Okoskarkötő – mutatjuk a legjobbakat

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a különféle viselhető okoseszközök. Nem meglepő módon, hiszen felgyorsult életmódunk azt diktálja, hogy ne maradjunk le semmiről, hogy rohanjunk és pörögjünk, de közben azért maradjunk egészségesek is.

Ebből a szempontból egy okoskarkötő például kiváló társnak tekinthető a mindennapokban, azonban egy dolgot nem árt megjegyezni: a másképpen aktivitásmérőnek is nevezett eszköz nem egyenlő az okosórával. Bár akadnak köztük átfedések, azonban lényegesen több a különbség, így semmiképpen sem emlegethetjük őket egy lapon.

Tartalomjegyzék

Mire jó egy okoskarkötő?

Eredetileg az okoskarkötők azért jelentek meg a piacon, hogy a felhasználók nyomon követhessék edzéseiket egy kompakt és elérhető árkategóriát képviselő eszköz segítségével. Csakhogy a fejlesztők ráébredtek: az aktivitásmérés mellett ezek az aprócska szerkezetek rengeteg okosórás funkciót is képesek felvonultatni.

Ennek köszönhetően ma már nagyon sokan nemcsak az edzések megtámogatása és ellenőrzése miatt használnak okoskarkötőt, hanem azért is, hogy az általános órafunkciók mellett nyomon követhessék a kis képernyőn az értesítéseket, a hívásokat, az üzeneteket, de irányítható róla a kamera, a zenelejátszó applikációja és így tovább.

Egészséges életmódra ösztönöz

Bár egyre többen eleve az imént említett okosórás funkciók miatt vásárolnak okoskarkötőt, azonban sokan csak az eszköz rendszeres használata közben ébrednek rá arra, hogy a lépés- és kalóriaszámlálás, az alvásfigyelés, a pulzus- vagy a véroxigén-szint mérés lassan, de biztosan az egészséges életmódra ösztönzi a felhasználót.

Természetesen közel sem mindegy, hogy milyen okoskarkötőt választunk magunknak, hiszen a piacon rengeteg gyártó megtalálható, sőt itt is kialakultak már a belépő-, a középszintű és a prémium kategóriák, így nem szabad elkapkodni a döntést. A legjobb aktivitásmérő kiválasztásához nyújtunk segítséget az alábbiakban.

A legjobb okoskarkötők, szerintünk

A legjobb okoskarkötőket a következő forrásokból választottuk:

 • saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva.

Honor Band 5 – a mi választásunk

Előnyök
 • teljesen személyre szabható
 • karcálló kijelző
 • stabil bluetooth kapcsolat
 • hosszú üzemidő
 • könnyen olvasható kijelző
Elérhető itt
ALZA.HUA Honor Band 5 egy kimagaslóan jó ár-érték arányt kínáló okoskarkötő, mely unisex kialakítása mellett lekerekített termékdizájnnal és hatalmas tudással hívja fel magára a figyelmet, így tökéletes társ az aktív mozgásformák mellett, de természetesen a mindennapokban is.

Látványos érintőpanel, óriási üzemidő

Megjelenésének egyik sajátossága, hogy a Honor Band 5 egy enyhén hajlított kialakítású 0,95 hüvelykes érintőpanelt kapott, mely tökéletes illeszkedést kínál a csuklóhoz, kényelmes viseletét pedig szilikon szíjak biztosítják, így egyszerű, visszafogott, mégis határozottan sportos küllemet kínál viselőjének, méghozzá 5ATM vízállósági fokozat mellett, ami azt jelenti, hogy 50 méterig nem árt neki a víz sem.

Emiatt akár fürdés vagy úszás közben is rajtunk lehet, miközben a kijelző könnyed kezelhetőséget biztosít a funkciók kiválasztása során. Mindehhez elképesztően nagy üzemidő társul, egyetlen töltéssel ugyanis akár 336 óráig bírja, ha pedig merülőben van, elegendő csatlakoztatni pár percre egy számítógéphez. Töltését egy speciális, USB porttal ellátott bölcső biztosítja.

Intelligens funkciók hada vár ránk

Amilyen kicsi, olyan nagy a tudása – az egyik első gondolatunk lesz majd, ha elkezdjük használni a Honor Band 5 okoskarkötőt, hiszen rengeteg intelligens funkció kapott helyet ebben az aprócska eszközben. Okostelefonunkkal összekötve folyamatosan láthatjuk értesítéseinket, elolvashatjuk üzeneteinket, fogadhatjuk hívásainkat, és rezeg, ha történik valami, így soha nem maradunk le vele semmiről.

A rengeteg beállítási lehetőség mellett az eszköz segítségével irányíthatjuk a telefonunk zenelejátszó szoftverét, megkereshetjük elveszett készülékünket, miközben folyamatosan mutatja az időt, számlálja a lépéseinket, az elégetett kalóriákat, sőt van rajta dátumfunkció is. Ezen felül szabadon változtathatjuk majd az óra hátterét, így akár minden egyes nap más és más stílusban tündökölhet rajtunk.

Az edzés során biztosan nem hagy cserben

Ha a maximumot szeretnénk kihozni magunkból, a Honor Band 5 biztosan nem hagy minket cserben! Rengeteg előre kalibrált edzésprogram közül válogathatunk majd, így ideális lesz egyszerű sétához, túrázáshoz, kerékpározáshoz, futáshoz, úszáshoz, de még síeléshez, evezéshez és fitneszhez is. Folyamatos pulzusméréssel és kalóriaszámolással ösztönöz majd arra, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsuk.

Az egészséges életmód kedvelőinek legnagyobb örömére az okoskarkötő ráadásul figyeli az alvásminőséget, segít a jobb alvásban, a pulzus mellett képes a véroxigén szintjének a mérésére is, a kapcsolódó alkalmazás pedig állandó statisztikákat, sőt akár útvonalakat is készít edzéseinkről.

Fitbit Charge 4 – a felsőkategória egyik legjobbja

Előnyök
 • sportok felismerése
 • beépített GPS
 • 5 különböző pánt
 • kényelmes viselet
 • applikációja könnyen áttekinthető
Elérhető itt
ALZA.HUA Fitbit Charge 4 egy olyan okoskarkötő, amitől mindent megkapunk, amire szükségünk lehet egy edzés során, miközben a mindennapokban sem hagy minket cserben, visszafogott megjelenésének köszönhetően pedig szinte észrevehetetlen marad a csuklón, így akár munkában vagy iskolában is viselhetjük.

 Folyamatos nyomkövetés, hasznos funkciók

A nyomkövetés tekintetében a Fitbit Charge 4 kifejezetten előnyösnek tekinthető, hiszen egész napon át képes követni minket. Mindezt természetesen a mi érdekünkben, hiszen ezzel méri majd a lépéseink számát, a megtett távolságot, az elégetett kalóriákat, súlyunk változását, de még azt is, hogy hányszor ettünk és mennyi időt töltöttünk aktív időtöltéssel.

A kapcsolódó Fitbit applikációban mindent nyomon követhetünk az okostelefonunk kijelzőjén, az adatok pontosságához pedig a beépített GPS nyújt segítséget, aminek jóvoltából telefonunk nélkül is követhető lesz egy edzés során a megtett távolság vagy az útvonal. Mindehhez nagyon fejlett alvásfigyelő is tartozik, mely érzékeli az egyes fázisokat, ezzel segít abban, hogy egészségesebb alvási szokásokat alakíthassunk ki.

 Motiváció és folyamatos pulzusmérés

Mivel egy az aktív életmódhoz megálmodott okoskarkötőről beszélünk, a Fitbit Charge 4 az edzések során tudja majd megmutatni igazi erejét. A fejlett pulzusmérőnek köszönhetően képes akár egész álló nap nyomon követni értékeinket, valós idejű pulzuszónákat határoz meg mozgás közben, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresebbé váljanak az edzéseink.

