Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

A legjobb kenyérsütőgép receptek (7 kedvencünk)

A legjobb recepteket keresed kenyérsütőgéphez? Olvass tovább és próbálj ki néhány valóban egyszerű receptötletet, melyek nagy segítséget jelentenek a rohanó hétköznapokban.

Egyre többen döntenek a házi kenyérkészítés mellett. Az otthonunkban elkészített cipók finomabbak, frissebbek és egészségesebbek is, ráadásul a kenyérsütőgép a teljes készítési procedúrát elvégzi helyettünk. 

Nem elhanyagolandó az sem, hogy egyéni ízlésünk, egészségi állapotunk szerint választhatjuk meg az összetevőket. Nem különösebben nehéz elkészíteni a tökéletes állagú, megfelelő alapanyagokból álló, nekünk tetsző kéregszínnel rendelkező veknit, ha már birtokunkban van a szuper eszköz.

Kapcsolódó kutatásunk:

A legjobb kenyérsütőgépek (2023)

Alábbi cikkünkben receptötleteket hozunk, hiszen az ideális készülék mellett elengedhetetlen, hogy néhány szuper recept is rendelkezésünkre álljon. Fontos, hogy a hozzávalók adagolásánál először mindig a folyékony komponenseket mérjük a készülékbe! 

Tartalomjegyzék

Mit készíthetünk kenyérsütőgép segítségével? 

Ezzel a nagyszerű konyhai készülékkel klasszikus fehér kenyeret, teljes kiőrlésű kenyeret, kalácsot, sós és édes finomságokat egyaránt készíthetünk. Igen széles a paletta, vagyis teljes értékű étrendet támogató kenyereket, nassolnivalókat készíthetünk egyszerű receptekkel. 

Az alábbiakban nemcsak különleges cipók és ötletes péksütik kerülnek a fókuszba, hanem egyszerű, könnyen elkészíthető kenyérreceptek is.

Kezdjük is a sort egy könnyebb alaprecepttel!

Klasszikus fehér kenyér recept kenyérsütő géphez

A magyar konyha híres arról, hogy sok fogás mellé kínál kenyeret, így a gulyásleves mellé, a reggeli tojásrántottához, a lecsóhoz, gyakran még a sütőben készült egytálételekhez is jól jön egy-egy szelet a friss, ropogós vekniből.

Hozzávalók:
  • 2,5 dl langyos víz
  • 60 ml olaj
  • 1 evőkanál cukor 
  • 2 kávéskanál só
  • 50 dkg fehérkenyér-liszt
  • 3 dkg friss élesztő
Elkészítés: 

A kenyérsütőgép edényébe beletesszük a kimért összetevőket. Ezt követően beállítjuk a paramétereket, majd elindítjuk a normál „fehér kenyér” programot, és már el is kezdi a rábízott feladatot. Ennél egyszerűbb aligha lehetne. Amíg készül a friss cipó, elvégezhetjük egyéb teendőinket.

Ennél a receptnél trükközhetünk az alkotóelemekkel, például cukor helyett alkalmazhatunk eritritet. Az élesztő esetében pedig választhatunk, hogy szárított élesztőt vagy friss élesztőt használunk, előbbinél megspórolhatjuk a felfuttatási procedúrát. Az általános ajánlás szerint egy kocka friss élesztő, ami 5 dkg (50 g), körülbelül 2 csomagnyi szárított élesztővel váltható ki. Sokan választják a por állagút, amit csupán hozzá kell adni a többi alkotóelemhez, nem kell langyos tejjel és cukorral felfuttatni egy külön edényben az adagolás előtt.

Teljes kiőrlésű magvas kenyér recept kenyérsütő géphez

Amennyiben nagyobb fókuszt helyeznénk az egészségesebb táplálkozásra, a megszokott fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű változat ideális választás az emésztőrendszerünk támogatására, mivel rostokban gazdag, és így emésztésserkentő hatása van. Az olajos magvak szintén kedvező hatásúak egészségünkre nézve, érdemes bizonyos időközönként fogyasztani, így színesebbé tehetjük étrendünket. 

Hozzávalók:
  • 300 ml víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 2 teáskanál só
  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg fehérkenyér-liszt
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 10 dkg magvak: napraforgó, lenmag, szezámmag
Elkészítés: 

Mérjük ki az összetevőket, majd tegyük bele az egyes alkotóelemeket a készülék edényébe, ügyelve arra, hogy először a folyékony komponensekkel kezdjük. Amint mindent hozzáadtunk, elindíthatjuk a teljes kiőrlésű programot. 

Omlós kalács eperlekvárral kenyérsütőben

Az ünnepi asztal elmaradhatatlan része a kalács. A gyerkőcök is imádják, pláne egy bögre kakaó kíséretében. (A lekvár helyett ízlés szerint vajjal, mogyoróvajjal és mézzel is megkenhetjük.)

Hozzávalók: 
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 40 dkg fehérkenyér-liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • mazsola (elhagyható)
Elkészítés: 

Az összetevőket kimérjük, az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben 1 kávéskanál cukorral, a vajat megolvasztjuk. (Ettől eltekinthetünk, ha szárított élesztőt használunk a hagyományos kockaélesztő helyett). Először a folyékony komponenseket öntsük a gép edényébe, ezután következhetnek a száraz összetevők. Miután minden hozzávaló belekerült, elindíthatjuk az általunk választott programot. 

Amint elkészül, vegyük ki a kenyérsütőből, várjuk meg, amíg kihűl (helyezzük egy deszkára vagy rácsra), majd szeleteljük. 

A finom, omlós kalácsszeleteket kenjük meg eperlekvárral, majd tálaljuk fel. Az elégedett mosolygós arcoknál nincs is jobb visszajelzés.

