Okosóra – Mutatjuk a legjobbakat

Az okoseszközök világában lassan már teljesen természetesnek vesszük, hogy minden kiegészítőnk, így a telefonunk mellett az óráink is intelligens tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a viselhető eszközök nemcsak rendkívül divatos, hanem hasznos eszközök is egyben, melyek alaposan megkönnyíthetik mindennapjainkat.

Választhatunk elegáns típust, hogy minden percben velünk lehessen és segítsen nyomon követni életfunkcióinkat vagy az elégetett kalóriák mértékét, de vehetünk kizárólag sportoláshoz vagy testmozgáshoz viselhető darabot is, melyek között természetesen óriási átfedések vannak, így csak rajtunk múlik majd, hogy melyik típust, pontosan mire használjuk.

Tartalomjegyzék

A legjobb okosórák

A legjobb okosórákat a következő forrásokból választottuk:

 • saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva.

Okosórák a mindennapokra

Apple Watch SE – a mi választásunk

Előnyök
 • kiemelkedő termékdizájn
 • sportolás mellé is kiváló
 • telefonálás az órával
 • fizetés az Apple Pay segítségével
 • akár 18 óra használat egyetlen töltéssel
Elérhető itt
ALZA.HU
MUZIKER.HUAz Apple Watch SE az egyik legismertebb okosóra, mely a prémium kategóriás termékeiről ismert gyártó hordozható eszközeként a jól megszokott minőséget kínálja nekünk elragadó termékdizájn és elképesztően sokszínű funkciók társaságában.

Ideális választás azok számára, akik a mindennapokban is szeretnének maguknak egy mutatós kiegészítőt, mely nemcsak általános funkciókkal rendelkezik, ezáltal telefonunk kiegészítésére szolgál, hanem sportolás mellé egyaránt kitűnő.

Elragadó és biztonságos megjelenés

Bár nemcsak a minőség, hanem az árazás terén is a prémium ligát erősíti, de az Apple Watch SE cserébe az egyik legjobb termékdizájnnal büszkélkedő okosóra, mely ráadásul még a biztonság terén sem hagy cserben minket.

Az eszköz egy 1,78 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, melyet speciális ion-x üveg véd a sérülésekkel szemben, a sportszíj pedig tartós és egyben kényelmes viselettel is kecsegtet nekünk, ráadásként pedig az egész készülék vízálló kialakítást kapott, melyet 50 méterig garantál a gyártó.

Telefonálás órával

Azok közé az okosórák közé sorolható az Apple Watch SE, mely az okostelefonunkkal összehangolva képes arra, hogy hívást kezdeményezhessünk vele, így nem kell elővenni a készüléket a zsebünkből, elég lesz megnyomni pár gombot az órán, és már telefonálhatunk is. Hogy az Apple Pay segítségével a fizetés is ilyen egyszerű, már csak hab a tortán!

Mivel e-SIM kártya fogadására alkalmas, ezért gyakorlatilag minden funkció elérhető rajta telefon nélkül. Ha van AirPods a birtokunkban, akár úgy is elmehetünk otthonról például futni, hogy közben zenét tudunk streamelni az órával, de eljutnak hozzánk a hívások, diktálva pedig még az üzeneteinkre is válaszolhatunk, miközben a telefonunk otthon van.

A készülékből természetesen nem maradtak ki az általános funkciók sem, így az idő mutatása mellett van benne naptár funkció, követhetjük vele a holdfázisokat, a stopper, az ébresztő vagy a megvilágítás mellett pedig folyamatosan jelzi a csuklónkon a telefonunkra érkező értesítéseket.

Akár 18 óra egyetlen töltéssel

Az akkumulátor kapacitását tekintve az Apple Watch SE kifejezetten jó eredményekkel büszkélkedhet, hiszen egyetlen töltéssel akár 18 órát is kibír, miközben a kijelzőn természetesen folyamatosan nyomon követhetjük állapotát azért, hogy szükség esetén csatlakoztatni tudjuk a töltőhöz.

Az üzemidőt nyilván befolyásolja, hogy milyen funkcióit alkalmazzuk a készüléknek, hiszen van beépített iránytű, magasságmérő, barométer, gyorsulásmérő, giroszkóp, támogatja az NFC-t, a Bluetooth-ot és a WiFi-t, de még a GPS-t is, melyekhez természetesen hasznos applikációk és lehetőségek sokasága tartozik.

Tökéletes társ az egészséges életmódhoz

Noha hétköznapi lehetőségekhez is tökéletes, az Apple Watch SE akkor sem vall kudarcot, ha sportoláshoz vagy testmozgáshoz használnánk. Az óra a beépített érzékelőknek köszönhetően képes monitorozni a testünket séta, futás vagy akár kerékpározás közben is, miközben számolja az aktuális tevékenység során elégetett kalóriák mennyiségét.

Természetesen nem hiányozhat az eszközből a lépésszámláló funkció sem, ami képes lesz elemezni és statisztikákat készíteni a megtett útról, miközben térképen láthatjuk a teljesített útvonalat, sőt ellenőrizhetjük az elért sebességünket is.

Samsung Galaxy Watch 3 – A trónörökös

Előnyök
 • Android és iOS kompatibilis
 • vér oxigénszintjének mérése
 • Gorilla Glass kijelző
 • alvás monitorozás
Elérhető itt
NOTEBOOK.HU
PEPITA.HU
ALZA.HU

A Samsung Galaxy Watch 3 egyike a legismertebb prémium kategóriás okosóráknak, mely az ismert dél-koreai gyártó kínálatának egyik legjobb tudású darabja, ami praktikus funkciókkal, elegáns megjelenéssel és kimagasló szintű tartóssággal kecsegtet a felhasználók számára Android és iOS operációs rendszerek esetén is.

Prémium megoldások a klasszikus órák formavilágával

A legtöbben azért kedvelik a Samsung Galaxy Watch 3-at, mert a megjelenés tekintetében a hagyományos órákkal emlegethető egy lapon. Választható 41- és 45 milliméteres kerettel, mely a speciális kialakításának köszönhetően könnyedén forgatható, ami az irányítás vagy a funkcióválasztás tekintetében egyaránt hasznos lesz, ezáltal mindig könnyedén az aktuális tevékenységünkhöz igazíthatjuk.

Mindehhez természetesen prémium kialakítás tartozik, ezáltal kellemesen puha borjúbőr szíj biztosítja a tartós és kényelmes megoldásokat, speciális kialakításának és belső oldalának köszönhetően pedig nem színeződik el, nem irritálja a bőrünket sem.