Mindehhez előre programozott edzésmódok sokasága közül válogathatunk, miközben az okoskarkötő képes arra is, hogy motiváljon minket. A beállított célok teljesítésekor például kitüntetéseket kapunk, de amennyiben van a baráti körben még ilyen aktivitásmérő, be lehet állítani kihívásokat, melyekkel egymást inspirálva tudjuk mozgásra ösztönözni a másikat.

Értesítéskezelés, Spotify-irányítás, női egészség

Mint minden okoskarkötő, a Fitbit Charge 4 is képes kijelezni a telefonunkra érkező értesítéseket annyi különbséggel, hogy itt nem csak láthatjuk a hívásokat, az üzeneteket vagy a közösségi oldalak eseményeit, hanem Androidon keresztül még akár előre mentett válaszokat is küldhetünk reakcióként, ami kifejezetten hasznos funkció.

Ha Spotify-felhasználók vagyunk és gyakran hallgatunk zenét edzés közben, akkor jó hír, hogy az eszköz teljes felügyeletet és irányítást ad a streaming applikáció felett, a csuklónkról irányíthatunk majd mindent. A hölgyek nagy örömére ráadásul a női egészség követésében is segít az aktivitásmérő egy nagyon alapos, feljegyzésekkel és megfigyelésekkel bővíthető menzesz naptár jóvoltából.

Fitbit Inspire 2 – választásunk sportolásra és hétköznapokra

Előnyök
 • letisztult megjelenés
 • női egészségkövetés
 • sportok felismerése
 • nagyon hosszú üzemidő
 • applikációja könnyen áttekinthető
Elérhető itt
ALZA.HU
EURONICS.HUA Fitbit Inspire 2 okoskarkötőt kifejezetten azoknak találták ki, akik szeretnék a stílusos megjelenés, valamint a nagy tudás miatt a hétköznapokban is viselni aktivitásmérőjüket, hiszen változatos funkciói mellett az eszköz nagyon vékony és könnyed termékdizájnnal, érintőpaneles OLED kijelzővel, valamint letisztult megjelenéssel szolgál.

Több mint 20 edzésmód, pulzuszónákkal

Az aktív életmód kedvelői biztosan minden porcikáját kihasználják majd a Fitbit Inspire 2-nek, hiszen több mint 20 edzésmód található benne, így mindig megtalálhatjuk majd az aktuális mozgásformához szükséges alternatívát. Mindehhez külön pulzuszónákat alakított ki a Fitbit, így mi dönthetjük el életkorunk és egyéb tulajdonságaink alapján, hogy a mielőbbi csúcsforma érdekében zsírégető vagy kardió edzéseket akarunk-e végezni.

Az eszköz ráadásul folyamatosan ellenőrzi, hogy mennyire vagyunk fittek, a telefon GPS jeladójának köszönhetően pedig valós idejű tempót és távolságot is tudunk mérni a segítségével, így séta, kocogás, túra vagy kerékpározás alkalmával kifejezetten előnyös. Sőt, az okoskarkötő az egész napos kalóriaégetést is naplózza, így folyamatosan ösztönöz minket.

Egész napos nyomkövetés

Mivel egész napunk kihatást gyakorol arra, hogy milyen formában vagyunk és milyen formába kerülhetünk, ezért a Fitbit Inspire 2 egész nap képes nyomon követni minket. Akár folyamatosan tudja mérni a pulzusunkat, de naplózhatjuk vele az étkezéseinket, hogy az elfogyasztott kalóriákhoz igazíthassuk vele az edzéseket, miközben láthatjuk a megtett lépéseket, az elért távolságot és a közben elégetett kalóriákat is.

A hölgyek számára különösen nagy előny a női egészségkövetés funkciója. A Fitbit alkalmazással társulva követhetjük a ciklusokat, rögzíthetjük a menzesz elejét, végét és sajátosságait, így sokkal jobban tervezhetővé válnak a mindennapok, illetve az edzések is. A Fitbit applikáció ráadásul rengeteg egyéb edzési statisztika és más hasznos tulajdonságok kijelzésére is teljesen alkalmas.

Hosszú akkumulátoridő, vízállóság és valós idejű értesítések

A mindennapok során biztosan folyamatos társunk lesz majd a Fitbit Inspire 2, hiszen egyetlen töltéssel akár 10 napos akkumulátor-üzemidőt garantál nekünk, miközben valóban szinte soha nem kell levennünk a csuklónkról. A készülék ugyanis 50 méterig teljesen vízálló, így fürdés közben vagy úszó edzések alkalmazásakor sem hagy minket cserben.

Ezen felül a kis kijelzőn folyamatosan láthatjuk majd a telefonunkra érkező valós idejű értesítéseket. Rezgések és figyelmeztetések jelzik majd a hívásokat, a szöveges üzeneteket, de a naptárhoz kapcsolódó jegyezetek, sőt a közösségi oldalakon történő aktivitások egyaránt megjelennek majd a csuklónkon, így el tudjuk dönteni, hogy fontos elővenni a telefont a gyors reagáláshoz, vagy mindez még ráér.

Samsung Galaxy Fit 2 – a kiváló ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök
 • pontos adatok
 • stabil bluetooth kapcsolat
 • tisztán látható, élénk kijelző
 • kényelmes viselet
 • könnyen megtanulható kezelés
Elérhető itt
ALZA.HU
EURONICS.HUA Samsung Galaxy Fit 2 egy kitűnő ár-érték arányt kínáló okoskarkötő az ismert gyártó kínálatából, mely dacára annak, hogy mennyire olcsó, hatalmas tudással rendelkezik, és tökéletes társunk lehet az edzések mellett a mindennapokban is.

Ergonomikus kialakítás, nagy kijelző, strapabíróság

A kifejezetten egyszerű, direkt az edzésekhez igazított ergonomikus kialakítás mellett a Samsung Galaxy Fit 2 egészen nagy kijelzővel büszkélkedhet, a megjelenítést ugyanis egy 1,1 hüvelykes, teljesen színes AMOLED panel látja el, mely kiválóan reagál az érintésünkre. Elődjéhez képest az okoskarkötő sokkal vékonyabb és kényelmesebb kialakítást kapott – mindössze 11,1mm vastag –, miközben minden eleme az egész napos viselhetőséget szolgálja.

A szilikon csuklópánt barázdája például nem engedi, hogy edzések során az izzadtság megrekedjen az óra alatt, noha a víz egyáltalán nem árt neki, öt atmoszféra nyomásig, azaz 50 méterig teljesen vízálló, így úszni is magunkkal vihetjük majd. Mindeközben nem kell félnünk a merüléstől, hiszen normál használat mellett a 159 mAh-s akkumulátorral akár 15 napos üzemidőt is kihozhatunk belőle.

Hasznos edzésfunkciók, alváskövetés

Az edzésfunkciók terén ugyan a Samsung Galaxy Fit 2 mindössze öt automatikus funkcióval rendelkezik, de ezek teljesen automatizáltak, így nem kell hosszas felkészülés minden aktivitás előtt. Csak kezdjünk el mozogni, és az óra automatikusan méri a pulzust, a kalóriát és még sok más egyebet is. Ezen felül nemcsak az aktív, hanem a passzív tevékenységek monitorozására is alkalmas, hiszen rendelkezik alváskövető funkcióval.

Nemcsak az alvás minőségét tudja követni, de tanácsokkal is szolgál, hogy miként tudunk javítani az éjszaki pihenésen, amihez a Samsung Health alkalmazás – sok más egyéb mellett – rendkívül hasznos társ lesz. Ha a stresszmentes élet elérése a cél, az okoskarkötővel ezt is ellenőrizhetjük, folyamatosan méri majd a szervezet stressz-szintjét, és figyelmeztet, ha le kell állnunk.

Értesítéskezelés, választható számlapok

A funkciók terén a Samsung Galaxy Fit 2 kifejezetten gazdagra sikeredett. Ha párosítjuk Galaxy okostelefonunkkal, folyamatosan fogadhatjuk vele az értesítéseket, akár egyszerű válaszokat is küldhetünk az üzenetekre, de a telefonunk kézbe vétele nélkül tudjuk majd irányítani a zenét, sőt láthatjuk a közösségi oldalas aktivitásokat is.

