Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Temu vélemények: biztonságos-e a szuperolcsó webshop? Ismerjük meg közelebbről a vásárlás előtt!

A legtöbben már elgondolkodtunk azon, hogy a Temu vajon törvényes, jogszerű és valóban biztonságosan használható, vagy esetleg csalás lenne? Az alábbi cikkben alaposan utánajárunk ennek, és kivessézzük a megosztó digitális piacteret.

Bizonyára már jó néhányszor találkoztunk a Temu hirdetéseivel, amely egy kínai tulajdonú e-kereskedelmi vállalat, ami hatalmas népszerűségnek örvend, ráadásul erre a tetemes rajongótáborra igencsak rövid idő alatt tett szert. A TechReport szerint a Temu több mint 200 millió letöltést ért el, ezzel a világ legtöbbször letöltött mobil piactér alkalmazásává vált.

Természetes, hogy sokan eltűnődünk azon, hogy vajon a termékek eredetiek-e, mire számíthatunk, ha a Temu-ról rendelünk? Egyáltalán eljutnak-e hozzánk a várt árucikkek, és mégis mennyi idő alatt érkeznek meg? 

Mi is tulajdonképpen a Temu? 

Egy online vásárlási hipermarket, amely szinte bármilyen terméket kínál, amire csak vágyunk. Autótartozékokat, ruhákat, konyhai eszközöket, elektronikai készülékeket, kültéri bútorokat, szerszámokat, babaruhákat, szépségápolási termékeket, egyéb háztartási kütyüket, kiegészítőket.

Kiemelkedő jellemzője az, hogy az oldalon található termékek többsége rendkívül olcsó. Például vásárolhatunk pár száz forintért ezt-azt, de a néhány ezer forintos termékek máshol általában több tízezrek is lehetnek. Nem ritka tehát, hogy egy fülbevalót vagy napszemüveget 1500 Ft alatt megkaphatunk.

Néhányan összehasonlítják olyan oldalakkal, mint a Shein, a Wish vagy az AliExpress, de a Temu kicsit más. A Shein főként a divatra és ruházati cikkekre összpontosít, míg a Temu-n szinte bármit vásárolhatunk. A Wish és az AliExpress arról ismertek, hogy alacsonyabb minőségű termékeik vannak, hosszabb szállítási idővel és rövidebb visszaküldési időszakkal.

A Temu 2022 végén indult, és elképesztően gyorsan felküzdötte magát az App Store és a Play Store vásárlási kategóriáinak élére. Az emberek hirdetésekből értesültek a Temu-ról, és az alacsony árak hamar felkeltették az érdeklődést.

A legtöbbünkben egyből az a kérdés merül fel, hogy vajon nem átverés-e? A kínálatban található termékek többsége valódi, és meg is kapjuk őket, méghozzá a megadott szállítási határidőn belül. Persze jócskán találkozhatunk ellenpéldákkal is, akikhez állítólag sosem érkezett meg a várt árucikk.

A megrendelt elektronikai készülékek nevében javarészt nem szerepel márkajelzés, hacsak nem látunk kék pipát a termékek leírásában. Eddig a Temu-n kizárólag kék pipával ellenőrzött tech márkák a Xiaomi és a Lenovo volt.

Azonban több utánajárás eredményeként sem tudták azt megerősíteni, hogy a Temu-n található termékek hivatalos viszonteladótól származnak-e vagy autentikus eszközökről van szó. A legjobb tehát, ha olyan minőségre és termékekre számítunk, amelyek összhangban vannak azzal, amit fizettünk értük. 

Néhány vásárló azt állítja, hogy a megrendelt tételek kicsit másmilyenek voltak, mint ahogy az oldalon látták, alacsonyabb minőségűek, mint várták, esetleg nem egyezett a méret sem.

Mire számíthatunk, ha leadunk egy rendelést?

A Temu-n történő vásárlás ugyanúgy zajlik, mint bármely más e-kereskedelmi oldalon. Kiválasztjuk a nekünk tetsző dolgokat, hozzáadjuk őket a kosarunkhoz, majd kifizetjük.

Azonban van egy feltétel, mielőtt megvennénk a termékeket: legalább 10 dollár értékben kell összeválogatnunk a tételeket. A Temu szerint a 10 dolláros minimum fedezi az ingyenes szállítást igénybe vevők díjait.

Amennyiben a termékek késnek, a Temu 5 dolláros jóváírást kínál a standard szállítással vásárolt csomagokért, amelyek késve érkeznek meg. A cég 13 dolláros jóváírást ad az expressz szállítással vásárolt csomagokért késés esetén.

A minőség azonban már más kérdés, kissé kiszámíthatatlan: egyes esetekben az árucikkek jó vagy elfogadható minőségűek, és pontosan úgy néznek ki, mint ahogyan a weboldalon láthattuk. Máskor pedig tapasztalhatók eltérések. 

