Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

A legjobb forrólevegős fritőz (Air Fryer) receptek

Sokan azért nem mernek airfryert vásárolni maguknak, mert attól tartanak, hogy ez a modern háztartási gép kihasználatlan marad a konyhában.

Márpedig a forrólevegős fritőz tesztjeinkből is kiderült, hogy ma már nagyon sokféle típus elérhető a hazai boltok kínálatában, így a legkülönfélébb igényeknek megfelelő, változatos megjelenésű és sokoldalú termékek közül tudunk válogatni magunknak.

A bő olajban kisütött ételek helyett a forrólevegős fritőzök azonban nem csak a sültkrumpli és a rántott hús egészségesebb alternatítváit képesek az asztalra varázsolni. Rengeteg sós és édes fogást készíthetünk el egy airfryerben, és típustól függően akár aszalásra, lekvár- és joghurtkészítésre vagy kenyérsütésre is alkalmasak.

Néhány modellhez a gyártók is kínálnak online elérhető vagy nyomtatott receptfüzetet, de sajnos sokszor csak angol nyelven. Ezért összegyűjtünk néhány nagyon egyszerű és gyors receptet, hogy kedvet csináljunk a kísérletezéshez és megmutassuk, mennyire sokféle étel elkészíthető a forrólevegős fritőz segítségével.

Amennyiben vegán vagy vegetáriánus étrendet követsz, tekintsd meg kapcsolódó anyagainkat:

Vegán forrólevegős fritőz receptek

Zöldséges forrólevegős fritőz receptek

Parmezános csirkemell készítése forrólevegős fritőzben

Ha szeretnénk feldobni egy egyszerű, de nagyon frappáns módon a csirkehúst, akkor ezt a receptet érdemes kipróbálnunk. Nincs benne semmiféle varázslat, a végeredmény mégis mennyei!

Hozzávalók (4 fő részére)

  • 2 nagy, bőr nélküli filézett csirkemell
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1/3 csésze liszt
  • 2 nagy tojás
  • 1 csésze panko zsemlemorzsa
  • 1/4 csésze frissen reszelt parmezán
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1/2 teáskanál törött pirospaprika 
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1 csésze marinara szósz
  • 1 csésze reszelt mozzarella 
  • frissen vágott petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

A csirkemellet óvatosan szeljük fel pillangóvágással, hogy 4 vékony szeletet kapjunk. Fűszerezzük meg mindkét oldalát sóval és borssal.

Öntsünk lisztet egy mélytányérba, tegyünk hozzá egy nagy csipet sót, néhány szem őrölt fekete borsot. Egy másik mélytányérban verjük fel a tojásokat. Egy harmadik mélytányérban pedig keverjük össze a panko zsemlemorzsát, parmezánt, oregánót, pirospaprikát és a fokhagymaport.

A csirkeszeletek egyenként először forgassuk bele a lisztbe, rázzuk le a felesleget. Majd mártsuk bele a tojásba, csöpögtessük le, és végezetül forgassuk meg a panko morzsakeverékben. Óvatosan nyomkodjuk rá a keveréket, hogy a szelet mindkét oldalára jól ráragadjon.

Ezt követően melegítsük elő a forrógőzös fritőzt 200 °C fokra. A légsütő kosarában egy rétegben helyezzük el a csirkeszeleteket. Ha nem férnek el, ne tegyük őket egymásra, inkább több adagban készítsük el. Süssük a húsokat 200 °C fokon, egyszer megfordítva, oldalanként 5 percig. Ezt követően jöhet a csirkehús tetejére a marinara szószt és a reszelt mozzarella. Folytassuk a sütést 200 °C fokon, körülbelül 3 percig, amíg a sajt megolvad és aranyszínűvé válik.

Tálaláskor díszítsük friss petrezselyemmel.

Spenótos, kecskesajtos omlett készítése forrólevegős fritőzben

Nem is kezdhetnénk tartalmasabban a napot egy finom reggelivel. Ez a forrólevegős fritőzben elkészíthető omlett pedig jó okot adhat arra, hogy hétvégén is korábban kikeljünk az ágyból. De a sokáig lustálkodók se aggódjanak, nyugodtan fogyaszthatjuk brunch-ként.

Hozzávalók (1 fő részére)

  • olívaolajos főzőspray
  • 3 nagy tojás
  • 2 evőkanál tej
  • frissen őrölt fekete bors
  • 3 evőkanál felolvasztott és jól kinyomkodott spenót apróra vágva
  • 3 evőkanál apróra vágott pirospaprika
  • 1 evőkanál morzsolt kecskesajt

Elkészítés

Kenjünk ki egy 18 cm nagyságú tapadásmentes kerek tortaformát zsiradékkal vagy sütőspray-vel. Egy közepes tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, egy nagy csipet sót, ízlés szerint őrölt fekete borsot és keverjük jól össze.

Öntsük a tojásos keveréket az előkészített formába. A keverék felére helyezzük rá a spenótot és a pirospaprikát. Óvatosan tegyük a tortaformát a légsütő kosarába. Süssük 180 °C fokon, amíg a tojás elkészül, körülbelül 6-8 percig.

Ha ezzel megvagyunk, vegyük ki a tortaformát a fritőzből. Tegyük a zöldségek tetejére a kecskesajtot. Egy spatula segítségével hajtsuk félbe a tojást, úgy, hogy, az egyik fele betakarja a tölteléket. Csúsztassuk az omlettet a formából egy tányérra. Tálalhatjuk friss zöldségekkel. Jó étvágyat hozzá!

