Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Okosóra – Mutatjuk 2024 legjobbjait

Utoljára frissítve:

Az okoseszközök világában lassan már teljesen természetesnek vesszük, hogy minden kiegészítőnk, így a telefonunk mellett az óráink is intelligens tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a viselhető eszközök nemcsak rendkívül divatos, hanem hasznos eszközök is egyben, melyek alaposan megkönnyíthetik mindennapjainkat.

Választhatunk elegáns típust, hogy minden percben velünk lehessen és segítsen nyomon követni életfunkcióinkat vagy az elégetett kalóriák mértékét, de vehetünk kizárólag sportoláshoz vagy testmozgáshoz viselhető darabot is, melyek között természetesen óriási átfedések vannak, így csak rajtunk múlik majd, hogy melyik típust pontosan mire használjuk.

Tartalomjegyzék

A legjobb okosórák (2024)

A legjobb okosórákat a következő forrásokból választottuk:

 • saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva.

Apple Watch SE 2

A mi választásunk Apple felhasználóknak

Kijelző: 1,7″ (LTPO OLED) Üzemidő: 18 óra Tömeg: 26.4 gramm Kompatibilitás: iOS Kapcsolat: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, LTE GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: 50 méterig vízálló

Előnyök
 • Hosszabb üzemidő
 • Ütközésjelző funkció
 • Kibővített fitness alkalmazások
 • 50 méterig vízálló
 • Apple pay
Elérhető itt
ALZA.HU
pepita.hu
Árukereső.hu

Az Apple Watch SE szériái remek alternatívát nyújtanak, ha Apple okosórát szeretnénk vásárolni, ugyanakkor kedvezőbb áron. Ahelyett, hogy egy régebbi Apple Watch modellt vennénk, hasonló áron kaphatunk egy új SE verziót ami csak néhány funkcióval tud kevesebbet, mint az alap modellek. Nem véletlenül került be a legjobb női okosórákat összefoglaló anyagunkba is.

Fitness és egészség

Az Apple Watch SE 2 rendelkezik ugyanazokkal az egészség és fitness alkalmazásokkal amikkel a nagyobb testvérek, így a Watch 9 is. Tehát számtalan edzésmód monitorozható, amiknek adatait a telefonra menti az óra. Méri a pulzusunkat, alvásunkat, testhőmérsékletünket, egyedül a véroxigénszint mérés maradt ki. Ugyanakkor azért kérdéses, hogy erre egyáltalán szükségünk van-e?

Felépítés és megjelenés

Különbség még az Watch 9 és az SE 2 modell között, hogy a előbbi minden változata 1 milliméterrel nagyobb (A különbségek számokban: 40-44mm és 41-45mm.) Egy ilyen “kicsi” kijelzőnél azért ez az egy milliméter is észrevehető, de ez végképp egyéni preferencia kérdése, hogy mennyire akadunk fenn ezen. 

Ezen kívül az Apple Watch 9 rendelkezik always-on kijezővel, tehát az óra számlapja folyamatosan látható. Vannak akik ezt a funkciót kifejezetten üdvözölték, mások pedig inkább kikapcsolják, ezzel is spórolva egy kicsit az akkumulátor töltésén.

A két óra egyébként ugyanolyan üzemidővel rendelkezik, de a chip készlet már eltérő és a 9-es modell valamivel gyorsabban, 36 perc alatt tölt fel, míg az SE 2 ezt nagyjából 45 perc alatt tudja.

Nem teljesen fizikai jellemző, de tulajdonképpen majdnem annak tekinthető, hogy ennél a modellnél nem kapunk “billentyűzetet” ha üzeneteket szeretnénk gépelni (ami az Apple Watch 9-ben rendelkezésre áll). Bár erősen megkérdőjelezhető, hogy mennyire létszükséglet ez egy kis kijelzőn, főleg annak fényében, hogy a diktálás funkció már magyarul is remekül működik.

Ami pedig igazán nagy különbség az Apple Watch SE 2 és a 9-es modell között, az az ár. Az SE 2-hez a cikk írásakor már 100.000 forint alatt juthatunk hozzá, míg a 9-es modell ára eléri a 160-170.000 forintot.

Samsung Galaxy Watch 6 & 6 Classic

A mi választásunk Android felhasználóknak

Kijelző: 1,4″ (Super AMOLED) Üzemidő: 24 óra Tömeg: 28.7 gramm Kompatibilitás: Android Kapcsolat: Wifi, Bluetooth, NFC GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: IP68

Előnyök
 • Zafírkristály üveg kijelző
 • IP68-védelem, 5ATM vízállósággal
 • Erőteljes hardveres háttér, 16GB tárhely
 • Nagy tudású BioActive szenzor
 • Újrahasznosított anyagokból készült ház
Elérhető itt
ALZA.HU
Árukereső.hu
Árukereső.hu – Classic

Ha egy igazán nagy tudású okosórát szeretnénk vásárolni Android-felhasználóként, akkor a Samsung kínálatában elérhető Galaxy Watch 6 és Watch 6 Classic egyaránt kitűnő választás lesz.

Kapcsolódó teszt:

Samsung Galaxy Watch 6 okosóra teszt

Ellenálló kialakítás, erőteljes hardveres háttér

Nem elég, hogy nagyon mutatós termékdizájnt tervezett a Samsung a Galaxy Watch 6-hoz, mindemellett az ellenálló kialakításra is odafigyeltek. A nagytudású Super AMOLED kijelzőt például zafírkristály bevonattal látták el, de nem hiányzik a sorból az IP68-védelem és az 5ATM vízállóság sem.

A duplamagos Exynos W930 lapkakészlettel ráadásul mindezt erőteljes hardveres háttérrel dobták fel, hiszen a 2GB RAM memóriához 16GB belső tárhely csatlakozott, miközben a nagyszerű üzemidőt mérettől függően egy 300 vagy egy 425 mAh-s, gyorstöltő funkciót támogató akkumulátorral egészítették ki.

A BioActive szenzor szinte minden életfunkciót mér

A Samsung Galaxy Watch 6 kezében óriási ütőkártyát jelent a BioActive szenzor, ami az okosórás piac egyik legjobb érzékelőjeként szinte minden életfunkciót képes mérni. Nem okoz neki gondot az EKG és a vérnyomás ellenőrzése, de az sem, ha a pulzusunkat vagy a stressz szintünket kell figyelnie.

Képes ellenőrizni az alvásminőséget, a nők esetében a ciklusokat, miközben még a vér oxigénszintjének feltárása sem jelent számára problémát. Teljesen újrahasznosított készülékháza mellett kiemelendő még az egyszerűsített szíjcsere, valamint a Samsungtól megszokott erős szoftveres háttér, amit NFC, GPS és magyar nyelvű menü egészít ki.

Samsung Galaxy Watch 6 vs Watch 6 Classic

A két Samsung okosóra között apró, ámde annál fontosabb különbségek találhatók. A hardverkészlet szempontjából egymásnak szinte tökéletes másolatai, de a méretek szempontjából már vannak különbségek, így a sima Watch 6 esetében 40 és 44 mm-es, a Classic-nál pedig 43 és 47 mm-es készülékházak közül válogathatunk.

Érdekesség, hogy míg előbbinél alumíniumházról beszélhetünk – hajlékonyabb sportszíjjal –, addig a klasszikus változatnál rozsdamentes acél házba került az óraszerkezet egy ökobőr szíjjal kiegészülve.

