Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Okoskarkötő (aktivitásmérő) – 2024 legjobbjai

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a különféle viselhető okoseszközök. Nem meglepő módon, hiszen felgyorsult életmódunk azt diktálja, hogy ne maradjunk le semmiről, hogy rohanjunk és pörögjünk, de közben azért maradjunk egészségesek is.

Ebből a szempontból egy okoskarkötő például kiváló társnak tekinthető a mindennapokban, azonban egy dolgot nem árt megjegyezni: a másképpen aktivitásmérőnek is nevezett eszköz nem egyenlő az okosórával. Bár akadnak köztük átfedések, azonban lényegesen több a különbség, így semmiképpen sem emlegethetjük őket egy lapon.

Tartalomjegyzék

Mire jó egy okoskarkötő?

Eredetileg az okoskarkötők azért jelentek meg a piacon, hogy a felhasználók nyomon követhessék edzéseiket egy kompakt és elérhető árkategóriát képviselő eszköz segítségével. Csakhogy a fejlesztők ráébredtek: az aktivitásmérés mellett ezek az aprócska szerkezetek rengeteg okosórás funkciót is képesek felvonultatni.

Ennek köszönhetően ma már nagyon sokan nemcsak az edzések megtámogatása és ellenőrzése miatt használnak okoskarkötőt, hanem azért is, hogy az általános órafunkciók mellett nyomon követhessék a kis képernyőn az értesítéseket, a hívásokat, az üzeneteket, de irányítható róla a kamera, a zenelejátszó applikációja és így tovább.

Egészséges életmódra ösztönöz

Bár egyre többen eleve az imént említett okosórás funkciók miatt vásárolnak okoskarkötőt, azonban sokan csak az eszköz rendszeres használata közben ébrednek rá arra, hogy a lépés- és kalóriaszámlálás, az alvásfigyelés, a pulzus- vagy a véroxigén-szint mérés lassan, de biztosan az egészséges életmódra ösztönzi a felhasználót.

Természetesen közel sem mindegy, hogy milyen okoskarkötőt választunk magunknak, hiszen a piacon rengeteg gyártó megtalálható, sőt itt is kialakultak már a belépő-, a középszintű és a prémium kategóriák, így nem szabad elkapkodni a döntést. A legjobb aktivitásmérő kiválasztásához nyújtunk segítséget az alábbiakban.

A legjobb okoskarkötők, szerintünk

A legjobb okoskarkötőket a következő forrásokból választottuk:

 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva.

Xiaomi Mi Band 8

A mi választásunk

Előnyök
 • Fémkeretbe ágyazott kijelző
 • Óriási extra szíjválaszték
 • Akár 16 napos üzemidő
 • Folyamatos pulzus- és stresszfigyelés
 • Több mint 150 edzésmód
Elérhető itt
xiaomishop.hu – hivatalos
mi-home.hu – hivatalos
ALZA.HU

Ha fontos a kimagasló ár-érték arány egy okoskarkötőnél, a Xiaomi Mi Band 8 jelenleg az egyik legjobb választás a piacon, hiszen elődjéhez mérten rengeteg extrával gazdagodott.

Rengeteg választható szíj, hogy mindig stílusosak lehessünk

Elődjéhez mérten a Mi Band 8 sokkal letisztultabb kialakítást kapott, de a szabadon választható számlapok mellett az új kialakítású, biztonságosabb extra szíjakkal is bármikor az aktuális eseményekhez igazíthatjuk megjelenését: legyen szó fém, bőr, szövet vagy szilikon pántról.

A strapabíróság jegyében az okoskarkötőt erősített fémházba helyezték, az elődhöz képest magasabb, 600 nites fényerővel ellátott 1,62 hüvelykes AMOLED kijelző pedig a felhasználhatóságot és az átláthatóságot is magasabb szintre emelte. Mindezt ráadásul továbbfejlesztett vízállósági besorolással koronázták meg.

Egész nap figyel ránk

A Xiaomi Mi Band 8 sokat fejlődött a felhasználhatóság tekintetében is. Viselhetjük már nyakláncként, de cipőre erősítve is, miközben több mint 150 edzésmód közül válogathatunk, amelyek a legkülönfélébb mozgásformák követésére alkalmasak.

Ezen felül az okoskarkötő egész nap képes figyelni a pulzusunkat és a stressz szintünket, sőt nagyon részletes statisztikákat készít edzéseinkről és hétköznapjainkról, így az egészséges életmód elkötelezett hívei garantáltan hasznos társnak találhatják a mindennapokban. 

Xiaomi Mi Band 7

Korábbi kedvencünk

Előnyök
 • Nagy felbontású AOD-kijelző
 • 15 napos üzemidő
 • Vízálló és strapabíró kialakítás
 • 120 sportmód támogatása
 • Teljes hátteret nyújt az edzéshez
Elérhető itt
xiaomishop.hu – hivatalos
mi-home.hu – hivatalos
ALZA.HU
notebook.hu
pepita.hu

A Xiaomi Mi Band 7 nemcsak egy nagy tudással rendelkező, hanem egy rendkívül strapabíró és megfizethető árat képviselő okoskarkötő, amely rengeteg hasznos funkciójával könnyedén az életünk részévé válik.

Sportolj bármit, ez az okoskarkötő veled lesz

Amiért nagyon jó választás a Xiaomi Mi Band 7, az az, hogy valóban olyan hatást kelt, mintha saját személyi edzőnk lenne. Nem elég, hogy 120 különféle sportmódot támogat, mindemellett akkor sem hagy minket cserben, ha tanácsra lenne szükségünk, hála a szoftveres mozgáselemzőnek, ami segít a fejlődésben, a fogyásban vagy az állóképesség növelésében.

Miközben valóban nagyon hasznos társ lesz az edzésben, a Xiaomi Mi Band 7 még a hétköznapokban sem hagy minket cserben. Egész nap számolja a lépéseinket, az elégetett kalóriáinkat, méri a pulzusunkat, de tájékozódhatunk vele az időjárásról, sőt értesítéseket is fogadhatunk a segítségével.

Akár 15 nap üzemidő egyetlen töltéssel

A Xiaomi gondosan ügyelt arra, hogy a Mi Band 7 még töltés nélkül is hosszú napokon keresztül a csuklónkon maradhasson. Akár a 15 napos teljesítmény sem okoz neki gondot, de még intenzív használat esetén sem csökken 9 nap alá az üzemidő, miközben beépített akkumulátora 2 óra alatt teljesen feltölthető.

További jó hír, hogy a Xiaomi Mi Band 7 jól bírja az igénybevételt. Tartós szilikon szíjat kapott, és 50 méterig teljes vízállóságot garantál, miközben nagy felbontású Always on Display kijelzője egy határozottan okosórás érzetet ad neki – természetesen cserélhető digitális számlapok mellett.