Tofu készítése forrólevegős fritőzben

Nemcsak húsok, zöldségek sülnek tökéletes állagúra a forrólevegős fritőzben, hanem a tofu is! Ha a tofu étrendünk visszatérő szereplője, többféle módon elkészíthetjük ebben a sütőben. Kezdésnek mi ezt a receptet ajánljuk.

Hozzávalók (3-4 fő részére)

Tofuhoz:

  • 1 kemény tofutömb, 3-4 cm nagyságú kockákra vágva
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 teáskanál szezámolaj
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál csípős vagy füstölt paprikapor
  • 1/2 teáskanál hagymapor
  • 1/2 csésze kukoricakeményítő
  • bors
  • olívaolajos főzőspray
  • 1/4 csésze majonéz  
  • 1/4 csésze thai édes chiliszósz
  • 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 2 evőkanál sriracha chili szósz

Tálaláshoz:

  • párolt fehér rizs
  • szeletelt újhagyma 
  • szezámmag 

Elkészítés

Vágjuk fel 3-4 cm nagyságú kis kockákra a tofut. Vegyünk elő egy nagy tálat, és abban keverjük össze a tofut, a szójaszószt, a szezámolajat, a fokhagymaport, a paprikát és a hagymaport. Fedjük le a tálat, és legalább 20 percig vagy legfeljebb 1 óráig tegyük a hűtőbe.

Eközben egy közepes tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt, 1 teáskanál sót és 1/4 teáskanál őrölt fekete borsot. Majd dobjuk a tofut ebbe a keverékbe, jól forgassuk meg, és a felesleget rázzuk le róla.

Ezután jöhet a sütés. Ha szükséges, süssük több adagban a tofut, figyeljünk, hogy a forrólevegős fritőz kosarába csak egy szint kerüljön. Miután elhelyeztük őket, fújjunk rá a főzőspray-ből. Süssük 200 °C fokon körülbelül 15 percig, amíg ropogós és aranybarna nem lesz. Félidőben forgassuk meg, hogy minden oldala jól átsüljön.

Ezt követően egy nagy tálban keverjük össze a majonézt, az édes chiliszószt, a fokhagymát, a sriracha szószt és a sót. Ha ez megvan, tegyük a tofut a szószba és jól forgassuk meg benne.

Tálaláskor tegyünk a tányérra egy adag rizst, rá a tofut, majd a tetejére szórjunk szezámmagot és aprított újhagymát. 

Gluténmentes mogyoróvajas keksz forrólevegős fritőzben

Ha édességre vágyunk, de nincs kedvünk sok összetevős és nehezen elkészíthető receptekkel bajlódni, próbáljuk ki ezt a gluténmentes csokoládédarabkás süteményt. Desszertként tökéletes, de magában is megállja a helyét! 

Hozzávalók (körülbelül 24 darabhoz)

  • 1 nagy tojás
  • 1 csésze krémes mogyoróvaj
  • 1/3 csésze barnacukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • csoki pasztilla vagy aprított étcsokoládé (ízlés szerinti mennyiségben:)

Elkészítés:

Egy közepes méretű tálban verjük fel a tojást. Adjuk hozzá a mogyoróvajat, a barnacukrot, a vaníliakivonatot, a szódabikarbónát és a sót. Keverjük addig, amíg a massza összeáll, és kissé besűrűsödik. Ezt követően mehetnek bele a csokoládédarabkák.

Egy evőkanálnyi mennyiségű masszából készítsünk golyókat. Lapítsuk ki őket körülbelül 3-4 centi vastagságú korongokká. Tegyük őket egy tányérra.

Béleljük ki a légsütő kosarát fóliával, hagyva egy nagyjából 5 centis többletet a két ellentétes oldalon. Helyezzük a süteményeket a kosárra, egymástól körülbelül 2 cm távolságra. Süssük a süteményeket 180 °C fokon 5-7 percig, amíg megbarnulnak. Ha kész, óvatosan vegyük ki a fóliát a süteményekkel együtt a légsütő kosarából. Tegyük át őket egy rácsra, és mielőtt elfogyasztanánk, hagyjuk teljesen kihűlni.

Fánk sütése forrólevegős fritőzben

Készítsünk fánkot kevés olajjal! És bár a végeredmény textúrája egy kicsit más lesz, az íze viszont ugyanolyan finom, mint a klasszikusé. 

Hozzávalók (6-8 fő részére)

A fánkhoz:

  • 125 ml langyos tej
  • 50 g sótlan vaj, felolvasztva és langyosra hűtve
  • 7 g tasak instant élesztő
  • 60 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 275 g sima liszt
  • ½ teáskanál őrölt fahéj (elhagyható)
  • 1 felvert tojás

A mázhoz:

  • 125 g porcukor
  • 3 evőkanál tej
  • ¼ teáskanál vaníliakivonat
  • ízesítés nélküli olaj

Elkészítés

Keverjük össze a tejet, az olvasztott vajat, az élesztőt, 1 teáskanál cukrot és a vaníliakivonatot egy botmixer táljában. Hagyjuk állni lefedve meleg helyen 8-10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

Egy másik tálban keverjük össze a maradék cukrot, a lisztet, ½ teáskanál sót és a fahéjat. 

Majd verjük fel a tojást és tegyük hozzá a tejes keverékhez, és ehhez öntsük a száraz hozzávalókat. Tésztakampóval közepes sebességen dolgozzuk össze 5-8 percig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz. Ha kézzel dolgozunk, gyúrjuk 10-12 percig. Nagyon ragacsos tésztáról van szó, ezért legyünk türelmesek vele. 

