Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk
vezeték nélküli állóporszívó

Vezeték nélküli álló porszívó – 2024 legjobb készülékei

Utoljára frissítve:

Tartalomjegyzék

Egyre többen állítják, hogy a hagyományos porszívók kora leáldozóban van, ami nem meglepő, hiszen egyre nagyobb piacot hódítanak meg maguknak a robotporszívók, de főként a kényelem miatt a vezeték nélküli álló porszívók is sok háztartásban bukkannak fel.

A vezeték nélküli álló porszívók ismét forradalmasíthatják a takarítást. Kényelmesebb és könnyedebb használni őket, biztosan nem gabalyodunk bele a vezetékekbe a munka során, de tisztításuk és általános használatuk is sokkal egyszerűbb.

Mivel egyre népszerűbb termékkategóriáról beszélünk, úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük, melyek jelenleg a piac legjobb vezeték nélküli álló porszívói, így az alábbiakban garantáltan mindenki megtalálja a számításait, illetve a válaszokat esetleges kérdéseire.

A legjobb vezeték nélküli porszívók (2024)

A legjobb vezeték nélküli álló porszívókat a következő forrásokból választottuk:

 • saját tesztek & tapasztalatok alapján;
 • hiteles nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával.

Pénztárcabarát kategória

Gorenje SVC216FR

A mi választásunk

Előnyök
 • halk és hatékony működés
 • 60 perces üzemidő
 • LED-világítás
 • morzsaporszívóként is ideális
 • könnyű, mégis modern kialakítás
Elérhető itt
Árukereső.hu

A hazai piacon különösen nagy népszerűségnek örvend a Gorenje SVC216FR vezeték nélküli porszívó, amit leginkább verhetetlenül alacsony ára és kielégítő teljesítménye miatt szeretnek a vásárlók.

Minden padlótípushoz ideális választás

Azon túl, hogy a Gorenje SVC216FR nagy teljesítménnyel rendelkezik, az átalakítható szívófejnek köszönhetően szőnyeg- és keménypadlón egyaránt megállja a helyét. Mindezt egyszerű használhatóság és karbantartás kíséri, ami a portartály ürítésénél is megjelenik.

Hatékonyságát nemcsak a nagy teljesítménynek köszönheti, hanem a beépített LED-izzóknak is. Segítségükkel a porszívó feltárja előttünk a nehezen látható porszemeket, így garantáltan minden sarkot, de még a bútorok alatt elhelyezkedő részeket is könnyedén feltakarítja.

Akár 60 percig is kitart egyetlen töltéssel

Amiért még sokan választják a Gorenje SVC216FR vezeték nélküli porszívót, az leginkább az üzemidő. A beépített akkumulátornak köszönhetően akár 60 percig is használható egyetlen töltéssel úgy, hogy merülésekor nem csökken a szívóerő, tehát az utolsó pillanatig maximális teljesítményt nyújt.

A gyártó úgy alakította ki porszívóját, hogy összehajtható vázával a kisebb lakásokban is elférjen. Könnyedén morzsaporszívóvá alakítható, ami magasabb szintre emeli felhasználhatóságát, így akár autótakarítás során is alkalmazható.a ciklon szűrőrendszer és a prémium HEPA szűrő sem maradt ki belőle, amit az allergiások különösen nagy előnynek tarthatnak.

Bosch BBHF214

A magyar piac nagy kedvence

Előnyök
 • olcsó
 • egy kefe minden padlótípushoz
 • könnyű tisztíthatóság
 • 35 perces üzemidő
 • morzsaporszívóként is alkalmazható
Elérhető itt
robotworld.hu
Árukereső.hu

A Bosch BBHF214 egy nagyszerű megoldás abban az esetben, ha minimális kompromisszumok mentén szeretnénk egy olcsó, de mégis megbízható márka nevével fémjelzett vezeték nélküli porszívót.

Egyszerű és szerethető

A Bosch álló porszívója egy nagyon egyszerű, ezáltal könnyen megszerethető modell lett. Ezt leginkább olyan tulajdonságainak köszönheti, mint például a könnyű kezelhetőség.

Itt nincs tucatnyi kefe a csomagban, csak egyetlen elektromos fej, ami minden padlófelületen megállja a helyét, miközben eltávolítása és takarítása sem okoz nehézségeket. Mindezt a porszívó könnyed súlya koronázza meg, a 2,4 kilogrammjával ugyanis egyszerűen manőverezhető és hordozható.

Morzsaporszívóként is megállja a helyét

Mivel 2 az 1-ben megoldásról beszélünk, a Bosch BBHF214 álló- és morzsaporszívóként egyaránt ugyanolyan hatékony megoldás. Teljesítményét két fokozatban szabályozhatjuk, mosható szűrőjének köszönhetően pedig a hosszú élettartam is biztosított.

Előnyös tulajdonságait akár 35 percen keresztül élvezhetjük töltésenként, ami a 0,4 literes portartállyal együtt éppen elegendő lehet egy kisebb lakáshoz, vagy egy-egy helyiség tisztán tartásához, esetleg az autó kitakarításához.

Rowenta RH6737WH

Kiváló választás kis lakásokba

Előnyök
 • összecsukható kialakítás
 • rúd- és kézi porszívóként is használható
 • motoros keferendszer
 • LED-fénnyel kiegészített takarítás
 • 45 perces üzemidő
Elérhető itt
homeandcook.hu
Árukereső.hu

A Rowenta RH6737WH vezeték nélküli porszívó főként a kisebb lakásokba lehet ideális választás abban az esetben, ha egy jó teljesítményű, morzsaporszívóként is használható, illetve elérhető árú megoldást keresünk.

Sokoldalú segítőtárs a háztartásban

A porszívó legtöbb előnyös tulajdonsága a kialakításában keresendő. Könnyed szerkezete miatt nem megerőltető vele a munka, összecsukható fogantyújával pedig minden helyzetben egyszerű tárolást tesz lehetővé, így még a kisebb lakásokban is nagy hasznát vehetjük.

Mivel egy 2 az 1-ben megoldásról beszélünk, a Rowenta RH6737WH nagyon sokoldalú segítőtársunkká válhat a hétköznapok során. Használhatjuk hagyományos porszívóként, de amennyiben egy morzsaporszívóra van szükségünk, akkor sem okoz csalódást.

Hatékony takarítás akár 45 percen keresztül

A nagyobb gyártókhoz hasonlóan a Rowenta is alkalmazta a LED-fényre épülő takarítórendszert a porszívónál. Ennek köszönhetően a jelentős szívóhatást még nagyobb hatékonyság kíséri, hiszen a legapróbb, szabad szemmel nem látható porszemeket is könnyedén összegyűjthetjük vele.

