vezeték nélküli állóporszívó

Vezeték nélküli állóporszívó – mutatjuk a legjobbakat

Tartalomjegyzék

Egyre többen állítják, hogy a hagyományos porszívók kora leáldozóban van, ami nem meglepő, hiszen egyre nagyobb piacot hódítanak meg maguknak a robotporszívók, de főként a kényelem miatt a vezeték nélküli állóporszívók is sok háztartásban bukkannak fel.

A vezeték nélküli állóporszívók ismét forradalmasíthatják a takarítást. Kényelmesebb és könnyedebb használni őket, biztosan nem gabalyodunk bele a vezetékekbe a munka során, de tisztításuk és általános használatuk is sokkal egyszerűbb.

Mivel egyre népszerűbb termékkategóriáról beszélünk, úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük, melyek jelenleg a piac legjobb vezeték nélküli állóporszívói, így az alábbiakban garantáltan mindenki megtalálja a számításait, illetve a válaszokat esetleges kérdéseire.

A legjobb vezetéknélküli állóporszívók

A legjobb állóporszívókat a következő forrásokból választottuk:

 • saját tesztek & tapasztalatok alapján;
 • hiteles nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával.

Dyson V11 Absolute Extra – A mi választásunk

Előnyök
 • 60 perces üzemidő (energiatakarékos üzemmódban ez 120 perc)
 • allergiások számára kitűnő választás
 • HEPA szűrő
 • különböző fejek minden felület tisztításához
 • felület automatikus felismerése
 • 0,76 literes porzsák
Elérhető itt
DYSON.HU – hivatalos
ALZA.HU

A Dyson V11 Absolute Extra egy óriási teljesítménnyel rendelkező vezeték nélküli állóporszívó, mely különféle okostechnológiákkal, megannyi kiegészítővel és a legmagasabb szintű hatékonysággal kínálja otthonunk tisztításának alaposságát – méghozzá a hagyományos megoldásokhoz viszonyítva kellemetlen vezetékek nélkül.

Kapcsolódó részletes tesztünk: Dyson V11 Absolute Extra Pro teszt

Makulátlan tisztaság, automatikus felületfelismerés

Az egyik legnagyobb előny a Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívó kapcsán a zárt szűrőrendszer, mely annyira hatékony, hogy képes a szennyeződések és allergének közel 100 százalékát magába szívni és 0,3 mikron méretig magában tartani. Mindezt a fejben található nejlon kefék és puha karbonszálak támogatják meg, hogy még a legapróbb porszemek is felszívásra kerüljenek a padlóról.

A beépített szenzoroknak és az intelligens DLS funkciónak köszönhetően a Dyson állóporszívója másodpercenként 360 alkalommal képes ellenőrizni, hogy a készülékben található kefe mekkora ellenállással rendelkezik, amivel önmaga szabályozza a szívóerőt, ezzel biztosítva a mindig optimális és makulátlan minőségű takarítást.

Többféle üzemmód, nagy akkumulátor kapacitás

Hogy mindig a lakás aktuális állapotához igazíthassuk a működését, a Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívót akár három üzemmódban is használhatjuk. Az automatikus állásban a készülék mindig az érzékelőire hajaz, ezáltal a felülethez igazítja a szívóerőt és igyekszik maximalizálni az akkumulátor teljesítményét. Az Eco mód ezzel szemben a maximális üzemidőre koncentrál, míg a Boost funkció a teljesítményt állítja a legmagasabb szintre, ami egy intenzív takarítás során igencsak jól jöhet.

Elődjéhez mérten a Dyson V11 Absolute Extra fejlett nikkel-kobalt-alumínium akkumulátort kapott, amivel nemcsak a szívóerőt sikerült növelni, de mindemellett akár 120 percnyi folyamatos takarításra elég töltöttséget is el tud tárolni. A termék előnye, hogy minderről LCD kijelző tájékoztat minket, ezáltal folyamatos visszajelzést kapunk az üzemidről, a teljesítményről az aktuális üzemmódról, miközben akár még a szűrőcserét is képes jelezni.

Jó hír, hogy vásárolhatunk hozzá pótakkumulátort, így míg az egyik energiát szív magába, addig a másikkal takaríthatunk. Az eszköz természetesen önmagában is tölthető a tartozék dokkolóval, amit felszerelhetünk a falra, ezzel egyszerre adhatunk neki energiát és gondoskodhatunk tárolásáról is.

Erős szívóerő, alacsony zajszint

A szabadalmaztatott Hyperdymium szívómotornak köszönhetően a Dyson V11 Absolute Extra vezeték nélküli állóporszívó akár 125 ezer fordulatra is képes percenként, így a maga kategóriájában az egyik legerősebb szívóerővel rendelkező készülék. Ezt a Radial Root Cyclone technológia támogatja meg alaposabban, mely akkora centrifugális erőt képez, hogy nem jelent akadályt számára a legmakacsabb szennyeződés vagy a vastagabb szőnyeg sem.

Mindezt ráadásul a speciális szűrőegység, valamint a rezgéscsökkentő technológiák mellett meglepően alacsony zajszint mellett tudja biztosítani a porszívó, melynek gyártója még a portartály ürítését is higiénikussá tette. Speciális mechanizmusának hála csak a kuka fölé kell tartanunk, majd egyetlen gombnyomással kiüríthetjük az egészet úgy, hogy nem érintkezünk annak tartalmával.

A trónkövetelők

Dyson V8 Motorhead

Előnyök
 • 40 perces üzemidő
 • könnyű (2,63 kg)
 • nagy szívóerő
 • egyszerű portartály ürítés
 • állati szőr felszívására is képes
 • különböző fejek minden felület tisztításához
 • HEPA szűrős
Elérhető itt
DYSON.HU – hivatalos


A Dyson V8 Motorhead egy olyan vezeték nélküli rúdporszívó, mely a modern és látványos megjelenés mellett rendkívül egyszerű takarítást és nagy szívóteljesítményének köszönhetően makulátlan eredményeket képes produkálni a lakás szinte bármely pontján.

Kiemelkedő teljesítmény, higiénikus ürítés

Noha a vezeték nélküli állóporszívók egy része alkalmatlan a vastagabb szőnyegek megtisztítására, a Dyson V8 Motorhead azonban különleges kialakítása mellett egy kimagasló szívóteljesítménnyel rendelkező motort kapott, mely nemcsak a keménypadlók, hanem akár a szőnyegek mélytisztítására is ideális lesz. Ezt a tulajdonságát speciális fejkialakítása és mélyre nyúló keféi támogatják meg, melyek a makacsabb koszt, sőt az állatszőrt is képesek felszedni.

