Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Dyson V15 Detect Absolute vezeték nélküli porszívó teszt

Utoljára frissítve:

Kipróbáltuk a Dyson legújabb vezeték nélküli porszívóját, mely lézeres porkereső funkcióval és megannyi high-tech megoldással dobta fel a mindennapjainkat.

Főbb jellemzők
  • Minden téren prémium minőséget képviselő összhatás
  • Futurisztikus takarítási élmény a lézerdetektoros szívófejjel
  • Rengeteg kiegészítő, melyekkel minden helyzetben megállja a helyét.
  • Saját LCD kijelző, amihez rengeteg hasznos funkció tartozik
  • Teljes vezetékmentesség akár 60 perc üzemidővel
Elérhető itt
DYSON.HU – hivatalos
ALZA.HU
robotworld.hu
konyhaluxnet.HU

Újabb vezeték nélküli porszívót tudtunk kipróbálni a prémium kategóriás megoldásairól ismert Dyson háza tájáról, akik korábban nagy vezeték nélküli állóporszívó kutatásunkban is jól szerepeltek.

Néhány hónappal ezelőtt alaposan levett minket a lábunkról a Dyson V11 Absolute Extra Pro, így elképzelni sem tudtuk, hogy a gyártó mivel tudja fokozni az előd kimagasló tulajdonságait, de amint alaposabban megismertük az új modellt, az összes kétségünk azonnal eltűnt.

A Dyson V15 Detect Absolute ugyanis azon túl, hogy ismét egy prémium szintet képviselő vezeték nélküli porszívó lett a sorban, rengeteg apró újdonsággal és finomhangolással alapozta meg helyét a piacon, illetve a maga kategóriájában.

Az alábbiakban minden fontos részletre kitérünk a gyártó újdonsága kapcsán, így tesztünkből bárki kiderítheti, hogy érdemes-e beszerezni ezt a rendkívül sokoldalú készüléket.

Már a csomagolás is prémiumhatást kelt

Ha létezik olyan eset, amikor egy terméket már a csomagolása elad, akkor a Dyson V15 Detect Absolute tökéletes iskolapéldát jelent ezen a téren.

A doboz ugyanis elképesztően látványos, egy hatalmas álló csomagolást kell elképzelni, mely minden oldalról letisztult összhatást kelt, miközben tökéletesen megmutatja nekünk a termékdizájnt, amiről később még ejtünk néhány szót, hiszen az sem hétköznapi.

Sok kis dobozt rejt a látványos csomagolás

Bár műanyagot alig találunk a porszívó hatalmas dobozának felnyitását követően, azonban a papírral egyáltalán nem spórolt a Dyson. Olyannyira nem, hogy a csomagolásban rengeteg aprócska karton távtartót találunk, ami nem véletlen.

A termékhez ugyanis elképesztően sok kiegészítő tartozik, hosszú perceken át lehet csomagolgatni és azonosítani az alkatrészeket, ami elsőre kicsit ijesztő, hiszen egy átlagos porszívó esetében ilyesmi nincs.

Szállítás közben is megállja a helyét az alapos csomagolás

A belső kis dobozkák egyébiránt páratlan precizitással helyezkednek el a csomagolás belsejében, mindennek megvan odabent a megfelelő helye, és az alaposságnak köszönhetően a szállításból fakadó sérülések miatt sem kell aggódnunk.

Ennek az oka, hogy a legkisebb alkatrészt is megfelelően elszeparálták egymástól, így hiába készült minden elem masszív műanyagból, még azokat is külön becsomagolták, hogy ne tudjanak megkarcolódni vagy megütődni.

Ebből is érződik, hogy a Dyson nagy gondot fordított már a csomagolás tekintetében a prémium összhatásra. Illetve arra is, hogy amennyiben az internetről rendelnénk a terméket, az a kiszállításkor ne tudjon sérülni.

Már-már ijesztően sok kiegészítő jár hozzá

Ha nem olvastunk utána korábban annak, hogy milyen sok kiegészítő jár a Dyson V15 Detect Absolute vezeték nélküli porszívóhoz, akkor alaposan meglepődhetünk majd a kicsomagolás közben.

