Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Curaprox Hydrosonic Easy szónikus fogkefe teszt

Aki a Teszt Plussz magazin rendszeres olvasója, az minden bizonnyal már tisztában van vele, hogy a fogtisztítás és a szájhigiéniai jövőjét, illetve következő lépcsőfokát a szónikus fogkefék jelentik.

Bár ezek az eszközök a megjelenésük tekintetében az elektromos fogkeféket idézik, azonban a felhasznált technológia tekintetében teljesen saját úton járnak, aminek jóvoltából olyan tisztítóhatást nyújtanak, melyet össze sem lehet hasonlítani egy forgófejes megoldással.

Újabb Curaprox szónikus fogkefét teszteltünk

Az új technológiáktól nyilván mindenki tartózkodik egy kicsikét, és nincs ez másként a szónikus fogkefék kapcsán sem. Visszatartó tényező még ezen a téren az árcédula, hiszen ami új, az jellemzően drágább is a hagyományosnál, azonban a termékkategóriában most egy olyan eszközhöz értünk, ami egyfajta belépőt garantál a szónikus fogmosás világába.

Ez a termék nem más, mint a Curaprox Hydrosonic Easy, mely a korábban már alaposabban is letesztelt Curaprox Hydrosonic Black Is White és Curaprox Hydrosonic PRO kisebb testvérének nevezhető. Emiatt bizonyos tekintetben némi kompromisszumot követel a felhasználó részéről, ellenben mondhatni elérhető áron biztosít betekintést a szónikus fogkefék világába.

A SagerDental jóvoltából lehetőségünk nyílt alaposabban is kipróbálni ezt a készüléket, az alábbiakban pedig összegyűjtöttük tapasztalatainkat egy hónap aktív használat után.

Mitől szónikus a szónikus fogkefe?

Miután nagyon sokan még a hagyományos forgófejes elektromos fogkefék működési elvével sincsenek tisztában, hiszen megelégszenek a hagyományos fogtisztítási megoldásokkal, ezért hajlamosak egyfajta tudományos fantasztikumra gondolni, ha meghallják a szónikus kifejezést. Pláne egy fogkefe esetén!

Futurisztikus technológiáról azonban szó sincs, ellenben nem szabad összekeverni a szónikus technológiát az ultrahangos megoldásokkal, hiszen ebben az esetben még megmaradt a mechanikus tisztítás, azonban a sörték nem forgó-, hanem rendkívül gyors rezgőmozdulattal, egyfajta seprőmozgással képesek elérni a fogak makulátlan tisztaságát.

Hidrodinamikus hatás

A működés kapcsán lényeges kiemelni, hogy a szónikus technológia alapja a gyorsaság, ezáltal a percenként 30 ezernél is több seprőmozdulat egyfajta turbulenciát hoz létre, melynek részeként a nyál, a víz és a fogkrém együttes keveréke örvényleni kezd, és képes megtisztítani a fogakra vagy az ínyre lerakódott, főként baktériumokból és lepedékből álló filmréteget.

Ezt a folyamatot nevezzük hidrodinamikus hatásnak, ami annyira hatékony tulajdonságnak tekinthető a fogtisztítás tekintetében, hogy képes még a fogközökből és a nehezen elérhető helyekről is kiemelni a fogszuvasodást okozó lepedéket.

Mindezt a manuális fogkefékhez mérten lényegesen gyengédebb formában, így sem a fogzománc, sem az íny károsodásától nem kell tartanunk a használata során.

Termékdizájn, csomagolás

Mint azt a többi Curaprox terméktől megszoktuk már korábban, a Hydrosonic Easy szónikus fogkefe már a csomagolásával képes volt levenni minket a lábunkról, hiszen ezen a ponton is érzékelteti a gyártó, hogy egy prémium minőségű termékről van szó.

A készülék a kiegészítőivel együtt egy kompakt, oldalra nyíló dobozban kapott helyet, melyet kinyitva az első instrukciók mellett rögtön elénk tárul a töltőfej, valamint a hófehér hordozótok, ami a fogkefét rejti, de a papírrekesz kiemelését követően egy vaskosabb használati útmutató mellett a töltőfej is előkerül.

Maga a csomagolás nemcsak minőségi, hanem egyben igencsak biztonságos is lett, mindennek megvan a maga helye a dobozban, így akkor sem kell félnünk, ha esetleg online rendeljük a terméket, mert normál körülmények között semmi sem tud megsérülni a kiegészítők méreteihez alakított csomagolásban.