Miközben működés közben sem kiemelkedően hangos (maximális zajszintje alig 79 dB), nagy kapacitású akkumulátorának köszönhetően a porszívó ereje egyetlen töltéssel akár 45 percig áll a rendelkezésünkre, ami egy kisebb ház kitakarításához éppen elegendő üzemidő.

Középkategória

Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10 Plus (BHR6179EU)

A mi választásunk középkategóriában

Előnyök
 • Erőteljes szívóhatás
 • Fejlett porelválasztó rendszer
 • Felmosás funkció
 • Két cserélhető kefefej
 • Egyszerű LED-es kezelőfelület
Elérhető itt
robotworld.hu
Árukereső.hu

Egy nagy tudással rendelkező állóporszívót keresünk, ami rendelkezik felmosó funkcióval és akár 45 percig üzemel egyetlen töltéssel? Akkor mindenképpen érdemes számításba venni a Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10 Plus-t!

Nagysebességű motor és fejlett porelválasztó rendszer biztosítja hatékonyságát

A Xiaomi állóporszívója egy nagyon sokoldalú termék, azonban egyvalamiben különösen erős: a száraz takarítás minőségében. A nagysebességű szívómotorral ugyanis nem akadály neki a finom por, a haj, de még a poratkák eltávolítása sem, a 12-kúpos ciklonos porelválasztó rendszer pedig folyamatosan megtámogatja a kimagasló szívóerőt.

Mindezt beépített HEPA filterrel, kimagasló antibakteriális hatással biztosítja a porszívó, méghozzá egy nagy átmérőjű, mélytisztításra képes-, valamint egy mini elektromos kefefej társaságában. Sőt mi több, a Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10 Plus még nedves feltörlésre is alkalmazható.

Egyszerűen kezelhető és akár 45 percig bírja egyetlen töltéssel

Ennél az állóporszívónál a nagy tudás és az egyszerű kezelhetőség ötvözésére törekedtek. Így nemcsak a súlya-, a használata is nagyon könnyű lett, a minőségi LED kezelőfelület például kellően átlátható, bárki egyszerűen megtanulhatja kezelni, de még a 0,6 literes portartály ürítése is mindössze egyetlen gombnyomás.

Hogy a nagyobb lakásokban is megállja a helyét, a Xiaomi állóporszívóját egy 3000 mAh-s akkumulátorral látták el, így megfelelő beállításokkal akár 45 percig tud működni egyetlen töltéssel, ezáltal mindenki hosszasan élvezheti vele a vezetéknélküliség szabadságát.

Sencor SVC 8725GD

A kiváló ár-érték arány képviseletében

Előnyök
 • alacsony árkategória
 • 180 fokban forgatható fej
 • akár 50 perces üzemidő
 • 0,5 literes portartály
 • 3 teljesítményfokozat
Elérhető itt
Árukereső.hu

A Sencor SVC 8725GD akkor megfelelő választás, ha elérhető áron vásárolnánk egy kielégítő teljesítményű vezeték nélküli porszívót, ami több szempontból is képes felvenni a kesztyűt a drágább modellekkel szemben.

Nagy teljesítményű BLDC motor HEPA H13 szűrési technológiával

Amivel kapcsolatban a Sencor vezeték nélküli porszívója biztosan nem okoz majd csalódást, az nem más, mint a teljesítmény. Egy percenként 100 ezer fordulatra képes BLDC motor biztosítja ehhez a megfelelő hátteret – három teljesítményfokozattal –, amihez a HEPA H13 szűrési technológiát társították.

Ez különösen jó hír az allergiások vagy a kisgyermekes szülők számára, hiszen a porszívó így felfogja az allergének jelentős részét is. Mindezt ráadásul hosszú üzemidővel kiegészülve, hiszen az üzemmód függvényében a Sencor SVC 8725GD akár 50 percen keresztül is képes működni megállás nélkül.

Rengeteg kiegészítő biztosítja a sokoldalú felhasználást

Az alacsony ár ellenére, ehhez a vezeték nélküli porszívóhoz rengeteg kiegészítőt találunk. Ennek köszönhetően a lakás minden pontján alkalmazhatjuk, sőt a 180 fokban forgatható tisztítófejjel olyan helyekre is elérhetünk vele, ami korábban lehetetlennek tűnt (pl. ágyak és szekrények alatti részek).

Csomagjában találunk például mini motoros kefét, ami kiváló állatszőr esetén vagy autótakarításkor. Emellett kombinált résszívófej, puha sörtés polctisztító, valamint kombinált kárpittisztító is jár a termék mellé, amely bármikor átalakítható morzsaporszívóvá.

Karcher VC 6 Cordless Premium ourFamily

Az arany középút

Előnyök
 • 50 perces üzemidő (normál üzemmódban)
 • Nagy szívóerő, ami Boost funkciót is kapott
 • A takarítás minőségét segítő LED-fény
 • 0,8 literes, egyszerűen üríthető portartály
 • Háromfokozatú szűrőrendszer
Elérhető itt
Árukereső.hu
kaercher.hu – hivatalos

Praktikus és nagy tudással rendelkező állóporszívót keresünk, amivel egyetlen töltéssel kitakarítható az egész lakás? A Karcher VC 6 nagyon jó választás lehet ebből a szempontból!

Hatékony társ a mindennapokban

A Karcher vezeték nélküli állóporszívója a teljesítmény tekintetében semmiből sem szenved hiányt. A 250W-os szívómotor az aktív padlófejjel kiegészülve nagyon jó teljesítményt nyújt, sőt a munkavégzést olyan hatékony kiegészítők teszik igazán teljessé, mint a motoros henger vagy szennyeződés felismerését megkönnyítő LED-fény.

Nagyon hatékony segítség a mindennapokban, hiszen a finomhangolt technológiának köszönhetően még egy Boost funkciót is kapott, ami szükség szerint maximalizálja a készülék teljesítményét. Természetesen ez hatással lesz az üzemidőre is, amiből a gyártó normál fokozaton 50 percet ígér töltésenként.

Ergonomikus kialakítás és egyszerű kezelhetőség

A porszívó hatékonyságát jelentős mértékben megnöveli az ergonomikus kialakítás. Könnyedén forduló padlófeje egyszerűbbé teszi a takarítást a falak mentén, illetve a bútorok alatt, de a fali konzol nemcsak a porszívó tárolását, hanem töltését is megkönnyíti.

