Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mosógép tisztítása házilag – praktikus, környezetbarát tippek

Mindannyian szeretnénk megszabadulni a makacs lerakódásoktól és a kellemetlen szagoktól, s éppen ezért, időnként szükségszerű alaposan kitisztítani a mosógépet. Az alábbi egyszerű lépésekkel és hasznos tippekkel mindez könnyedén megvalósítható.

Rendszeres tisztítás nélkül a mosógépben lerakódhatnak mosószermaradványok, de sajnos idővel vízkőlerakódásokkal és akár penész megjelenésével is számolnunk kell. Ezek a “maradványok” nyomot hagyhatnak a mosott ruhákon, de ugyanúgy felelősek lehetnek a kellemetlen szagokért is. 

Annak érdekében, hogy frissen mosott ruháink valóban tiszták legyenek a mosás alkalmával, az alábbi tippeket érdemes megfogadni, és legalább havonta egyszer sort keríteni az alapos tisztításra. 

Valójában csupán néhány alapvető kellékre lesz ehhez szükségünk, egy fogkefére és szivacsra, egy mikroszálas rongyra, egy kisebb törölközőre vagy konyharuhára. Ami pedig az “alapanyagokat” illeti, dönthetünk a környezetbarát tisztítószerek mellett is, mint például a desztillált fehér ecet és a szódabikarbóna. Nem szükséges feltétlenül agresszív, vegyi szereket alkalmaznunk.

Hogyan tisztítsuk meg a mosógépet?

Amennyiben a mosógépünk rendelkezik öntisztító funkcióval, vegyük igénybe ezt, legalább havonta. Kövessük a gyártó utasításait a program elindításához. Egyes készülékek jelzik, ha már szükséges elvégezni a dobtisztítást, bár ettől függetlenül nem muszáj ezt megvárnunk.

Ha úgy érezzük, hogy ezt kiegészítenénk egyszerű, házi praktikákkal is, hogy még alaposabb lehessen a tisztítási procedúra, megtehetjük az alábbi 3 lépés által. Mindez hasznos lehet akkor is, ha esetleg régebbi készülékkel rendelkezünk, vagy az “öntisztítás” nem vezetett eredményre.

Futtassunk le egy programot ecettel (magas hőfokon)!

Indítsunk el egy üres ciklust (klasszikus pamut programot például), magas hőfokra beállítva, azonban mosószer helyett két csésze desztillált fehér ecetet tegyünk a mosószer-adagolóba. 

A forró víz és az ecet kombinációja segít megakadályozni a baktériumok elszaporodását, valamint felveszi a harcot a penésszel szemben is. Az ecettel továbbá elejét vehetjük a kellemetlen szagoknak is.

Takarítsuk ki a mosógép belsejét alaposan!

A program lejártával manuálisan is tisztítsuk meg a készülék belsejét, különösen ügyelve a “kritikusabb” területekre, az öblítő- és mosószer-adagoló rekeszekre, valamint az ajtónyílás körüli részre. Ehhez keverjünk össze körülbelül 1/4 csésze (kb. 60 ml) ecetet egy liter langyos vízzel, majd használjuk ezt a keveréket a mosógép belsejének, illetve kiegészítőinek tisztításához. Fogkefét és szivacsot is segítségül hívhatunk. Könnyebbé tehetjük a folyamatot, ha a takarítás előtt kivesszük az adagoló rekeszt és beáztatjuk ecetes vízbe. 

Tisztítsuk meg a mosógép külső részeit is!

Töröljük át a gép külső részét is, ehhez elegendő lehet egy nedves ruha, de ha alaposabbak szeretnénk lenni, akkor először ecetes vízzel átitatott ronggyal is átdörzsölhetjük, ezután pedig vizes szivaccsal, majd egy konyharuhával, kendővel szárazra törölhetjük.

Futtassunk le még egy “tisztító” programot magas hőfokon!

Ez esetben viszont már ecet nélkül, “üresen”. Ha viszont biztosra mennénk, a korábbi, fellazult lerakódások eltávolításához bevethetünk szódabikarbónát (fél csészényi mennyiséget).