Az online áruház tehát valódi, és a vásárolt tételeket is döntő többségben megkapják a vásárlók, leszámítva azokat az eseteket, amikor a felhasználók azt jelentették, hogy az általuk rendelt tételek vagy soha nem érkeztek meg, vagy sérülten kapták kézhez őket. Például előfordult, hogy egyes árucikkek sokkal kisebb méretben érkeztek, mint amit hirdettek, vagy könnyen eltörtek a gyenge minőség miatt. 

Itt jön képbe a Temu Vásárlóvédelmi Programja. Ha megkapjuk a termékeinket, s azok nem úgy néznek ki, mint online láthattuk, netán sérülten érkeztek meg, akkor jogosultak lehetünk a Temu Vásárlóvédelmi Programjára. Ezáltal 90 napon belül teljes visszatérítést garantálnak, ha visszaküldjük a termékeket.

Ami pedig az árakat illeti, azok folyamatosan változnak. Ha például megveszünk egy terméket, és az ára csökken a vásárlást követően, kérhetünk árkorrekciót. Az árkorrekció kérése után a különbség egy órán belül elérhető lesz a számlánkon “Temu-hitel” formájában.

Miért kelt gyanút sokakban?

A Temu-t az Egyesült Államok kormánya potenciális adatveszélyekkel hozta összefüggésbe, miután a testvéroldalát, a Pinduoduo nevű e-kereskedelmi platformot (az általa tartalmazott malware miatt) a Google felfüggesztette. Azonban a CNBC szerint az elemzők szerint a Temu kevésbé jelent veszélyt, és a Pinduoduo-val kapcsolatos kockázatok a kínai felhasználókra irányultak.

A közösségi médiában viszont, különösen a TikTokon, sokan elégedettek a Temu-n történő vásárlásaikkal. Kis kütyüktől kezdve a háztartási eszközökön, a ruhákon és cipőkön át, a Temu igen hamar a TikTok egyik legnépszerűbb “szereplőjévé” vált.

Általánoságban elmondhatjuk, hogy a termékek azt nyújtják, amire számítunk azért az összegért.

Milyen termékeket ne válasszunk a Temu-ról? 

Egy ZDNET-hez tartozó szakértő, David Gewirtz, egy olyan kézi játékkonzolt vásárolt, amely esetében azt állították, hogy 27 000 retró játék van rajta. Azonban a konzolt használva David megállapította, hogy egyik játék sem volt telepítve, és a termékleírás kicsit félrevezető volt.

Mások egy pár fülhallgatót, fejhallgatót, vezeték nélküli billentyűzetet és egeret vásároltak a Temu-ról, és úgy működtek, ahogy azt elvárták. Természetesen egy alacsonyabb minőséggel számolnunk kell.

Azonban hallani olyan véleményeket is azoktól, akik AirPods tokot és iPhone tokot is vásároltak, hogy pozitívan csalódtak. A tokok általában jó minőségűek voltak mind a szín, az illeszkedés és tartósság tekintetében.

Ettől függetlenül a legjobb tanácsunk, hogy érdemes elkerülni az elektronikai készülékeket és a nagyobb összegű termékeket, de az apróbb kütyük, háztartási kellékek nem jelentenek akkora kockázatot.

Etikai aggályok?

Sokunkban felmerülhetnek etikai aggályok a gyártással kapcsolatban is. Az amerikai törvényhozók jelentése szerint „extrém magas a kockázata” annak, hogy a Temu olyan harmadik féltől származó termékeket értékesít, amelyeket kényszermunka felhasználásával állítottak elő. 

A Temu harmadik fél Etikai Kódexe hangsúlyozza, hogy a vállalat nulla toleranciát alkalmaz azokkal a beszállítókkal szemben, akik kényszermunkát alkalmaznak a termékek gyártásához. Minden Temu beszállítónak meg kell felelnie a helyi bér- és munkaidő törvényeknek, és a munkakörülményeknek biztonságosnak kell lenniük.

A “TheStreetnek” adott nyilatkozata alapján „a Temu egy piaci platform, amely a beszállítókat a jogi és szabályozási normákhoz szigorúan igazodó üzleti működések fenntartására kötelezi. Minden Temu eladó szerződést kötött arról, hogy törvényes és szabályozott üzleti működést folytat, és szigorúan ragaszkodik a saját piacának jogi normáihoz és szabályozásaihoz. A kényszermunka, büntetés és gyermekmunka használata szigorúan tilos.”  Azonban a Temu azt is állítja, hogy nem vállal felelősséget a platformját használó külső eladókért. A Temu által értékesített bármely termék esetében a munkaerő eltérő lehet a következőtől.

Az adatvédelem és a biztonság kérdése

Minden e-kereskedelmi alkalmazás gyűjt adatokat tőlünk, amikor létrehozunk egy fiókot, és időt töltünk a keresgéléssel, nézelődéssel. Néhány alkalmazás ezeket az adatokat arra használja, hogy kövessen minket az applikációk és webhelyek között, ezáltal személyre szabott hirdetésekkel célozhasson meg.

Biztonságos a bankkártya használata? 