Masszív kialakítás

A Hydrosonic Easy szónikus fogkefe kialakításáról elmondható, hogy az általunk eddig tesztelt Curaprox termékekhez viszonyítva talán a legegyszerűbb termékdizájnnal rendelkezik, ellenben az anyaghasználat tekintetében ezúttal sem spórolt a gyártó semmin sem.

Az első jelző, ami eszünkbe jutott a kézbe vételt követően, hogy egy masszív, stabil eszközről van szó, ami tökéletes illesztésekkel kényezteti a szemet, de nem tartalmaz semmi olyan különleges motívumot, amitől az ember arra tudna következtetni, hogy nem egy hagyományos forgófejes-, hanem egy szónikus fogkefét tart a kezében.

Egyszerű termékdizájn

Alapvetően egy nagyon professzionális fogászati kellék benyomását kelti az egész, amivel kapcsolatban néhány használat után kiderült, hogy egyáltalán nem tekinthető túlzásnak, hiszen az ár-érték arányt tekintve egy kifejezetten jó döntés lehet mindenkinek, aki belépőt keres a kérdéses termékkategóriába.

A termékdizájn talán egyszerű, de abszolút funkcionális, rögtön kezelhető hatást kelt, méghozzá nagyon ergonomikus fejkialakítással, egyetlen kezelőgombbal. Ezen a téren egyedül talán egy csúszásgátló felület alkalmazását hiányoltuk, hiszen túl sima a készülék felülete, azonban fontos kiemelni, hogy így is biztonságosan kézben lehet tartani, mindez egy pillanatig sem okoz problémát.

Tartozékok

A felszereltség terén a Curaprox Hydrosonic Easy kapcsán szintén nem panaszkodhatunk, hiszen mindent tartalmaz a doboz, amire csak szükségünk lehet a tartós használathoz. A gép mellett így találunk a csomagban rögtön két cserélhető kefefejet, melyek közül a Power érezhetően erősebb, keményebb sörtékkel rendelkezik, míg a Sensitive puhább, hajlékonyabb szálakat vonultat fel a kíméletesebb tisztításért.

Jó hír, hogy mindkét fej belefér egy masszív, kompakt méretű utazó tokba a gép mellé, a megfelelő fülecskékbe bepattintva ráadásul mindennek szellősen akad helye odabent, így bárhová is megyünk, mindig biztonságosan magunkkal tudjuk vinni fogkefénket.

Ezen felül a dobozban ott lesz még egy USB kábellel ellátott dokkoló, aminek jóvoltából bármilyen szabvány USB 2.0-s porthoz csatlakoztathatjuk a készüléket egy kis energiáért, de természetesen a konnektorcsatlakozó sem maradt ki a dobozból, hiszen hálózatról azért egyszerűbb és gyorsabb a töltés. A dokkoló egyébiránt tartóként is funkcionálhat, ha a vizes blokktól kellő távolságban tudjuk tartani az eszközt.

A dupla kefefej és a Curen® szálak

Mint említettük, a Curaprox szónikus fogkeféjéhez dupla kefefejet csomagol a gyártó, hogy a felhasználók rögtön két különféle erősségű sörtével is ki tudják próbálni a terméket. Ránézésre mindkettő ugyanolyan kialakítással rendelkezik, csak a szín tekintetében van eltérés, azonban már a sörték megérintésekor érezhető, hogy az egyik erőteljesebb, a másik pedig gyengédebb hatást kelt.

A Power kefefej alkalmazását kezdéshez nem feltétlenül ajánljuk, inkább akkor lehet jó döntés, ha makacs lerakódásaink vannak, vagy valamiért alaposabb tisztítást szeretnénk elérni, de sokkal kíméletesebb és kellemesebb élmény az ismerkedéshez a Sensitive fejvég. Ez különösen lényeges akkor, ha szeretnénk elsajátítani a szónikus fogkefe használatát, ami mindig némi tanulást igényel.

A kefék kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy a Hydrosonic PRO csepp alakú megoldásaival ellentétben a gyártó itt sokkal hagyományosabb elrendezést adott a sörtéknek, de a nylon helyett lényegesen puhább és hatékonyabb tisztításra képes Curen® szálak természetesen azért megmaradtak a felhasználók legnagyobb örömére, illetve a prémium élmény fokozására.

Beüzemelés

Az első használat kifejezetten gördülékenyen zajlott. Gyakorlatilag ennél egyszerűbb nem is lehetett volna az egész, nincsenek felesleges sallangok, az elektromos fogkeféktől szokatlan megoldások.

Gyakorlatilag csak ki kell vennünk az utazótokból a gépet, egyszerűen rápattintani a kiválasztott kefefejet és már indulhat is a fogmosás.

