Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Curaprox Hydrosonic Black Is White szónikus fogkefe teszt

A szónikus fogkefék a legtöbb ember számára – talán a nevük, talán a felhasznált technológia alapján – még mindig egyfajta sci-fi kategóriát képviselnek. Ez nem meglepő annak fényében, hogy bár ránézésre ezek a termékek ugyanúgy néznek ki, mint a hagyományos elektromos fogkefék, valójában azonban a működési elvüket és tisztítóhatásukat tekintve össze sem lehetne hasonlítani a két kategóriát.

A kérdéses modell újdonságából fakadóan sokan azért is tartanak ettől a fogkefe-típustól, mert általános vélekedés a köztudatban, hogy ami új, és ráadásul működőképes, az minden esetben csak drága lehet. Ezt a tévhitet oszlatja most el a Curaprox Hydrosonic Black Is White szónikus fogkefe, mely a közelmúltban tesztelt Curaprox Hydrosonic PRO olcsóbb testvéreként elérhetőbb áron és meglepően magas hatásfokkal biztosítja a szónikus fogtisztítást.

Miután a SagerDental jóvoltából lehetőségünk nyílt kipróbálni ezt a készüléket is, közel egy teljes hónap ismerkedés után összegyűjtöttük a legfontosabb tapasztalatainkat a termék kapcsán.

Frissítés 2022:

A Curaprox Hydrosonic PRO fogkefe után a Black is White variáns akkumulátora is teljesen megadta magát, nagyjából 8-10 hónap után. Érdekesség, hogy 2 év után egyszer az éjszaka közepén magától elindult, és nem tudtuk kikapcsolni…

A szónikus fogkefe működése

Mivel sokak számára talán valóban teljesen idegen a szónikus technológia az elektromos fogkefék világában, ezért a Curaprox aktuális termékének megismerése előtt is rendkívül lényeges lehet, hogy megismerkedjünk a technológia hátterével, hiszen tesztünk bizonyos pontjai csak így lesznek érthetők.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a szónikus fogkefék egyet jelentenek az ultrahangos megoldásokkal, de valójában ez tévedés.

Itt is van mechanikus tisztítás, azonban a fej forgása helyett ezt itt rezgések és egyfajta seprőmozdulatok biztosítják az eszköznek, amivel sokkal jobban megtisztíthatók a fogközök, miközben az íny és a fogak sérülésére gyakorlatilag szemernyi esély sem lesz.

Természetesen a szónikus jelzőt csak az a fogkefe kaphatja meg, mely a szónikus technológia hatására képes több tízezer, rendkívül gyors seprő mozgást végezni percenként – a Black Is White több mint 30 ezer söprést tud kipréselni magából – turbulenciát létrehozva a szájban a nyálból, vízből és fogkrémből álló keverékből. Ez az elegy képes megbontani a baktériumokból álló káros filmréteget a fogakon, az ínyszéleknél illetve akár a fogak közt is.

Csinos csomagolás, gazdag felszereltség

Fontos leszögezni már itt az elején, hogy a Curaprox által gyártott termékek a prémium kategóriát képviselik, ez pedig már termékeik csomagolásán is messziről kitűnik.

Látványos fekete doboza ugyan egyáltalán nem sejteti, hogy itt egy fogkeféről van szó, ellenben a kifejezetten modern, minimalista megjelenésű doboz kibontását követően minden egyértelművé válik.

A tartozékok terén feltétlenül kiemelendő, hogy a gép mellett két kefefejet is találunk, valamint egy töltőberendezést, ami rendkívüli módon leegyszerűsíti az energiafelvételt, hovatovább egyáltalán nem foglal túl nagy helyet. Nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a gyártó mindezt egy igencsak mutatós hordozódobozba csomagolta, amire külön is érdemes kitérni.

