Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Apple Watch Series 9 vs. Apple Watch SE 2: Melyiket válasszuk?

Az Apple kínálatában számos kiváló okosórát találunk. Az élmezőnyből azonban gyakran nehéz válogatni, ezért most összehasonlítottuk az Apple Watch Series 9-et és az Apple Watch SE 2-t.

Aki Apple okosóra vásárlásán töri a fejét, biztosan szembesült már a problémával, hogy az Apple Watch Series 9-et, vagy inkább az Apple Watch SE 2-t válassza magának? Nem véletlen, hiszen két nagyszerű eszközről van szó, mi is mindkettőt beválogattuk 2024 legjobb okosóráit összehasonlító kutatásunkba.

A két termék több szempontból is hasonlít egymáshoz, viszont vannak olyan tulajdonságaik, amelyek a vásárlás előtt sorsdöntők lehetnek. Ezért most úgy határoztunk, hogy cikkünkben összevetjük egymással a két zászlóshajót, hogy könnyebb legyen választani.

Lássuk a legfontosabb szempontokat!

Apple Watch SE 2Apple Watch Series 9
AnyaghasználatAlumíniumAlumínium, rozsdamentes acél
Méretek40 mm
44 mm
41 mm
45 mm
Csuklóméret140–245 mm
130–200 mm
140–245 mm
130–200 mm
SzínállásokMidnight, Starlight, SilverAlumínium: Midnight, Starlight, Silver,
Product Red, Pink

Stainless Steel: Gold, Silver, Graphite
ProcesszorS8 SiP with 64-bit dual-core processzorS9 SiP with 64-bit dual-core processzor
KijelzőRetina LTPO OLED
1000 nit-es max. fényerő
„Always-on” Retina LTPO OLED
2000 nit-es max. fényerő
SzenzorokMásodik generációs optikai szívérzékelőHőmérséklet-érzékelő, véroxigén-érzékelő
elektromos szívérzékelő,
harmadik generációs optikai szívérzékelő
Akkumulátoridő18 óra18 óra
36 óra alacsony energia módban
GyorstöltésNincsVan
Töltési idő75 perc75 perc
SiriWi-Fi vagy csak cellularA készüléken
Operációs rendszerwatchOSwatchOS 10
Ultra widebandNincsMásodik generációs Ultra Wideband chip
Precision Finding funkcióval iPhone 15-höz

Termékdizájn

A hetedik széria óta az Apple két méretben árulja számozott okosóráit, így a Watch Series 9 esetében 41 és 45 mm-es tokméretről beszélhetünk. Ezen a téren nagyon fontos különbség, hogy a Watch SE 2 a kisebb megoldásokhoz ragaszkodik.

Bár jelentős differencia nincs köztük, azonban utóbbi 40 és 44 mm-es tokméretekkel büszkélkedhet. Ránézésre nagy különbség nem tapasztalható az egyes típusok között, de azt tudni kell, hogy a nagyobb készülékházba mindig jobb kijelző kerülhet.

Az alapvető termékdizájn terén nincs különbség az órák között, de míg a Series 9-ből alumíniumot és rozsdamentes acélt is találunk a kínálatban nagyon széles színskála társaságában, addig az SE 2 csak alumínium házzal jelent meg és mindössze három árnyalatban kapható.

Kijelző

A kijelző tekintetében mindkét okosóra Retina LTPO OLED panelt kapott, azonban a méretek és a képességek kapcsán vannak köztük különbségek. 

A 9-es sorozat 41 mm-es változata például 352×430 képpontos, míg a 45 mm-es már 396×484 képpontos felbontásra képes, és mindkettő magabiztosan hozza a 2000 nites fényerőt, amit gyenge fényviszonyok mellett akár 1 nitre is képes csökkenteni. Ez egy okosóránál lenyűgöző teljesítmény!

Az új SE-modell ezzel szemben 324×394 képpontos felbontásra képes a 40 mm-es és 368×448 képpontos felbontásra a 44 mm-es típus kapcsán. Fényerejük is kisebb, ezek az órák mindössze 1000 nitre képesek, a minimum érték viszont egyik esetében sem ismert.

