Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Okosóra vagy okoskarkötő? Segítünk a választásban

Egyre nagyobb félreértések származnak manapság abból, ha egy újdonságnak számító okoseszköz mellett megjelenik egy egészen hasonló, de alapvetően mégis más tudású vagy tulajdonságú típus a piacon, a kettőt pedig egymás szinonimájaként emlegetik a vásárlók.

Különösen igaz ez a viselhető eszközök világában, elég csak megnézni például nagy okosóra kutatásunkat ahhoz, hogy rögtön láthassuk, milyen sokféle termékkategóriát különíthetünk el már ebben az ágazatban is.

A helyzetet azonban tovább nehezíti, hogy sokszor az okoskarkötőket is ebbe a szegmensbe sorolják – illetve fordítva –, ami komoly félreértésekhez vezethet, az alábbiakban éppen ezért most sorra vesszük az összes lényeges különbséget és hasonlóságot, ami a két terméktípus között megtalálható.

Van átfedés az okosórák és az okoskarkötők között

Amit elsőként fontos kiemelni a téma kapcsán, hogy az okosórák és az okoskarkötők között természetesen van némi átfedés, lényegében ennek köszönhető a leginkább, hogy összekeverik ezeket az eszközöket.

Ez legalább olyan súlyos tévedés, minthogy manapság még mindig sokan plazmatévének neveznek bármit, ami ránézésre lapos televízió, nem törődve azzal sem, hogy ez a technológia ma már nincs is gyártásban.

Hasonló megjelenés, okostelefonos integráció

Amiért nagyon könnyű összekeverni az okosórákat az okoskarkötőkkel, az leginkább a hasonló megjelenésben keresendő, hiszen mindkettő egy csuklón viselhető, ma már általában saját kijelzővel ellátott eszköz, és bár a karkötők általában vékonyabb termékdizájnnal rendelkeznek, azonban nincs előírás arra, hogy az órák esetében nem találkozhatunk hasonló megoldásokkal.

A dizájn tehát gyakran egészen hasonló, sőt a tudás, a különféle szenzorok tekintetében egyaránt akad köztük átfedés, azonban az okostelefonos integráció szintén okot ad arra, hogy könnyen összekeverjük a típusokat, lévén egyik és másik is képes kommunikálni a mobiljainkkal.

Okoskarkötő ezernyi megnevezéssel

Az elhangzottak mellett alaposan megnehezítheti a dolgunkat a két terméktípus megkülönböztetésekor az is, hogy míg az okosóra esetében legfeljebb a sportóra állja meg a helyét szinonimaként – azonban ez sem minden esetben –, addig az okoskarkötőnek jelenleg ezernyi másik megnevezése ismert.

Hívhatjuk fitneszkarkötőnek, fitneszkarpántnak, fitneszórának, de az egyszerű aktivitásmérőként való emlegetése is tökéletesen megállja a helyét. Az alábbiakban ezek a nevek mind az okoskarkötőkre vonatkoznak majd, a hasonlóságok és átfedések után azonban lássuk most, hogy miként tudjuk megkülönböztetni őket a legegyszerűbben.

Egészen más területen állják meg a helyüket

A legalapvetőbb különbség a két termékkategória között az alkalmazási terület, hiszen a fentiekben már említett közös pontokat leszámítva az okosóra és az okoskarkötő is máshol előnyösebb.

Az okoskarkötő inkább sporttevékenységekhez ideális

Ha a legfőbb alkalmazási területről beszélünk a fitneszkarkötők tekintetében, akkor az alighanem a sport és az aktivitás lesz, hiszen olyan érzékelőkkel vannak ellátva, melyek képesek megfelelően monitorozni a tulajdonos életfunkcióit, mérni a kapcsolódó eredményeket az aktív jelenlét során.

Az így begyűjtött eredményeket az okoskarkötő önmagában vagy az okostelefonra letöltött társalkalmazás segítségével képes kielemezni, statisztikákat készíteni róla, ezzel átfogó képet adva használója egészségi állapotáról, elért eredményeiről, elégetett kalóriáiról és így tovább.