Utazó- és tárolódoboz

Akár utazáshoz, akár a fogkefe tárolásához alkalmaznánk, a Curaprox Hydrosonic Black Is White csomagolásában találunk egy kis fekete műanyag dobozt, mely nemcsak rendkívül mutatós, hanem egyben tartós formában kínálja a termék biztonságát, miközben nem kell aggódnunk, hogy koszos, esetleg poros lesz, netán megsérül vagy csomagunkban nekiütődik valaminek .

Bár a mindennapokban körülményes a használata – praktikusabb a töltőegységen tárolni –, azonban mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy az efféle utazódobozok más termékeknél külön megvásárolható kiegészítők, és a legtöbbször sajnos igencsak gyenge minőségűek.

Ennél a terméknél azonban nemcsak a tartozékok biztos rögzítése kapcsán szerepelt nagyszerűen, hanem az erős külső borítás miatt a hordozhatóság tekintetében is bátran rá mernénk bízni az eszközt, hiszen annyira masszív hatást kelt, hogy még egy leejtés esetén is biztosan meg tudná óvni a benne tárolt eszközt.

Prémium termékdizájn

Hozzánk hasonlóan talán sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy az elektromos fogkefék világában a termékdizájn terén már nem igazán lehet újat mutatni. Egészen addig mi is így vélekedtünk, amíg kézbe nem vettük a Curaprox termékét, ami elképesztően látványos összhatást keltett.

Az eszköz amilyen letisztult és minimalista összhatással rendelkezik, legalább annyira vonzza a tekintetet. Egyszerűen jó ránézni a finoman ívelt vonalakra, érezhetően rengeteg időt öltek a mérnökök a formatervezésbe, miközben élmény kézbe venni a végeredményt, hiszen stabil, érezhetően minőségi szerkezetről van szó.

Tény és való, hogy feketében bődületesen jól néz ki egy fogkefe, a rózsaszín gombbal ráadásul egy kicsit a nőiességre is ráerősített a gyártó, hogy igazán unisex végeredmény szülessen.

Olyan anyaghasználat jellemzi a fogkefét, hogy a csiszolt és sima felület nem engedi tartósan megragadni a fogkrémmaradványokat, így folyóvíz alatt, mindig szárazra törölve garantáltan nem lesz probléma a tisztán tartással.

Az első használat

Mivel olvasóink többsége még egy olyan korban nőtt fel, amikor Magyarországon egyáltalán nem volt elterjedt az elektromos fogkefe, ezért sokaknál már gyerekkorban berögződtek a fogmosáshoz kapcsolódó súroló mozdulatok. Ezek azok, melyeket az elektromos fogkefék, de még inkább a szónikus fogkefék kapcsán teljesen el kell felejteni.

Meg kell tanulnunk újra fogat mosni

Már korábban a Hydrosonic Pro tesztünknél is kiemeltük, hogy a szónikus fogkefével egyáltalán nem úgy kell tisztítani fogainkat, ahogyan a hagyományos vagy a forgófejes elektromos termékekkel, mert a végeredmény hatástalan lesz. Emiatt gyakorlatilag újra meg kell tanulnunk fogat mosni, ha ezt a típust szeretnénk használni a szájhigiénia eléréshez.

A legfontosabb alapszabály, hogy a szónikus technológia miatt nem kell súrolni a fogakat, a fejet csak rá kell tenni az ínyre vagy a fogakra, majd vezetni a kefét, és hagyni, hogy a gép helyettünk elvégezze a tisztítást.

Hogy lehetetlen évtizedek után elsajátítani egy új fogmosási technikát?

A felvetés jogos, azonban gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy általában egy-két hét elegendő ahhoz, hogy elsajátíthassuk a szónikus fogkefe használatát még úgy is, ha korábban egyáltalán nem volt dolgunk még csak hasonló eszközzel sem.

Érdemes hozzászokni, hiszen a tisztítás alaposságát tekintve korábbi forgófejes elektromos fogkeféinkkel nem lehet egy lapon emlegetni a terméket, annyira jó munkát végez.

