Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini kéziporszívó teszt

Lassan kezdjük megszokni, hogy a Xiaomi lépten-nyomon előrukkol valamilyen újdonsággal. A márka most éppen a kéziporszívók terepét célozta meg rendhagyó megjelenésű, ultradizájnos ketyeréjével, mely számunkra csak egyet jelenthetett: tesztelünk! Méghozzá – ahogy azt tőlünk már megszokhattátok – részrehajlás nélkül: cikkünket ugyanis sem gyártó, sem forgalmazó nem támogatja.

Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini (EU)

Főbb jellemzők

  • Kis méret, alig fél kilós súly
  • Ultradizájnos megjelenés
  • Könnyű kezelhetőség
  • Szívóteljesítmény akár 7700 Pa
  • Kefe nélküli motor, 88 ezer fordulat/perc
  • Mosható, kettős szűrőrendszer, HEPA filter
  • 30 perces üzemidő, praktikus USB-C töltés
  • Ürítés egyetlen gombnyomással

Elérhető itt

xiaomishop.hu – Hivatalos
mi-home.hu – Hivatalos
alza.hu
A Xiaomi Mi Vacuum Cleaner Mini kéziporszívók között is kifejezetten aprónak számító készüléke egy merőben új vonalat képvisel a takarítás területén. A leginkább egy formás kis termoszra hasonlító gépet ugyanis bárhova magunkkal vihetjük, de az sem elvetemült ötlet, ha fixen íróasztalunkon vagy autónk kesztyűtartójában tartjuk, hogy mindig kéznél legyen, mikor ránk tör a portalanítás iránti ellenállhatatlan vágy.

Praktikus és elegáns csomagolás

A Xiaomi a mini kéziporszívó csomagolásakor is hozta a márkánál megszokott, letisztult, elegáns irányvonalat. A minimalista stílusú tiszta, fehér csomagolás kifejezetten arra csábít, hogy azonnal kibontsuk. Benne minden a helyén, külön tasakban, átláthatóan. A doboz akár a gép tárolására is alkalmas, bár a készülék műfajából fakadóan erre valószínűleg nem lesz szükség.

Maga a porszívó is végletekig letisztult a matt fehér megjelenésével. Két, együtt és függetlenül is használható feltétet kapunk hozzá: egy kefékkel ellátott rövidebb, és egy 10 centiméteres, hosszabbítóként is funkcionáló réstisztító fejet.

Ezen kívül egy hálózati töltő, egy USB-C kábel és egy idegennyelvű használati útmutató képezi még a doboz tartalmát. A jótállási jegy egy rövidke magyar nyelvű útmutató társaságában a dobozt védő átlátszó műanyag fóliába csúsztatva érkezett.

Ultradizájnos megjelenés, pofonegyszerű beüzemelés

A Mi Vacuum Cleaner Mini megjelenése merőben eltér a hagyományos kéziporszívóktól: a készülék gyakorlatilag olyan, mint egy nagyon stílusos kulacs vagy termosz. Aki nem találkozott még vele, első ránézésre előbb gondolhata valami kis high tech kütyünek, mint takarítóeszköznek, így ha elöl marad, az nemhogy nem gond, de még jól is mutat.

Alig 30 centiméteres hosszával és 5 és fél centiméteres átmérőjével amúgy sem foglal sok helyet, súlya pedig ehhez illeszkedően mindössze fél kiló. A letisztult dizájnhoz a végletekig leegyszerűsített kezelés társul. Összeszerelnünk semmit nem kell, a portartályban elhelyezett figyelmeztető cédula eltávolítása után azonnal munkára foghatjuk masinánkat.

A készüléken egyetlen ki-bekapcsoló gomb található és egy kis állapotjelző led, a tartozékok pedig egyértelműen, egyféleképpen pattinthatóak fel, így a működtetés gyerekjáték. A szűrő tisztításának időszerűségét a gép jelzi. A gyártók ennek mikéntjére több helyen – a portartályban talált kis cédulán, a bekapcsológomb mellé ragasztott miniatűr matricán és a használati útmutatóban – is felhívják a figyelmet.