Testre szabható óralap 1,4 hüvelykes AMOLED kijelzőn

Kellemesen vékony keretében a Samsung Galaxy Watch 3 egy 1,4 hüvelykes AMOLED kijelzőn keresztül prezentálja a fontosabb adatokat, miközben magát a képernyőt Gorilla Glass óvja a sérülésektől. Maga a kijelző természetesen maximálisan testre szabható lesz a különféle digitális óralapok segítségével, melyeket akár mindig a saját hangulatunkhoz igazíthatunk.

A stílusunkkal való harmonizálásnak hála hozzáigazíthatjuk például elegáns viseletünkhöz, ezáltal felvehetjük egy megbeszélésre, de ha sportolnánk benne, akkor előtérbe helyezhetjük a kapcsolódó funkciókat, miközben kaphatunk a kis kijelzőn keresztül értesítéseket a hívásainkról, üzeneteinkről vagy a közösségi oldalas tevékenységeinkről.

Tökéletes társ az egészséges életmódhoz

Óriási előnye a Samsung Galaxy Watch 3 okosórának, hogy szinte minden funkció tekintetében az egészséges életmódhoz igazították funkcióit. Ennek megfelelően képes mérni például a vér oxigénszintjét egyszerű infravörös sugarak segítségével, de követi pulzusszámunkat is mozgás közben, sőt az alvásunkat is monitorozhatjuk vele.

Az eszköz képes lesz éjszaka nyomon követni az alvásminőségünket, ezáltal áttekintést adni az egyes ciklusokról, komplett statisztikákat készíteni, amivel hozzájárulhat magasabb minőségű pihenésünkhöz. Ezen felül a Samsung okosórája képes a lépés- és kalóriaszámlálásra, a sebesség- és távolságmérésre, az útvonalrögzítésre, de még intervallumos edzéseknél is nagy segítségünk lehet.

Apple Watch Series 6 – A felső kategória legjobbja

Előnyök
 • ion-x üveglap
 • telefonálás az órával
 • fizetés az Apple Pay segítségével
 • 50 méterig vízálló
 • vér oxigénszintjének mérése
Elérhető itt
ALZA.HU

Az Apple Watch Series 6 az egyik legismertebb és legsikeresebb okosóra-termékcsalád közkedvelt tagjaként kitűnő választás abban az esetben, ha egy elegáns, mindennapi használatra és sporttevékenységekre egyaránt alkalmas megoldást keresnénk iPhone okostelefonunk mellé.

Tartósság és elegancia egy 1,78 hüvelykes kijelzővel

Mivel nemcsak az árcédula, hanem a megjelenés tekintetében is a prémium kategóriát erősíti az Apple Watch Series 6, ezért nem meglepő, hogy az eszköz kimagasló tartóssággal és eleganciával kecsegtet a felhasználók számára. Látványos megjelenésű óratokja és szilikon szíja egyszerre kínál modern és sportos összhatást, hiszen nem csak mindennapi használatra ideális választás.

A hatodik szériás Apple Watch ugyanis sporttevékenységekhez is kitűnő – erről kicsit lejjebb –, miközben megjelenése és méretei egyaránt a termékcsaládra jellemző megoldásokkal kecsegtetnek. Sőt mi több, az 1,78 hüvelykes kijelzőt ion-x üveglap óvja a sérülésektől, tehát egyáltalán nem szükséges kíméletesnek lenni vele, ha ott van a csuklónkon.

Telefonálás, vízállóság és rengeteg funkció

Jelentős pozitívuma az Apple Watch Series 6 okosórának, hogy amint összehangoltuk telefonunkkal, azonnal tudunk rajta keresztül hívást kezdeményezni, az Apple Pay integráció jóvoltából pedig a fizetés is pofonegyszerű lesz. Ezen felül az óra 50 méterig vízálló, így úszni, fürdeni vagy búvárkodni is magunkkal vihetjük, a funkciók terén pedig kifejezetten gazdagnak tekinthető.

A hagyományos digitális óra mellett van benne naptárfunkció, kettős idő, stopper, ébresztőóra, holdfázis, de jelzi a töltöttségi szintet – egy töltéssel akár 18 órányi működést kínál –, van benne iránytű, magasságmérő, pulzoximéter, gyorsulásmérő, giroszkóp, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a WiFi, a Bluetooth és az NFC támogatását sem.

Sportoláshoz is hatásosan alkalmazhatjuk

Noha az Apple Watch Series 6-ot mindenekelőtt hétköznapi használatra tervezték, hogy kiegészítse okostelefonunk tudását, valójában azonban akkor sem vall kudarcot, ha sportoláshoz, illetve aktív testmozgáshoz szeretnénk alkalmazni, így többek között úszás, futás, kerékpározás vagy túrázás során is képes mérni aktivitásunkat.

Ezen felül a beépített lépés- és kalóriaszámlálóval az Apple Watch Series 6 nagy segítséget nyújt akkor is, ha fogyókúrázni szeretnénk vele, hiszen rögzíti a szükséges adatokat, elemezi azokat és statisztikákat készít annak érdekében, hogy láthassuk, hol és miben változtassunk a kívánt eredmény elérésének érdekében. Sőt mi több, az okosóra még a vér oxigénszintjének mérésére is alkalmazható!

Huawei Watch GT 2 – a pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • Android és iOS kompatibilis
 • változatos dizájnformák
 • zenelejátszó vezérlés
 • alvás monitorozás
 • 50 méterig vízálló
Elérhető itt
ALZA.HU

A Huawei Watch GT 2 kiváló megoldásnak tekinthető abban az esetben, ha elérhető áron szeretnénk magunknak gyakorlatilag kompromisszummentes, ámde mégis rengeteg funkcióval, látványos termékdizájnnal és kimagasló tartóssággal ellátott okosórát a mindennapokra, illetve egészséges életmódunk biztosításra, sporttevékenységeink kiegészítésére.

Elegancia egy klasszikus óraformába zárva

Amiért nagyon sokan kedvelik a Huawei Watch GT 2 okosórát, az nem más, mint a különleges megjelenés, hiszen mind a szíj, mind az óraház kialakítását tekintve kimagasló letisztultság és elegancia jellemzi, miközben első ránézésre úgy fest, mint egy klasszikus karóra, csakhogy a 42 milliméteres átmérőjű eszközben egy 1,2 hüvelykes kijelző található.

Bár a Huaweit korábban az Android operációs rendszerekkel lehetett egy lapon említeni, azonban okosórájuk nemcsak ezeket a szisztémákat támogatja, hanem iOS-alapú eszközökkel, tehát iPhone okostelefonokkal is könnyedén összehangolhatjuk őket, így ezen a téren nem lesz platformhoz kötve a kezünk, de általános használatával sem, hiszen egyetlen töltéssel akár 15 órányi üzemidőre képes.