Hasznos partner a fogmosásban

Aki esetleg megijedt volna attól, hogy újra kell tanulnunk a fogmosást, annak azért elmondanánk, hogy a fogkefe minden segítséget megad az új technika elsajátításához.

Természetesen érdemes lehet a világhálón megtalálható videókat is megnézni ebből a célból – akad több felvétel direkt ehhez a típushoz –, de beépített segédünk egyaránt lesz.

A dolog lényege, hogy a fogkefe nagyjából félpercenként jelez majd számunkra. Amennyiben úgy érezzük már eleget tisztítottuk a fogsor egyik negyedét, akkor átmehetünk a következő negyedbe. Ismételjük meg a tisztítási folyamatot az összes negyedben.

Lehetőleg mindig ugyanazt a sorrendet kövessük a tisztítás során, hogy egyik fog se maradjon ki. A hosszabb szünet azt jelzi, hogy letelt a két perc, mely a fogorvosok szerint a minimális fogmosási idő hossza. Ha úgy érezzük, hogy ennél hosszabb időre van szükség, azzal sincs gond, csak még jobban hozzájárulunk a száj egészségéhez.

Statikusnak tűnő fej, mely végül jól szerepelt

Az imént említett fogmosási technika elsajátítása után juthatunk el csak oda, hogy alapos, illetve átfogó véleményt formáljunk a Hydrosonic Black Is White fogkefe működéséről, azonban az első használat előtt mi kifejezetten szkeptikusak voltunk az elsőre egészen statikusnak tűnő fej kapcsán.

Egyáltalán nem gondoltuk volna, hogy ezzel a kialakítással alapos munkát tudna végezni a fogkefe, de az egyhónapos tesztidőszak alaposan megcáfolta hipotézisünket, hiszen a vékonyított kialakítás és a hajlított megoldás rendkívül kényelmessé tette a fogkefe alkalmazását.

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a száj minden régióját, még a leghátsó fogakat is nagyon könnyű elérni ezzel a fejjel. Mi az elmúlt években az egyik legnépszerűbb forgófejes elektromos fogkefe felhasználói voltunk, azonban a Curaprox megoldása döbbentett rá minket arra, hogy az említett gyártó által alkalmazott forgófejes kialakítás közel sem lehet olyan hatásos, mint ez itt.

Már az első fogmosások alkalmával azt éreztük, hogy az eddig alkalmazott fogkefénk forgófejes technikájára épülő megoldásokhoz képest sokkal alaposabb tisztítás vár ránk. Ez különösen azok számára lesz különösen nagy előny, akiknél a hátsó fogak esetén problémák vannak, így a normálistól eltérő módon az állkapocs irányába nőtt rágófogak tisztítása például mindig nagy nehézséget tud okozni, de a Curaprox hosszú sörtés és vékony nyakrésszel rendelkező fejével végre ezeknek a megtisztítása sem jelentett gondot.

Aktív szenes Curen szálak

Bár a dizájn szempontjából sem néznek ki rosszul, azonban a Hydrosonic Black Is White kapcsán lényeges kiemelni a kefefej fekete sörtéit.

Nemcsak egyszerűen színes sörték, hanem aktív szénnel rendelkező extra vékony, illetve extra kíméletes Curen szálak, melyek már tapintásra is jelentős mértékben különböznek a hagyományos műanyag megoldásoktól.

A szálakban megtalálható aktív szénrészecskék lényege, hogy a fogkefével képesek leszünk a fogzománc vagy az íny felsértése nélkül is megtisztítani a fogainkat úgy, hogy azok már néhány használat után, speciális fogkrém nélkül is képesek fehéredni.

