Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Okosóra – Mutatjuk 2023 legjobbjait

Utoljára frissítve:

Az okoseszközök világában lassan már teljesen természetesnek vesszük, hogy minden kiegészítőnk, így a telefonunk mellett az óráink is intelligens tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a viselhető eszközök nemcsak rendkívül divatos, hanem hasznos eszközök is egyben, melyek alaposan megkönnyíthetik mindennapjainkat.

Választhatunk elegáns típust, hogy minden percben velünk lehessen és segítsen nyomon követni életfunkcióinkat vagy az elégetett kalóriák mértékét, de vehetünk kizárólag sportoláshoz vagy testmozgáshoz viselhető darabot is, melyek között természetesen óriási átfedések vannak, így csak rajtunk múlik majd, hogy melyik típust pontosan mire használjuk.

Tartalomjegyzék

A legjobb okosórák 2023-ban

A legjobb okosórákat a következő forrásokból választottuk:

 • saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva.

Apple Watch SE 2

A mi választásunk Apple felhasználóknak

Előnyök
 • Hosszabb üzemidő
 • Ütközésjelző funkció
 • Kibővített fitness alkalmazások
 • 50 méterig vízálló
 • Apple pay
Elérhető itt
ALZA.HU
notebook.hu

Az Apple Watch SE szériái remek alternatívát nyújtanak, ha Apple okosórát szeretnénk vásárolni, ugyanakkor kedvezőbb áron. Ahelyett, hogy egy régebbi Apple Watch modellt vennénk, hasonló áron kaphatunk egy új SE verziót ami csak néhány funkcióval tud kevesebbet, mint az alap modellek.

Fitness és egészség

Az Apple Watch SE 2 rendelkezik ugyanazokkal az egészség és fitness alkalmazásokkal amikkel a nagytestvér 8-as modell is. Tehát számtalan edzésmód monitorozható, amiknek adatait a telefonra menti az óra. Méri a pulzusunkat, alvásunkat, testhőmérsékletünket, egyedül a véroxigénszint mérés maradt ki. Ugyanakkor azért kérdéses, hogy erre egyáltalán szükségünk van-e?

Felépítés és megjelenés

Különbség még az Watch 8 és az SE 2 modell között, hogy a 8-as minden változata 1 milliméterrel nagyobb (A különbségek számokban: 40-41mm és 44-45mm.) Egy ilyen “kicsi” kijelzőnél azért ez az egy milliméter is észrevehető, de ez végképp egyéni preferencia kérdése, hogy mennyire akadunk fenn ezen. 

Ezen kívül az Apple Watch 8 rendelkezik always-on kijezővel, tehát az óra számlapja folyamatosan látható. Vannak akik ezt a funkciót kifejezetten üdvözölték, mások pedig inkább kikapcsolják, ezzel is spórolva egy kicsit az akkumulátor töltésén.

A két óra egyébként ugyanolyan üzemidővel rendelkezik, és ugyanazzal a chip készlettel. Viszont a 8-as valamivel gyorsabban, 30 perc alatt tölt fel 20-ról 90%-ra, míg az SE ezt 45 perc alatt tudja.

Nem teljesen fizikai jellemző, de tulajdonképpen majdnem annak tekinthető, hogy ennél a modellnél nem kapunk “billentyűzetet” ha üzeneteket szeretnénk gépelni (ami az Apple Watch 8-ban rendelkezésre áll). Bár erősen megkérdőjelezhető, hogy mennyire létszükséglet ez egy kis kijelzőn, főleg annak fényében, hogy a diktálás funkció már magyarul is remekül működik.

Ami pedig igazán nagy különbség az Apple Watch SE 2 és a 8-as modell között, az az ár. Az SE-hez 2023 derekán már 125.000 forintért juthatunk hozzá, míg a 8-as modell ára eléri a kétszázezret.

Apple Watch Series 8 

Ha iPhone tulajként többre vágysz

Előnyök
 • nagy kijelző
 • hosszabb üzemidő
 • ellenállóbb szerkezet
 • testhőmérséklet mérés
 • telefonálás az órával
 • bővült egészség funkciók
Elérhető itt
ALZA.HU
notebook.hu

Az Apple Watch-ok mindig az okosórák élvonalában vannak, nincs ez másképp a legújabb 8-as széria esetén sem. A megszokott prémium minőséget kapjuk, pár új extrával, mint például a testhőmérséklet mérés, vagy az ütközésérzékelés funkció. Ha most készülünk almás okosórát vásárolni, akkor ez egy tökéletes, minden igényt kielégítő választás lehet.

Fókuszban az egészség

Az Apple Watch 8 az egészségre fókuszáló alkalmazások és szenzorok tekintetében hozott jelentős újdonságokat. Továbbra is elérhető az EKG funkció, és már nemcsak a pulzusunkat és véroxigénszintünket, hanem a testhőmérsékletünket is meg tudjuk mérni. Ez például nőként viselve a ciklus nyomonkövetését és elemzését is megkönnyíti, hiszen így az ovuláció ideje is megbecsülhető.

Szó szerint életet menthet

Az ütközésérzékelés funkció segítségével az óra képes felismerni, ha balesetet szenvedtünk. Ilyen esetben azonnal segélyhívást indít, és elküldi a GPS adatainkat is a hívást fogadó fél részére.

Strapabíróbb felépítés

Az óra üveglapja már ellenáll a repedéseknek, emellett porálló és 50 méteres mélységig merülni is lehet benne. Nemcsak az óra váza lett strapabíróbb, de az aksi is tovább kihúzza egy töltéssel. Ezt egy alacsony töltöttségi mód funkcióval érték el, ami 20%-os töltöttség esetén még plusz 2 óra üzemidőt biztosít.