A fentieken kívül egyedül a színek tekintetében találhatunk különbségeket a két modell között, hiszen míg a Watch 6 grafitszürke, arany és ezüst árnyalatokban kapható, addig a Classic modell csak feketében és ezüstben.

Apple Watch Series 9

A felsőkategória képviseletében

Kijelző: 1,9″ (LTPO OLED) Üzemidő: 18-36 óra Tömeg: 31.9 gramm Kompatibilitás: iOS Kapcsolat: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, LTE GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: IPX6, 50 méterig vízálló

Előnyök
 • Frissített Retina kijelző 2000 nites fényerővel
 • Hatalmas tudásra képes S9 lapkakészlet
 • 100 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült
 • Double Tap gesztusbevitel
 • Újragondolt watchOS 10 operációs rendszer
Elérhető itt
ALZA.HU
Árukereső.hu

Az Apple Watch Series 9 több tekintetben is megmutatja az okosórák jövőjét, így kiemelkedő tudás, elragadó megjelenés és prémium funkciók sokasága vár azokra, akik ezt a típust választják.

Jövőbe mutató hardver egy minden eddiginél jobb kijelzővel

Az Apple mindig is odafigyelt arra, hogy okosóráit a legaktuálisabb hardverekkel vértezzék fel. A Watch Series 9-ben helyet kapott S9-es lapkakészlettel pedig sikerül betekintést adniuk a jövőbe, hiszen közvetlen elődjéhez mérten 60 százalékkal jobb teljesítményre képes és a Neural Engine is kétszer gyorsabban dolgozza fel a feladatokat.

Ezzel rengeteg új lehetőség nyílt meg a felhasználók előtt, akik olyan extrákat élvezhetnek, mint a Double Tap gesztusvezérlés, ami ujjmozdulatokkal biztosítja az óra kezelését. Mindezt egy kiemelkedő tudású kijelzővel koronázta meg a gyártó, akik 2000 nitre növelték a fényerőt, illetve javítottak a képminőségen is.

Szoftveresen magasan a legjobbak között áll

Az erőteljes hardver mellett az Apple odafigyelt rá, hogy kizárólag újrahasznosított alumíniumot használjanak fel a Watch 9 elkészítéséhez, de az okosórát szoftveresen is magas szintre emelték. Nem véletlenül, hiszen a nagyszerű watchOS 10 dolgozik benne, amit minden tekintetben újragondoltak és továbbfejlesztettek.

Így nemcsak intelligensebb működés, hanem verhetetlenül sok funkció áll a felhasználók rendelkezésére. Nem okoz gondot az EKG- vagy a véroxigénszint mérése, de tudja számolni a lépéseinket, követni az alvásunkat, a nők esetében a ciklusokat, miközben edzések során is hatalmas segítségünk lesz a mozgás optimalizálásában, a fejlődésben.

Garmin Venu 3

Kedvencünk sportoláshoz

Kijelző: 1,4″ (AMOLED) Üzemidő: 5 nap Tömeg: 42,3 gramm Kompatibilitás: iOS, Android Kapcsolat: Wifi, Bluetooth, ANT+ GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: 50 méterig vízálló

Előnyök
 • 1,4 hüvelykes AMOLED kijelző
 • Magyar nyelvű menü és applikáció
 • Akár 14 napos üzemidő
 • Fejlett fitnesz- és egészségügyi funkciók
 • Saját hangszóró és mikrofon
Elérhető itt
ALZA.HU
Árukereső.hu

Egy igazán sportos, magyar menüvel és hatalmas tudással rendelkező okosórát szeretnél? A Garmin Venu 3 rengeteget fejlődött elődjéhez mérten, így tökéletes választás sokak számára.

Klasszikusan sportos megjelenés, akár 14 napos üzemidővel

A Garmin okosóráit nagyon sokan a termékdizájn miatt szeretik. A Venu 3 letisztult vonalai például unisex jelleget, de mégis egyfajta sportos eleganciát nyújtanak számára, méghozzá magyar nyelvű menüvel és egy 1,4 hüvelykes AMOLED kijelzővel, ami az Always-on display módot is támogatja.

Egy dinamikus és erőteljes okosóra, amely rendelkezik saját GPS-szel, beépített mikrofonnal és hangszóróval – hogy a csuklónkról intézzük hívásainkat –, de a beépített zenelejátszó, az 5ATM vízállóság, a kijelzőt védő Gorilla Glass 3 bevonat és a 14 napos üzemidő is a kiemelkedő funkciói között helyezkednek el.

Mindent tud, amit egy okosórának tudnia kell

A fentieken túl a Garmin Venu 3 természetesen szoftveresen is ott van a legjobbak között. Olyan apróságokra is odafigyeltek a gyártónál, mint a kerekesszékesek edzéseit támogató mód, de mindezt a test energiaszintjének monitorozása, alváskövetés, beépített sportalkalmazások, sőt teljes körű edzéstámogatás is tetézi.

Nem okoz gondot vele a szundikálások-, a stressz- és nők esetében a ciklusok követése, sőt a HRV státusz és a pulzusmérés mellett odafigyel viselője légzésére, hidratációjára, de még a meditációban is segítséget nyújt. Mindezt elragadó fitneszfunkciói koronázzák, ami olyan hatást kelt, mintha egy igazi személyi edző lenne a csuklónkon.

Huawei Watch GT 4 Pro 

Elegáns választás

Kijelző: 1,5″ (LTPO OLED) Üzemidő: 5 nap Tömeg: 65 gramm Kompatibilitás: iOS, Android Kapcsolat: Wifi, Bluetooth, NFC GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: 50 méterig vízálló

Előnyök
 • 1,5 hüvelykes AMOLED kijelző
 • Zafír kristályüveg borítás, titán ház
 • Vezeték nélküli töltés
 • Akár 21 nap üzemidő
 • Magyar nyelvű menü
Elérhető itt
ALZA.HU
pepita.hu
Árukereső.hu

Egy férfiasabb okosórát keresel, ami kellően elegáns ahhoz, hogy edzések mellett akár üzleti tárgyaláson is viseld? Akkor neked a Huawei Watch GT 4 Pro-ra van szükséged, ami óriási tudásával bárkit levesz a lábáról.

Zafírkristállyal védett AMOLED kijelző, erős titán tokba csomagolva

A Huawei okosórája kapcsán biztosan nem fukarkodtak a tartósság tekintetében. A nagy tudású 1,5 hüvelyk méretű AMOLED kijelzőjét például nagyon erős zafír kristályüveg borítással látták el, míg az óra házát repüléstechnikai minőségű titánból állították össze, az egészet pedig klasszikus, kissé férfias megjelenésű termékdizájnnal fűszerezték.

Cserélhető bőrszíjjal érkezik, támogatja a vezeték nélküli töltést, üzemideje pedig egyenesen kimagasló, hiszen normál felhasználás mellett akár 21 napot is kibír egyetlen töltéssel. A 48mm-es külső méret robosztus megjelenést ad neki, de a 32GB belső tárhely és a nagy tudás ellenére az óra mindössze 65 grammot nyom szíj nélkül.

Sem a magyar nyelvű menü, sem a széles alkalmazáskínálat nem hiányzik

A Huawei termékei újra teljes támogatottsággal vannak jelen a hazai piacon, így a Watch GT 4 Pro-t is magyar nyelvű menüvel kapják a hazai vásárlók. Rendelkezik saját mikrofonnal és hangszóróval, így egy beágyazott SIM kártyával akár telefonhívásokat is indíthatunk róla, de ennél fontosabb, hogy milyen fitnesz- és sportfunkciókat kínál.