Fitbit Charge 4

Nemzetközi piac kedvence

Előnyök
 • sportok felismerése
 • beépített GPS
 • 5 különböző pánt
 • kényelmes viselet
 • applikációja könnyen áttekinthető
Elérhető itt
insportline.hu

A Fitbit Charge 4 egy olyan okoskarkötő, amitől mindent megkapunk, amire szükségünk lehet egy edzés során, miközben a mindennapokban sem hagy minket cserben, visszafogott megjelenésének köszönhetően pedig szinte észrevehetetlen marad a csuklón, így akár munkában vagy iskolában is viselhetjük.

 Folyamatos nyomkövetés, hasznos funkciók

A nyomkövetés tekintetében a Fitbit Charge 4 kifejezetten előnyösnek tekinthető, hiszen egész napon át képes követni minket. Mindezt természetesen a mi érdekünkben, hiszen ezzel méri majd a lépéseink számát, a megtett távolságot, az elégetett kalóriákat, súlyunk változását, de még azt is, hogy hányszor ettünk és mennyi időt töltöttünk aktív időtöltéssel.

A kapcsolódó Fitbit applikációban mindent nyomon követhetünk az okostelefonunk kijelzőjén, az adatok pontosságához pedig a beépített GPS nyújt segítséget, aminek jóvoltából telefonunk nélkül is követhető lesz egy edzés során a megtett távolság vagy az útvonal. Mindehhez nagyon fejlett alvásfigyelő is tartozik, mely érzékeli az egyes fázisokat, ezzel segít abban, hogy egészségesebb alvási szokásokat alakíthassunk ki.

 Motiváció és folyamatos pulzusmérés

Mivel egy az aktív életmódhoz megálmodott okoskarkötőről beszélünk, a Fitbit Charge 4 az edzések során tudja majd megmutatni igazi erejét. A fejlett pulzusmérőnek köszönhetően képes akár egész álló nap nyomon követni értékeinket, valós idejű pulzuszónákat határoz meg mozgás közben, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresebbé váljanak az edzéseink.

Mindehhez előre programozott edzésmódok sokasága közül válogathatunk, miközben az okoskarkötő képes arra is, hogy motiváljon minket. A beállított célok teljesítésekor például kitüntetéseket kapunk, de amennyiben van a baráti körben még ilyen aktivitásmérő, be lehet állítani kihívásokat, melyekkel egymást inspirálva tudjuk mozgásra ösztönözni a másikat.

Értesítéskezelés, Spotify-irányítás, női egészség

Mint minden okoskarkötő, a Fitbit Charge 4 is képes kijelezni a telefonunkra érkező értesítéseket annyi különbséggel, hogy itt nem csak láthatjuk a hívásokat, az üzeneteket vagy a közösségi oldalak eseményeit, hanem Androidon keresztül még akár előre mentett válaszokat is küldhetünk reakcióként, ami kifejezetten hasznos funkció.

Ha Spotify-felhasználók vagyunk és gyakran hallgatunk zenét edzés közben, akkor jó hír, hogy az eszköz teljes felügyeletet és irányítást ad a streaming applikáció felett, a csuklónkról irányíthatunk majd mindent. A hölgyek nagy örömére ráadásul a női egészség követésében is segít az aktivitásmérő egy nagyon alapos, feljegyzésekkel és megfigyelésekkel bővíthető menzesz naptár jóvoltából.

Garmin Vívosmart 5 (010-02645)

A felső kategória képviseletében

Előnyök
 • Okosórás funkciók
 • 7 napos üzemidő egyetlen töltéssel
 • Vízálló kialakítás
 • Magyar nyelvű menü
 • Stílusos megjelenés
Elérhető itt
ALZA.HU


A Garmin Vívosmart 5 egy olyan okoskarkötő, amely több funkció tekintetében is az okosórák tudásával vetekszik, így ideális választás lehet azoknak, akik egy kicsit többre vágynak, mint egy egyszerű fitneszkarkötő.

Edzéseinket és egészségi állapotunkat is nyomon követi

Egy okoskarkötő, ami edzéshez és egészségünk monitorozásához is ideális? Ezt kínálja a Garmin Vívosmart 5, mely rengeteg edzésmódot támogat, legyen szó sétáról, futásról, jógáról vagy biciklizésről, soha nem hagy minket cserben, sőt úszáshoz vagy sekélyebb búvárkodáshoz is használható, hiszen 50 méterig teljesen vízálló.

Ezen felül rengeteg hasznos szenzor található benne. Képes mérni a csuklónkon a szívritmust, a vérünkben megtalálható oxigén mennyiségét, a testünk energiaszintjét, de követi a stresszt, a légzésünket, a hidratációnkat, az alvásunkat, miközben segíti a tudatos légzést, sőt a hölgyek még a menstruációs ciklusukat is figyelemmel kísérhetik vele.

Tökéletes társ a mindennapokban is

A Garmin Vívosmart 5 előnyös tulajdonsága a magyar nyelvű menü mellett az érintőkijelzős OLED panel, valamint az a rengeteg funkció, amivel tökéletes társ lesz a mindennapokban. Az okoskarkötőn ugyanis megjeleníthetők a szöveges üzenetek, az értesítések és a csatlakoztatott oksotelefonra érkező hívások is, ez azonban nem minden.

Vezérelhetjük róla mobilunk zenelejátszóját, de a társalkalmazásnak köszönhetően megannyi beállítást alkalmazhatunk, ami segít a hétköznapok vagy a munkánk hatékonyabbá tételében is. Hogy mindehhez kényelmes és tartós kialakítás társul, csak hab a tortán!

Fitbit Inspire 2

A trónkövetelő

Előnyök
 • letisztult megjelenés
 • női egészségkövetés
 • sportok felismerése
 • nagyon hosszú üzemidő
 • applikációja könnyen áttekinthető
Elérhető itt
Árukereső.hu

A Fitbit Inspire 2 okoskarkötőt kifejezetten azoknak találták ki, akik szeretnék a stílusos megjelenés, valamint a nagy tudás miatt a hétköznapokban is viselni aktivitásmérőjüket, hiszen változatos funkciói mellett az eszköz nagyon vékony és könnyed termékdizájnnal, érintőpaneles OLED kijelzővel, valamint letisztult megjelenéssel szolgál.

Több mint 20 edzésmód, pulzuszónákkal

Az aktív életmód kedvelői biztosan minden porcikáját kihasználják majd a Fitbit Inspire 2-nek, hiszen több mint 20 edzésmód található benne, így mindig megtalálhatjuk majd az aktuális mozgásformához szükséges alternatívát. Mindehhez külön pulzuszónákat alakított ki a Fitbit, így mi dönthetjük el életkorunk és egyéb tulajdonságaink alapján, hogy a mielőbbi csúcsforma érdekében zsírégető vagy kardió edzéseket akarunk-e végezni.