Ezzel kapcsolatban mi nagyon szkeptikusak voltunk, de laikus felhasználóként valóban észrevettük nagyjából a második hét után, hogy a fogak legalább egy árnyalattal fehérebbé váltak.óó

Három fokozat a testre szabható fogmosásért

Mivel a szónikus elektromos fogkefék rendkívül nagy tempóra képesek a kefefejek forgatásának tekintetében, ezért fontos a fokozatok beállíthatósága. Ezen a téren a termék nem okoz csalódást, hiszen három mód is a rendelkezésünkre áll majd, melyekkel gyakorlatilag a tisztítómozdulat tempóját kalibrálhatjuk.

Ezen a téren nekünk a középső Clean fokozat nyerte el a tetszésünket leginkább, kellemes tisztítóhatást keltett, nem okozott kellemetlenségeket, nem sértette fel az ínyt és optimális hatást eredményezett a 32 ezer percenkénti mozdulat.

Aki persze most használ életében először szónikus fogkefét, az jobb, ha a 22 ezer mozdulat/perces Start fokozat mellett dönt, ha pedig a fogfehérítés a legfontosabb cél, akkor a percenként 42 ezer mozdulatra alkalmas Smile mód lehet ideális, de tartós használatra ezt nem ajánljuk, számunkra ez már gyakran kellemetlen érzést eredményezett a szájban, főként a fogíny tekintetében.

Hozzá kell szokni

Kijelenthető ugyanakkor a Black Is White kapcsán, hogy az új fogmosási technika elsajátítása mellett kezdeti kihívást jelenthet megszokni a hangját.

A fogkefe ugyanis nem is annyira hangos, mint inkább nem megszokott frekvencián dolgozik, ami az első néhány használat során számunkra szokatlan volt, nagyjából az első hét után azonban annyira hozzászoktunk, hogy már eszünkbe se jutott.

Érdekesség, hogy a hang egészen ritmusos, ezáltal a megszokást követően hozzászoktatja a felhasználót a lassabb tempójú fogmosáshoz, amivel sokkal egyszerűbb lesz elszakadni a hagyományos súrolástól, illetve a gyorsabb mozdulatoktól egyaránt.

Egyszerű töltés, folyamatos teljesítményleadás

A töltőt fentebb már szóba hoztuk a Curaprox szónikus fogkeféje kapcsán, de arról még nem beszéltünk, hogy töltése mennyire egyszerű, sőt az akkumulátor üzemideje szintén kiválónak nevezhető. Egyetlen töltés után akár két hétig is használható marad úgy, hogy napjában legalább kétszer két percen át használjuk.

Ami azonban igencsak tetszett nekünk, hogy a legtöbb elektromos fogkefével ellentétben a merülés itt nem befolyásolja a teljesítményt. Nem tapasztaltuk tehát, hogy a töltés után 6-7 nappal már gyengébben tisztított volna, ha túl alacsony az akkumulátor töltöttsége, a készülék inkább nem kapcsol be, de soha nem várhatunk tőle gyengébb eredményt.

Véleményünk egy hónap használat után

Miután egy hónapig használtuk a fogkefét, bátran ki merjük jelenteni, hogy igencsak sikerült megkedvelnünk.

Alapvetően egy népszerű forgófejes fogkefével párhuzamosan teszteltük, és már az első hét után nyilvánvalóvá vált, hogy a szónikus típus lényegesen alaposabb tisztítást eredményez.

Mi egy hónap után teljesen hozzászoktunk, nagyon megszerettük, mind a kialakítása, mind a használathoz kapcsolódó minősége meggyőzött minket, arról nem is beszélve, hogy akárhányszor meglátjuk a fürdőszobában, mindig megakad rajta a szemünk.

ElőnyökHátrányok
Három fokozatban állítható sebességA hangját meg kell szokni
A nehezen elérhető helyekre is könnyen eljutA fekete szín miatt hosszabb távon nehéz lehet a tisztítás
Rendkívül puha Curen sörtékIsmét meg kell tanulnunk fogat mosni
Tartós és minőségi utazódoboz
Érezhetően hatékony tisztítás