Samsung Galaxy Watch 5 & Watch 5 Pro

A mi választásunk Android tulajdonosoknak

Előnyök
 • Super Amoled kijelző
 • 40 órás üzemidő
 • Továbbfejlesztett egészség funkciók
 • ECG
 • Testhőmérséklet szenzor
Elérhető itt
ALZA.HU
notebook.hu
ALZA.HU – Pro változat
notebook.hu – pro v.

A Samsung Galaxy Watch 5 és az 5 Pro jelenleg a legjobb androidos okosórának számít a piacon. De ahogy az manapság az elektronikai termékeknél lenni szokott, az újabb modellek nem minden esetben tudnak annyival többet, amiért mindenkinek megéri azonnal lecserélni az előzőt. Ez igaz a Galaxy Watch 5 esetében is, mivel a 4-hez képest nem nevezhető egetrengetőnek a változtatások sora.

Külső megjelenés

A Galaxy Watch 5 mindenesetre valóban kényelmesebb viselet, mint a 4-es elődje, jobban fekszik a csuklón, és strapabíróbb is annál. El kell búcsúznunk azonban a mechanikus forgókerettől, ami az óra első, 2018-as megjelenése óta domináns részét képezte a látványvilágnak.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a kapcsolódó funkciót el kell felejteni – a kijelzőt egy érintésérzékeny karimával látták el, amin ha végighúzzuk az ujjunkat, ugyanazt az eredményt kapjuk, mint a korábbi forgókeretet használva. 

A sima 5-ös modell 40 és 44 milliméteres alumínium vázzal kapható, míg az 5 pro 45 mm titánium vázzal érkezett.

Funkciók és alkalmazások

Az elődjével megegyező Snapdragon W5-ös chipsettel rendelkezik, de erre eddig sem volt semmi panasz. Wear OS 3 oprendszert futtat, tehát itt sincs változás, ugyanakkor szélesebb körben támogatja a Google alkalmazásokat és sokkal jobban működik rajta a szövegbeviteli funkció is. 

Az üzemidőt is sikerült egy kissé feltornázni, továbbá testhőmérséklet érzékelő szenzort is kapott – bár ez a funkció egyelőre nem elérhető, valószínűleg majd egy későbbi frissítéssel aktiválják.

Garmin Venu 2

Kedvencünk sportoláshoz

Előnyök
 • Kimagasló, akár 11 napos üzemidő
 • 200 féle sportaktivitás mérő
 • Fényes AMOLED kijelző
 • Nagy pontosságú GPS
 • Véroxigénszint mérés
Elérhető itt
ALZA.HU
notebook.hu

Amikor okosórát vásárolunk, akkor számos általános felhasználásra alkalmas modell közül választhatunk. Viszont akik speciálisabb igénnyel, például aktív életmódra keresnek eszközt, a Garmin Venu 2 tökéletes lehet a sport szerelmeseinek.

Sportoláshoz fejlesztve

A Garmin Venu 2 akár 11 napig is képes működni egyetlen töltéssel, tehát akkor sem hagy cserben, ha több napos túrákra visszük magunkkal. Ráadásul azért is kifejezetten alkalmas túrákhoz vagy terepfutáshoz, mert nagy pontosságú GPS-el látták el. 

Ezenkívül 200 féle egyéb sporttevékenységet is monitorozhatunk vele. Fényes AMOLED kijelzőjéről még erősebb fényviszonyok mellett is jól leolvashatóak az adatok. A kedvenc zenéinket szintén tárolhatjuk rajta, így a telefonunk jelenléte nélkül is le tudjuk játszani őket az óra meglehetősen erős hangszóróival.

Szerkezet és működés

A Garmin Venu 2 rozsdamentes acél vázzal és szilikon szíjjal rendelkezik. Két méretben kapható, a 45mm-es Venu 2 és egy kisebb, 40mm-es verzióban ami a Venu 2S néven fut. A két óra között a méretbeli eltérésen kívül egyéb különbség nincs, csupán annyi, hogy a kisebb méret miatt az üzemidő is némileg rövidül.

Természetesen méri az olyan alapvető egészségügyi adatokat, mint a pulzus vagy a véroxigénszint, figyeli az alvásunkat, sőt még a stresszintünket is. Viszont sajnos hívást indítani vagy fogani nem tudunk vele, mert hiányzik az ehhez szükséges mikrofon.

Xiaomi Watch S1

Kiváló választás Xiaomi ökoszisztémában

Előnyök
 • Zafír üveg és rozsdamentes acél tok
 • 117 fitness mód
 • 24 órás pulzusszám és véroxigénszint mérés
 • AMOLED kijelző
 • Bluetooth telefonálás
Elérhető itt
mi-home.hu – hivatalos
xiaomishop.hu – hivatalos
ALZA.HU

A Xiaomi Watch S1 egy olyan okosóra, ami az elegáns stílust helyezi a fókuszba. Klasszikus megjelenésével egy üzleti tárgyaláson is bátran viselhető, közben mégis garantálja az okosórák nyújtotta funkciók előnyeit.

Komolyabb kaszni

Megjelenése a régi, klasszikus órákat idézi, kézzel készült rozsdamentes acél tokot kapott – ami azért elég nagy extra faktor – és ehhez zafírkristály bevonatú 1.43” AMOLED kijelzőt. A Xiaomi Watch S1-et választhatjuk prémium bőr, vagy sportosabb fluor-gumi szíjjal is.

Üzemidő és funkciók

Akár 12 napon keresztül is működik egyetlen töltéssel, és univerzális vezeték nélküli töltésre is képes, gy bármilyen vezeték nélküli töltőről képes magába szívni az energiát. 117 különböző sporttevékenységet tud követni, a nap 24 órájában méri a véroxigénszintünket a pulzusunkat, továbbá riaszt is, ha kiemelkedő értékeket tapasztal.

Bluetooth-on keresztül telefonálhatunk is vele, anélkül hogy a mobilunkat elő kellene vennünk a zsebünkből.