A kapott tésztát helyezzük át egy enyhén kiolajozott tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen másfél óráig, amíg a tészta kétszer akkora nagyságú lesz. Ezt követően tegyük a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk ki körülbelül 1,5 cm vastagságúra.

Fánkszaggatók segítségével szaggassuk ki a fánkokat. A fánkok közepét is használjuk fel, gyúrhatunk újra belőle egy-egy fánkot. Ha megvagyunk, rakjuk őket egy kibélelt sütőlapra és takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Hagyjuk kelni 40 percig vagy egy éjszakán át a hűtőszekrényben. A fánkok jobban megtartják a formájukat, ha hűtőben kelesztjük őket. 

Majd jöhet a sütés. Tegyünk 2-3 fánkot a légsütő kosarába, és 180 °C fokon süssük őket 5-6 perc alatt aranyszínűre. Ne felejtsük, hogy egyes légsütők erősebb hőt termelnek, ezért folyamatosan ellenőrizzük, hogy a fánkok ne égjenek meg. Ha kész, vegyük ki a kosárból, hagyjuk kihűlni egy rácson, és süssük meg a többi fánkot. 

A forrólevegős sütő kosár aljára helyezhetünk sütőpapírt, hogy a fánkok biztosan ne ragadjanak le és a kosár formája miatt ne legyenek mélyédesek a végeredményen. 

Amíg az utolsó adag fánk sül, szitáljunk porcukrot egy tálba, és keverjük hozzá a tejet, illetve a vaníliakivonatot. Amikor a fánkok kihűltek, mártsuk mindegyik tetejét a mázba. Hagyjuk a rácsokon pihenni, amíg a máz megszilárdul. A legjobb aznap elfogyasztani, de légmentesen záródó edényben akár 24 órán át is eláll.

Mozzarella falatok készítése forrólevegős fritőzben

Főételként, de akár nassoláshoz egyaránt tökéletesek ezen az ínycsiklandó mozzarella falatok. Ráadásul megéri otthon elkészíteni, mert sokkal finomabb lesz, mint a félkész verziója!

Hozzávalók (4-6 fő részére)

  • 50 dkg mozzarella
  • 3 nagy tojás
  • 1 evőkanál víz
  • 1/2 csésze zsemlemorzsa
  • 1/2 césze panko zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • 1/4 teáskanál fokhagymapor
  • 1/4 teáskanál füstölt paprika
  • 1/3 csésze liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt fekete bors
  • tapadásmentes főzőspray
  • marinara szósz a tálaláshoz

Elkészítés

A sajtot vágjuk körülbelül 1 cm vastagságú és egyforma hosszúságú szeletekre. Tegyük félre.

Keverjük össze a tojásokat és a vizet egy mélytányérban. Egy másik mélytányérban keverjük össze a zsemlemorzsát, a panko morzsát, az olasz fűszereket, a fokhagymaport és a paprikát. Egy harmadik mélytányérba pedig mehet a liszt, a só és a bors.

Ezt követően mártogassuk a sajtrudakat először a tojásba, majd a lisztes keverékbe. Ezután újra mártsuk a tojásba, majd a zsemlemorzsás keverékbe. Nyomkodjuk rá jól, hogy rajta maradjon a bunda.

Helyezzük a sajtrudakat egy sütőpapírra, majd 30 percre tegyük a fagyasztóba. Ha letelt a fél óra, vegyük ki őket, és mártsuk bele újra a tojásba, majd a zsemlemorzsa keverékben és nyomkodjuk rá jól. Fagyasszuk le újra 30 percig.

Melegítsük elő a forrólevegős fritőzt 200 °C fokra. Fújjuk be a fritőz kosarát és a fagyasztott sajtrudakat főzőspray-vel. Rakjuk egy rétegben egymás mellé a sajtrudakat a sütő kosárába. Süssük őket 6-7 percig, míg aranybarnák és ropogósak lesznek. Figyeljünk arra, hogy nehogy túlsüljenek, mert különben a sajt kifolyik.

Tálaljuk melegében marinara mártással! 

Kínai tekercs készítése forrólevegős fritőzben

Ha szeretjük a kínai konyha ízeit, ezzel a tekercs recepttel nem lövünk mellé. A forrólevegős fritőznek hála nagyon könnyen elkészíthetők. 

Hozzávalók (4-6 fő részére)

  • 225 g darált sertéshús
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 4 csésze káposztasaláta keverék
  • 1/2 csésze gyufaszálakra vágott sárgarépa
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 3 zöldhagyma, felszeletelve
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 2 teáskanál rizsecet
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/8 teáskanál kínai ötfűszer-keverék
  • 12 tavaszi tekercs tésztalap
  • tapadásmentes főzőspray
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • édes chiliszósz vagy csípős mustárszósz a mártáshoz

Elkészítés

Melegítsük fel a szezámolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a sertéshúst, és süssük körülbelül 4 percig, addig, amíg a hús szétmorzsolódik és jól átsül. Tegyük hozzá a káposztasalátakeveréket, a sárgarépát, a gyömbért és a fokhagymát. Süssük további 2-3 percig, vagy amíg a káposzta megfonnyad. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a zöldhagymát, a szójaszószt, az ecetet, a borsot, a sót és a kínai ötfűszer-keveréket. Rakjuk át egy tányérra, és hagyjuk kissé kihűlni.

Tegyünk egy tésztalapot egy száraz munkafelületre. Helyezzük el úgy, hogy egy-egy sarka lefele és felfele nézzen. Kanalazzunk a közepére körülbelül 1/3 csészényi mennyiséget a darálthúsos keverékből. 