A magába szívott port és egyebeket a porszívó egy 0,54 literes tartályban tárolja, melyhez egy speciális ürítőmechanizmust álmodott meg a Dyson, akik lehetővé tették, hogy egyáltalán ne kelljen érintkeznünk a szeméttel, ezáltal csak egyetlen mozdulat az egész, és tartalma a kukában landol. Ez rendkívül higiénikus megoldás, ami különösen annak fényében fontos, hogy a 2 Tier Radial technológia által még a mikroszkópikus részecskéket is képes magába szippantani a porszívó.

Akár 40 perces üzemidő, választható üzemmódokkal

A forradalmian új akkumulátortechnológiának köszönhetően a Dyson V8 Motorhead egy töltéssel akár 40 percnyi üzemidőt is képes garantálni normál üzemmódban úgy, hogy közben egy pillanatig sem csökken a szívóteljesítmény. Töltéséhez egy speciális, falra szerelhető dokkolóállomást álmodott meg a Dyson, mely nemcsak energiát képes adni a futurisztikus kinézetű eszköznek, de tárolására is alkalmas.

A készülék üzemidejét természetesen jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen üzemmódban használjuk. A Dyson rúdporszívóját például üzemeltethetjük normál szívóteljesítmény mellett, de Max módban akár extrémen magasra is állíthatjuk ezt az értéket, noha ebben az esetben nyilván nem számíthatunk tőle 40 perces működésre.

Kézi porszívóvá alakítható kivitel, hasznos kiegészítők

Azon túl, hogy a Dyson V8 Motorhead rendkívül könnyed kialakítással rendelkezik – alig két és fél kilogramm az egész –, a jó súlyelosztásnak köszönhetően gyakorlatilag a teljes házat kitakaríthatjuk vele a padlótól a mennyezetig. Az alaposságot ráadásul hasznos kiegészítők könnyítik majd meg, ezáltal a nehezebben hozzáférhető helyeket vagy a sarkok tisztítását is hatékonyan elláthatjuk vele.

Ha mégis nehéznek éreznénk, a Dyson terméke egyetlen határozott mozdulattal egyszerű kéziporszívóvá alakítható át, így a nagy teljesítményt akár törölgetés közben is megőrizhetjük. Mindezt úgy, hogy közben a levegőtisztaság miatt sem kell aggódnunk, hiszen az eszköz fejlett szűrőrendszere akár még a 0,3 mikron méretű részecskéket is meg tudja kötni, tehát az allergének felszedése, illetve megkötése sem okoz neki gondot.

Túl sok a keménypadló? A Dyson V8 Absolute jobb megoldás lehet

Mint a fentiekből kiderült, a Dyson V8 Motorhead egy nagyon jó teljesítményű, rendkívül sok funkcióval rendelkező rúdporszívó, mely leginkább akkor lehet előnyös választás, ha otthonunkban vegyes padlózat található, tehát hideg- és melegburkolat nagyjából vegyesen. Hogy mi a helyzet akkor, ha több a keménypadló?

Ebben az esetben van egy jobb választás, méghozzá a Dyson V8 Absolute, hiszen míg a Motorhead változat speciális feje a vegyes használatra lett kialakítva, addig ez a típus inkább a parkettán, járólapon vagy linóleumon érzi jól magát, puhább és specializált fejkialakításának hála pedig előnyösebb a nagyobb méretű szemcsék összegyűjtésében.

Kiváló ár-érték arányú rúdporszívók

Bosch BBH32101

Előnyök
 • beépített kéziporszívó
 • különböző fejek minden felület tisztításához
 • 0,7 literes portartály
 • 50 perces üzemidő
 • hajszálak felporszívózásával is könnyedén megküzd (nem gabalyodik rá a kefére)
 • stabilan megáll dokkoló nélkül is, halk
Elérhető itt
ONLINEMARKABOLTOK.HU


Nincs több kábel, nincs több hajolgatás – a Bosch BBH32101 vezeték nélküli állóporszívó egészen új színt hoz a takarításba, méghozzá kényelmes működtetés, nagy teljesítmény, higiénikus megoldások és kifejezetten hosszú üzemidő társaságában.

RobustAir System a nagy teljesítményért

A Bosch BBH32101 rúdporszívó kapcsán az egyik legfontosabb pozitívumot a RobustAir System jelenti, mely rendszer képes folyamatosan kiemelkedő teljesítményt biztosítani a termék számára a makulátlan tisztaság érdekében. A kényelem mellé így gyorsaság és alaposság társul, amit ráadásul a különféle kiegészítők csak még hatásosabbá, illetve rugalmasabbá tesznek.

A porszívó akár két teljesítményszinten is működtethető, a szilárd felületek mellett pedig nem okoz problémát számára a szőnyeg sem, rövid- és hosszúszőrű változatokat egyaránt magas hatásfokon képes tisztítani. A nagy felszínek mellett pedig ráadásul a kisebb takarítani valók sem okoznak neki problémát, a kéziporszívóból ugyanis egy mozdulattal kiemelhető a morzsaporszívó, ami bárhol, akár még az autóban is megállja a helyét.

Mosható szűrővel, teljes tisztíthatósággal

A legtöbb állóporszívóval ellentétben a Bosch BBH32101 kifejezetten higiénikus megoldásokkal kecsegtet a felhasználók számára. Ennek az oka több tőről fakad, így példának okáért az eszköz mosható szűrővel rendelkezik, a portartály kiürítése is nagyon egyszerű, de a szívófejben elhelyezkedő kefehenger is egyszerűen eltávolítható, illetve tisztítható.

A termék kapcsán kiemelendő az úgynevezett parkolóállás funkció, aminek részeként gyakorlatilag bárhol leállítható – akár a szoba közepén is megáll magától –, ez pedig nemcsak a takarítást teszi egyszerűbbé, hanem az általános tárolását is.

Hosszú üzemidő, sokoldalú kialakítás

Ráadásként az üzemidő miatt sem kell aggódnunk a Bosch BBH32101 rúdporszívó kapcsán. Bár töltése 4-5 óráig is elhúzódhat, azonban cserébe extra hosszú üzemidő vár ránk, hiszen egyhuzamban akár 50 percig képes működni az eszköz, ami teljesen elegendő egy többszobás lakás esetén is a teljes padló felporszívózásához. További előny, hogy a porszívó bármelyik konnektorról feltölthető, nem igényel speciális csatlakozófelületet.

A termék mindemellett sokoldalú kialakítást kapott, többféle kiegészítővel rendelkezik annak érdekében, hogy a lakás minden pontján megállja a helyét, ezáltal a bútorok alatt, a radiátorrések között, de még az autóban sem okoz csalódást a teljesítménye – hála a flexibilis szívófejnek. Ezen felül jár hozzá kárpittisztító feltét, hogy a bútorok és az autók puha felületeit is mindig tisztán tarthassuk vele.