Huawei Watch GT 3 Pro

Elegáns választás

Előnyök
 • Titánium váz és zafírkristály üveg
 • Akár 14 napos üzemidő
 • Továbbfejlesztett alvásfigyelés
 • Új EKG funkció
 • iOS és Android rendszerrel is kompatibilis
Elérhető itt
ALZA.HU

Amikor okosórákra gondolunk, akkor inkább egy sportosabb viselet ugrik be, a Huawei Watch GT 3 Pro viszont szakított ezzel az irányvonallal, és egy kifejezetten elegáns készülékkel lépett piacra.

Sportosan elegáns

A Huawei Watch GT 3 Pro elegáns és mégis sportos. Igazán látványos megjelenést kapott a titán vázzal és a zafír óraszámlappal. Akár egy öltönyhöz is megfelelő kiegészítő lehet, így akkor sem kell cserélgetni a csuklónkon viselt kiegészítőt, ha az üzleti esemény után egyből sportolni szeretnénk. 

Többféle szíj közül is lehet választani, ami ennél az óránál nem csupán más-más színű szilikon pántokat jelent. Választhatunk fém, bőr vagy fekete fluoroelasztomer szíjak közül.

Hosszú üzemidő

A Huawei Watch GT 3 Pro átlagos használat mellett akár 14 napot is kibír egy töltéssel, aktívabb igénybevétel esetén olyan 8 napig húzza. A gyorstöltés funkciója 10 perc alatt feltölti 25%-ra, de a teljes feltöltés is csak 85 percet vesz igénybe. 

Ez a modell a korábbiaknál magasabb szintre emelt egészségfigyelő szenzorokat és funkciókat kapott. Az EKG az elektróda technológiának köszönhetően pontosabban gyűjti be az adatokat, és valós időben kaphatunk információkat a szívritmusunkról és a pitvarfibrillációnkról. Habár orvosi műszernek még mindig nem tekinthető, de jóval biztosabb eredményeket képes produkálni. Az SpO₂ véroxigénszint méréssel, és a HUAWEI TruSeen 5.0+ pulzusmérő technológia segítségével kompletten megfigyelhetjük, hogy mi zajlik az ereinkben.

Fitbit Versa 4

A bestseller okosóra

Előnyök
 • 6 napos üzemidő
 • Véroxigénszint mérés
 • AMOLED Always-on kijelző
 • Fitbit alkalmazás
Elérhető itt
alza.hu
notebook.hu
pepita.hu

Fitbit Versa 4 egy nagyon jó ár-érték arányú okosóra, tökéletes választás lehet, ha olyan megfizethető árú órát szeretnénk, ami fejlett egészségfigyelő alkalmazásokkal is rendelkezik.

Könnyed viselet

4×4 centiméteres AMOLED kijelzőt kapott, ami képes a Always-on üzemmódban működni. A Fitbit Versa 4 a szögletes Apple órákra emlékeztet és többféle színben is kapható, létezik belőle fekete grafitszürkével, világoskék ezüsttel, rózsaszín és rosegold, bordó és rosegold változat is. Mindössze 37 gramm a súlya, tehát egy kifejezetten könnyű eszközről beszélünk.

Repül az idő

Egy feltöltéssel akár 6 napos üzemidőre is képes, persze ezt befolyásolja, hogy használjuk-e a mindig bekapcsolt kijelzőt, vagy például valamelyik zenelejátszó appot. Az elődjében a Fitbit Versa-ban még csak a Deezer volt elérhető, de Fitbit Versa 4 már a Spotify alkalmazással is kompatibilis.

Alvás közben méri a szívritmusunkat és légzésszémunkat, valamint az alvásunk minőségét is.

Az óra képes NFC-s fizetésre is, ez a funkciója Magyarországon is támogatott. A véroxigén szint és a pulzus mérésére azonban alkalmas, ahogy a különböző sport aktivitások monitorozására is. Ráadásul anélkül felismeri, hogy épp milyen sporttevékenységet folytatunk, hogy akárcsak egy gombot meg kellene nyomni rajta.

Amazfit GTS 4 Mini 

A belépő szint képviseletében

Előnyök
 • 15 napos üzemidő
 • HD AMOLED kijelző
 • 5 ATM vízállóság
 • 24 órás szívritmus, SpO₂ és stressz monitorozás
 • 120 féle sportaktivitás követés
Elérhető itt
ALZA.HU
notebook.hu

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy valóban szükségünk van-e egy okosórára, vagy csak nem akarunk sokat költeni erre a célra, akkor az Amazfit GTS 4 Mini jó választás lehet, hogy felfedezzük vele az okosórák világát.

Színes választék

Az Amazfit GTS 4 Mini egy ultravékony és nagyon könnyű okosóra. Formavilágában az Apple Watch-ok szögletes felépítése köszön vissza, ezenkívül 1,65” HD AMOLED kijelzővel látták el. Négyféle különböző gyári szín közül választhatunk, és ez a választék nemcsak a szíjakra, hanem az óraházakra is vonatkozik.

Nem csak okos, sportos is

Az Amazfit GTS 4 Mini képes akár 15 napon keresztül is képes működni egyetlen töltéssel. Egész nap figyeli véroxigén szintünket, szívritmusunkat és a stressz szintünket. 120 féle különböző sportaktivitást képes mérni, 5ATM vízálósággal és egy 5 műholdas helymeghatározó rendszerrel rendelkezik. Tehát tulajdonképpen el lehet mondani, hogy szinte mindent tud, amit egy komolyabb okosóra, viszont pár tízezer forintos áron már elérhető.

