Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Ezért hasznos kiegészítő az okoskarkötő az idősebb korosztály egészségmegőrzése terén

Az okoskarkötőt nagyon sokan tekintik egyfajta fiatalos kiegészítőnek, holott valójában ezek az eszközök az idősebbek számára is hasznos segítséget nyújthatnak a mindennapokban.

Az utóbbi néhány évben rengeteg olyan okoskiegészítő vált a mindennapjaink részévé, amelyek használata inkább a fiatalok körében terjedt el, holott érdemes lenne népszerűsíteni őket az idősebb korosztályban is.

Ilyen eszközök például az okoskarkötők, amelyek alapvetően a sportolás, az egészséges életmód támogatásának jegyében születtek, de már nagyon korán túlnőttek saját magukon, és manapság egyfajta intelligens társként viseljük őket a csuklónkon.

Nem véletlenül emeltük ki nagy okoskarkötő kutatásunkban is a teljes piac szemrevételezését követően, hogy a funkciók tekintetében ezek az eszközök egyre közelebb kerülnek az okosórákhoz.

Az alábbiakban viszont egy új nézőpontból vizsgáljuk meg a fitneszkarkötők létjogosultságát, hiszen kevésbé gyakran esik szó arról, hogy egy ilyen kiegészítő miért lehet előnyös az idősebb korosztály számára.

Az okoskarkötő mozgásra ösztönöz

Sajnos nemcsak Magyarországon, hanem világszerte egyre jellemzőbb a társadalomra a mozgásszegény életmód. Ez az idősebbeket hatványozottan érintheti, hiszen a kopott ízületek vagy a gyengülő izomzat miatt sokan eleve nehezebben veszik rá magukat a mozgásra.

Gyakran a motiváció is hiányzik, mivel nem minden esetben látható előre, hogy egy könnyű sétával, netán egy kis kerékpározással milyen jó eredményeket lehet elérni. Az okoskarkötő viszont képes konkrét adatokkal is alátámasztani a jobb közérzetet és az egyéb, érezhetően pozitív hatásokat.

Hogyan tud mozgásra ösztönözni egy okoskarkötő?

Erre a kérdésre szerencsére több válasszal is szolgálhatunk. Az egyik, hogy a kis eszköz számszerűsít minden adatot, így számolja például a lépéseket, az elégetett kalóriákat vagy a megtett távolságot, ami sokak számára rendkívül nagy ösztönzés.

Mindenki sokkal jobban szeret mozogni, ha látja és pontosan tudja, hogy az adott tevékenység mekkora eredményt hozott.

Ha valaki megtesz kilencezer lépést, akkor nagy lendületet kap ahhoz, hogy elérje a tízezret, hiszen a kerek szám és a legtöbb okoskarkötőn ilyenkor megjelenő dicséret vagy jutalomjelvény határozottan pozitív ösztönzőként szolgál.

Ezenfelül az okoskarkötő fel is hívja a figyelmünket arra, hogy mozgásra van szüksége a szervezetünknek. Ha viselője túl sokat ül vagy fekszik egy helyben, akkor az eszköz figyelmezteti arra, hogy itt az idő felkelni és mozogni egyet, ami szintén motiváló tényezőt jelent. Nem mellesleg az okoskarkötő emlékeztetője különösen hasznos lehet, mert segít a napirend betartásában.

Nagy segítség a rekreációs testmozgásban

Az ösztönzés azonban önmagában még messze nem minden, hiszen egy fitneszkarkötő óriási segítséget tud nyújtani a rekreációs edzés terén is. Túlzás nélkül kiegészíti a különféle mozgásformákat, mondhatni célt ad viselője kezébe.

Bár alapvetően a legtöbb okoskarkötő sportmódokkal van tele, a tervezők érezhetően gondoltak azokra is, akik egészségi állapotukból vagy korukból kifolyólag nem tudnak olyan intenzív testmozgást végezni, mint például a futás vagy az elliptikus tréner használata.