Rengeteg funkció, közel orvosi pontosságú oximéter

Ugyan bizonyos okosórák töredékébe kerül, a Huawei Watch GT 2 azonban rengeteg funkcióval büszkélkedhet, az 50 méteres vízállóság mellett így lehetőségünk lesz arra, hogy általa irányítsuk telefonunkat, lássuk értesítéseinket, miközben alkalmas idő és dátum megjelenésére a különféle óraháttereknek köszönhetően változatos dizájnformákkal.

Az eszköz rendelkezik giroszkóppal, gyorsulásmérővel, de az egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy közel orvosi pontosságú oximéter segít majd abban, hogy teljesebb képet kapjunk testünk állapotáról, illetve működéséről. Ezen felül az okosórával lehetőségünk nyílik vezérelni telefonunk zenelejátszóját, miközben találunk benne GPS-t, gyorsulásmérőt és giroszkópot is.

A sportolás kedvelőinek is ideális

Ha rendszeresen sportolnánk, mozognánk és fogynánk, a Huawei Watch GT 2 akkor is kiváló alternatívát képvisel majd, hiszen teljesen alkalmas az aktivitás mérésére, hála az olyan funkcióknak, mint a pulzusmérés, a lépés- és kalóriaszámlálás vagy a tempó- és távolságmérés.

Ideális intervallumos edzésekhez, 50 méteres vízállóságának köszönhetően pedig akár úszáskor, búvárkodáskor vagy vízi sportok űzésekor is rajtunk maradhat. Ha szeretnénk egészségesen élni, a Huawei Watch GT 2 tartalmaz alvásfigyelő módot, hogy a megfelelő pihenésünk egyaránt biztosítva legyen.

Honor Watch Magic 2 – Beugró termék, kiváló ár-érték

Előnyök
 • Android és iOS kompatibilis
 • alvás monitorozás
 • AMOLED kijelző
 • akár 7 napos üzemidő
 • GPS és GLONASS navigációs rendszerek
Elérhető itt
ALZA.HU
EMAG.HUA Honor Watch Magic 2 okosóra az egyik leginkább kompromisszummentes megoldás, ha nem akarunk túl sokat költeni, ellenben nagy tudású hordozható eszközt viselnénk a csuklónkon. A Huaweihez kapcsolódó brand aktuális tagja kimagasló tartóssággal és olyan megoldásokkal kecsegtet, ami gyakran emeli ki a belépő kategóriából.

Kimagasló tartósság, professzionális AMOLED kijelző

Azon túl, hogy egy rendkívül modern megjelenésű, klasszikus formavilággal kecsegtető megoldásról van szó, a Honor Watch Magic 2 okosóra a tartósság tekintetében sem vall kudarcot, hiszen a repülőgépiparban is alkalmazott 316L rozsdamentes acélból készült, aminek hála nem kell úgy bánnunk vele, mint a hímes tojással.

Sokak számára szimpatikus lehet, hogy az eszköz egy 1,2 hüvelykes, Always-On funkcióval ellátott AMOLED kijelzővel büszkélkedik, ami folyamatosan prezentálja, hogy mennyi az idő, milyen dal szól a telefonunkon, illetve milyen értesítéseket kaptunk.

Az órát ugyanis rengeteg alkalmazással tudjuk párosítani, fitnesz programokkal, közösségi oldalakkal, de zenelejátszókkal is. Sőt az okosóra önmagában is képes csatlakozni Bluetooth fülhallgatóhoz, 4GB belső tárhelyéről pedig közvetlenül hallgathatunk zenét.

Valódi segítség a testmozgáshoz

Azon túl, hogy a Honor Watch Magic 2 nagyszerűen kiegészíti okostelefonunk funkcióit, a testmozgás kedvelőit sem hagyja cserben. Saját beépített futóalkalmazásának hála például segít követni és tanácsokat adni a futó edzésekhez, követ és kiértékel minket a jobb eredményekért, miközben a GPS és GLONASS navigációs rendszerekkel akár az útvonalakat, sőt a futás sebességét is rögzíteni tudja.

Persze nem csak futáshoz ideális! Az okosóra 15 sportmódot tartalmaz, így túrázáshoz, úszáshoz, kerékpározáshoz vagy éppen hegymászáshoz is használhatjuk többek között, miközben nemcsak a biztonságos edzést garantálja a folyamatos pulzusmonitorozás mellett, hanem segít az alvásminőség javításában is a TruSleep technológia által, mely elemezi alvási szokásainkat és akár még a légzésünket is.

Kiváló üzemidő, rengeteg funkció

Azon túl, hogy a Honor Watch Magic 2 okosóra vízálló kialakítással rendelkezik – ezáltal akár úszni vagy búvárkodni is magunkkal vihetjük –, rendkívül jó üzemidőt kínál, a beépített Li-ion akkumulátor és a Kirin lapkakészlet összehangolásának köszönhetően akár 7 napig is bírja egyetlen töltéssel.

Ezen felül rengeteg funkció tartozik az eszközhöz, példának okáért találunk benne GPS-t, fogadhatunk értesítéseket a bejövő hívásokról és az üzenetekről, nyomon követhetjük rajta az időjárást, a közösségi oldalakról érkező figyelmeztetéseket, de az elégetett kalória mennyiségét, sőt a szívritmusunkat is, egyszóval nemcsak a mindennapokban, hanem aktív tevékenységek mellett egyaránt kihasználhatjuk előnyeit.

A legjobb okosórák sportoláshoz

Garmin Venu Slate Black – a mi választásunk

Előnyök
 • Android és iOS kompatibilitás
 • Gorilla Glass kijelző
 • 50 méterig vízálló
 • magasságmérés
 • gyorsulásmérő
Elérhető itt
ALZA.HUA Garmin Venu Slate Black egy speciális kialakítású okosóra, melyet minden tekintetben úgy alkottak meg, hogy ideális társunk legyen az aktív életmódunk mellett, ezáltal egy vérbeli sportóráról van szó, mely megbízható méréseket végez a mozgástevékenységek során.

20 óra üzemidő, 1,2 hüvelykes kijelző

A klasszikus óraformát erősítő Garmin Venu Slate Black már ránézésre is úgy fest, mint egy igazi sportkellék, ezáltal szilikon óraszíjjal és lekerekített élekkel biztosítja a maximális biztonságot, miközben az 1,2 hüvelykes kijelző elég tágas ahhoz, hogy minden értesítést megjelenítsen, a Gorilla Glass védelemnek hála pedig sem a karcolásoktól, sem a sérülésektől nem kell féltenünk.

Kompatibilis Android- és iOS-alapú telefonokkal is, a Bluetooth-csatlakozásnak hála pedig rendkívül egyszerű a párosítás, miközben a hardverek terén sem vall kudarcot. Kívül-belül minőségi és nagy tudású alapanyagokból állították össze, miközben akkumulátora akár 20 órányi folyamatos működésre is kiváló.