Mindezt 0,8 literes, egyetlen gombnyomással üríthető portartállyal koronázza meg a Karcher VC 6, de kiemelendő a sorból a háromfokozatú szűrőrendszere is, ami nemcsak a padlót, hanem a lakás levegőjét egyaránt megtisztítja a szállóportól és a pollenektől.

Felsőkategória

Levoit VortexIQ Flex Plus

A mi választásunk felsőkategóriában

Előnyök
 • Akár 80 perces üzemidő
 • Több hasznos porszívófej
 • Rengeteg felhasználási lehetőség
 • Erőteljes vákuum hatás
 • Praktikus LED-fény porszívózáskor
Elérhető itt
levoit.hu – hivatalos
Árukereső.hu

Kapcsolódó tesztünk:

Levoit VortexIQ Flex Plus 2 az 1-ben vezeték nélküli porszívó teszt

Egy felsőkategóriás vezeték nélküli állóporszívót keresünk, ami kiváló takarítási tulajdonságai mellett olyan sokoldalú, hogy szinte bárhol és bármikor bevethető? A Levoit terméke pontosan ezt kínálja nekünk!

Egy porszívó, amely szinte mindenhol megállja a helyét

A Levoit VortexIQ Flex Plus legnagyobb előnye, hogy nemcsak erőteljes takarítási teljesítménye és vákuumhatása van, hanem az alkalmazhatóság tekintetében sem vall kudarcot. Nem elég, hogy rengeteg kiegészítő érhető el hozzá, de még a kialakítása is a kényelmet, a hatékonyságot szolgálja.

A csomagban megtalálható többféle szívófej (köztük a praktikus LED-fénnyel kiegészített modell), a morzsaporszívóvá való átalakíthatóság vagy a hosszú és rugalmas nyél lehetővé teszik, hogy a lakás bármelyik pontján, sőt akár még autótakarításkor is könnyedén bevethessük.

Négyfokozatú szűrés a makulátlan tisztaságért

A porszívó teljesítményét nemcsak a nagy szívóerővel érdemes jellemezni, hanem szűrőrendszerével is. A négyfokozatú szűrő képes összegyűjteni a 0,3 mikron nagyságú részecskék 99,99 százalékát, amihez ráadásul mosható HEPA filter és nagyon egyszerű, egyetlen gombnyomással kivitelezhető tartályürítés társul.

A Levoit ráadásul gondoskodott a könnyű szerelhetőségről, valamint a fali konzol jóvoltából a praktikus tárolásról is. Mindezt modern termékdizájn, többféle beállítási lehetőség, valamint intelligens funkciók egész sora koronázza meg.

Dyson V8 Absolute

A nemzetközi piac nagy kedvence

Előnyök
 • Rengeteg kiegészítő
 • Nagy szívóteljesítmény
 • Csendes működés
 • Gyors töltés
 • Akár 40 perces üzemidő
Elérhető itt
DYSON.HU – hivatalos
robotworld.hu
Árukereső.hu

Ha szeretnénk egy prémium kategóriás vezeték nélküli állóporszívót, a Dyson V8 Absolute több tekintetben is jó választás lesz, hiszen sokoldalú felhasználás és kimagasló teljesítmény jellemzi.

Nagy teljesítmény, mégis csendes működés

A Dyson V8 Absolute a 2 Tier Radial ciklontechnológiának és a hasznos kiegészítőknek köszönhetően olyan jelentős szívóerőt generál, hogy még a 0,3 mikron méretű részecskéket is képes hatékonyan összegyűjteni.

Kétféle tisztítási mód teszi szabályozhatóvá, hogy bármilyen padlótípuson jól megállja a helyét, a különféle kefefejeknek köszönhetően akár a lakás minden pontján. A motor körül kialakított aerodinamikus levegőelvezetésnek köszönhetően ráadásul a porszívó hatékonyan csökkenti a turbulens zajt, így működése kifejezetten csendesnek nevezhető.

Akár 40 perces üzemidő egyetlen töltéssel

A modern nikkel-mangán-kobalt akkumulátornak köszönhetően a Dyson V8 Absolute nemcsak gyorstöltő funkcióval rendelkezik, hanem az üzemidő tekintetében is kielégítő. Egyenletes energiafogyasztásának hála – üzemmódtól függően – akár 40 percig takaríthatunk vele egyetlen töltéssel.

Mindezt olyan extra funkciók egészítik ki, mint az érintésmentes portartályürítés – csak meghúzzuk a kart és az összegyűlt kosz kiönthető –, a falra szerelhető töltődokkoló és -tartó, valamint az a tulajdonság, hogy néhány egyszerű mozdulattal az eszköz morzsaporszívóvá alakítható.

Samsung Jet 90 Complete (VS20R9046T3/GE)

Megbízható választás felsőkategóriában

Előnyök
 • 60 perces üzemidő
 • többfokozatú szűrőrendszer
 • hordozható állomás
 • nagy szívóteljesítmény
 • többféle kefefej
Elérhető itt
Árukereső.hu

A Samsung egy mindenki által jól ismert gyártó, amely szintén jelen van a piacon egy nagy tudású vezeték nélküli porszívóval. A Jet 90 Complete ráadásul nemzetközi viszonylatban örvend a leginkább nagy népszerűségnek, méghozzá nem véletlenül!

Nagy teljesítmény, 2 az 1-ben kialakítás

A Samsung Jet 90 Complete elsődlegesen nagy teljesítményével hívja fel magára a figyelmet. A takarítás során ugyanis a digitális inverteres motor akár 200 W szívóteljesítményt tud leadni, amivel még a legkisebb porszemeket is összegyűjti a padló réseiből vagy a szőnyegek mélyéről.

A többcsatornás JetCyclone szerkezet ráadásul a légellenállás csökkentésével még tovább tudja fokozni ezt a hatást, miközben felhasználhatósága is kimagasló. A 2 az 1-ben kialakításnak hála például felszerelhető teleszkópos csővel, de ha szükség van rá, akár morzsaporszívóvá is átalakítható.

A lakás minden pontján megállja a helyét

A 60 perces üzemidőnek és a 0,8 literes portartálynak köszönhetően a Samsung Jet 90 Complete képes egy átlagos lakást akár egyetlen töltéssel feltakarítani. Nagy előnye, hogy valamennyi helyiségben jól teljesít, hiszen tartozékaival mindenhol a legjobb teljesítményt nyújtja.

Nagyszerű választás bármilyen kemény padlón és szőnyegen, miközben az állatszőrrel is kiválóan elbánik, sőt, kórokozóellenes hatásának köszönhetően a gombákat és a vírusokat egyaránt eltávolítja. Állomása ráadásul hordozható, így a lakás bármelyik pontján letámasztható, tárolható vagy tölthető.