A vírushelyzetben különösen előnyös tulajdonság, hogy az okoskarkötő megfelelő időközönként kézmosásra emlékezett minket, sőt segítséget nyújt a folyamat alapos kivitelezésében. Hogy mindezeken felül több mint 70 szabadon letölthető számlappal igazíthatjuk saját stílusunkhoz az okoskarkötőt, csak egy további kiváló extra a sok közül.

Huawei Band 3 Pro – az arany középút

Előnyök
 • elegáns megjelenés
 • tisztán látható kijelző
 • beépített GPS
 • sportok felismerése
 • részletes elemzések készítése
Elérhető itt
EURONICS.HUA Huawei Band 3 Pro egy tipikusan egyszerű, de nagyszerű okoskarkötő, mely modern, sportos és letisztult dizájn mellett hatalmas tudás birtokába juttatja a felhasználókat, miközben ráadásul még rendkívül jó ár-érték aránnyal is kecsegtet, és közel sem csak az edzések során lehet hasznos társ belőle.

AMOLED kijelző, Home gomb, strapabíró kialakítás

Minden aktivitásmérőnél nagyon fontos a kellően erőteljes kialakítás, ami a Huawei Band 3 Pro kapcsán is megvalósult, csak mellette ráadásként a látványos, letisztult és modern megjelenésről sem feledkezett el a gyártó. Ennek köszönhetően biztonságos vele az edzés, 50 méteres vízállóságának köszönhetően pedig még az uszodában vagy zuhanyzáskor sem kell levennünk magunkról.

Az eszköz kifejezetten látványos, az okoskarkötőktől megszokott elnyújtott érintőkijelzőt kapott, mely egy 0,95 hüvelykes AMOLED panel lett, méghozzá 120×240 képpontos felbontás társaságában. Használatát ráadásul nagyban megkönnyíti, hogy az érintőfelület mellett egy süllyesztett Home gomb is található rajta, ami egyszerűbb kezelhetősége mellett biztosan nem akadályoz majd semmiben sem minket az edzés során.

Rengeteg hasznos funkció

A funkciógazdagság tekintetében a Huawei Band 3 Pro okoskarkötő kapcsán egyáltalán nem panaszkodhatunk, hiszen az ár-érték arány tekintetében rendkívül jól felszerelt termékről beszélünk. Van benne pulzusmérő, kalória- és lépésszámláló, hattengelyes gyorsulás mérő, így minden adott ahhoz, hogy teljes felügyeletet kaphassunk edzéseink felett, illetve kövesse a különféle aktivitásainkat.

Ezen felül tudjuk időzíteni vele a csatlakoztatott okostelefon kameráját, elutasíthatjuk vele a bejövő hívásokat, miközben az összes értesítésünket azonnal áttekinthetjük rajta. Elolvashatjuk az SMS-eket, láthatjuk az elektronikus leveleket, de az applikációk által küldött információkat, a közösségi oldalon történt aktivitást szintén nyomon követhetjük a segítségével.

Hosszú üzemidő, kiváló edzőtárs

A 100 mAh-s Li-ion akkumulátornak köszönhetően a Huawei Band 3 Pro okoskarkötő kifejezetten nagy üzemidőt nyújt, egyetlen töltéssel akár napokig is képes helytállni a csuklón, noha ez természetesen attól is függ, hogy mennyire használjuk a funkciókat. Merthogy az aktivitásmérő elsődleges célja az edzések követhetősége és megalapozása.

Erre természetesen a Huawei okoskarkötője kifejezetten jó alternatívát jelent, hiszen több előre rögzített edzésmód közül választhatjuk ki, hogy milyen mozgásformában szeretnénk aktivizálni magunkat. A kis készülék intelligens módon képes jelezni az eltelt időt, az elégetett kalóriákat, valamint ügyel arra is, hogy mindig a legoptimálisabb pulzustartományban tudjuk tartani edzésünket.

Xiaomi Mi Band 5 – a vásárlók egyik nagy kedvence

Előnyök
 •  hosszú üzemidő
 • kényelmes viselet
 • könnyű beüzemelés
 • mágneses töltőcsatlakozás
 • pontos adatok
Elérhető itt
ALZA.HU
EURONICS.HUA Xiaomi Mi Band 5 az egyik legkelendőbb okoskarkötőnek számít a jelenlegi magyar piacon, ami nem meglepő, hiszen elképesztően alacsony árkategóriát képvisel, ezért cserébe pedig a lényegesen drágább aktivitásmérők tudását képviseli, méghozzá kifejezetten tartós, sokoldalú megjelenés társaságában.

Strapabíró kialakítás, nagy kijelző, cserélhető szilikon szíj

Hogy minden edzésforma mellett megállja a helyét, a Xiaomi Mi Band 5 okoskarkötő rendkívül strapabíró kialakítást kapott a nagy tudása mellett. Maga az óraszerkezet egy külön szilikon szíjban helyezkedik el, mely ennek megfelelően könnyedén cserélhető – fillérekért juthatunk hozzá különféle színű és hosszúságú típusokhoz –, így a módosítható hátlapok mellett ezen a téren is minden nap a stílusunkhoz igazíthatjuk majd.

A készülék egy 1,1 hüvelykes AMOLED kijelzőt kapott, ami edzett üvegfelületének köszönhetően védelmet nyújt a karcolások és a kisebb sérülések ellen, miközben 50 méterig vízálló, tehát úszni is bátran elvihetjük magunkkal. Támogatja a vezetékes és a vezeték nélküli töltést, azonban üzemidejét hihetetlenül jól optimalizálták, akár 5-14 napot is kihozhatunk belőle a felhasználás függvényében.

Napi aktivitásmérés, 11 előre programozott sporttevékenység

A különféle intelligens és nagy tudású érzékelőnek köszönhetően a Xiaomi Mi Band 5 okoskarkötő teljesen ideális a napi aktivitásmérésre, így követi, sőt számolja a megtett lépéseket, a távolságot, sőt az elégetett kalóriák mennyiségét is. Mindezt háromtengelyű giroszkóp és gyorsulásérzékelő egészíti ki, de képes az alvásfigyelés és a pulzusmérés mellett a vér oxigénszintjének kijelzésére is.

Akár általános edzésekhez, akár sporttevékenységekhez használnánk, a Xiaomi Mi Band 5 minden esetben megállja a helyét. Alapesetben 11 általános aktivitás található benne, így a séta vagy a szabadtéri futás mellett monitorozható vele az úszás, a kerékpározás, a futópados futás, a szobakerékpár, az elliptikus tréner, az ugrókötelezés, az evezés és a jóga is. Természetesen van program általános edzéshez is, ha tevékenységünk nem lenne a listán!

Erőteljes szoftveres háttér

Amint azt a Xiaomi termékeitől már megszokhattuk, a Mi Band 5 okoskarkötő is rendkívül erőteljes szoftveres háttérrel rendelkezik, ezáltal Bluetooth 5.0 kapcsolaton keresztül tudjuk összehangolni okostelefonunkkal, ahol a Mi Fit applikáción át rengeteg extra tudást adhatunk neki. Statisztikák, eredmények, jutalmak, feljegyzések, de akár komplett edzésprogramok is várnak itt ránk.

Természetesen konkrétan a karkötő szoftvere is rendkívül magas minőséget képvisel, gyors, lendületes és sokoldalú, miközben megannyi lehetőséget biztosít a felhasználó számára. Példának okáért tudjuk irányítani vele a telefonunkon a zenét, láthatjuk és elutasíthatjuk a bejövő hívásokat, elolvashatjuk az SMS üzeneteket, de az applikációkhoz kapcsolódó értesítések vagy a közösségi oldalakon történő aktivitások is megjelennek rajta a beállításaink függvényében.