Fogyáshoz és sporthoz is ideális

Ha szükségünk van egy kis motivációra, a Garmin Venu Slate Black sportórában garantáltan hűséges társra lelhetünk. A különféle módoknak hála hozzáigazíthatjuk úszáshoz, futáshoz, kerékpározáshoz, síeléshez, evezéshez, jógához, de akár még egy laza séta során is hasznos társunk lehet, hiszen folyamatosan méri az elégetett kalóriákat, a megtett távolságot, de akár a sebességet is.

Segítségével közvetlenül a csuklónkon képes folyamatosan mérni a pulzusszámot, hogy mindig a lehető legpontosabb statisztikákat készítse nekünk, ezáltal meg tudja határozni, hogy milyen pulzusszámot kell elérnünk a megfelelő zsírégetéshez, vagy céljaink eléréséhez. Ha javítanánk a teljesítményünkön, esetleg intervallumos edzéseket végeznénk, ez az okosóra mindig segít nekünk!

Vízálló kivitel, rengeteg érzékelő

A mai trendekhez igazodva a Garmin Venu Slate Black okosóra is 5 ATM besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy 50 méterig vízálló, tehát úszás, fürdés vagy kisebb búvárkodás során sem kell levennünk, miközben rengeteg érzékelő nyújt segítséget abban, hogy még tökéletesebbé tegyük edzéseinket.

Találunk benne például GPS-t, Galileót és GLONASS-t, így a lefutott útvonalainkat például kijelezhetjük, kijelölhetjük vagy menthetjük, de találunk benne hőmérőt, gyorsulásmérőt, sőt a hegymászók vagy a magas hegyeken túrázók legnagyobb örömére még magasságmérő is integrálásra került.

Samsung Galaxy Watch Active 2 – a felsőkategória képviseletében

Előnyök
 • Android és iOS kompatibilitás
 • AMOLED kijelző
 • akár 2 napos üzemidő
 • alvás monitorozás
 • távolságmérés
Elérhető itt
ALZA.HU
PEPITA.HU

A Samsung Galaxy Watch Active 2 egy prémium kategóriás, ámde mégis elérhető árú okosóra, melyet nevéhez hűen leginkább az aktív életmódot folytatóknak találtak ki, ezáltal egy vérbeli sportóráról van szó, melyet már egyszerűen elegáns kivitelezése is távolról érzékeltet.

Gorilla Glass-védelmet kapott kijelző, hosszú üzemidő

Egy olyan okosóra kapcsán, amit az emberek leginkább sportoláshoz vagy testmozgáshoz alkalmaznak, nagyon fontos a megfelelő védelem. Ezen a téren a Samsung Galaxy Watch Active 2 kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkezik, az 1,4 hüvelykes AMOLED kijelző ugyanis nem elég, hogy rendkívül tágas és átlátható, de a Gorilla Glass-védelem miatt kiválóan ellenáll a karcolásoknak és az egyéb sérüléseknek.

Az eszköz óraháza 44 milliméteres átmérővel rendelkezik, érdekessége pedig, hogy a Samsung nemcsak Android-, hanem iOS-alapú okostelefonokkal is biztosítja a kompatibilitást, méghozzá Bluetooth vagy WiFi segítségével. A beépített akkumulátor ráadásul 61 órányi, azaz több mint 2 napos üzemidőt kínál egy töltéssel, de a kijelzőn folyamatosan nyomon követhetjük majd az állapotát, így tudjuk majd, mikor kell töltőre csatlakoztatnunk.

Gazdag funkciók, hogy mindig a legtöbbet hozzuk ki magunkból

Mint a Samsung legtöbb okosórája, természetesen a Galaxy Watch Active 2 is rengeteg funkcióval rendelkezik, így sportoláshoz vagy általános mozgáshoz egyaránt ideális, legyen szó futásról, úszásról, evezésről, jógáról, kerékpározásról vagy egyszerű sétáról. A készülék a csuklónkon folyamatosan képes mérni a pulzusunkat, ami azért lesz fontos, mert így mindig megfelelő intenzitással végezhetjük a gyakorlatokat.

Legyen szó akár zsírégetésről, akár az állóképesség növeléséről, ezekkel a funkciókkal mindig monitorozhatjuk szervezetünket, de segítséget nyújt mindebben a kalóriaszámláló, valamint az olyan funkciók, mint például a távolságmérés vagy a lépésszámlálás. A beépített GPS és GLONASS ráadásul segít abban, hogy futás vagy séta közben még a megtett útvonalainkat is kirajzoltassuk, illetve statisztikákat készíttessünk vele.

Könnyű kialakítás, rengeteg társfunkció

Egy igazán jó sportórát akkor használhatunk a leghatékonyabban, ha egyáltalán nem zavar minket a csuklónkon. Mindössze 30 grammos tömegével a Samsung Galaxy Watch Active 2 garantáltan észrevétlen marad, de rezgő funkcióval képes jelezni, ha értesítést kaptunk a mobilon, sőt a segítségével elveszett telefonunkat is megtalálhatjuk, miközben rengeteg dátum- és időfunkció a felhasználó rendelkezésére áll majd.

A készülék ráadásul 50 méterig vízálló, találunk benne alvásfigyelésre alkalmas módot, gyorsulásmérőt, barométert és giroszkópot, egyszóval minden adott lesz benne ahhoz, hogy a lehető legjobban az igényeinkhez igazítsuk testmozgásunkat. Igazán hasznos segítség lesz szinte minden mozgásforma esetén!

Polar A360 White S – a pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • áramvonalas kialakítás
 • napi célok, motivációs rendszer
 • valós idejű értesítések
 • edzéstervező funkció
Elérhető itt
ALZA.HU

A Polar A360 White S egy elérhető árkategóriában kínált, kifejezetten sportolók és aktív életmódot folytatók számára kifejlesztett okosóra, mely képes akár napi 24 órán át monitorozni viselőjét, miközben a fitneszkarkötők kompakt megjelenését, illetve áramvonalas kialakítását kapta gyártójától.

A sportolók legjobb barátja

Nemcsak egyszerű megjelenés, hanem hasonló jelzővel illethető használat is jellemzi a Polar A360 White S okosórát, ami beépített pulzusmérőt kapott, ezáltal elegendő csak bekapcsolni, és az eszköz magától teszi a dolgát. Futás, kerékpározás vagy éppen edzőterem – bármilyen helyzetben megállja a helyét, miközben ösztönzést is kapunk, ezáltal figyelmeztet minket, ha például egy ideje már nem mozogtunk, azonban itt lenne már az ideje.

Színes érintőkijelzőjén ráadásul minden információt azonnal megkapunk, amire mozgás során szükségünk lehet, de közben az akkumulátor üzemideje, a naptári riasztások vagy éppen a beérkező hívások és üzenetek is. Igazi virtuális segédként folyamatosan segít, hogy mindig olyan pulzuszónában mozogjunk, ami a célunkhoz leginkább igazodik – legyen szó akár zsírégetésről, akár általános szinten tartásról.