Mártsuk az ujjainkat vízbe, nedvesítsük meg a tekercs tésztalap szélét. Hajtsuk be először a bal, majd a jobb oldalát középre, ezt követően hajtsuk az alsó sarkát a közepére. Tekerjük az egészet a felső sarka felé egy szoros hengert alkotva. Nyomkodjuk meg a széleit, hogy jól lezárjuk a tekercset. 

Tegyük egy tányérra, és fedjük le tiszta, száraz konyharuhával. Ismételjük meg ezt a folyamatot, amíg a tésztalap és húsos keverék el nem fogy.

Melegítsük elő a forrólevegős fritőzt 180 °C fokra. Fújjuk be a légsütő kosarát főzőspray-vel. Kenjük be a tekercsek tetejét olívaolajjal. Helyezzük a tekercseket 3 adagban (egyszerre 4 db) a sütő kosarába, és süssük 7 percig. Félidőnél fordítsuk meg őket, kenjük be még egy kis olajjal és süssük tovább 2 percig.

Tálaljuk a választott mártással.

Falafel készítése forrólevegős fritőzben

Legyen szó pitáról, köretről vagy főzelékről, ez a fehérjedús étel jó kiegészítője lesz minden vegetáriánus, de akár húsos fogásnak egyaránt.

Hozzávalók (4 fő részére, 3 falafel golyó/fő mennyiséggel számolva)

  • 1 konzerv csicseriborsó (400g), megmosva, lecsöpögtetve
  • 1 vöröshagyma, négy részbe vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, durvára vágva
  • 1/3 csésze apróra vágott petrezselyem
  • 1/3 csésze felaprított koriander
  • 1/3 csésze apróra vágott újhagyma
  • 1 teáskanál kömény
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/8 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4 evőkanál liszt
  • olívaolajos főzőspray

Tálaláshoz (választható)

  • hummusz
  • szeletelt paradicsom
  • szeletelt uborka
  • vékonyra szeletelt lilahagyma
  • pita
  • tahini

Elkészítés

Szárítsuk meg egy papírtörlőn a megmosott, lecsepegtetett csicseriborsót.

Rakjuk a hagymát és a fokhagymát egy acélkéssel felszerelt konyhai robotgép táljába. Adjuk hozzá a petrezselymet, az újhagymát, a koriandert, a köményt, a sót és az őrölt pirospaprikát.

Dolgozzuk mindezt össze a robotgéppel 30-60 másodpercig, majd adjuk hozzá a csicseriborsót, és 2-3 alkalommal pépesítsük, amíg éppen csak összekeveredik, de nem pürésedik.

Ekkor tegyük hozzá a sütőport, a lisztet, és egy spatulával keverjük bele a tál oldalára ragadt masszát, majd 2-3 alkalommal dolgozzuk még a robotgéppel össze.

Helyezzük át a kapott masszát egy tálba, és lefedve rakjuk a hűtőbe 2-3 órára.

Ha letelt az idő, formázzunk a keverékből 12 falafel golyót. Amennyiben túl ragacsosnak ítéljük, lisztezzük be a kezünket és a munkafelületet.

Melegítsük elő a forrólevegős fritőzt 180 °C fokra. Fújjuk be a falafel golyókat olajspray-vel. Süssük őket egy rétegben a sütő kosarában 14 percig, míg aranybarnára nem sül. Félidőben ne felejtsük el megfordítani őket.

Tálaljuk pitában, friss zöldségekkel, humusszal és tahinivel.

Sütőtökkrémleves készítése forrólevegős fritőzben

A forrólevegős fritőz sokszínűségének köszönhetően még egy krémleveshez is remekül elő tudunk készülni vele, megkönnyítve a főzési folyamatokat. Ezzel a megoldással nem utolsó sorban pedig időt is spórolhatunk!

Hozzávalók (4 fő részére)

A leveshez:

  • 2 db 200 g sütőtök, hámozva, 2,5 cm darabokra szeletelve
  • 2 közepes sárgarépa, szintén 2,5 cm nagyságú darabokra vágva
  • 1 nagy hagyma, 1 cm vastag szeletekre vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, 2 egészben és 2 vékonyra szeletelve
  • 1 chili paprika, kimagozva
  • 4 szál friss kakukkfű
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál tökmag
  • 1/4 teáskanál piros paprika

A tálaláshoz: 

  • tejföl 
  • pirított tökmag vagy pirított kenyérkockák

Elkészítés

Egy nagy tálban keverjük össze a tököt, a sárgarépát, a hagymát, az egész fokhagymagerezdeket, a chilit, a kakukkfűvet, a 2 evőkanál olajat és a 3/4 teáskanál sót. Tegyük át a kapott keveréket a légsütő kosárba, és 200 °C fokon, a kosarat időnként megrázva süssük 30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ezt követően vegyük ki belőle a kakukkfűvet.

Amíg a zöldségek sülnek, egy kis serpenyőben, közepes hőmérsékleten forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat. Rakjuk bele a felszeletelt fokhagymát, és süssük addig, amíg enyhén barnulni kezd a széle. Adjuk hozzá a tökmagot, a piros paprikát és egy csipet sót, és süssük további 1 percig. Ha kész, helyezzük át egy tálba.

Miután megsültek a zöldségek, 1/2 csésze sütőtök kivételével, tegyük át a zöldségeket egy turmixgépbe. Adjunk hozzá 1 csésze vizet, és kezdjük el pürésíteni. Fokozatosan adjunk hozzá további 3 csésze vizet, és pűrésítsük a levest simára. Ha szükségesnek érezzük, felforralhatjuk a levest egy lábasban. 