A funkcionalitás terén ugyanis a Huawei okosórája egyenesen szédületes lett. Gyakorlatilag mindent tud, amire az aktivitásmérés tekintetében szükségünk lesz, rengeteg sportot és egyéb aktív tevékenységet felismer, de egészségi állapotunkat is tudja monitorozni, sőt az akadálymentesség sem hiányzik belőle a fogyatékkal élők számára.

Fitbit Versa 4

A bestseller okosóra

Kijelző: 1,58″ (AMOLED) Üzemidő: 6 nap Tömeg: 38 gramm Kompatibilitás: iOS, Android Kapcsolat: Wifi, Bluetooth, NFC GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: 50 méterig vízálló

Előnyök
 • 6 napos üzemidő
 • Véroxigénszint mérés
 • AMOLED Always-on kijelző
 • Fitbit alkalmazás
Elérhető itt
Árukereső.hu

A Fitbit Versa 4 egy nagyon jó ár-érték arányú okosóra, tökéletes választás lehet, ha olyan megfizethető árú órát szeretnénk, ami fejlett egészségfigyelő alkalmazásokkal is rendelkezik.

Könnyed viselet

4×4 centiméteres AMOLED kijelzőt kapott, ami képes a Always-on üzemmódban működni. A Fitbit Versa 4 a szögletes Apple órákra emlékeztet és többféle színben is kapható, létezik belőle fekete grafitszürkével, világoskék ezüsttel, rózsaszín és rosegold, bordó és rosegold változat is. Mindössze 37 gramm a súlya, tehát egy kifejezetten könnyű eszközről beszélünk.

Repül az idő

Egy feltöltéssel akár 6 napos üzemidőre is képes, persze ezt befolyásolja, hogy használjuk-e a mindig bekapcsolt kijelzőt, vagy például valamelyik zenelejátszó appot. Az elődjében a Fitbit Versa-ban még csak a Deezer volt elérhető, de Fitbit Versa 4 már a Spotify alkalmazással is kompatibilis.

Alvás közben méri a szívritmusunkat és légzésszémunkat, valamint az alvásunk minőségét is.

Az óra képes NFC-s fizetésre is, ez a funkciója Magyarországon is támogatott. A véroxigén szint és a pulzus mérésére azonban alkalmas, ahogy a különböző sport aktivitások monitorozására is. Ráadásul anélkül felismeri, hogy épp milyen sporttevékenységet folytatunk, hogy akárcsak egy gombot meg kellene nyomni rajta.

Xiaomi Watch S1

Kiváló választás Xiaomi ökoszisztémában

Kijelző: 1,43″ (AMOLED) Üzemidő: 12 nap Tömeg: 53 gramm Kompatibilitás: iOS, Android Kapcsolat: Wifi, Bluetooth, NFC GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: 50 méterig vízálló

Előnyök
 • Zafír üveg és rozsdamentes acél tok
 • 117 fitness mód
 • 24 órás pulzusszám és véroxigénszint mérés
 • AMOLED kijelző
 • Bluetooth telefonálás
Elérhető itt
Árukereső.hu

A Xiaomi Watch S1 egy olyan okosóra, ami az elegáns stílust helyezi a fókuszba. Klasszikus megjelenésével egy üzleti tárgyaláson is bátran viselhető, közben mégis garantálja az okosórák nyújtotta funkciók előnyeit.

Komolyabb kaszni

Megjelenése a régi, klasszikus órákat idézi, kézzel készült rozsdamentes acél tokot kapott – ami azért elég nagy extra faktor – és ehhez zafírkristály bevonatú 1.43” AMOLED kijelzőt. A Xiaomi Watch S1-et választhatjuk prémium bőr, vagy sportosabb fluor-gumi szíjjal is.

Üzemidő és funkciók

Akár 12 napon keresztül is működik egyetlen töltéssel, és univerzális vezeték nélküli töltésre is képes, így bármilyen vezeték nélküli töltőről képes magába szívni az energiát. 117 különböző sporttevékenységet tud követni, a nap 24 órájában méri a véroxigénszintünket a pulzusunkat, továbbá riaszt is, ha kiemelkedő értékeket tapasztal.

Bluetooth-on keresztül telefonálhatunk is vele, anélkül hogy a mobilunkat elő kellene vennünk a zsebünkből.

Xiaomi Redmi Watch 4

Pénztárcabarát megoldás

Kijelző: 1,97″ (AMOLED) Üzemidő: 20 nap Tömeg: 31,5 gramm Kompatibilitás: iOS, Android Kapcsolat: Bluetooth, NFC GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: 50 méterig vízálló

Előnyök
 • Kimagasló ár-érték arány
 • 1,97 hüvelykes AMOLED kijelző
 • Akár 20 napos akkumulátor üzemidő
 • Bluetooth-alapú telefonálási lehetőség
 • Alumínium ház
Elérhető itt
Árukereső.hu
xiaomishop.HU – hivatalos
alza.HU

Nem szeretnél sokat fizetni egy okosóráért, de ragaszkodsz az alapvető funkciókhoz és a stílusos megjelenéshez? Akkor a Xiaomi Redmi Watch 4 neked sem okoz majd csalódást.

Hatalmas kijelző, erős alumínium házba építve

A verhetetlenül alacsony ár ellenére a Redmi Watch 4 egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy egy közel 2 hüvelykes AMOLED kijelzővel rendelkezik, ami Always-on display móddal büszkélkedhet, a 600 nites fényerő pedig még napsütéses időben sem követel kompromisszumot.

Mérete ellenére mindössze 32 grammot nyom, mindezt ráadásul tartós alumíniumházzal kialakítva, amit rozsdamentes acélkoronával, valamint cserélhető szíjakkal dobtak fel. A Xiaomi saját HyperOS rendszerének köszönhetően kellően friss hatást kelt, mégis átlátható és intuitív kezelőfelületet biztosít, egyedül a magyar nyelvű menü hiányzik belőle jelenleg.

Saját GPS, NFC és akár 20 napos üzemidő

Valamennyi Xiaomi okosórára jellemző a kimagasló üzemidő, és ezen a téren a Redmi Watch 4 sem kivétel: normál használat mellett akár 20 napig is kibírja egyetlen töltéssel. Mindehhez funkciógazdagság is társul, hiszen saját GPS, sőt NFC-támogatás is található benne, sőt a vízállóságról sem kell lemondanunk, ha ezt a terméket választjuk.

A továbbfejlesztett négycsatornás PPG érzékelőnek köszönhetően precíz pulzus- és aktivitásmérést várhatunk tőle, a több mint 150 támogatott sportmód között pedig garantáltan mindenki megtalálja majd a számításait. Sőt, a beépített mikrofonnal és hangszóróval Bluetooth-alapú telefonálásra is alkalmas a készülék.