Bosch BCH3P210

Előnyök
 • különböző fejek minden felület tisztításához
 • 50 perces üzemidő
 • beépített kéziporszívó
 • AllFloor Brush (egy kefe az összes padlótípus könnyű takarításához)
 • 0,7 literes tartálykapacitás
 • jelzés merüléskor
 • erősebb fokozaton is 20 perces üzemidő
Elérhető itt
PEPITA.HU
ONLINEMARKABOLTOK.HU


A Bosch BCH3P210 rúdporszívó a BBH32101 alaposan továbbfejlesztett, nagyobb tudással büszkélkedő modellje, mely az alaptulajdonságok tekintetében rengeteg hasonlóságot vonultat fel, hiszen ugyanúgy minden téren kimagasló teljesítménnyel, sokoldalú felhasználhatósággal és kivehető morzsaporszívóval rendelkezik.

Rengeteg beépített tartozék a sokoldalú használathoz

A legtöbb rúdporszívó esetén komoly nehézséget okoz a tartozékok állandó felkutatása, azonban a Bosch BCH3P210 esetében ez nem jelenthet akadályt, hiszen mindent beépítettek az eszközbe. Ennek köszönhetően a teleszkópos résszívó mindenhová elér, még a plafont is le tudjuk portalanítani vele, a bútorkefe és a kárpitfej pedig akár az érzékenyebb tárgyak vagy a járművek tisztításánál jelenthet nagy segítséget.

Ezzel a vezeték nélküli állóporszívóval tehát garantáltan a lakás minden apró zegzugát ki tudjuk majd takarítani, de nem okoz neki gondot a keménypadló mellett a szőnyeg sem a nagy szívóerő miatt. Sőt, ahová nem férne el az ergonomikus kialakítású porszívó, csak egyszerűen vegyük ki belőle a morzsaporszívót, amivel a kisebb felületeket vagy akár autónkat is kitakaríthatjuk.

Kiegyensúlyozott teljesítmény Az AllFloor Brush forgókefe által

Amennyiben az erős szívómotor nem lenne elegendő, a Bosch BCH3P210 állóporszívó szabadalmaztatott technológiákkal tud kiegyensúlyozott és egyben kimagasló teljesítményt nyújtani szinte bármilyen felület esetén. Az AllFloor Brush forgókefe például bármilyen padlótípushoz ideális kialakítást kapott, miközben 3500 fordulatot tesz meg percenként, így mindig a legjobb eredményt nyújtja.

A RobustAir System ráadásul garantálja, hogy az eszköz szívóereje még akkor sem csökken, ha a portartály majdnem megtelt, a technológia ugyanis folyamatosan optimalizálja a légáramlást és biztosítja az állandó nagy teljesítményt, miközben nemcsak a tartályt, hanem a szűrőt egyaránt ritkábban kell tisztítani.

Akár 50 perc üzemidő

Néha azért természetesen ki kell tisztítani a készüléket, de mosható szűrőjének és egyszerűen kiszerelhető forgófejének köszönhetően ez nemcsak gyors, hanem kifejezetten higiénikus megoldás is lesz egyben. Mindezt ráadásul kiváló üzemidővel garantálja a Bosch BCH3P210 rúdporszívó, hiszen egyetlen töltéssel – ami nagyjából 4-5 óráig tart – az eszköz akár 50 perc folyamatos takarításra alkalmas.

A töltéshez nincs külön dokkoló, bármelyik konnektorról egyszerűen megtölthetjük energiával a Lítium-ion akkumulátort, miközben a parkolóállás funkciónak hála oda tesszük a porszívót, ahová csak akarjuk, speciális, kiegyensúlyozott megoldásának köszönhetően képes önállóan megállni – akár a szoba közepén is.

Pénztárcabarát választás

Bosch BBHF214G

Előnyök
 • beépített kézi porszívó
 • könnyű (2,4 kg)
 • EasyClean rendszer (kefe könnyű eltávolítása és tisztítása)
 • egyszerű használat
 • kiemelkedő szívóerő
 • egyszerű szétszedni és összerakni, könnyű irányítani
Elérhető itt
ONLINEMARKABOLTOK.HU
ROBOTWORLD.HU


Elérhető árú rúdporszívót keresünk, mely kábelek, ezáltal kompromisszumok nélkül kínál nekünk nagy teljesítményt? Ebben az esetben a Bosch BBHF214G garantáltan jó választásnak bizonyul, hiszen kisebb lakások esetén kiválóan megállja majd a helyét, ha rendszeresen takarítanánk vele.

Egyszerű kezelés, nagy takarítási teljesítmény

A 0,4 literes portartállyal felszerelt Bosch BBHF214G vezeték nélküli állóporszívó nagy előnye, hogy rendkívül egyszerű kezelést biztosít. Alig két és fél kilogrammos súlya és ergonomikus kialakítása hajoldozás és egyéb kellemetlenségek nélkül ér el gyakorlatilag bárhová, miközben speciális elektromos keféje bármilyen padlófelület tisztításra alkalmas.

Bár a hosszabb szőrű szőnyegek esetén nem ajánlott, normál szőnyegen, járólapon vagy parkettán azonban kifejezetten jól használható, a két teljesítményfokozat közül pedig garantáltan mindig megtaláljuk majd az aktuális helyzethez legalkalmasabb alternatívát, hogy ne kelljen feleslegesen terhelnünk az akkumulátort, ha nem muszáj.

Kivehető morzsaporszívó, egyszerű tisztíthatóság

Mint a legtöbb vezeték nélküli állóporszívónak, úgy a Bosch BBHF214G-nek is nagy előnye, hogy rúdporszívóként és morzsaporszívóként egyaránt alkalmazható. Utóbbihoz csak ki kell pattintani a helyéről a motorral együtt a kis tartályt, és azonnal vihetjük az autóba vagy olyan helyekre, ahol a nagy eszközzel teljes egészében nem férnénk el, esetleg bajos lenne az emelgetése.

Nagyon fontos szempont továbbá az ilyen típusú porszívóknál a tisztíthatóság, amire a Bosch szerencsére nagy figyelmet szentelt. Ennek megfelelően egyszerűen eltávolítható és üríthető a portartály, szabadon mosható a szűrő, a szabadalmaztatott EasyClean rendszernek köszönhetően pedig a kefe is könnyen kiemelhető és eltávolíthatók róla a lerakódások, a hajszálak, a szőrszálak és így tovább.

Akár 35 perc üzemidő, egyszerű tárolhatóság

Az eszköz egy 14,4V-os akkumulátorral rendelkezik, mely árkategóriájához mérten kifejezetten nagy üzemidőt kínál a Bosch BBHF214G vezeték nélküli állóporszívónak, hiszen egyetlen töltéssel akár 35 percig tud működni egyhuzamban, ami akár az egész lakás gyors felporszívózására elegendő lehet. Ha pedig lemerült, 4-5 óra alatt könnyedén feltölthető.