Tálaljuk tejföllel, a fűszeres tökmaggal, pirítóssal és a maradék sült tökkel.

Mediterrán csirke bowl forrólevegős fritőzben készítve

Fénykorát élik a buddha bowl-ok, de nem hiába, hiszen ez a magyarul fordítva „buddha tál” az összes szükséges tápanyagot tartalmazza, amit egy étkezés során érdemes bevinnünk a szervezetünkbe. Hoztunk egy csirkés változatot, ami egyszerűen elkészíthető a forrólevegős fritőzben.

Hozzávalók (2-4 fő részére)

  • 450 g csontozott, bőr nélküli csirkemell, 3-4cm nagyságú darabokra szeletelve
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál őrölt szömörce
  • bors
  • 1 doboz szőlő- vagy cseresznyeparadicsom
  • 1 közepes hagyma, durvára vágva
  • 1 csésze kuszkusz
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1/4 csésze friss kapor
  • morzsolt feta

Elkészítés

Egy nagy tálban keverjük össze a csirkét az olajjal, az oregánóval, az őrölt szumákkal és ½ teáskanál sóval, illetve borssal. Adjuk hozzá a félbevágott paradicsomokat és a felszeletelt hagymát, majd forgassuk mindezt jól össze.

Tegyük a keverékünket egyenletesen egy rétegbe a légsütő kosarába, és 200 °C fokon, a kosarat időnként megrázva, süssük 15-20 percig. Egészen addig, amíg a csirke aranybarnára a sül. 

Közben keverjük össze a kuszkuszt a citromhéjjal, és készítsük el a csomagoláson található utasítások szerint. Ha kész, keverjünk rajta villával, és tegyük bele a citromlevet, illetve a 2 evőkanál kaprot. 

Helyezzünk a kuszkuszból egy adagot egy tányérra, rá mehet a zöldséges csirkéből, és kanalazzuk hozzá a légsütő alján összegyűlt levet. Szórjunk a tetejére még kaprot, fetasajtot. Tálaljuk citromszeletekkel.

Lazacfilé forrólevegős fritőzben

A lazac nem csupán egy különlegesen finom étel, de számtalan értékes ásványi anyagot, fehérjét, omega-3-zsírsavat is tartalmaz. Tévhit, hogy nehezen elkészíthető, hiszen ma már csak egy forrólevegős fritőzre van szükségünk, és fogyaszthatjuk is a kedvenc halételünket. 8-10 perc alatt kész van az ebédünk vagy a vacsoránk! 

Hozzávalók

  • 4 lazacfilé bőrrel vagy eltávolítva
  • fél evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só és egyéb fűszerek

Elkészítés

A lazacfilé gyönyörűen megsül a forrólevegős fritőzben. Első lépésként a kívánt fűszereket egy tálban összekeverjük, majd egy tányérra szórjuk. Ezt követően a lazacfilét bedörzsöljük egy kevés olívaolajjal, majd beforgatjuk a fűszerbe, hogy mindenhol érje.

A lazacfilét belehelyezzük az airfryerbe, majd 5-8 percig sütjük 180 fokon, amíg meg nem puhul. Ha a lazacfilé nagyobb, akkor kicsit hosszabb ideig kell sütni, de érdemes 1-2 percenként ráellenőrizni. 

Muffin forrólevegős fritőzben

Lássuk be, hogy a muffinkészítés pofonegyszerű feladat, de most a forrólevegős fritőz segítségével akár 15 perc alatt is elkészíthetjük a kis süteményeket a saját ízlésünk szerint. 

Hozzávalók

  • 1 tojás
  • 60 ml növényi olaj
  • 75 g natúr joghurt
  • 1 evőkanál tej
  • 100 g porcukor
  • 150 g sütőporral kevert liszt
  • ¼ kanál szódabikarbóna 

Elkészítés:

A muffinkészítés első lépése a forrólevegős fritőzben, hogy a sütőt 160 fokra előmelegítjük 2 percig. Közben nagy tálban összekeverjük az olajat, a joghurtot, a tojást és a tejet, majd belekeverjük a cukrot, a lisztet és a szódabikarbónát. Ezt az egészet jól összedolgozzuk. Ízlés szerint tehetünk még bele gyümölcsöt, például áfonyát, meggyet vagy villával megtört banánt, de akár magvakat vagy csokoládé darabkákat is.

A keveréket szilikon sütőformába kanalazzuk nagyjából a forma háromnegyedéig, majd betesszük a légsütő kosárba. Egyszerre körülbelül 6-8 db muffin készíthető el. A sütik kb. 12-15 percig sülhetnek, ameddig szép aranybarnára dagadnak. Hasznos tipp: fogpiszkáló segítségével tesztelhetjük, hogy mikor sült át a muffin tésztája.

Zöldbab forrólevegős fritőzben

A zöldbab remek köret lehet az ételünk mellé egy könnyed vacsoránál. Csak meglocsoljuk egy kis mennyiségű olívaolajjal és fűszerekkel, és már mehet is a légsütőbe.

Hozzávalók

  • fél kiló zöldbab
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só és feketebors ízlés szerint
  • citromszeletek a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés

Vágjuk le a megmosott és letörölgetett zöldbab szárát, a vékony végét nem szükséges, ha még friss a zöldségünk. A zöldbabot behelyezzük egy nagy tálba, majd jól megforgatjuk az olívaolajban, sóban és feketeborsban. Ezután a forrólevegős fritőzben elkezdhetjük sütni 190 fokon 10-12 percig, de félúton fontos, hogy egy kicsit összerázzuk a babot a légsütő kosárban. Körülbelül 15 perc alatt elkészül.

