A legjobb forrólevegős fritőz receptek

Last updated:

Sokan azért nem mernek légkeverős fritőzt vásárolni maguknak, mert attól tartanak, hogy ez a modern háztartási gép kihasználatlan marad a konyhában. Márpedig nagy forrólevegős fritőz tesztünkből is kiderült, hogy ma már nagyon sokféle típusa elérhető a hazai boltok kínálatában, ezáltal a legkülönfélébb megjelenésű, illetve tulajdonságú termékek közül tudunk válogatni magunknak.

A legtöbben pedig bizonyára egyetértenek abban, hogy nagyobb népszerűségnek örvendenének ezek a konyhai gépek abban az esetben, ha az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó kijelentések mellett receptek is elérhetők lennének, melyek alaposan megkönnyíthetik a fritőz használatát, illetve segítenek dönteni a vásárlás kapcsán.

Emiatt most úgy határoztunk, hogy összegyűjtünk néhány nagyon egyszerű receptet annak érdekében, hogy megmutassuk: milyen sokféle étel elkészíthető a forrólevegős fritőz segítségével.

Sült csirkecomb forrólevegős fritőzben

Az emberek többsége imádja a sült csirkecombot, emiatt lényegesnek tartjuk elsőként kiemelni, hogy ez az étel akár forrólevegős fritőzben is elkészíthető, méghozzá sokkal egyszerűbben, mint más egyéb konyhai eszközben.

Hozzávalók

  • 1kg csirkecomb
  • 2 evőkanál étolaj
  • ízlés szerint fűszerkeverék

Elkészítés

Hogy ízletes sült csirkecombokat kapjunk az olaj nélküli fritőzben, fontos lesz mindenekelőtt a hús megfelelő előkészítése. Ehhez érdemes akár már előző este behinteni a megfelelő fűszerkeverékkel és állni hagyni a hűtőben, de ha közvetlenül sütés előtt 30-40 perccel elvégezzük ezt a műveletet, akkor is jó eredményt kaphatunk.

Mielőtt a combokat betesszük a gépbe, két evőkanál étolajat dörzsöljünk szét a húsokon – készíthetünk akár étolajos pácot is a fűszerkeverékből, ha úgy egyszerűbb –, majd a combokat helyezzük be a forrólevegős fritőz sütőfelületére. A gépet 180 Celsius fokra állítva a csirke 30-35 perc alatt ropogós aranybarnára süthető.

Mirelit sültburgonya elkészítése forrólevegős fritőzben

Természetesen a csirkecombot nem jó önmagában fogyasztani, kenyérrel pedig nem a legegészségesebb, éppen ezért fontos lehet, hogy megtanuljunk köretet is készíteni a forrólevegős fritőzben. A lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen, ugyanakkor az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb alternatíva a mirelit krumpli használata, amit rendkívül egyszerű lesz kisütni egy ilyen géppel.

Hozzávalók

  • 1 csomag fagyasztott hasábburgonya
  • ízlés szerint só és egyéb fűszerek

Elkészítés

A mirelit sültburgonya előnye a házilag frissen szeletelt típushoz viszonyítva, hogy már nem kell hozzá extra olajat adni, noha friss krumpli esetén is maximum 2-3 evőkanállal, így a végeredmény garantáltan nem úszik majd az olajban. A kisütés első lépése egy forrólevegős fritőznél az lesz, hogy a gépet 200 Celsius fokra előmelegítjük.

Amint ezzel megvagyunk, a hasábburgonyát a fritőz kosarába öntjük. Hogy mennyit, az nyilván függ a kosár méretétől, valamint attól is, hogy hány főnek szeretnénk ételt készíteni. Ezt követően nincs más teendőnk, mint a 15-20 perces maximális sütési idő alatt 5 percenként egyszer alaposan összerázni a kosár tartalmát, hogy minden krumpli alaposan átsüljön. Ha elkészült, sózzuk meg és már mehet is a tányérra.

Kenyérsütés forrólevegős fritőzben

Hogy egy forrólevegős fritőz mennyire sok speciális étel elkészítésére alkalmas, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy akár még kenyeret is süthetünk vele, ami ráadásul lényegesen egészségesebbé tehető, mint a bolti változat – például teljes kiőrlésű liszttel és így tovább.

Hozzávalók

  • 125g liszt
  • 25g vaj
  • 50ml tej
  • 2-3g élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • ízlés szerint cukor és só

Elkészítés

A meleglevegős fritőzben történő kenyérsütés első lépése, hogy az imént megnevezett hozzávalókat alaposan összedagasztjuk egy edényben. Ha elkészültünk és egységes állagú nyers tésztát kaptunk, akkor tegyük egy edénybe, majd meleg helyiségben, letakarva hagyjuk kelni egy kicsit.