A termék kialakításánál ráadásul nemcsak arra figyeltek a Bosch mérnökei, hogy ergonomikus és rendkívül könnyű legyen a végeredmény, hanem arra is, hogy a tárolhatóság tekintetében se szenvedjen csorbát. Ennek megfelelően nem kell hozzá tartót szerelni a falra, képes magától is megállni egy helyben – akár a szoba közepén –, ami nemcsak a használat terén hasznos funkció, hanem a tárolás tekintetében egyaránt nagy előnyt jelent.

Már nem kapható

Rowenta RH9490WO AIR Force Flex Aqua Animal and Car Care

Előnyök
 • rugalmas cső (lehetővé teszi a bútorok alá történő bejutást is)
 • feltörlés funkció
 • különböző fejek minden felület tisztításához
 • állati szőr felszívására is alkalmas
 • autótakarításhoz is alkalmas
Elérhető itt
ALZA.HU


A Rowenta RH9490WO egy kompromisszummentes állóporszívó, mely vezeték nélküli kialakítással, rengeteg lehetőséggel, kimagasló teljesítménnyel, mindemellett pedig egy különleges kettő az egyben funkcióval rendelkezik, aminek részeként egyszerre intézhetjük el vele a porszívózást és a felmosást.

Feltörlés és porszívózás egyszerre, akár 100W szívóteljesítménnyel

Minden kétséget kizáróan a Rowenta RH9490WO az egyik legsokoldalúbb rúdporszívó a piacon, hiszen a képes arra, hogy az Aqua szívófej használatával egyszerre szívja a port és feltörölje a padlót. Ez a kettősség olyan makulátlan tisztaságot képes maga mögött hagyni, hogy arra korábban még garantáltan nem volt példa a lakásban, mindezt ráadásul kellemetlen foltok és nehézségek nélkül.

A gyártó gondoskodott róla, hogy a továbbfejlesztett kefe nélküli szívómotorral akár kétszer akkora teljesítményre legyen képes a porszívó, mint közvetlen elődje – a Rowenta Air Force 360 –, miközben a 100W-os szívóteljesítménnyel gyakorlatilag bármilyen felületen, akár még hosszúszálú szőnyegen is tökéletesen megállja a helyét.

Rugalmas kialakítás a makulátlan tisztaságért

A nagy szívóteljesítmény mellett a Rowenta RH9490WO mellett szól még a hajlékony kialakítás is, aminek köszönhetően hajoldozás és egyéb nehézségek nélkül tudjuk kitakarítani a szekrény vagy az ágy alatti részeket. Ezzel gyakorlatilag a lakás minden pontját megtisztíthatjuk vele, azaz nemcsak a padlót tudjuk felmosni, illetve felporszívózni a segítségével, hanem gyakorlatilag bármit, akár még a plafont is, ha elérjük.

Tulajdonságait ráadásul kimagasló kényelmet nyújtó funkciók teszik igazán teljessé, így a porzsák nélküli megoldás, az ergonomikus fogantyú, a könnyed szerkezet vagy a falra szerelhető, tárolóként és töltőként is funkcionáló dokkoló például mind a kényelmet és a minőségi takarítást garantálják.

Gyorstöltéssel, csendes működéssel és rengeteg tartozékkal

A 21,9V-os lítium-ionos akkumulátornak köszönhetően a Rowenta RH9490WO vezeték nélküli állóporszívó segítségével akár 35 percig is takaríthatunk megszakítás nélkül, a gyorstöltőnek hála pedig elegendő 3 óra a dokkolón ahhoz, hogy folytathassuk a folyamatot. Az előnyök között tarthatjuk számon továbbá a csendességet, hiszen a termék a Rowenta Air Force 360-hoz viszonyítva kétszer halkabban üzemel úgy, hogy közben nem kíván kompromisszumokat tőlünk.

A rugalmas kialakítás mellett a készülékhez nagyon sok tartozék is elérhető, aminek az autó- és kisállattulajdonosok örülhetnek majd a leginkább. Van külön miniatűr kefe a mélytisztításához – kifejezetten állatszőr mellé –, de van külön kefe a bútorok és autók kárpitjainak kitisztításához, így a kompromisszummentesség minden esetben garantált lesz.

Electrolux EER73 BP

Előnyök
 • beépített kéziporszívó
 • könnyű, könnyen kezelhető
 • esztétikus megjelenés
 • stabilan megáll a dokkoló nélkül
 • tökéletesen követi a mozgásunkat
 • egyszerű a tartály ürítése
Elérhető itt
ALZA.HU


Az Electrolux EER73 BP az egyik legjobb ár-érték arányt képviselő rúdporszívó, mely rendkívül sokoldalú megoldásainak, valamint kivehető morzsaporszívójának köszönhetően megannyi extra lehetőséget és nagy teljesítményt kínál, méghozzá a gyártótól megszokott látványos termékdizájn társaságában.

Akár 30 perc üzemidő, LED fényekkel ellátott szívófej

A kategóriájához mérten kifejezetten jónak nevezhető teljesítmény mellett a Lithoum TurboPower akkumulátor biztosítja az Electrolux EER73 BP számára a hosszú üzemidőt, hiszen dacára a 14,4V feszültségnek és a nikkel-kadmium technológiának, az eszköz egyetlen töltéssel akár 30 perc folyamatos működésre is képes, ami elegendő lehet egy kisebb lakás teljes kitakarítására.

A tartozék dokkolónak köszönhetően az eszközt mindössze 4 óra alatt megtölthetjük a használatához szükséges energiával, miközben a takarítás hatékonyságát nemcsak a nagy teljesítményt kínáló elektromotor, hanem a speciális szívófej is tovább növeli, a DustSpotter LED-fények ugyanis segítenek felkutatni a padló, illetve a szőnyeg koszosabb részeit.

Ha rúdporszívót és morzsaporszívót vennénk egyszerre

Nem elhanyagolhatatlan előnye az Electrolux EER73 BP vezeték nélküli állóporszívónak, hogy a termék kettő az egyben funkciós, hiszen részben rúdporszívó, részben morzsaporszívó, ha leválasztjuk róla a külön is üzemeltethető portartályt. Ennek köszönhetően a termék gyakorlatilag bárhol felhasználható, és nemcsak a lakásban, hanem akár az autóban is segít megtisztítani a kárpitot.

A kettős tulajdonságok mellett az Electrolux porszívója ráadásul rendkívül könnyedén használható, 180 fokos mozgástartományának és ergonomikus kialakításának köszönhetően nagyon egyszerűen manőverezhetünk vele a lakásban. Egyszerűen mozgatható a sarkokban, a nagyobb méretű hátsó kerekeknek hála pedig könnyed haladás és fordulás is vár ránk a használat során.

Nagy portartály, ügyes kiegészítők

A félórás üzemidő ellenére az Electrolux EER73 BP kifejezetten nagy portartállyal rendelkezik, akár félliternyi koszt is képes tárolni a porzsák nélküli megoldás révén. Ezt még akkor sem képes megtölteni a porszívó, ha feltűnően piszkos a lakás, illetve bevetettünk mellé minden kiegészítőt.