A dobozkákból ugyanis egymás után kerülnek majd elő az újabb és újabb alkatrészek, melyek kapcsán elsőre talán fogalmunk sem lesz, hogy pontosan mire valók, de aggodalomra semmi ok, néhány perc alatt ki lehet ismerni mindet.

Probléma esetén pedig ott a rendkívül alapos használati utasítás, melyben minden rendkívüli aprólékossággal le van írva, illetve be van mutatva, így pontosan tudni lehet, hogy mikor és melyik kiegészítőre lesz szükségünk az adott feladat elvégzéséhez.

Három tisztítófej is található a dobozban

Miután egy prémium tulajdonságokkal rendelkező termékről van szó, az új Dyson vezeték nélküli porszívó kapcsán sokan csak azt látják, hogy költséges a beszerzése, azt viszont már nem, hogy ez a termék egyszerre milyen sok feladat ellátására alkalmas.

A porszívóhoz ugyanis rögtön három tisztítófejet kapunk, így a Torque Drive mellett ott lesz a dobozban az egyik legnagyobb újdonságnak számító Laser Slim Fluffy és a Hair Screw motorizált változat is, melyek nemcsak a teljesítmény, hanem a tudás tekintetében is alaposan eltérnek egymástól.

Ez a három fej a legfontosabb a kiegészítők közül – később alaposan is bemutatjuk őket –, de rajtuk kívül még egy sor kisebb kiegészítő bukkan elő a dobozból az alapgépen felül, így többféle típusú sörtés kefe, egy falra szerelhető dokkoló, egy hálózati töltő, de még a résszívó fej sem hiányzik a sorból.

Kis túlzással tehát nincs olyan száraz takarítási folyamat a padlón, illetve nincs olyan felület, melyen esetleg kudarcot vallana a porszívó.

A termékdizájn ismét nagyon futurisztikusra sikerült

Amivel kapcsolatban a Dyson ismét óriásit alkotott, az minden kétséget kizáróan a termékdizájn. Már megszoktuk korábban, hogy a gyártó imádja a futurisztikus küllemet, de a termékcsalád tagjaira újra és újra rácsodálkozunk.

Annak ellenére is, hogy a korábban tesztelt V11 Absolute Extra Pro-hoz viszonyítva egyáltalán nem beszélhetünk túl jelentős különbségekről. A formavilág gyakorlatilag egy az egyben megmaradt a régiben, a kialakítás és a méretek terén ugyanaz a rakétaszerű, rendkívül hatásos megoldás fogad minket.

Szinte csak a színekkel játszadozott a gyártó

A jelentősebb különbségek tekintetében azt tapasztaltuk, hogy a Dyson kis túlzással csak a színekkel játszadozott a V15 Detect Absolute vezeték nélküli porszívó esetén, így például a portartály mögött megtalálható gyűrű lett bronzhatású – ami bizonyos szögből inkább arany –, valamint a hosszú cső változott szürkés árnyalatúvá a korábbi kékesliláról.

Ezt leszámítva azonban valóban csak az új kiegészítők hoznak némi friss hatást a megjelenésbe, de azért fontos kiemelni, hogy szinte csak a tisztítófejek tekintetében számolhatunk komolyabb újdonságokkal.

Az egyszerűbb kiegészítők, mint a résszívó vagy a sörtés feltétek kapcsán a Dyson megmaradt a jól bevált receptnél, és többnyire újra felhasználta a korábbi modelleknél látott kiegészítők terveit, amivel természetesen nincs is semmi baj.

Pofonegyszerű beüzemelés

Vannak vezeték nélküli porszívók, melyek beüzemelését és használatát gyakran alaposan megbonyolítja a gyártó, azonban a Dyson V15 Detect Absolute esetében ilyesmiről sem beszélhetünk. Éppen ellenkezőleg!

Miután mindent kicsomagoltunk, érdemes összeállítani egy alapállást a porszívó kapcsán, így kivenni a dobozból a sci-fi filmek sugárvető pisztolyait idéző motorikus fogórészt, arra rápattintani az akkumulátort, a hosszabbító csövet, valamint egy tetszőleges fejet, és a porszívó rögtön használatra kész állapotba kerül.