Prémium kategória

Dyson V15 Detect Absolute

A mi választásunk prémium kategóriában

Előnyök
 • lézerrel megtámogatott takarítás
 • LCD-kijelző
 • akár 60 perces üzemidő
 • többféle takarítófej a csomagban
 • három választható üzemmód
Elérhető itt
DYSON.HU – hivatalos
ALZA.HU
robotworld.hu
Árukereső.hu

Kapcsolódó tesztek:

Dyson V15 Detect Absolute vezeték nélküli porszívó teszt

Dyson porszívók – 2024 legjobbjai

A Dyson mindig is a vezeték nélküli porszívók élmezőnyébe tartozott, és nincs ez másként a V15 Detect Absolute esetében sem – különösen akkor, ha a legújabb technológiákra és a legmodernebb megoldásokra vágyunk.

Alapos takarítás lézerfény segítségével

A Dyson V15 Detect Absolute egyik legnagyobb előnye, hogy működése során egy szenzor folyamatos lézerfényt vetít a padlóra. Ezzel sokkal könnyebb lesz tisztán tartani valamennyi felületet, hiszen nemcsak jobban láthatjuk majd a porszemeket, hanem az LCD-kijelzőn át folyamatos elemzést is kapunk a felszívott tartalomról – így például a darabkák méretéről, összetételéről. 

A lézer ugyanis megmutatja a szabad szemmel nem látható részecskéket is, a percenként 125 ezres fordulatra képes Dyson Hyperdymium motornak köszönhetően pedig megfelelő mélytisztítás mellett garantált, hogy a kisebb és a nagyobb porszemek is a tartályban landoljanak majd.

Sokoldalú felhasználhatóság akár 1 óra üzemidő mellett

Azon túl, hogy a Dyson V15 Detect Absolute a legmodernebb technológiákat alkalmazza a makulátlan tisztításhoz, a felhasználása is nagyon sokoldalú lett. Csomagjában több takarítófejet is találunk, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy a ház minden pontján takarítani tudjunk vele.

Mindezt három üzemmód (Auto, Eco, Boost), könnyed karbantartás, egyszerű portartály-ürítés, valamint akár 1 óra üzemidő kíséri. Utóbbiról természetesen tudni kell, hogy a rendelkezésre állást a választott üzemmód is befolyásolja, de a cserélhető akkumulátor miatt ez akár többszörösére is növelhető.

Rowenta X-FORCE Flex (15.60 RH99A1)

Nagy lakásokhoz felmosó funkcióval

Előnyök
 • 80 perces üzemidő
 • hatalmas portartály
 • intelligens padlóérzékelés
 • csuklós tisztítófej
 • digitális kijelző
Elérhető itt
alza.hu
robotworld.hu
Árukereső.hu

Hatalmas a lakás és eddig mindegyik vezeték nélküli porszívó csődöt mondott? Akkor nekünk a Rowenta X-FORCE Flex 15.60 RH99A1-re van szükségünk, amit kifejezetten a nagyobb házak takarítására álmodtak meg.

Hatalmas teljesítmény, üzemidő és portartály

A Rowenta vezeték nélküli porszívója több tekintetben is a legjobbak közé sorolható. A nagyszerű szívóerő mellett például egy óriási, 9 cellás akkumulátort terveztek hozzá, ami egyetlen töltéssel akár 80 percig képes ellátni a feladatát.

Mindezt egy közel 1 literes portartállyal támogatta meg a gyártó, így ha szeretnénk, ürítés nélkül kitakaríthatunk vele egy nagyobb lakást. Mindezt ráadásul sokoldalú megoldásokkal, többféle kiegészítővel dobta fel a Rowenta, így találunk a dobozban külön állatszőrre, sőt felmosásra tervezett fejet is.

Intelligencia és kényelem ugyanabban a porszívóban

A kimagasló teljesítmény mellett a Rowenta X-FORCE Flex 15.60 RH99A1 ráadásul modern és kényelmes megoldásokat is kínál. Csuklós kialakítású szívófeje például lehetővé teszi a takarítást a bútorok alatt úgy, hogy nem kell hozzá lehajolnunk.

Mindehhez kapunk még intelligens padlóérzékelést, amivel a porszívó mindig a felülethez igazítja a teljesítményét, de találunk rajta egy digitális kijelzőt is, ami rengeteg hasznos információ megjelenítése mellett a beállításokat egyaránt leegyszerűsíti.

Sőt mi több, a Rowenta álló porszívójához egy speciális Aqua fejet is kapunk, ami lehetőséget ad arra, hogy egyszerre porszívózzuk és felmossuk vele a padlót, ezzel rengeteg időt megtakarítva magunknak.

Korábbi kedvenceink

Ezek a vezeték nélküli porszívók voltak a kedvenceink a korábbi években, továbbra is remek választásnak tartjuk őket, amiket szívesen ajánlunk. Elképzelhető, hogy már nincsenek készleten a forgalmazóknál, de csapj le rájuk ha még találsz belőlük jó áron!

Dyson V11 Absolute Extra – A mi választásunk

Előnyök
 • 60 perces üzemidő (energiatakarékos üzemmódban ez 120 perc)
 • allergiások számára kitűnő választás
 • HEPA szűrő
 • különböző fejek minden felület tisztításához
 • felület automatikus felismerése
 • 0,76 literes porzsák
Elérhető itt
DYSON.HU – hivatalos
robotworld.hu
Árukereső.hu

A Dyson V11 Absolute Extra egy óriási teljesítménnyel rendelkező vezeték nélküli álló porszívó, mely különféle okostechnológiákkal, megannyi kiegészítővel és a legmagasabb szintű hatékonysággal kínálja otthonunk tisztításának alaposságát – méghozzá a hagyományos megoldásokhoz viszonyítva kellemetlen vezetékek nélkül.

Kapcsolódó részletes tesztünk: Dyson V11 Absolute Extra Pro teszt

Makulátlan tisztaság, automatikus felületfelismerés

Az egyik legnagyobb előny a Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívó kapcsán a zárt szűrőrendszer, mely annyira hatékony, hogy képes a szennyeződések és allergének közel 100 százalékát magába szívni és 0,3 mikron méretig magában tartani. Mindezt a fejben található nejlon kefék és puha karbonszálak támogatják meg, hogy még a legapróbb porszemek is felszívásra kerüljenek a padlóról.