Ennek köszönhetően a karkötő viselői rengeteg olyan előre telepített sportmód közül válogathatnak, amelyek például segítenek fenntartani a megfelelő pulzusszámot, hogy ezáltal a test a kijelölt cél eléréséhez legoptimálisabb értékeken működjön.

Csak egy kis szív- és érrendszeri tréningre van szükségünk? Netán zsírégetés a cél? A pulzusmérő szenzornak köszönhetően folyamatosan nyomon tudjuk követni, hogy mennyire dolgozik a szívünk, ezáltal pontosan szabályozhatjuk a teljesítményünket.

Utólagos statisztikák és adatok támogatják a testmozgást

Jelentős segítség lehet még az irányított és ellenőrzött testmozgást illetően, hogy a legtöbb okoskarkötőhöz – a jobb modellekhez mindenképpen – tartozik egy segédszoftver, amely számos adattal járulhat hozzá a mozgás utólagos kiértékeléséhez: milyen pulzustartományokban történt az edzés, mennyi kalóriát sikerült elégetni, mennyit javult a teljesítmény az előző alkalomhoz képest, mennyivel tudtunk többet teljesíteni, mennyire látszik a fejlődés és így tovább.

Ezek az adatok nemcsak ösztönzőleg hatnak, hanem rengeteg hasznos információval is szolgálnak. Aki például a zsírégetésre hajt, az a minél magasabb pulzustartomány elérésére törekszik, így a statisztikák alapján kiválogathatók azok a gyakorlatok, amelyek ezt jobban elősegítik.

Az idősebbeknél ráadásul mindez egyfajta kontrollt is jelenthet. Esetükben a felső határok betartása rendkívül fontos, hogy ne emelkedjen a pulzusszám egy bizonyos szint fölé. Ennek megfelelően konkrét és egyedi edzésterveket állíthatnak össze maguknak az okoskarkötős eredmények alapján.

Akár a nap 24 órájában követi a pulzusszámot

Természetesen közel sem csak a testmozgás kapcsán bizonyulhat hasznos kiegészítőnek az idősebbek számára egy okoskarkötő. Ezek az eszközök figyelik az életfunkciókat, így az általános egészségi állapot támogatására is alkalmasak.

Fentebb már többször elhangzott, hogy az okoskarkötő gyakorlatilag minden esetben a pulzusszámra támaszkodik, ha bizonyos számításokat végez a testmozgás során, azonban ezt a szenzort önmagában is hasznosíthatjuk.

Valamennyi fitneszkarkötő képes arra, hogy szükség szerint a nap 24 órájában kövesse viselője pulzusszámát, automatizált méréseket hajtson végre, vagy ha ezek nem lehetségesek, akkor manuálisan végezzünk mérést vele.

Ez különösen előnyös tulajdonság abban az esetben, ha szív- és érrendszeri problémáink vannak, de akkor is, ha elővigyázatosságból szeretnénk ellenőrizni magunkat olyan esetekben, amikor nem érezzük magunkat túl jól.

Sokszor mentett már életet az okoskarkötő

Noha az okosórák jellemzően fejlettebb szenzorokkal rendelkeznek, sok esetben előfordult már, hogy az okoskarkötők életet mentettek, hiszen idejekorán jeleztek egy olyan problémát, amely könnyen halálos kimenetelű is lehetett volna.

Az idősek körében sokkal nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő például különféle szív- és érrendszeri panaszok, amelyek gyakran időzített bombaként viselkednek. Egyik nap még nem okoznak tüneteket, másnap azonban akár szívinfarktust is előidézhetnek.

Egy ilyen súlyos problémának azonban mindig vannak előjelei, mint például a rendetlenkedő pulzusszám. Ezt egy okoskarkötő segítségével is időben felderíthetjük. Amennyiben legalább három mérés furcsa eredményeket mutat, amihez rossz közérzet is társul, a beteg még időben megfelelő segítséget és ellátást kaphat.