Hosszú üzemidő, rengeteg lehetőség

Ha elfelejtjük egy nap feltölteni a Polar A360 White S okosórát, jellemzően akkor sem lesz problémánk vele, hiszen az eszköz 96 órányi, azaz nagyjából négy teljes napra elegendő energiát képes tárolni. Ezen felül az eszköz megannyi lehetőséggel kecsegtet aktivitásunk nyomon követésére, ezáltal képes számolni a lépéseinket, az elégetett kalóriák mennyiségét, de monitorozhatjuk vele alvásminőségünket is.

Ha hiányzik a motiváció, az okosórával beállíthatunk napi célokat annak érdekében, hogy minden nap legyen időnk mozogni egy kicsit. Mindehhez a társalkalmazás a telefonunkon képes statisztikákat készíteni, sőt akár tanácsokat is adni annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb hatásfokot érhessük el a fogyás, az állóképesség növelése vagy az általános edzettség szinten tartása érdekében.

Valós idejű értesítések, edzéstervező opció

Használjuk akár edzéshez, akár a mindennapokban, a Polar A360 White S okosóra folyamatosan valós idejű értesítésekkel bombáz majd minket, legyen szó üzenetekről, bejövő hívásokról, naptári emlékeztetőkről vagy a közösségi oldalakhoz kapcsolódó figyelmeztetésekről. Ezekről az eszköz rezgéssel figyelmeztet minket, de természetesen a nyugodt edzések érdekében ez a funkció kikapcsolható lesz.

Nagy előnye a Polar okosórájának az edzéstervező funkció, hiszen lehetőségünk van előre megtervezni a napi vagy heti ütemtervet, miközben a beépített monitor opció ellenőrzi, hogy mit tudtunk betartani ezekből. Szerencsére az eszközt bármilyen edzés vagy mozgásforma mellett aktíválhatjuk, a 30 méteres vízállóságnak hála akár még úszás közben vagy egyéb vízi aktivitások mellett is rajtunk maradhat.

Xiaomi Amazfit GTS – beugró termék, kiváló ár-érték

Előnyök
 • tartós fémház
 • AMOLED kijelző
 • akár 40 féle téma és widget
 • Gorilla Glass 3 védelem
 • 12 különféle sportmód
 • akár 14 napos üzemidő
Elérhető itt
MUZIKER.HU
ALZA.HU

A Xiaomi Amazfit GTS okosóra egy igazán kompromisszummentes megoldás abban az esetben, ha egy kiváló minőségű és rengeteg hasznos funkcióval rendelkező eszközt szeretnénk vásárolni magunknak az Apple Watch dizájnjához hasonló küllemmel – főként sportoláshoz vagy aktív mozgáshoz.

Tartós fémház, szilikon szíj és AMOLED kijelző

Hogy árkategóriája ellenére milyen magas minőséget kínál a Xiaomi Amazfit GTS okosóra, azt jól mutatja, hogy tartós fémházba bújtatták, és a mozgásbiztonság érdekében minden oldalról lekerekített külsőt kapott, miközben kényelmes szilikon szíjának köszönhetően könnyű össztömeg és tartósság jellemzi, miközben 50 méterig a vízállósággal sem lesz problémája.

Az eszközt egy 1,65 hüvelykes, 340PPI felbontással rendelkező AMOLED érintőpanellel szerelték fel, mely rendkívüli aprólékossággal tudja megjeleníteni a figyelmeztetéseket és a különféle ikonokat, akár 40 különféle téma és Widget közül választhatjuk ki a stílusunkhoz leginkább illőt, miközben a Gorilla Glass 3 védelemnek hála a sérülésektől, illetve a karcolásoktól sem kell tartanunk.

Sportmódok és akár egész napos aktivitáskövetés

Hogy miért a mozgásformákhoz a legideálisabb a Xiaomi Amazfit GTS, azt a 12 különféle sportmód bizonyítja, hiszen legyen szó úszásról, síelésről, kerékpározásról vagy éppen futásról, az eszköz pontosan képes felismerni a mozgás típusát, és hozzá igazítani a szükséges beállításokat.

Az eszköz természetesen akár egész napon át képes követni az aktivitásunkat. A magas minőségű BioTracker PPG technológiának hála folyamatos pulzusmérés és lépésszámlálás mellett tudja rögzíteni az elégetett kalóriák mennyiségét, de akár alvásfigyelésre is alkalmassá tehető, a rögzített eredményekről pedig statisztikák készíthetők, melyek a társalkalmazásban vagy a kijelzőn láthatók.

Mindehhez az Xiaomi Amazfit GTS rengeteg intelligens érzékelőt kínál. Találunk benne GPS és Glonass navigációs rendszereket, melyek képesek nyomon követni minket, de a gyorsulásmérő, a barométer, a fényérzékelő és a giroszkóp sem hiányzik belőle, így a termék sok tekintetben felveszi a versenyt a drágább sportórákkal is.

Okostelefonunk tökéletes társa

A telefonunkkal történő összehangolást követően – Android- és iOS-rendszer is támogatott Bluetooth 5.0 kapcsolaton át –, az eszköz képes folyamatosan kiegészíteni készülékünket, ezáltal akár edzés közben egyaránt kaphatjuk az értesítéseket a beérkező hívásokról, az SMS-ekről, az elektronikus levelekről vagy a közösségi oldalakon történt változásokról.

Mivel a Xiaomi Amazfit GTS 220 mAh-s LiPo akkumulátorral rendelkezik, ezért egyetlen töltés után akár 14 napig is képes megtámogatni az aktivitásainkat, sőt a készenléti üzemmódja akár a 30 napot is elérheti, miközben az eszköz feltöltése a mágneses állványban alig 2 óra alatt megvalósul.

A két legyakoribb tévhit

Mivel az okosórák még jellemzően frissnek tekinthetők a piacon, ezért nagyon sok tévhit, illetve félreértés kering róluk a világhálón. Ezek tisztázása elengedhetetlen ahhoz, hogy rátérhessünk tesztünk legfontosabb kérdésre, miszerint melyik okosórát vásároljuk meg magunknak?

Nem minden okosóra alkalmas telefonálásra

Sokan azért vásárolnak okosórát, hogy ne legyen szükségük okostelefonra, csak egy karórára a csuklójukon, amivel képesek lesznek telefonálni. Ezzel a gondolattal csak egyetlen probléma akad: ezeket a viselhető eszközöket elsődlegesen nem arra tervezték, hogy telefonálhassunk velük.

Bár érezhetően erre haladnak a fejlesztések, pár éven belül talán már a készülékek 80 százaléka alkalmas lesz erre a funkcióra, manapság azonban csak kevés okosóra képes erre, ehhez pedig jellemzően külön SIM kártyára lesz szükségük.