Arra azért nem árt odafigyelni, hogy a dobozból kibontva ne álljunk neki rögtön egy nagytakarításnak, inkább szereljük fel gyorsan a töltőegységet a falra, és előbb töltsük fel teljesen az akkumulátort.

A szerelhetőség is rendkívül könnyed

A rengeteg kiegészítő jóvoltából a Dyson gondoskodott róla, hogy a porszívó szerelhetősége rendkívül könnyű legyen. Ehhez egy speciális gyorscsatlakozó megoldást állítottak össze, amivel az elemek fel- és leszerelése is határozottan prémium érzetet kelt.

Nincsenek rosszul passzoló alkatrészek, sem nehezen illeszkedő darabok, minden kifinomultan működik, pontosan úgy, ahogyan azt az ember egy ilyen minőséget képviselő háztartási géptől elvárná.

Az alkatrészek a megfelelő helyen könnyedén összepattannak, azonnal biztosítja őket a belső zárszerkezet, ha pedig szét akarjuk szerelni őket, csak megnyomjuk a nagy piros gombot, és a kapocs azonnal elenged.

Gyakorlati tapasztalatok

Miután alaposabban is megismertük kívülről a Dyson újgenerációs vezeték nélküli porszívóját, itt az ideje, hogy rátérjünk egy kicsit a gyakorlati tulajdonságaira, hiszen egy ilyen eszköz esetében mégis ez a legfontosabb minden leendő vásárló számára.

Mindent a három tisztítófejről

Amint azt már fentebb is elmondtuk, a termékhez összesen három tisztítófejet találunk a dobozában, melyek kivétel nélkül más-más problémakör megoldására alkalmasak. Lássuk azonban egy kicsit közelebbről ezeket a kiegészítőket.

Laser Slim Fluffy, avagy porszívózás a lézer erejével

A porszívó kapcsán a legnagyobb újdonságot a Laser Slim Fluffy névre keresztelt kiegészítő jelenti. Bár ránézésre egy teljesen egyszerű, a gyártóra jellemző színekkel és formákkal kecsegtető forgókefés megoldásról van szó, azonban rendelkezik egy olyan tulajdonsággal, ami számunkra rendkívüli módon feldobta a takarítást.

Lényege, hogy porszívózás közben a tisztítófej lézerfényt vetít maga elé, ami gyakorlatilag láthatóvá teszi azokat a kisebb-nagyobb porszemeket és egyéb szennyeződéseket, melyek szabad szemmel vagy rossz fényviszonyok között teljesen láthatatlanok maradnak.

Rendkívül hasznos segítség, minket már az első használat során rabul ejtett, kis túlzással egész nap a zöld fényben fürkésztük volna vele a koszt a lakásban, hiszen a legapróbb porszemeket is láthatóvá teszi, ezáltal az ember sokkal alaposabb takarításra képes, mint egy hagyományos porszívóval.

Egyetlen negatívum ezen a téren, hogy tűző napsütésben vagy erős fényben a lézer kevésbé hatékony. Nehezebben láthatók ilyenkor a szennyeződések, azonban pozitívum, hogy szoftveresen is felkészítették a gépet ennek a fejnek a használatára, így például rengeteg kapcsolódó információt tud mutatni számunkra a kijelzőn. Erről azonban majd később.

Torque Drive tisztítófej, vagyis az alapfej a mindennapi használathoz

Természetesen nem lesz minden esetben szükségünk arra, hogy lézerrel pásztázzuk a lakásban a koszt és a port. Ilyenkor jó választás a Torque Drive tisztítófej, mely gyakorlatilag egyfajta alapvető kiegészítőként kapott helyet a csomagban, mondhatni hagyományos porszívóként működtethető vele a Dyson terméke.

A Laser Slim Fluffy mellett egy kicsit háttérbe szorulhat ez a fej, ami nem véletlen, hiszen különösebb újdonsággal nem kecsegtet, inkább csak a kötelező, mondhatni az elvárható minőséget garantálja a felhasználók számára a hétköznapok során.

A takarítás minőségét tekintve a gyakorlatban egészen hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a lézeres változat, csak itt nincs extra megvilágítás, ebből fakadóan pedig nem tudunk olyan alapos munkát végezni vele.