A beépített szenzoroknak és az intelligens DLS funkciónak köszönhetően a Dyson álló porszívója másodpercenként 360 alkalommal képes ellenőrizni, hogy a készülékben található kefe mekkora ellenállással rendelkezik, amivel önmaga szabályozza a szívóerőt, ezzel biztosítva a mindig optimális és makulátlan minőségű takarítást.

Többféle üzemmód, nagy akkumulátor kapacitás

Hogy mindig a lakás aktuális állapotához igazíthassuk a működését, a Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívót akár három üzemmódban is használhatjuk. Az automatikus állásban a készülék mindig az érzékelőire hajaz, ezáltal a felülethez igazítja a szívóerőt és igyekszik maximalizálni az akkumulátor teljesítményét. Az Eco mód ezzel szemben a maximális üzemidőre koncentrál, míg a Boost funkció a teljesítményt állítja a legmagasabb szintre, ami egy intenzív takarítás során igencsak jól jöhet.

Elődjéhez mérten a Dyson V11 Absolute Extra fejlett nikkel-kobalt-alumínium akkumulátort kapott, amivel nemcsak a szívóerőt sikerült növelni, de mindemellett akár 120 percnyi folyamatos takarításra elég töltöttséget is el tud tárolni. A termék előnye, hogy minderről LCD kijelző tájékoztat minket, ezáltal folyamatos visszajelzést kapunk az üzemidről, a teljesítményről az aktuális üzemmódról, miközben akár még a szűrőcserét is képes jelezni.

Jó hír, hogy vásárolhatunk hozzá pótakkumulátort, így míg az egyik energiát szív magába, addig a másikkal takaríthatunk. Az eszköz természetesen önmagában is tölthető a tartozék dokkolóval, amit felszerelhetünk a falra, ezzel egyszerre adhatunk neki energiát és gondoskodhatunk tárolásáról is.

Erős szívóerő, alacsony zajszint

A szabadalmaztatott Hyperdymium szívómotornak köszönhetően a Dyson V11 Absolute Extra vezeték nélküli álló porszívó akár 125 ezer fordulatra is képes percenként, így a maga kategóriájában az egyik legerősebb szívóerővel rendelkező készülék. Ezt a Radial Root Cyclone technológia támogatja meg alaposabban, mely akkora centrifugális erőt képez, hogy nem jelent akadályt számára a legmakacsabb szennyeződés vagy a vastagabb szőnyeg sem.

Mindezt ráadásul a speciális szűrőegység, valamint a rezgéscsökkentő technológiák mellett meglepően alacsony zajszint mellett tudja biztosítani a porszívó, melynek gyártója még a portartály ürítését is higiénikussá tette. Speciális mechanizmusának hála csak a kuka fölé kell tartanunk, majd egyetlen gombnyomással kiüríthetjük az egészet úgy, hogy nem érintkezünk annak tartalmával.

Bosch BBH32101 – Kiváló ár-érték arány

Előnyök
 • beépített kéziporszívó
 • különböző fejek minden felület tisztításához
 • 0,7 literes portartály
 • 50 perces üzemidő
 • hajszálak felporszívózásával is könnyedén megküzd (nem gabalyodik rá a kefére)
 • stabilan megáll dokkoló nélkül is, halk
Elérhető itt
Árukereső.hu

Nincs több kábel, nincs több hajolgatás – a Bosch BBH32101 vezeték nélküli állóporszívó egészen új színt hoz a takarításba, méghozzá kényelmes működtetés, nagy teljesítmény, higiénikus megoldások és kifejezetten hosszú üzemidő társaságában.

RobustAir System a nagy teljesítményért

A Bosch BBH32101 rúdporszívó kapcsán az egyik legfontosabb pozitívumot a RobustAir System jelenti, mely rendszer képes folyamatosan kiemelkedő teljesítményt biztosítani a termék számára a makulátlan tisztaság érdekében. A kényelem mellé így gyorsaság és alaposság társul, amit ráadásul a különféle kiegészítők csak még hatásosabbá, illetve rugalmasabbá tesznek.

A porszívó akár két teljesítményszinten is működtethető, a szilárd felületek mellett pedig nem okoz problémát számára a szőnyeg sem, rövid- és hosszúszőrű változatokat egyaránt magas hatásfokon képes tisztítani. A nagy felszínek mellett pedig ráadásul a kisebb takarítani valók sem okoznak neki problémát, a kéziporszívóból ugyanis egy mozdulattal kiemelhető a morzsaporszívó, ami bárhol, akár még az autóban is megállja a helyét.

Mosható szűrővel, teljes tisztíthatósággal

A legtöbb állóporszívóval ellentétben a Bosch BBH32101 kifejezetten higiénikus megoldásokkal kecsegtet a felhasználók számára. Ennek az oka több tőről fakad, így példának okáért az eszköz mosható szűrővel rendelkezik, a portartály kiürítése is nagyon egyszerű, de a szívófejben elhelyezkedő kefehenger is egyszerűen eltávolítható, illetve tisztítható.

A termék kapcsán kiemelendő az úgynevezett parkolóállás funkció, aminek részeként gyakorlatilag bárhol leállítható – akár a szoba közepén is megáll magától –, ez pedig nemcsak a takarítást teszi egyszerűbbé, hanem az általános tárolását is.

Hosszú üzemidő, sokoldalú kialakítás

Ráadásként az üzemidő miatt sem kell aggódnunk a Bosch BBH32101 rúdporszívó kapcsán. Bár töltése 4-5 óráig is elhúzódhat, azonban cserébe extra hosszú üzemidő vár ránk, hiszen egyhuzamban akár 50 percig képes működni az eszköz, ami teljesen elegendő egy többszobás lakás esetén is a teljes padló felporszívózásához. További előny, hogy a porszívó bármelyik konnektorról feltölthető, nem igényel speciális csatlakozófelületet.

A termék mindemellett sokoldalú kialakítást kapott, többféle kiegészítővel rendelkezik annak érdekében, hogy a lakás minden pontján megállja a helyét, ezáltal a bútorok alatt, a radiátorrések között, de még az autóban sem okoz csalódást a teljesítménye – hála a flexibilis szívófejnek. Ezen felül jár hozzá kárpittisztító feltét, hogy a bútorok és az autók puha felületeit is mindig tisztán tarthassuk vele.

A vezeték nélküli álló porszívó

Mivel sokan talán csak reklámokban vagy a boltokban láttak rúdporszívót, ezért rendkívül fontos, hogy elsőként áttekintsük a hozzá kapcsolódó legáltalánosabb jellemzőket a pozitívumok és a negatívumok oldaláról.