Azt azért természetesen nagyon fontos kiemelni, hogy az okoskarkötők pulzusmérő szenzorja nem orvosi pontosságú műszer, ennek megfelelően az eredmények sem feltétlenül megbízhatók, de arra alkalmasak, hogy egy kezdődő problémára felhívják a figyelmet.

Szükség esetén véroxigénszintet is mér

A koronavírus-járvány néhány hónappal ezelőtt teljes egészében felborította a mindennapjainkat, és az emberek többsége újraértékelte az egészségi állapotát. Általánosságban elmondható, hogy jobban figyelünk magunkra, és elővigyázatosabbak vagyunk.

Az idősebb korosztály esetében ez különösen fontos, és egyre több kutatás vizsgálja, hogy az okoskarkötők és az okosórák mekkora szerepet játszhatnak például a Covid-fertőzés korai felismerésében, amikor az még nem okoz tüneteket.

Több kutatás is indult már a téma kapcsán

Egy New York-i kórház kutatóinak sikerült elsők között értékelhető vizsgálati eredményeket közölniük arról, hogy egy jobb minőségű szenzorral ellátott okoskarkötő vagy okosóra a tüdőben létrejövő változások miatt idejekorán felismeri, hogy baj van a szervezetben.

Ez azzal magyarázható, hogy a vírusfertőzés sokaknál csökkenti a tüdőkapacitást, a szerv teljesítményét. Egy jobb véroxigénszint-mérő ezt még azelőtt ki tudja mutatni, hogy a betegnek bármiféle tünetei lennének, így a gyors gyógyszeres kezelés segíthet a kórokozó leküzdésében.

Bár a mai okoskarkötőkben található SpO2-érzékelők nem túl fejlettek, nem mérnek olyan pontosan, mint az orvosi műszerek, de ha probléma van a szervezetben, akkor a tüdő oxigénellátásának csökkenését így is képesek jelezni, ami a pulzusszámhoz köthető problémák mellett igencsak fontos szerepet játszhat abban, hogy a páciens mielőbb orvoshoz kerüljön.

Az idősebb emberek számára ez különösen fontos, hiszen immunrendszerük jellemzően gyengébb, szervezetük nehezebben viseli a betegségeket, így lényeges lehet a kezelés mielőbbi megkezdése nemcsak a Covid, hanem bármilyen más olyan betegség esetén, amelyet egy véroxigénszint-mérő ki tud mutatni.

Javítja az alvásminőséget

Gyakori probléma az idősebbek körében, hogy rosszul alszanak, az alvásminőségük drasztikusan romlik. Ez részben a korral járó probléma, ami azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne tenni ellene valamit.

Talán furcsán hangzik, de egy okoskarkötő ebben is hasznos társ lehet, hiszen többségük rendelkezik úgynevezett alváskövető funkcióval, amely rendszerint a pulzusmérő és a további szenzorok összehangolásából nyeri az ehhez szükséges adatokat.

Ez mindenképp nagy segítség, de különösen akkor, ha az okostelefonhoz tartozó társalkalmazás is megfelelően működik, mivel ebben statisztikákkal követhetjük nyomon alvási szokásainkat, ami rengeteg fontos információval szolgál.

A statisztika itt is fontos

Azon túl, hogy a legtöbb gyártó gondosan odafigyel arra, hogy megfelelő szakembereket alkalmazzon az alvásminőséget ellenőrző alkalmazások és technológiák kialakításakor, azért a legnagyobb segítséget nem feltétlenül a hasznos tippek és trükkök, hanem sokkal inkább a statisztikák jelentik.

A telefonos társalkalmazás ugyanis napra pontosan, óráról-órára képes rögzíteni a pihenési szokásainkat és azt, hogy milyen mélyen aludtunk, így ez alapján rengeteg hasznos következtetést levonhatunk majd, sőt, az életmódunkon is rengeteget változtathatunk.