Az eszköz ráadásul folyamatosan ellenőrzi, hogy mennyire vagyunk fittek, a telefon GPS jeladójának köszönhetően pedig valós idejű tempót és távolságot is tudunk mérni a segítségével, így séta, kocogás, túra vagy kerékpározás alkalmával kifejezetten előnyös. Sőt, az okoskarkötő az egész napos kalóriaégetést is naplózza, így folyamatosan ösztönöz minket.

Egész napos nyomkövetés

Mivel egész napunk kihatást gyakorol arra, hogy milyen formában vagyunk és milyen formába kerülhetünk, ezért a Fitbit Inspire 2 egész nap képes nyomon követni minket. Akár folyamatosan tudja mérni a pulzusunkat, de naplózhatjuk vele az étkezéseinket, hogy az elfogyasztott kalóriákhoz igazíthassuk vele az edzéseket, miközben láthatjuk a megtett lépéseket, az elért távolságot és a közben elégetett kalóriákat is.

A hölgyek számára különösen nagy előny a női egészségkövetés funkciója. A Fitbit alkalmazással társulva követhetjük a ciklusokat, rögzíthetjük a menzesz elejét, végét és sajátosságait, így sokkal jobban tervezhetővé válnak a mindennapok, illetve az edzések is. A Fitbit applikáció ráadásul rengeteg egyéb edzési statisztika és más hasznos tulajdonságok kijelzésére is teljesen alkalmas.

Hosszú akkumulátoridő, vízállóság és valós idejű értesítések

A mindennapok során biztosan folyamatos társunk lesz majd a Fitbit Inspire 2, hiszen egyetlen töltéssel akár 10 napos akkumulátor-üzemidőt garantál nekünk, miközben valóban szinte soha nem kell levennünk a csuklónkról. A készülék ugyanis 50 méterig teljesen vízálló, így fürdés közben vagy úszó edzések alkalmazásakor sem hagy minket cserben.

Ezen felül a kis kijelzőn folyamatosan láthatjuk majd a telefonunkra érkező valós idejű értesítéseket. Rezgések és figyelmeztetések jelzik majd a hívásokat, a szöveges üzeneteket, de a naptárhoz kapcsolódó jegyezetek, sőt a közösségi oldalakon történő aktivitások egyaránt megjelennek majd a csuklónkon, így el tudjuk dönteni, hogy fontos elővenni a telefont a gyors reagáláshoz, vagy mindez még ráér.

Huawei Band 8

Arany középút

Előnyök
 • 14 napos üzemidő
 • 1,47 hüvelykes AMOLED-kijelző
 • Rengeteg hasznos funkció
 • Magyar nyelvű vezérlés
 • Sportoláshoz és hétköznapokhoz is ideális
Elérhető itt
ALZA.HU
pepita.hu

A Huawei Band 8 ismét egy olyan okoskarkötő, ami megfizethető ára ellenére mind a megjelenését, mind a tudását tekintve nagyon közel áll az okosórák világához, sőt még magyarul is tud.

Tudása, mint egy okosóráé

Bár keskeny megjelenése miatt sportos hatást kelt, a Huawei Band 8 egy lapon említhető több okosórával, így nemcsak edzés közben, hanem a mindennapok során, akár még a munkában is jó szolgálatot tehet. Ha aktív mozgáshoz használnánk, összesen 100 edzésmód áll a rendelkezésünkre, miközben követi a pulzust, az elégetett kalóriákat, és méri a regenerációs időt.

Teljesen magyar nyelvű menüje és hasznos társalkalmazása nagyon sok funkciót ad a kezünkbe. Követi az alvást, segíti a pihenés minőségét (például képes kiértékelni az alvást), miközben a stressz ellen hasznos légzőgyakorlatokat ad, mindemellett pedig megjeleníthetők rajta értesítések, szöveges üzenetek, de még a telefon zenelejátszóját is működtethetjük vele.

AMOLED-kijelző és kéthetes üzemidő

A Huawei Band 8 okoskarkötőt biztosan nem kell majd mindennap tölteni. Normál használat mellett akár 14 napot is kibír ciklusonként, miközben egy 1,47 hüvelykes, Always on Display technológiával ellátott AMOLED-kijelzőt üzemeltet, amit több mint tízezer különféle számlappal tehetünk egyedivé.

Természetesen a Huawei okoskarkötője is 50 méterig garantálja a vízállóságot, sőt az akadálymentes megoldások miatt akár még a fogyatékkal élők is használhatják. Mindezt ergonomikus és tartós kialakítással, valamint könnyű önsúllyal, hiszen a komplett karkötő alig több mint 14 gramm.

Honor Band 7

Legjobb ár-érték arány

Előnyök
 • 14 napos üzemidő
 • 1,47 hüvelykes ívelt AMOLED-kijelző
 • Mágneses gyorstöltés
 • Közel 100 edzéstípus támogatása
 • Akár egész napos pulzusszám-figyelés
Elérhető itt
ALZA.HU
pepita.hu

A Honor Band 7 a jelenlegi piacon az egyik legjobb ár-érték arányt képviselő okoskarkötő, ami nagy kijelzőjével, rengeteg funkciójával és ergonomikus kialakításával hasznos társ lesz a csuklónkon.

Valós idejű nyomonkövetés minden fontosabb edzésmódban

Bár a hétköznapokban is jól megállja a helyét, a Honor Band 7-et elsődlegesen sportoláshoz, edzésekhez tervezték, ebből a szempontból pedig rengeteg lehetőséggel kecsegtet. Összesen 96 edzésmódot támogat, köztük 11 professzionális sportot és 85 testre szabható edzéstípust, amelyeket képes valós időben követni.

Az edzésmódok pontos kiválasztása rendkívül fontos tulajdonság, de ezek mellett az okoskarkötő általános egészségünket is monitorozza. Szükség szerint akár 24 órán át figyeli a pulzusszámot és a vérben lévő oxigén telítettségét, sőt figyelmeztetést küld a viselőjének, ami bizonyos körülmények között akár életmentő is lehet.

Nemcsak megfizethető, hanem még szép is

A Honor Band 7 azért különösen népszerű, mert megfizethetősége mellett nagyon látványos kialakítást kapott, ezáltal a munkában, sőt jeles eseményeken is megállja a helyét az 1,47 hüvelykes AMOLED-kijelzőjével, valamint a 2,5D-s ívelt üvegével. A szabadon választható digitális óralapok jóvoltából ráadásul a karkötő mindig a stílusunkhoz vagy az aktuális hangulatunkhoz igazítható.