A vezeték nélkül rúdporszívók általános előnyei

 • Vezeték nélküli kialakításuknak köszönhetően nem kell zsinórokkal bajlódnunk a használat során, olyan helyeken is alkalmazhatjuk, ahol nincs áramellátás.
 • Rendkívül egyszerű termékdizájn, mely gyakorlatilag csak egy szívófejből, egy csőből és egy hosszúkás, a tartályt, a motort és az akkumulátort tartalmazó testből áll.
 • Ergonomikus kialakításuknak köszönhetően kevés helyet foglalnak, de elférnek az ágy alatt, a sarokban vagy a keskenyebb résekben is, tehát kisebb lakásban különösen jó választásnak bizonyulnak.
 • Nemcsak ergonomikus formavilággal rendelkeznek, de súlyuk is könnyed, ezáltal sokkal egyszerűbb takarítani a segítségükkel.
 • Léteznek olyan vezeték nélküli álló porszívók, melyekre mop fej szerelhető, így nedves feltörlésre, általános felmosásra is használhatjuk őket.

A vezeték nélküli rúdporszívók általános hátrányai

 • Noha a vezeték nélküli kialakítást az előnyök között is megemlítettük, valójában azonban ezt a hátrányok kapcsán egyaránt fontos feltüntetni, hiszen az akkumulátorok kapacitásával bizonyos modelleknél akad probléma, jelenleg például túl gyakran kell tölteni őket, túl rövid az üzemidejük és így tovább.
 • Mivel kisebb, ergonomikusabb kialakítással rendelkeznek, ezért a rúdporszívók portartálya sem túl nagy, ami azt eredményezi, hogy gyakrabban kell őket üríteni.
 • Az akkumulátoros meghajtás miatt a rúdporszívók csak akkora teljesítményt tudnak leadni, ami padlók és rövidszőrű szőnyegek esetén ideális, de hosszabb szőrű szőnyegeknél már nem a legelőnyösebb az alkalmazásuk.

Álló porszívó vs. hagyományos porszívó

Mivel a legtöbben hagyományos porszívóról váltanak álló porszívóra, ezért nyilvánvalóan fontos kérdés, hogy melyek a két terméktípus közti legnagyobb különbségek? Lássuk a legfontosabbakat:

Egyszerűbb használat

Egy álló porszívót sokkal egyszerűbb használni, nem kell hozzá lehajolni, nem kell a nehéz gépet magunk után húzni és kábeleket igazgatni a munka során.

Akkumulátoros megoldás

Az akkumulátoros kialakításból kifolyólag egy álló porszívónak a munka során nincs szüksége közvetlen áramforrásra, ugyanakkor teljesítményfüggő, hogy milyen gyakran kell tölteni őket.

A portartály mérete

A rúdporszívók tartálya jellemzően sokkal kisebb, mint a hagyományos típusoké, így értelemszerűen gyakrabban kell üríteni az ilyen eszközöket, szemben a hagyományos porszívókkal, melyek akár több literes megoldást is kaphatnak.

A szívóerő határai

A szívóerő tekintetében a hagyományos porszívók minden felületen alkalmazhatók, azonban a vezeték nélküli álló porszívó csak a rövidszálú szőnyegek vagy a szilárd padlóburkolatok esetén lesz hatékonyan használható.

Könnyebb szállíthatóság

Mivel könnyebb a súlyuk, az álló porszívókat egyszerűbb szállítani, ami főleg az emeletes vagy nagyobb alapterületű otthonokban különösen fontos előny a hagyományos porszívókhoz viszonyítva.

Egyszerűbb tárolás

A kisebb lakásban élők egyszerűbben tárolják majd az álló porszívót, mint a nagy helyigényű hagyományos típusokat.

Vásárlói útmutató

A rúdporszívók zajszintje

Alapvető szempont porszívóvásárlás előtt a zajszint kérdése, hiszen nyilvánvalóan senki sem szereti a túl hangos eszközöket. Mivel a vezeték nélküli álló porszívók kivétel nélkül akkumulátoros kialakítással rendelkeznek, ezért általánosságban elmondható róluk, hogy halkabbak, mint a hagyományos típusok, még ha ez gyakran a teljesítményük tekintetében csapódik le negatívumként.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden egyes rúdporszívó ugyanolyan zajszinten üzemel, vannak köztük halkabb és hangosabb modellek egyaránt, a nagyobb szívóerőt kínáló termékek például akár a 80 dB-t is elérhetik ezen a téren. Amennyiben halk modellt keresünk, érdemes azok közül válogatnunk, melyek 65-70 dB zajszinten üzemelnek, ez ugyanis elfogadhatónak nevezhető.

Otthonunk padlózata a rúdporszívó kiválasztásának tükrében

Hogy milyen vezeték nélküli álló porszívót vásároljunk magunknak, azt alapvetően befolyásolja, hogy milyen padlózattal rendelkezik az ingatlan, ahol használni szeretnénk. A legtöbb terméknél feltüntetik, hogy minden burkolat esetén megállja a helyét, ami valahol igaz is, de a legtöbbször nem fedi a teljes valóságot, hiszen azt nem árt tudni, hogy ezek az eszközök inkább a keményburkolaton nyújtják a legmagasabb hatásfokot.

Az álló porszívók emiatt például járólapon, linóleumon vagy parkettán tudják kifejteni a legjobb hatásukat, de többségüknek a normál szőnyeg tisztítása sem okoz gondot. Amennyiben azonban nagyon sok hosszúszőrű szőnyeg van otthon, érdemes a kiemelkedő szívóerővel és teljesítménnyel rendelkező típusok közül válogatni, hiszen ezeket a felületeket csak ezek tudják megfelelően tisztán tartani.

Nedves felmosás az álló porszívóval

Akárcsak a robotporszívók között, ma már a rúdporszívók kapcsán is egyre gyakrabban találkozni olyan típusokkal, melyek képesek a nedves felmosásra. Nem árt kiemelni azonban, hogy ezen a téren még rendkívül gyerekcipőben jár a technológia, így hiába hangzik jól, hogy egy takarítással, illetve egy eszközzel nemcsak a port szedhetjük fel a padlóról, hanem fel is moshatunk, valójában azonban ez közel sem ennyire egyszerű.

A nedves felmosás ugyanis még a prémium kategóriás rúdporszívók esetében sem egy hangoztatott, illetve jól működő megoldás, a közelébe sem ér a hagyományos felmosásnak, így inkább valóban csak egyfajta nedves feltörlő jellege van, aminek a takarítás hatékonysága szempontjából egyelőre nincs nagy szerepe. Természetesen a későbbi fejlesztések során ez biztosan megváltozik majd!

