Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Dyson 360 Vis Nav robotporszívó megjelenés

A Dyson hazánkban főleg a prémium kategóriás vezeték nélküli porszívóiról ismert (nem is olyan régen külön összeállításban gyűjtöttük össze a legjobb Dyson porszívókat), de a gyártó az elmúlt éveken bemerészkedett a robotporszívók piacára is.

Habár az első modelljeik nem arattak osztatlan sikert, a cég nem adta fel a fejlesztést, és 2023 májusában bemutatták a legújabb ilyen jellegű takarítógépüket, ami a keresztségben a Dyson 360 Vis Nav nevet kapta.

Az eszköz specifikációit nem aprózta el a gyártó, ugyanis a világ legerősebb robotporszívójaként emlegetik, ami valószínűleg nem is áll távol a valóságtól, hiszen a 65 watt teljesítményű motor 110 000 fordulatra képes percenként (RPM), ami a Dyson ígérete szerint a jelenleg kapható legjobb robotporszívóknál kétszer nagyobb szívóerőt eredményez. Hogy ez pontosan hány pascal, azt egyelőre nem közölte a cég, de az tény, hogy ezen a téren a Dyson rúdporszívók már sokszor bizonyítottak, így nincs okunk kételkedni a robot képességeiben.

A gép ugyanakkor nemcsak a motor teljesítményét és a szívóerőt illetően figyelemre méltó: a takarítandó területet a robotporszívó SLAM algoritmussal és 360 fokos nézettel méri fel, adott a fejlett akadályelkerülés, a kosz mennyiségét pedig összesen 26 szenzor figyeli, aminek a mennyiségétől függően akár automatikusan növekedhet is a szívóerő – ezt a technológiát már láttuk a Dyson V15 Detect rúdporszívó modelleknél is, és kiválóan működött a funkció.

A cég emellett odafigyelt egy olyan tényezőre is, ami felett rengeteg más gyártó elsiklik: a szenzorok érzékelik, ha a robot szegélyekhez ér, és ilyenkor a rendszer külön szívóerőt összpontosít egy, a burkolat bal oldalán lévő csőbe, hogy a falak, a szekrények, vagy esetleg más bútorok mentén is tisztaság maradjon utána. A kosz megfelelő helyre jutását ráadásul egy oldalsó szilikon „lapát” segíti, hogy semmi ne maradjon a padlón.

A gép szűrőrendszerének része egy HEPA filter, a tartály és a motorizált kefe könnyen kivehető és takarítható, az eszközhöz természetesen tartozik okostelefonos alkalmazás, ami olyan extra funkciókat is tartalmaz, hogy élén színekkel dolgozó „hőtérképen” mutatja meg, merre szedte fel a legtöbb szennyeződést az otthonunkban – hasonló megoldással más gyártók modelljeinél még egyáltalán nem találkoztunk.

Emellett a robotporszívó működése testre szabható, távolról is irányítható, adott az okosotthonos támogatás (Amazon Alexa, Google asszisztens) és a gyártó az adatvédelemre is komoly figyelmet fordít.

A Dyson olyan szempontból sem hazudtolta meg magát, hogy a gép élénk kék színt kapott, a tetejéről nem hiányzik a digitális kijelző (ez sem megszokott a robotporszívók szegmensében), a keféje pedig piros és szintén kék színekben játszik.

Megjelenés és ár

Egyelőre csak az ausztrál megjelenésről tudunk: az érte kért összeg viszont a gyártó más termékeihez hasonlóan meglehetősen borsos: a Dyson 360 Vis Nav első ismert ára 2400 ausztrál dollár (megközelítőleg 560 ezer forint), tehát ezúttal is igazi prémium eszközről van szó, ami jó eséllyel elsősorban a Dyson-fanatikusok érdeklődését fogja felkelteni.