Az okosóra és az okoskarkötő nem ugyanaz

A másik nagy tévhit pedig az okosóra és okoskarkötő összekeveréséhez kapcsolható, lévén ez a két termék közel sem említhető egy lapon. Bár vannak köztük átfedések, azonban míg az okosórák jellemzően funkcióban rendkívül gazdag, sokszor telefonálásra is alkalmas, nagy kijelzővel ellátott eszközök, addig az okoskarkötők esetében ezek az állítások jellemzően nem érvényesek.

Az aktivitásmérőnek vagy fitneszkarkötőnek is nevezett eszközök leginkább sportoláshoz és egészségmegőrzéshez ajánlottak, hiszen rendszerint csak kalóriamérésre, lépésszámlálásra vagy pulzusmérésre alkalmasak – hangsúlyozandó, hogy többek között –, de abban legalább kifejezetten jól teljesítenek.

Milyen okosórát vegyek?

Alapvetően az okosórákat két nagy csoportra oszthatjuk, így beszélhetünk

 • a mindennapi használatra szánt típusokról;
 • valamint a direkt testmozgáshoz, sportoláshoz igazított modellekről.

Bár az egyes okosóra-típusok között értelemszerűen vannak átfedések, azonban ennek ellenére is nagyon fontos, hogy a vásárlás előtt pontosan meghatározzuk, mire szeretnénk használni leginkább a viselhető eszközt. Nyilván léteznek köztes megoldások is, így nem szükséges majd kompromisszumokat kötnünk, ha nem szeretnénk.

Vásárlás előtt tehát fontos lesz először eldönteni, hogy mire és hogyan szeretnénk használni leendő okosóránkat – ehhez a vásárlási útmutató nyújtja majd a legnagyobb segítséget egy kicsit lejjebb –, ezáltal feltenni magunknak néhány kérdést.

Fontos kérdések okosóra vásárlás előtt

Mindennapi használatra vagy kizárólag sportoláshoz használnánk az okosórát?
Ha csak sportoláshoz, akkor milyen területekről szeretnénk a legtöbb információt kapni (vérnyomás, pulzus, kalória stb.)?
Milyen típusú és márkájú okostelefonnal rendelkezünk (Android, iOS)?
Klasszikus óraformát szeretnénk vagy a sokkal vonzóbb és kecsesebb hosszúkás formavilág mellett döntenénk?

Vásárlási útmutató

Operációs rendszer

Az egyik legfontosabb tényező egy okosóra kiválasztásakor az, hogy az adott termék milyen operációs rendszerrel, milyen okostelefonokkal kompatibilis. Hogy a hordozható eszközön milyen környezet fut, az alapvetően nem szempont a vásárláskor – hiszen mindegyik jól működik, kipróbált szisztéma –, az viszont nem mindegy, hogy

 • Android-,
 • vagy iOS alapú telefonnal rendelkezünk hozzá.

Exkluzív megoldások

Ott vannak például az Apple Watch okosórák, melyek Android operációs rendszert futtató készülékekkel (Samsung, Huawei, Xiaomi, LG, Sony stb.) nem párosíthatók, nem tudnak kommunikálni, csak a legtöbb iPhone-modellel, azok közül is inkább az újabb típusokkal.

A másik oldalon jellemzően nincsenek megkötések, de a Samsung által gyártott Galaxy Watch például csak a sajátmárkás okostelefonokkal tud megfelelően kommunikálni, míg a többi Androidos gyártó termékével sem.

A legtöbb okosóra mindkét operációs rendszert támogatja

Szerencsére a legtöbb gyártó úgy alkotja meg okosóráit, hogy azok minden rendszerrel képesek legyenek kommunikálni, így ahol azt látjuk, hogy az Android és az iOS is támogatott, azt a társalkalmazás feltelepítését követően ugyanúgy csatlakoztathatjuk egy iPhone 11-hez, mint egy Samsung Galaxy S20-hoz vagy egy Xiaomi Mi 9-hez.

Itt fontos kiemelni, hogy egyre több olyan okosóra jelenik meg a piacon, ahol már nem fontos, hogy milyen okostelefonunk van, mert önálló rendszerként tudnak üzemelni. Ezek a készülékek rendszerint saját SIM kártya fogadására képesek, a leginkább ez különbözteti meg őket a többiektől.

Kijelző

Az okosórák kijelzői kapcsán rengeteg tényezőt figyelembe kell vennünk a vásárlás előtt. Egyáltalán nem mindegy például, hogy milyen típusú és méretű képernyővel rendelkezik a kiszemelt termék, de fontos szempont az érintésérzékeny kialakítás, valamint az alkalmazott védelem is. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

A kijelző típusa

Ma már a legtöbb okosórában hasonló kijelzőt találunk, mint a telefonokban. A legjobb minőséget az Apple Watch és a Samsung Galaxy Watch által is használt OLED panelek kínálják, de ezek jellemzően költségesebb megoldások, az olcsóbb kategóriában ritkán találkozunk velük.

Utóbbiakra leginkább az LCD és az AMOELD típusú kijelzők a jellemzők. Az átlagfelhasználók számára ezek is tökéletesen megfelelnek, pláne annak fényében, hogy az aprócska panelek legfeljebb karaktereket, számokat és kisebb ikonokat jelenítenek meg az esetek többségében.

A kijelző mérete

A méret egy olyan tulajdonság az okosórák kijelzője kapcsán, amit szintén lényeges mérlegelni a vásárlás előtt. A legtöbb készülék 1-1,5 hüvelykes panelekkel rendelkezik, ami bőven elegendő ahhoz, hogy mindent átláthassunk rajta. Lényeges azonban nem a számokra hagyatkozni, hanem élőben megnézni, hogy az igényeinkhez mérten kényelmes-e az adott méret vagy nagyobbra van szükségünk.

Érintőképernyő

A mai okosórák többségét már érintőképernyővel gyártják, azonban az olcsóbb típusok között még mindig találhatunk egyszerű megjelenítőket. Ezek is megfelelően használhatók, azonban rengeteg funkcióról le kell mondanunk – például hívásfogadás, zenelejátszó irányítása és így tovább –, melyeket jellemzően csak a telefonunk elővételével tudunk végrehajtani.

Védelem

Mivel okosóráink mindig velünk vannak, ezért rendkívül lényeges, hogy kijelzőjük ne csak megfelelő minőségű legyen, de kellő védelemmel is fel legyen vértezve. Erre az Apple például saját fejlesztésű protektorüveget készített, de nagyon sok gyártó alkalmaz az okostelefonoknál már bevált Gorilla Glass bevonatot. Erre fontos odafigyelni a vásárláskor, hiszen így a karcolások és a kisebb-nagyobb sérülések ellen is védelmet élvez majd az eszköz.