+1 tipp a tökéletes ételhez

A legfontosabb szabály: nem árt, ha zsúfolt a kosár! Ha egy kiló zöldbabot egyszerre teszünk a kosárba, akkor egy kis gőz keletkezik, ami elősegíti, hogy a bab átsüljön a közepén, miközben megőrzi némi textúráját és ropogósságát.

Sajtburger forrólevegős fritőzben

Ha elegünk van a gyorséttermi változatból, most mi magunk is elkészíthetjük otthon a világ legjobb sajtburgerét a forrólevegős fritőz segítségével. A sajtburger a légsütőnek hála tökéletesen lédús marad! A recept 4 darab sajtburger elkészítését írja le:

Hozzávalók

  • 0,5 kg darált marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 evőkanál, alacsony nátriumtartalmú szójaszósz
  • reszelt sajt (ízlés szerint)
  • 4 db hamburgerzsemle
  • ízlés szerint sült bacon, majonéz, saláta, paradicsom, és vékonyra szeletelt lilahagyma is tökéletesen passzol az ételhez.

Elkészítés

Egy nagy tálban keverjük össze a marhahúst, a fokhagymát és a szójaszószt. Formázzunk 4 pogácsát és lapítsuk le. Fontos, hogy mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Ezután két pogácsát helyezhetünk a légsütőbe, majd 190 fokon sütjük mindkét oldalát 4-4 percig. Ha kivettük azonnal megszórjuk a sajttal, majd megismételjük a folyamatot a maradék két pogácsával.

A hamburgerzsemlét megkenhetjük majonézzel, majd tehetünk a tetejére salátát, paradicsomot és fokhagymát a saját ízlésünk szerint. A laktató ebéd vagy vacsora érdekében süssünk ki hozzá egy kis sültkrumplit is a forrólevegős fritőzben! 

Banánkenyér forrólevegős fritőzben 

A banánkenyér akár reggelire is tökéletes ötlet, hiszen pillanatok alatt pofonegyszerűen elkészíthető a forrólevegős fritőzben! A legfontosabb szabály itt is, hogy kizárólag érett banánt használjunk fel. 

Hozzávalók

  • 2 közepes méretű banán
  • ¼ csésze cukor
  • olívaolaj 
  • liszt
  • szódabikarbóna
  • +1 opcionális tipp mehet bele egy fél csésze csoki, darált dió vagy apróra vágott datolya

Elkészítés

Egy nagy keverőtálban villával (vagy krumplinyomóval) pépesítjük a banánt. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, az olajat és a szódabikarbónát. Fontos, hogy simára keverjük össze.

A forrólevegős fritőzt előre melegítsük fel 160 fokra, majd öntsük a keveréket egy sütőpapírral kibélelt négyzetes formába. Helyezzük a formát a légsütőbe, és süssük nagyjából 30 percig. Egy fogpiszkáló vagy hurkapálca segítségével ellenőrizhetjük, hogy biztosan jól átsült-e. Miután kész van, hagyjuk pár percig még a formában, majd vegyük ki, hogy teljesen kihűljön.

Sült csirkecomb forrólevegős fritőzben

Az emberek többsége imádja a sült csirkecombot, emiatt lényegesnek tartjuk elsőként kiemelni, hogy ez az étel akár forrólevegős fritőzben is elkészíthető, méghozzá sokkal egyszerűbben, mint más egyéb konyhai eszközben.

Hozzávalók

  • 1kg csirkecomb
  • 2 evőkanál étolaj
  • ízlés szerint fűszerkeverék

Elkészítés

Hogy ízletes sült csirkecombokat kapjunk az olaj nélküli fritőzben, fontos lesz mindenekelőtt a hús megfelelő előkészítése. Ehhez érdemes akár már előző este behinteni a megfelelő fűszerkeverékkel és állni hagyni a hűtőben, de ha közvetlenül sütés előtt 30-40 perccel elvégezzük ezt a műveletet, akkor is jó eredményt kaphatunk.

Mielőtt a combokat betesszük a gépbe, két evőkanál étolajat dörzsöljünk szét a húsokon – készíthetünk akár étolajos pácot is a fűszerkeverékből, ha úgy egyszerűbb –, majd a combokat helyezzük be a forrólevegős fritőz sütőfelületére. A gépet 180 Celsius fokra állítva a csirke 30-35 perc alatt ropogós aranybarnára süthető.

Mirelit sültburgonya elkészítése forrólevegős fritőzben

Természetesen a csirkecombot nem jó önmagában fogyasztani, kenyérrel pedig nem a legegészségesebb, éppen ezért fontos lehet, hogy megtanuljunk köretet is készíteni a forrólevegős fritőzben. A lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen, ugyanakkor az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb alternatíva a mirelit krumpli használata, amit rendkívül egyszerű lesz kisütni egy ilyen géppel.

Hozzávalók

  • 1 csomag fagyasztott hasábburgonya
  • ízlés szerint só és egyéb fűszerek

Elkészítés

A mirelit sültburgonya előnye a házilag frissen szeletelt típushoz viszonyítva, hogy már nem kell hozzá extra olajat adni, noha friss krumpli esetén is maximum 2-3 evőkanállal, így a végeredmény garantáltan nem úszik majd az olajban. A kisütés első lépése egy forrólevegős fritőznél az lesz, hogy a gépet 200 Celsius fokra előmelegítjük.