Az okosóra funkciói sokkal színesebbek

Bár nagyon sok okosóra képes a fentiekben bemutatott mérésekre és életfunkció-követésekre, továbbá azok naplózására is, ugyanakkor az általa kínált funkciók lényegesen színesebbek, közel sem csak sportoláskor vagy aktív mozgásforma mellett alkalmazhatjuk őket eredményesen.

Ezek a termékek ugyanis lényegesen komplexebb alkalmazási körrel büszkélkedhetnek, némelyek alkalmasak telefonálásra, üzenetek és értesítések fogadására, egyszóval okostelefonunk kibővítésére vagy komplett helyettesítésére egyaránt alkalmazhatók, és nem csak arra, hogy életfunkcióinkat mérjük a beépített szenzorokkal.

Sportosabb megjelenés jellemzi az okoskarkötőket

Bár fentebb már szóba hoztuk, hogy a megjelenés terén akadnak átfedések a két terméktípus között, azonban legalább ennyi különbség is akad, ami sok esetben a megkülönböztetést is segíti.

Az okoskarkötők a legtöbbször tényleg karkötők

Fontos különbség a termékdizájn tekintetében, hogy az okoskarkötők többsége valóban úgy néz ki, mint egy karperec vagy egy karpánt, ezáltal nincsenek olyan kiugró, beakadásra hajlamos, esetleg mások vagy a saját megsértésünkre alkalmas élek, kapcsolók vagy gombok, melyek sportolás, illetve mozgás közben gondot okoznának.

Jellemző rájuk az áramvonalas és egyben letisztult kialakítás, a rugalmas szilikon szíj – szigorúan kiálló kapcsok nélkül –, de lényeges az is, hogy többségük nem rendelkezik érintőpanellel sem, csak egy egyszerű megjelenítővel a legfontosabb értékek kijelzése érdekében.

Az okosórák többsége jobban hasonlít egy klasszikus órához

Noha ezen a téren is találhatunk úgynevezett kötelező kivételekkel, azonban az okosórák többsége általában a hagyományos óraformákra hajaz a termékdizájn tekintetében, mindig jóval nagyobbak az egyszerű aktivitásmérőknél. Ennek megfelelően akadnak olyan típusok, melyeket ránézésre meg sem tudunk különböztetni egy hagyományos karórától.

Többségük nagy kijelzővel, egyre gyakrabban már érintőpanellel érkezik, a szíjhoz mérten pedig az óraház kiugró elemekkel rendelkezik, ezáltal hiába alkalmas életfunkciók mérésére, sem sportoláshoz, sem aktivitásunk méréséhez nem túl biztonságosak emiatt, hiszen könnyedén fennakadhatunk velük valahol, esetleg megüthetünk másokat.

Lényeges különbség továbbá, hogy az okosórák szíja sem mindig rugalmas, izzadtságtűrő, sportolásra ideális. Találunk köztük textilből és fémből készült típusokat, melyek inkább a munkába járáshoz alkalmasabbak.

Az üzemidő terén is jelentős különbségeket találhatunk

Mivel nagyobb kijelzők, méretek és változatosabb funkciók jellemzik az okosórákat, ezért talán nem meglepő, hogy az üzemidő terén is jelentős különbséget találunk köztük és az okoskarkötők között.

Az okoskarkötőket ritkábban kell tölteni

Akkumulátorból ugyanis általánosságban mindkét terméktípus hasonló kapacitásút kap a gyártóktól, csakhogy míg egy fitneszkarkötő esetében egy kisebb, jellemzően nem is érintésérzékeny panelt kell ellátnia ezeknek energiával, ezért egyáltalán nem ritka, hogy bizonyos eszközök akár hetekig bírják egyetlen töltéssel.

Természetesen nem szabad összekeverni a készenléti- és a használati idő hosszát, hiszen a szenzorok használatával, gyakori sportolással, mindennapos testmozgással vagy folyamatos monitorozással ezeknek a termékeknek is szükségük lehet arra, hogy 3-4 naponta feltöltsük őket.

A több lehetőség és a nagyobb kijelző rontja az okosórák üzemidejét

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb okosórát aktív használat mellett minden nap fel kell tölteni. Különösen igaz ez azokra a modellekre, melyek alkalmasak telefonálásra, állandó összeköttetésben vannak okostelefonunkkal, mindemellett pedig folyamatosan használjuk őket életfunkcióink monitorozására is.