Jó ha tudsz róla

Apple Watch Ultra 2

Prémium kategória

Kijelző: 1,92″ (LTPO OLED) Üzemidő: 36-72 óra Tömeg: 61,4 gramm Kompatibilitás: iOS Kapcsolat: LTE, Wifi, Bluetooth, NFC GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: MIL-STD 810H, 100 méterig vízálló

Előnyök
 • Az eddigi legnagyobb és legfényesebb Retina kijelző
 • Nagy tudású és gyors S9 lapkakészlet
 • Teljesen karbonsemleges kialakítás
 • Titán ház és zafírkristály kijelzőborítás
 • Hatalmas tudás a csuklónkon
Elérhető itt
alza.HU
Árukereső.hu

Ha szeretnél egy ízig-vérig prémium okosórát, amely kompakt méretben kínál rendkívül nagy tudást, akkor nem is kérdés, hogy az Apple Watch Ultra 2-re van szükséged.

Minden téren kimagasló és még karbonsemleges is

A Watch Ultra 2-ről minden tekintetben a legmagasabb szinteken tudunk beszélni az okosórák között, hiszen az Apple csak a legjobbat tette ebbe a készülékbe. Így született meg a gyártó eddigi legmasszívabb és legsokoldalúbb okosórája, ami ráadásul még a karbonsemleges jelzőt is megkapta.

Erejét az S9-es lapkakészlet biztosítja, mely minden tekintetben gyorsabb lett, mint az előző generáció, de a kijelző fényerejét is 3000 nitre növelték, miközben a gesztusvezérlésnek köszönhetően a lehető leginnovatívabb formában tudunk gondoskodni az óra precíz irányításáról.

Szoftveresen nincs párja

Mint ahogyan azt már megszokhattuk a korábbi Apple okosóráktól, úgy természetesen ennek a modellnek is alig akad kihívója szoftveresen. A kompakt készülék ugyanis hihetetlenül nagy tudással rendelkezik, így legyen szó akár sportról, akár valamilyen egyéb aktivitásról, garantáltan mindenki megtalálja vele a számításait – akár még a búvárkodás kedvelői is.

Az Apple természetesen mindezt hasznos egészségfunkciókkal is kiegészítette, így találunk benne EKG-t, testhőmérséklet-figyelést, alváskövetést, mérhetjük vele a véroxigénszintünket, miközben megfelelő előfizetéssel még telefon nélkül is tudunk róla hívásokat kezdeményezni, illetve fogadni sok más egyéb hasznos funkció mellett.

Korábbi kedvenceink

Ezek az okosórák voltak a kedvenceink a korábbi években, továbbra is remek választásnak tartjuk őket, amiket szívesen ajánlunk. Elképzelhető, hogy már nincsenek készleten a forgalmazóknál, de csapj le rájuk ha még találsz belőlük jó áron!

Apple Watch Ultra

A felsőkategória képviseletében

Kijelző: 1,92″ (LTPO OLED) Üzemidő: 36 óra Tömeg: 61,3 gramm Kompatibilitás: iOS Kapcsolat: LTE, Wifi, Bluetooth, NFC GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: MIL-STD 810H, 100 méterig vízálló

Előnyök
 • 36 órás üzemidő, alacsony töltöttségű módban 60 óra
 • 49mm-es titán tok
 • Fényes Retina kijelző
 • Lapos zafírkristály előlap
 • 100m-ig vízálló
Elérhető itt
ALZA.HU
Árukereső.hu

Apple Watch Ultra egy nagyon strapabíró készülék a gyártó kínálatából. Ha a mi életvitelük is meglehetősen extrém, és olyan órát keresünk, ami képes elviselni ezt a fokozott terhelést, akkor ez a befutó.

Páratlan pántok

Az Apple Watch Ultra már a megjelenésében is meglehetősen extrém. 49mm-es titán tokot kapott, zafírkristály előlappal és egy always-on, 2000nit fényerejű Retina kijelzővel. 

Három különböző gyári szíjjal kapható: Az alpesi pánt ikonikus narancssárga színben, ez kettő, öltések nélkül összekapcsolt szövetből álló könnyű viselet. A terep pánt egy könnyű, rugalmas és tépőzárral rögzíthető óraszíj. Végül pedig az óceán szíj a harmadik opció, ami fluorelasztomer gumiból készült, kifejezetten a vízi sportohoz.

Üzemidő és funkciók

Az Apple Watch Ultra mindent tud, amit az Az Apple Watch 9, ezért inkább azokat a funkciókat emelnénk ki, ami kiemelkedő vagy esetleg túlmutat ezen a típuson. Az üzemideje 36 óra, de alacsony töltöttségű módban akár 60 órát is kibír. 100m-es mélységig vízálló és 40 méterig méri a vízhőmérsékletet és a vízfelszín alatti mélységet, ​​EN13319 tanúsítással rendelkezik, ami a búvárkiegészítőkre vonatkozó nemzetközileg elismert szabvány.

Kapott egy 86 decibeles vészhelyzeti szirénát is, amit akár 180 méterről is meghallanak. Kétfrekvenciás GPS-el van ellátva, így bárhol nagyon pontos helyadatokat tud mutatni. Ebben segíthet még a továbbfejlesztett iránytű is, és a sportteljesítményünket is sokkal jobban nyomon követi a megújult Edzés appal.

Apple Watch Series 8 

Ha iPhone tulajként többre vágysz

Kijelző: 1,9″ (LTPO OLED) Üzemidő: 18 óra Tömeg: 42,3 gramm Kompatibilitás: iOS Kapcsolat: LTE, Wifi, Bluetooth, NFC GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: IP6X, 50 méterig vízálló

Előnyök
 • nagy kijelző
 • hosszabb üzemidő
 • ellenállóbb szerkezet
 • testhőmérséklet mérés
 • telefonálás az órával
 • bővült egészség funkciók
Elérhető itt
ALZA.HU
Árukereső.hu

Az Apple Watch-ok mindig az okosórák élvonalát képviselik, és nem volt ez másképp a 8-as széria esetén sem. A megszokott prémium minőséget kapjuk, pár extrával, mint például a testhőmérséklet mérés, vagy az ütközésérzékelés funkció. Az almás okosórák között ez a modell még 2024-ben is egy minden igényt kielégítő választás lehet.

Fókuszban az egészség

Az Apple Watch 8 az egészségre fókuszáló alkalmazások és szenzorok tekintetében hozott jelentős újdonságokat. Továbbra is elérhető az EKG funkció, és már nemcsak a pulzusunkat és véroxigénszintünket, hanem a testhőmérsékletünket is meg tudjuk mérni. Ez például nőként viselve a ciklus nyomonkövetését és elemzését is megkönnyíti, hiszen így az ovuláció ideje is megbecsülhető.

Szó szerint életet menthet

Az ütközésérzékelés funkció segítségével az óra képes felismerni, ha balesetet szenvedtünk. Ilyen esetben azonnal segélyhívást indít, és elküldi a GPS adatainkat is a hívást fogadó fél részére.

Strapabíróbb felépítés

Az óra üveglapja már ellenáll a repedéseknek, emellett porálló és 50 méteres mélységig merülni is lehet benne. Nemcsak az óra váza lett strapabíróbb, de az aksi is tovább kihúzza egy töltéssel. Ezt egy alacsony töltöttségi mód funkcióval érték el, ami 20%-os töltöttség esetén még plusz 2 óra üzemidőt biztosít.