Példának okáért a rossz alvás arra ösztönözhet minket, hogy napközben többet mozogjunk, és ne feküdjünk le 22 óra előtt, mert 21 és 22 óra között az adatok szerint vagy nem tudunk elaludni, vagy ha így teszünk, akkor utána hajnalban sokkal előbb elkezdődik egy éber fázis, mint ha később feküdtünk volna le.

Amennyiben oda tudunk figyelni ezekre az adatokra, rengeteget tehetünk azért, hogy alvási szokásaink optimalizálása révén sokkal kipihentebbek legyünk a mindennapokban.

Egyetlen telefonhívás sem marad észrevétlen

Míg a mai fiatalok szinte egy lépést sem tesznek a telefonjuk nélkül, az idősebb generációra általánosságban jellemző, hogy nincsenek annyira összenőve a készülékkel. Előfordulhat, hogy kint hagyják a konyhában, vagy benn marad a kabátzsebükben.

Ilyenkor könnyen megesik, hogy a hívó fél megrémül, mert a hozzátartozója nem hallja, ha csörög a telefon, így nem is tudja felvenni, amitől az emberek többsége hajlamos rögtön a legrosszabbra gondolni.

Egy okoskarkötővel azonban az ilyen esetek száma minimálisra csökkenthető. Amennyiben a telefon még hatótávolságon belül van – tehát például a lakásban –, akkor az eszköz a beállítások függvényében jelzi a hívásokat és az üzeneteket.

Ez egyfajta emlékeztetőként is szolgálhat, miközben biztosítja, hogy idős hozzátartozóinkat mindig el tudjuk majd érni.

Milyen okoskarkötőt vegyünk az időseknek?

Általánosságban az idősebb generáció tagjainak teljesen más elvárásai vannak egy okoseszközzel szemben, mint a fiatalabbaknak. Erre fontos odafigyelni, különösen akkor, ha ajándékba szeretnénk vásárolni okoskarkötőt egy idősebb hozzátartozónk számára.

Lássuk azonban a legfontosabb kritériumokat.

Jól látható kijelző

Ez egy nagyon sarkalatos pont, ugyanis az okoskarkötők többsége a kialakításából fakadóan nem rendelkezhet akkora kijelzővel, mint egy okosóra, ami az idősebbek számára kifejezetten nehézkessé teheti a használatot.

Azért természetesen van néhány okoskarkötő, amely elfogadható kompromisszumot nyújt. A szélesebb pánttal rendelkező modellek esetében például gyakran nagyobb a hasznos képernyő, ami jobban átláthatóvá teszi az óra kezelőfelületét.

Ahol még ez sem jelent megoldást, ott érdemes lehet inkább egy okosóra mellett dönteni, mert ezek akár két-háromszor akkora kijelzővel is kaphatók.

Egyszerű kezelhetőség

Az okoskarkötők nagy előnye, hogy többségük rendkívül egyszerűen kezelhető. A legtöbb modellen csak egyetlen gombot találunk, a funkciók zöme pedig közvetlenül az érintőkijelzőről érhető el, ha tehát az okostelefon kezelése megy, akkor ez sem okozhat gondot.

A magyar nyelvű menürendszer megléte ezért is fontos, noha tudni kell, hogy Magyarországon az okoskarkötők zöme magyarított rendszerrel kerül forgalomba. Mindemellett érdemes arra is odafigyelni, hogy a kompatibilis társalkalmazás használata se legyen bonyolult.

Utóbbinak a kezelése elengedhetetlen az okoskarkötő működtetéséhez. A nagyobb gyártók többsége szerencsére arra törekszik, hogy ezen a téren a maximumot nyújtsa, így érdemes a bejáratott nevek közül válogatni, ami később többek között az esetleges garanciális ügyintézést is megkönnyítheti.

Strapabíró kialakítás

Noha ez minden korosztály esetében elmondható, ha okoskarkötő vásárlásáról van szó, itt is fontos kiemelni, hogy a strapabíró kialakítás mennyire lényeges tulajdonság abból a szempontból, hogy az eszköz hosszú évekig hűséges társ maradhasson.