Huawei Band 4 – a pénztárcabarát megoldás

Előnyök
 • gyors töltés
 • pontos mérések
 • 3 különböző pánt
 • sok különböző edzés funkció
 • hosszú üzemidő
Elérhető itt
ALZA.HU
EURONICS.HUA Huawei Band 4 egy rendkívül stílusos és nagy tudást képviselő okoskarkötő, mely elérhető árkategóriában kínál több okosórás funkciót is azok számára, akik egy sokoldalú aktivitásmérőt keresnek maguknak nemcsak edzéshez, hanem általánosságban a mindennapokhoz egyaránt.

Egyszerű töltés, hosszú üzemidő, színes TFT kijelző

Sok okosóra töltését megnehezítik a különféle kiegészítők, a Huawei Band 4 esetében azonban rendkívül egyszerű és frappáns megoldást talált erre a célra a gyártó. Elegendő lesz csupán lepattintani a szíj egyik oldalát az óraműről, és előbukkannak a csatlakozók, melyek bármelyik hagyományos USB porthoz illeszkednek, illetve képesek gyorsan feltölteni az akkumulátort.

A 0,96 hüvelykes színes TFT kijelző ráadásul mindenről pontos tájékoztatást ad majd nekünk, az idő, a naptár és az egészségügyi értékek mellett, így a töltöttséget is folyamatosan nyomon követhetjük, noha a fitneszkarkötő egyetlen töltéssel akár 7-9 napot képes kibírni. Mindez természetesen nagyban függ a felhasználás módjától, illetve attól is, hogy mennyire aktívak vagyunk a mindennapok során.

Személyi edző a csuklón

Az okoskarkötő egyik különlegességét a Huawei saját fejlesztésű TruSeen 3.5 intelligens optikai érzékelő adja, mely lehetőséget ad az eszköz számára, hogy infravörös fény segítségével mérje a testünkben zajló eseményeket. Ennek megfelelően képes a pulzusmérésre, meg tudja állapítani a vérben lévő oxigén telítettségét, miközben a lépésszámlálás és távolságmérés mellett az elégetett kalóriák mennyiségének kiszámolása sem okoz neki gondot.

Ennek köszönhetően a Huawei Band 4 kiváló döntés lehet célzott sportoláshoz és általános edzéshez is. Összesen kilenc előre beállított sportmód található meg benne, így velünk lehet sétáláskor, futáskor, kerékpározáskor, túrázáskor, általános edzések során, de akár még úszáskor is, hiszen 50 méteres mélységig teljes vízállóságot garantál.

Értesítéskezelés, alvásfigyelés és cserélhető számlapok

Az erőteljes szoftveres háttérnek köszönhetően a Huawei Band 4 nagyon egyszerűen hozzáköthető okostelefonunkhoz egy célalkalmazáson keresztül, ahol megannyi extra lehetőséget érhetünk el hozzá, statisztikákat kérhetünk, különféle beállításokat alkalmazhatunk, de új számlapokat is ezen keresztül tölthetünk le a karkötőre, amivel sokkal személyesebbé tehetjük az eszközt.

Ezen felül hasznos tulajdonsága még a rendkívül fejlett TruSleep 2.0 alvásfigyelő technológia, mely rendkívül alaposan képes nyomon követni alvásunkat, illetve segít felismerni a problémákat, hogy növeljük az aktív pihenés minőségét. Mindezeken felül az óra képes megjeleníteni a telefonunkra érkező legtöbb értesítést, legyen szó hívásokról, üzenetekről, levelekről vagy közösségi oldalas aktivitásról.

Samsung Galaxy Fit – a beugró szint képviseletében

Előnyök
 • könnyű, kényelmes viselet
 • jól olvasható kijelző
 • egyszerű kezelhetőség
 • hosszú üzemidő
 • automatikus edzésfigyelő
Elérhető itt
EURONICS.HUA Samsung Galaxy Fit egy tökéletes belépő lehet abban az esetben, ha bele akarunk kóstolni az okoskarkötők világába, de nem akarunk érte túl sokat fizetni, illetve hajlandóak vagyunk némi kompromisszumra. Ideális a munkahelyen, az iskolában, de leginkább az aktív tevékenységek során érzi jól magát a kezünkön.

AMOLED kijelző, könnyű, de strapabíró kialakítás

Dacára a belépő kategóriának, a Samsung Galaxy Fit okoskarkötő egy 0,95 hüvelykes AMOLED kijelzővel büszkélkedhet, mely teljesen színes kialakítással és nagy felbontásban tárja elénk az összes szükséges információt, mindezt érintésérzékeny felülettel. Letisztult és egyszerű megjelenése mellett ráadásul az eszköz elképesztően könnyű, alig 23 grammot nyom, így alig vehetjük észre, hogy a csuklónkon van.

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy nem lett kellően strapabíró a Samsung okoskarkötője! A tartós szilikon szíj mellett a Galaxy Fit minősített szabványokkal rendelkezik, így öt atmoszféra nyomásig, azaz 50 méterig teljesen vízálló marad. Ennek köszönhetően az órát még akkor sem kell levennünk, ha fürdünk, zuhanyozunk vagy úszó edzésen veszünk részt.

Pulzusmérés, ellenőrzött stressz-szint, értesítéskezelés

Az okoskarkötő képes arra, hogy ne csak időszakosan, hanem akár folyamatosan is mérje a pulzusunkat, így helyettünk is odafigyel az egészségünkre. Mi sem bizonyítja ezt jobban más, minthogy a Samsung Galxy Fit még a stressz-szintet is követi a szervezetünkben, és figyelmeztet, ha pihenésre van szükségünk.

A karkötő természetesen bőven túlmutat az okoskarkötők sajátosságain, hiszen az edzések körülményeinek mérése mellett átirányíthatjuk rá az összes okostelefonos értesítést, ezáltal láthatjuk a hívásokat, az üzeneteket – előre megírt sablonokkal választ is küldhetünk –, de segítségével a közösségi oldalon történtekről sem maradunk majd le soha.

Minden mozdulatunkat követi

Azért természetesen a Samsung Galaxy Fit okoskarkötő is leginkább aktív mozgásformák, sportolás és edzés közben érzi majd jól magát a leginkább a csuklón. Hatféle előre beállított tevékenységet képes követni, de a Samsung Health mobilalkalmazással akár több mint kilencven különféle edzésforma közül is válogathatunk majd, így gyakorlatilag határtalan lehetőségek jellemzik.

Az eszköz ezen felül nemcsak aktivitásunkat, hanem alvásunkat is folyamatosan nyomon követi, méghozzá rendkívül intelligens módon, hogy a jövőben sokkal kipihentebbek lehessünk. Hasznos információkat kapunk az alvási szokásainkról, és statisztikákat, melyek rámutatnak arra, hogy hol lehetne és kellene változtatnunk azért, hogy jobban aludjunk.

Okoskarkötő vagy okosóra? Mi a különbség?

Mint fentebb már utaltunk rá, az okoskarkötő nem okosóra, a kettő között még annak ellenére is vannak alapvető különbségek, hogy a két termékkategória közti különbség egyre inkább elmosódik. Lássuk a kapcsolódó tudnivalókat.

Az okoskarkötő és az okosóra közti hasonlóságok

A legtöbb alapfunkció már megegyezik

A gyártók az elmúlt években rádöbbentek, hogy a hasonló hardver és célzottság miatt az okoskarkötőkbe is beletehető a legtöbb okosórás funkció, így ezen a téren ma már nincs sok különbség, legfeljebb a minőség vagy a mérések pontossága tekintetében. Az aktivitásmérők is kijelzik az időt, a dátumot, számolják a lépéseket, a kalóriákat, figyelik az alvást, sőt alkalmasak a pulzusmérésre, egyre több a vérben található oxigén szintjének kijelzésére is.