Garmin Venu 2

Kedvencünk sportoláshoz

Kijelző: 1,3″ (AMOLED) Üzemidő: 11 nap Tömeg: 51 gramm Kompatibilitás: iOS, Android Kapcsolat: Wifi, Bluetooth, ANT+ GPS: Igen Telefonálás: Nem Por,- és vízállóság: 50 méterig vízálló

Előnyök
 • Kimagasló, akár 11 napos üzemidő
 • 200 féle sportaktivitás mérő
 • Fényes AMOLED kijelző
 • Nagy pontosságú GPS
 • Véroxigénszint mérés
Elérhető itt
ALZA.HU
Árukereső.hu

Amikor okosórát vásárolunk, akkor számos általános felhasználásra alkalmas modell közül választhatunk. Viszont akik speciálisabb igénnyel, például aktív életmódra keresnek eszközt, a Garmin Venu 2 tökéletes lehet a sport szerelmeseinek.

Sportoláshoz fejlesztve

A Garmin Venu 2 akár 11 napig is képes működni egyetlen töltéssel, tehát akkor sem hagy cserben, ha több napos túrákra visszük magunkkal. Ráadásul azért is kifejezetten alkalmas túrákhoz vagy terepfutáshoz, mert nagy pontosságú GPS-el látták el. 

Ezenkívül 200 féle egyéb sporttevékenységet is monitorozhatunk vele. Fényes AMOLED kijelzőjéről még erősebb fényviszonyok mellett is jól leolvashatóak az adatok. A kedvenc zenéinket szintén tárolhatjuk rajta, így a telefonunk jelenléte nélkül is le tudjuk játszani őket az óra meglehetősen erős hangszóróival.

Szerkezet és működés

A Garmin Venu 2 rozsdamentes acél vázzal és szilikon szíjjal rendelkezik. Két méretben kapható, a 45mm-es Venu 2 és egy kisebb, 40mm-es verzióban ami a Venu 2S néven fut. A két óra között a méretbeli eltérésen kívül egyéb különbség nincs, csupán annyi, hogy a kisebb méret miatt az üzemidő is némileg rövidül.

Természetesen méri az olyan alapvető egészségügyi adatokat, mint a pulzus vagy a véroxigénszint, figyeli az alvásunkat, sőt még a stresszintünket is. Viszont sajnos hívást indítani vagy fogani nem tudunk vele, mert hiányzik az ehhez szükséges mikrofon.

Huawei Watch GT 3 Pro

Elegáns választás

Kijelző: 1,43″ (AMOLED) Üzemidő: 14 nap Tömeg: 50 gramm Kompatibilitás: iOS, Android Kapcsolat: Bluetooth, NFC GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: IP68, 30 méterig vízálló

Előnyök
 • Titánium váz és zafírkristály üveg
 • Akár 14 napos üzemidő
 • Továbbfejlesztett alvásfigyelés
 • Új EKG funkció
 • iOS és Android rendszerrel is kompatibilis
Elérhető itt
ALZA.HU
Árukereső.hu

Amikor okosórákra gondolunk, akkor inkább egy sportosabb viselet ugrik be, a Huawei Watch GT 3 Pro viszont szakított ezzel az irányvonallal, és egy kifejezetten elegáns készüléket kínál a név alatt a vásárlóknak.

Sportosan elegáns

A Huawei Watch GT 3 Pro elegáns és mégis sportos. Igazán látványos megjelenést kapott a titán vázzal és a zafír óraszámlappal. Akár egy öltönyhöz is megfelelő kiegészítő lehet, így akkor sem kell cserélgetni a csuklónkon viselt kiegészítőt, ha az üzleti esemény után egyből sportolni szeretnénk. 

Többféle szíj közül is lehet választani, ami ennél az óránál nem csupán más-más színű szilikon pántokat jelent. Választhatunk fém, bőr vagy fekete fluoroelasztomer szíjak közül.

Hosszú üzemidő

A Huawei Watch GT 3 Pro átlagos használat mellett akár 14 napot is kibír egy töltéssel, aktívabb igénybevétel esetén olyan 8 napig húzza. A gyorstöltés funkciója 10 perc alatt feltölti 25%-ra, de a teljes feltöltés is csak 85 percet vesz igénybe. 

Ez a modell a korábbiaknál magasabb szintre emelt egészségfigyelő szenzorokat és funkciókat kapott. Az EKG az elektróda technológiának köszönhetően pontosabban gyűjti be az adatokat, és valós időben kaphatunk információkat a szívritmusunkról és a pitvarfibrillációnkról. Habár orvosi műszernek még mindig nem tekinthető, de jóval biztosabb eredményeket képes produkálni. Az SpO₂ véroxigénszint méréssel, és a HUAWEI TruSeen 5.0+ pulzusmérő technológia segítségével kompletten megfigyelhetjük, hogy mi zajlik az ereinkben.

Xiaomi Redmi Watch 3

Pénztárcabarát megoldás

Kijelző: 1,75″ (AMOLED) Üzemidő: 12 nap Tömeg: 37 gramm Kompatibilitás: iOS, Android Kapcsolat: Bluetooth, NFC GPS: Igen Telefonálás: Igen Por,- és vízállóság: 50 méterig vízálló

Előnyök
 • 1,75” AMOLED kijelző
 • Mindig aktív kijelző
 • Véroxigénszint és 24 órás pulzusmérés
 • 121 sportmód
 • 5ATM vízállóság
 • 12 napos üzemidő
Elérhető itt
Árukereső.hu

A Xiaomi Redmi Watch 3 egy hatalmas tudással rendelkező Xiaomi okosóra, aminek kifejezetten hosszú üzemideje van, és olyan egészségügyi funkciói, amik felveszik a versenyt a nála jóval drágább modellekkel.

Emlékezz rám

Az okosóra 1,75” AMOLED kijelzőt kapott, amivel 70%-os óratest-kijelző arányt tudhat magáénak. A kijelző ráadásul always-on funkcióban is tud működni, tehát folyamatosan láthatjuk rajta az adatokat. Kétféle színben kapható; fekete és elefántcsont, de a rögzítés terén további színek közül is válogathatunk. Ráadásul a szíjak innovatív pozíciómemóriával vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy ha egy lyukba már beillesztettük a rögzítést, akkor az emlékezni fog rá és könnyebben tudjuk majd viselni.

Üzemidő és funkciók

A Xiaomi Redmi Watch 3 akár 12 napon keresztül is működik egyetlen feltöltéssel. Támogatja a bluetooth-os telefonhívásokat, így 10 méteres távolságig a telefonunk nélkül is fogadhatunk hívásokat.

Több mint 120 féle edzésformát támogat és mivel 5ATM-ig vízálló, így a vizes sportok használata közben is viselhetjük. Méri a véroxigén szintünket is és 24 órában figyeli a pulzusunkat és precíz alvásfigyelő alkalmazás is található benne. 

Xiaomi Redmi Watch 2 Lite

Pénztárcabarát választás

Kijelző: 1,55″ (TFT LCD) Üzemidő: 14 nap Tömeg: 35 gramm Kompatibilitás: iOS, Android Kapcsolat: Bluetooth GPS: Igen Telefonálás: Nem Por,- és vízállóság: 50 méterig vízálló

Előnyök
 • 10 napos üzemidő
 • 100+ fitness mód
 • 5 ATM vízállóság
 • SpO₂ mérés
 • Egész napos pulzusfigyelés
Elérhető itt
Árukereső.hu

A Xiaomi egy jól ismert, megbízható márka, ami a Xiaomi Redmi Watch 2 Lite esetében szinte fillérekért biztosít egy használható, kompakt kis okosórát.