A rúdporszívóhoz ugyanis több különféle kelléket is találhatunk, melyek alkalmazása nem befolyásolja a 79 dB-es átlagos zajszintet. A réstisztító által például könnyedén kitakaríthatjuk a nehezen hozzáférhető helyeket, a körkefés szívófejnek hála pedig makulátlan tisztaságot garantál az eszköz nemcsak a padlónak, hanem a szőnyegeknek is.

Electrolux Ergorapido 2in1 EERC70EB

Előnyök
 • beépített kézi porszívó
 • tökéletesen követi mozgásunkat
 • stabilan megáll önállóan
 • könnyű (2,3 kg)
 • egyszerű használat
 • állati szőrrel is elbír
 • egyszerű használni

Amennyiben egy igazán pénztárcabarát, elérhető árú, de mégis kielégítő teljesítményű vezeték nélküli állóporszívót keresünk, az Electrolux Ergorapido 2in1 EERC70EB az egyik legjobb választás lesz, mely rendkívül hatékony az állatszőr ellen, sőt kivehető morzsaporszívóval büszkélkedhet.

Hatékony akkumulátor, egyszerű töltés

Az Electrolux Ergorapido 2in1 EERC70EB egy TurboPower lítium akkumulátort kapott a gyártótól, ami kifejezetten nagy hatékonysággal rendelkezik, így ár-érték arányban abszolút kielégítő teljesítményt kínál. Lassú tempó mellett, kemény padlón, BRC nélkül például akár 21 percnyi folyamatos használat is elérhető vele, de maximális sebességnél is kihozhatunk belőle 12 percet.

Az akkumulátor állapotáról az Electrolux-tól megszokott visszajelző lámpa ad folyamatos jelentést, így ha az eszköz merülőben van, akkor nincs más teendőnk, csak visszatenni falra szerelhető tartókonzoljára, ahol nagyjából 4 óra leforgása alatt képes teljesen feltölteni.

Könnyű mozgatás, az állatszőrrel is elboldoguló szívótechnológia

Nagy előnye az Electrolux Ergorapido 2in1 EERC70EB állóporszívónak, hogy dacára az alacsonyabb árkategóriának, a gyártó itt is alkalmazta már a 180 fokos EasySteer technológiát, aminek a lényege, hogy gyakorlatilag jobbra és balra is képes 90 fokban elfordulni a feje, így rendkívül egyszerűen takaríthatunk vele szinte bármilyen padlótípuson és bármilyen akadályok esetén.

A 0,5 literes tartálya garantáltan elegendő lesz még a legnagyobb kosz és por esetén is egy töltési ciklusban, miközben az optimalizált szívófej a hajjal és az állatszőrrel egyaránt kiválóan megbirkózik. Ennek megfelelően garantáltan teljes tisztaságot érhetünk el vele a lakás bármelyik helyiségében, bár inkább kemény padlón és rövidszőrű szőnyegen ajánlott a használata.

Kivehető morzsaporszívóval, hasznos kiegészítőkkel

Dacára az elérhető árkategóriának, az Electrolux Ergorapido 2in1 EERC70EB vezeték nélküli állóporszívó is rendelkezik azzal a közkedvelt kettő az egyben funkcióval, miszerint nemcsak rúd-, hanem morzsaporszívóként egyaránt alkalmazható. Ehhez elegendő csak kipattintani a kis szerkezetet a tartályrészből, és máris egy kézzel alkalmazhatjuk a bútorok vagy az autó takarítására.

Mindezeken felül a termék természetesen rengeteg hasznos kiegészítővel is rendelkezik. A dupla szűrési technológia és a turbókefe mellett találhatunk hozzá például részszívófejet, hogy a nehezen megközelíthető helyeken is alkalmazhassuk, de portalanító ecset egyaránt lesz a csomagban, amivel az eszköz tisztántartását végezhetjük el könnyedén.

ETA Monteo 0449 90000

Előnyök
 • beépített kézi porszívó
 • összecsukható fogantyú (könnyebb tárolás)
 • könnyen mozgatható
 • Ciklonos szűrő rendszer
 • modern megjelenés
 • HEPA szűrő
 • rés szívófej (szűk és nehezen elérhető helyekhez)
Elérhető itt
ALZA.HU


Az ETA Monteo 0449 90000 vezeték nélküli rúdporszívó nemcsak modern megjelenésével, de rendkívül kedvező ár-érték arányával, illetve természetesen kiváló teljesítményével is nagyon gyorsan belopja magát a leendő tulajdonosok szívébe, így ha nem akarunk sokat költeni, mindenképpen érdemes számolni vele.

Nagy teljesítmény minden padlótípusnál

A 95W-os teljesítményének köszönhetően az ETA Monteo 0449 90000 állóporszívó számára nincs akadály. Kiválóan alkalmazható rövidebb szőrű szőnyegen és gyakorlatilag bármilyen keménypadlón a linóleumtól kezdve, a járólapon át a fáig bezárólag. Erős motorja mellett speciális forgófeje tovább növeli a hatékonyságát, melyet speciális elektromos rendszer óv az eltömődéstől és a túlterheléstől egyaránt.

Tulajdonságait természetesen a különféle kiegészítők teszik igazán teljessé! A részszívófejnek hála szinte bármilyen szűk helyre, a bútorok vagy a radiátor mögé is odaférhetünk vele, a finom sörtéjű kefének hála pedig az érzékeny felületekben sem teszünk kárt, éppen ezért akár a bútorokat is leporszívózhatjuk a segítségével. Hatékonyságához ráadásul alacsony, alig 3 kilogrammos tömeg társul.

Akár 20 perces üzemidő egyetlen töltéssel

Bár a prémium kategóriához mérten természetesen akad némi kompromisszum az ETA Moneto vezeték nélküli állóporszívó üzemideje kapcsán, de a 14,4 V-os NiMH akkumulátor egyetlen feltöltéssel így is akár 20 perc üzemidőt képes biztosítani a tulajdonosok számára, ami bőven elegendő egy-két helyiség teljes feltakarításához.

Amennyiben pedig a készülék lemerült, nincs más dolgunk, mint ráhelyezni a töltőállomásra – ami egyben tartóként is funkcionál –, majd 4-5 óra elteltével ismét feltöltött akkumulátorral folytathatjuk a takarítást. Óriási segítség, hogy a készülék akkumulátoráról és töltöttségéről minden esetben jelzőfény ad átfogó tájékoztatást.

Szabályozható szívóerő, kivehető morzsaporszívó

Mivel kettő az egyben funkcióval rendelkezik, ezért a drágább terméktípusokhoz hasonlóan az ETA Moneto rúdporszívó is rendelkezik egy kiemelhető morzsaporszívóval, aminek köszönhetően egyszerűen magunkkal vihetjük bárhová, illetve használhatjuk olyan helyeken, ahol teljes nagyságában nem férne el.