Ezen felül természetesen az edzésekhez kapcsolódó tulajdonságok is megtalálhatók mindkét eszköztípusban. Alkalmazhatjuk őket különféle kültéri- és beltéri edzések optimalizálásához, miközben folyamatos pulzusmérés és számítások mellett segítik, hogy a leghatékonyabban edzéseket kivitelezhessük.

Applikáción keresztül csatlakoznak egy okostelefonhoz

Noha vannak kivételek, azonban a csuklón viselhető eszközökről többnyire elmondható, hogy önmagukban a legtöbb funkciójukat nem tudjuk kihasználni. Emiatt mindegyiküknek fontos kapcsolódniuk egy okostelefonhoz valamilyen társalkalmazáson keresztül. A gyártók egyre jobb szoftvereket készítenek ebből a célból, melyek képesek még jobban megtámogatni az egészséges életmódra való törekvéseinket.

Többségük Android és iOS operációs rendszerrel is kompatibilis

A jelen állás szerint kijelenthető, hogy az Apple egyelőre nem szándékozik betörni az okoskarkötős piacra – megelégszenek az Apple Watch által az okoskarkötős szegmenssel –, ezáltal szinte kivétel nélkül minden aktivitásmérőről elmondható, hogy kompatibilisek Android- és iOS operációs rendszerekkel is. Emiatt teljesen mindegy, hogy melyik oldalt képviseljük az okostelefonunkkal, alapvetően bátran válogathatunk az okoskarkötők között.

Az okoskarkötők is rendelkeznek cserélhető hátlapokkal

Sokak számára jelentéktelen hasonlóság, de rengetegen csak azért választanak okosórát, mert cserélhetők a kapcsolódó digitális hátlapok. Csakhogy ezzel a tudással az okoskarkötők többsége is rendelkezik.

Nyilván kisebb kijelzőn, de a társalkalmazásokon keresztül a legtöbb ilyen eszközre rengeteg extra digitális hátlapot tölthetünk le, illetve aktiválhatunk. Sőt, egyre több aktivitásmérő biztosítja már, hogy saját fotókat tegyünk meg háttérnek.

Rengeteg funkció függ a gyártótól

Ne feledjük ugyanakkor, hogy az okoskarkötők funkció-gazdagságát nagyon sok esetben befolyásolja a gyártó. Előfordulhat, hogy egy belépő szintű termék ugyanolyan sok lehetőséggel kecsegtet, mint egy középkategóriás eszköz, illetve fordítva.

Nem szabad megfeledkezni a terméktámogatásról sem! Többször is láthattunk már olyat nagyobb, nevesebb gyártóktól, hogy a megjelenés után hónapokkal olyan funkciókat helyeztek el okoskarkötőikben, melyek a megjelenéskor még nem voltak elérhetők.

Az okoskarkötő és az okosóra közti különbség

Alkalmazási terület

A legfőbb különbség az okosóra és az okoskarkötő között minden kétséget kizáróan az alkalmazási terület. Bár a határok egyre jobban elmosódnak, de míg az aktivitásmérők elsődlegesen edzéseken állják meg a helyüket, addig az okosórák inkább a mindennapokban lehetnek hűséges társaink.

Hangsúlyozandó azonban, hogy évről-évre egyre nagyobb az átfedés a két terméktípus között. Ennek megfelelően az aktivitásmérők a mindennapokban is ott vannak az emberek kezén – hiszen okosórás funkciókkal rendelkeznek –, míg az okosórák szintén megjelennek edzéseken, mert képesek a pulzusmérésre, a kalóriaszámításra és így tovább.

Termékdizájn

Hatalmas különbségeket tapasztalhatunk a két termékkategória kapcsán a termékdizájn tekintetében is. Mivel az okoskarkötőket elsődlegesen sportoláshoz és aktív mozgáshoz álmodták meg, ezért a megjelenésüket is ehhez igazították. Jellemzően ergonomikus, csuklóhoz igazodó a kijelzőjük, nem rendelkeznek kiálló elemekkel és szíjuk is főként szilikonból készül.

Ezzel szemben az okosóráknál nem az ergonómia volt a legalapvetőbb cél, hogy sportolás közben ne akadjunk be velük mindenhová, sokkal inkább az, hogy a karórák dizájnjára épülve adjanak extra okosfunkciókat a kezünkbe. Gyakran rendelkeznek kiálló elemekkel, és a szíj tekintetében közel sem a könnyű és kényelmes szilikon a legnépszerűbb.

Szenzorok

Bár alapvetően az okosórák és az okoskarkötők teljesen hasonló szenzorokkal rendelkeznek, azonban ezek között nagyon alapvető különbségek lehetnek. Nem is annyira a funkciók, mint inkább a minőség tekintetében. Pulzusmérő vagy véroxigén-szint mérő például már a legtöbb viselhető eszközben van, azonban ezek pontossága még erősen megkérdőjelezhető a legtöbb aktivitásmérőben.

Ezen felül ki kell emelni, hogy vannak olyan szenzorok, melyeket zömében még csak okosórák tartalmaznak. Ide sorolható például a GPS, de még inkább az EKG szenzor, amit a jövőben talán minden viselhető okostermék megkaphat majd, de egyelőre még főként az okosórák sajátosságának tekinthető, azokon belül is csak bizonyos prémium termékeké.

Szoftverek

Nagy általánosságban az okoskarkötők zárt rendszerre épülnek, azaz meg kell elégednünk azokkal a funkciókkal és lehetőségekkel, melyek az indítást követően azonnal elérhetők hozzá. Az okosórák egy része azonban szoftveresen bővíthető, új applikációk, akár még játékok is telepíthetők rájuk.

Telefonálás

Általános tévhit, hogy minden okosóra alkalmas telefonálásra. Az okoskarkötők jelentős többsége ugyan valóban nem használható erre, de az órák közül is csak néhány, amelyik rendelkezik eSIM támogatással vagy fogad külön SIM kártyát. Ezt a funkciót azonban jellemzően még az okosórákon belül is csak a drágább hardverek képesek biztosítani.

Üzemidő

Az üzemidő tekintetében is hatalmas különbségek tapasztalhatók az okosórák és az okoskarkötők között. Bár az akkumulátorok méreteit tekintve nincs sok eltérés, azonban az okosóráknak jellemzően nagyobb kijelzőt kell kezelniük, méghozzá gyakran sokkal több funkció társaságában.

Ez jellemzően rossz hatással van az üzemidőre, így míg egy aktivitásmérő gyakran kibírja hetekig töltés nélkül – még mindennapi használat mellett is elegendő három-négy naponta tölteni a legtöbbet –, addig egy okosóra esetén nem ritka, hogy egy-két naponta fel kell töltenünk energiával.

Ár

Ezen felül nem elhanyagolható az árcédula sem a két termék kapcsán. Vannak olyan okoskarkötők, melyek már 10-15 ezer forintért kielégítő tudást adnak tulajdonosának, hasznosak az edzések mellé, ügyesen végzik az értesítéskezelést, mindemellett pedig még jól is néznek ki.

Ezzel szemben az okosórák kapcsán a legolcsóbb modellek is több tízezer forintba kerülnek úgy, hogy ezért cserébe sok esetben csak vaskosabb termékdizájnt, óraszerűbb megjelenést, illetve néhány extra funkciót kapunk. Az olcsóbb okosórák emiatt gyakran hasonló tudással rendelkeznek, mint az aktivitásmérők, tehát egyre gyakrabban érzékelhetjük a köztük lévő határvonalak elmosódását.

Mire figyeljünk okoskarkötő vásárlása előtt?

Amennyiben okoskarkötőt vásárolnánk, rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk a megfelelő termék kiválasztása előtt. Ha szeretnénk mi is a legjobbat magunknak, akkor érdemes átfutni az alábbi pontokon, és feltenni néhány alapvető kérdést, hogy elkerülhessük a kellemetlen meglepetéseket.

Milyen célra használnánk az okoskarkötőt?