Mindezt olyan hasznos funkciók egészítik ki, mint a kijelzőn folyamatosan nyomon követhető üzenetek, hívások és emlékeztetők vagy éppen telefonunk zenelejátszójának vezérelhetősége. A Honor Band 7 mindezt ráadásul 14 napos akkumulátor-üzemidővel és mágneses gyorstöltésével tette igazán vonzóvá a vásárlók számára.

Amazfit Band 7

Pénztárcabarát választás

Előnyök
 • Akár 28 nap üzemidő egyetlen töltéssel
 • Magyar nyelvű menü
 • AMOLED-kijelző
 • 120 sportmód támogatása
 • Ergonomikus és strapabíró kialakítás
Elérhető itt
Árukereső.hu
ALZA.HU

Ha egy minden téren klasszikus és olcsó okoskarkötőt vásárolnánk, ami árát meghazudtoló mennyiségű funkcióval rendelkezik, akkor az Amazfit Band 7 több olyan előnyös tulajdonságot is képes felvonultatni, ami mellette szól.

Közel egy hónap üzemidő egyetlen töltéssel

Amivel kapcsolatban az Amazfit Band 7 elsőként felkelti az érdeklődésünket, az nem más, mint az üzemidő, hiszen energiatakarékos módban akár 28 napig is bírja egyetlen töltéssel, de még intenzív használat mellett sem számolhatunk 12 napnál kevesebbel. Mindezt egy jól átlátható, 1,47 hüvelykes AMOLED-kijelző mellett sikerült elérnie, ami Always on Display funkciót is kínál.

A terméket direkt úgy tervezték, hogy valóban bárhol és bármikor megállja a helyét. Nagyon robosztus kialakítással rendelkezik, 5 ATM-es vízállóságának köszönhetően esőben, úszás közben és sekély búvárkodásnál sem okoz csalódást. Mindezt minimalista, de elegáns és kényelmes termékdizájn, valamint tartós szilikon szíj társaságában!

Sportoláshoz és egészséges életmódhoz is ideális

Az Amazfit Band 7 gyakorlatilag olyan, mintha egy intelligens asszisztens dolgozna a csuklónkon. A magyar nyelvű menürendszer mellett például támogatja az Amazon Alexa szolgáltatást, de ami ennél is fontosabb, hogy a hétköznapok során, sportoláskor és az egészséges életmód fenntartásában egyaránt hasznos társ.

Azon túl, hogy mintegy 120 sportolási módot támogat, rengeteg segítséget ad a folyamatos fejlődéshez és fogyáshoz, miközben méri a pulzusunkat, a lépéseink és az elégetett kalóriáink számát, a vérünkben megtalálható oxigén szintjét, és figyeli az alvásunkat, a stressz-szintünket, a nők pedig még a menstruációs ciklusukat is követhetik a segítségével.

Xiaomi Redmi Smart Band 2

Beugró szint képviseletében

Előnyök
 • 14 napos üzemidő
 • Rendkívül alacsony ár
 • 1,47 hüvelykes TFT-kijelző
 • Okosórás megjelenés
 • Magyar nyelv
Elérhető itt
xiaomishop.hu – hivatalos
mi-home.hu – hivatalos
ALZA.HU
notebook.hu
pepita.hu

Szeretnénk kipróbálni egy jó okoskarkötőt? Ebben az esetben a Xiaomi Redmi Smart Band 2 több tekintetben is nagyszerű választás lesz, hiszen már-már szemtelenül olcsó, mégis hatalmas tudást ad a kezünkbe.

Okosórás megjelenés és rengeteg funkció

A Xiaomi Redmi Smart Band 2 sokakat már azzal levesz a lábáról, hogy úgy fest, mint egy drágább okosóra, ami a tudására is igaz. Alacsony árát megcáfolva ugyanis ez a termék nemcsak kényelmes és elegáns, hanem rengeteg lehetőséget kínál, miközben még magyar nyelvű menü is helyet kapott benne.

Beépített sebesség- és gyorsulásmérőjének, lépésszámlálójának és iránytűjének köszönhetően ez az okoskarkötő valamennyi sporttevékenységet képes kezelni, miközben méri a pulzust, számolja a lépéseket, az elégetett kalóriák számát és a vérünkben található oxigén szintjét is.

Edzett üveggel és 14 napos üzemidővel

A gyártó természetesen nagy gondot fordított arra, hogy a tudás mellett a minőség és a tartósság se szenvedjen csorbát. Az 1,47 hüvelykes TFT-kijelzőjét például edzett üveg óvja, szilikon pántja nemcsak kényelmes, hanem rendkívül strapabíró is egyben, miközben az eszköz 50 méterig teljes vízállóságot nyújt.

A 210 mAh-s Li-Pol akkumulátorral a Xiaomi Redmi Smart Band 2 okoskarkötőnek az üzemidő terén sincs elmaradása, hiszen egyetlen töltéssel akár 14 napig bírja, de intenzív használat mellett is bőven 6 napig számíthatunk rá. Jó hír továbbá, hogy nemcsak edzésnél, hanem a hétköznapokban is nagyon hasznos társ.

Okoskarkötő vagy okosóra? Mi a különbség?

Mint fentebb már utaltunk rá, az okoskarkötő nem okosóra, a kettő között még annak ellenére is vannak alapvető különbségek, hogy a két termékkategória közti különbség egyre inkább elmosódik. Lássuk a kapcsolódó tudnivalókat.

Az okoskarkötő és az okosóra közti hasonlóságok

A legtöbb alapfunkció már megegyezik

A gyártók az elmúlt években rádöbbentek, hogy a hasonló hardver és célzottság miatt az okoskarkötőkbe is beletehető a legtöbb okosórás funkció, így ezen a téren ma már nincs sok különbség, legfeljebb a minőség vagy a mérések pontossága tekintetében. Az aktivitásmérők is kijelzik az időt, a dátumot, számolják a lépéseket, a kalóriákat, figyelik az alvást, sőt alkalmasak a pulzusmérésre, egyre több a vérben található oxigén szintjének kijelzésére is.

Ezen felül természetesen az edzésekhez kapcsolódó tulajdonságok is megtalálhatók mindkét eszköztípusban. Alkalmazhatjuk őket különféle kültéri- és beltéri edzések optimalizálásához, miközben folyamatos pulzusmérés és számítások mellett segítik, hogy a leghatékonyabban edzéseket kivitelezhessük.

Applikáción keresztül csatlakoznak egy okostelefonhoz

Noha vannak kivételek, azonban a csuklón viselhető eszközökről többnyire elmondható, hogy önmagukban a legtöbb funkciójukat nem tudjuk kihasználni. Emiatt mindegyiküknek fontos kapcsolódniuk egy okostelefonhoz valamilyen társalkalmazáson keresztül. A gyártók egyre jobb szoftvereket készítenek ebből a célból, melyek képesek még jobban megtámogatni az egészséges életmódra való törekvéseinket.

