Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Leteszteltük a Xiaomi egyik legjobb közép-felsőkategóriás okostelefonját, mely több tekintetben is nagyszerű vétel lehet, de főleg a kamera és a hardver miatt jó választás.

Sokan nem tudják, hogy miért volt szükség a Mi 11 kiadása előtt még egyszer megjáratni a Mi 10 termékcsaládot a Xiaomi részéről, pedig egy nagyon tanulságos történet áll a háttérben, hiszen a Mi 10T-szériával valójában vezekeltek a kínaiak.

Mégpedig azért, mert a Mi 10-sorozatot sikerült aránytalanul túlárazniuk akkoriban, és bár jól fogyott, jó tulajdonságokkal rendelkezett, azonban nagyon sok felhasználó hiányolta a gyártóra jellemző verhetetlen ár-érték arányt. Ekkor léptek színre a Mi 10T telefonok.

A Mi 10T Pro készüléket a xiaomiszerviz.hu biztosította.

Xiaomi Mi 10T Pro

Főbb jellemzők
  • Elragadóan működő kamerarendszer
  • 144Hz-es kijelző
  • 5G-támogatás
  • Jól működő gyorstöltés
  • Elegáns termékdizájn

A legerősebb Pro változatot teszteltük

Tesztlaborunkba a Xiaomi Mi 10T Pro változat jutott el, avagy a név alatt megjelent háromféle variáns közül a legerősebb típus, ami manapság már 200 ezer forint körüli árcédulával beszerezhető, azaz jóval olcsóbban, mint egy Samsung Galaxy S20 FE vagy egy Asus Zenfone 7.

Ezt azért fontos észben tartani, mert bizony a Mi 10T Pro vagy bőven felülmúlja ezeket a készülékeket, vagy legalább ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, miközben az árfekvés tekintetében sokkal kedvezőbb.

Még mai szemmel is bőven a közép-felsőkategóriát képviseli, így abszolút jó döntés azoknak, akik minden tekintetben szeretnének kimagasló tulajdonságokat kapni a pénzükért cserébe, hiszen a Snapdragon 865-ös lapkakészlet vagy a 108 megapixeles kamera azért nem hazudik.

Ezzel azonban egy kicsit előre szaladtunk, lássuk szép sorjában a tapasztalatainkat.

Csomagolás, termékdizájn

A termék dobozával érezhetően azt szerette volna érzékeltetni a Xiaomi, hogy itt többről van szó, mint a Mi 10 egyszerű hardveres reformációjánál vagy újragondolásánál. Egy teljesen új telefon lapul a méretes dobozban, mely abszolút a prémium kategóriát idézi.

Biztonságos és látványos csomagolás

Ezzel a fekete alapszínnel és aranyozott feliratokkal ellátott dobozka nemcsak nagyon jól néz ki, hanem egyfajta útjelző is volt a Xiaomi számára, hiszen a Mi 11-sorozat utólag szintén ilyen küllemmel látott napvilágot, ami határozottan minőségi összhatást kelt.

Egyszerű, minimalista, letisztult, de mégis mutatós megoldás az egész, nyoma sincs annak, hogy itt egy kínai gyártó termékéről van szó, de nem elég, hogy látványra lenyűgöző, a Xiaomitól jól megszokott módon még kimagaslóan biztonságos is a csomagolás.

A szokásos koporsószerű megoldást alkalmazták ismét, azaz két egymásba csúszó dobozkáról beszélünk, melyek önmagukban is annyira erős kartonból készültek, hogy szabad kézzel is lehetetlen meghajlítani őket, ha pedig egymásba csúsznak, normál körülmények között áthatolhatatlan réteget képeznek.

Kibontás után

Bár megszoktuk már ezt a biztonságot a Xiaomi részéről, azért ennek ellenére is újra és újra rácsodálkozunk arra, hogy milyen magas minőséget nyújt a gyártó, ráadásul ez az érzés a kibontás után egyaránt megmarad.

Elsőként szokás szerint csak egy kis dobozka tárul a szemünk elé, melyben az üzembehelyezést megkönnyítő füzetek mellett a SIM tálca tűjét és egy áttetsző szilikon tokot tartalmaz.