Xiaomi Redmi Watch 2 Lite

Pénztárcabarát választás

Előnyök
 • 10 napos üzemidő
 • 100+ fitness mód
 • 5 ATM vízállóság
 • SpO₂ mérés
 • Egész napos pulzusfigyelés
Elérhető itt
ALZA.HU
xiaomishop.hu – hivatalos
mi-home.hu – hivatalos

A Xiaomi egy jól ismert, megbízható márka, ami a Xiaomi Redmi Watch 2 Lite esetében szinte fillérekért biztosít egy használható, kompakt kis okosórát.

Színes egyéniség

A Xiaomi Redmi Watch 2 Lite egy könnyű, vékony óra 1.55” kijelzővel. Három szín közül választhatunk órakeretet és ezenkívül még plusz háromféle színben a szíjak közül. Akkor sem kell levennünk, ha zuhanyozni vagy úszni megyünk, mert 5ATM vízállósággal is rendelkezik. 

Üzemidő és funkciók

A Xiaomi Redmi Watch 2 Lite egyetlen töltéssel kb. 10 napos üzemidőre képes. A funkciók terén sincs ok panaszra – százon felüli sport aktivitást képes mérni, ahogy a véroxigén szintünket és a pulzusunkat is egész nap figyeli. 

GNSS-chipkészlettel rendelkezik, aminek nagyobb teljesítményével pontosabb helyadatokat kaphatunk. Négy helymeghatárózó rendszert is támogat (GPS, GLONASS, Galileo, BDS), úgyhogy ezzel az órával tutira nem fogunk elveszni.

Jó ha tudsz róla

Apple Watch Ultra

A felsőkategória képviseletében

Előnyök
 • 36 órás üzemidő, alacsony töltöttségű módban 60 óra
 • 49mm-es titán tok
 • Fényes Retina kijelző
 • Lapos zafírkristály előlap
 • 100m-ig vízálló
Elérhető itt
ALZA.HU
notebook.hu

Apple Watch Ultra az Apple legfejlettebb és legstrapabíróbb készüléke, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy ez a világ egyik legjobb okosórája. Ha a mi életvitelük is meglehetősen extrém, és olyan órát keresünk, ami képes elviselni ezt a fokozott terhelést, akkor ez a befutó.

Páratlan pántok

Az Apple Watch Ultra már a megjelenésében is meglehetsen extrém. 49mm-es titán tokot kapott, zafírkristály előlappal és egy always-on, 2000nit fényerejű Retina kijelzővel. Ez kétszer olyan nagy fényerőt biztosít, mint eddig bármelyik más Apple watch. 

Három különböző gyári szíjjal kapható: Az alpesi pánt ikonikus narancssárga színben, ez kettő, öltések nélkül összekapcsolt szövetből álló könnyű viselet. A terep pánt egy könnyű, rugalmas és tépőzárral rögzíthető óraszíj. Végül pedig az óceán szíj a harmadik opció, ami fluorelasztomer gumiból készült, kifejezetten a vízi sportohoz.

Üzemidő és funkciók

Az Apple Watch Ultra mindent tud, amit az Az Apple Watch 8, ezért inkább azokat a funkciókat emelnénk ki, ami túlmutat a 8-ason. Az üzemideje 36 óra, de alacsony töltöttségű módban akár 60 órát is kibír. 100m-es mélységig vízálló és 40 méterig méri a vízhőmérsékletet és a vízfelszín alatti mélységet, ​​EN13319 tanúsítással rendelkezik, ami a búvárkiegészítőkre vonatkozó nemzetközileg elismert szabvány.

Kapott egy 86 decibeles vészhelyzeti szirénát is, amit akár 180 méterről is meghallanak. Kétfrekvenciás GPS-el van ellátva, így bárhol nagyon pontos helyadatokat tud mutatni. Ebben segíthet még a továbbfejlesztett iránytű is, és a sportteljesítményünket is sokkal jobban nyomon követi a megújult Edzés appal.

Google Pixel Watch

A design szerelmeseinek

Előnyök
 • Látványos lekerekített üveglapos kijelző
 • Fitbit fitness alkalmazás kompatibilitás
 • Könnyen használható szoftver
 • Nagyon pontos pulzusmérés 
Elérhető itt
ALZA.HU

Az okosórákat nem csupán mobil eszközként, hanem részben úgy is használjuk, mint egy praktikus kiegészítőt. Ezért is lehet például számtalan különböző stílusú szíjat kapni hozzájuk. Ha pedig szépen dizájnolt órákról beszélünk, akkor Google Pixel Watch-ot nem nagyon előzi meg semmi.

Klasszikus és trendi egyszerre

Az óra tavaly elnyerte a CNET Editors’ Choice díjat, mint a legjobb androidos okosóra azoknak, akik egy szép megjelenésű kör számlapos órára vágynak. Nem kérdés, igazán stílusos, minimalista dizájnnal álmodták meg a tervezők, és egy kifejezetten látványos, lekerekített üveglapos kijelzőt is kapott. Az óraszíjakat a Pixel esetében is lehet cserélgetni, többféle szín közül választhatunk.

Sportoláshoz is kiváló

A Google Pixel Watch-on a Wear OS 3.5 operációs rendszer fut, ami a legfrissebb Google alapú oprendszer. Ez pedig azt jelenti, hogy széles körben támogatja a Google alkalmazásokat, ráadásul a Fitbit fitness alkalmazással is kompatibilis, ami egy széles körben elterjedt és kedvelt fitness app. 

A Pixel nem titkolt célja, hogy Androidos vonalon felvegye a versenyt az Apple termékeivel. Igaz ugyan, hogy számos olyan okosóra van a piacon, aminek egyik-másik tulajdonsága kiemelkedő, de olyan komplett funkciókészletet mint az Apple, egyik sem igazán tud letenni az asztalra. Eddig. 

Ha mindenképp fogást akarunk rajta keresni, akkor meg kell jegyezni hogy csak egy méretben kapható, és egyelőre az üzemideje se túl kimagasló. Valamint szuper lenne ha például automatikusan is elindulna rajta az edzés alkalmazás, mikor aktív tevékenységbe kezdünk.