Többségük Android és iOS operációs rendszerrel is kompatibilis

A jelen állás szerint kijelenthető, hogy az Apple egyelőre nem szándékozik betörni az okoskarkötős piacra – megelégszenek az Apple Watch által az okoskarkötős szegmenssel –, ezáltal szinte kivétel nélkül minden aktivitásmérőről elmondható, hogy kompatibilisek Android- és iOS operációs rendszerekkel is. Emiatt teljesen mindegy, hogy melyik oldalt képviseljük az okostelefonunkkal, alapvetően bátran válogathatunk az okoskarkötők között.

Az okoskarkötők is rendelkeznek cserélhető hátlapokkal

Sokak számára jelentéktelen hasonlóság, de rengetegen csak azért választanak okosórát, mert cserélhetők a kapcsolódó digitális hátlapok. Csakhogy ezzel a tudással az okoskarkötők többsége is rendelkezik.

Nyilván kisebb kijelzőn, de a társalkalmazásokon keresztül a legtöbb ilyen eszközre rengeteg extra digitális hátlapot tölthetünk le, illetve aktiválhatunk. Sőt, egyre több aktivitásmérő biztosítja már, hogy saját fotókat tegyünk meg háttérnek.

Rengeteg funkció függ a gyártótól

Ne feledjük ugyanakkor, hogy az okoskarkötők funkció-gazdagságát nagyon sok esetben befolyásolja a gyártó. Előfordulhat, hogy egy belépő szintű termék ugyanolyan sok lehetőséggel kecsegtet, mint egy középkategóriás eszköz, illetve fordítva.

Nem szabad megfeledkezni a terméktámogatásról sem! Többször is láthattunk már olyat nagyobb, nevesebb gyártóktól, hogy a megjelenés után hónapokkal olyan funkciókat helyeztek el okoskarkötőikben, melyek a megjelenéskor még nem voltak elérhetők.

Az okoskarkötő és az okosóra közti különbség

Alkalmazási terület

A legfőbb különbség az okosóra és az okoskarkötő között minden kétséget kizáróan az alkalmazási terület. Bár a határok egyre jobban elmosódnak, de míg az aktivitásmérők elsődlegesen edzéseken állják meg a helyüket, addig az okosórák inkább a mindennapokban lehetnek hűséges társaink.

Hangsúlyozandó azonban, hogy évről-évre egyre nagyobb az átfedés a két terméktípus között. Ennek megfelelően az aktivitásmérők a mindennapokban is ott vannak az emberek kezén – hiszen okosórás funkciókkal rendelkeznek –, míg az okosórák szintén megjelennek edzéseken, mert képesek a pulzusmérésre, a kalóriaszámításra és így tovább.

Termékdizájn

Hatalmas különbségeket tapasztalhatunk a két termékkategória kapcsán a termékdizájn tekintetében is. Mivel az okoskarkötőket elsődlegesen sportoláshoz és aktív mozgáshoz álmodták meg, ezért a megjelenésüket is ehhez igazították. Jellemzően ergonomikus, csuklóhoz igazodó a kijelzőjük, nem rendelkeznek kiálló elemekkel és szíjuk is főként szilikonból készül.

Ezzel szemben az okosóráknál nem az ergonómia volt a legalapvetőbb cél, hogy sportolás közben ne akadjunk be velük mindenhová, sokkal inkább az, hogy a karórák dizájnjára épülve adjanak extra okosfunkciókat a kezünkbe. Gyakran rendelkeznek kiálló elemekkel, és a szíj tekintetében közel sem a könnyű és kényelmes szilikon a legnépszerűbb.

Szenzorok

Bár alapvetően az okosórák és az okoskarkötők teljesen hasonló szenzorokkal rendelkeznek, azonban ezek között nagyon alapvető különbségek lehetnek. Nem is annyira a funkciók, mint inkább a minőség tekintetében. Pulzusmérő vagy véroxigén-szint mérő például már a legtöbb viselhető eszközben van, azonban ezek pontossága még erősen megkérdőjelezhető a legtöbb aktivitásmérőben.

Ezen felül ki kell emelni, hogy vannak olyan szenzorok, melyeket zömében még csak okosórák tartalmaznak. Ide sorolható például a GPS, de még inkább az EKG szenzor, amit a jövőben talán minden viselhető okostermék megkaphat majd, de egyelőre még főként az okosórák sajátosságának tekinthető, azokon belül is csak bizonyos prémium termékeké.

Szoftverek

Nagy általánosságban az okoskarkötők zárt rendszerre épülnek, azaz meg kell elégednünk azokkal a funkciókkal és lehetőségekkel, melyek az indítást követően azonnal elérhetők hozzá. Az okosórák egy része azonban szoftveresen bővíthető, új applikációk, akár még játékok is telepíthetők rájuk.

Telefonálás

Általános tévhit, hogy minden okosóra alkalmas telefonálásra. Az okoskarkötők jelentős többsége ugyan valóban nem használható erre, de az órák közül is csak néhány, amelyik rendelkezik eSIM támogatással vagy fogad külön SIM kártyát. Ezt a funkciót azonban jellemzően még az okosórákon belül is csak a drágább hardverek képesek biztosítani.

Üzemidő

Az üzemidő tekintetében is hatalmas különbségek tapasztalhatók az okosórák és az okoskarkötők között. Bár az akkumulátorok méreteit tekintve nincs sok eltérés, azonban az okosóráknak jellemzően nagyobb kijelzőt kell kezelniük, méghozzá gyakran sokkal több funkció társaságában.

Ez jellemzően rossz hatással van az üzemidőre, így míg egy aktivitásmérő gyakran kibírja hetekig töltés nélkül – még mindennapi használat mellett is elegendő három-négy naponta tölteni a legtöbbet –, addig egy okosóra esetén nem ritka, hogy egy-két naponta fel kell töltenünk energiával.

Ár

Ezen felül nem elhanyagolható az árcédula sem a két termék kapcsán. Vannak olyan okoskarkötők, melyek már 10-15 ezer forintért kielégítő tudást adnak tulajdonosának, hasznosak az edzések mellé, ügyesen végzik az értesítéskezelést, mindemellett pedig még jól is néznek ki.

Ezzel szemben az okosórák kapcsán a legolcsóbb modellek is több tízezer forintba kerülnek úgy, hogy ezért cserébe sok esetben csak vaskosabb termékdizájnt, óraszerűbb megjelenést, illetve néhány extra funkciót kapunk. Az olcsóbb okosórák emiatt gyakran hasonló tudással rendelkeznek, mint az aktivitásmérők, tehát egyre gyakrabban érzékelhetjük a köztük lévő határvonalak elmosódását.

Mire figyeljünk okoskarkötő vásárlása előtt?