Az álló porszívó súlya

Már kialakításuk alapján nyilvánvalóvá válhat sokak számára, hogy a rúdporszívók sokkal könnyebb szerkezetek, mint a hagyományos porszívók, így lényegesen egyszerűbb velük takarítani, sokkal több lehetőség vár ránk az irányíthatóság terén.

Ha fontos számunkra, hogy ne kelljen nagyot emelni vagy egy nehéz háztartási gépet tologatni, mert gyerekek vagy idősek is használhatják, akkor a legtöbb rúdporszívó jó választás lesz, hiszen többségük 3-4 kilogramm, amit bárki képes fél kézzel is könnyedén felemelni.

A súly kérdése különösen a többszintes házak esetében nagyon lényeges, mert egyáltalán nem mindegy, hogy egy 10 kilogrammos porszívót kell felvinnünk az emeltre, vagy egy pehelykönnyű rúdporszívót. Apró kényelmi szempont, de sokak számára fontos lehet a választáskor!

Az üzemidő és az akkumulátor kérdése a rúdporszívóknál

Mivel a vezeték nélküli álló porszívók kizárólag akkumulátorról üzemeltethetők, ezért nyilván fontos kérdés, hogy mekkora üzemidővel rendelkező modellt vásároljunk, illetve azt miként lehet tölteni, egyáltalán mennyi ideig tart a folyamat.

Összességében elmondható, hogy a belépő kategóriás porszívók esetében a 20-30 perces üzemidő teljesen általánosnak számít, ha ennél többet, 100-120 perces üzemidőt keresnénk, akkor már a drágább típusok között kell keresgélnünk, de egyre több gyártó mutat fejlődést ezen a téren, szóval a jövőben nagy változások vannak kilátásban.

Ezen felül fontos kérdés még, hogy az akkumulátor milyen gyorsan tölt fel? Itt is jellemző, hogy a belépő szinten 4-5 órára is szükség van ezen a téren, de magasabb kategória esetén már 2-3 óra alatt teljesen feltölthető a készülék akkumulátora, ami a legtöbb modellnél egy tartóként is funkcionáló dokkolóval valósul meg.

Teljesítményfokozatok a rúdporszívók esetén

A teljesítmény szintén nagyon fontos kérdéskör a vezeték nélküli álló porszívóknál, és ezen a ponton már nem lehet mindig elkülöníteni egymástól a belépő- vagy a prémium kategóriát. Bár utóbbi szinten nyilván erősebb, változatosabb modelleket találunk, azonban termékenként eltér, hogy van több fokozat, vagy csak ki- és bekapcsolni lehet az adott típust, tehát az kizárólag maximális teljesítmény mellett üzemelhet.

A jobb rúdporszívóknál általában legalább két fokozat található – bizonyos modelleknél ennél is több –, aminek köszönhetően szabályozható a motor teljesítménye, hiszen egyszerű portalanításnál felesleges maximális fordulatszámon használni az eszközt, ami nemcsak az élettartam tekintetében fontos, hanem az üzemidőt egyaránt pozitívabban befolyásolja.

A morzsaporszívóval kombinált álló porszívók

Ma már nemcsak a prémium kategóriában, hanem a belépő szinten is teljesen általános jelenség, hogy kettő az egyben modellt kapunk a pénzünkért cserébe, vagyis az álló porszívó egyben morzsaporszívó is. A kis kiegészítőt ilyenkor jellemzően nekünk kell kipattintani a készülékházból egy egyszerű mozdulattal.

Ezek a típusok rendkívül előnyösek, hiszen nem elég, hogy egyszerre két terméket kapunk a pénzünkért cserébe, de mindemellett az ilyen morzsaporszívók jóval erősebbek, mint az önmagukban kapható modellek, miközben nagyon sok esetben hasznát vehetjük – példának okáért autótakarításkor vagy a gyerekszobában.

A vezeték nélküli álló porszívók tárolásáról

Eleve minden rúdporszívót úgy alakítottak ki, hogy keskeny tervezésüknek köszönhetően szinte bárhol elférjenek, azonban a gyártók a legtöbb modell esetében gondoskodnak a könnyed tárolhatósáról. Ezen a téren három megoldást különíthetünk el egymástól:

Vannak az egyszerű modellek, melyek sem tartóval nem rendelkeznek, sem önmagukban nem állnak meg, de a sarokba támasztva vagy a szekrény tetején így is könnyen tárolhatók.
Léteznek olyan típusok, melyekhez falra szerelhető dokkoló jár. Ezek jellemzően nemcsak a töltést, hanem a tárolást is megkönnyítik, hiszen a kamrában, a falon lógva biztosan senkit sem zavar majd az eszköz.
Bizonyos gyártók olyan megoldást találtak ki a robotporszívók számára, hogy az eszközök képesek magukat megtámasztva, gyakorlatilag önmaguktól megállni, így akár takarítás közben is letehetők a szoba kellős közepére, de az ilyen modellek egyszerűbben elhelyezhetők szinte bárhol a lakásban, ahol van számukra néhány négyzetcentiméternyi hely.

A rúdporszívók szűrőrendszere

A szűrők tekintetében az álló porszívók kapcsán egylőre nem történtek még forradalmi újdonságok. Néhány gyártó kínálatában elérhetünk többszűrős modelleket, azonban a HEPA szűrő meglétét minden esetben ellenőrizzük, anélkül ma már nem szabad porszívót vásárolni.

Ennek az oka, hogy ezek a filterek képesek megkötni a 0,3 mikron méretű részecskéket is, aminek köszönhetően akár a pollenek vagy az asztmásokat bántó porszemek begyűjtése, illetve benntartása sem okoz problémát a porszívó számára. Az ilyen megoldás alkalmazásával lehet igazán nagy tisztaságot teremteni a lakás falai között.

Érdemes alaposan körülnézni ugyanakkor a piacon, hiszen léteznek már mosható szűrővel ellátott típusok, melyekkel jellemzően könnyebb hosszú távon is megfelelő tisztaságot generálni a lakásban mind a padló, mind a levegőminőség terén.

Az álló porszívók karbantartása

Különösebben nagy karbantartást a vezeték nélküli rúdporszívók nem igényelnek, ezen a téren alig különböznek hagyományos társaiktól. A portartály ürítése nyilván alapvető szükséglet, mivel kisebb a gyűjtőtégely, ezért erre rendszerint gyakrabban szükség is van, mint egy normál porszívónál, de ezen felül csak a kefékre és a szűrőkre kell odafigyelni.