Máris elérkeztünk a legmegosztóbb területre a Temu biztonságával kapcsolatban. Az alkalmazás sok olyan információt gyűjt, amit például más weboldalak és a közösségi média is: alapvető információkat, mint a név, cím és telefonszám, a számítógép operációs rendszerét, az IP-címünket, a tartózkodási helyünket, ha engedélyezzük, és akár böngészési adatokat is. Azonban egy 2023 novemberében benyújtott csoportos kereset szerint a Temu jóval több adatot gyűjt a szükségesnél, és állítólag „telített kémprogramokkal”. 

A Temu a “TheStreetnek” adott nyilatkozatában azt állítja, hogy „a fizetésbiztonság tekintetében a Temu a TrustedSite által tanúsított biztonságos oldal, amely betartja a Fizetési Kártyaipari Adatbiztonsági Szabványt (PCI DSS), amikor kártyaadatokat kezel, az adatokat tárolás és átvitel során titkosítja. Ezenkívül a Temu sosem értékesíti az ügyfélinformációkat, és nem kapja meg a kártyaadatokat olyan tranzakcióknál, amelyek PayPal, Google Pay és Apple Pay fizetési módokat használnak. 

Nagyobb fizetési hálózatokkal dolgozik együtt, amelyek saját biztonsági és hitelesítési protokollal rendelkeznek a további védelem érdekében, ideértve a Visa Secure, a MasterCard ID Check, az American Express SafeKey, a Discover ProtectBuy és a JCB J/Secure megoldásokat.

Mennyire jó döntés a Temu-ról vásárolni? 

Az online vásárlás alapból rejthet magában kockázatokat, egyrészt az értékelések sem minden esetben átláthatóak, másrészt a sok negatív komment könnyen elveheti a fogyasztók bizalmát összességében az online vásárlások kapcsán. Fontos az alapos utánajárás, a minél több információ gyűjtése, mielőtt valóban nagyobb értékben vásárolunk, és “megadjuk” az érzékeny adatainkat.

Nem állítjuk, hogy ne lenne példa arra, hogy csomagok vesznek el a szállítás során, vagy épp más terméket kapunk kézhez, mint amire számítottunk. Ez azonban bármelyik online áruház esetében is megtörténhet.

Miben rejlik a Temu ereje?

Abban egyetérthetünk, hogy figyelemre méltó az értékesítési stratégiája, hiszen a jutalmakkal és random akciókkal részben szórakoztat is minket, miközben nézelődünk, keresgélünk. Az agyunkban eközben felszabadul a kellemes érzésért felelős boldogsághormon, ami arra ösztönöz, hogy minél több időt töltsünk el ott, gyakran visszanézzünk, s ezt az időtartamot persze a Google is értékeli, sőt, még bevételt is generálhat, ha a “szórakozás” közepette vásárolunk.

Az alacsony árak, az ingyenes szállítás, a visszaküldési lehetőség és a bármikor felugró kedvezmények sok embert arra késztetnek nap mint nap, hogy visszanézzenek az oldalra.

Fontos még kitérnünk a Temu fordított gyártási modelljére, ami azt jelenti, hogy a vásárlói visszajelzéseket a gyártóknak közvetíti. S eszerint a nagyobb keresletű árucikkeket visszarendelik, a nem kapósakat pedig lecserélik. Így igyekeznek összehangolni a keresletet a kínálattal, ennek eredményeképp sokrétűbb választék biztosítható, jobb környezeti hatékonyság mellett.

Mi a helyes döntés? 

Vásárolni vagy sem? Annyit még elmondhatunk, hogy bőven látni pozitív és negatív véleményeket a Temu használatával kapcsolatban, ám ha a fent említett tanácsot megfogadjuk és nem választunk magasabb összegű elektronikai készüléket, amelynek különösen nagy lenne a tétje, illetve nem állítunk fel túlzottan nagy elvárásokat a minőséget illetően sem, talán nem csalódunk. Sőt, még akár kellemes meglepetés is érhet. Egy egyszerű kütyüt vagy otthoni kiegészítőt, amire eleve nem költenénk sokat, miért is ne rendelnénk meg a Temu-ról? 

Érdemes folyamatosan tájékozódni az új vélemények, információk kapcsán, ha viszont kicsit is ódzkodunk, inkább válasszunk egy már általunk is ismert lelőhelyet. Reméljük, hogy segítettünk a cikkel mindkét oldalt bemutatni, az előnyöket és úgymond az “aggályokat” is. 

Források:

Jada Jones: Is Temu legit? What to know before you place an order

https://www.zdnet.com/article/is-temu-legit-what-to-know-about-this-wildly-popular-shopping-app/

(2024. jan. 19.)

Josh Kirby: What is Temu and is it legit?

https://www.thetimes.co.uk/money-mentor/consumer-rights/what-is-temu-and-is-it-legit

(2024. jan. 9.)

Colette Bennett: Is Temu legit? What to know about the famously cheap shopping app

https://www.thestreet.com/retail/is-temu-legit-what-to-know-about-the-famously-cheap-shopping-app

(2024. jan. 22.)