Akkumulátor

Minden egyes okosóra tölthető eszköznek minősül, azonban nagyon eltérő, hogy az egyes típusok mekkora akkumulátorral rendelkeznek, illetve azok milyen üzemidőt vonultatnak fel. A 3-4 napos töltési ciklusokkal büszkélkedő termékek már elfogadhatónak mondhatók, noha ennél lényegesen jobb és rosszabb teljesítménnyel ellátott megoldások is vannak a piacon. A vásárláskor tehát vegyük figyelembe, és válasszuk azt, ami az életvitelünkhöz a legjobban illeszkedik.

Funkciók

Noha léteznek olyan gyártók, akik egyedi funkciókkal szeretnének kitűnni a tömegből, azonban mára kialakultak olyan sztenderdek, melyek alapvetően elvárhatók egy minőségi okosórától. Ha tehát egy igazán hasznos hordozható eszközt szeretnénk magunknak, mindenképpen rendelkezzen az alábbi lehetőségekkel:

 • Sportoláshoz kapcsolódó funkciók (kalória- és lépésszámláló, dedikált sportmódok, edzésfigyelő)
 • Életfunkciókhoz kapcsolódó lehetőségek (pulzusmérés, magasabb szinten EKG és egyéb egészségügyi monitorozás, mint a vér oxigénszintjét figyelő berendezések)
 • Navigációs funkciók, melyek térképekkel, helyadatokkal, sebesség- és távolságméréssel segíthetik mindennapjainkat, illetve edzéseinket.
 • Alvásfigyelés, ami kifejezetten hasznos lehet azok számára, akik hajlamosak keveset vagy rosszul aludni.
 • NFC az olyan opciókhoz, mint például az órával való egyszerű fizetés.
 • Zenelejátszó, hogy a mindennapokban és mozgás közben is folyamatosan hallgathassuk kedvenceinket.
 • Telefonhívás/SMS küldés, amivel kapcsolatban nem mindegy, hogy csak látjuk őket, vagy ezekre válaszolni is tudunk az órával.
 • Beépített applikációk, melyek alaposan megkönnyíthetik a mindennapjainkat és az edzéseinket egyaránt.

Értesítések

Noha az okosórán megjelenő értesítések is a funkciók közé sorolhatók, azonban érdemes külön kiemelni őket a sorból, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a kiválasztott termékünkkel milyen applikációk jelzéseit tudjuk megjeleníteni, illetve azokra tudunk-e reagálni közvetlenül.

Vannak okosórák, melyek csak a telefonhívásokat vagy az SMS-eket jelzik, mások a Messenger, az Instagram vagy a WhatsApp üzeneteinket és az elektronikus leveleinket is mutatják, sőt azokra bizonyos termékeknél azonnal reagálhatunk hangüzenetek és egyebek formájában.

Por- és vízállóság

Mivel okosóráinkat, de főleg a kifejezetten aktív tevékenységekre kitalált sportóráinkat mindenhová magunkkal visszük, ezért lényeges a strapabíróság tekintetében a por- és vízállóság kérdése.

A legtöbb ilyen készülék szinte kivétel nélkül porálló kialakítást kapott, azonban a víznek már nem mindegyik áll ellen. Ez főként az olcsóbb modellekre jellemző, a minőségi termékek többsége már 30-50 méterig garantál vízállóságot, így akár búvárkodásra is alkalmasak, de az eső, a kézmosás vagy az izzadás biztosan nem árt nekik.

Termékdizájn

Bár a legtöbb okosóra igyekszik a termékdizájn tekintetében egyediségekkel szolgálni, ugyanakkor megvannak azok az általános jellemzők, melyeknek hála csoportosítani tudjuk az egyes típusokat. Így beszélhetünk klasszikusabb kerek formákról, de gyakoriak a négyzetes kialakítással rendelkező modellek, főként a sportórák kapcsán pedig azok a megoldások, melyek a szíjjal egyenlő szélességű kijelzőkkel rendelkeznek.

A dizájn kiválasztásakor vegyük figyelembe a saját ízlésünket, illetve azt is, hogy mire használnánk majd a terméket. A hagyományos óraformák például sportoláskor gyakran kényelmetlenek, de a lekerekített sarkokkal rendelkező megoldások már ideálisak intenzív mozgáshoz is.

Itt fontos kiemelni még, hogy ma már olyan nagy nevek is gyártanak okosórákat, mint a Michael Kors vagy a TAG Heuer, így igazán mutatós darabok közül válogathatunk magunknak, ha ez a cél.

Kiegészítők, személyre szabható megoldások

Bár az okosórák önmagában egész eszközök, ugyanakkor a vásárláskor nyomós ok lehet sokaknak, hogy milyen kiegészítők és személyre szabható megoldások érhetők el a kiszemelt termékhez.

A töltőkábel rendszerint alapvető tartozék mindegyikhez, tokot azonban például már nem kapunk minden eszközhöz – gyakran jól jöhet –, mint ahogyan a cserélhető szíjak is csak bizonyos termékekre jellemzők, holott nagyban megnövelhetik egy-egy okosóra felhasználhatóságát, ha fontos nekünk a megjelenés.

Ezen felül lényeges pont a kiegészítők közül, hogy van-e, illetve lehet-e vásárolni az okosórához kijelzővédő fóliát. Ha nem rendelkezik az eszköz képernyővédelemmel, akkor ez kifejezetten fontos szempont lehet.

Ár

Mint a legtöbb okoseszköznél, úgy természetesen az okosóráknál is megjelent már a belépő-, a közép- és a prémium szint, ami nemcsak a tulajdonságokat, hanem az árcédulát egyaránt befolyásolja. Nyilvánvaló, hogy nekünk kell tudnunk, hogy mire használnánk leendő okosóránkat, ami nagyon fontos tényező annak fényében, hogy melyik kategóriából válogatunk.

Ha már gyakorlott felhasználók vagyunk, és mindennapos használatra választunk magunknak terméket, akkor érdemes a komolyabb, funkciókban gazdagabb darabok közül válogatni. Amennyiben azonban nem volt még okosóránk, kezdésnek felesleges rögtön egy 100-200 ezer forintos modell, elsőre bőven elegendő lehet egy 40-50 ezer forintos megoldás is.

Gyakran ismételt kérdések

Érdemes gyermekem számára okosórát vásárolni?

Természetesen, még abban az esetben is, ha nem rendelkezik saját okostelefonnal, hiszen vannak ma már kifejezetten gyerekeknek szánt okosórák, melyek képesek SIM kártya fogadására, ezáltal hívásindításra vagy hívásfogadásra, nyomkövetésre és egy sor olyan hasznos funkcióra, ami szülőként megnyugtató lehet, ugyanakkor a lurkók számára nem kellemetlen.

Hogyan tudom összekapcsolni okosórámat a telefonommal?