Hair screw motorizált tisztítófej, hogy a hajszálak se legyenek többé ellenségek

Amit azonban fontos kiemelnünk még a csomagból, az a Hair screw motorizált tisztítófej, mely szintén újdonságként került a dobozba, és nevéhez hűen leginkább a haj, valamint az állatszőr ellen lehet kitűnő választás.

A tisztítófej már a kialakítását tekintve is igencsak különleges, egyáltalán nem hétköznapi vagy szokványos a megjelenése, hiszen a forgókefe egy tölcsérszerű kialakítást kapott, így elég furcsa látványt kelt, miközben a méreteit tekintve is kilóg a sorból.

Szerencsére a tulajdonságai kapcsán már hozza a Dysontól elvárt szintet, hiszen meglepően ügyesen működik. Korábban ugyanis nagy gondot okozott, hogy a kefe annyira feltekerte a szőrt és a hosszabb hajszálakat, hogy csak ollóval lehetett levágni őket.

Ha olyan helyeken porszívózunk, ahol ez tényleges veszélyforrás, a Hair screw motorizált fejjel nem kell aggódnunk ezért, a tisztítás során a haj nem ragad bele, nem csavarodik fel.

Más kérdés, hogy a tisztítási tulajdonságában elmarad a korábbi Mini Motorhead matractisztító fejtől, de míg előbbi a tisztításban, addig ez az újdonság a könnyebb munkavégzésben lesz a segítségünkre. Jó lenne a kettőt ötvözni valahogy a tökéletes végeredményért.

Porkefék

Bár a tisztesség úgy kívánja, hogy külön is kiemeljük őket, valójában azonban a Dyson V15 Detect Absolute vezeték nélküli porszívóhoz járó porkefék pontosan ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint bármelyik másik termék hasonló kiegészítői.

Valóban minőségi kialakításúak, láthatóan akadnak kisebb-nagyobb extra fejlesztések, mint a sörték dőlésszögei vagy a résszívónál az aprócska teljesítménynövelő lyukacskák, azonban ezek teljesen átlagos, ámde szükséges kiegészítők a porszívó esetén.

Maradt a három üzemmód

Mint a korábban tesztelt Dyson V11-nél, úgy a legújabb modell esetében is három előre beállított üzemmód közül válogathatnak majd maguknak a felhasználók a porszívó alkalmazása során, melyeket a gép hátsó részén elhelyezett LCD kijelző alatti gombbal lehet kiválasztani. Lássuk ezeket egy kicsit alaposabban.

Auto mód

Ahogyan a neve is mutatja, az Auto mód gyakorlatilag automatizálja a porszívó működését, ami sokkal fejlettebbnek tűnt, mint a korábban tesztelt Dyson modell esetében, különösen abban az esetben, ha a lézeres fejjel alkalmaztuk.

A detektor ugyanis nem elég, hogy képes megmutatni a használója számára a porszemek és egyéb maradványok helyzetét, de mindemellett a gépnek is folyamatosan küldi a jeleket arról, hogy milyen sok és mekkora szemcsék vannak a padlón.

Amennyiben pedig automatizált módban használjuk, a porszívó magától módosítja a szívóerőt, egyszóval igyekszik alkalmazkodni a körülményekhez, ami kifejezetten jól működött a gyakorlatban.

Eco mód

Az Eco mód az egyetlen hatékony megoldás ahhoz, hogy a porszívóból kisajtolhassuk a gyártó által ígért nagyjából egyórás üzemidőt, hiszen ilyenkor kíméletesebb fordulatszámon és hangerőn üzemel a motor, ami mellett természetesen hatékonysága sem túl intenzív.

Ez a megoldás inkább csak általános portalanításhoz ideális, nagytakarítás során nem a legszerencsésebb, az alkalmazott fejtől függetlenül tényleg csak akkor érdemes használni, ha éppen sok időnk van, illetve nem túl koszos a lakás, csak gyorsan átfutnánk rajta.

Boost mód

A Boost mód azt a célt szolgálja, hogy a porszívó minden erőforrását a maximumra tudjuk járatni, ezáltal kihozzuk belőle a legmagasabb teljesítményt. Ennek nyilván megvan az ára, hiszen ilyenkor az üzemidő másodlagos tényező lesz, sokkal előbb lemerül a porszívó, de cserébe kimagasló szívóerőt nyújt.