A program befejezése után töröljük ki a dob belsejét egy mikroszálas ruhával, hogy összeszedjük a tisztítás során keletkezett maradványokat.

Kritikus részek a mosógépeknél

Az ajtó körüli tömítés, “gumiszalag” területe épp olyan kritikus pontnak számít, mint az adagoló rekeszek.

Ezeken a részeken ugyanis könnyen megül a nedvesség, s itt összegyűlhet mosószermaradvány is. E kettő pedig kiváló “táptalaj” a penész kialakulásához. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha a mosások után nem zárjuk be azonnal az ajtót, hanem hagyjuk úgymond “kiszáradni” a gépet. A tisztítások alkalmával pedig kiemelten figyelünk ezen területekre.

A szennyeződések eltávolításához permetezzük le az ajtó környékét fehér ecettel, majd hagyjuk hatni legalább egy percig, ezt követően egy mikroszálas ruhával áttörölhetjük, és készen is vagyunk.

“Csináld magad”, házi mosógép tisztítószerek

Egyre többen szeretnénk áttérni a “zöldebb”, környezettudatosabb életmódra, s ebbe beletartozik az is, hogy a klasszikus, bolti “tömegtermékek” helyett magunk készítünk házi tisztítószereket.

Az igazság az, hogy nemcsak nagyanyáink idejében működtek a természetes összetevők, napjainkban is jó szolgálatot tehetnek. Valójában a konyhánk rejti a legtöbb ökobarát tisztítószer alternatívát.

Néhány tipp házi tisztítószerek alkalmazásához

Ecet és szódabikarbóna keveréke:

Nemcsak a lerakódott szennyeződések feloldásában segíthetnek, hanem a kellemetlen szagok ellen is a legerősebb fegyverek. A mosószermaradványok mellett ráadásul a vízkövek fellazításában is hasznunkra lehetnek.

Hozzávalók: 

  • 2 csésze desztillált fehér ecet 
  • 1/4 csésze szódabikarbóna 
  • 1/4 csésze víz

Alkalmazhatjuk a fent említett tisztítási folyamat részeként, önthetünk belőle a dobba és az adagoló rekeszekbe is.

Illóolaj és ecet keveréke:

Az illóolajok, mint például a teafa vagy levendula, természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, és emellett friss illattal is megajándékoznak, miért is ne használnánk ki ezt, ha épp a ruháinkról, ágyneműinkről van szó?

Hozzávalók: 

  • 10-20 csepp a kedvenc illóolajunkból (teafa, levendula vagy citrom) 
  • 2 csésze desztillált fehér ecet

Felhasználhatjuk ezt a keveréket a mosógépünk illatosítása céljából, ha például régóta küzdünk a kellemetlen szagokkal, ez a házi praktika megszabadíthat az örökös bosszankodástól.

Citromlé magában:

A citromlé éppúgy felhasználható a tisztítási folyamat során, mint az ecet, a szódabikarbóna vagy az illóolajok.

Alkalmazásával eltávolíthatjuk a készülékünkben maradt makacs szennyeződéseket, külső részén pedig az odaszáradt foltokat, és persze kellemes, friss illatot is kölcsönöz a mosógépünknek, s ezáltal a ruháinknak is.

Öntsünk 1 csésze citromlevet a mosószer-adagolóba havonta egyszer, és látni fogjuk, hogy csodákra képes.

Ezeket a tanácsokat megfogadva, hatékonyan, biztonságosan és környezetbarát módon megoldhatjuk mosógépünk tisztítását.

Kapcsolódó anyagunk:

Legjobb mosógépek (2024)

Források:

Berit Thorkelson and Jessica Bennett: How to Clean a Washing Machine for Fresh Clothes and Linens

https://www.bhg.com/homekeeping/laundry-linens/tips-checklists/how-to-clean-washing-machine/

(2023. nov. 30.)

Rishitha: The Green Clean: Your Ultimate Guide to Eco-Friendly Washing Machine Cleaner

https://wiser.eco/washing-machine-cleaner/

(2023. nov. 10.)