Bár ezen a téren minden okosóra más és más, a legtöbb esetben elegendő lesz csupán letölteni a hordozható eszköz társalkalmazását a készülékünkre az App Store-ról vagy a Google Play-ről, ezt követően bekapcsolni a készüléken a Bluetooth-t és követni a szoftver indítása után megjelenő utasításokat. A további beállításokat jellemzően ebben az applikációban találhatjuk majd meg.

Használható az okosóra telefon és alkalmazás nélkül?

A legtöbb okosóra nagyon sok olyan funkcióval rendelkezik, ami önmagában, telefon nélkül is működőképes, így például az óra, a lépésszámláló vagy az alvásmonitorozás, de a lehetőségek 80-90 százalékáról ilyenkor le kell mondanunk. Nem kapunk értesítéseket, nem tudunk SMS-t küldeni, és az okosóra szenzorjai által rögzített adatok – pulzus, vér oxigénszint és így tovább – sem kapunk statisztikákat, elemzéseket.

Lehet telefonálni az okosórával?

Amelyik okosóra képes SIM kártyát fogadni, az okostelefonunktól függetlenül is működőképes, ezáltal hívásfunkció esetén ugyanúgy tudunk telefonálni vele – kihangosítva –, mint egy közönséges mobillal.

Milyen alkalmazással használjuk okosóránkat?

Minden egyes okosóra csak és kizárólag a hozzá tartozó alkalmazással képes kommunikálni, hiszen azt a fejlesztők kifejezetten az eszközhöz optimalizálták. Hogy melyik órához pontosan milyen applikáció tartozik, azt a termék dobozán vagy leírásában jellemzően pontosan feltüntetik QR kódok és letöltési linkek társaságában.

Hogyan tudjuk beállítani az időt és a dátumot egy okosórán?

Erre a legtöbb modell esetében nincs külön opció, aminek az oka nem más, minthogy a telefonunkkal való összekapcsolódást követően ez automatikusan módosításra kerül.

Milyen SIM kártya való az okosórákba?

A legtöbb okosóra micro SIM kártya fogadására lett felkészítve, de természetesen vannak ettől eltérő modellek is.

Mi a teendő, ha az okosóra szenzorjai rossz adatokat mérnek?

Amennyiben olyan okosórát vásárolunk, ami képes a pulzusunk, a vérnyomásunk vagy éppen a vérünkben található oxigénszint mérésére, akkor az nagyon fontos kalibrációt igényel majd a részünkről. Nem elég az eszköz helyes viselése, mindemellett fontos a kapcsolódó alkalmazás megléte, illetve abban az alapvető adatok megadása, mint amilyen a korunk, a testsúlyunk vagy a magasságunk.

Szükség van az okosóra töltésére az első beüzemelés előtt?

Nem fontos. Gyárilag minden okosóra rendelkezik annyi töltéssel, hogy legalább beüzemelhető és kipróbálható legyen, amennyiben azonban ez megtörtént, fontos lehet csatlakoztatni valamilyen áramforráshoz, illetve teljesen feltölteni.

Miért jobb egy okosóra egy hagyományos óránál?

Erre a kérdésre nehéz átfogóan válaszolni, hiszen a két terméket az elnevezést leszámítva szinte nem is lehet egy lapon emlegetni. Fontos azonban tudni, hogy míg a legtöbb karóra csak a pontos időt, esetleg a dátumot képes mutatni, addig egy okosóra elképesztően sok funkcióval rendelkezik.

Nem kell kézben lenni a telefonnak ahhoz, hogy láthassuk hívásainkat és üzeneteinket, mérhetjük vele a pulzusunkat, az elégetett kalóriáinkat, számolhatjuk lépéseinket, tudunk zenét hallgatni vele, láthatjuk kijelzőjén a közösségi oldalakon keresztül érkezett figyelmeztetéseket, de mindez csak a jéghegy csúcsa, embere válogatja, hogy kinek és miért hasznos egy ilyen eszköz.

Be lehet állítani, hogy milyen sokáig legyen aktív egy okosóra kijelzője?

A legtöbb modell erre lehetőséget ad, ezáltal beállításaink függvénye, hogy mikor és milyen hosszú ideig maradjon aktív az okosóra kijelzője, ami bizonyos edzésformák során kifejezetten hasznos lehet. Lényeges azonban tudni, hogy ma már léteznek olyan változatok, melyek folyamatosan aktív kijelzővel bírnak, ezáltal nem kell mindig aktiválni őket, ha meg akarjuk nézni az időt és így tovább.

Válaszolni is lehet az üzenetekre az okosóra segítségével?

Vannak olyan terméktípusok, melyek lehetőséget adnak erre, azonban modellenként eltérő, hogy milyen applikációkból érkező üzeneteket láthatunk, illetve melyekre tudunk reagálni. Főként a prémium kategóriában találunk már olyan okosórákat, melyek engedélyezik, hogy a hangalapú szöveg írottá alakításával tudjunk reagálni szinte azonnal a fontosabb üzenetekre.

Mennyire megbízható az okosórák esetén a pulzus- és véroxigén mérés?

Ezen a téren jelentős fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években az okosórák, és bár még mindig van hová előre lépni, ugyanakkor főként a prémium minőségű termékeknél egészen megbízhatónak nevezhetők ezek a berendezések. Fontos tudni ugyanakkor, hogy egyikben sem kapott helyet hitelesített orvosi mérőműszer!

A legpontosabb értelemszerűen a pulzusmérő funkció, a többi jellemzően erre épül fel – EKG, vérnyomás, véroxigén szint –, tehát egy professzionális műszerhez viszonyítva biztosan találhatunk eltéréseket az értékek kapcsán, ugyanakkor az okosórák ezen a téren így is sokkal pontosabbak, mint azt a legtöbben hiszik.

Milyen okosórát vegyünk sportoláshoz?

Mindenképpen olyan típust válasszunk, ami a tudás és a kialakítás tekintetében egyaránt ideális a nagyobb igénybevételhez. A sportórák többsége ilyen, ezáltal kívülről lekerekített formavilággal rendelkeznek, vízállók, extra védelemmel rendelkező kijelzőjük van, a tudásuk tekintetében pedig legalább pulzusmérővel rendelkeznek, szoftveresen pedig több mozgásformához kínálnak kapcsolódó üzemmódot.

Használhatók úszáshoz és vízi sportokhoz az okosórák?

Nem mindegyik, de a vízálló kialakítással rendelkező típusok többsége igen. Vannak ma már 30-50 méteres mélységig teljes vízállósággal büszkélkedő eszközök, melyek akár még búvárkodásra is tökéletesen megfelelnek. Úszáshoz érdemes olyan típusok közül válogatni, melyekben kifejezetten ehhez a mozgásformákhoz kapcsolódó módok is találhatók.