Ennek a módnak a használatával a termék talán hangosabb, de az összhatást tekintve egyáltalán nem vall kudarcot a lakásban például egy vezetékes porszívóval szemben, éppen ellenkezőleg.

Az LCD kijelző hasznosabb, mint eddig bármikor

Mivel prémium kategóriás termékről van szó, sokan azt hiszik, hogy az eszköz hátulsó felén elhelyezkedő köralakú kijelző csak valamiféle felesleges kiegészítő, valójában azonban a V15-ös modellnél minden eddiginél hasznosabb lett.

Bár most is segít abban, hogy kijelezzük rajta az éppen használt üzemmódot, hogy hány perc maradt még hátra az üzemidőből, sőt még a szűrő karbantartásához kapcsolódó információk sem hiányoznak a sorból, ugyanakkor amiért most különösen hasznosnak bizonyult, az nem más, mint a beépített porszenzor.

A porszívó ugyanis nem elég, hogy megvilágítja és azonosítja a porszemcsék méretét, ráadásul még arra is képes, hogy a mélytisztítás során a méretükből megállapítsa, pontosan milyen szennyeződések voltak, így folyamatosan tudjuk majd, hogy mit szippantottunk fel vele.

Sőt, a kijelzőn statisztikával láthatjuk, hogy a felszívott porban mennyi volt a 10 mikrométernél kisebb allergén vagy pollen, a 60 mikrométernél kisebb hámsejt, a 180 mikrométernél kisebb poratka és nagyobb porszemcse, valamint az 500 mikrométernél kisebb cukorméretű anyag.

Akár még este is takaríthatunk vele, annyira csendes

Noha Boost módban és nagyobb kosz észlelésekor Auto módban is képes hallatni a hangját, azonban a Dyson vezeték nélküli porszívójának a zajszintje még így is messze elmarad a hagyományos porszívók esetében tapasztaltakétól.

Általánosságban az Eco és az Auto mód kifejezetten csendesek. Olyannyira, hogy egy társasházban még az esti takarítás sem okoz majd gondot, de egyáltalán nem félnek tőle a gyerekek, sőt a háziállatokat sem ijesztette meg különösebben.

A vezeték nélküliség szabadsága továbbra is óriási

Bár más tekintetben is nagyon szerettük, azonban a V15 Detect Absolute esetében még mindig a vezeték nélküli kialakítás jelentette számunkra a leginkább szerethető pontot. Ez véleményünk szerint a világ egyik legjobb dolga, hiszen olyan szabadságot ad a takarítás során, amire még nem volt példa.

Nincsenek kábelek, nem kell konnektorokra vadászni minden helyiségben, és nem fordulhat elő olyan eset, hogy a saroktól pár centire fogy el a kábel, így egy-egy felület például kimarad a sorból.

Nem kell félnünk, hogy a kábellel felborítunk valamit, hogy mi magunk elesünk benne, hogy mindenben elakad a használat közben, egyszerűen arra megyünk a porszívóval, amerre csak kedvünk tartja.

Az üzemidő éppen megfelelő

A hivatalos gyártói adatok szerint a Dyson vezeték nélküli porszívója kíméletes üzemmódban akár 60 percig is képes takarítani egyetlen feltöltéssel, amit sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudunk, hiszen 20-25 percnél tovább soha nem használtuk egyszerre.

Egy normál méretű 70-80 négyzetméteres lakásban ugyanis ennyi idő elég ahhoz, hogy felporszívózzuk a padlót, különösen abban az esetben, ha rendszeresen takarítottuk a helyiségeket, és nincs nagy kosz.

Nem véletlen, hogy a V11-gyel ellentétben itt már tartalék akkumulátort sem kaptunk az eszközhöz, hiszen ebből a szempontból felesleges, lévén senki sem szeret 20-30 percnél tovább porszívózni egyhuzamban, azt pedig a porszívó kényelmesen biztosítja.

Töltéshez ott a falidokkoló

Az eszköz töltése pedig továbbra is parádésan egyszerű, hála a csomagban megtalálható fali konzolnak, ami egyszerre funkcionál tartóként és töltőként. A szerkezetet masszív dübelezéssel és csavarozással kell felhelyezni a falra, amivel egyszerre két problémát is megoldunk.