Amint ezzel megvagyunk, a hasábburgonyát a fritőz kosarába öntjük. Hogy mennyit, az nyilván függ a kosár méretétől, valamint attól is, hogy hány főnek szeretnénk ételt készíteni. Ezt követően nincs más teendőnk, mint a 15-20 perces maximális sütési idő alatt 5 percenként egyszer alaposan összerázni a kosár tartalmát, hogy minden krumpli alaposan átsüljön. Ha elkészült, sózzuk meg és már mehet is a tányérra.

Kenyérsütés forrólevegős fritőzben

Hogy egy forrólevegős fritőz mennyire sok speciális étel elkészítésére alkalmas, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy akár még kenyeret is süthetünk vele, ami ráadásul lényegesen egészségesebbé tehető, mint a bolti változat – például teljes kiőrlésű liszttel és így tovább.

Hozzávalók

  • 125g liszt
  • 25g vaj
  • 50ml tej
  • 2-3g élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • ízlés szerint cukor és só

Elkészítés

A meleglevegős fritőzben történő kenyérsütés első lépése, hogy az imént megnevezett hozzávalókat alaposan összedagasztjuk egy edényben. Ha elkészültünk és egységes állagú nyers tésztát kaptunk, akkor tegyük egy edénybe, majd meleg helyiségben, letakarva hagyjuk kelni egy kicsit.

Közben nézzük meg, hogy van-e külön kiegészítője az olaj nélküli fritőzünknek a tésztákhoz, legyen szó kenyérről vagy süteményekről. Ha nincs, használjuk a gép tálszerű elemét, amit vajazzunk meg egy kicsit, majd tegyük bele a dagadó tésztát. Egy jó órával a dagasztást követően vagdossuk meg egy kicsit a tészta felső részét, majd zárjuk be a fritőzbe, aztán 200 Celsius fokon süssük meg.

Először csak 10 percig hagyjuk benne a fritőzben, majd ekkor kenjünk meg egy kis vajjal a tetejét, és tegyük vissza. Változatlan hőfokon további 10-15 percig süssük, majd állítsuk le a gépet és hagyjuk benne pár percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni és már kenhetjük is az isteni lekváros kenyeret a családnak.

Fasírt készítése forrólevegős fritőzben

Természetesen nemcsak különlegességeket, hanem olyan hétköznapi ételeket is könnyedén el lehet készíteni a forrólevegős fritőzben, mint a fasírt, amit tálalhatunk az imént taglalt kenyérrel vagy a korábban bemutatott sült krumplival is akár.

Hozzávalók

  • félkiló darált hús
  • 2db zsemle
  • 1db hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1db tojás
  • ízlés szerint fűszerek (pirospaprika, kömény, só és bors)

Elkészítés

Elsőként a hagymát felaprítjuk, majd egy nagyon kevés olajon üvegesre futtatjuk a tűzhelyen. Ha kész, a két zsemlét vízbe mártjuk, majd amennyire ez lehetséges, kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet, hogy csak nedves legyen.

A hagymát és a vizes zsemlét összeborítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük, a végén pedig ráütjük a tojást. Az egészet nagyon alaposan összegyúrjuk.

A forrólevegős fritőz sütőtáljába egy kiskanál étolajat teszünk, majd eloszlatjuk, hogy mindenhová egyenletesen kerüljön. Egy kis tálba prézlinek valót öntünk, hogy a masszából gyúrt kis húsgolyókat a fritőzben való elhelyezés előtt meghempergessük benne.

A kis golyókat belepakoljuk a gépbe úgy, hogy legyen helye a levegőnek mozogni köztük, majd vékonyan átkenjük őket étolajjal. Ha a készülék megtelt, 180 Celsius fokon a fasírtgolyók nagyjából 20-25 perc alatt készre sülnek, de az időtartam a teljesítmény függvényében természetesen módosulhat. A kis golyócskák kihűlést követően rögtön fogyaszthatók lesznek.

Rántott hús elkészítése forrólevegős fritőzben

A kirántott hús – vagy bizonyos régiókban egyszerűen csak rántott hús – a legtöbb magyar család vasárnapi ebédjének elmaradhatatlan étele, aminek köszönhetően utána napokig olajszag terjeng majd a lakásban. Kivéve akkor, ha forrólevegős fritőzben készítjük, hiszen a kérdéses konyhai gép erre is tökéletesen alkalmas!

Hozzávalók

  • 8 szelet sertés karaj
  • fél liter tej
  • búzaliszt
  • 2db tojás
  • zsemlemorzsa
  • só és bors

Elkészítés

Az igazán ízletes és különleges kirántott hús titka, hogy már a sütést megelőző este nekilátunk elkészíteni, ezáltal a húst tejbe áztatjuk és a hűtőbe tesszük. Másnap reggel kivesszük, lecsöpögtetjük a szeleteket, és alaposan kiklopfoljuk őket, végül ízlés szerint sózunk, borsozunk.

Ezt követően a két tojást egy tányérba ütjük, felverjük, igény szerint sózzuk, de akár tejet és lisztet is tehetünk bele. Egy másik tálba zsemlemorzsát öntünk, majd a szeleteket bepanírozzuk. Ha elkészültek, egy külön tálba tesszük őket, ahol minden egyes szeletet egy ecset segítségével vékonyan megkenünk étolajjal vagy befújunk olajspray-vel.

A fritőzt 180 Celsius fokra állítjuk, majd belehelyezzük a húsdarabokat. Nem kell őket külön-külön, egyszerre 2-3 darabot is elhelyezhetünk benne. Először 10 percig sütjük, majd utána megfordítjuk őket, és újabb 10 percig hagyjuk sülni a szeleteket. Ezt követően az ízletes rántott hús azonnal tálalható, fogyasztható lesz – a lakásban terjengő kellemetlen olajszag nélkül.

