Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Xiaomi Roborock S6 Pure vagy S5 Max? Melyik robotporszívót válasszuk?

Amennyiben sikerült elmélyednünk korábban a hazai piacon is elérhető robotporszívók tudása, teljesítménye és ár-érték aránya között, szinte biztosan feltettük már magunknak a kérdést, hogy melyik robotporszívót válasszuk: a Xiaomi Roborock S6 Pure-t vagy az S5 Max-ot?

A két típus ugyanis bár ugyanattól a gyártótól származik, egészen hasonló árkategóriát képviselnek, sőt a funkciók terén is éles párhuzamokat állíthatunk fel köztük, azonban mégis akadnak köztük olyan különbségek, melyek megnehezíthetik a döntést. Amennyiben nagy robotporszívó tesztünk korábban nem adott volna kielégítő választ, lássuk most konkrétan és röviden a két modell közti hasonlóságokat, illetve különbségeket.

A Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívóról

Bár a név tekintetében az S6 Pure a Xiaomi jelenlegi legfejlettebb robotporszívójának tekinthető, mely abszolút az élen helyezkedik el a kínai gyártó kínálatában, ugyanakkor mégis rengeteg olyan tulajdonsággal és képességgel rendelkezik, ami az S5 Max-ra is jellemző volt.

Automatizálás

Az S6 Pure kapcsán kiemelendő például a rengeteg automatizálási lehetőség, ezáltal mi ütemezhetjük, hogy a robotporszívó pontosan mikor takarítson a lakásban. A kis eszköz páratlan pontossággal tudja feltérképezni otthonunkat, így az utolsó megközelíthető négyzetméterig képes magától kitakarítani.

Persze automatizálás ide vagy oda, ezért manuálisan is elküldhetjük bármikor takarítani a robotot, a társalkalmazásnak hála megannyi lehetőséggel, ezáltal beállíthatunk külön takarítandó régiót, de kiemelhetjük azokat a területeket is, ahová nem szeretnénk, hogy a porszívó bemenjen, illetve dolgozzon.

Alexa támogatás

Itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Amazon nevéhez köthető Alexa intelligens asszisztens, amivel makulátlan kapcsolatot képes ápolni a robotporszívó. Ennek köszönhetően egyszerű hangutasításokkal is tudjuk indítani vagy kalibrálni a gépet úgy, hogy közben be sem kell lépnünk a telefonos alkalmazásba, ami rendkívül kényelmes megoldás lesz.

Nedves felmosás

Nagyon kedvelt tulajdonsága az S6 Pure-nak a mop kiegészítő, ami azt jelenti, hogy nemcsak porszívózásra képes a kis robot, hanem mindemellett fel is tudja majd mosni a padlót, mely inkább lesz egyfajta nedves portörlés, mint tényleges felmosás, de kisebb foltok eltüntetésére kifejezetten hatásos alternatíva.

A mop kiegészítő egyben a víztartály is, amiből tulajdonképpen folyamatosan adagolásra kerül a víz a kapcsolódó nedves párnára, melyet egyszerűen végig vezet a sík felületen a hatékonyabb takarítás érdekében.

Hiányzik a vízpumpa

Az S6 Pure kapcsán a legnagyobb hátrány leginkább az, hogy a felmosás funkcióhoz nem vízpumpa adagolja a szükséges vízmennyiséget, hanem egy csepegtető rendszer, melyet a gravitáció szabályoz, nekünk azonban nincs beleszólásunk abba, hogy mikor és mennyi víz kerüljön a padlóra.

Ameddig van folyadék a tartályban, a robot addig tudja garantálni a nedves feltörlést, miközben nemcsak a szabályozás hiánya problémás, hanem az is, ha úgy áll vissza a robotporszívó a dokkolójára, hogy van még benne víz, hiszen ebből akár zárlat is lehet. Össze sem lehet hasonlítani a két típust ebből a szempontból!

A Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívóról

Általánosságban kijelenthető, hogy a Roborock S5 Max robotporszívó egészen hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az imént bemutatott S6 Pure, azonban sokkal nagyobb víztartályt kapott a gyártótól, aminek köszönhetően felmosási képessége jelentős mértékben javult.

Itt is van automatizálás és Alexa-támogatás

Hogy a két robotporszívó mennyire hasonlít egymásra, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy az S5 Max esetében is rengeteg automatizálási lehetőséget állíthatunk be a társalkalmazásban, fejlett szenzorjai kimagasló pontossággal tudják feltérképezni a lakást, ami a tisztításhoz, a láthatatlan falak felhúzásához vagy a későbbi kijelölt terület takarításához elengedhetetlenül fontos.