Termosszal takarítani

Előzetes tájékozódásunk alapján az első használatkor egyből feltűnt, hogy a gép a mindenhol hangoztatott két erősséggel ellentétben csak egyetlen, közepes fokozaton működik. Ennek magyarázata után kutatva rá kellett jönnünk, hogy a porszívónak két változata létezik: egy EU jelzésű és egy globális modell. A nagyobb szívóerőt biztosító turbó fokozatot csak az utóbbi tudja, az általunk tesztelt EU jelzésű készülék csupán alapjáraton üzemel. Szívás…

Persze azért ez nem szegte kedvünket, így fejest ugrottunk a portalanítás világába. A termoszforma ezt egészen újszerű élménnyé tette: mivel a készüléken nincs fogantyú, a tevékenységet úgy kell elképzelni, mintha egy fél literes PET palackkal próbálnánk manőverezni. A kialakításának köszönhetően nem használható bármilyen „terepen”, ám ha egyszer felfedezzük az erősségeit és célirányosan használjuk, sok apró örömben lesz részünk.

Szintén a készülék formájából következik, hogy a gép alján kifújt levegőt – attól függően, hogyan tartjuk a porszívót – kaphatjuk az arcunkba vagy az ingujjunkba is. Szerencsére azonban, bár a levegő kiáramlása erőteljes, folyamatos használat mellett sem forró.

Kis mérete ellenére a kéziporszívó hangja nem kimondottan halk, beszélgetni azonban még 60 decibeles hangereje mellett is lehetséges. A turbó fokozat zajszintjének teszteléséhez pedig sajnos nekünk nem volt szerencsénk.

Speciális helyeken

A MI mini kéziporszívója nem egy univerzális jószág, ám ahol jól teljesít, ott nagy könnyebbséget hoz a hétköznapi életbe. Leginkább a porral és a kis, morzsaszerű kosszal boldogul jól. Kapóra jön, ha az autóban szeretnénk tisztogatni a zegzugosabb helyeket, például a sebváltó környékét vagy a szellőzőket.

Jó szolgálatot tesz fiókok, táskák vagy a babakocsi belsejének kitakarításakor, ahogyan a laptop és a laptop táska tisztántartásához vagy a könyvek tetejének portalanításához is príma segítség. Nagyobb koszdarabok vagy ételmaradélok felszippantásával azonban nem érdemes megbízni: ezekkel nehezen boldogul, sőt, be is ékelődhetnek a portartály kis csapóajtajába. A hosszú hajszálakkal se száz százalékos a teljesítmény, de forgókefék híján legalább nem is tekerednek fel semmire.

Tapasztalataink azt mutatják, a portalanításhoz leginkább alkalmas kefés fejjel akkor dolgozik a legjobban, ha kb. 80 fokos szögben megdöntve használjuk, jobban elfektetve ugyanis nem szív elég hatékonyan. Ennek köszönhetőn igazán jó eredményt a jól hozzáférhető helyeken tudunk vele elérni, ahol majdnem merőlegesen tarthatjuk. Emiatt például, hiába kicsi a mérete, polcok takarítására nem ideális, mert a gép így beleütközik a felette lévő polcba.

A porszívóhoz két külön fej jár, melyek külön-külön, de együttesen is használhatók: egyszerűen csak fel kell őket pattintani. A hosszabbító egységnek jó hasznát vettük az autóban vagy nehezen hozzáférhető helyeken, a kefés fej viszont nem győzött meg bennünket maradéktalanul. Sörtéi kissé rövidek és merevek, ráadásul úgy tapasztaltuk, hogy a fej csak egy adott szögben szív igazán hatékonyan, a sarkokban és belső éleken pedig kissé hanyagul dolgozik.

A feladathoz illeszkedő kapacitás

A miniporszívóval a gyártók nem a nagy felületek, hanem a más eszközzel nehezen portalanítható, macerás helyek tisztántartását célozták meg, és kapacitásait ehhez a feladathoz méretezték. A készülék alapjáraton fél órát képes egyhuzamban dolgozni, ami a feladatok jellegéből fakadóan többnyire éppen megfelelő is. Ha csak az íróasztalunkon sertepertélünk vele, egy hétig is használhatjuk, de jó pár napot elvan az autó kesztyűtartójában is, mielőtt újra tölteni kell. A globális verzióban elérhető turbó fokozat üzemideje ennél jóval szűkösebb, mindössze 9 perc.

Mivel nem nagyszabású takarítási projektekre vetjük be, az elsőre kicsinek tűnő, 0,1 literes portartály a gyakorlatban teljesen elégségesnek bizonyult. Ha pedig megtelik, egyetlen gombnyomással ki tudjuk üríteni.

