Szeretnéd még könnyebben megoldani a desszertkészítést? Ebben a cikkünkben hozunk neked néhány szuper Air Fryer süti receptet, amelyekkel meglepheted az egész családot és lenyűgözheted a barátaidat.
A meleglevegős sütők a legpraktikusabb konyhai gépek közé sorolhatóak, ez nem is meglepő, hiszen rengetegféle ételt készíthetünk a segítségükkel; tulajdonképpen minimális energiabefektetéssel elképesztő fogásokat hozhatunk létre.
A legjobb forrólevegős fritőz receptek cikkünkből bármikor inspirálódhatsz, ha úgy érzed, kifogytál az ötletekből. A jó hírünk, hogy ezúttal az édesszájúak kedvében járunk és ínycsiklandó süti recepteket hozunk.
Málnás kávétorta
Ki ne szeretné a friss gyümölcsös töltelékkel gazdagított kávés desszertet? A mennyei finomság megalapozza a hangulatot a vidám baráti találkozásokon, felpezsdíti a megszokott családi összejöveteleket. Érdemes kipróbálni és új színt vinni az egyszerű hétköznapokba is.
Hozzávalók:
Töltelékhez:
- ⅓ csésze cukor
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- 6 evőkanál áfonyalé/málnalé vagy víz
- 1 csésze málna (friss vagy fagyasztott)
- 1 teáskanál citromlé
A csésze egy 2,5 decis bögrét jelent, az evőkanál 15 g-nyi mennyiséget, míg a teáskanál 5 g-ot jelöl.
Kávétorta-alaphoz:
- 1 csésze liszt
- ½ csésze cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ csésze vaj kockázva
- 1 nagy tojás (enyhén felverve)
- ½ csésze tej
- ½ teáskanál vaníliakivonat
Feltéthez:
- 2 evőkanál vaj
- ¼ csésze liszt
- ¼ csésze cukor
- 2 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítés:
Töltelékhez:
Keverjük össze a cukrot, a kukoricalisztet és a málnalevet, amíg sima masszát nem kapunk. Ezután forraljuk fel közepes lángon. Főzzük, keverjük, amíg be nem sűrűsödik, körülbelül 1-2 percen át. Adjunk hozzá a gyümölcsöket és a citromlevet.
Tészta elkészítése:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót, fahéjat. Dolgozzuk el benne a vajat, hogy finom morzsalékos állagot kapjunk. Keverjük hozzá a tojást, a tejet és a vaníliakivonatot, míg végül homogén masszává áll össze.
Összeállítás:
Kenjünk meg egy 20 cm átmérőjű sütőformát (amely befér az Air Fryerbe) vajjal, terítsük el a tészta felét a formában.
Az előzőleg elkészített tölteléket oszlassuk el egyenletesen a tészta tetején, majd kanalazzuk a maradék tésztát a töltelék tetejére, szintén egyenletesen eloszlatva.
Melegítsük elő a készüléket 165°C-ra.
Süti tetejéhez:
Dolgozzuk össze a vajat a liszttel és a cukorral, keverjük hozzá a mandulát. Ezt a keveréket kenjük a tészta tetejére.
Helyezzük be a formát a készülék sütőtáljába, ezután pedig süssük aranybarnára, körülbelül 30-35 percig. A belsejét ellenőrizhetjük fogpiszkálóval, amennyiben középtájon már nem tapad rá nedves morzsa, kellően megsült a finom desszert.
Banános-mogyoróvajas brownie
Egyszerű, de mégis nagyszerű édesség, amelyet bármilyen alkalomból bevethetünk.
Hozzávalók:
- 2 érett banán
- 1/2 csésze mogyoróvaj
- 1/4 csésze kakaópor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1/4 csésze méz vagy juharszirup
- 1/4 csésze zabliszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- csipetnyi só
- opcionális ½ csésze dió, mogyoró (vágott)
Elkészítés:
A banánokat törjük össze egy tálban, majd dolgozzuk össze a mogyoróvajjal, a kakaóporral, a mézzel, a tojással, a zabliszttel, a sütőporral és a vaníliakivonattal. Adjunk hozzá egy csipetnyi sót.
Öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt formába, amely befér az Air Fryer sütőtáljába.
Süssük 160°C-on körülbelül 15-20 percig, amíg a brownie szépen megsül. Ellenőrizzük, hogy belül se maradjon nyers.
Mokkás muffin
Egy újabb különlegesség a kávéimádóknak, amellyel garantáltan elkápráztathatjuk a szeretteinket.