Belső hardver

Talán nem meglepő, de az Apple Watch Series 9 jobb hardverrel rendelkezik, mint az SE 2. Az S9-es lapkakészlet nagyon sok új funkciót adott az okosórának, így például Siri-integrációt vagy Double Tap gesztusvezérlést – ami a technológia egy egészen új szintjét képviseli.

Ezeket az SE 2 nem tudja, mint ahogyan a precíziós keresés, a pontosabb helyadatok is hiányoznak belőle, sőt a tárhely szempontjából is kompromisszumokat követel. A maga 32 GB-jával szemben ugyanis a Series 9-ben 64 GB ROM kapott helyet, ami mérföldekkel több saját tartalom, fénykép, zene és egyéb tárolását teszi lehetővé a csuklón.

Üzemidő

Az üzemidő tekintetében az Apple nem végzett jelentős fejlesztéseket egyik okosóránál sem. Mindkét típus átlagosan 18 órányi használatot tesz lehetővé töltésenként, azonban tudni kell, hogy a Series 9 rendelkezik energiatakarékos móddal, amivel ez az időtartam 36 órára növelhető.

Egy fontos különbség még ezen a ponton, hogy az Apple 9. generációs okosórájában már van gyorstöltés, ami az SE 2-ből szintén hiányzik.

Egészség és fitnesz

Az egészségügyi és a fitneszfunkciók kapcsán több különbség is van a két Apple Watch között, méghozzá az SE 2 kárára.

A Series 9-ben ugyanis található a vér oxigénszintjének a mérésére szolgáló funkció, de alapszintű EKG is készíthető a segítségével, sőt hőmérséklet-érzékelő egyaránt található benne, amely képes a csuklón mérni a test hőmérsékletét alvás közben.

Pulzusszámot természetesen mindkét óra rögzít egy optikai szenzorral, ami nagyon hasznos lehet olyan esetekben, mint a kalóriaégetés. Segítségével mindkét okosóra tud figyelmeztetni a magas vagy az alacsony pulzusértékre, a szabálytalan szívritmusra, de az alvási szakaszok mérése, a cikluskövetés és a mentális jólét ellenőrzése sem okoz nekik gondot.

A fitneszfunkciók tekintetében már nincs lényeges különbség az Apple Watch Series 9 és az SE 2 között. Nyilván az S9 chip egy kicsit erősebb, mint a másikban helyet kapott S8, így némileg pontosabb információkat kaphatunk, de lényeges eltérés ezen a téren nem tapasztalható a kettő között.

Környezettudatosság

Sokak számára fontos lehet ma már egy okosóra megvásárlásakor a környezettudatosság. Jó hír, hogy ezen a téren az Apple mindkét óránál nagy fejlesztéseket hajtott végre, így a tokok és a szíjak egyaránt karbonmentesek, 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készültek.

Ár

Természetesen nemcsak a tudás, az ár szempontjából is találhatunk különbségeket a két Apple okosóra között.

Talán mondanunk sem kell, de az SE 2 olcsóbb, mint a Series 9. Mivel többféle konstrukcióban kerültek piacra, így természetesen nem állítjuk ide példaként az összes verziót, de a két legnagyobb modellt viszonyításképpen igen.

Ennek fényében a 44 mm-es Apple Watch SE 2 átlagára 130 ezer forinttól alakul, míg a 45 mm-es Apple Watch Series 9 esetében 175 ezer forinttal számolhatunk. 

Apple Watch SE2

Előnyök

  • 1,7 hüvelykes kijelző
  • Akár 18 órás üzemidő
  • Saját GPS
  • 50 méterig vízálló
  • Apple Pay fizetési lehetőség

Elérhető itt

ALZA.HU
pepita.hu
Árukereső.hu

Apple Watch Series 9

Előnyök

  • 2000 nites kijelző-fényerő
  • Akár 36 óra üzemidő
  • Fejlett gesztusvezérlés
  • Elragadó tudású S9-es lapkakészlet
  • EKG mérés

Elérhető itt

ALZA.HU
Árukereső.hu