Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Dyson V12 Detect Slim Absolute vezeték nélküli porszívó teszt – A kompakt erőmű

Utoljára frissítve:

A Dyson V12 Detect Slim Absolute lényegében a 2021-ben piacra dobott V15 kompakt változata, aminél a tervezők nem csupán a méret csökkentésével voltak elfoglalva, de megléptek egy olyan változást is, amire a vásárlók már jó ideje vágytak.

A Dyson porszívók– a relatíve magas áruk ellenére – hazánkban is egyre népszerűbbek, és a brit cég rendre gondoskodik arról, hogy kellően széles legyen a kínálat. A jelenlegi felhozatal egyik legjobb darabja az általunk is tesztelt Dyson V15 Detect Absolute, ami 2022 végén kapott egy „kistestvért” V12 Detect Slim Absolute néven. 

Ahogy arra már a névből is következtetni lehet, ez a modell valamivel visszafogottabb paraméterekkel rendelkezik (ami a kedvezőbb árban is tükröződik), de a tesztünk során arra jutottunk, hogy ennek ellenére is ki tudja elégíteni egy átlagos háztartás igényeit.

Dyson V12 Detect Slim Absolute

Főbb jellemzők
 • Vezeték nélküli kivitel
 • Maximum 150 AW szívóerő
 • 0,35 literes portartály
 • Hagyományos bekapcsológomb
 • Lézeres surlófény
 • Akár 50 perc üzemidő eco fokozaton
 • Tartozékokkal együtt is csak 2,5 kilogramm
 • 2500 milliamperórás, cserélhető akkumulátor
 • Három teljesítményfokozat
 • Három takarítófej + egyéb tartozékok
 • Kijelző
 • Felületfelismerés, teljesítményszabályozás

A V12 a gyártótól megszokott, sallang nélküli, felesleges műanyagtól mentes csomagolásba került, és a gép már azzal képes lenyűgözni az embert, hogy a dobozban nincs egyetlen négyzetcentiméternyi hely sem, ami ne lenne maximálisan kihasználva. Az alkatrészek zseniális módon vannak belegózva az amúgy nem túl méretes kartonba, a kicsomagolás végén pedig az alábbi modulok várják, hogy összeillesszük és használjuk őket:

 • a motort és a portartályt is magába foglaló főegység,
 • cserélhető akkumulátor,
 • porszívócső,
 • Laser Slim Fluffy motoros tisztítófej (surlófénnyel),
 • Motorbar motoros tisztítófej,
 • Hairscrew motoros tisztítófej,
 • résszívófej,
 • kombinált (széles nyílású és puha kefés) szívófej,
 • flexibilis könyök, 
 • a csőre pattintható fejtároló, 
 • falra helyezhető dokkoló, 
 • töltőadapter az akkumulátorhoz.

Ha ezt a felhozatalt összevetjük a korábban készült V15 tesztünkben láthatóval, úgy tűnhet, hogy itt két puha kefés fejjel kevesebbet kapunk, de a helyzet az, hogy a „nagytestvér” jelenleg ugyanezzel a felszereltséggel érhető el a hazai kereskedelmi forgalomban.

A legnagyobb különbség a V15-höz képest, hogy a V12 tényleg „karcsúbb”: kisebb az akkumulátor és a motor (így valamivel visszafogottabb a teljesítmény), szintén kisebb a portartály (0,35 liter), és ezen eltéréseknek köszönhetően kisebb és könnyebb (mindössze 1,5 kg) a portartályt is magába foglaló főegység.

Ezen a ponton érdemes kitérni a Dyson mérnökeinek precizitására: a méretcsökkenés hosszában is érinti a rúdporszívó központi részét, így a szakemberek a kényelmes takarítás érdekében a V15-énél hosszabb csövet terveztek a gép mellé, aminek ráadásul az átmérője is kisebb, hogy a szívóerő a kisebb motor ellenére is megfelelő legyen. A teljesítményre amúgy nem lehet panasz, a Dyson150 Air Wattban adja meg az értéket, ami a legerősebb boost mód esetében bőven meghaladja a 15 000 Pa szívóerőt. Konkrétan nincs olyan felület, amit ez a teljesítmény ne tudna kosztalanítani, legyen szó padlóról, szőnyegről vagy akár kárpitról.