A nagyobb érintőkijelzők alkalmazása természetesen szintén nem az a tipikusan takarékos technológia, erőteljesen terhelik az akkumulátort, és mivel az okosórák mérete rendkívül szűkös határok közé lett kényszerítve, ezért ehhez a sajátossághoz, illetve a mindennapi töltéshez jobb, ha hozzászokunk.

Sokkal több funkciót találunk az okosórákban

Ha kizárólag a kérdéses eszközök funkcióira hagyatkozunk az összehasonlítás tekintetében, akkor fontos kiemelni, hogy az okosórákban lényegesen több funkciót találunk, mint az okoskarkötőkben, ami nem véletlen.

Az okosóra gyakorlatilag egy miniatürizált okostelefon

Bár ez a kijelentés ma még nem állja meg a helyét minden termék esetében, de a legtöbb okosóra gyakorlatilag egy miniatürizált okostelefonnak tekinthető. Ez azt jelenti, hogy közel ugyanolyan lehetőségekkel és opciókkal kecsegtetnek, sőt a rajtuk futó operációs rendszer is valamelyik telefonos szisztéma specializált változata.

Nyilván nemcsak szoftveres, hanem hardveres fronton is érezni ezt a különbséget, az okosórák erősebb lapkakészlettel, több memóriával és belső tárhellyel bírnak, a nagyobb kijelző és a felépítéshez kapcsolódó sajátosságok mellett pedig a legtöbb modell applikációkkal bővíthető, testre szabható, illetve különféle kommunikációs lehetőségeket kínál a felhasználók számára.

Az okoskarkötők többnyire csak kapcsolódnak az okostelefonokhoz

Noha vannak olyan okoskarkötők a prémium kategóriában, melyek képesek e-SIM fogadására, ezáltal tudunk velük telefonálni, általánosságban azonban elmondható róluk, hogy lényegesen kevesebb önálló funkcióval bírnak, lehetőségeik többségének kihasználásához pedig elengedhetetlen lesz, hogy kapcsolatot létesítsenek egy okostelefonnal.

Hangsúlyozandó: kategória függvénye, hogy egy okoskarkötő mennyire gazdag az önálló funkciókban. Többségük valóban csak arra alkalmas, hogy a társalkalmazással együtt működjön, ugyanakkor tény, hogy egyre gyakrabban jelennek meg az okosórákról ismert, vagy azokra jellemző funkciók is ezeken a kis eszközökön.

Mindez természetesen butított vagy egyszerűbb formában, hiszen az okoskarkötőkbe jellemzően gyengébb hardverek, kisebb tudású lapkák és memóriák kerülnek, mint a nagyobb tudású okosórákba.

Jelentős eltérés az árcédulák tekintetében

A fentiekben kiemelt különbségek természetesen az okosórák és az okoskarkötők árcédulája tekintetében érzékelhető a leginkább, noha a prémium gyártóknak és az olcsó kínai termékek megjelenésének hála ezen a téren is egyre jobban csökken a különbség a két terméktípus között

Okoskarkötő már párezer forintért kapható

Okoskarkötőket például ma már néhány ezer forint ellenében találhatunk magunknak, méghozzá ismert gyártóktól. Ezek nyilván egyszerű, kevés funkcióval rendelkező típusok, melyek egy okostelefon nélkül nem tudnak működni, de a célnak megfelelnek.

Ezek a modellek egyfajta belépő kategóriát képviselnek, és amennyiben valaki beleszeret ezekbe az eszközökbe, később több tízezer forintos megoldások közül válogathat a magasabb szinteken.

A jó okosóra belépő szinten sem olcsó

Ha igazán jó, tehát funkciókban gazdag, minőségi és valóban működő okosórát szeretnénk magunknak, akkor ahhoz jellemzően mindig mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, mint egy okoskarkötőért, ezáltal az ismertebb gyártók belépő szintű termékei is több tízezer forintba kerülnek már.

A kezdő szintet ezen a téren a 40-50 ezer forint képviseli – ezekben az eszközökben már pontos a pulzusmérő és jó a szoftveres háttér –, de a határ kis túlzással a csillagos ég, illetve mindenképpen a több százezres kategória.