Ennek a kiemelését követően tárul elénk maga a készülék egy méretre kialakított tálcán, hogy még erős rázkódás során se tudjon mozgolódni vagy ütődni. Amennyiben ezt is kiemeljük a helyéről, a legalsó rekeszben találjuk majd a töltéshez szükséges kiegészítőket.

Egyszóval most sem kell azon aggódnunk, hogy egy esetleges internetes vásárlás esetén a telefon darabokban érkezik meg hozzánk, hiszen normál körülmények között semmi baja nem történhet egy ilyen alapos, többrétegű csomagolásban, ez garantált.

Töltő, szilikon tok, kijelzővédő fólia

A kiegészítők tekintetében sem okozott csalódást a Xiaomi a Mi 10T Pro-val. Mondhatni a jól megszokott dolgokat találhatjuk a készülék dobozában, melyek zöme a gyártóra jellemző extrának tekinthető, hiszen manapság gyakran már a töltő mellékelése is gondot okoz sokaknak.

33W-os gyorstöltő

Olyannyira igaz mindez, hogy a Xiaomi rögtön egy 33W-os gyorstöltőt helyezett el a dobozban, és nem véletlenül kapta a vöröskábeles megkülönböztetést, hiszen valóban elképesztően gyorsan tudja pumpálni az energiát a telefonba, nálunk gyakorlatilag csak percekig volt töltőn a készülék minden esetben.

Erről később természetesen bővebben is beszélünk majd, most legyen elég annyi, hogy a hagyományos töltőfejekhez mérten egy legalább kétszer akkora eszköz lesz a dobozban, méghozzá természetesen a megfelelő, USB-C típusú töltő- és adatkábellel kiegészítve.

Minőségi szilikon tok

Bár az olcsóbb kategóriában a Xiaomi gyakran hajlamos volt korábban gyenge minőségű szilikon tokokat mellékelni a telefonokhoz, azonban a Mi 10T Pro esetében ezen a téren nincs probléma, egy rendkívül strapabíró és kellően vastag átlátszó tokot kapunk hozzá.

Ez tökéletesen körbe öleli az egész telefont, a hátlapon elrejtett óriási Xiaomi logó pedig alaposan feldobja a termék megjelenését, míg az oldalán látható „Designed by Xiaomi” biztosít minket a tökéletes védelemről és illeszkedésről.

A tok makulátlanul megállja a helyét a mindennapokban, kiváló védelmet nyújt szinte minden oldalról a készüléknek – még a kijelzőnek is egy kicsit az enyhén túlnyúló sarkokkal –, tehát rögtön használatra késszé, hordozhatóvá tehetjük általa az eszközt.

Kijelzővédő fólia

Jogos a felvetés a fentiek után, hogy a kijelző védelméről egy szilikon tok nem tud makulátlanul gondoskodni a kialakítás ellenére sem. Ez tény és való, azonban a Xiaomi intézett a panel számára egy Gorilla Glass 5 bevonatot, valamint egy gyári kijelzővédő fóliát is.

Aggodalomra semmi ok, ezt továbbra sem nekünk kell felhelyezni a képernyőre, már a gyártósoron rápréselik, ennek megfelelően pontos és makulátlan az illeszkedése, de ha zavaró lenne, akkor némi kaparászás után könnyen eltávolítható.

A Redmi Note 10 Pro-hoz mérten a fólia érezhetően magasabb minőséget képvisel, inkább üvegszerű, mint műanyaghatású, emiatt könnyedén csúszik rajta az ujjunk, ellenben nagyon gyűjti a koszt és az ujjlenyomatot, de ez alighanem a puszta kijelzőn is gondot okozna.

Termékdizájn

A Mi 10T Pro a küllem tekintetében határozottan a Mi 11 termékcsalád egyfajta előfutára volt a küllem tekintetében, ezáltal egymás mellett meglepően sok hasonlóságot találunk köztük mind a kialakítás, mind a méretek, de még a szín tekintetében is.

A készülék egyáltalán nem nagy, mondhatni egészen átlagos, 165.1 x 76.4 x 9.3 milliméter kiterjedéssel bír és 218 grammot nyom. Egy kicsit talán nehéz, és a kiegyensúlyozással is vannak gondok – erősen a kamera irányába dől a kézben –, azonban semmi eltúlzott kellemetlenségről nem beszélhetünk.