Xiaomi Redmi Watch 3

Pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • 1,75” AMOLED kijelző
 • Mindig aktív kijelző
 • Véroxigénszint és 24 órás pulzusmérés
 • 121 sportmód
 • 5ATM vízállóság
 • 12 napos üzemidő
Elérhető itt
ALZA.HU
xiaomishop.hu – hivatalos
notebook.huA Xiaomi Redmi Watch 3 a legújabb Xiaomi okosóra, aminek kifejezetten hosszú üzemideje van, és olyan egészségügyi funkciói, amik felveszik a versenyt a nála jóval drágább modellekkel.

Emlékezz rám

Az okosóra 1,75” AMOLED kijelzőt kapott, amivel 70%-os óratest-kijelző arányt tudhat magáénak. A kijelző ráadásul always-on funkcióban is tud működni, tehát folyamatosan láthatjuk rajta az adatokat. Kétféle színben kapható; fekete és elefántcsont, de a rögzítés terén további színek közül is válogathatunk. Ráadásul a szíjak innovatív pozíciómemóriával vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy ha egy lyukba már beillesztettük a rögzítést, akkor az emlékezni fog rá és könnyebben tudjuk majd viselni.

Üzemidő és funkciók

A Xiaomi Redmi Watch 3 akár 12 napon keresztül is működik egyetlen feltöltéssel. Támogatja a bluetooth-os telefonhívásokat, így 10 méteres távolságig a telefonunk nélkül is fogadhatunk hívásokat.

Több mint 120 féle edzésformát támogat és mivel 5ATM-ig vízálló, így a vizes sportok használata közben is viselhetjük. Méri a véroxigén szintünket is és 24 órában figyeli a pulzusunkat és precíz alvásfigyelő alkalmazás is található benne. 

A két legyakoribb tévhit

Mivel az okosórák még jellemzően frissnek tekinthetők a piacon, ezért nagyon sok tévhit, illetve félreértés kering róluk a világhálón. Ezek tisztázása elengedhetetlen ahhoz, hogy rátérhessünk tesztünk legfontosabb kérdésre, miszerint melyik okosórát vásároljuk meg magunknak?

Nem minden okosóra alkalmas telefonálásra

Sokan azért vásárolnak okosórát, hogy ne legyen szükségük okostelefonra, csak egy karórára a csuklójukon, amivel képesek lesznek telefonálni. Ezzel a gondolattal csak egyetlen probléma akad: ezeket a viselhető eszközöket elsődlegesen nem arra tervezték, hogy telefonálhassunk velük.

Bár érezhetően erre haladnak a fejlesztések, pár éven belül talán már a készülékek 80 százaléka alkalmas lesz erre a funkcióra, manapság azonban csak kevés okosóra képes erre, ehhez pedig jellemzően külön SIM kártyára lesz szükségük.

Az okosóra és az okoskarkötő nem ugyanaz

A másik nagy tévhit pedig az okosóra és okoskarkötő összekeveréséhez kapcsolható, lévén ez a két termék közel sem említhető egy lapon. Bár vannak köztük átfedések, azonban míg az okosórák jellemzően funkcióban rendkívül gazdag, sokszor telefonálásra is alkalmas, nagy kijelzővel ellátott eszközök, addig az okoskarkötők esetében ezek az állítások jellemzően nem érvényesek.

Az aktivitásmérőnek vagy fitneszkarkötőnek is nevezett eszközök leginkább sportoláshoz és egészségmegőrzéshez ajánlottak, hiszen rendszerint csak kalóriamérésre, lépésszámlálásra vagy pulzusmérésre alkalmasak – hangsúlyozandó, hogy többek között –, de abban legalább kifejezetten jól teljesítenek.

Milyen okosórát vegyek?

Alapvetően az okosórákat két nagy csoportra oszthatjuk, így beszélhetünk

 • a mindennapi használatra szánt típusokról;
 • valamint a direkt testmozgáshoz, sportoláshoz igazított modellekről.

Bár az egyes okosóra-típusok között értelemszerűen vannak átfedések, azonban ennek ellenére is nagyon fontos, hogy a vásárlás előtt pontosan meghatározzuk, mire szeretnénk használni leginkább a viselhető eszközt. Nyilván léteznek köztes megoldások is, így nem szükséges majd kompromisszumokat kötnünk, ha nem szeretnénk.

Vásárlás előtt tehát fontos lesz először eldönteni, hogy mire és hogyan szeretnénk használni leendő okosóránkat – ehhez a vásárlási útmutató nyújtja majd a legnagyobb segítséget egy kicsit lejjebb –, ezáltal feltenni magunknak néhány kérdést.

Fontos kérdések okosóra vásárlás előtt

Mindennapi használatra vagy kizárólag sportoláshoz használnánk az okosórát?
Ha csak sportoláshoz, akkor milyen területekről szeretnénk a legtöbb információt kapni (vérnyomás, pulzus, kalória stb.)?
Milyen típusú és márkájú okostelefonnal rendelkezünk (Android, iOS)?
Klasszikus óraformát szeretnénk vagy a sokkal vonzóbb és kecsesebb hosszúkás formavilág mellett döntenénk?

Vásárlási útmutató

Operációs rendszer

Az egyik legfontosabb tényező egy okosóra kiválasztásakor az, hogy az adott termék milyen operációs rendszerrel, milyen okostelefonokkal kompatibilis. Hogy a hordozható eszközön milyen környezet fut, az alapvetően nem szempont a vásárláskor – hiszen mindegyik jól működik, kipróbált szisztéma –, az viszont nem mindegy, hogy

 • Android-,
 • vagy iOS alapú telefonnal rendelkezünk hozzá.

