Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Dyson Purifier Humidify + Cool Formaldehyde PH04 – Légtisztító, párásító, ventilátor teszt

A Dyson évek óta jelen van a légtisztítók egyre több gyártót megmozgató piacán, és a legújabb modelljük, a Dyson Purifier Humidify + Cool Formaldehyde PH04 már nemcsak a levegő tisztaságáért felel, de párásít, ventilátor módjára hűt, és megbirkózik az életterünkben felbukkanó formaldehiddel is.

A gépet egy hónapon át használtuk minden nap, tesztünkben pedig igyekszünk minden felmerülő kérdésre választ adni vele kapcsolatban.

Dyson Purifier Humidify + Cool Formaldehyde PH04

Előnyök

  • légtisztítás, párásítás, ventilátor funkciók
  • akár 80 négyeztmétert is kiszolgál
  • applikáció, távolról is vezérelhető
  • szálló por, pollenek, baktériumok, vírusok ellen is hatásos
  • teljesen automata működés

Elérhető itt

dyson.hu – hivatalos
Árukereső.hu


Adatok: 

  • súly: 8,5 kg
  • méret: 35 cm átmérő, 93 cm magasság
  • víztartály: 5 liter
  • szűrőrendszer: 3x (HEPA, szén- és katalitikus szűrő)

Beüzemelés és felépítés

A Dyson PH04 egy elég méretes dobozban kapott helyet, aminek az elsődleges oka, hogy a gépet lényegében összeszerelve kapjuk, a kibontást után csak annyi dolgunk van, hogy megszabadítsuk a papír és műanyag csomagolástól, majd a tápkábellel a hálózatra kössük.

Bekapcsolva az eszköz azonnal nekilát feladatának, a beépített három szenzor segítségével felméri a helység levegőjének minőségét, és amennyiben szükségét érzi, meg is kezdi annak átmozgatását és tisztítását.

A légtisztító alapvető funkcióit egy kompakt méretű távirányítóval és egy okostelefonos alkalmazással kezelhetjük, de a burkolaton találunk két fizikai gombot is: az egyikkel ki- és bekapcsolható a gép, a másikkal az egyórás öntakarítás indítható el.

A brit cég eszközének egyik legnagyobb különlegessége a formája: kapunk egy hengeres alsó részt, amiben folyadéktartály, a szűrőrendszer és a szükséges elektronika kapott helyet, míg a felső részen csak egy ovális keretet találunk, méghozzá elsőre láthatatlan mozgó alkatrészekkel – itt távozik a megtisztított/párásított levegő, illetve a hűtést szolgáló „szellő”.

A párásításhoz nélkülözhetetlen, 5 literes tartály a gép legaljában található, mindössze két mozdulattal eltávolítható, és a dizájnerek még egy fogantyút is terveztek a tetejére, így biztosított a stabil és biztonságos mozgatás lehetősége. Efelett kezdődik a burkolat lyukacsos része, a gép itt szívja be a levegőt, és emögött található a három rétegű, cserélhető elemekből álló szűrőrendszer.

A külső rész itt is könnyedén lepattintható, így azonnal láthatóvá válnak a filterek. Ebből kettőt (HEPA, szénszűrő) egy idő után muszáj cserélni, ezek ugyanis elhasználódnak – a kapcsolódó alkalmazás erről értesítést is küld számunkra.

A rendszer egész pontosan egy HEPA H13 filterből, egy szén-, illetve egy katalitikus szűrőből áll: az első a tüdőbe is eljutó, mikron méretű szálló port (PM) és az allergiás reakciókat kiváltó polleneket fogja meg, a második a különböző kellemetlen szagokat és kemikáliákat semlegesíti, míg a harmadik feladata a bútorokból, padlóból lassan szivárgó és a cigarettafüstben is megtalálható formaldehid lebontása. 