A fejben található kefék ugyanis gyűjtik a hajat és a szöszöket, melyeket fontos rendszeresen eltávolítani, noha ezen a téren akadnak olyan modellek, illetve technológiák, melyek alaposan meg tudják könnyíteni a dolgunkat. Ezen felül a szűrőket érdemes 2-3 havonta kicserélni rendszeres használat esetén, a mosható típusokat pedig legalább havi egyszer átöblíteni vízzel.

Gyakran ismételt kérdések

Van-e olyan hatékony egy rúdporszívó, mint egy hagyományos típus?

Ez minden esetben annak a függvénye, hogy milyen modelleket hasonlítunk össze egymással. A prémium kategóriában ma már elérhetők olyan nagy teljesítményű rúdporszívók, melyek a szívóerő tekintetében ugyanolyan jó hatásfokkal rendelkeznek. A belépő szintű álló porszívók esetén természetesen ez az összehasonlítás nem állja meg a helyét, ezeket a termékeket inkább rövidszőrű szőnyegek és keménypadlók takarítására ajánlják, méghozzá kisebb kosz esetén.

Nagytakarításra is alkalmas egy vezeték nélküli álló porszívó?

Ez attól függ, hogy milyen típust választottunk magunknak. A legtöbb ilyen akkumulátoros porszívó csak arra jó, hogy két nagyobb takarítás között általánosságban portalanítsuk vele a lakást, tisztítsuk a padlót, ha viszont igazi mélyporszívózást akarunk, akkor ahhoz elengedhetetlen lesz valamilyen erősebb – ebből kifolyólag drágább – modellt választani, illetve a hagyományos porszívónál maradni.

A kérdésre konkrétan válaszolva azonban igen, határozottan léteznek olyan álló porszívók, melyek minden téren alkalmasak nagytakarításra is, azonban a legtöbb modell egyelőre nem ebből a célból készült.

Mennyi ideig lehet takarítani egy töltés után egy rúdporszívóval?

Az üzemidőt minden rúdporszívó esetében meghatározza a típusa és a felhasználási módja. A belépő szintű modellek esetén nem ritka a 20-30 perces időtartam egyetlen töltés esetén, de a drágább típusok között találunk már olyat, ami akár 50-100 percet is kibír minden egyes alkalommal, méghozzá a szívóhatás csökkenése nélkül.

Természetesen ezt az értéket jelentős mértékben meghatározza, hogy milyen felületen, milyen tempóval és milyen teljesítményfokozaton használjuk az eszközt.

Meddig kell tölteni az álló porszívókat?

Általánosságban az álló porszívók több órányi töltést igényelnek ahhoz, hogy akkumulátoruk teljes egészében készen álljon a használatra. Hogy egészen pontosan mekkora időintervallumokról van szó, azt általában terméke válogatja, de a legtöbb típusnak legalább 3-5 órára lesz szüksége ahhoz, hogy feltöltsön.

Mekkora terület kitakarítására alkalmas egy rúdporszívó?

Ez jellemzően a takarítás ütemétől, illetve a padló állapotától is függ. Ha túl koszos a padló, ha lassan porszívózunk, akkor előfordulhat, hogy csak egyetlen helyiséget tudunk megtisztítani vele töltésenként.

Nyilván a porszívó akkumulátorának teljesítménye is nagyon fontos tényező ezen a téren, hiszen egy eleve 50-60 percnyi üzemidőre alkalmas eszközzel sokkal tovább jutunk, mintha egy 15-20 percnyi takarításra elegendő terméket használnánk. Ha az egész lakásban porszívóznánk vele, akkor érdemes ebből kifolyólag a magasabb kategóriás modellek közül válogatni!

A por mellett a morzsák és a nagyobb koszdarabok felszedésére is alkalmas a rúdporszívó?

Természetesen igen, sőt a legtöbb ilyen terméket kettő az egyben kategóriába sorolják, ami azt jelenti, hogy a rúdporszívó egy kivehető morzsaporszívót is tartalmaz, mely különösen előnyösen alkalmazható nagyobb koszdarabok esetén. Ha száraz anyagról van szó, és nem nedves sárdarabokról például, az álló porszívó minden esetben jól megállja a helyét.

Érdemes felmosás funkcióval rendelkező álló porszívót vásárolni?

Cikkünk írásának időpontjában nem igazán, mert a felmosás funkció még annyira gyerekcipőben jár a rúdporszívók esetén, hogy egyfajta nedves feltörlést elvárhatunk tőle, de a hagyományos kézi felmosókkal lényegesen jobb eredményeket érhetünk el.

Természetesen folyamatosak a fejlesztések, így a jövőben ez a technológia kiforrhatja magát, egyelőre azonban még ne ezért a lehetőségért vásároljunk ilyen porszívótípust.

Hogyan kell karbantartani az álló porszívókat?

Az álló porszívók általánosságban nem igényelnek különösebben nagy karbantartást. Portartályuk könnyen kiemelhető, egyszerűen üríthető, bizonyos típusoknál ráadásul még speciális technológiát is fejlesztettek az egyes gyártók a higiénikusabb ürítéshez.

Ezen felül ugyanolyan karbantartási munkálatokra lesz szükségük az álló porszívóknak, mint a hagyományos típusoknak, tehát a fejrészben található keféből ki kell szedni a megrekedt szőrt, hajat és koszt, illetve megfelelő időközönként cserélni vagy mosható típus esetén átöblíteni a szűrőt.

Milyen gyakran kell cserélni a szűrőt egy rúdporszívóban?

Ez leginkább a használat gyakoriságának a függvénye. Általánosságban az eldobható szűrővel rendelkező rúdporszívókról elmondható, hogy 3-6 havonta mindenképpen cseréljük ki a filtert, mert ennyi idő alatt már elveszíti hatékonyságát, feltelítődik, így nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, ezáltal megfogni a polleneket és a többi apró részecskét.

Amennyiben mosható szűrő található a porszívóban, akkor havonta legalább egy alkalommal öblítsük át a használati utasításnak megfelelő módon, és mindig gondoskodjunk róla, hogy kellően kiszárítva helyezzük vissza az eszközbe.

Lehet vezetékes formában is használni egy álló porszívót?

Nem, a vezeték nélküli álló porszívókat – mint azt a nevük is mutatja – kifejezetten arra találták ki, hogy kizárólag akkumulátorról üzemeljenek, így semmilyen formában nem lehetséges őket áramforráshoz csatlakoztatva használni. Többségük eleve fali konzolról tölt, így ez fizikai akadályokba is ütközik.