Sajtos burgonyakrokett forrólevegős fritőzben

Amennyiben egy könnyed, gyorsan elkészíthető menüt szeretnénk összeállítani, amolyan kis csipegetni valót a váratlanul beesett vendégek számára, ami ráadásul nemcsak látványos, de finom és laktató is, akkor a sajtos burgonyakrokett jó döntés lesz.

Hozzávalók

  • 0,6 kg burgonya
  • 200g kemény sajt
  • 100g liszt
  • 1 tojás
  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint só és egyéb fűszerek

Elkészítés

Az első lépés, hogy megtisztítjuk, majd apróra vágjuk a burgonyát, és enyhén sózott vízben megfőzzük. Miután megfőtt, a vizet kiöntjük, és pürét készítünk belőle egy krumplinyomó vagy egy villa segítségével, miközben hozzáadunk egy evőkanál vajat. Amíg a massza hűl, hozzáütjük a tojást és beleöntjük a lisztet, majd alaposan összedolgozzuk.

A kemény sajtot ezután kisebb hasábokra vagy kockákra vágjuk. A burgonyamassza közben tésztaállagúvá válik, így lehetőségünk van belőle kis gombócokat gyúrni. Vegyünk ki egy evőkanál masszát, nyújtsuk ki, tegyük a közepére a sajtot, és kezünkkel formázzunk kerek golyókat vagy krokett-szerű rudacskákat. Ezeket a kroketteket zsemlemorzsa és növényi olaj keverékébe forgatjuk, majd 200 Celsius fokon addig sütjük, amíg aranysárgák nem lesznek.

Karfiolos növényfasírt készítése forrólevegős fritőzben

Ha nem kívánjuk a húst, és gyorsan szeretnénk elkészíteni valami zöldségalapú finomságot, akkor a karfiolos növényfasírt biztosan egy igazi kedvenc lesz otthon, ami után az egész család megnyalja majd mind a tíz ujját.

Hozzávalók

  • 1 fej karfiol
  • 1 tojás
  • 100 g parmezán sajt
  • 100 g cheddar sajt
  • metélőhagyma
  • zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés

Feldaraboljuk és megtisztítjuk a karfiolt, melynek rózsáit enyhén sós vízben megfőzünk. Ha már kellően puha állagúak, készítsünk belőlük pürét, majd ehhez adjuk hozzá a kétféle sajtot, üssünk bele egy tojást, végül ízlés szerint sót, borsot és apróra vágott metélőhagymát adjunk hozzá. A masszát aztán kellő alapossággal keverjük össze.

Ebből evőkanálnyi mennyiségben gyúrjunk kis gombócokat, melyeket forgassunk olajjal kevert zsemlemorzsába. Ezeket a kis golyókat 200 Celsius fokra melegített forrólevegős fritőzben addig süssük – nagyjából 10 perc elegendő hozzá –, amíg aranybarnák nem lesznek. Mártogatóval kínálva isteni előétel vagy csemege.

Töltött gomba forrólevegős fritőzben

Amennyiben szeretnénk egy egyszerűen elkészíthető, isteni húsmentes finomságot, mely tökéletesen megállja a helyét akár főételként is, nem mellesleg pedig forrólevegős fritőzben elkészíthető, akkor az alábbi töltött csiperke receptet érdemes megjegyeznünk.

Hozzávalók

  • 8-10 darab csiperke
  • 200 g szalonna
  • 300 g juhtúró
  • 1 tojás
  • 1 fej hagyma
  • ízlés szerint só és bort

Elkészítés

Az első és legfontosabb, hogy a csiperkegombát alaposan megtisztítsuk. A szárakat vágjuk le, majd ebben az állagában sózzuk meg őket egy kicsit. Vágjuk apró darabokra a hagymát, a szalonnát, majd keverjük össze a túróval, üssük hozzá a tojást, és ezt a masszát kanalazzuk bele a csiperkefejekbe. Ezeket aztán 180 Celsius fokon süssük meg egy forrólevegős fritőzben. Legfeljebb 20 perc elegendő ahhoz, hogy a töltött gombafejek elkészülhessenek.

Édes töltelékes batyu elkészítése forrólevegős fritőzben

Amennyiben szeretjük a finom édességet, a süteményeket, akkor érdemes lehet kipróbálni a forrólevegős fritőzzel elkészíthető sütemények közül az édes töltelékkel ellátott batyut, melynek az alapja az egyszerű leveles tészta.

Hozzávalók

  • leveles tészta (lehet mirelit is)
  • lekvár (ízlés szerint csokoládé, friss gyümölcs)
  • tojás

Elkészítés

Az első lépés, hogy a leveles tésztát kinyújtjuk, majd nagyjából 7×7 centiméteres kis négyzeteket vágunk belőle. Ezeknek a közepére helyezzük el az édes tölteléket – amit közben vagy előtte összeállítunk, de a sima lekvár is megteszi –, majd a tésztanégyzet négy sarkát az ellentétes oldalakkal összefogjuk és összetapasztjuk.

A lényeg, hogy a batyukat jól lezárjuk, majd az elkészült darabokat megkenjük felvert tojással, a 200 Celsius fokra melegített forrólevegős fritőzben pedig 10 percig sütjük. Érdemes előtte villával megböködni a jobb hatás érdekében, és egy kis barnacukorral is megszórhatjuk a tetejét. A végeredmény: gyors és isteni sütemény!