Exkluzív megoldások

Ott vannak például az Apple Watch okosórák, melyek Android operációs rendszert futtató készülékekkel (Samsung, Huawei, Xiaomi, LG, Sony stb.) nem párosíthatók, nem tudnak kommunikálni, csak a legtöbb iPhone-modellel, azok közül is inkább az újabb típusokkal.

A másik oldalon jellemzően nincsenek megkötések, de a Samsung által gyártott Galaxy Watch például csak a sajátmárkás okostelefonokkal tud megfelelően kommunikálni, míg a többi Androidos gyártó termékével sem.

A legtöbb okosóra mindkét operációs rendszert támogatja

Szerencsére a legtöbb gyártó úgy alkotja meg okosóráit, hogy azok minden rendszerrel képesek legyenek kommunikálni, így ahol azt látjuk, hogy az Android és az iOS is támogatott, azt a társalkalmazás feltelepítését követően ugyanúgy csatlakoztathatjuk egy iPhone 11-hez, mint egy Samsung Galaxy S20-hoz vagy egy Xiaomi Mi 9-hez.

Itt fontos kiemelni, hogy egyre több olyan okosóra jelenik meg a piacon, ahol már nem fontos, hogy milyen okostelefonunk van, mert önálló rendszerként tudnak üzemelni. Ezek a készülékek rendszerint saját SIM kártya fogadására képesek, a leginkább ez különbözteti meg őket a többiektől.

Kijelző

Az okosórák kijelzői kapcsán rengeteg tényezőt figyelembe kell vennünk a vásárlás előtt. Egyáltalán nem mindegy például, hogy milyen típusú és méretű képernyővel rendelkezik a kiszemelt termék, de fontos szempont az érintésérzékeny kialakítás, valamint az alkalmazott védelem is. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

A kijelző típusa

Ma már a legtöbb okosórában hasonló kijelzőt találunk, mint a telefonokban. A legjobb minőséget az Apple Watch és a Samsung Galaxy Watch által is használt OLED panelek kínálják, de ezek jellemzően költségesebb megoldások, az olcsóbb kategóriában ritkán találkozunk velük.

Utóbbiakra leginkább az LCD és az AMOELD típusú kijelzők a jellemzők. Az átlagfelhasználók számára ezek is tökéletesen megfelelnek, pláne annak fényében, hogy az aprócska panelek legfeljebb karaktereket, számokat és kisebb ikonokat jelenítenek meg az esetek többségében.

A kijelző mérete

A méret egy olyan tulajdonság az okosórák kijelzője kapcsán, amit szintén lényeges mérlegelni a vásárlás előtt. A legtöbb készülék 1-1,5 hüvelykes panelekkel rendelkezik, ami bőven elegendő ahhoz, hogy mindent átláthassunk rajta. Lényeges azonban nem a számokra hagyatkozni, hanem élőben megnézni, hogy az igényeinkhez mérten kényelmes-e az adott méret vagy nagyobbra van szükségünk.

Érintőképernyő

A mai okosórák többségét már érintőképernyővel gyártják, azonban az olcsóbb típusok között még mindig találhatunk egyszerű megjelenítőket. Ezek is megfelelően használhatók, azonban rengeteg funkcióról le kell mondanunk – például hívásfogadás, zenelejátszó irányítása és így tovább –, melyeket jellemzően csak a telefonunk elővételével tudunk végrehajtani.

Védelem

Mivel okosóráink mindig velünk vannak, ezért rendkívül lényeges, hogy kijelzőjük ne csak megfelelő minőségű legyen, de kellő védelemmel is fel legyen vértezve. Erre az Apple például saját fejlesztésű protektorüveget készített, de nagyon sok gyártó alkalmaz az okostelefonoknál már bevált Gorilla Glass bevonatot. Erre fontos odafigyelni a vásárláskor, hiszen így a karcolások és a kisebb-nagyobb sérülések ellen is védelmet élvez majd az eszköz.

Akkumulátor

Minden egyes okosóra tölthető eszköznek minősül, azonban nagyon eltérő, hogy az egyes típusok mekkora akkumulátorral rendelkeznek, illetve azok milyen üzemidőt vonultatnak fel. A 3-4 napos töltési ciklusokkal büszkélkedő termékek már elfogadhatónak mondhatók, noha ennél lényegesen jobb és rosszabb teljesítménnyel ellátott megoldások is vannak a piacon. A vásárláskor tehát vegyük figyelembe, és válasszuk azt, ami az életvitelünkhöz a legjobban illeszkedik.

Funkciók

Noha léteznek olyan gyártók, akik egyedi funkciókkal szeretnének kitűnni a tömegből, azonban mára kialakultak olyan sztenderdek, melyek alapvetően elvárhatók egy minőségi okosórától. Ha tehát egy igazán hasznos hordozható eszközt szeretnénk magunknak, mindenképpen rendelkezzen az alábbi lehetőségekkel:

 • Sportoláshoz kapcsolódó funkciók (kalória- és lépésszámláló, dedikált sportmódok, edzésfigyelő)
 • Életfunkciókhoz kapcsolódó lehetőségek (pulzusmérés, magasabb szinten EKG és egyéb egészségügyi monitorozás, mint a vér oxigénszintjét figyelő berendezések)
 • Navigációs funkciók, melyek térképekkel, helyadatokkal, sebesség- és távolságméréssel segíthetik mindennapjainkat, illetve edzéseinket.
 • Alvásfigyelés, ami kifejezetten hasznos lehet azok számára, akik hajlamosak keveset vagy rosszul aludni.
 • NFC az olyan opciókhoz, mint például az órával való egyszerű fizetés.
 • Zenelejátszó, hogy a mindennapokban és mozgás közben is folyamatosan hallgathassuk kedvenceinket.
 • Telefonhívás/SMS küldés, amivel kapcsolatban nem mindegy, hogy csak látjuk őket, vagy ezekre válaszolni is tudunk az órával.
 • Beépített applikációk, melyek alaposan megkönnyíthetik a mindennapjainkat és az edzéseinket egyaránt.