Amennyiben okoskarkötőt vásárolnánk, rengeteg tényezőre oda kell figyelnünk a megfelelő termék kiválasztása előtt. Ha szeretnénk mi is a legjobbat magunknak, akkor érdemes átfutni az alábbi pontokon, és feltenni néhány alapvető kérdést, hogy elkerülhessük a kellemetlen meglepetéseket.

Milyen célra használnánk az okoskarkötőt?

Alapvetően két (plusz egy) kategóriát különíthetünk el egymástól az okoskarkötő felhasználási célját tekintve:

 1. Választhatjuk hétköznapi használatra, aminek részeként gyakorlatilag egy okosórát helyettesítenénk vele, illetve az egészséges életmódunkat támogatnánk meg a segítségével.
 2. Az okoskarkötők fő felhasználási területét ugyanakkor az aktív tevékenységek adják, így ha aktív életmódunk követésére szeretnénk alkalmazni, komplett edzéseket levezényelni vele, akkor szintén jó döntés lehet.
 3. A harmadik kategória a vegyes felhasználás, hiszen az aktivitásmérők egyik pozitívuma minden kétséget kizáróan az, hogy nemcsak a mindennapokban állják meg a helyüket, hanem az edzéseken is, tehát ilyen esetekben is előnyösek.
Mikor nincs szükségünk egy okoskarkötőre?

Fontos kérdés, azonban a legtöbbször értelmetlen. Az okoskarkötőt akkor érdemes csak mellőznünk, amennyiben kizárólag egyetlen funkcióját szeretnénk kihasználni, méghozzá azért, mert az orvos rendelte így, vagy mert rendkívüli pontosságra van szükségünk például a megfelelő pulzus-, lépés-, illetve kalóriaszámlálás miatt.

Azt ugyanis nem árt tudni az okoskarkötőkről, hogy bár rendkívül összetett szerkezetek mind a hardveres, mind a szoftveres oldal tekintetében, azonban a legolcsóbb kategóriát képviselő típusok inkább egy becsült, megközelítő értéket adnak a legtöbb mérés során. Egy dedikált lépésszámlálóval például jellemzően pontosabb eredményeket érhetünk el, mint ahogyan a pulzusmérésre is alkalmasabb egy pulzusmérő műszer.

Kijelző

A legtöbb okoskarkötőről elmondható, hogy a kijelző tekintetében a hosszúkás megoldás jellemzi őket. Ezzel igazi karkötős jegyekkel rendelkeznek már a termékdizájn tekintetében is. Léteznek enyhén ívelt, a csukló vonalát követő megoldások, akadnak kisebbek és nagyobbak, csak rajtunk múlik, hogy mire van szükségünk, illetve melyiket választjuk.

A kijelző mérete a legtöbb okoskarkötőnél 1 hüvelyk körüli értéket képvisel, és nem kell rögtön megijedni, ha a gyári számlappal rosszul látunk bizonyos értékeket, az ugyanis cserélhető, és beállíthatók direkt szemkímélő megoldások is. Ezért nem feltétlenül lényeges, hogy a képernyő milyen felbontású, hiszen nem képek nézegetésére, inkább csak számok és adatok leolvasására használjuk majd.

Ami fontos még, hogy a kijelző legyen ergonomikus kialakítású, lekerekített vagy megfelelően a házba süllyesztett, hogy edzés közben ne akadjunk el vele sehol. Különösebb védelemmel az okoskarkötők kijelzője nem rendelkezik – emiatt érdemes lehet védőfóliát vásárolni hozzá –, és az Always on Display funkció sem jellemző, cserébe a legtöbb terméknél beállítható, hogy a kéz felemelésekor automatikusan aktiválja magát a képernyő.

Akkumulátor

Az üzemidő miatt az akkumulátor kérdésköre nagyon fontos az okoskarkötők esetén. A legtöbb gyártó már a teljesítményt is egyre gyakrabban feltünteti – általában 100-200 mAh-s típusokat tudnak beépíteni a kis szerkezetekbe –, de gyakoribb eset konkrétan annak a feltüntetése, hogy milyen sokáig bírják az eszközök egyetlen töltéssel. Ezeket az értékeket természetesen nem árt fenntartásokkal kezelnünk a vásárlás előtt.

Egyrészt sokan összekeverik ezen a ponton a készenléti időt a tényleges üzemidővel. Míg előbbi lényegesen hosszabb, hiszen azt az értéket mutatja, hogy mennyit bír egy okoskarkötő különösebb igénybevétel mellett, addig a tényleges üzemidő az átlagos terhelési adatok mellett kerül kiszámításra. A hivatalos ajánlást tehát csak részben higgyük el, noha az igaz, hogy az okosórákhoz képest ritkábban kell tölteni ezeket az apró eszközöket. Többségüket 4-5 naponta is elegendő!

Töltés

A vezeték nélküli töltés az okoskarkötők esetében nem jellemző tulajdonság még, sokkal általánosabbnak tekinthetők a különféle vezetékes megoldások. Hogy ezen a téren milyen megoldással találkozhatunk, az gyártónként teljesen eltérő.

A legelterjedtebbek, a különféle bölcsők, melyekbe bele- vagy rápattintva tudjuk feltölteni energiával a karkötőket, de léteznek olyan megoldások, melyek a szíj lecsatolását követően, közvetlenül csatlakoztathatók az USB porthoz.

Nagy általánosságban ugyanis az okoskarkötőkről elmondható, hogy a hagyományos USB port jelenti számukra az ajánlott töltőkaput, így képesek energiát szívni magukba számítógépekből, televíziókból, de gyakorlatilag bármilyen eszközből, ami rendelkezik szabvány csatlakozóval.

Szíj

A kényelem és a sportos jelleg miatt az okoskarkötőket jellemzően strapabíró szilikon szíjjal vértezik fel. Ezek nemcsak rendkívül látványos és modern megoldások, hanem nagyon tartósak, vízhatlanok, ezen felül pedig annyira könnyűek, hogy szinte észre sem venni az eszközt a csuklón.

Amennyiben fontos számunkra a megjelenés, akkor érdemes lehet olyan okoskarkötőt vásárolni magunknak, ami cserélhető szíjjal rendelkezik. Ezzel és a cserélhető számlapokkal akár minden nap más színben tündökölhet és a hozzánk illő stílust képviselhet az okoskarkötőnk. Nem elhanyagolható szempont továbbá az sem, hogy sérülés esetén a szíj önmagában cserélhető, nem kell az egész szerkezetet kidobnunk miatta.

Vízálló tulajdonság

A vízállóság több szempontból is lényeges szempont az okoskarkötő kiválasztásakor. Ma már szerencsére több termék kínálja ezt a funkciót, mint amennyi nem, ezáltal a jobb típusok már 5ATM-ig, azaz 50 méterig biztosítanak védelmet és vízhatlan tulajdonságokat. Ennek köszönhetően nincs szükség arra, hogy levegyük őket például úszás vagy fürdés során sem.