Nincs szükség még használati utasításra sem a beüzemeléshez, valóban helytálló a termék nevében megjelenő „easy” kifejezés, hiszen egyetlen perc leforgása alatt eljuthatunk a kicsomagolástól a tényleges használatig. Ha ugyanis a fej a helyére került, csak meg kell nyomnunk röviden a bekapcsológombot, és már kezdhetjük is a fogmosást.

Hasonlóan egyszerű módon történik a töltés is. A fogkefe alsó felén találjuk a csatlakozót, amit bele kell illeszteni a dokkoló talpazaton kialakított kitüremkedésbe, majd egyszerűen csatlakoztatni a hálózathoz vagy valamilyen USB 2.0 porthoz, ha van a közelben. Mindössze pár másodperces műveletről van szó, amit meglepően ritkán kell alkalmaznunk, erről azonban később.

Jól szerepelt a mindennapokban

Amilyen egyszerű a beüzemelés, olyan könnyű volt megszeretni is a tesztidőszak során a Curaprox Hydrosonic Easy szónikus fogkefét. Korábban egy egyszerű forgófejes modellt használtunk, amihez viszonyítva még ez a típus is óriási előrelépést nyújtott, amit leginkább a fogak tisztaságán, fehérségén és az általános szájhigiénián vettünk észre.

Felejtsük el, amit eddig a fogmosásról gondoltunk

Ehhez persze nem árt megjegyezni, hogy egy szónikus fogkefét egyáltalán nem úgy kell használni, mint egy hagyományos típust, sőt még a forgófejes megoldásokhoz viszonyítva is óriási különbségek vannak.

Bármilyen fogkefével is volt dolgunk korábban, legalább egy hétre lesz szükségünk ahhoz, hogy megszokjuk: itt nincs súrolás, nincs sikálás, a kefét csak odahelyezzük a fogakra, majd végigvezetjük a megtisztítandó felületeken.

A gyártó nagy gondot fordított arra, hogy már a használati utasításban is megfogja a kezünket, és segítsen elsajátítani a szónikus fogkefe alkalmazását, de ha bizonytalanok vagyunk, bátran nézzünk körül a nagy videomegosztó oldalakon, melyek tele vannak segédletekkel, illetve bemutatókkal. Ez időt és energiát emészt fel, de ahogyan a korábbi szónikus fogkefe teszteknél is kiemeltük: megéri elsajátítani a gyakorlatot!

Már az első használat után érezni a hatást

Mivel korábban forgófejes fogkefét használtunk, ezért ahhoz viszonyítva határozottan ki merjük jelenteni, hogy már az első alkalmazás után érezni lehetett a szónikus technológia hatását. Lényegesen tisztább érzést hagyott maga után a szájban annak ellenére is, hogy a klasszikus súroló mozdulatok elmaradtak.

A fogak selymesebbé váltak tőle, a fogínyt soha nem sértette fel a kefe, sőt a kisebb fogkövek és elszíneződések sem tudtak ellenállni a technológiának.

Nyilván kell néhány nap ahhoz, hogy utóbbiak kapcsán érezhető változást tapasztaljunk, de ha megfelelően elsajátítottuk a használatot, akkor kifejezetten jó eredmények várnak ránk.

Mivel szónikus hatással tisztít, a termék legnagyobb érdekessége, hogy nem csak ott lesznek tiszták a fogaink, ahol a kefével elérjük, hanem azokon a helyeken is, ahová a sörték nem érnek el, így a fogközök vagy a nehezen megközelíthető szájüregi pontok higiéniájának fenntartása sem okoz neki problémát.

Segítség van, felesleges okosfunkciók nincsenek

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a Curaprox Hydrosonic Easy szónikus fogkefe bár segít nekünk az alapos fogmosásban, félpercenként jelez például, hogy mikor kell a négy részre felosztott szájüreg újabb és újabb területeire váltanunk a tisztítási folyamat során, azonban segítsége nem tolakodó, nem akar többnek látszani egy fogkefénél.

Korábban volt ugyanis problémánk olyan elektromos fogkefével, ami különféle okosfunkciókat tartalmazott, okostelefonos összeköttetést követelt, azonban a lehetőségek zömét feleslegesnek, néha zavarónak éreztük. Itt ilyesmit nem tapasztaltunk, a termék minden elemében arra koncentrál, hogy a legalaposabb szájhigiéniát biztosítsa nekünk.

Három sebességfokozat

Noha a nagyobb testvérekkel ellentétben a Hydrosonic Easy csak három sebességfokozatot tartalmaz, azonban érdekes módon egy percig sem volt hiányérzetünk ezen a téren. A három fogmosási mód a Start, a Clean és a Smile fantázianeveket kapták a keresztségben, és miközben a Start túl gyengének bizonyult, valóban csak a kezdők számára ajánlott, addig a Smile már nagyon erősnek tűnt, gyakran irritálta kicsit az ínyt.