A teljesítmény ilyenkor sem változik, mint ahogyan a 0,55 literes portartály is teljes egészében a rendelkezésünkre áll majd. Az eszköz ezen felül két fokozatban állítható szívóerőt kínál a mindig optimális teljesítmény- és akkumulátorhasználat miatt, miközben a ciklon szűrőrendszer és a prémium HEPA szűrő sem maradt ki belőle, amit az allergiások különösen nagy előnynek tarthatnak.

A vezeték nélküli állóporszívó

Mivel sokan talán csak reklámokban vagy a boltokban láttak rúdporszívót, ezért rendkívül fontos, hogy elsőként áttekintsük a hozzá kapcsolódó legáltalánosabb jellemzőket a pozitívumok és a negatívumok oldaláról.

A vezeték nélkül rúdporszívók általános előnyei

 • Vezeték nélküli kialakításuknak köszönhetően nem kell zsinórokkal bajlódnunk a használat során, olyan helyeken is alkalmazhatjuk, ahol nincs áramellátás.
 • Rendkívül egyszerű termékdizájn, mely gyakorlatilag csak egy szívófejből, egy csőből és egy hosszúkás, a tartályt, a motort és az akkumulátort tartalmazó testből áll.
 • Ergonomikus kialakításuknak köszönhetően kevés helyet foglalnak, de elférnek az ágy alatt, a sarokban vagy a keskenyebb résekben is, tehát kisebb lakásban különösen jó választásnak bizonyulnak.
 • Nemcsak ergonomikus formavilággal rendelkeznek, de súlyuk is könnyed, ezáltal sokkal egyszerűbb takarítani a segítségükkel.
 • Léteznek olyan vezeték nélküli állóporszívók, melyekre mop fej szerelhető, így nedves feltörlésre, általános felmosásra is használhatjuk őket.

A vezeték nélküli rúdporszívók általános hátrányai

 • Noha a vezeték nélküli kialakítást az előnyök között is megemlítettük, valójában azonban ezt a hátrányok kapcsán egyaránt fontos feltüntetni, hiszen az akkumulátorok kapacitásával bizonyos modelleknél akad probléma, jelenleg például túl gyakran kell tölteni őket, túl rövid az üzemidejük és így tovább.
 • Mivel kisebb, ergonomikusabb kialakítással rendelkeznek, ezért a rúdporszívók portartálya sem túl nagy, ami azt eredményezi, hogy gyakrabban kell őket üríteni.
 • Az akkumulátoros meghajtás miatt a rúdporszívók csak akkora teljesítményt tudnak leadni, ami padlók és rövidszőrű szőnyegek esetén ideális, de hosszabb szőrű szőnyegeknél már nem a legelőnyösebb az alkalmazásuk.

Állóporszívó vs. hagyományos porszívó

Mivel a legtöbben hagyományos porszívóról váltanak állóporszívóra, ezért nyilvánvalóan fontos kérdés, hogy melyek a két terméktípus közti legnagyobb különbségek? Lássuk a legfontosabbakat:

Egyszerűbb használat

Egy állóporszívót sokkal egyszerűbb használni, nem kell hozzá lehajolni, nem kell a nehéz gépet magunk után húzni és kábeleket igazgatni a munka során.

Akkumulátoros megoldás

Az akkumulátoros kialakításból kifolyólag egy állóporszívónak a munka során nincs szüksége közvetlen áramforrásra, ugyanakkor teljesítményfüggő, hogy milyen gyakran kell tölteni őket.

A portartály mérete

A rúdporszívók tartálya jellemzően sokkal kisebb, mint a hagyományos típusoké, így értelemszerűen gyakrabban kell üríteni az ilyen eszközöket, szemben a hagyományos porszívókkal, melyek akár több literes megoldást is kaphatnak.

A szívóerő határai

A szívóerő tekintetében a hagyományos porszívók minden felületen alkalmazhatók, azonban a vezeték nélküli állóporszívó csak a rövidszálú szőnyegek vagy a szilárd padlóburkolatok esetén lesz hatékonyan használható.

Könnyebb szállíthatóság

Mivel könnyebb a súlyuk, az állóporszívókat egyszerűbb szállítani, ami főleg az emeletes vagy nagyobb alapterületű otthonokban különösen fontos előny a hagyományos porszívókhoz viszonyítva.

Egyszerűbb tárolás

A kisebb lakásban élők egyszerűbben tárolják majd az állóporszívót, mint a nagy helyigényű hagyományos típusokat.

Vásárlói útmutató

A rúdporszívók zajszintje

Alapvető szempont porszívóvásárlás előtt a zajszint kérdése, hiszen nyilvánvalóan senki sem szereti a túl hangos eszközöket. Mivel a vezeték nélküli állóporszívók kivétel nélkül akkumulátoros kialakítással rendelkeznek, ezért általánosságban elmondható róluk, hogy halkabbak, mint a hagyományos típusok, még ha ez gyakran a teljesítményük tekintetében csapódik le negatívumként.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden egyes rúdporszívó ugyanolyan zajszinten üzemel, vannak köztük halkabb és hangosabb modellek egyaránt, a nagyobb szívóerőt kínáló termékek például akár a 80 dB-t is elérhetik ezen a téren. Amennyiben halk modellt keresünk, érdemes azok közül válogatnunk, melyek 65-70 dB zajszinten üzemelnek, ez ugyanis elfogadhatónak nevezhető.

Otthonunk padlózata a rúdporszívó kiválasztásának tükrében

Hogy milyen vezeték nélküli állóporszívót vásároljunk magunknak, azt alapvetően befolyásolja, hogy milyen padlózattal rendelkezik az ingatlan, ahol használni szeretnénk. A legtöbb terméknél feltüntetik, hogy minden burkolat esetén megállja a helyét, ami valahol igaz is, de a legtöbbször nem fedi a teljes valóságot, hiszen azt nem árt tudni, hogy ezek az eszközök inkább a keményburkolaton nyújtják a legmagasabb hatásfokot.

Az állóporszívók emiatt például járólapon, linóleumon vagy parkettán tudják kifejteni a legjobb hatásukat, de többségüknek a normál szőnyeg tisztítása sem okoz gondot. Amennyiben azonban nagyon sok hosszúszőrű szőnyeg van otthon, érdemes a kiemelkedő szívóerővel és teljesítménnyel rendelkező típusok közül válogatni, hiszen ezeket a felületeket csak ezek tudják megfelelően tisztán tartani.

Nedves felmosás az állóporszívóval

Akárcsak a robotporszívók között, ma már a rúdporszívók kapcsán is egyre gyakrabban találkozni olyan típusokkal, melyek képesek a nedves felmosásra. Nem árt kiemelni azonban, hogy ezen a téren még rendkívül gyerekcipőben jár a technológia, így hiába hangzik jól, hogy egy takarítással, illetve egy eszközzel nemcsak a port szedhetjük fel a padlóról, hanem fel is moshatunk, valójában azonban ez közel sem ennyire egyszerű.