Amiért lényeges még ez a tulajdonság, az nem más, mint a verejtékezés. Mivel ezeket az aktivitásmérőket zömében edzés során viseljük, ezért nagyon sok izzadtsággal találkoznak. A korabeli típusoknál ez óriási gondot okozott, mára azonban a legtöbb terméknek egyáltalán nem jelent problémát, hiszen a víz mellett a verejtéket is képesek távoltartani az érzékeny alkatrészektől.

Applikáció

Noha vannak funkcióik, melyek önmagukban is működnek – például a pulzusmérés, a lépésszámlálás vagy a pontos idő kijelzése –, azonban az okoskarkötőkről általában elmondható, hogy csak egy okostelefon mellett válnak igazán teljes értékű eszközzé. Ehhez minden valamirevaló aktivitásmérőhöz elérhető már egy olyan társalkalmazás, ami segítséget nyújt a telefonunkkal való csatlakoztatáshoz.

Soha ne vásároljunk meg olyan okoskarkötőt, mely nem rendelkezik ilyen applikációval, hiszen csak így tudják megjeleníteni a csuklónkon az értesítéseket, de gyártó függvényében ezek a szoftverek nagyon sok segítséget adnak az edzésekhez, az egészséges életmódunkhoz, miközben statisztikákat és kimutatásokat készíthetünk velük.

Szintén az applikáció szükséges ahhoz, hogy letölthessünk és beállíthassunk extra számlapokat, frissíthessük az órát, láthassuk az időjárást, irányíthassuk a telefon egyes funkcióit – például kamerát, zenelejátszót, egyebeket –, de egy sor olyan megoldással is kecsegtet, melyek hozzájárulnak az egészséges életmódhoz. A szoftverek zöme – a karkötők menüjéhez hasonlóan – magyarított, így nyelvi akadályokkal többnyire nem kell számolnunk.

Számlapok

Fontos külön kiemelni, hogy az okosórákhoz hasonlóan az okoskarkötők számlapja is cserélhető, szabadon testre szabható. Lényeges szempont, hiszen sokan azért választanak inkább a drágább órák közül, mert úgy érzik, hogy jobban a stílusukhoz, az ízlésükhöz igazítható, holott ez ebben a formában nem igaz, pontosabban ma már a legegyszerűbb belépő szintű karkötőkre is érvényes.

A gyártók többsége nagyon sok digitális hátteret kínál a karkötőkhöz, melyek jellemzően ingyen letölthetők, illetve frissíthetők. Néhány közülük előre fel van telepítve az aktivitásmérőre, ezek között csak válogatni kell, de az applikáción keresztül rengeteg újdonságot is letölthetünk. Vannak okoskarkötők, melyeken egyedi számlap is beállítható, sőt akár fotó is tehető háttérnek.

Szenzorok

Alapvetően meghatározzák az okoskarkötők tudását, illetve felhasználhatóságát, hogy milyen szenzorok találhatók bennük. Ezen a ponton egyre nagyobb átfedést találunk már az okosórákkal, így minden aktivitásmérőben van legalább pulzusmérő, gyorsulásmérő és giroszkóp, de a belépő szinten is találkozhatunk például nagyon gyakran véroxigén-szint mérővel, azaz SpO2 szenzorral.

Természetesen vannak azért még olyan érzékelők, melyek vagy a prémium kategóriás karkötők, vagy főként a drágább okosórák sajátosságainak tekinthetők. A GPS például bár egyre elterjedtebb, de az okoskarkötők zöme még általában igényli, hogy az okostelefonunk is velünk legyen, ezáltal onnan veszik a helyadatokat, de EKG szenzor például még egyáltalán nem jellemző az okoskarkötőknél, noha határozottan ez lehet majd a jövő.

Funkciók

Hogy egy okoskarkötő milyen funkciókkal rendelkezik, azt részben a szenzorok, részben a szoftveres háttér határozza meg. Mivel sokan nem is sejtik, hogy milyen sok lehetőséget kaphatnak egy aktivitásmérőtől, az alábbiakban sorra vettük a legalapvetőbbeket, melyek ma már a belépő szinten is megtalálhatók a legtöbb termékben.

Lépésszámlálás

A lépésszámláló az okoskarkötők egyik legkedveltebb funkciója. Egy sor számítás és statisztika épül fel rá, miközben az embert mozgásra ösztönzik a látható adatok. A legtöbb aktivitásmérőn beállítható, hogy mennyi a napi cél – a 10 ezer lépés a legtöbb karkötőn az alsó határ –, melynek elérésekor jutalom jár, amit megoszthatunk ismerőseinkkel, de akár a közösségi oldalakon is.

Távolságmérés

A lépéseink mellett az okoskarkötő minden esetben számolja a megtett távolságot is, ami különösen hasznos lehet abban az esetben, ha minden nap sétálunk vagy túrázunk, és szeretnénk teljesíteni egy bizonyos távolságot. Ha GPS adatokra épül, rendkívül pontos lehet, a legtöbb óra önmagában azonban csak megközelítő értéket képes adni.

Pulzusmérés

A beépített pulzusmérő szenzor miatt szinte minden okoskarkötő képes megmérni, hogy mennyi az aktuális pulzusunk. Pontossága a belépő szintű termékeknél megkérdőjelezhető, a drágább eszközöknél azonban kifejezetten jónak nevezhető. Edzéskor hasznos, ha szeretnénk mindig optimális tartományban tartani az intenzitást.

Kalóriaszámlálás

Részben a fentiek miatt az okoskarkötők képesek a kalóriaszámlálásra is. Ezen a téren jellemzően nagyon megbízhatatlanok, az edzések során túl sokat-, a normál tevékenységek mellett pedig túl keveset számolnak, így többségük nem alkalmas arra, hogy pontos étkezési táblázatot építsünk rájuk. Megközelítő értékeknek azonban kiválóak.

Véroxigén-szint mérés (SpO2)

Egyre több okoskarkötőben jelenik meg már az olcsóbb kategóriában is az SpO2 szenzor. A legtöbbször még a pulzusmérőnél is pontatlanabbak, az eredmények egymás utáni mérések alapján is gyakran nagyon szórnak, de ezen a ponton szintén kiemelendő: vannak olyan eszközök, melyeknél jobb, másoknál rosszabb a mért érték. A legtöbbször azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a kapott eredmények alapján.

Alvásfigyelő

Az egészséges életmódhoz nagyon fontos a megfelelő minőségű alvás. Ezen a ponton nagy segítség lehet az okoskarkötő, mely főként a pulzusmérő segítségével képes arra, hogy éjszaka is figyelje a testünket, ezáltal ellenőrizze az alvásminőséget. Ezen a téren kifejezetten jó eredményeket tudnak készíteni a mérők, a probléma az, hogy a legtöbb ember számára ez nem jelent különösebb segítséget.

