Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Airthereal Pure Morning APH230C légtisztító teszt – A nemzetközi piac kedvence

Utoljára frissítve:

Egy újabb légtisztító járt nálunk tesztelésen – ezúttal az Airthereal kínálatából. Jött, látott és tette a dolgát, közben meg is szerettük, de nagy meglepetést azért nem okozott.

Miután évek óta tesztelünk légtisztítókat itt a Teszt Plussz Magazin hasábjain – legutóbb éppen az IKEA Förnuftig járt nálunk –, úgy gondoljuk, hogy nagy meglepetés már nem érhet minket a termékkategóriában a belépő- és a középszinten.

Ezzel a háttérrel álltunk neki az Airthereal Pure Morning APH230C tesztelésének, ami nagyon jól tette a dolgát, kitűnő választás lehet, ha egy olcsó légtisztítót keresünk, de éppen emiatt ne is várjunk tőle kimagasló tudást.

Elég meggyőző volt továbbá, hogy a terméknek a német Amazonon nagyon jó vásárlói értékelései vannak (4,6 csillag az 5-ből), ami leginkább tényleg annak köszönhető, hogy ez a légtisztító egyszerű ugyan, de legalább megfelelően teszi a dolgát. Lássuk is alaposabban, hogy nekünk mi a véleményünk róla!

Airthereal Pure Morning APH230C

Előnyök:

  • Nagy teljesítmény
  • Valódi 3 fokozatú HEPA szűrő
  • Cserélhető légszűrő
  • Csendes működés
  • Kompakt és hatékony

Biztonságos csomagolásban érkezett

A gyártó az esztétika helyett inkább a biztonságot és a fenntarthatóságot tartotta szem előtt az eszköz csomagolásánál: egyszerű barna kartondobozban érkezett, rajta a termék rajzával és specifikációival.

Kibontását követően vastag hungarocell távtartók fogadtak minket a nejlonba csomagolt géppel,  amihez néhány leíráson, valamint a panelt bemutató papíroson kívül semmi extrát sem kapunk, de aggodalomra semmi ok: így is majdnem használatra kész.

Masszív, egyszerű, mégis mutatós

A termékdizájnt tekintve az Airthereal légtisztítója egyszerű hatást kelt, érezhetően a minimalizmust követte vele a gyártó. Nem túl nagy, kényelmesen elfér a szűkös helyiségekben is, miközben gyönyörű ívek és lyukacsos előlap dobja fel az összképet.

Különösen modern hatást kelt, amit a felső részével nyomatékosít, ahol mindössze öt darab érintőgomb biztosítja egyszerű működtetését. Fontos azonban elolvasni a beüzemelés előtt a mellékelt információs papírt, ami pontosan leírja, hogy melyik gomb mire való, illetve milyen kombinációkkal hívhatjuk elő az egyes funkciókat.

Egyetlen perc alatt beüzemelhető

Miután kicsomagoltuk a légtisztítót, érdemes elolvasni a rövid használati utasítást – sajnos csak angolul és németül kapjuk meg –, amiből kiderül, hogy nincs más dolgunk, mint kicsomagolni a HEPA szűrőt és már indulhat is a használat. 

Ehhez le kell venni a gép első borítását, ahol elénk tárul a nejlonba csomagolt masszív filter. Nincs más teendőnk, mint kibontani, visszatenni a helyére az előlappal együtt és már kapcsolhatjuk is be a készüléket, amit az fényekkel és hanghatásokkal nyugtáz majd.

Az Airthereal Pure Morning APH230C légtisztító a gyakorlatban

Mivel a termék világszerte nagyon jó vásárlói értékeléseket kapott, ezért nagyon izgatottan vágtunk bele a tesztelésbe. 

Pontosan követtük a gyártó utasításait, nem tettük 30 négyzetméternél nagyobb helyiségbe és odafigyeltünk arra is, hogy legalább 38 centiméter távolságban legyen minden berendezési tárgytól.

Hangosnak hangos, de elviselhető

A fentebb már említett IKEA légtisztító egyik nagy előnye a halk működés volt. Sajnos az Airthereal termékéről ezt nem mondhatjuk el. A bekapcsolást követően rögtön közepes módban indul, ami 40 dB-nyi zajt jelent.