Hozzávalók:
- 1 csésze cukor
- ½ csésze hidegen főzött kávé
- ½ csésze repceolaj
- 2 nagy tojás
- 3 teáskanál almaecet
- 3 teáskanál vanília kivonat
- 1 csésze liszt
- ⅓ csésze kakaó
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
Kávés-csokis máz:
- 3 evőkanál tejcsokoládé (tört vagy reszelék)
- 3 evőkanál félkeserű csokoládé (tört vagy reszelék)
- 1/3 csésze vaj
- 2 csésze porcukor
- 2 evőkanál lehűtött kávé
- 1/2 csésze csoki reszelék
Elkészítés:
Melegítsük elő a készüléket 165°C-ra.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a cukrot, a kávét, az olajat, a tojásokat, az ecetet és a vaníliát.
Egy kisebb edényben pedig dolgozzuk össze a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót. Ezt fokozatosan adjuk hozzá a kávés keverékhez, amíg egyenletesen el nem oszlik benne.
Az Air Fryerhez alkalmas szilikon vagy papírral bélelt fém muffin formákba töltsük be a masszát háromnegyedig. Helyezzük el a formákat a forrólevegős sütő kosarában. Addig süssük, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta nem marad, körülbelül 11-13 percig.
Teljesen hagyjuk kihűlni, mielőtt kiszednénk a formákból. A mázhoz a csokoládét és a vajat a mikróban olvasszuk fel. Fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot és annyi kávét, hogy elérjük a kívánt sűrűséget. Rétegezzük a krémet a muffinok tetejére. Végül tetszés szerint díszíthetjük, szórhatunk rá akár fahéjat, csokireszeléket is.
Sajttorta Air Fryerben
A klasszikus könnyed finomság, amelyet oly sokan szeretnek. Tökéletes a forró nyári napokon, de a bekuckózós borongós estéken is.
Hozzávalók:
- 1 és 1/4 csésze Graham kekszmorzsa
- 1/3 csésze olvasztott vaj
- 1/4 csésze cukor
Töltelék / Tetejére:
- 2 csomag (225 g) krémsajt
- 2 nagy tojás (enyhén felvert)
- 2/3 csésze cukor
- 2 teáskanál vanília kivonat
- egy csipet só
- 1 csésze tejföl
- Tejszínhab, opcionálisan
Elkészítés:
Melegítsük elő 165°C-ra a készüléket.
Keverjük össze a Graham kekszmorzsát, a vajat és a cukrot. Nyomkodjuk a 20 cm-es tortaforma aljába 2,5 cm magasságig.
A töltelékhez verjük fel (habverővel) a krémsajtot és a tojásokat közepes sebességgel, 1 percig. Adjunk hozzá 1/3 csésze cukrot, 1 teáskanál vaníliát és a sót. Folytassuk a keverést, amíg homogén masszát nem kapunk. Ezután öntsük a kekszalapra.
Süssük, amíg a közepe megszilárdul, körülbelül 25-30 percig. A tetejéhez keverjük össze a tejfölt, a maradék cukrot és vaníliát egy kis tálban, amelyet ezután eloszlatunk a sajttorta tetején.
Süssük további 15 percig, majd hűtsük le egy rácsra helyezve (10 percig). Válasszuk le a sütit a formáról óvatosan egy éles késsel anélkül, hogy a formát felsértenénk.
Miután elkészült, legalább 3 órán át hagyjuk a hűtőszekrényben, de ha egy éjszakán át állni hagyjuk, még jobb. Tejszínhabbal tálaljuk.
Csokidarabos omlós keksz
Nem hiányozhat a palettáról a klasszikus csokis keksz sem, mely megörvendeztet minden kekszimádót.
Hozzávalók:
- 1/2 csésze vaj
- 1/2 csésze cukor
- 1/4 csésze barna cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 tojás
- 1/2 csésze liszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1 csésze tört csoki (M&M drazsékkal is színesíthetjük)
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a vajat, a cukrot és a barna cukrot, amíg egységes, homogén masszát nem kapunk.
Adjunk hozzá egy teáskanál vanília kivonatot és egy tojást, majd keverjük el alaposan.
Ezt követően keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. A száraz hozzávalókat adjuk a vajas keverékhez, majd végül a csokidarabokat is. Amint ezzel elkészültünk, formáljunk golyókat a tésztából, melyeket lapítsunk le (keksz formát nyerve). Helyezzük bele a forrólevegős fritőzbe, majd süssük 160°C-on 8-10 percig.