Letisztult, szinte kávamentes előlap

A telefont kézbe véve az előlap tárul a szemünk elé elsőként, és a 85,2 százalékos kijelzőaránynak köszönhetően gyakorlatilag kávák nélkül élvezhetjük az elénk táruló tartalmakat. Egyedül a készülék alsó felén van egy pár milliméteres kis sáv, de ez még teljesen élhető.

A hatalmas kijelzőt egy a bal felső sarokban elhelyezett szelfikamera töri meg, ami lehetett volna ugyan kisebb is, ebben a kategóriában meglepően nagy kameralyukat ütöttek rá a tervezők, de miután a Mi 11 Ultra esetében sem sikerült ezen kicsinyíteni, ezért ezt ebben a formában kell elfogadni.

Elragadó tükörhátlap

Amit nagyon sokáig csodálunk majd a Mi 10T Pro esetében hetekkel, sőt hónapokkal a vásárlás után is, az alighanem a hátlap lesz. A készülék hozzánk Cosmic Black színben jutott el, ami az üveges kialakítás miatt inkább egyfajta ezüstös szürkének nevezhető.

Nem sok különbség van az oldalak füstös krómfelületéhez mérten, de az ízlésesen lekerekített oldalak mellett érdemes kiemelni, hogy az egész felület szó szerint tükörként funkcionál – már amennyiben nincs tele ujjlenyomatokkal, hiszen ezt bármilyen tiszta kéz esetén gyűjti.

A kamerarendszer egyébiránt a bal felső sarokban kapott helyet, és bár méretes szigetről beszélünk, sikerült kifejezetten ízléses elrendezést adni hozzá, egyszerűen jó ránézni az összképre, érezhetően a toppon voltak a Xiaomi tervezői a készülék megalkotásakor.

Hogy ez a hátsó kialakítás túlontúl sérülékeny? Ezért van a szilikon tok hozzá, illetve ezért borította be ezt a felületet is Gorilla Glass 5 védelemmel a gyártó, aminek hála kifejezetten nehéz megkarcolni, de azért nyilván nem lehetetlen.

Az üvegfelület egyébiránt egészen csúszós, a tok nélkül nem túl biztonságos kézben tartani a készüléket, de mivel az említett kiegészítővel ez kiküszöbölhető, túl nagy problémának azért nem neveznénk.

Masszív alumínium készülékház

A kiválóan sikerült elő- és hátlapot ráadásul egy nagyon masszív és nagyon látványos alumínium kerettel fogták közre, melyet a füstös krómozással rendkívül ízlésesen hozzáigazítottak az összképhez.

A baloldal teljesen üresen maradt, csak dilatációs csíkok törik meg az összképet – rögtön három is –, de a jobboldalon sem találunk mást, mindössze az ujjlenyomat-olvasóval ellátott bekapcsológombot és a hangerőszabályozókat.

A készülék teteje ezzel szemben meglepően üres, csak egy kis hangszóró, egy még kisebb mikrofon és az infra porthoz kapcsolódó pötty látható rajta, miközben az alja ehhez mérten kellemesen túlzsúfolt lett.

Itt találjuk ugyanis a SIM tálcát – ide két nano SIM fér bele, de microSD kártya nem –, középtájékon az USB-C típusú töltőcsatlakozót, mellette pedig több lyukat is, melyek egy újabb mikrofont és egy újabb hangszórót rejtenek a sztereó hatás elérése érdekében.

Kijelző

Ha a kijelzőt alaposabban áttanulmányozzuk, akkor sajnos eljutunk a Mi 10T Pro esetében a fekete leveshez, különösen annak fényében, hogy már a Redmi Note 10 Pro mellett sem kellett nélkülöznünk az AMOLED panelt. Ennél a terméknél azonban sajnos muszáj lesz.

Ez csak egy IPS LCD panel

Merthogy a Xiaomi valamiért csak egy IPS LCD panelt helyezett el a készüléken belül, amit alaposan feltuningoltak, egyáltalán nem olyan vészes a helyzet, mint ahogyan azt sokan gondolnák, de

egy AMOLED panel mellett azért látni különbségeket.

Hangsúlyozzuk azonban még egyszer, hogy ezek csak apróságok, a gyártó gondoskodott a minőségről, így például bődületes fénysűrűséget és 545 nites fényerőt társítottak hozzá, aminek jóvoltából még napsütésben sem kell hunyorgatva nézelődni, hogy mi van a képernyőn.