Ez kifejezetten hangos, emiatt jellemzően még napközben is éjszakai módban használtuk, ami a 24 dB zajszinttel egészen élhetőnek nevezhető. Különösen annak fényében, hogy alacsony fokozaton is 30 dB-ről beszélünk, de ha a leggyorsabb módot választjuk, közel 50 dB zajt csap a szobában.

Irányítása helyenként komplikált, de hamar megtanulható

A légtisztító működtetése elsőre nem tűnik egyszerűnek, holott csak öt gombot találunk rajta. Ha viszont rájövünk a logikájára, nagyon hamar átlátjuk, miként tudjuk váltani a fokozatokat, kapcsolni az UV-C világítást vagy kalibrálni az időzítőt, amivel akár 8 órányi működést is automatizálhatunk.

Minden funckiója hibátlanul működött, de érdemes odafigyelni a gombkombinációkra. A gyerekzárat – amit nagyon hasznosnak találtunk – például csak úgy aktiválhatjuk, ha az UV-C és az időzítő bekapcsolását szolgáló gombokat öt másodpercig nyomva tartjuk.

Magunktól rá nem jöttünk volna – hiszen nem túl logikus kombináció –, éppen ezért mondjuk azt, hogy ha elsőre kicsit komplikáltnak is tűnik, később könnyen megszokjuk majd.

Karbantartása nem okoz nehézséget

Az Airthereal légtisztítójának lelkét a hármas szűrőrendszer adja (elő-, HEPA- és aktív szénszűrővel). 

Ennek a cseréjét 6-8 havonta javasolja a gyártó, és az első vásárláshoz rögtön kedvezményes kupont is adnak a termékkel. Mint a beüzemelésnél említettük: eltávolítása nagyon egyszerű, így csak arra kell odafigyelnünk, hogy ne lépjük túl az ajánlott időintervallumot.

Szerencsére a gép tud figyelmeztetni minket. Ha a ki- és bekapcsológomb folyamatosan világít, akkor szűrőcserére van szükség, akárcsak olyan esetekben, amikor működése hangosabb lesz vagy kellemetlen szagokkal jár.

Masszív műanyag házát szerencsére könnyű takarítani, egyszerű nedves ronggyal eltávolítható róla a kosz és a por, a leszedhető előlapon látható lyukakat pedig porszívóval tudtuk könnyedén tisztítani.

Friss és kellemes levegőt hagyott maga után

Sajnos társalkalmazás nem jár hozzá, így nem tudtunk méréseket folytatni arról, mennyire hatékony a gyakorlatban, de tapasztalataink alapján a légtisztító működése már néhány óra után is érezhető lesz: tisztább levegő, könnyebb légzés, kellemesebb illatok maradnak utána.

Nagyon örültünk neki, hogy a tripla szűrőrendszer mellé még UV-C lámpa is található benne, ami köztudottan hatékonyabban felveszi a harcot a láthatatlan kórokozókkal. Hogy ezen a téren mennyire volt előnyös, azt nem tudtuk lemérni, de megfázás mellett alkalmazva például nagyon megkönnyítette a légzést.

Hatékony légtisztító

Nagyjából így tudnánk összefoglalni a tesztidőszak után az Airthereal Pure Morning APH230C-t. A légtisztító működése már első alkalommal érezhető lesz a lakás levegőminőségén, de azért fejlődési lehetőség előtte.

Ilyen például a túl nagy alapzaj vagy éppen a társalkalmazás hiánya. Nem véletlenül uralják az amerikai piacot ennek a terméknek a nagyobb testvérei, hiszen azok rendelkeznek már például levegőminőség ellenőrzésére szolgáló panellel is, ami hasznos segítség lehet a hétköznapokban.

Ha viszont egy olcsó, egyszerű és hatékony légtisztítót keresünk, miközben nem zavar minket a zajosabb működés, ez a termék biztosan nem okoz csalódást, de ha többre vágyunk, akkor inkább a magasabb árkategóriában kell nézelődnünk.

ElőnyökHátrányok
Minőségi anyaghasználat, modern termékdizájnMég éjszakai módban is hangos
Összetett szűrőrendszerHiányoznak az okos funkciók, a társalkalmazás
UV-C fényszűrőMagas energiafogyasztás jellemzi
Ózonmentes kialakítás
Prémium hatású vezérlő