Közben nézzük meg, hogy van-e külön kiegészítője az olaj nélküli fritőzünknek a tésztákhoz, legyen szó kenyérről vagy süteményekről. Ha nincs, használjuk a gép tálszerű elemét, amit vajazzunk meg egy kicsit, majd tegyük bele a dagadó tésztát. Egy jó órával a dagasztást követően vagdossuk meg egy kicsit a tészta felső részét, majd zárjuk be a fritőzbe, aztán 200 Celsius fokon süssük meg.

Először csak 10 percig hagyjuk benne a fritőzben, majd ekkor kenjünk meg egy kis vajjal a tetejét, és tegyük vissza. Változatlan hőfokon további 10-15 percig süssük, majd állítsuk le a gépet és hagyjuk benne pár percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni és már kenhetjük is az isteni lekváros kenyeret a családnak.

Fasírt készítése forrólevegős fritőzben

Természetesen nemcsak különlegességeket, hanem olyan hétköznapi ételeket is könnyedén el lehet készíteni a forrólevegős fritőzben, mint a fasírt, amit tálalhatunk az imént taglalt kenyérrel vagy a korábban bemutatott sült krumplival is akár.

Hozzávalók

  • félkiló darált hús
  • 2db zsemle
  • 1db hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1db tojás
  • ízlés szerint fűszerek (pirospaprika, kömény, só és bors)

Elkészítés

Elsőként a hagymát felaprítjuk, majd egy nagyon kevés olajon üvegesre futtatjuk a tűzhelyen. Ha kész, a két zsemlét vízbe mártjuk, majd amennyire ez lehetséges, kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet, hogy csak nedves legyen.

A hagymát és a vizes zsemlét összeborítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük, a végén pedig ráütjük a tojást. Az egészet nagyon alaposan összegyúrjuk.

A forrólevegős fritőz sütőtáljába egy kiskanál étolajat teszünk, majd eloszlatjuk, hogy mindenhová egyenletesen kerüljön. Egy kis tálba prézlinek valót öntünk, hogy a masszából gyúrt kis húsgolyókat a fritőzben való elhelyezés előtt meghempergessük benne.

A kis golyókat belepakoljuk a gépbe úgy, hogy legyen helye a levegőnek mozogni köztük, majd vékonyan átkenjük őket étolajjal. Ha a készülék megtelt, 180 Celsius fokon a fasírtgolyók nagyjából 20-25 perc alatt készre sülnek, de az időtartam a teljesítmény függvényében természetesen módosulhat. A kis golyócskák kihűlést követően rögtön fogyaszthatók lesznek.

Kirántott hús elkészítése forrólevegős fritőzben

A kirántott hús – vagy bizonyos régiókban egyszerűen csak rántott hús – a legtöbb magyar család vasárnapi ebédjének elmaradhatatlan étele, aminek köszönhetően utána napokig olajszag terjeng majd a lakásban. Kivéve akkor, ha forrólevegős fritőzben készítjük, hiszen a kérdéses konyhai gép erre is tökéletesen alkalmas!

Hozzávalók

  • 8 szelet sertés karaj
  • fél liter tej
  • búzaliszt
  • 2db tojás
  • zsemlemorzsa
  • só és bors

Elkészítés

Az igazán ízletes és különleges kirántott hús titka, hogy már a sütést megelőző este nekilátunk elkészíteni, ezáltal a húst tejbe áztatjuk és a hűtőbe tesszük. Másnap reggel kivesszük, lecsöpögtetjük a szeleteket, és alaposan kiklopfoljuk őket, végül ízlés szerint sózunk, borsozunk.

Ezt követően a két tojást egy tányérba ütjük, felverjük, igény szerint sózzuk, de akár tejet és lisztet is tehetünk bele. Egy másik tálba zsemlemorzsát öntünk, majd a szeleteket bepanírozzuk. Ha elkészültek, egy külön tálba tesszük őket, ahol minden egyes szeletet egy ecset segítségével vékonyan megkenünk étolajjal vagy befújunk olajspray-vel.

A fritőzt 180 Celsius fokra állítjuk, majd belehelyezzük a húsdarabokat. Nem kell őket külön-külön, egyszerre 2-3 darabot is elhelyezhetünk benne. Először 10 percig sütjük, majd utána megfordítjuk őket, és újabb 10 percig hagyjuk sülni a szeleteket. Ezt követően az ízletes rántott hús azonnal tálalható, fogyasztható lesz – a lakásban terjengő kellemetlen olajszag nélkül.