Színes egyéniség

A Xiaomi Redmi Watch 2 Lite egy könnyű, vékony óra 1.55” kijelzővel. Három szín közül választhatunk órakeretet és ezenkívül még plusz háromféle színben a szíjak közül. Akkor sem kell levennünk, ha zuhanyozni vagy úszni megyünk, mert 5ATM vízállósággal is rendelkezik. 

Üzemidő és funkciók

A Xiaomi Redmi Watch 2 Lite egyetlen töltéssel kb. 10 napos üzemidőre képes. A funkciók terén sincs ok panaszra – százon felüli sport aktivitást képes mérni, ahogy a véroxigén szintünket és a pulzusunkat is egész nap figyeli. 

GNSS-chipkészlettel rendelkezik, aminek nagyobb teljesítményével pontosabb helyadatokat kaphatunk. Négy helymeghatárózó rendszert is támogat (GPS, GLONASS, Galileo, BDS), úgyhogy ezzel az órával tutira nem fogunk elveszni.

A két legyakoribb tévhit

Mivel az okosórák még jellemzően frissnek tekinthetők a piacon, ezért nagyon sok tévhit, illetve félreértés kering róluk a világhálón. Ezek tisztázása elengedhetetlen ahhoz, hogy rátérhessünk tesztünk legfontosabb kérdésre, miszerint melyik okosórát vásároljuk meg magunknak?

Nem minden okosóra alkalmas telefonálásra

Sokan azért vásárolnak okosórát, hogy ne legyen szükségük okostelefonra, csak egy karórára a csuklójukon, amivel képesek lesznek telefonálni. Ezzel a gondolattal csak egyetlen probléma akad: ezeket a viselhető eszközöket elsődlegesen nem arra tervezték, hogy telefonálhassunk velük.

Bár érezhetően erre haladnak a fejlesztések, pár éven belül talán már a készülékek 80 százaléka alkalmas lesz erre a funkcióra, manapság azonban csak kevés okosóra képes erre, ehhez pedig jellemzően külön SIM kártyára lesz szükségük.

Az okosóra és az okoskarkötő nem ugyanaz

A másik nagy tévhit pedig az okosóra és okoskarkötő összekeveréséhez kapcsolható, lévén ez a két termék közel sem említhető egy lapon. Bár vannak köztük átfedések, azonban míg az okosórák jellemzően funkcióban rendkívül gazdag, sokszor telefonálásra is alkalmas, nagy kijelzővel ellátott eszközök, addig az okoskarkötők esetében ezek az állítások jellemzően nem érvényesek.

Az aktivitásmérőnek vagy fitneszkarkötőnek is nevezett eszközök leginkább sportoláshoz és egészségmegőrzéshez ajánlottak, hiszen rendszerint csak kalóriamérésre, lépésszámlálásra vagy pulzusmérésre alkalmasak – hangsúlyozandó, hogy többek között –, de abban legalább kifejezetten jól teljesítenek.

Milyen okosórát vegyek?

Alapvetően az okosórákat két nagy csoportra oszthatjuk, így beszélhetünk

 • a mindennapi használatra szánt típusokról;
 • valamint a direkt testmozgáshoz, sportoláshoz igazított modellekről.

Bár az egyes okosóra-típusok között értelemszerűen vannak átfedések, azonban ennek ellenére is nagyon fontos, hogy a vásárlás előtt pontosan meghatározzuk, mire szeretnénk használni leginkább a viselhető eszközt. Nyilván léteznek köztes megoldások is, így nem szükséges majd kompromisszumokat kötnünk, ha nem szeretnénk.

Vásárlás előtt tehát fontos lesz először eldönteni, hogy mire és hogyan szeretnénk használni leendő okosóránkat – ehhez a vásárlási útmutató nyújtja majd a legnagyobb segítséget egy kicsit lejjebb –, ezáltal feltenni magunknak néhány kérdést.

Fontos kérdések okosóra vásárlás előtt

Mindennapi használatra vagy kizárólag sportoláshoz használnánk az okosórát?
Ha csak sportoláshoz, akkor milyen területekről szeretnénk a legtöbb információt kapni (vérnyomás, pulzus, kalória stb.)?
Milyen típusú és márkájú okostelefonnal rendelkezünk (Android, iOS)?
Klasszikus óraformát szeretnénk vagy a sokkal vonzóbb és kecsesebb hosszúkás formavilág mellett döntenénk?

Vásárlási útmutató

Operációs rendszer

Az egyik legfontosabb tényező egy okosóra kiválasztásakor az, hogy az adott termék milyen operációs rendszerrel, milyen okostelefonokkal kompatibilis. Hogy a hordozható eszközön milyen környezet fut, az alapvetően nem szempont a vásárláskor – hiszen mindegyik jól működik, kipróbált szisztéma –, az viszont nem mindegy, hogy

 • Android-,
 • vagy iOS alapú telefonnal rendelkezünk hozzá.

Exkluzív megoldások

Ott vannak például az Apple Watch okosórák, melyek Android operációs rendszert futtató készülékekkel (Samsung, Huawei, Xiaomi, LG, Sony stb.) nem párosíthatók, nem tudnak kommunikálni, csak a legtöbb iPhone-modellel, azok közül is inkább az újabb típusokkal.

A másik oldalon jellemzően nincsenek megkötések, de a Samsung által gyártott Galaxy Watch például csak a sajátmárkás okostelefonokkal tud megfelelően kommunikálni, míg a többi Androidos gyártó termékével sem.

A legtöbb okosóra mindkét operációs rendszert támogatja

Szerencsére a legtöbb gyártó úgy alkotja meg okosóráit, hogy azok minden rendszerrel képesek legyenek kommunikálni, így ahol azt látjuk, hogy az Android és az iOS is támogatott, azt a társalkalmazás feltelepítését követően ugyanúgy csatlakoztathatjuk egy iPhone 11-hez, mint egy Samsung Galaxy S20-hoz vagy egy Xiaomi Mi 9-hez.

Itt fontos kiemelni, hogy egyre több olyan okosóra jelenik meg a piacon, ahol már nem fontos, hogy milyen okostelefonunk van, mert önálló rendszerként tudnak üzemelni. Ezek a készülékek rendszerint saját SIM kártya fogadására képesek, a leginkább ez különbözteti meg őket a többiektől.

Kijelző

Az okosórák kijelzői kapcsán rengeteg tényezőt figyelembe kell vennünk a vásárlás előtt. Egyáltalán nem mindegy például, hogy milyen típusú és méretű képernyővel rendelkezik a kiszemelt termék, de fontos szempont az érintésérzékeny kialakítás, valamint az alkalmazott védelem is. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

A kijelző típusa

Ma már a legtöbb okosórában hasonló kijelzőt találunk, mint a telefonokban. A legjobb minőséget az Apple Watch és a Samsung Galaxy Watch által is használt OLED panelek kínálják, de ezek jellemzően költségesebb megoldások, az olcsóbb kategóriában ritkán találkozunk velük.

Utóbbiakra leginkább az LCD és az AMOELD típusú kijelzők a jellemzők. Az átlagfelhasználók számára ezek is tökéletesen megfelelnek, pláne annak fényében, hogy az aprócska panelek legfeljebb karaktereket, számokat és kisebb ikonokat jelenítenek meg az esetek többségében.