Barátságos kezelés

A gép kezelése pofonegyszerű, gyakorlatilag az állapotjelző led minden fontos fejleményről tájékoztat minket. Fehér ledfény jelzi a bekapcsolt állapotot, lassú villogás azt, hogy még tart a töltés, a piros-fehér villogás pedig az eltömődött szűrőkre figyelmeztet.

A ki-bekapcsolást egyetlen gomb végzi – a globális változatban a szívóerőre is ugyanezzel a gombbal lehet váltani. Igen szimpatikusnak találtuk, hogy kikapcsoláskor a motor nem szépen lassan elhalkulva, hanem azonnal leáll, ezáltal a portartály csapóajtaja is egyből bezárul, így akkor sem potyog vissza a kosz belőle, ha fejjel lefelé tartjuk.

Kevésbé jól sikerült ugyanakkor a portartály biztonsági zárjának kialakítása. Az kézre álló nyitógomb nyomásra kinyitja a portartály fedelét, de hogy semmiképp se nyíljon ki véletlenül, egy elcsúsztatható és narancssárga színnel kihangsúlyozott biztonsági zárral is ellátták.

Az ötlet kiváló, a kivitelezés sajnos nem annyira – az általunk tesztelt gépnél hiába volt bekapcsolva a biztonsági zár, kézzel vagy a szívókák cserélgetésekor simán kinyílt a portartály teteje. Szóval ha nem szeretnénk, hogy ölünkbe boruljon a tartály tartalma, érdemes kézzel is ellentartani a fejek csereberélésekor.

Ha lemerül a porszívó, töltése roppant kényelmes, a géphez mellékelt USB-C kábellel történik, és akár az autó szivargyújtójáról is megoldható. A teljes (hálózati) töltés 2 és fél órát vesz igénybe: ennek végét folyamatosan világító fehér fény jelzi, mely egy idő után kialszik.

A tartályban összegyűlt szemetet simán ki tudjuk borítani a kukába, de a szűrők tisztántartása sem bonyolult feladat. A készülék kettős védelmet biztosít: egy fém szűrővel, és egy abban található mini HEPA-szűrővel rendelkezik. Ezeket igény szerint (de legkésőbb ha a gép is jelzi) kis kefével vagy takarításra befogott fogkefével lehet tisztogatni, továbbá folyó víz alatt is elmoshatjuk a portartállyal egyetemben. Arra azonban figyeljünk, hogy csak száraz állapotban helyezzük vissza ezeket a porszívóba!

Ha a HEPA szűrő teljesen elhasználódott, nagyjából 3000 Ft körüli áron szerezhetünk be egy két darabot tartalmazó csomagot.

Az ítélet

Ha két szóval kellene leírnunk, a Xiaomi kéziporszívója mini és menő. Jópofa, különleges, szerethető darab, igen megnyerő minimalista dizájnnal, a kialakításából fakadó előnyökkel és korlátokkal. Roppant kis helyen, gyakorlatilag egy női táskában is elfér, pénztárcabarát, és teljes mértékben mobil eszköz.

A nagyobb poros felületek, polcok portalanítására és a masszív szennyeződések eltüntetésére nem ez az ideális célszerszám, a kiegészítő „pipere” takarításban viszont kiváló jó szolgálatot tesz. Öröm vele dolgozni egy mütyürökkel megpakolt íróasztalon vagy éppen a kocsiban. Praktikus jószág, ha a számítógép környékét vagy a laptopot szeretnénk portalanítani, de jól jön táskánk belsejének, fiókok vagy zsebek tisztogatásakor is.

Mivel mutatós, nem baj, ha elöl marad – így mindig kéznél van, ha szükség lesz rá. Gyerekkezekbe is nyugodtan adható: valószínűleg minden csemete szívesen beszáll a takarításba, ha egy „cuki termosszal” kell szippantóst játszania. Ráadásul az a veszély sem fenyeget, hogy a buzgó porszívózás során nyomtalanul áldozatul esik pár lego darab, vagy kallódó fülbevaló.

ElőnyökHátrányok
modern és dizájnos külsőEU verzió csak egy (közepes) szívóerővel működik
kicsi és hordozható méretgyenge biztonsági zár a portartályon
egyszerű használat és tisztításnem minden szennyeződéssel birkózik meg
praktikusan tölthetőlimitált tartály kapacitás
olcsó