Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde légtisztító

A Dyson a közelmúltban több vadonatúj termékről is lerántotta a leplet, az új robot- és rúdporszívójuk mellett bemutatkozott a legújabb légtisztítójuk is, a Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde.

Ahogy arra már a névből következtetni lehet, ez egy olyan, egészen csendes légtisztító, amit a gyártó kifejezetten nagy helyiségekhez tervezett, és nem hagyták ki belőle a formaldehid lebontását végző komponenseket sem.

Egy nagy helyiség levegőjének cseréjéhez nagy motorteljesítmény szükséges, ami a legtöbb esetben nem kevés zajjal jár. Erre talált most megoldást a Dyson, hiszen az új légtisztítójukat úgy tervezték és építették fel, hogy a levegő mozgatásáért felelős egység, sőt maga a távozó, már megtisztított levegő is a lehető legkevesebb zajt generálja.

Ennek eléréséhez többek között egy akusztikus hangtompító került a légtisztító belsejébe, ami eloszlatja a zavaró zümmögést eredményező alacsony frekvenciájú hangokat.

Az eszköz formája szintén nem hétköznapi: az általunk is tesztelt Dyson Purifier Humidify + Cool Formaldehyde PH04 modellel ellentétben itt a hengeres test tetején nem egy ovális keret kapott helyet, hanem egy rádióantennára emlékeztető „tányér”, ami akár 10 méterre is képes kifújni a megtisztított levegőt.

A levegőáramlás iránya ugyan fix, de a felhasználó eldöntheti, hogy az 0,25 vagy 50 fokos szögben távozzon az eszközből. Párásításra és meleg levegő fújására itt ugyan nincs lehetőség (a gyártónak azért akadnak ilyen modelljei), de ahogy az összes Dyson légtisztító esetében, a gépből távozó levegő itt is képes hűsítő fuvallatot eredményezni – ami a fülledt nyári esték során kifejezetten nagy előny.

Újdonság ugyanakkor, hogy ez a cég első olyan légtisztítója, ami tartalmaz szén-dioxid-szenzort, így képes figyelmeztetni a felhasználót, ha az emberek, állatok, növények által kilélegzett gáz szellőztetést tesz szükségessé.

Emellett a már megszokott módon további gázok és levegőben terjedő, akár a tüdőbe is eljutó részecskék kiszűrésére is képes. Ide tartozik a mikron méretű szálló por (PM 2.5 és 10), de a pollenek, a különböző vírusok (még a Covid-19 is), a baktériumok és a korábban már említett formaldehid is.

A szűrőrendszer részét képezi egy HEPA 13 filter, és egy új K-Carbon szénszűrő is, a gyártó ígérete szerint ezek ráadásul akár öt évig is bírják csere nélkül, ami némileg mérsékli a fenntartási költséget.

Ettől függetlenül a Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde légtisztító nem olcsó mulatság, hiszen a jelenleg ismert ára 1500 ausztrál dollár, ami nagyjából 992 eurónak felel meg, tehát itthon valahol 370 000 forint környékén várható az eszköz ára.