A Dyson PH04 viszont nem csupán az allergéneket és a kémiai vegyületeket képes kiszűrni az otthonunk levegőjéből, de – a cég szerint – a baktériumok és vírusok 99,9 százalékát is. A gyártótól független laborok tesztjei bizonyítják például, hogy a gép meg tudja kötni a levegőben terjedő, influenzát okozó vírusokat és Covid-19 fertőzést okozó SARS-CoV-2-t is.

Működés közben

Az első bekapcsolást követően az eszköz kerek kijelzőjén nyomon követhető az éppen beállított használati mód, illetve a levegő aktuális minősége (zöld, sárga, piros színek jelzik a fokozatokat), az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető, a wifin keresztül távoli elérést is biztosító alkalmazást használva ugyanakkor sokkal részletesebb információkat kaphatunk. 

A letisztult, jól átlátható, magyar nyelven is kommunikáló applikáció egyrészt tájékoztat a lakóhelyünk levegőminőségéről, illetve az életterünkben uralkodó állapotokról: hőmérséklet, páratartalom, a szálló por (PM2,5, PM10) mennyisége, illetve a formaldehid (NCHO), az illékony szerves vegyületek (VOC) és a nitrogén-dioxid (NO2) jelenléte. Az alkalmazás ráadásul nemcsak az aktuális értékeket mutatja, de visszamenőleg is ellenőrizhető, miképp alakult a levegő minősége az életterünkben.

A távirányítóval és az alkalmazással egyaránt tíz fokozatban szabályozható a légtisztítás és a párásítás „sebessége”. Minél magasabb fokozatra váltunk, az eszköz annál gyorsabban cseréli a levegőt, de ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a zaj is: maximumra kapcsolva akár 50 decibel is összejöhet, ami hosszú távon elég zavaró tud lenni – filmet nézni/olvasni/zenét hallgatni nem annyira kellemes mellette.

A manuális szabályozásnak viszont főleg akkor van értelme, ha valamiért (takarítás, főzés, váratlan füst stb.) gyorsan meg szeretnénk tisztítani a lakás levegőjét, vagy ha ventilátorként használnánk az eszközt – erre külön is kitérünk hamarosan.

Meglátásunk szerint érdemes Auto módba kapcsolni a légtisztítót, ilyenkor ugyanis a gép a szenzoraival folyamatosan monitorozza a levegőt, és csak akkor kapcsol magasabb fokozatba, ha az feltétlenül szükséges.

Ha manuálisan szabályozzuk a gépet, az akkor is dübörögni fog, ha amúgy már semmi szükség a levegő intenzív cseréjére. Ugyanez igaz a párásításra is: a tartályba töltött víz az extrém eseteket (nyári kánikula, magasra kapcsolt fűtés) leszámítva napokra, akár egy hétre is elegendő, miközben a gép magától gondoskodik arról, hogy megmaradjon az optimális állapot. 

Estére aktiválható az ilyen eszközöknél már megszokott éjszakai mód, amikor a gép a lehető leghalkabban végzi a dolgát, illetve adott a lehetőség időzítésre is. Megadhatjuk például, hogy este kilenc és reggel nyolc között automatikusan váltson át éjszakai módba.

Ezt elég egyszer elvégezni, és ezzel elkerülhetők az olyan nem túl kellemes pillanatok, hogy az automata módban maradt gép valamilyen oknál fogva zajosabb fokozatba kapcsol, mi pedig felriadunk az éjszaka kellős közepén.

Az applikációval együtt kapunk továbbá okosotthonos támogatást (Amazon Alexa, Google asszisztens, Apple Siri), tehát okoshangszóró közbeiktatásával (vagy a telefonunkat használva), akár hangparancsokkal is vezérelhető a légtisztító. Ennek megfelelően pusztán szavakkal ki- és bekapcsolható, állítható a fokozat, aktiválható az auto-, illetve éjszakai mód.

Ami a levegő mozgatását illeti, választhatjuk, hogy a gép előre vagy hátra fújja a megtisztított/párásított levegőt. A hátra fokozatnak leginkább akkor van értelme, ha egyáltalán nem szeretnénk légmozgást, a frontoldali megoldással pedig igénybe vehetjük a korábban már említett ventilátort, azaz hűs fuvallatokat eredményező funkciót.