Alapvetően két (plusz egy) kategóriát különíthetünk el egymástól az okoskarkötő felhasználási célját tekintve:

 1. Választhatjuk hétköznapi használatra, aminek részeként gyakorlatilag egy okosórát helyettesítenénk vele, illetve az egészséges életmódunkat támogatnánk meg a segítségével.
 2. Az okoskarkötők fő felhasználási területét ugyanakkor az aktív tevékenységek adják, így ha aktív életmódunk követésére szeretnénk alkalmazni, komplett edzéseket levezényelni vele, akkor szintén jó döntés lehet.
 3. A harmadik kategória a vegyes felhasználás, hiszen az aktivitásmérők egyik pozitívuma minden kétséget kizáróan az, hogy nemcsak a mindennapokban állják meg a helyüket, hanem az edzéseken is, tehát ilyen esetekben is előnyösek.
Mikor nincs szükségünk egy okoskarkötőre?

Fontos kérdés, azonban a legtöbbször értelmetlen. Az okoskarkötőt akkor érdemes csak mellőznünk, amennyiben kizárólag egyetlen funkcióját szeretnénk kihasználni, méghozzá azért, mert az orvos rendelte így, vagy mert rendkívüli pontosságra van szükségünk például a megfelelő pulzus-, lépés-, illetve kalóriaszámlálás miatt.

Azt ugyanis nem árt tudni az okoskarkötőkről, hogy bár rendkívül összetett szerkezetek mind a hardveres, mind a szoftveres oldal tekintetében, azonban a legolcsóbb kategóriát képviselő típusok inkább egy becsült, megközelítő értéket adnak a legtöbb mérés során. Egy dedikált lépésszámlálóval például jellemzően pontosabb eredményeket érhetünk el, mint ahogyan a pulzusmérésre is alkalmasabb egy pulzusmérő műszer.

Kijelző

A legtöbb okoskarkötőről elmondható, hogy a kijelző tekintetében a hosszúkás megoldás jellemzi őket. Ezzel igazi karkötős jegyekkel rendelkeznek már a termékdizájn tekintetében is. Léteznek enyhén ívelt, a csukló vonalát követő megoldások, akadnak kisebbek és nagyobbak, csak rajtunk múlik, hogy mire van szükségünk, illetve melyiket választjuk.

A kijelző mérete a legtöbb okoskarkötőnél 1 hüvelyk körüli értéket képvisel, és nem kell rögtön megijedni, ha a gyári számlappal rosszul látunk bizonyos értékeket, az ugyanis cserélhető, és beállíthatók direkt szemkímélő megoldások is. Ezért nem feltétlenül lényeges, hogy a képernyő milyen felbontású, hiszen nem képek nézegetésére, inkább csak számok és adatok leolvasására használjuk majd.

Ami fontos még, hogy a kijelző legyen ergonomikus kialakítású, lekerekített vagy megfelelően a házba süllyesztett, hogy edzés közben ne akadjunk el vele sehol. Különösebb védelemmel az okoskarkötők kijelzője nem rendelkezik – emiatt érdemes lehet védőfóliát vásárolni hozzá –, és az Always on Display funkció sem jellemző, cserébe a legtöbb terméknél beállítható, hogy a kéz felemelésekor automatikusan aktiválja magát a képernyő.

Akkumulátor

Az üzemidő miatt az akkumulátor kérdésköre nagyon fontos az okoskarkötők esetén. A legtöbb gyártó már a teljesítményt is egyre gyakrabban feltünteti – általában 100-200 mAh-s típusokat tudnak beépíteni a kis szerkezetekbe –, de gyakoribb eset konkrétan annak a feltüntetése, hogy milyen sokáig bírják az eszközök egyetlen töltéssel. Ezeket az értékeket természetesen nem árt fenntartásokkal kezelnünk a vásárlás előtt.

Egyrészt sokan összekeverik ezen a ponton a készenléti időt a tényleges üzemidővel. Míg előbbi lényegesen hosszabb, hiszen azt az értéket mutatja, hogy mennyit bír egy okoskarkötő különösebb igénybevétel mellett, addig a tényleges üzemidő az átlagos terhelési adatok mellett kerül kiszámításra. A hivatalos ajánlást tehát csak részben higgyük el, noha az igaz, hogy az okosórákhoz képest ritkábban kell tölteni ezeket az apró eszközöket. Többségüket 4-5 naponta is elegendő!

Töltés

A vezeték nélküli töltés az okoskarkötők esetében nem jellemző tulajdonság még, sokkal általánosabbnak tekinthetők a különféle vezetékes megoldások. Hogy ezen a téren milyen megoldással találkozhatunk, az gyártónként teljesen eltérő.

A legelterjedtebbek, a különféle bölcsők, melyekbe bele- vagy rápattintva tudjuk feltölteni energiával a karkötőket, de léteznek olyan megoldások, melyek a szíj lecsatolását követően, közvetlenül csatlakoztathatók az USB porthoz.

Nagy általánosságban ugyanis az okoskarkötőkről elmondható, hogy a hagyományos USB port jelenti számukra az ajánlott töltőkaput, így képesek energiát szívni magukba számítógépekből, televíziókból, de gyakorlatilag bármilyen eszközből, ami rendelkezik szabvány csatlakozóval.

Szíj

A kényelem és a sportos jelleg miatt az okoskarkötőket jellemzően strapabíró szilikon szíjjal vértezik fel. Ezek nemcsak rendkívül látványos és modern megoldások, hanem nagyon tartósak, vízhatlanok, ezen felül pedig annyira könnyűek, hogy szinte észre sem venni az eszközt a csuklón.

Amennyiben fontos számunkra a megjelenés, akkor érdemes lehet olyan okoskarkötőt vásárolni magunknak, ami cserélhető szíjjal rendelkezik. Ezzel és a cserélhető számlapokkal akár minden nap más színben tündökölhet és a hozzánk illő stílust képviselhet az okoskarkötőnk. Nem elhanyagolható szempont továbbá az sem, hogy sérülés esetén a szíj önmagában cserélhető, nem kell az egész szerkezetet kidobnunk miatta.

Vízálló tulajdonság

A vízállóság több szempontból is lényeges szempont az okoskarkötő kiválasztásakor. Ma már szerencsére több termék kínálja ezt a funkciót, mint amennyi nem, ezáltal a jobb típusok már 5ATM-ig, azaz 50 méterig biztosítanak védelmet és vízhatlan tulajdonságokat. Ennek köszönhetően nincs szükség arra, hogy levegyük őket például úszás vagy fürdés során sem.

Amiért lényeges még ez a tulajdonság, az nem más, mint a verejtékezés. Mivel ezeket az aktivitásmérőket zömében edzés során viseljük, ezért nagyon sok izzadtsággal találkoznak. A korabeli típusoknál ez óriási gondot okozott, mára azonban a legtöbb terméknek egyáltalán nem jelent problémát, hiszen a víz mellett a verejtéket is képesek távoltartani az érzékeny alkatrészektől.

Applikáció

Noha vannak funkcióik, melyek önmagukban is működnek – például a pulzusmérés, a lépésszámlálás vagy a pontos idő kijelzése –, azonban az okoskarkötőkről általában elmondható, hogy csak egy okostelefon mellett válnak igazán teljes értékű eszközzé. Ehhez minden valamirevaló aktivitásmérőhöz elérhető már egy olyan társalkalmazás, ami segítséget nyújt a telefonunkkal való csatlakoztatáshoz.

Soha ne vásároljunk meg olyan okoskarkötőt, mely nem rendelkezik ilyen applikációval, hiszen csak így tudják megjeleníteni a csuklónkon az értesítéseket, de gyártó függvényében ezek a szoftverek nagyon sok segítséget adnak az edzésekhez, az egészséges életmódunkhoz, miközben statisztikákat és kimutatásokat készíthetünk velük.

Szintén az applikáció szükséges ahhoz, hogy letölthessünk és beállíthassunk extra számlapokat, frissíthessük az órát, láthassuk az időjárást, irányíthassuk a telefon egyes funkcióit – például kamerát, zenelejátszót, egyebeket –, de egy sor olyan megoldással is kecsegtet, melyek hozzájárulnak az egészséges életmódhoz. A szoftverek zöme – a karkötők menüjéhez hasonlóan – magyarított, így nyelvi akadályokkal többnyire nem kell számolnunk.