A felbontás viszont csak full HD, mindössze 1080×2400 képpontra képes, ami viszont nevetséges ahhoz képest, hogy mit tud a kamera, hiszen a 4K mellett akár 8K felbontású felvételeket is készíthetünk vele. Erről azonban majd később.

A 144Hz-es képfrissítés fontos ütőkártya

Bár tény és való, hogy az IPS panel sokaknak szúrhatja a szemét – pláne annak fényében, hogy vannak már olcsóbb készülékek is AMOLED kijelzővel –, azonban valamiben így is nagyon jó a termék, ez pedig nem más, mint a képfrissítési ráta.

Ezen a téren minden riválisát maga mögé utasítja a telefon, hiszen még a Samsung Galaxy S20 FE is csak 120Hz-ig terjeszkedett ezen a téren, ami itt ráadásul nem is opció, hiszen csak 60-, 90 és 144Hz között válogathatunk ezen a téren. Hogy mire jó ez az akkumulátorfaló beállítás?

Mi is megkérdőjeleztük, amíg ki nem próbáltuk. A telefon képernyője ezzel gyakorlatilag fénysebességűnek tűnik, elképesztően gyorsan reagál mindenre, a görgetés során egy pillanatnyi akadozást sem láthatunk, ha pedig egy mobiljáték támogatja, az elképesztő látványt nyújt.

Amit hiányoltunk, hogy a legtöbbször nem mi szabályozzuk a rátát. A 60 és 90Hz bekapcsolása fixen tartja a képfrissítést, ha viszont a 144Hz-et választjuk, akkor adaptív módon működik, vagyis csak akkor kapcsol maximum tempóra, ha indokolt, vagy az adott applikáció támogatja.

Nem hiányzik az értesítési LED sem

Bár egy rendkívül hasznos elem, valamiért egyre több Xiaomi telefonból hiányzik az értesítési LED olyan esetekben is, amikor nem lenne indokolt. A Mi 10T Pro esetében szerencsére megmaradt, aminek az oka alighanem az IPS technológia alkalmazása, hiszen ez nem képes az Always-On megjelenítésre.

Az értesítési LED a készülékház felső részén, a hangszóró és a szelfikamera között helyezkedik el, és annyira aprócska, hogy szabad szemmel csak egészen közelről látható. Szerencsére amikor szükség van rá, azaz értesítésünk érkezik vagy töltjük a telefont, a láthatósággal nincsenek problémák.

Gorilla Glass 5 gondoskodik a védelemről

A képernyő kapcsán nagyon fontos a biztonság, és ezen a téren a Xiaomi egyáltalán nem aprózta el a dolgokat, az árkategóriához igazított védelmet kapott a telefon, így a Corning nevével fémjelzett Gorilla Glass ötödik generációja borítja, ami jelenleg az egyik legerősebb protektorfelület.

Bár mi nem karcolgattuk, nem hajtogattuk, de több strapatesztet is áttanulmányoztunk a készülék kapcsán, melyek alapján a nagyobb karcolásokkal sincs problémája a telefonnak, így nem kell féltenünk, ha nem kap nagyobb ütést, akkor nagy gond nem történhet vele.

Ha már szóba került a védelem, IP-szabvánnyal a telefon nem rendelkezik, így ne nagyon tegyük ki nagyobb mennyiségű pornak vagy víznek, mert az könnyen meghibásodást idézhet elő a készüléken belül.

Ez nem azt jelenti, hogy pár csepp ráfröccsenő víz vagy egy kis por azonnal tönkreteszi, de ha rossz helyen éri, akkor sajnos megvan az esélye, és ezt nem árt figyelembe venni.

Hardver

A hardver tekintetében kifejezetten erőteljesre sikerült a Xiaomi Mi 10T Pro, ami nem meglepő annak fényében, hogy az egyik legerősebb Snapdragon lapkakészletet kapta, így a pontszámok alapján bátran odatehető olyan készülékek mellé, mint a Samsung Galaxy S20 FE, a Xiaomi Mi 10 vagy a OnePlus 8.

Ez pedig szép ajánlólevelet ad a kezébe, de lássuk egy kicsit alaposabban, hogy mire számíthatunk tőle hardveres szempontból!