A kijelző mérete

A méret egy olyan tulajdonság az okosórák kijelzője kapcsán, amit szintén lényeges mérlegelni a vásárlás előtt. A legtöbb készülék 1-1,5 hüvelykes panelekkel rendelkezik, ami bőven elegendő ahhoz, hogy mindent átláthassunk rajta. Lényeges azonban nem a számokra hagyatkozni, hanem élőben megnézni, hogy az igényeinkhez mérten kényelmes-e az adott méret vagy nagyobbra van szükségünk.

Érintőképernyő

A mai okosórák többségét már érintőképernyővel gyártják, azonban az olcsóbb típusok között még mindig találhatunk egyszerű megjelenítőket. Ezek is megfelelően használhatók, azonban rengeteg funkcióról le kell mondanunk – például hívásfogadás, zenelejátszó irányítása és így tovább –, melyeket jellemzően csak a telefonunk elővételével tudunk végrehajtani.

Védelem

Mivel okosóráink mindig velünk vannak, ezért rendkívül lényeges, hogy kijelzőjük ne csak megfelelő minőségű legyen, de kellő védelemmel is fel legyen vértezve. Erre az Apple például saját fejlesztésű protektorüveget készített, de nagyon sok gyártó alkalmaz az okostelefonoknál már bevált Gorilla Glass bevonatot. Erre fontos odafigyelni a vásárláskor, hiszen így a karcolások és a kisebb-nagyobb sérülések ellen is védelmet élvez majd az eszköz.

Akkumulátor

Minden egyes okosóra tölthető eszköznek minősül, azonban nagyon eltérő, hogy az egyes típusok mekkora akkumulátorral rendelkeznek, illetve azok milyen üzemidőt vonultatnak fel. A 3-4 napos töltési ciklusokkal büszkélkedő termékek már elfogadhatónak mondhatók, noha ennél lényegesen jobb és rosszabb teljesítménnyel ellátott megoldások is vannak a piacon. A vásárláskor tehát vegyük figyelembe, és válasszuk azt, ami az életvitelünkhöz a legjobban illeszkedik.

Funkciók

Noha léteznek olyan gyártók, akik egyedi funkciókkal szeretnének kitűnni a tömegből, azonban mára kialakultak olyan sztenderdek, melyek alapvetően elvárhatók egy minőségi okosórától. Ha tehát egy igazán hasznos hordozható eszközt szeretnénk magunknak, mindenképpen rendelkezzen az alábbi lehetőségekkel:

 • Sportoláshoz kapcsolódó funkciók (kalória- és lépésszámláló, dedikált sportmódok, edzésfigyelő)
 • Életfunkciókhoz kapcsolódó lehetőségek (pulzusmérés, magasabb szinten EKG és egyéb egészségügyi monitorozás, mint a vér oxigénszintjét figyelő berendezések)
 • Navigációs funkciók, melyek térképekkel, helyadatokkal, sebesség- és távolságméréssel segíthetik mindennapjainkat, illetve edzéseinket.
 • Alvásfigyelés, ami kifejezetten hasznos lehet azok számára, akik hajlamosak keveset vagy rosszul aludni.
 • NFC az olyan opciókhoz, mint például az órával való egyszerű fizetés.
 • Zenelejátszó, hogy a mindennapokban és mozgás közben is folyamatosan hallgathassuk kedvenceinket.
 • Telefonhívás/SMS küldés, amivel kapcsolatban nem mindegy, hogy csak látjuk őket, vagy ezekre válaszolni is tudunk az órával.
 • Beépített applikációk, melyek alaposan megkönnyíthetik a mindennapjainkat és az edzéseinket egyaránt.

Értesítések

Noha az okosórán megjelenő értesítések is a funkciók közé sorolhatók, azonban érdemes külön kiemelni őket a sorból, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a kiválasztott termékünkkel milyen applikációk jelzéseit tudjuk megjeleníteni, illetve azokra tudunk-e reagálni közvetlenül.

Vannak okosórák, melyek csak a telefonhívásokat vagy az SMS-eket jelzik, mások a Messenger, az Instagram vagy a WhatsApp üzeneteinket és az elektronikus leveleinket is mutatják, sőt azokra bizonyos termékeknél azonnal reagálhatunk hangüzenetek és egyebek formájában.

Por- és vízállóság

Mivel okosóráinkat, de főleg a kifejezetten aktív tevékenységekre kitalált sportóráinkat mindenhová magunkkal visszük, ezért lényeges a strapabíróság tekintetében a por- és vízállóság kérdése.

A legtöbb ilyen készülék szinte kivétel nélkül porálló kialakítást kapott, azonban a víznek már nem mindegyik áll ellen. Ez főként az olcsóbb modellekre jellemző, a minőségi termékek többsége már 30-50 méterig garantál vízállóságot, így akár búvárkodásra is alkalmasak, de az eső, a kézmosás vagy az izzadás biztosan nem árt nekik.

Termékdizájn

Bár a legtöbb okosóra igyekszik a termékdizájn tekintetében egyediségekkel szolgálni, ugyanakkor megvannak azok az általános jellemzők, melyeknek hála csoportosítani tudjuk az egyes típusokat. Így beszélhetünk klasszikusabb kerek formákról, de gyakoriak a négyzetes kialakítással rendelkező modellek, főként a sportórák kapcsán pedig azok a megoldások, melyek a szíjjal egyenlő szélességű kijelzőkkel rendelkeznek.

A dizájn kiválasztásakor vegyük figyelembe a saját ízlésünket, illetve azt is, hogy mire használnánk majd a terméket. A hagyományos óraformák például sportoláskor gyakran kényelmetlenek, de a lekerekített sarkokkal rendelkező megoldások már ideálisak intenzív mozgáshoz is.

Itt fontos kiemelni még, hogy ma már olyan nagy nevek is gyártanak okosórákat, mint a Michael Kors vagy a TAG Heuer, így igazán mutatós darabok közül válogathatunk magunknak, ha ez a cél.

Kiegészítők, személyre szabható megoldások

Bár az okosórák önmagában egész eszközök, ugyanakkor a vásárláskor nyomós ok lehet sokaknak, hogy milyen kiegészítők és személyre szabható megoldások érhetők el a kiszemelt termékhez.

A töltőkábel rendszerint alapvető tartozék mindegyikhez, tokot azonban például már nem kapunk minden eszközhöz – gyakran jól jöhet –, mint ahogyan a cserélhető szíjak is csak bizonyos termékekre jellemzők, holott nagyban megnövelhetik egy-egy okosóra felhasználhatóságát, ha fontos nekünk a megjelenés.

Ezen felül lényeges pont a kiegészítők közül, hogy van-e, illetve lehet-e vásárolni az okosórához kijelzővédő fóliát. Ha nem rendelkezik az eszköz képernyővédelemmel, akkor ez kifejezetten fontos szempont lehet.

Ár

Mint a legtöbb okoseszköznél, úgy természetesen az okosóráknál is megjelent már a belépő-, a közép- és a prémium szint, ami nemcsak a tulajdonságokat, hanem az árcédulát egyaránt befolyásolja. Nyilvánvaló, hogy nekünk kell tudnunk, hogy mire használnánk leendő okosóránkat, ami nagyon fontos tényező annak fényében, hogy melyik kategóriából válogatunk.

Ha már gyakorlott felhasználók vagyunk, és mindennapos használatra választunk magunknak terméket, akkor érdemes a komolyabb, funkciókban gazdagabb darabok közül válogatni. Amennyiben azonban nem volt még okosóránk, kezdésnek felesleges rögtön egy 100-200 ezer forintos modell, elsőre bőven elegendő lehet egy 40-50 ezer forintos megoldás is.