A nedves felmosás ugyanis még a prémium kategóriás rúdporszívók esetében sem egy hangoztatott, illetve jól működő megoldás, a közelébe sem ér a hagyományos felmosásnak, így inkább valóban csak egyfajta nedves feltörlő jellege van, aminek a takarítás hatékonysága szempontjából egyelőre nincs nagy szerepe. Természetesen a későbbi fejlesztések során ez biztosan megváltozik majd!

Az állóporszívó súlya

Már kialakításuk alapján nyilvánvalóvá válhat sokak számára, hogy a rúdporszívók sokkal könnyebb szerkezetek, mint a hagyományos porszívók, így lényegesen egyszerűbb velük takarítani, sokkal több lehetőség vár ránk az irányíthatóság terén.

Ha fontos számunkra, hogy ne kelljen nagyot emelni vagy egy nehéz háztartási gépet tologatni, mert gyerekek vagy idősek is használhatják, akkor a legtöbb rúdporszívó jó választás lesz, hiszen többségük 3-4 kilogramm, amit bárki képes fél kézzel is könnyedén felemelni.

A súly kérdése különösen a többszintes házak esetében nagyon lényeges, mert egyáltalán nem mindegy, hogy egy 10 kilogrammos porszívót kell felvinnünk az emeltre, vagy egy pehelykönnyű rúdporszívót. Apró kényelmi szempont, de sokak számára fontos lehet a választáskor!

Az üzemidő és az akkumulátor kérdése a rúdporszívóknál

Mivel a vezeték nélküli állóporszívók kizárólag akkumulátorról üzemeltethetők, ezért nyilván fontos kérdés, hogy mekkora üzemidővel rendelkező modellt vásároljunk, illetve azt miként lehet tölteni, egyáltalán mennyi ideig tart a folyamat.

Összességében elmondható, hogy a belépő kategóriás porszívók esetében a 20-30 perces üzemidő teljesen általánosnak számít, ha ennél többet, 100-120 perces üzemidőt keresnénk, akkor már a drágább típusok között kell keresgélnünk, de egyre több gyártó mutat fejlődést ezen a téren, szóval a jövőben nagy változások vannak kilátásban.

Ezen felül fontos kérdés még, hogy az akkumulátor milyen gyorsan tölt fel? Itt is jellemző, hogy a belépő szinten 4-5 órára is szükség van ezen a téren, de magasabb kategória esetén már 2-3 óra alatt teljesen feltölthető a készülék akkumulátora, ami a legtöbb modellnél egy tartóként is funkcionáló dokkolóval valósul meg.

Teljesítményfokozatok a rúdporszívók esetén

A teljesítmény szintén nagyon fontos kérdéskör a vezeték nélküli állóporszívóknál, és ezen a ponton már nem lehet mindig elkülöníteni egymástól a belépő- vagy a prémium kategóriát. Bár utóbbi szinten nyilván erősebb, változatosabb modelleket találunk, azonban termékenként eltér, hogy van több fokozat, vagy csak ki- és bekapcsolni lehet az adott típust, tehát az kizárólag maximális teljesítmény mellett üzemelhet.

A jobb rúdporszívóknál általában legalább két fokozat található – bizonyos modelleknél ennél is több –, aminek köszönhetően szabályozható a motor teljesítménye, hiszen egyszerű portalanításnál felesleges maximális fordulatszámon használni az eszközt, ami nemcsak az élettartam tekintetében fontos, hanem az üzemidőt egyaránt pozitívabban befolyásolja.

A morzsaporszívóval kombinált állóporszívók

Ma már nemcsak a prémium kategóriában, hanem a belépő szinten is teljesen általános jelenség, hogy kettő az egyben modellt kapunk a pénzünkért cserébe, vagyis az állóporszívó egyben morzsaporszívó is. A kis kiegészítőt ilyenkor jellemzően nekünk kell kipattintani a készülékházból egy egyszerű mozdulattal.

Ezek a típusok rendkívül előnyösek, hiszen nem elég, hogy egyszerre két terméket kapunk a pénzünkért cserébe, de mindemellett az ilyen morzsaporszívók jóval erősebbek, mint az önmagukban kapható modellek, miközben nagyon sok esetben hasznát vehetjük – példának okáért autótakarításkor vagy a gyerekszobában.

A vezeték nélküli állóporszívók tárolásáról

Eleve minden rúdporszívót úgy alakítottak ki, hogy keskeny tervezésüknek köszönhetően szinte bárhol elférjenek, azonban a gyártók a legtöbb modell esetében gondoskodnak a könnyed tárolhatósáról. Ezen a téren három megoldást különíthetünk el egymástól:

Vannak az egyszerű modellek, melyek sem tartóval nem rendelkeznek, sem önmagukban nem állnak meg, de a sarokba támasztva vagy a szekrény tetején így is könnyen tárolhatók.
Léteznek olyan típusok, melyekhez falra szerelhető dokkoló jár. Ezek jellemzően nemcsak a töltést, hanem a tárolást is megkönnyítik, hiszen a kamrában, a falon lógva biztosan senkit sem zavar majd az eszköz.
Bizonyos gyártók olyan megoldást találtak ki a robotporszívók számára, hogy az eszközök képesek magukat megtámasztva, gyakorlatilag önmaguktól megállni, így akár takarítás közben is letehetők a szoba kellős közepére, de az ilyen modellek egyszerűbben elhelyezhetők szinte bárhol a lakásban, ahol van számukra néhány négyzetcentiméternyi hely.

A rúdporszívók szűrőrendszere

A szűrők tekintetében az állóporszívók kapcsán egylőre nem történtek még forradalmi újdonságok. Néhány gyártó kínálatában elérhetünk többszűrős modelleket, azonban a HEPA szűrő meglétét minden esetben ellenőrizzük, anélkül ma már nem szabad porszívót vásárolni.

Ennek az oka, hogy ezek a filterek képesek megkötni a 0,3 mikron méretű részecskéket is, aminek köszönhetően akár a pollenek vagy az asztmásokat bántó porszemek begyűjtése, illetve benntartása sem okoz problémát a porszívó számára. Az ilyen megoldás alkalmazásával lehet igazán nagy tisztaságot teremteni a lakás falai között.

Érdemes alaposan körülnézni ugyanakkor a piacon, hiszen léteznek már mosható szűrővel ellátott típusok, melyekkel jellemzően könnyebb hosszú távon is megfelelő tisztaságot generálni a lakásban mind a padló, mind a levegőminőség terén.