Ami hiányzott kicsit, az nem más, mint az álló dokkoló, ami azért a V11 töltését megkönnyítette, hiszen nem mindenki szeret vagy tud a falra felszerelni ilyen kiegészítőket, és az állványszerű megoldással könnyebb dolgunk volt a korábbi típusnál.

Rendkívül egyszerű használat

Konkrétan a porszívó használata nagyon könnyed és légies. Maga az eszköz egyáltalán nem nehéz, félkézzel is könnyedén lehet manőverezni vele, amit alaposan megtámogat a fejkialakítás, különösen a Torque Drive esetében.

Nem okoztak gondot a sarkok, az íves felületek, mindenhol egyszerű volt elfordulni és dolgozni vele. A csuklóban hajló fejjel tökéletesen tudtuk vezetni a bútorok vagy a falak mellett, sőt a lapos kialakítás miatt a bútorok alá való bejuttatása sem okoz különösebb problémát.

Az indítógombot továbbra sem lehet beakasztani

Amit viszont ismét megkönnyeztünk egy kicsit, az nem más, minthogy a Dyson nem figyelt a korábbi típusok tesztjeinél szinte minden esetben negatívumként kezelt bekapcsológomb problémájára, mely még mindig egyfajta ravaszként működik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gombot nem tudjuk beakasztani, az eszköz addig működik, amíg húzzuk a ravaszt. Ez egy fúrógép vagy egy magasnyomású mosó esetén nem nevezhető zavarónak, hiszen egyhuzamban gyakorlatilag másodpercekig használjuk őket.

Egy porszívót azonban hosszú percekig működtetünk folyamatosan, és néha kissé kellemetlen, hogy állandóan húzni kell a ravaszt a használat során.

Mindez annak ellenére is igaz, hogy egyébként a ravasz jó helyen van, nagyon kézre áll, de így is gyakran kapcsolgatja ki és be ok nélkül az ember a porszívót, mert ahhoz szokott, hogy ezeket a háztartási gépeket csak el kell indítani, majd a szívófejet vezetni a lakásban.

A portartály ürítése továbbra is könnyed és különleges

A vezeték nélküli porszívó egyszerű portartályos kialakítást kapott, ami elsőre nem tűnik nagynak, de valójában rengeteg kosz tárolására képes. Ráadásul folyamatosan látjuk majd, hogy mennyire eredményes a működése, hiszen az átlátszó hengerben azonnal látható lesz a takarítás eredménye.

Ami azonban ennél is jobban levett minket a lábunkról, az a portartály ürítésének mechanizmusa. Rendkívül egyszerű és hatásos megoldás, hiszen csak meg kell húznunk hozzá egy kart, a tartály ezzel kinyílik, tartalma pedig a kívánt helyre üríthető.

Nemcsak egyszerűsége, hanem hatékonysága miatt is szerettük, hiszen célzottan, egyenesen a kukába vagy a WC-be tudtuk üríteni a koszt úgy, hogy abból semmi sem ment mellé, nem szállt a por, nem kellett még egyszer takarítani az ürítés környezetében.

Morzsaporszívóként is használható

Kifejezetten hasznos tulajdonsága a Dyson V15 Detect Absolute vezeték nélküli porszívónak, hogy felhasználása nagyon sokoldalú. Nemcsak a különféle tisztítófejek és porkefék miatt, hanem azért is, mert használhatjuk a hosszabbító csővel, illetve anélkül is.

Utóbbi esetben egy rendkívül kompakt morzsaporszívót kapunk, amivel tényleg mindenhová beférünk, könnyedén ki tudjuk vinni az autóba, célirányosabban tisztíthatjuk vele a kanapét, bár azt azért meg kell jegyeznünk, hogy ebben a formájában nem túl kecses és ergonomikus megoldás.

Tisztább a levegő a lakásban

A rengeteg belső fejlesztésnek köszönhetően a Dyson vezeték nélküli porszívója teljesen zárt kialakítást kapott, ami azt jelenti, hogy a beszívott port és részecskéket valóban odabent tartja, és nem engedi vissza otthonunkba, aminek köszönhetően sokkal tisztább levegőt képes teremteni a lakás falai között.