Mindezt pedig természetesen nemcsak a kapcsolódó társalkalmazás segítségével tudjuk kalibrálni, hiszen a robotporszívó szót ért az Amazon Alexa intelligens asszisztenssel, így egyszerű hangutasítások által könnyedén parancsolhatunk neki, ha éppen otthon tartózkodunk.

Már 290ml-es a víztartály

Amivel kapcsolatban az S5 Max határozottan fejlettebb, mint az S6 Pure, az a felmosás funkció! Ezen a téren ugyanis míg az S6 Pure pusztán egy 180 ml-es víztartállyal rendelkezik, addig az S5 Max-ban ezt majdnem megduplázták, ezáltal már 290 ml vizet tudunk beletölteni, ami azért nagyon fontos, mert természetesen pozitívan befolyásolja a funkció hatékonyságát.

Ezen felül a víztartály eleve a robotporszívó beépített eleme, nem egy felcsatolható alkatrész, ugyanakkor a mop, vagyis a felmosáshoz használt, a felületen végighúzott szövetkiegészítőt ennek ellenére is nekünk kell felpattintanunk a robotporszívóra, máskülönben nem tudjuk kihasználni a nedves takarítás funkcióját.

Szabályozható a nedves takarítás

Amivel kapcsolatban azonban az S5 Max határozottan nagyobb tudást képvisel, mint az S6 Pure, az a felmosás funkció szabályozhatósága, hiszen ez a másik típusból teljes egészében hiányzik. Részben ennek köszönhető a nagyobb tartály, hiszen itt többféle beállítás mentén szabályozhatjuk még a felhasznált vízmennyiséget is.

A vízpumpás technológiának hála összesen négy alapbeállítás érhető el hozzá, aminek jóvoltából mi szabályozhatjuk, hogy a robotporszívó mennyi vizet használjon el a felmosáshoz, ezáltal kalibrálhatunk egészen keveset hozzá, de a makacsabb szennyeződésekhez akár egészen sokat is felhasználhatunk.

Melyiket válasszuk?

A fentiek alapján sokan még mindig bizonytalanok lehetnek azzal kapcsolatban, hogy a Roborock S5 Max-ot vagy inkább az S6 Pure-t válasszák maguknak, hiszen hiába jobb egyik esetben a felmosási teljesítmény, adja magát a kérdés, hogy vajon kihasználjuk-e majd ezt a funkciót a gyakorlatban?

Emiatt nyilvánvalóan azt nevezhetjük jobbnak, és azt kell választanunk, ami a leginkább illeszkedik az igényeinknek. A fenti két termék tükrében így két tényezőt érdemes ehhez figyelembe vennünk!

Ha sok a hidegburkolat a lakásban

Amennyiben lakásunkban több a hidegburkolat, ezáltal zömmel inkább parketta, műpadló vagy éppen járólap van, és kevesebb a szőnyeg, akkor alighanem az S5 Max jobb választás lehet, hiszen ezeken a felületeken sokkal nagyobb hasznát vesszük a nedves feltörlésnek, mint a porszívózásnak.

Ezek a burkolatok pedig ideálisak ennek a funkciónak a kihasználásához! Persze akkor is ez a robotporszívó lehet a jobb döntés, ha nagyjából fele-fele arányban találunk szőnyeget és egyéb szilárd padlót a házban.

Ha sok a melegburkolat a lakásban

Sokkal inkább az S6 Pure lesz a jó döntés abban az esetben, ha a felmosást inkább mi magunk végeznénk el, esetleg alig pár négyzetméter olyan terület van a lakásunkban, ahol hasznosítani tudnánk. Ez a kis robot elsődlegesen inkább a porszívózásban nagyon erős, ha tehát nincs szükségünk a felmosás funkcióra, akkor jobban járunk vele.

Képes ugyanis felmosni a padlót, de közel sem olyan hatékonyan, mint az S5 Max, miközben hiányoznak a különféle beállítási lehetőségei is a funkció kapcsán, cserébe azonban némileg olcsóbb, és a porszívózási teljesítmény tekintetében ugyanolyan tulajdonságokkal büszkélkedhet.

Mi a Roborock S5 Max-ot ajánljuk

Természetesen nem maradunk teljesen pártatlanok így a cikk végére, ha már egyszer kérdést tettünk fel a címben, akkor arra illik válaszolunk is, így mi egyértelműen a Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívót ajánljuk a két változat közül.

Noha a megjelenés és a porszívózási tulajdonságok terén hasonló a két készülék, azonban a nedves feltörlés tekintetében össze sem lehet hasonlítani a kettőt, határozottan az S5 Max a jobb, és mivel cikkünk írásakor ez a modell ráadásul olcsóbb is, mint az S6 Pure, a döntés elég nyilvánvaló.