Az állóporszívók karbantartása

Különösebben nagy karbantartást a vezeték nélküli rúdporszívók nem igényelnek, ezen a téren alig különböznek hagyományos társaiktól. A portartály ürítése nyilván alapvető szükséglet, mivel kisebb a gyűjtőtégely, ezért erre rendszerint gyakrabban szükség is van, mint egy normál porszívónál, de ezen felül csak a kefékre és a szűrőkre kell odafigyelni.

A fejben található kefék ugyanis gyűjtik a hajat és a szöszöket, melyeket fontos rendszeresen eltávolítani, noha ezen a téren akadnak olyan modellek, illetve technológiák, melyek alaposan meg tudják könnyíteni a dolgunkat. Ezen felül a szűrőket érdemes 2-3 havonta kicserélni rendszeres használat esetén, a mosható típusokat pedig legalább havi egyszer átöblíteni vízzel.

Gyakran ismételt kérdések

Van-e olyan hatékony egy rúdporszívó, mint egy hagyományos típus?

Ez minden esetben annak a függvénye, hogy milyen modelleket hasonlítunk össze egymással. A prémium kategóriában ma már elérhetők olyan nagy teljesítményű rúdporszívók, melyek a szívóerő tekintetében ugyanolyan jó hatásfokkal rendelkeznek. A belépő szintű állóporszívók esetén természetesen ez az összehasonlítás nem állja meg a helyét, ezeket a termékeket inkább rövidszőrű szőnyegek és keménypadlók takarítására ajánlják, méghozzá kisebb kosz esetén.

Nagytakarításra is alkalmas egy vezeték nélküli állóporszívó?

Ez attól függ, hogy milyen típust választottunk magunknak. A legtöbb ilyen akkumulátoros porszívó csak arra jó, hogy két nagyobb takarítás között általánosságban portalanítsuk vele a lakást, tisztítsuk a padlót, ha viszont igazi mélyporszívózást akarunk, akkor ahhoz elengedhetetlen lesz valamilyen erősebb – ebből kifolyólag drágább – modellt választani, illetve a hagyományos porszívónál maradni.

A kérdésre konkrétan válaszolva azonban igen, határozottan léteznek olyan állóporszívók, melyek minden téren alkalmasak nagytakarításra is, azonban a legtöbb modell egyelőre nem ebből a célból készült.

Mennyi ideig lehet takarítani egy töltés után egy rúdporszívóval?

Az üzemidőt minden rúdporszívó esetében meghatározza a típusa és a felhasználási módja. A belépő szintű modellek esetén nem ritka a 20-30 perces időtartam egyetlen töltés esetén, de a drágább típusok között találunk már olyat, ami akár 50-100 percet is kibír minden egyes alkalommal, méghozzá a szívóhatás csökkenése nélkül.

Természetesen ezt az értéket jelentős mértékben meghatározza, hogy milyen felületen, milyen tempóval és milyen teljesítményfokozaton használjuk az eszközt.

Meddig kell tölteni az állóporszívókat?

Általánosságban az állóporszívók több órányi töltést igényelnek ahhoz, hogy akkumulátoruk teljes egészében készen álljon a használatra. Hogy egészen pontosan mekkora időintervallumokról van szó, azt általában terméke válogatja, de a legtöbb típusnak legalább 3-5 órára lesz szüksége ahhoz, hogy feltöltsön.

Mekkora terület kitakarítására alkalmas egy rúdporszívó?

Ez jellemzően a takarítás ütemétől, illetve a padló állapotától is függ. Ha túl koszos a padló, ha lassan porszívózunk, akkor előfordulhat, hogy csak egyetlen helyiséget tudunk megtisztítani vele töltésenként.

Nyilván a porszívó akkumulátorának teljesítménye is nagyon fontos tényező ezen a téren, hiszen egy eleve 50-60 percnyi üzemidőre alkalmas eszközzel sokkal tovább jutunk, mintha egy 15-20 percnyi takarításra elegendő terméket használnánk. Ha az egész lakásban porszívóznánk vele, akkor érdemes ebből kifolyólag a magasabb kategóriás modellek közül válogatni!

A por mellett a morzsák és a nagyobb koszdarabok felszedésére is alkalmas a rúdporszívó?

Természetesen igen, sőt a legtöbb ilyen terméket kettő az egyben kategóriába sorolják, ami azt jelenti, hogy a rúdporszívó egy kivehető morzsaporszívót is tartalmaz, mely különösen előnyösen alkalmazható nagyobb koszdarabok esetén. Ha száraz anyagról van szó, és nem nedves sárdarabokról például, az állóporszívó minden esetben jól megállja a helyét.

Érdemes felmosás funkcióval rendelkező állóporszívót vásárolni?

Cikkünk írásának időpontjában nem igazán, mert a felmosás funkció még annyira gyerekcipőben jár a rúdporszívók esetén, hogy egyfajta nedves feltörlést elvárhatunk tőle, de a hagyományos kézi felmosókkal lényegesen jobb eredményeket érhetünk el.

Természetesen folyamatosak a fejlesztések, így a jövőben ez a technológia kiforrhatja magát, egyelőre azonban még ne ezért a lehetőségért vásároljunk ilyen porszívótípust.

Hogyan kell karbantartani az állóporszívókat?

Az állóporszívók általánosságban nem igényelnek különösebben nagy karbantartást. Portartályuk könnyen kiemelhető, egyszerűen üríthető, bizonyos típusoknál ráadásul még speciális technológiát is fejlesztettek az egyes gyártók a higiénikusabb ürítéshez.

Ezen felül ugyanolyan karbantartási munkálatokra lesz szükségük az állóporszívóknak, mint a hagyományos típusoknak, tehát a fejrészben található keféből ki kell szedni a megrekedt szőrt, hajat és koszt, illetve megfelelő időközönként cserélni vagy mosható típus esetén átöblíteni a szűrőt.

Milyen gyakran kell cserélni a szűrőt egy rúdporszívóban?

Ez leginkább a használat gyakoriságának a függvénye. Általánosságban az eldobható szűrővel rendelkező rúdporszívókról elmondható, hogy 3-6 havonta mindenképpen cseréljük ki a filtert, mert ennyi idő alatt már elveszíti hatékonyságát, feltelítődik, így nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, ezáltal megfogni a polleneket és a többi apró részecskét.

Amennyiben mosható szűrő található a porszívóban, akkor havonta legalább egy alkalommal öblítsük át a használati utasításnak megfelelő módon, és mindig gondoskodjunk róla, hogy kellően kiszárítva helyezzük vissza az eszközbe.

Lehet vezetékes formában is használni egy állóporszívót?

Nem, a vezeték nélküli állóporszívókat – mint azt a nevük is mutatja – kifejezetten arra találták ki, hogy kizárólag akkumulátorról üzemeljenek, így semmilyen formában nem lehetséges őket áramforráshoz csatlakoztatva használni. Többségük eleve fali konzolról tölt, így ez fizikai akadályokba is ütközik.