Számlapok

Fontos külön kiemelni, hogy az okosórákhoz hasonlóan az okoskarkötők számlapja is cserélhető, szabadon testre szabható. Lényeges szempont, hiszen sokan azért választanak inkább a drágább órák közül, mert úgy érzik, hogy jobban a stílusukhoz, az ízlésükhöz igazítható, holott ez ebben a formában nem igaz, pontosabban ma már a legegyszerűbb belépő szintű karkötőkre is érvényes.

A gyártók többsége nagyon sok digitális hátteret kínál a karkötőkhöz, melyek jellemzően ingyen letölthetők, illetve frissíthetők. Néhány közülük előre fel van telepítve az aktivitásmérőre, ezek között csak válogatni kell, de az applikáción keresztül rengeteg újdonságot is letölthetünk. Vannak okoskarkötők, melyeken egyedi számlap is beállítható, sőt akár fotó is tehető háttérnek.

Szenzorok

Alapvetően meghatározzák az okoskarkötők tudását, illetve felhasználhatóságát, hogy milyen szenzorok találhatók bennük. Ezen a ponton egyre nagyobb átfedést találunk már az okosórákkal, így minden aktivitásmérőben van legalább pulzusmérő, gyorsulásmérő és giroszkóp, de a belépő szinten is találkozhatunk például nagyon gyakran véroxigén-szint mérővel, azaz SpO2 szenzorral.

Természetesen vannak azért még olyan érzékelők, melyek vagy a prémium kategóriás karkötők, vagy főként a drágább okosórák sajátosságainak tekinthetők. A GPS például bár egyre elterjedtebb, de az okoskarkötők zöme még általában igényli, hogy az okostelefonunk is velünk legyen, ezáltal onnan veszik a helyadatokat, de EKG szenzor például még egyáltalán nem jellemző az okoskarkötőknél, noha határozottan ez lehet majd a jövő.

Funkciók

Hogy egy okoskarkötő milyen funkciókkal rendelkezik, azt részben a szenzorok, részben a szoftveres háttér határozza meg. Mivel sokan nem is sejtik, hogy milyen sok lehetőséget kaphatnak egy aktivitásmérőtől, az alábbiakban sorra vettük a legalapvetőbbeket, melyek ma már a belépő szinten is megtalálhatók a legtöbb termékben.

Lépésszámlálás

A lépésszámláló az okoskarkötők egyik legkedveltebb funkciója. Egy sor számítás és statisztika épül fel rá, miközben az embert mozgásra ösztönzik a látható adatok. A legtöbb aktivitásmérőn beállítható, hogy mennyi a napi cél – a 10 ezer lépés a legtöbb karkötőn az alsó határ –, melynek elérésekor jutalom jár, amit megoszthatunk ismerőseinkkel, de akár a közösségi oldalakon is.

Távolságmérés

A lépéseink mellett az okoskarkötő minden esetben számolja a megtett távolságot is, ami különösen hasznos lehet abban az esetben, ha minden nap sétálunk vagy túrázunk, és szeretnénk teljesíteni egy bizonyos távolságot. Ha GPS adatokra épül, rendkívül pontos lehet, a legtöbb óra önmagában azonban csak megközelítő értéket képes adni.

Pulzusmérés

A beépített pulzusmérő szenzor miatt szinte minden okoskarkötő képes megmérni, hogy mennyi az aktuális pulzusunk. Pontossága a belépő szintű termékeknél megkérdőjelezhető, a drágább eszközöknél azonban kifejezetten jónak nevezhető. Edzéskor hasznos, ha szeretnénk mindig optimális tartományban tartani az intenzitást.

Kalóriaszámlálás

Részben a fentiek miatt az okoskarkötők képesek a kalóriaszámlálásra is. Ezen a téren jellemzően nagyon megbízhatatlanok, az edzések során túl sokat-, a normál tevékenységek mellett pedig túl keveset számolnak, így többségük nem alkalmas arra, hogy pontos étkezési táblázatot építsünk rájuk. Megközelítő értékeknek azonban kiválóak.

Véroxigén-szint mérés (SpO2)

Egyre több okoskarkötőben jelenik meg már az olcsóbb kategóriában is az SpO2 szenzor. A legtöbbször még a pulzusmérőnél is pontatlanabbak, az eredmények egymás utáni mérések alapján is gyakran nagyon szórnak, de ezen a ponton szintén kiemelendő: vannak olyan eszközök, melyeknél jobb, másoknál rosszabb a mért érték. A legtöbbször azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a kapott eredmények alapján.

Alvásfigyelő

Az egészséges életmódhoz nagyon fontos a megfelelő minőségű alvás. Ezen a ponton nagy segítség lehet az okoskarkötő, mely főként a pulzusmérő segítségével képes arra, hogy éjszaka is figyelje a testünket, ezáltal ellenőrizze az alvásminőséget. Ezen a téren kifejezetten jó eredményeket tudnak készíteni a mérők, a probléma az, hogy a legtöbb ember számára ez nem jelent különösebb segítséget.

Értesítéskezelés

Nagyon sokan csak azért vesznek maguknak okoskarkötőt, hogy telefonjuk értesítéseit nyomon tudják követni. Rendkívül hasznos, hiszen láthatjuk rajta a hívásokat, az üzeneteket vagy a közösségi oldalon történt aktivitásokat. Ennek köszönhetően csak akkor kell elővennünk a telefont a zsebünkből, ha úgy látjuk, hogy fontos értesítésünk érkezett.

Zenelejátszó

Szinte minden okoskarkötőben alapfunkció a zenelejátszó vezérelhetősége. Segítségével a csuklónkról tudjuk elindítani vagy szüneteltetni a zenét, de a számok közti váltás és a hangerő kezelése is innen történhet. Mivel a karkötők kijelzője rendkívül apró, ezért ez az opció az esetek többségében nagyon kényelmetlen, azonban sokan ennek ellenére is kedvelik.

Fényképezőgép kezelő

Egyre több okoskarkötő képes arra, hogy a kis kijelzőről tudjuk üzemeltetni általuk a csatlakoztatott okostelefon kameráját. Ez különösen előnyös abban az esetben, ha például a jobb minőségű hátlapi kamerákkal szeretnénk szelfizni, vagy általánosságban jó beállítású fotókat készíteni magunkról.

Edzésprogramok

Már a belépő szintű okoskarkötőkben is rengeteg edzésprogram található. Azért fontosak, mert ilyenkor az adott mozgásforma jellemzői befolyásolják például a kalóriaszámlálást, így érdemes lehet bekapcsolni, mert sokkal pontosabban figyel minket például már szabadtéri séta esetén is, mintha alapszinten használnánk a szenzorokat. Minél több előre telepített edzésprogram található a karkötőben, annál több helyzetben tudjuk majd kihasználni edzés során.

Menstruációs naptár

A hölgyek számára különösen hasznos lehet, hogy az okoskarkötők zöme menstruációs naptár funkcióval is rendelkezik. Ezzel nemcsak pontosabban követhető majd a ciklus, de különféle feljegyzések és egyebek is hozzáfűzhetők a menzesz sajátosságaihoz, ami nagy segítséget jelenthet a női egészség megőrzésében.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan lehet csatlakoztatni okostelefonunkhoz egy okoskarkötőt?

Ehhez a legtöbb gyártó egy külön applikációt készít, amit a Play Áruházból vagy az App Store-ról kell letölteni a telefonunkra. Ennek telepítését követően egyszerű Bluetooth kapcsolaton keresztül a két okoseszköz csatlakoztatható lesz egymáshoz, így biztosítva egymás között a kommunikációt.

Milyen okoskarkötőt vegyek?

