt ezeket fel kell szerelnünk rá.

Összesen négy darab műanyag lábról van szó, melyekhez mellékelve vannak a megfelelő csavarok is, így nekünk csak egy jó csavarhúzóra, esetleg egy gyengébb teljesítményű csavarozóra lesz szükségünk ahhoz, hogy ezek a kis kiegészítők a helyükre kerülhessenek.

Gyakorlati tanácsként annyit azért elmondanánk, hogy a legegyszerűbben úgy tudjuk majd felerősíteni a lábakat, ha a készüléket fejtetőre állítjuk, hiszen tökéletesen megáll ilyen formában is addig, amíg ezt a valóban néhány perces műveletet elvégezzük.

Gyakorlati tapasztalatok

Miután a kandallót összeszereltük, megtaláltuk a helyét a lakásban és csatlakoztattuk egy konnektorhoz, rögtön be is kapcsolhatjuk. Mivel ezt követően válik csak igazán a család kedvencévé, illetve nyűgözi le maximálisan a vásárlót. Lássuk tehát alaposabban, hogy miként vizsgázott a gyakorlatban az FKK 15 elektromos kandalló.

Kezelése egyszerű

Miután arról már mindent leírtunk a fentiekben, hogy a termék milyen hangulatot képes kelteni a lakásban, ezért azt is gyorsan hozzátennénk, hogy mindehhez ráadásul egyszerű és közérthető kezelhetőség is társul.

A kandalló irányítógombjai szemből nézve baloldalt helyezkednek el. Fekete színük miatt nagyszerűen beleolvadnak a házba, miközben használati utasítás nélkül is rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy melyik kapcsoló pontosan mire való.

A legfelső bekapcsoló gombbal csak a fényeffektet tudjuk elindítani, a fűtőszálak ilyenkor még nem lépnek működésbe. Ehhez az I-es és a II-es jelzésű gombokat kell átkattintani. Előbbi egyes fokozaton, azaz 1000W-on, míg utóbbi kettes fokozaton, vagyis 2000W-on tudja üzemeltetni a beépített hősugárzót.

Fontos még itt megemlíteni a tekerőgombos kialakítású termosztátot is, mely képes magától ki- és bekapcsolni az eszközt, ha szükség van rá.

Még a gyerekeknek sem okozott gondot a használat

Annyira közérthető és egyszerű a Home FKK 15 elektromos kandalló kezelése, hogy a gyerekek számára sem tartott túl sokáig elsajátítani a legalapvetőbb funkciókat, ami azt jelenti, hogy nálunk egy 4 éves kislány is egyszerűen kapcsolgatja – természetesen szülői felügyelet mellett – a tűzeffektet.

Ebből kiindulva bátran kijelenthetjük, hogy a termék tökéletesen megfelelhet az idősebb felhasználók számára is, hiszen biztosan nem okoz majd gondot nekik az egyszerű üzemeltetés, miközben a régi korok emlékét egyaránt felidézhetik a termékkel.

Hősugárzóként sem vall kudarcot

Sokan élnek abban a tévhitben a látványkandallókkal, hogy csak egyfajta hangulatvilágításra alkalmasak, másra nem. Erre azonban kiválóan rácáfol az FKK 15, hiszen a maximum 2000W teljesítmény – ami a fentebb említett módon megfelezhető –, igencsak hasznossá teheti az aprócska gépet kiegészítő fűtésként is.

Az eszközt a legtöbbet egy 15 négyzetméteres helyiségben használtuk, ahol első fokozaton is képes volt alig egy-két perc alatt kellemesen befűteni az egész szobát, kellemes meleget adva ezzel a gyerekeknek például a reggeli öltözéskor vagy a fürdés utáni időszakban.

Kipróbáltuk nagyobb helyiségben is, ahol szintén jól teljesített. Egy 20 négyzetméteres szobában alig pár perc működés után érezhető és a hőmérőn látható módon is képes volt emelni a hőmérsékletet.

Termosztát is van benne

Azon túl, hogy teljesítménye kiváló, a termosztát miatt nemcsak egy-két percig lehet üzemeltetni az eszközt, hanem huzamosabb ideig is. Bár alapvetően nehézkes és tapasztalatot igényel, hogy a tekerhető gomb pontosan melyik állásban biztosítja a megfelelő hőfokot, azonban némi megszokás után hasznos kiegészítőként tekinthetünk rá.

A feladatát megfelelően ellátja, nagyjából középállásban kellemes 24 Celsius fokot tartott a kisebbik szobában a fűtés folyamatos ki- és bekapcsolása mellett, de ez nyilván maximálisan körülményfüggő, rengeteg külső tényező befolyásolja, így minden felhasználónak magának kell ráéreznie arra, hogy a termosztát melyik állásában lehet megfelelő a fűtőteljesítmény.

Mi az esetek többségében egyébiránt kikapcsolt termosztáttal használtuk, hiszen 5-10 percre bekapcsolva, alapos felügyelet mellett ilyenkor is tökéletesen ellátta a feladatát.