Értesítések

Noha az okosórán megjelenő értesítések is a funkciók közé sorolhatók, azonban érdemes külön kiemelni őket a sorból, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a kiválasztott termékünkkel milyen applikációk jelzéseit tudjuk megjeleníteni, illetve azokra tudunk-e reagálni közvetlenül.

Vannak okosórák, melyek csak a telefonhívásokat vagy az SMS-eket jelzik, mások a Messenger, az Instagram vagy a WhatsApp üzeneteinket és az elektronikus leveleinket is mutatják, sőt azokra bizonyos termékeknél azonnal reagálhatunk hangüzenetek és egyebek formájában.

Por- és vízállóság

Mivel okosóráinkat, de főleg a kifejezetten aktív tevékenységekre kitalált sportóráinkat mindenhová magunkkal visszük, ezért lényeges a strapabíróság tekintetében a por- és vízállóság kérdése.

A legtöbb ilyen készülék szinte kivétel nélkül porálló kialakítást kapott, azonban a víznek már nem mindegyik áll ellen. Ez főként az olcsóbb modellekre jellemző, a minőségi termékek többsége már 30-50 méterig garantál vízállóságot, így akár búvárkodásra is alkalmasak, de az eső, a kézmosás vagy az izzadás biztosan nem árt nekik.

Termékdizájn

Bár a legtöbb okosóra igyekszik a termékdizájn tekintetében egyediségekkel szolgálni, ugyanakkor megvannak azok az általános jellemzők, melyeknek hála csoportosítani tudjuk az egyes típusokat. Így beszélhetünk klasszikusabb kerek formákról, de gyakoriak a négyzetes kialakítással rendelkező modellek, főként a sportórák kapcsán pedig azok a megoldások, melyek a szíjjal egyenlő szélességű kijelzőkkel rendelkeznek.

A dizájn kiválasztásakor vegyük figyelembe a saját ízlésünket, illetve azt is, hogy mire használnánk majd a terméket. A hagyományos óraformák például sportoláskor gyakran kényelmetlenek, de a lekerekített sarkokkal rendelkező megoldások már ideálisak intenzív mozgáshoz is.

Itt fontos kiemelni még, hogy ma már olyan nagy nevek is gyártanak okosórákat, mint a Michael Kors vagy a TAG Heuer, így igazán mutatós darabok közül válogathatunk magunknak, ha ez a cél.

Kiegészítők, személyre szabható megoldások

Bár az okosórák önmagában egész eszközök, ugyanakkor a vásárláskor nyomós ok lehet sokaknak, hogy milyen kiegészítők és személyre szabható megoldások érhetők el a kiszemelt termékhez.

A töltőkábel rendszerint alapvető tartozék mindegyikhez, tokot azonban például már nem kapunk minden eszközhöz – gyakran jól jöhet –, mint ahogyan a cserélhető szíjak is csak bizonyos termékekre jellemzők, holott nagyban megnövelhetik egy-egy okosóra felhasználhatóságát, ha fontos nekünk a megjelenés.

Ezen felül lényeges pont a kiegészítők közül, hogy van-e, illetve lehet-e vásárolni az okosórához kijelzővédő fóliát. Ha nem rendelkezik az eszköz képernyővédelemmel, akkor ez kifejezetten fontos szempont lehet.

Ár

Mint a legtöbb okoseszköznél, úgy természetesen az okosóráknál is megjelent már a belépő-, a közép- és a prémium szint, ami nemcsak a tulajdonságokat, hanem az árcédulát egyaránt befolyásolja. Nyilvánvaló, hogy nekünk kell tudnunk, hogy mire használnánk leendő okosóránkat, ami nagyon fontos tényező annak fényében, hogy melyik kategóriából válogatunk.

Ha már gyakorlott felhasználók vagyunk, és mindennapos használatra választunk magunknak terméket, akkor érdemes a komolyabb, funkciókban gazdagabb darabok közül válogatni. Amennyiben azonban nem volt még okosóránk, kezdésnek felesleges rögtön egy 100-200 ezer forintos modell, elsőre bőven elegendő lehet egy 40-50 ezer forintos megoldás is.

Gyakran ismételt kérdések

Érdemes gyermekem számára okosórát vásárolni?

Természetesen, még abban az esetben is, ha nem rendelkezik saját okostelefonnal, hiszen vannak ma már kifejezetten gyerekeknek szánt okosórák, melyek képesek SIM kártya fogadására, ezáltal hívásindításra vagy hívásfogadásra, nyomkövetésre és egy sor olyan hasznos funkcióra, ami szülőként megnyugtató lehet, ugyanakkor a lurkók számára nem kellemetlen.

Hogyan tudom összekapcsolni okosórámat a telefonommal?

Bár ezen a téren minden okosóra más és más, a legtöbb esetben elegendő lesz csupán letölteni a hordozható eszköz társalkalmazását a készülékünkre az App Store-ról vagy a Google Play-ről, ezt követően bekapcsolni a készüléken a Bluetooth-t és követni a szoftver indítása után megjelenő utasításokat. A további beállításokat jellemzően ebben az applikációban találhatjuk majd meg.

Használható az okosóra telefon és alkalmazás nélkül?

A legtöbb okosóra nagyon sok olyan funkcióval rendelkezik, ami önmagában, telefon nélkül is működőképes, így például az óra, a lépésszámláló vagy az alvásmonitorozás, de a lehetőségek 80-90 százalékáról ilyenkor le kell mondanunk. Nem kapunk értesítéseket, nem tudunk SMS-t küldeni, és az okosóra szenzorjai által rögzített adatok – pulzus, vér oxigénszint és így tovább – sem kapunk statisztikákat, elemzéseket.