A kérdés rendkívül összetett, így mindenképpen összegezzük a saját igényeinket a döntés előtt. Fontos kérdéskör, hogy milyen célra használnánk az eszközt, milyen funkciókkal és szenzorokkal rendelkezzen, de ezen felül a legtöbb tulajdonságot az egyéni igényeknek kell meghatároznia.

Az üzemidőnek, a cserélhető szíjnak vagy a módosítható számlapoknak ugyanis a felhasználás szempontjából nincs jelentősége, így ezeket a tulajdonságokat minden esetben érdemes csak másodlagos szempontnak venni, és inkább a cél, valamint a funkció alapján dönteni.

Mennyire adnak pontos pulzus- és kalóriaértékeket az okoskarkötők?

Jellemzően még a legjobb és legdrágább típusokról is elmondható, hogy míg a pulzust viszonylag pontosan képesek megmérni, addig a kalóriaégetéshez kapcsolódó értéket a legtöbbször csak becsülik. A legtöbbször általában túlbecslésről van szó, de annyira azért hasznosak, hogy az edzések és az egészséges életmódunk kiegészítéséhez ideálisak legyenek.

Mivel nem orvosilag minősített eszközökről van szó, ezért az okoskarkötőkre ilyen téren nem hallgathatunk, de bizonyos figyelmeztetéseket érdemes lehet számításba venni, ha probléma lenne. A mozgásra való biztatást például soha ne hagyjuk figyelmen kívül!

Képes figyelmeztetni az okoskarkötő a szívritmuszavarra?

Természetesen nem. Pontosabban egyelőre nem, hiszen amíg az okoskarkötők nem jutnak el egy olyan fejlettségi szintre, hogy rendelkezzenek EKG szenzorral, addig ezen a téren nem várható változás. Erre a szenzorra ugyanis szükség van ahhoz, hogy a szívverésünket, illetve annak problémáit monitorozni tudjuk egy aktivitásmérővel. Néhány okosórában már vannak ilyen érzékelők, és bár pontosságuk megkérdőjelezhető, több esetben is életmentőnek bizonyultak korábban.

Mennyire pontos az okoskarkötők véroxigén-szint mérője?

A jelenleg elterjedt szenzorok közül az SpO2 mérők a legpontatlanabbak az okoskarkötőkön. A vérben lévő oxigén szintjét megfelelő pontossággal csak orvosi eszközökkel lehet elvégezni, így ezek az órák csak következtetnek, és bár a legtöbbször meglepően ügyesen és pontosan csinálják, azonban nem kell rögtön megijedni, ha egy méréskor rossz értéket kapunk.

Miért nem csatlakozik az okoskarkötő a telefonomhoz?

Ennek a legtöbb esetben szinte mindig összetett beállítási problémái vannak. Ellenőrizzük mindenekelőtt a kapcsolódó okostelefonos applikációt, annak működését és beállításait. Ezt követően azt, hogy telefonunk Bluetooth kapcsolatát aktiváltuk-e, illetve az látható más eszközök számára. A két okoseszköz csatlakoztatása mindig a mobilra telepíthető applikáción keresztül történik, így a csatlakozási problémát jellemzően ott kell keresni.

Miért csatlakozik le a telefonról az okoskarkötő?

Ennek az oka is több tőről fakadhat. A legáltalánosabb probléma ilyen esetben jellemzően az, hogy az okoskarkötővel kikerültünk a telefon Bluetooth-mezejéből, ami nagyjából 10-15 méteres sugarú kör normál körülmények között. Előfordulhatnak továbbá szoftveres beállítások. A legtöbbször a társalkalmazás „elaltatása” szokott gondot okozni. Állítsuk be, hogy az applikáció akkor is fusson, ha elsötétült a készülék képernyője, így a két eszköz folyamatosan látja egymást, tud majd kommunikálni a másikkal.

Eltérő gyártók okostelefonjai és okoskarkötői csatlakoztathatók egymáshoz?

Az esetek döntő többségében igen, ezáltal nem okoz gondot, ha egy Xiaomi okoskarkötőt szeretnénk összehangolni egy iPhone 8-cal, de az sem, ha egy Huawei aktivitásmérőt akarunk csatlakoztatni egy Samsung mobiltelefonhoz. A kommunikáció kulcsa minden esetben az applikáció, ha az kompatibilis az adott készülékkel, akkor az óra működtetésével sem lehet gond.

Szükséges az okoskarkötőnek az állandó internetkapcsolat?

Egyáltalán nem! Konkrétan az okoskarkötő nem is csatlakozik az internethez, csupán az okostelefonunkhoz, így azon keresztül, de Bluetooth kapcsolaton át zajlik az adatátvitel, legyen szó akár a folyamatos adatszinkronizációról, akár az értesítésekről vagy a számlapok cseréjéről.

Szüksége van az okoskarkötőnek arra, hogy mindig a telefonunk közelében legyen?

Nem feltétlenül! Ezek az eszközök képesek önmagukban is dolgozni, mérni az adatokat, tárolni a megtett lépéseket vagy az elégetett kalóriák számát, ha van bennük legalább egy kevéske belső memória. Amint a telefonunk hatósugarába kerülnek, rögtön szinkronizálják az adatokat, tehát soha nincs adatvesztés, legfeljebb az adatok később kerülnek át a telefonunkra az óráról, illetve távollét esetén a mobilra érkező értesítéseket sem kapjuk meg az órán.

Vízálló-e az okoskarkötő?

Amelyik termék esetében a vízállóságot feltűntették, ott az okoskarkötő kapcsán biztosak lehetünk a vízállóságban. Ezt az állítást azonban kezeljük mindig fenntartásokkal. A túl meleg vizet ugyanis az okoskarkötők egyáltalán nem szeretik, így a vízállóság gyakran csak a hideg vagy langyos víz esetén érvényes csupán, amit érdemes szem előtt tartani, mielőtt forró termálvízbe merülnénk vele órákon át.

Miért nem jelzi az okoskarkötőm a hívásokat és az értesítéseket?

Ennek a hátterében alighanem rossz beállítások állhatnak. Alapvető probléma lehet ilyenkor, hogy az okoskarkötő és az okostelefon közti kapcsolat megszakadt. Elsők között ezt kell ellenőrizni, majd ha a két eszköz látja egymást, akkor a szoftveres beállításokat érdemes megnézni. Fontos lehet például beállítani, hogy a társalkalmazás a telefon képernyőjének elsötétedése után se álljon le, hiszen ez alapvető hibát okozhat az értesítések megjelenítésében.

Melyik csuklón kell hordani az okoskarkötőt?

Erre nincs egyértelmű szabály. Nincs olyan funkciója az aktivitásmérőknek, ami csak a bal vagy csak a jobb kézen működik, így azt a csuklónkat válasszuk, amelyik nekünk kényelmesebb. A jobbkezesek esetén ez jellemzően a bal csukló, míg a balkezeseknél a jobb.

Lehet telefonálni az okoskarkötővel?

Nem, az okoskarkötőket nem erre találták ki. Léteznek már olyan okoskarkötőnek nevezett, de igazából inkább okosórának tekinthető eszközök, melyek képesek SIM kártya vagy eSIM fogadására. Ezek a telefon közelsége nélkül is lehetőséget adnak arra, hogy telefonáljunk velük kihangosított formában, de ez jellemzően csak sokadlagos – meglehetősen kényelmetlen – funkciójuk.

Lehet-e üzenetekre válaszolni egy okoskarkötővel?

A legtöbb ilyen eszköz alkalmatlan a válaszadásra, ellenben már az aktivitásmérők között is egyre több olyan típust találunk, melyek segítségével legalább előre megírt válaszokat tudunk küldeni a másik félnek, aki üzenetet írt nekünk. Bizonyára ezen a téren jelentős változások várhatók az okoskarkötőknél is – a hangutasítások és a hangfelismerés például kiváló alternatívának bizonyulhatnak –, egyelőre azonban az üzenetekre való válaszadás igencsak gyerekcipőben jár a kérdéses eszközökön.