Automata teljesítményszabályozás és egy kis parasztvakítás

A V12 három fokozatban (eco, auto, boost) használható, ezek között a gép legtetején lévő, apró képernyő alá helyezett gombbal válthatunk, és még a legenergiatakarékosabb eco módban is 6000 Pascal a szívóerő, aminél többre tényleg csak akkor lenne szükség, ha valami környezeti katasztrófa történne az otthonunkban. Ennek ellenére mi jobbára auto módban használtuk a gépet: a három motoros fej egyikét felhelyezve a szoftver szabályozza a szívóerőt, annak függvényében, hogy mennyire koszos vagy milyen típusú a takarított felület. 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a kiszóródott macskaalmot érzékelve vagy a szőnyegre érve azonnal magasabb fokozatba kapcsolt a motor, míg a laminált padlón visszavett a teljesítményből – miközben mindenhol tiszta felületet hagyott maga után. Erről magunk is meggyőződhetünk a surlófényes fejnek köszönhetően, de erre később részletesen is kitérünk.

A V12 az erősebb testvéréhez hasonlóan LCD-kijelzőt is kapott, amiről nemcsak az olvasható le, hogy melyik fokozatban takarítunk, illetve az akkumulátor meddig bírja még szuflával, de az is, hogy milyen koszt takarítottunk fel. Ezt egy szenzor figyeli porszívózás közben, a kijelzőn pedig egy grafikonról olvasható le, hogy az eltérő mikronméret (10, 60, 180 és 500 µm) szerint csoportosított koszból mennyit szippantott fel a gép. 

Ez egy kétségtelenül látványos megoldás, de ha teljesen őszinték akarunk lenni, akkor ki kell mondani, hogy a klasszikus parasztvakítás kategóriába sorolható funkcióról beszélünk, hiszen felhasználóként szinte semmit nem tudunk kezdeni ezzel az információval.

Amire már régóta vágytak a Dyson-felhasználók

Fontos megjegyezni azt is, hogy a V12 nem csupán kisebb lett, mint a V15, de bizonyos szempontból fejlődött is a nagyobb géphez képest. Olyan változásról van szó, ami régóta ott volt a Dyson-felhasználók kívánságlistáján: eltűnt a ravasz, amit folyamatosan nyomva kellett tartani takarítás közben. Habár ennek is megvolt a maga praktikuma, hiszen ennek hála csak akkor pörgött a motor, mikor tényleg szívni kellett a koszt, így takarékoskodhattunk az aksi energiájával. Viszont hosszú percekig nyomva tartani a működést biztosító kapcsolót kényelmetlen, sőt egy hosszabb porszívózás végére simán fájdalmas volt, így mindenképpen üdvözlendő, hogy jelen esetben erről már nincs szó.

A tesztalanyunk (a Dyson rúdporszívók közt elsőként) végre hagyományos bekapcsoló gombot kapott: egyetlen nyomással beindítható, majd egy újabbal leállítható a motor. 

Ezt a megoldást sokan bizonyosan örömmel fogadják majd, az ugyanakkor teljesen érthetetlen, hogy a piros gomb miért a gép nehezebben elérhető felső részére került, és nem a markolat belső részére, ahol régen a ravasz volt. Lehet, ez most felesleges szőrszálhasogatásnak tűnik, de egyáltalán nem praktikus, hogy a kapcsoló egy kézzel elérhetetlen, ha éppen fogjuk a gépet. Ugyan mibe került volna a megszokott helyre tenni?

Persze ez a megoldás sem katasztrofális, és a kevésbé praktikus elhelyezést jól ellensúlyozza, hogy a nyomva tartott ravasz hiányában sem kell aggódnunk az üzemidő miatt. Az amúgy egyetlen mozdulattal cserélhető, 2500 milliamperórás akkumulátor eco fokozaton (a Laser Slim Fluffy fejjel) akár 50 percnyi takarítást is lehetővé tesz, auto módban mi 32 percet mértünk, míg a legerősebb szívóerőt biztosító boost tartományban 8 percig lehetett használni a gépet. Utóbbi nem túl sok, ugyanakkor a tapasztalataink szerint a legtöbb szituációban tényleg bőven elég az auto fokozat, a boostra főleg akkor érdemes felkapcsolni, ha mondjuk egy kanapé huzatából szeretnénk kiporszívózni a kisállatok szőrét.

Mindenre is jó

A megfelelő teljesítmény és a rengeteg tartozék igazi mindenessé teszi a V12-t, amit azért is jó használni, mert a tartozékokat felpattintva is mindössze 2,5 kilogramm az egész porszívó. Ennek hála a plafon sarkaiban lévő pókhálók eléréséhez sem kell edzőtermi múlt, és az egyetlen mozdulattal lepattintható tartozékoknak hála, pillanatok alatt lehet a hagyományos rúdporszívóból morzsaporszívó, amivel gyorsan rendet vághatunk a konyhapulton.