Gyakran ismételt kérdések

Érdemes gyermekem számára okosórát vásárolni?

Természetesen, még abban az esetben is, ha nem rendelkezik saját okostelefonnal, hiszen vannak ma már kifejezetten gyerekeknek szánt okosórák, melyek képesek SIM kártya fogadására, ezáltal hívásindításra vagy hívásfogadásra, nyomkövetésre és egy sor olyan hasznos funkcióra, ami szülőként megnyugtató lehet, ugyanakkor a lurkók számára nem kellemetlen.

Hogyan tudom összekapcsolni okosórámat a telefonommal?

Bár ezen a téren minden okosóra más és más, a legtöbb esetben elegendő lesz csupán letölteni a hordozható eszköz társalkalmazását a készülékünkre az App Store-ról vagy a Google Play-ről, ezt követően bekapcsolni a készüléken a Bluetooth-t és követni a szoftver indítása után megjelenő utasításokat. A további beállításokat jellemzően ebben az applikációban találhatjuk majd meg.

Használható az okosóra telefon és alkalmazás nélkül?

A legtöbb okosóra nagyon sok olyan funkcióval rendelkezik, ami önmagában, telefon nélkül is működőképes, így például az óra, a lépésszámláló vagy az alvásmonitorozás, de a lehetőségek 80-90 százalékáról ilyenkor le kell mondanunk. Nem kapunk értesítéseket, nem tudunk SMS-t küldeni, és az okosóra szenzorjai által rögzített adatok – pulzus, vér oxigénszint és így tovább – sem kapunk statisztikákat, elemzéseket.

Lehet telefonálni az okosórával?

Amelyik okosóra képes SIM kártyát fogadni, az okostelefonunktól függetlenül is működőképes, ezáltal hívásfunkció esetén ugyanúgy tudunk telefonálni vele – kihangosítva –, mint egy közönséges mobillal.

Milyen alkalmazással használjuk okosóránkat?

Minden egyes okosóra csak és kizárólag a hozzá tartozó alkalmazással képes kommunikálni, hiszen azt a fejlesztők kifejezetten az eszközhöz optimalizálták. Hogy melyik órához pontosan milyen applikáció tartozik, azt a termék dobozán vagy leírásában jellemzően pontosan feltüntetik QR kódok és letöltési linkek társaságában.

Hogyan tudjuk beállítani az időt és a dátumot egy okosórán?

Erre a legtöbb modell esetében nincs külön opció, aminek az oka nem más, minthogy a telefonunkkal való összekapcsolódást követően ez automatikusan módosításra kerül.

Milyen SIM kártya való az okosórákba?

A legtöbb okosóra micro SIM kártya fogadására lett felkészítve, de természetesen vannak ettől eltérő modellek is.

Mi a teendő, ha az okosóra szenzorjai rossz adatokat mérnek?

Amennyiben olyan okosórát vásárolunk, ami képes a pulzusunk, a vérnyomásunk vagy éppen a vérünkben található oxigénszint mérésére, akkor az nagyon fontos kalibrációt igényel majd a részünkről. Nem elég az eszköz helyes viselése, mindemellett fontos a kapcsolódó alkalmazás megléte, illetve abban az alapvető adatok megadása, mint amilyen a korunk, a testsúlyunk vagy a magasságunk.

Szükség van az okosóra töltésére az első beüzemelés előtt?

Nem fontos. Gyárilag minden okosóra rendelkezik annyi töltéssel, hogy legalább beüzemelhető és kipróbálható legyen, amennyiben azonban ez megtörtént, fontos lehet csatlakoztatni valamilyen áramforráshoz, illetve teljesen feltölteni.

Miért jobb egy okosóra egy hagyományos óránál?

Erre a kérdésre nehéz átfogóan válaszolni, hiszen a két terméket az elnevezést leszámítva szinte nem is lehet egy lapon emlegetni. Fontos azonban tudni, hogy míg a legtöbb karóra csak a pontos időt, esetleg a dátumot képes mutatni, addig egy okosóra elképesztően sok funkcióval rendelkezik.

Nem kell kézben lenni a telefonnak ahhoz, hogy láthassuk hívásainkat és üzeneteinket, mérhetjük vele a pulzusunkat, az elégetett kalóriáinkat, számolhatjuk lépéseinket, tudunk zenét hallgatni vele, láthatjuk kijelzőjén a közösségi oldalakon keresztül érkezett figyelmeztetéseket, de mindez csak a jéghegy csúcsa, embere válogatja, hogy kinek és miért hasznos egy ilyen eszköz.

Be lehet állítani, hogy milyen sokáig legyen aktív egy okosóra kijelzője?

A legtöbb modell erre lehetőséget ad, ezáltal beállításaink függvénye, hogy mikor és milyen hosszú ideig maradjon aktív az okosóra kijelzője, ami bizonyos edzésformák során kifejezetten hasznos lehet. Lényeges azonban tudni, hogy ma már léteznek olyan változatok, melyek folyamatosan aktív kijelzővel bírnak, ezáltal nem kell mindig aktiválni őket, ha meg akarjuk nézni az időt és így tovább.

Válaszolni is lehet az üzenetekre az okosóra segítségével?

Vannak olyan terméktípusok, melyek lehetőséget adnak erre, azonban modellenként eltérő, hogy milyen applikációkból érkező üzeneteket láthatunk, illetve melyekre tudunk reagálni. Főként a prémium kategóriában találunk már olyan okosórákat, melyek engedélyezik, hogy a hangalapú szöveg írottá alakításával tudjunk reagálni szinte azonnal a fontosabb üzenetekre.

Mennyire megbízható az okosórák esetén a pulzus- és véroxigén mérés?

Ezen a téren jelentős fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években az okosórák, és bár még mindig van hová előre lépni, ugyanakkor főként a prémium minőségű termékeknél egészen megbízhatónak nevezhetők ezek a berendezések. Fontos tudni ugyanakkor, hogy egyikben sem kapott helyet hitelesített orvosi mérőműszer!

A legpontosabb értelemszerűen a pulzusmérő funkció, a többi jellemzően erre épül fel – EKG, vérnyomás, véroxigén szint –, tehát egy professzionális műszerhez viszonyítva biztosan találhatunk eltéréseket az értékek kapcsán, ugyanakkor az okosórák ezen a téren így is sokkal pontosabbak, mint azt a legtöbben hiszik.

Milyen okosórát vegyünk sportoláshoz?

Mindenképpen olyan típust válasszunk, ami a tudás és a kialakítás tekintetében egyaránt ideális a nagyobb igénybevételhez. A sportórák többsége ilyen, ezáltal kívülről lekerekített formavilággal rendelkeznek, vízállók, extra védelemmel rendelkező kijelzőjük van, a tudásuk tekintetében pedig legalább pulzusmérővel rendelkeznek, szoftveresen pedig több mozgásformához kínálnak kapcsolódó üzemmódot.

Használhatók úszáshoz és vízi sportokhoz az okosórák?

Nem mindegyik, de a vízálló kialakítással rendelkező típusok többsége igen. Vannak ma már 30-50 méteres mélységig teljes vízállósággal büszkélkedő eszközök, melyek akár még búvárkodásra is tökéletesen megfelelnek. Úszáshoz érdemes olyan típusok közül válogatni, melyekben kifejezetten ehhez a mozgásformákhoz kapcsolódó módok is találhatók.