A Snapdragon 865-ös lapkakészlet előtt nincs akadály

Bár közel sem tekinthető friss lapkakészletnek, azonban a Snapdragon 865 még mindig az egyik legjobb és legerősebb ilyen tétel a piacon, így nem meglepő, hogy a Mi 10T Pro szó szerint csak úgy suhan vele. Pláne a hozzá társított 8GB RAM-mal kiegészülve!

Ez a párosítás kifejezetten jó eredményt tudott produkálni a különféle benchmark programokon, a Geekbench esetén például 902 pontot ért el az egymagos és 3346 pontot a többmagos teljesítmény kapcsán, ami egyáltalán nem rossz teljesítmény.

Ezt hangsúlyozza az 563961 pontos AnTuTu eredmény is, ami határozottan jónak tekinthető annak fényében, hogy a Xiaomi Mi 11 Ultra például 688720 pontot produkált. Jól érzékelteti mindez, hogy a Mi 10T Pro közel sincs olyan nagy lemaradásban a legjobbaktól, bőven a felső kategória alját nyaldossa még mindig.

A Mi 10T Pro a gyakorlatban

Természetesen nemcsak a számok tükrében tekinthető elragadónak a telefon, hanem a gyakorlatban sem okoz csalódást.

A 144Hz-es képfrissítés miatt eleve úgy tűnik, mintha száguldana a kezünkben, de valójában sem kell vele különösebb kompromisszumokat kötnünk.

Különösen igaz ez abban az esetben, ha hétköznapi felhasználás a cél, hiszen normál helyzetben képtelenek voltunk fogást találni rajta. Nyilván 15 applikáció egyidejű futtatása már okozott némi dadogást, de ilyen normál körülmények között nem fordulhat elő.

Kiválóan teljesített a multitasking során, elképesztően gyorsan mentett, ha 4K videókat szerkesztettünk vele, villámgyors a fotózásban, a böngésző megnyitásában, egyszóval tényleg minden esetben.

Kipróbáltuk több mobiljátékkal, a memóriaigényesebb applikációkkal sem volt gondja, a legjobb minőségben élvezhettük vele a Fortnite-ot, a Call of Duty Mobile-t, de még a Roblox és a Minecraft sem okozott neki gondot.

A belső tárhely nem bővíthető

Hozzánk a telefon 8GB RAM-mal és 128GB ROM-mal felszerelt változata jutott el, azonban fontos tudni, hogy létezik belőle 256GB belső tárhellyel felvértezett típus is. Érdemes elgondolkozni rajta, és közel sem csak az UFS 3.1-es, azaz villámgyors írási- és olvasási teljesítményre képes technológia miatt.

A Xiaomi ugyanis valamiért nem tette lehetővé a készüléken belül a microSD kártyás bővítést, így vagy megelégszünk a rendelkezésünkre álló mennyiséggel, vagy valami felhő alapú szolgáltatás után nézünk.

Ilyen gyors ujjlenyomat-olvasót még nem láttunk korábban

Ha már a hardvereknél járunk, érdemes lehet szóba hozni a biztonság kérdését. A készüléket nyithatjuk egyszerű jelszóval, illetve mintával, egy másik Bluetooth eszközzel, sőt használhatjuk az arcalapú feloldást is, ami igencsak gyors, azonban a gyakorlatban megbízhatatlannak bizonyult.

Illetve létjogosultsága erőteljesen megkérdőjelezhető az alkalmazott ujjlenyomat-olvasó mellett, amit nem a kijelző alá, de még csak nem is a hátlapra, hanem a bekapcsoló gombra helyeztek el. Már a kalibrálása sem volt túl nehéz, a használata azonban egyenesen álomszerű.

Történetesen ugyanis ennyire gyors és ennyire pontos ujjlenyomat-olvasót eddig még soha nem láttunk egy okostelefonban.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy elég csak odatenni az ujjunkat a gombhoz, és szinte abban a pillanatban hallható a kattanás, már világít is használatra készen a kijelző.

Óriási üzemidő, 33W-os gyorstöltés

Kifejezetten jól szerepelt a gyakorlati tesztjeink során az üzemidő tekintetében is a Xiaomi Mi 10T Pro. Ezt elsődlegesen az 5000 mAh-s akkumulátornak köszönheti a készülék, amit sikerült úgy optimalizálni, hogy még 144Hz állandó használata mellett sem okoz gondot a kétnapos üzemidő.