Itt érdemes kiemelni a csőre pattintható fejtároló hasznosságát, melynek köszönhetően mindig velünk lehet a résszívó és kombinált fej. A takarítást nem zavarják, viszont nem kell keresgélni őket, mikor egy, a hagyományos fejekkel nehezebben elérhető sarkot akarunk kiporszívózni.

Ezen kiegészítőknek hála nemcsak a konyha, de egy autó is könnyedén kitakarítható, a Hair Screw fejjel pedig tényleg csodát tehetünk egy fotellel vagy egy kanapéval. Macska- és kutyatulajdonosok számára biztos ismerős a metódus, mikor a kárpitot erőteljesen „simogatva” göngyöljük fel a szőrszálakat – ennek egy V12 birtokában búcsút inthetünk. A speciális fejjel pár perc alatt összeszedhető az összes kosz, és konkrétan öröm nézni, ahogy a portartály szépen megtelik a kis kedvencek által hátrahagyott szőrzettel.

A legnagyobb, Motorbar nevű fej ugyanerre képes a szőnyegeken (de bátran használható padlón is), a puha és mosható hengerrel felszerelt Laser Slim Fluffy pedig a keménypadlón tehet igazi csodát. Ez főleg a lézeres surlófénynek köszönhető, ami a fej jobb sarkába került, és zöld fénnyel világítja be a padlót. Ennek köszönhetően a szabad szemmel amúgy nem látható kosz is azonnal feltűnővé válik. Az első alkalommal konkrétan meg fogunk döbbenni, hogy mennyi piszok van az amúgy teljesen tisztának tűnő padlón. 

A megoldás előnye viszont nem merül ki ebben, hiszen a padlót alacsony szögből megvilágító fénynek hála, azt is mindig látni fogjuk, hogy mennyire végzett alapos munkát a gépünk.

A surlófény egyetlen hátránya, hogy hiába menő a zöld fény, a Dyson lézeres megoldása sajnos nem olyan erős és megbízható, mint más gyártók LED-es megoldásai. Egy világos szobában, világos padlón például elveszik a hatása, így ilyen helyzetben porszívózás előtt érdemes lehet besötétíteni, hogy ki tudjuk használni a surlófény tagadhatatlan előnyeit.

A portartály a Dysontól megszokott módon működik: csak meg kell húznunk hozzá az átlátszó tároló alján lévő kart, ami ennek hatására kinyílik, a felgyűlt kosz pedig szépen kiszóródik. Amire viszont készülni kell, hogy pusztán a gravitáció nem mindig lesz elég az ürítéshez, mivel az űrtartalom a szokásosnál kisebb, így a rendelkezésre álló hely is szűkebb. Ez pedig – főleg szőr- és hajszálak esetén – azt eredményezheti, hogy kézi rásegítést igényel a feltakarított szennyeződések eltávolítása.

Az ítélet

A Dyson V12 Detect Slim Absolute nem egy tökéletes porszívó: a surlófény lehetne hatékonyabb és egy nagyobb lakáshoz a 0,35 literes portartály is kevés lehet, de ezen részleteket leszámítva abszolút meg voltunk elégedve vele.

A teljesítménye bőven kiszolgálja egy átlagos otthon igényeit, még akkor is, ha vannak kisállatok, valamint az üzemidő is olyan, hogy auto módban egy nagyobb, 80-100 négyzetméteres lakás is kitakarítható vele töltés nélkül.

Emellé jön a nagyszerű felszereltség, melynek köszönhetően tényleg nincs olyan porszívós feladat, amit ne lehetne könnyedén ellátni ezzel a géppel. Mindennek persze meglehetősen borsos ára van, hiszen nagyjából 300 ezer forintot kell kifizetni ezért a modellért. Ez nem kevés pénz, de ha valaki mindenképpen Dyson gépre vágyik, akkor véleményünk szerint ár-érték arányban most ez a legjobb rúdporszívó, amit a cég kínálatából választani lehet. 

Ha pedig az említett összeg meghaladja az erre szánt keretünket, akkor érdemes átböngészni a nagy vezeték nélküli porszívó ajánlónkat, ahol valamivel olcsóbb megoldások is helyet kaptak.