Működés közben sem túl hangos

Ami nagy előnye a Homei FKK 15-nek, hogy bár a teljesítménye kimagasló, azonban működés közben sem nevezhetnénk különösebben hangosnak, noha itt fontos különválasztanunk azt az esetet, amikor csak látványkandallóként használjuk az eszközt, illetve amikor a fűtést is bekapcsoljuk rajta.

Csak tűzeffekt használatakor is búg egy kicsit

Működési és technikai sajátosságaiból kifolyólag a kandalló soha nem képes teljes csendben működni, egy minimális búgást még akkor is produkál, ha pusztán a látványát élvezzük, ez azonban mindennek nevezhető csak éppen zavarónak nem.

Ha teljes csend van a szobában, akkor hallható, de a televízió, halk zene vagy beszélgetés mellett egyáltalán nem tűnik fel. Sőt, érdemes lehet egy Bluetooth hangszóróval vagy más módon egy kis tűzropogás effektet lejátszani hozzá, amivel – mi kipróbáltuk – még élethűbbé tehető az élmény, és az alapzaj is teljesen elnyomható.

Fűtéskor nagyobb a hangja, de nem zavaró

Amennyiben elindítjuk a készüléken a fűtést, akkor ezzel egyetemben bekapcsol egy ventilátor is. Az ilyen kiegészítők minden esetben hangzavart generálnak, és nincs ez másként ennél az elektromos kandallónál sem, aggodalomra azonban semmi ok, hiszen kifejezetten baráti zajszint mellett működik ilyenkor is.

A hivatalos gyártói adatok szerint maximum 50 dB-t produkál, aminek nem mértünk utána, azonban a teszt során a gyakorlatban ennél sokkal halkabbnak tűnt. Nem zavart senkit sem a hétköznapi feladatok elvégzésekor vagy pihenés mellett, mi inkább csendesnek neveznénk a legtöbb hősugárzóhoz viszonyítva.

Azt talán egy kicsit hiányoltuk, hogy a ventilátort nem lehet kikapcsolni fűtés közben, hiszen így jobban tudtuk volna szabályozni a hangját, de bizonyára nem ok nélkül maradt ki belőle ez a funkció.

A biztonság miatt sem kell aggódnunk

Amivel kapcsolatban szintén nem találtunk fogást a Home FKK 15 elektromos kandallón, az a biztonság. Minden tekintetben kielégítő ezen a téren a készülék, így masszívan áll a lábain, miközben műanyag burkolata még tartós használat mellett sem melegedett át olyan mértékben, hogy az aggodalomra adott volna okot.

Miután a szimulált tűztér teljesen el van szeparálva a hőtermelést végző egységtől, ezért a biztonságot fokozza az is, hogy a hagyományos kandallókkal ellentétben az elülső üveg sem melegszik át, a gyerekek nyugodtan hozzáérhetnek, biztosan nem égeti meg semmi sem a kezüket ilyen esetekben.

Ezen felül rendszeres használatban vannak nálunk a gyártó hősugárzói és olajradiátorai, így pontosan tudjuk, hogy milyen nagy figyelmet fordítanak a biztonságos kialakításra. Ennél a terméknél is ott a túlmelegedés elleni védelem, illetve minden más egyéb olyan tulajdonság, amivel otthonunkat, illetve családtagjainkat mindig maximális biztonságban tudhatjuk.

Az ítélet

Ha röviden kellene jellemeznünk az elektromos kandallót, akkor azt mondanánk, hogy így kell egy jó ár-érték arányú és hangulatos kiegészítőt alkotni a lakásba, ami egyszerre hasznos és mutatós, miközben képes felidézni előttünk a gyerekkort, illetve rendhagyó élményeket adni a saját gyermekeinknek is.

Egy tipikusan olyan kiegészítőről van szó, ami alapesetben talán nem hiányzik a hétköznapjainkból, de ha már beüzemeltük otthonunkban, akkor el sem tudjuk képzelni nélküle az őszi és téli estéket, olyan kellemesnek tekinthető a hangulatkeltés terén.

Ár-érték arányban gyakorlatilag a legjobbak közül való a belépő kategóriában, hiszen nem elég, hogy jól néz ki, ráadásként még egy nagy teljesítményű hősugárzóként is funkcionál, ami a termosztáttal és a két fokozatban állítható kapcsolóval rendkívül jól szabályozható.

Nyilván a külső borítás kidolgozottságán közelről és bizonyos fényviszonyok között nagyon látszik, hogy műanyag, de kis túlzással ez az egyetlen nagyobb negatívum, amit fel lehetne írni a számlájára, lévén minden más tekintetben jó teljesítményt produkál, sokkal többet kapunk tőle, mint ami ezért az árért elvárható lenne.

ElőnyökHátrányok
Igazi kandallóhangulatA műanyag ház lehetne jobb minőségű
Szép tűzeffektA termosztát beállítása kicsit nehézkes
Nagy teljesítményű fűtéstulajdonság 
Kedvező árcédula 
Egyszerű kezelhetőség és beüzemelés 
Alapos magyar nyelvű használati utasítás