Következzen egy különlegesség azoknak, akik a klasszikus kenyér helyett valami egyedibbre vágynak: 

Olívás-medvehagymás kenyér kenyürsütő gépben

Amikor szezonja van a medvehagymának, abban az időszakban érdemes rendszeresen fogyasztanunk, mivel számos kedvező hatása ismert, például méregtelenítő, vértisztító, emésztést segítő. Karakteres íze miatt igen sokan használják kenyerekben, sós süteményekben egyaránt.

Hozzávalók: 
  • 280 ml víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só 
  • 1 teáskanál cukor
  • 45 dkg fehérkenyér-liszt
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • 2 púpos evőkanál medvehagyma 
  • 5 dkg fekete olajbogyó apróra vágva 
Elkészítés: 

Az összes összetevőt beletesszük a kenyérsütőgép edényébe, kivéve az olajbogyót, amelyet majd csak a dagasztási folyamat során kell hozzáadnunk. A klasszikus „fehér kenyér” program megfelelő ehhez a recepthez.

Sós petrezselymes rudacska kenyérsütőben

Nem hiányozhat receptes gyűjteményünkből néhány sós nassolnivaló sem, nagyon kedveltek a fűszeres rudacskák, masnik, mint például a petrezselymes változat. Bármikor bevethetjük a családi összejövetelek során, illetve magunkkal vihetjük, amikor vendégségbe megyünk. 

Hozzávalók:
  • 240 ml víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor 
  • 40 dkg liszt
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • 2 evőkanál petrezselyem (apróra vágva, vagy használhatunk szárítottat)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
Elkészítés: 

Először a folyadékok kerüljenek az edénybe, a víz és az olaj, ezután következhet a cukor és a só hozzáadása, végül a liszt és az élesztő. Amint ezzel végeztünk, elindíthatjuk a megfelelő tésztaprogramot. A petrezselyem és a fokhagymapor hozzáadását a tészta első gyúrását követően célszerű hozzáadni. 

A formázást elvégezhetjük úgy is, hogy kisebb szeletekre vágjuk, majd abból rudacskákat alakítunk, vagy kisebb bucikat hozunk létre, melyből hengereket formázunk. 

Amint aranyszínűre sültek, kínálhatjuk is a sós finomságot. 

Zöldfűszeres sajtos stangli recept kenyérsütőhöz

A péksütik királya, a mindenki által ismert sajtos stangli tökéletes eleme lehet egy kiadós reggelinek vagy vacsorának, pláne, ha mi magunk készítjük zöldfűszerekkel megbolondítva. Nézzük is a részleteket!

Hozzávalók:
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • fél evőkanál cukor
  • 25 dkg fehérkenyér-liszt
  • 12 g vaj
  • késhegynyi tejpor 
  • 12 g friss élesztő (körülbelül ¼ kocka)
  • reszelt sajt 
  • zöldfűszerek, például: petrezselyem, lestyán, snidling, bazsalikom
Elkészítés: 

Az összetevőket beletesszük a kenyérsütőgép edénykéjébe, majd beállítjuk a stanglinak megfelelő „bagett” programot. A gép elvégzi a dagasztást és a kelesztést, ezt követően hangjelzéssel figyelmeztet, hogy megkezdhetjük a formázást. 

A megkelt tésztát szedjük négy egyenlő részre, majd alakítsuk ki a klasszikus hosszúkás stangli formákat, ezután langyos vízzel megkenjük a tetejét, majd rászórjuk a reszelt sajtot. A sajt mennyisége annak függvénye, hogy mennyire szeretnénk sajtosra. 

Amint ezzel végeztünk, helyezzük a gépbe, ahol szép aranybarnára sülnek.

Fahéjas briós a reggeli megkoronázására

Az édesszájúak egyik kedvenc péksütje a briós, amely a nap folyamán bármikor jólesik egy nagy adag kávé mellé. A briós fahéjjal megspékelve még finomabb, mint a klasszikus változata.

Hozzávalók: 
  • 120 ml tej
  • 3 tojás
  • 10 dkg vaj
  • fél teáskanál só
  • 50 g cukor
  • 45 dkg fehérkenyér-liszt 
  • 2 teáskanál élesztő (szárított)
  • 2 evőkanál fahéj
  • 3 evőkanál cukor a töltelékhez
Elkészítés:

A sorrendnél ügyeljünk arra, hogy először a tejet, tojást, vajat, cukrot és a sót adagoljuk a gépbe, ezután következhet a liszt, végül az élesztő. Elindíthatjuk a megfelelő tésztaprogramot. 

Amint összeállt a tészta, és a gép jelzett, kivesszük, majd megkezdhetjük a nyújtását.

A fahéjas töltelékhez keverjük össze a cukrot a fahéjjal, amellyel majd megszórjuk a kinyújtott tésztát. Ezután már nincs más dolgunk, mint feltekerni a tésztát, melyet aztán szeletekre vágunk. Máris visszahelyezhetjük őket a kenyérsütőgépbe, ahol aranybarnára sülnek. 

A kenyérsütőgépben készült ételek változatosabbá teszik az étrendünket. Ráadásul jelentős terhet dobhatunk le a vállunkról, hiszen a munka javát a készülék végzi el helyettünk, nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy összeválogatjuk az alapanyagokat, kiválasztjuk a megfelelő programot, és lehuppanunk a fotelünkbe. Az ízletes, roppanós cipók mellett édes és sós sütemények készítésére is lehetőségünk nyílik, melyek nem sokkal bonyolultabbak, egyedül a formázásukat kell gépen kívül megoldanunk. 

A házi kenyerek és péksütik elengedhetetlen elemei az étkezőasztalnak, melyek a szeretetről, gondoskodásról tanúskodnak.