Banános batyuk
Megszokott ízek egy kicsit rendhagyó köntösben, banán helyett almával is elkészíthető, ízlésünk szerint.
Hozzávalók:
- 2 banán, felkockázva
- 1/4 csésze cukor
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál vaj
- 1 csomag leveles tészta
Elkészítés:
Keverjük össze a banándarabokat, a cukrot és a fahéjat. Olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a gyümölcsös keverékhez.
Vágjuk négyzetekre a leveles tésztát, majd helyezzük rájuk a banános keveréket. Hajtogassuk össze a tésztát, mintha kis batyukat formáznánk.
Süssük Air Fryerben 180°C-on, 15-18 percig.
Könnyed gyümölcsös süti
A gyümölcsös omlós sütemény villámgyorsan elkészíthető, körülbelül ilyen gyorsan el is fogyasztható.
Hozzávalók:
- 1 csésze liszt
- 1/4 csésze cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/4 csésze tejszín
- 1 tojás
- 1 csésze feldarabolt gyümölcs (alma, szilva)
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport és fahéjat egy tálban. Adjuk hozzá a tejszínt és a tojást, majd a gyümölcsdarabokat. Ezután formáljunk gombócokat a tésztából, és helyezzük a készülékbe, ezután süssük 180°C-on 8-10 percig.
Banánkenyér muffin
Egy újabb ízletes finomság mindazoknak, akik imádják a muffinokat.
Hozzávalók:
- 2 érett banán, villával összetörve
- 1/4 csésze olaj
- 1/2 csésze cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csésze liszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 csésze apróra vágott dió vagy csokoládé
Elkészítés:
Az összetört banánhoz adjuk hozzá az olajat, a cukrot, a tojást és a vaníliát. Egy másik edényben a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót keverjük össze.
Apránként adagoljuk a száraz összetevőket a nedves keverékhez, majd szórjuk bele a diót vagy csokireszeléket.
Kanalazzuk a tésztát a muffinformákba, majd helyezzük azokat az Air Fryerbe. Süssük 160°C-on 12-15 percig.
Mogyoróvajas keksz
A legjobb nasi, különösen kávé vagy tea mellé. Pörgős munkanapkon és sziesztázós hétvégeken is nagyszerű választás az édesség-éhségünk csillapítására.
Hozzávalók:
- 1/2 csésze mogyoróvaj
- 1/4 csésze vaj
- 1/2 csésze cukor
- 1/2 csésze barna cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 és 1/4 csésze liszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
Elkészítés:
Keverjük össze a mogyoróvajat, az olvasztott vajat, a cukrot és a barna cukrot, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliát. Dolgozzuk el egységesen az alkotóelemeket.
Egy másik edényben a lisztet, a szódabikarbónát és a sót dolgozzuk össze.
Kisebb adagokban adjuk hozzá a száraz összetevőket a nedves hozzávalókkal, majd formázzunk gombócokat a tésztából, kissé lapítsuk meg őket egy villával, hogy keksz formát kapjunk.
Süssük 160 °C-on 8-10 percig, amíg a kekszek aranybarnák nem lesznek.
Mézeskalács sütik
Nem csak az ünnepi időszakban élvezhetjük a mézeskalácsok karakteres ízét, bármikor megjutalmazhatjuk magunkat és meghittebbé varázsolhatjuk a közös családi időtöltést.
Hozzávalók:
- 1/2 csésze vaj
- 1/2 csésze méz
- 1/4 csésze cukor
- 1 tojás
- 2 és 1/4 csésze liszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A mikróban megolvasztott vajhoz keverjük hozzá a mézet és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojást. Egy másik tálban dolgozzuk össze a lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért, a fahéjat és a szegfűszeget.
Apránként adagoljuk a száraz összetevőket a nedves hozzávalókhoz, s amint homogén tésztává gyúrtuk, tegyük a mélyhűtőbe tíz percre. A kinyújtásnál ügyeljünk arra, hogy egységes vastagságúra nyújtsuk, ellenkező esetben a vékonyabb részek megéghetnek.
Szúrjuk ki a nekünk tetsző mézeskalácsformákkal, ezt követően a sütiket helyezzük az Air Fryer kosarába, és süssük 160 °C-on 8-9 percig.
Máris kedvet kaptál az Air Fryeres sütögetéshez? A legjobb forrólevegős sütőkről szóló vásárlási tanácsadónkból mindent megtudhatsz, ha beszereznél egy szuper készüléket!