Számunkra tehát a Clean funkció, az arany középút vált be, ami semmilyen tekintetben sem volt tolakodó, kellemesen csiklandozta az ínyt, és érzetre, valamint ránézésre egyaránt megfelelő tisztaságot tudtunk elérni vele a szájban. A módok közül egyébiránt a bekapcsológomb hosszú megnyomásával tudunk váltani, ami a három alternatíva miatt inkább praktikus, mint kényelmetlen.

Magas fokozaton zavaró a hangja

Noha mi csak egyetlen fogmosás erejéig használtuk a legmagasabb sebességfokozatot, azonban kiemelnénk, hogy ezen a téren már nemcsak a tisztítás erőssége kapcsán éreztünk kellemetlenségeket, hanem a fülünket is bántotta a fogkefe által kiadott hanghatás.

A legmagasabb fokozaton ugyanis nekünk zavaróan hangosnak bizonyult a szónikus fogkefe, ami nyilvánvalóan szubjektív, valakinek talán még bőven az ingerküszöbén belül marad a zajszint, de számunkra ezen a téren is a középső volt az ideális szint.

Hosszú üzemidő

Amivel kapcsolatban viszont különösen jó tapasztalataink voltak a Curaprox szónikus fogkeféjével, az nem más, mint az üzemidő. Azt ugyan nem tudjuk, hogy mekkora és milyen típusú akkumulátor kapott helyet az eszközben, de az biztos, hogy általános használat mellett, tehát napi kétszer két perc esetén hetekig nem kell tölteni.

Mi az egyhónapos tesztidőszak során mindössze egyetlen alkalommal töltöttük fel, nagyjából félidőnél, tehát ezen a téren biztosan nem okoz majd kellemetlenségeket az eszköz.

Beépített akkumulátorának hála pedig az elemek cserélgetésével sem kell bajlódnunk, hiába belépő kategória a szónikus technológiák világába, még így is egy kifejezetten magas szintet képvisel.

Egyszerű tisztíthatóság

Egyáltalán nem elhanyagolható egy fogkefénél a tisztíthatóság témaköre, hiszen a fogkrémszármazékok már néhány használat után lerakódásokat képezhetnek a borításon. Ez a probléma nyilván a Curaprox termékénél is fennállhat, de kialakításából kifolyólag nagyon minimális az esélye.

Az ok pedig nem más, minthogy a termék felülete rendkívül sima, elegendő egy pillanatra a csap alá tartani, egy száraz törölközővel áttörölni és azonnal elfelejthetjük a fenti kellemetlenségeket, mi legalábbis az első hónap után nem tapasztaltunk ezen a téren semmi gondot vele.

Véleményünk egy hónap használat után

Mindent összegezve kijelenthető, hogy a Curaprox Hydrosonic Easy az ár-érték arány tekintetében kifejezetten jó választásnak tekinthető a szónikus fogkefék között.

Túlzás nélkül egy tökéletes belépőnek nevezhető a technológia világába, így akik megszeretik, megkedvelik, de egy kicsit többet szeretnének, azok később innen még tovább tudnak lépni.

Első szónikus fogkefének viszont az egyik legjobb alternatíva, hiszen egy rendkívül egyszerűen használható, minőségi anyagokból készült, gazdag felszereltségű termékről van szó, mely a tudás vagy a fogmosási módok tekintetében nyilván elmarad a gyártó drágább típusaitól, de ezért hangsúlyoztuk a fentiekben többször is, hogy hová lehet sorolni a termékpalettán.

Negatívumokat szinte egyáltalán nem tapasztaltunk vele, egyedül a legerősebb fokozaton produkált zajszintje okozott némi kellemetlenséget, de az első hónap után abszolút pozitív véleményünk született. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy az eszközhöz alaphangon 2 év garancia jár, ami igény szerint plusz 1 évvel bővíthető, a kapcsolódó kiegészítők – például kefefejek – beszerzése pedig Magyarországon sem jelent problémát.

ElőnyökHátrányok
Kiváló ár-érték arányEgyszerű termékdizájn
Nagyszerű tisztítóhatásÚjra kell tanulni vele a fogmosást
Gazdag felszereltségMagas fokozaton kellemetlen a hangja
Egyszerű beüzemelés és használat 
Hosszú üzemidő, USB portról is tölthető 
Prémium minőségű megoldások 
2 év garancia (ami +1 évvel hosszabbítható)