Lehet telefonálni az okosórával?

Amelyik okosóra képes SIM kártyát fogadni, az okostelefonunktól függetlenül is működőképes, ezáltal hívásfunkció esetén ugyanúgy tudunk telefonálni vele – kihangosítva –, mint egy közönséges mobillal.

Milyen alkalmazással használjuk okosóránkat?

Minden egyes okosóra csak és kizárólag a hozzá tartozó alkalmazással képes kommunikálni, hiszen azt a fejlesztők kifejezetten az eszközhöz optimalizálták. Hogy melyik órához pontosan milyen applikáció tartozik, azt a termék dobozán vagy leírásában jellemzően pontosan feltüntetik QR kódok és letöltési linkek társaságában.

Hogyan tudjuk beállítani az időt és a dátumot egy okosórán?

Erre a legtöbb modell esetében nincs külön opció, aminek az oka nem más, minthogy a telefonunkkal való összekapcsolódást követően ez automatikusan módosításra kerül.

Milyen SIM kártya való az okosórákba?

A legtöbb okosóra micro SIM kártya fogadására lett felkészítve, de természetesen vannak ettől eltérő modellek is.

Mi a teendő, ha az okosóra szenzorjai rossz adatokat mérnek?

Amennyiben olyan okosórát vásárolunk, ami képes a pulzusunk, a vérnyomásunk vagy éppen a vérünkben található oxigénszint mérésére, akkor az nagyon fontos kalibrációt igényel majd a részünkről. Nem elég az eszköz helyes viselése, mindemellett fontos a kapcsolódó alkalmazás megléte, illetve abban az alapvető adatok megadása, mint amilyen a korunk, a testsúlyunk vagy a magasságunk.

Szükség van az okosóra töltésére az első beüzemelés előtt?

Nem fontos. Gyárilag minden okosóra rendelkezik annyi töltéssel, hogy legalább beüzemelhető és kipróbálható legyen, amennyiben azonban ez megtörtént, fontos lehet csatlakoztatni valamilyen áramforráshoz, illetve teljesen feltölteni.

Miért jobb egy okosóra egy hagyományos óránál?

Erre a kérdésre nehéz átfogóan válaszolni, hiszen a két terméket az elnevezést leszámítva szinte nem is lehet egy lapon emlegetni. Fontos azonban tudni, hogy míg a legtöbb karóra csak a pontos időt, esetleg a dátumot képes mutatni, addig egy okosóra elképesztően sok funkcióval rendelkezik.

Nem kell kézben lenni a telefonnak ahhoz, hogy láthassuk hívásainkat és üzeneteinket, mérhetjük vele a pulzusunkat, az elégetett kalóriáinkat, számolhatjuk lépéseinket, tudunk zenét hallgatni vele, láthatjuk kijelzőjén a közösségi oldalakon keresztül érkezett figyelmeztetéseket, de mindez csak a jéghegy csúcsa, embere válogatja, hogy kinek és miért hasznos egy ilyen eszköz.

Be lehet állítani, hogy milyen sokáig legyen aktív egy okosóra kijelzője?

A legtöbb modell erre lehetőséget ad, ezáltal beállításaink függvénye, hogy mikor és milyen hosszú ideig maradjon aktív az okosóra kijelzője, ami bizonyos edzésformák során kifejezetten hasznos lehet. Lényeges azonban tudni, hogy ma már léteznek olyan változatok, melyek folyamatosan aktív kijelzővel bírnak, ezáltal nem kell mindig aktiválni őket, ha meg akarjuk nézni az időt és így tovább.

Válaszolni is lehet az üzenetekre az okosóra segítségével?

Vannak olyan terméktípusok, melyek lehetőséget adnak erre, azonban modellenként eltérő, hogy milyen applikációkból érkező üzeneteket láthatunk, illetve melyekre tudunk reagálni. Főként a prémium kategóriában találunk már olyan okosórákat, melyek engedélyezik, hogy a hangalapú szöveg írottá alakításával tudjunk reagálni szinte azonnal a fontosabb üzenetekre.

Mennyire megbízható az okosórák esetén a pulzus- és véroxigén mérés?

Ezen a téren jelentős fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években az okosórák, és bár még mindig van hová előre lépni, ugyanakkor főként a prémium minőségű termékeknél egészen megbízhatónak nevezhetők ezek a berendezések. Fontos tudni ugyanakkor, hogy egyikben sem kapott helyet hitelesített orvosi mérőműszer!

A legpontosabb értelemszerűen a pulzusmérő funkció, a többi jellemzően erre épül fel – EKG, vérnyomás, véroxigén szint –, tehát egy professzionális műszerhez viszonyítva biztosan találhatunk eltéréseket az értékek kapcsán, ugyanakkor az okosórák ezen a téren így is sokkal pontosabbak, mint azt a legtöbben hiszik.

Milyen okosórát vegyünk sportoláshoz?

Mindenképpen olyan típust válasszunk, ami a tudás és a kialakítás tekintetében egyaránt ideális a nagyobb igénybevételhez. A sportórák többsége ilyen, ezáltal kívülről lekerekített formavilággal rendelkeznek, vízállók, extra védelemmel rendelkező kijelzőjük van, a tudásuk tekintetében pedig legalább pulzusmérővel rendelkeznek, szoftveresen pedig több mozgásformához kínálnak kapcsolódó üzemmódot.

Használhatók úszáshoz és vízi sportokhoz az okosórák?

Nem mindegyik, de a vízálló kialakítással rendelkező típusok többsége igen. Vannak ma már 30-50 méteres mélységig teljes vízállósággal büszkélkedő eszközök, melyek akár még búvárkodásra is tökéletesen megfelelnek. Úszáshoz érdemes olyan típusok közül válogatni, melyekben kifejezetten ehhez a mozgásformákhoz kapcsolódó módok is találhatók.