Nyilvánvalóan a kétnapos üzemidő csak teljesen általános felhasználás mellett valósítható meg, ha folyamatosan mobiljátékot futtatunk vagy filmet nézünk rajta, akkor elég gyorsan merül, de ez nyilvánvalóan minden készüléknél így van.

Ha pedig töltés, akkor gyorstöltés, a telefonhoz egy 33W-os adaptert találunk a dobozba zárva, ami igencsak gyorsan fel tudja pumpálni energiával. Nagyjából 50-60 százalék alatt érezhetően gyorsabb a folyamat, később azonban lelassul, de 30-40 percnél többet nálunk ritkán volt töltőn a készülék.

Igaz, nem is merítettük 50 százalék alá szinte soha. Ami hiányzik, az a vezeték nélküli töltés, mely ebben az árkategóriában normál esetben nem várható el, de a Xiaomi esetén nem döbbentünk volna meg rajta nagyon, ha alkalmazzák. Kimaradt ugyan, de hiányérzetünk azért nincs.

A jó minőségű sztereó hangszórók sem hiányoznak

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Mi 10T Pro nem egy, hanem rögtön két hangszórót is kapott, a felsőt ráadásul nemcsak előrefelé, hanem felül egyaránt megnyitották, ennek megfelelően a sztereó hangszórók kimagasló minőségben tárnak elénk minden hangot.

Kifejezetten élethű, mélyekkel is gazdagon megpakolt, minőségi hang áramlik a telefonból, még kihangosított állapotban sem torzít, legyen szó akár a Spotify, akár a Youtube, akár a saját tartalmak hallgatásáról.

A mikrofon tekintetében szintén semmiféle anomáliáról nem tudunk beszámolni, egyszerű, de jól működő megoldásról van szó, mely érezhetően rendelkezik zajszűréssel, hiszen minden környezetben tökéletesen hallhatók voltunk telefonáláskor, és a hangrögzítéssel sem tapasztaltunk gondokat.

Az 5G sem hiányzik a sorból

Az adatkommunikáció tekintetében a Xiaomi Mi 10T Pro szintén az elvárt szintet hozza, hiszen a Snapdragon 865-nek köszönhetően ott van benne az 5G modem, így aki a legújabb generációs mobilhálózatokkal szeretné használni, az minden további nélkül megteheti majd.

Nyilván a visszafelé kompatibilitás ezen a téren nem okoz neki gondot, ahol csak 4G áll a rendelkezésére, ott automatikusan visszaáll, de természetesen van benne WiFi, csatlakozhatunk vele más eszközökhöz Bluetooth 5.1-en, sőt NFC-n keresztül egyaránt.

Mint minden Xiaomi okostelefonból, úgy ebből sem hiányzik az infra port, a GPS pedig a Glonass, a BDS, a Galileo és a QZSS műholdjait használja, ebből fakadóan elképesztően gyors és pontos, semmiféle problémát nem tapasztaltunk vele.

Kamerarendszer

Mivel a kamerarendszer tekintetében sem lehet kispályásnak nevezni a Xiaomi Mi 10T Pro okostelefont, ezért rendkívül lényeges, hogy ezen a téren is bemutassuk az eszközt, mely papíron közel ugyanazt tudja, mint a százezerrel olcsóbb Redmi Note 10 Pro.

Csakhogy a valóságban ennél azért itt sokkal többről van szó, hiába adja a központi elemet egy 108 megapixeles kamera, a segédszenzorokkal és a szoftveres trükkökkel egy kicsivel többet tudunk kihozni belőle. Lássuk azonban alaposabban a rendszer darabjait!

Szelfizéshez 20 megapixelt kapunk

A készülék előlapi kamerája egy 20 megapixeles egység lett, mely meglepően jó minőségben, óriási szoftveres háttérrel biztosítja a professzionális szintű önarcképeket, méghozzá érezhetően egy sor olyan megoldással, aminek rengeteg hasznát veszik majd az influenszerek.

Fotózhatjuk magunkat például teljesen egyedül is távolról, ha bekapcsoljuk a tenyeres indítást, miközben állíthatjuk a háttér elmosását, de akár különféle fényeffekteket is alkalmazhatunk, sőt a komplett hátteret kivághatjuk a képről, ha kell.