Ennek az oka, hogy a gépen átpréselt levegő több közeggel találkozik. A ciklontartályba kerülve például rögtön lerakódnak a nagyobb részecskék, majd a levegő egy fémhálós szűrőbe kerül, ami a 250 mikronnál nagyobb részecskéket kivétel nélkül megköti.

Ezt követően a gép belsejében 14 feltekert ciklon gondoskodik arról, hogy a por kikerüljön a légáramból, és csak ezt követően jut el a légtömeg a motor előszűrőjéhez, ami egy elektrosztatikusan feltöltött rétegként képes magába szívni a kisebb részecskéket.

Végül, de nem utolsó sorban a motorban találunk még egy extra utószűrőt is a teljesség érdekében, ahol a 0,3 mikron nagyságú részecskék zöme fennakad, ezáltal biztosítva, hogy tiszta levegő jusson vissza a lakásba.

Hatékonysága egy hagyományos porszívóhoz mérten

Amint az a fentiekből kiderült, a Dyson legújabb vezeték nélküli robotporszívója igencsak jól működik a gyakorlatban, a gyártó eddigi legfejlettebb modelljéről van szó, ugyanakkor adja magát a kérdés, hogy egy hagyományos porszívóhoz viszonyítva milyen hatékonysággal rendelkezik?

Már korábban a V11 Absolute Extra Pro-nál is arra a következtetésre jutottunk, hogy tulajdonságai semmivel sem rosszabbak, mint egy átlag vezetékes porszívónak, a most tesztelt V15-ös modellnél azonban már inkább azt hangsúlyoznánk, hogy a hatékonyság terén túllépett a hagyományos típusok teljesítményén.

A szívóerő tekintetében magasan hozza mindazt, amit egy porszívótól elvárhatunk, könnyedén megbirkózik a kisebb porszemekkel, de a súlyosabb és nagyobb morzsák felszippantása sem okoz neki problémát.

Amiben több, mint a hagyományos porszívók, az a két speciális tisztítófej, hiszen a lézeres detektálás elképesztő mértékben növeli a készülék hatékonyságát, míg a Hair screw a hosszú hajszálak vagy az állatszőr esetén nyújt kimagasló tulajdonságokat.

Az ítélet

Összességében magabiztosan kijelenthetjük, hogy a Dyson V15 Detect Absolute egy fantasztikus vezeték nélküli porszívó lett a sorban, ami a lézeres kiegészítőnek és az elragadó teljesítménynek köszönhetően sokkal izgalmasabbá és hatékonyabbá teszi a porszívózást.

Annyira jól összerakott, minőségi eszközről beszélünk, hogy kiemelkedő negatívumot vagy jelentősebb problémát nem is tudnánk mondani a töltőállvány és a tartalék akkumulátor hiányán kívül.

Az ár tekintetében természetesen ismét nagyon magasra tette a mércét a Dyson, azonban most is érezni, hogy a háttérben minőséget, elragadó tudást és high-tech megoldásokat kapunk, amit mindig meg kellett fizetni.

Ez a vezeték nélküli porszívó – a Dyson legtöbb prémium termékéhez hasonlóan – nem egy egyszezonos beruházás, sokkal inkább egy hosszútávú befektetés, ami ráadásul olyan extravagáns külsőt kapott, hogy garantáltan mindenki megcsodálja majd, aki meglátja a lakásban.

Bár alapvetően megkedveltük a terméket, mi azonban egyelőre nem éreztünk késztetést arra, hogy a Dyson V11 Absolute Extra Pro-ról váltsunk, így a vezeték nélküli porszívók prémium ligájában továbbra is ez marad a mi választásunk.

ElőnyökHátrányok
A Dysontól megszokott prémium minőségMagas árcédula
Lézeres takarítófejNincs tartalék akkumulátor
Minden eddiginél alaposabb takarításHiányzik a töltőállvány
Rendkívül gazdag felszereltségMég mindig nincs hagyományos bekapcsoló gomb
Futurisztikus megjelenés 
A vezeték nélküliség szabadsága 
Csendes működés