Ez a lehetőség lényegében forgó lapátok nélkül biztosítja nagyjából ugyanazt, mint bármelyik hagyományos ventilátor. Folyamatosan mozgó levegőt kapunk, ami hűsít, ugyanakkor ez a funkció nem hűti le a szobát, tehát egy mobil- vagy hagyományos klímát nem váltunk ki vele.

A levegőmozgatás erőssége az említett tíz fokozatban szabályozható, és még arra is van lehetőség, hogy beállítsuk, a keret réseinél helyett kapott mechanika horizontálisan 45 vagy 90 fokban terelje a kifújt levegőt. Magyarán a gép nem folyamatosan egy irányba hoz létre hűsítő légáramlatot, hanem egy hagyományos ventilátorhoz hasonlóan, a kimeneti nyílásokat jobbra-balra mozgatva tereli a levegőt a megadott szög által lefedett területen.

Észrevétlen társ a mindennapokban

A Dyson PH04 vírusmegkötő képességeit ugyan nem tudtuk teszteli, de az egy hónapos próbaidőszak alatt a gép tökéletesen ellátta a feladatát. A főleg automata módban használt eszköz – a vízújratöltést leszámítva – bármiféle felügyelet nélkül, szinte észrevétlenül tette a dolgát, folyamatosan optimális minőségű és páratartalmú levegőt biztosítva. 

Amikor kellett, akkor persze felpörgött, megmutatva, hogy a szenzorok megbízhatóan végzik a dolgukat: a konyhában sütéshez hevített olaj, a porszívózás és ágyneműmozgatás után megugró szálló por mennyisége, illetve a fürdőszoba takarításához használt vegyszerek mind aktívabb működésre sarkallták a gépet. Kifejezetten megnyugtató érzés volt hallani, ahogy felpörög a levegőt beszívó motor, hogy minél hamarabb megtisztítsa a lakás levegőjét.

A Dyson masinája akár 80 négyzetmétert is képes kiszolgálni, és esetünkben 15-20 perc aktívabb működés minden esetben megszüntette a kellemetlen szagokat (még a tesztként elvégzett cigarettázást követően is), és a beszűrődő napfény csíkjaiban is a korábbinál ritkábban csillantak meg a levegőben szálló pordarabkák. Itt persze érdemes megjegyezni, hogy a lerakodó por (ami nem összekeverendő a szálló porral) nem lesz kevesebb egy ilyen gép beszerzése után, ezen a problémán egy légtisztító nem segít, törölgetni egy ilyen gép beszerzését követően is ugyanúgy kell.

Az ítélet

Tapasztalatink alapján a Dyson PH04 tényleg kiválóan végzi a dolgát, egy forgalmasabb területen lévő lakás lakóinak, illetve allergiásoknak remek választás lehet, és sok konkurenssel ellentétben itt nemcsak pollenre és szálló porra tervezett tisztítást kapunk, de vírus- és formaldehid lekötést, illetve párásítást és irányítható hűsítést is.

Az eszköz egyetlen kifogásolható része, hogy magas fokozaton kifejezetten zajos, illetve az sem tartozik a kellemesebb tulajdonságai közé, hogy az árát illetően abszolút prémium kategóriás eszközről van szó, hiszen bőven 300 ezer forint feletti összeget kell kifizetni érte – és a szűrök cseréje sem olcsó mulatság, több tízezer forint extra költséget jelent, ha gyári filtereket választunk.

ElőnyökHátrányok
Egyszerre tisztítja a levegőt és párásítMaximum fokozaton elég zajos
A formaldehidet is lebontjaMeglehetősen drága
Ventilátorként is használhatóA szűrök cseréje elég költséges
Nagy területen képes a levegő cseréjére
Beavatkozás nélkül teszi a dolgát
Átlátható, könnyen használható app, ami magyarul is tud