Természetesen videózhatunk is, azonban ezen a téren nagy megkötések várnak ránk, ezáltal maximum 1080p/30fps az a maximális szint, amit a készülékkel elérhetünk.

A 108 megapixeles Samsung kamera nagyszerű teljesítményt nyújt

A tekintélyes méretű hátlapi szenzorsziget központi eleme, mint már fentebb is említettük, a 108 megapixeles Samsung szenzor, mely önmagában még nem elég, találni mellette egy 13 megapixeles ultraszéles- és egy 5 megapixeles makrókamerát is.

Ez a hármas rendszer gondoskodik arról, hogy meglepően jó minőségű képeket tudjunk készíteni a telefonnal, mely dacára a digitális zoomnak, azért a 108 megapixel miatt meglepően ügyesen rá tud közelíteni a dolgokra egy bizonyos szintig úgy, hogy ne tapasztaljunk jelentős minőségromlást.

Valójában természetesen a készülék 25 megapixeles képeket készít, és kifejezetten ügyesen teszi ezt,

nagyszerűek a színek, elragadó a dinamika, a vonalélesség és a zaj minimalizálása pedig egyenesen pazar.

Erőteljes szoftveres háttér

A Mi 10T Pro gyári kameraszoftverének megnyitásával a Xiaomitól megszokott, funkciókban rendkívül gazdag megoldások várnak ránk. Bár a rendszer egy kicsit már túlzsúfolt, némi gyakorlás és ismerkedés után azonban mindent megtalálhatunk benne, bár gyakran kicsit logikátlanul.

Persze ezek már megszokott dolgok a Xiaomi szoftverétől, mint ahogyan az is, hogy akinek nem tetszik ez az összeállítás, az szabadon testre szabhatja, hogy mit és hol akar látni, tehát átláthatatlannak vagy logikátlannak nevezni a rendszert fatális tévedés.

A szoftver tekintetében készíthetünk teljes 108 megapixeles vagy éjszakai felvételeket, rövid videókat, de nem hiányzik a sorból a panorámafotózás, a lassított és time-lapse lehetőség, sőt az elő- és hátlapi kamerák azonos időben való használatának opciója sem.

Támogatott továbbra a HDR, van benne mesterséges intelligencia, egy halom testre szabható effekt, illetve a szokásos fotózást segítő beállítások, mint a segédvonalak vagy a vízszintezés. Nem is lehet kérdéses, hogy a Xiaomi telefonja maximálisan kielégíti szoftveresen is a felhasználók igényeit.

A digitális zoom kifejezetten ügyes

Noha a Mi 10T Pro csak egyszerű digitális zoommal rendelkezik, azonban ne feledjük el, hogy 108 megapixeles képeket készít, ami rengeteg információt ad ahhoz, hogy a közelítések nagyobb minőségromlás nélkül is megvalósíthatók legyenek.

Mindezen felül a főkamera akkor sem hagy minket cserben, ha a szokásos egyszeres zoom helyett a kétszeres közelítést választanánk, ha megfelelőek a fényviszonyok és elég biztos kézben tudjuk tartani a telefont, akkor ilyenkor is látványos kompozíciók készíthetők vele.

A 4K/60fps sem okoz gondot neki videózáskor

Természetesen nemcsak a fotózáskor, hanem videók készítésekor is rendkívül ügyes a telefon. Sőt, már-már pofátlanul jó minőségű felvételeket tudunk lőni a segítségével.

Nyilván apróbb hibái akadnak, például a felvételek között nem lehet váltani a lencsék között, de aki komolyabb munkára használja, annak ez az opció amúgy is teljesen felesleges. Pláne annak fényében, hogy ilyenkor eleve fix zoommal és a központi lencsével dolgozunk majd.

A felbontások tekintetében egyébiránt 720p/30fps-től indul a felvétel, majd elmerészkedhetünk vele 1080p 30/60fps-től kezdve akár 4K 30/60fps-ig is minden komolyabb probléma nélkül.

Még 8K minőségben is rögzíthetünk

A telefon kapcsán számunkra óriási megdöbbenést okozott, hogy nem jelent neki problémát a 8K minőségű videórögzítés sem. Azért persze nem eszik olyan forrón a kását, valójában nem került 8K-s lencse a készülékbe, ezt a trükköt a mestereséges intelligencia éri el.