Ezen a téren két tényezőt érdemes figyelembe venni. Az első az erősített vagy edzett üvegfelület a kijelző előtt. Legyen kellően vastag, álljon ellen a karcolásoknak, az ütődéseknek, egyszóval bírja a hétköznapi terhelést.

A másik fontos tényező a szíj. A legjobb, ha az okoskarkötő cserélhető szíjjal rendelkezik, hiszen ez egy esetleges szakadás esetén könnyen pótolható, ami pedig az alapanyagot illeti, mindegyik közül a szilikon bírja a leginkább a megpróbáltatásokat.

A fentiekben kiemelt funkciók megléte

Az idősebbek számára vásárolt okoskarkötő kapcsán az is lényeges szempont, hogy az eszköz a fentiekben kiemelt összes funkciót tudja biztosítani, illetve ezeket tekintve megbízható legyen.

Fontos például a megfelelő minőségben dolgozó pulzusmérő, nem hátrány, ha van a kis készülékben SpO2-szenzor, de az alvásfigyelés sem elhanyagolható, hiszen mindezek alapvetően meghatározzák az eszköz működtetését.

Ezenfelül, ha a leendő tulajdonos edzéshez is szeretné használni az eszközt, a beépített sportmódok és az előre beállított edzésprogramok szintén lényeges szempontot jelenthetnek a vásárláskor.

Mikor válasszunk inkább okosórát?

Amint azt egy korábbi cikkünkben már kifejtettük, az okoskarkötő és az okosóra között még mindig nagy különbségek vannak. Bár egyre jobban szűkül köztük a szakadék, az okosórák zöme drágább, jóval fejlettebb technológiát használ, és a kialakítása a klasszikus óraformát követi.

Emiatt érdemes lehet bizonyos esetekben megfontolni inkább az okosóra vásárlását. Hogy mégis mikor?

Ha pontosabb mérésekre van szükségünk

Egyáltalán nem véletlen, hogy az okosórák gyakran sokkal drágábbak, mint a hagyományos okoskarkötők. Ennek oka az, hogy ezekben az eszközökben a legtöbbször lényegesen fejlettebb technológiák és pontosabb szenzorok dolgoznak, ami a viselő számára is nagyobb biztonságot nyújt.

Ez különösen akkor lehet lényeges, ha az eszközt olyasvalaki fogja használni, akinél fontos a pontos mérés, legyen szó akár a pulzusról, akár a véroxigénszintről. Az okosórák ezen a téren jellemzően megbízhatóbbak – legalábbis az ismertebb gyártók termékei mindenképpen.

Ha EKG-szenzorra van szükségünk

A kisebb okoskarkötők esetében még egyáltalán nem tekinthető jellemzőnek, sőt a belépő- és középszintű okosóráknál sem általános, a prémiumszintű modelleknél viszont egyre gyakrabban találkozhatunk EKG-szenzorral, amely szívbetegek vagy szívproblémára hajlamos emberek esetében életmentő kiegészítő lehet.

Ezek az egységek óriási segítséget nyújthatnak a probléma korai felfedezésében, és olyan érzékenységgel dolgoznak, hogy jellemzően már akkor jelzik a bajt, amikor a pulzusmérő műszerek még semmit sem érzékelnek belőle.

Ha nagyobb kijelzőre van szükségünk

Az imént már érintettük a kijelző méretének problémáját az okoskarkötők kapcsán. Ha nagyobb és jobban áttekinthető képernyőre van szükségünk, akkor az okosórák esetében már kifejezetten látványos megoldások közül is válogathatunk.

Az 1,2 hüvelyk körüli panelek például már megfelelő méretűek ahhoz, hogy az idősebbek számára se okozzon problémát leolvasni róluk a szükséges információkat, adatokat vagy értesítéseket.

Ha fontos a forma

Nem elhanyagolható szempont, hogy sokan szeretik a klasszikus óraformákat. Ők az okoskarkötők helyett valószínűleg inkább az okosórákat választanák, amelyek ebben a tekintetben a klasszikusok nyomdokain járnak.