Ennek megfelelően egyfajta felskálázás az egész, tehát túl sok értelme nincs neki, de aki fel akar vágni az ismerősök előtt, az jó fényviszonyok között egészen szuper felvételeket lőhet ebben a felbontásban, egyéb esetben azonban túl zajosak a vele készült videók.

Szoftver

A Xiaomi Mi 10T Pro alapját az Android 10 adja, erre húzták rá a szokásos MIUI 11 kezelőfelületet, ami kifejezetten kellemesre sikerült, a szokásosanan rengeteg beállítási lehetőséggel szolgál, illetve olyan sok opcióval, hogy napokig eltart majd a kiismerése.

A jól megszokott módon a készülék kezelőfelülete nemcsak rendkívül látványos – témákkal teljesen egyedivé és különlegessé tehető –, hanem a kezelhetőség tekintetében is kimagasló. Lehet vádolni a Xiaomit, hogy innen-onnan lopott ötleteket, de a tény ettől még tény marad.

Ez pedig nem más, minthogy a MIUI a jelenlegi Android-alapú okostelefonok egyik leginkább átlátható és legkönnyebben kezelhető, sőt a legjobban testre szabható kezelőfelülete.

Gazdag induló felszereltség

Mint ahogyan azt a Xiaomi készülékeitől megszoktuk korábban, a Mi 10T Pro esetében is rendkívül gazdag szoftveres felszereltség vár ránk közvetlenül a bekapcsolás és a pusztán másodpercekig tartó beüzemelés után.

Gyakorlatilag egy azonnal használatra kész telefont kapunk,

mely teljes Google szolgáltatással büszkélkedhet – ott van rögtön a Gmail, a Youtube, a Chrome, a kereső, a Google Maps, a Google One vagy a Naptár –, de más érdekességeket is találunk.

Példának okáért gyárilag előre telepített formában köszönt minket a Facebook, a Netflix, sőt a WPS Office is, de a Segédről, a Mi Böngészőről, a Mi Videóról, az Időjárásról, a Jegyzetekről, valamint az olyan eszközökről sem kell lemondanunk, mint a Hangrögzítő, a QR-kód olvasó, az Iránytű vagy a Számológép.

Persze a népszerű Mi Távirányító vagy a streamerek és leendő influenszer-növendékek legnagyobb örömére a Képernyővideó-felvevő sem hiányzik a sorból. Mi szóltunk, hogy nagyon teljes a lista!

Ha pedig valamit nem találunk, azonnal indulhatunk a Play Áruházba, és szabadon letölthetünk annyi applikációt a készülékre, amennyi csak elfér a tetemes tárhelyén.

Az ítélet

Ha szeretnénk igazságos ítéletet mondani a Xiaomi Mi 10T Pro felett, akkor határozottan ki kell jelentenünk, hogy ez a készülék bizony ott van a toppon. A 200 ezer forintos árkategóriában még mindig az egyik legjobb vételnek tekinthető.

Ennek az oka leginkább az erőteljes hardverben, valamint a kiváló kamerarendszerben keresendő, hiszen ebben a két tekintetben verhetetlen ár-érték arányt nyújt, amihez kapcsolódóan ráadásul alig tudnánk negatívumokat felsorakoztatni.

Valójában egyetlen olyan problémás dolgot sem lehetne kiemelni, ami különösebben szemet szúrt volna a teszt során, hiszen aki ismeri a Xiaomi okostelefonok sajátosságait – és itt lényeges, hogy ezek nem negatívumok azért, mert egy Samsung készülékben máshol találjuk őket –, akkor annak aligha okozhat csalódást ez a modell.

Ha szeretnénk élvezni az 5G adatkapcsolatot, és nem szeretjük a kompromisszumokat sem az applikációk, sem a fotózás tekintetében, akkor

a Mi 10T Pro középkategóriás árcédulával kínál nekünk több tekintetben is prémium funkciókat és nagyon látványos termékdizájnt.

ElőnyökHátrányok
Elképesztően ügyes főkameraKimaradt az IP-védelem
Nagyon dinamikus hardverA kijelző csak IPS LCD
144Hz-es képfrissítésű kijelzőA hátlap nagyon koszolódik
5G kapcsolat 
Nagyon látványos dizájn 
Gyorstöltés 
Villámgyors ujjlenyomat-olvasó