Értesítéskezelés

Nagyon sokan csak azért vesznek maguknak okoskarkötőt, hogy telefonjuk értesítéseit nyomon tudják követni. Rendkívül hasznos, hiszen láthatjuk rajta a hívásokat, az üzeneteket vagy a közösségi oldalon történt aktivitásokat. Ennek köszönhetően csak akkor kell elővennünk a telefont a zsebünkből, ha úgy látjuk, hogy fontos értesítésünk érkezett.

Zenelejátszó

Szinte minden okoskarkötőben alapfunkció a zenelejátszó vezérelhetősége. Segítségével a csuklónkról tudjuk elindítani vagy szüneteltetni a zenét, de a számok közti váltás és a hangerő kezelése is innen történhet. Mivel a karkötők kijelzője rendkívül apró, ezért ez az opció az esetek többségében nagyon kényelmetlen, azonban sokan ennek ellenére is kedvelik.

Fényképezőgép kezelő

Egyre több okoskarkötő képes arra, hogy a kis kijelzőről tudjuk üzemeltetni általuk a csatlakoztatott okostelefon kameráját. Ez különösen előnyös abban az esetben, ha például a jobb minőségű hátlapi kamerákkal szeretnénk szelfizni, vagy általánosságban jó beállítású fotókat készíteni magunkról.

Edzésprogramok

Már a belépő szintű okoskarkötőkben is rengeteg edzésprogram található. Azért fontosak, mert ilyenkor az adott mozgásforma jellemzői befolyásolják például a kalóriaszámlálást, így érdemes lehet bekapcsolni, mert sokkal pontosabban figyel minket például már szabadtéri séta esetén is, mintha alapszinten használnánk a szenzorokat. Minél több előre telepített edzésprogram található a karkötőben, annál több helyzetben tudjuk majd kihasználni edzés során.

Menstruációs naptár

A hölgyek számára különösen hasznos lehet, hogy az okoskarkötők zöme menstruációs naptár funkcióval is rendelkezik. Ezzel nemcsak pontosabban követhető majd a ciklus, de különféle feljegyzések és egyebek is hozzáfűzhetők a menzesz sajátosságaihoz, ami nagy segítséget jelenthet a női egészség megőrzésében.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan lehet csatlakoztatni okostelefonunkhoz egy okoskarkötőt?

Ehhez a legtöbb gyártó egy külön applikációt készít, amit a Play Áruházból vagy az App Store-ról kell letölteni a telefonunkra. Ennek telepítését követően egyszerű Bluetooth kapcsolaton keresztül a két okoseszköz csatlakoztatható lesz egymáshoz, így biztosítva egymás között a kommunikációt.

Milyen okoskarkötőt vegyek?

A kérdés rendkívül összetett, így mindenképpen összegezzük a saját igényeinket a döntés előtt. Fontos kérdéskör, hogy milyen célra használnánk az eszközt, milyen funkciókkal és szenzorokkal rendelkezzen, de ezen felül a legtöbb tulajdonságot az egyéni igényeknek kell meghatároznia.

Az üzemidőnek, a cserélhető szíjnak vagy a módosítható számlapoknak ugyanis a felhasználás szempontjából nincs jelentősége, így ezeket a tulajdonságokat minden esetben érdemes csak másodlagos szempontnak venni, és inkább a cél, valamint a funkció alapján dönteni.

Mennyire adnak pontos pulzus- és kalóriaértékeket az okoskarkötők?

Jellemzően még a legjobb és legdrágább típusokról is elmondható, hogy míg a pulzust viszonylag pontosan képesek megmérni, addig a kalóriaégetéshez kapcsolódó értéket a legtöbbször csak becsülik. A legtöbbször általában túlbecslésről van szó, de annyira azért hasznosak, hogy az edzések és az egészséges életmódunk kiegészítéséhez ideálisak legyenek.

Mivel nem orvosilag minősített eszközökről van szó, ezért az okoskarkötőkre ilyen téren nem hallgathatunk, de bizonyos figyelmeztetéseket érdemes lehet számításba venni, ha probléma lenne. A mozgásra való biztatást például soha ne hagyjuk figyelmen kívül!

Képes figyelmeztetni az okoskarkötő a szívritmuszavarra?

Természetesen nem. Pontosabban egyelőre nem, hiszen amíg az okoskarkötők nem jutnak el egy olyan fejlettségi szintre, hogy rendelkezzenek EKG szenzorral, addig ezen a téren nem várható változás. Erre a szenzorra ugyanis szükség van ahhoz, hogy a szívverésünket, illetve annak problémáit monitorozni tudjuk egy aktivitásmérővel. Néhány okosórában már vannak ilyen érzékelők, és bár pontosságuk megkérdőjelezhető, több esetben is életmentőnek bizonyultak korábban.

Mennyire pontos az okoskarkötők véroxigén-szint mérője?

A jelenleg elterjedt szenzorok közül az SpO2 mérők a legpontatlanabbak az okoskarkötőkön. A vérben lévő oxigén szintjét megfelelő pontossággal csak orvosi eszközökkel lehet elvégezni, így ezek az órák csak következtetnek, és bár a legtöbbször meglepően ügyesen és pontosan csinálják, azonban nem kell rögtön megijedni, ha egy méréskor rossz értéket kapunk.

Miért nem csatlakozik az okoskarkötő a telefonomhoz?

Ennek a legtöbb esetben szinte mindig összetett beállítási problémái vannak. Ellenőrizzük mindenekelőtt a kapcsolódó okostelefonos applikációt, annak működését és beállításait. Ezt követően azt, hogy telefonunk Bluetooth kapcsolatát aktiváltuk-e, illetve az látható más eszközök számára. A két okoseszköz csatlakoztatása mindig a mobilra telepíthető applikáción keresztül történik, így a csatlakozási problémát jellemzően ott kell keresni.

Miért csatlakozik le a telefonról az okoskarkötő?

Ennek az oka is több tőről fakadhat. A legáltalánosabb probléma ilyen esetben jellemzően az, hogy az okoskarkötővel kikerültünk a telefon Bluetooth-mezejéből, ami nagyjából 10-15 méteres sugarú kör normál körülmények között. Előfordulhatnak továbbá szoftveres beállítások. A legtöbbször a társalkalmazás „elaltatása” szokott gondot okozni. Állítsuk be, hogy az applikáció akkor is fusson, ha elsötétült a készülék képernyője, így a két eszköz folyamatosan látja egymást, tud majd kommunikálni a másikkal.

Eltérő gyártók okostelefonjai és okoskarkötői csatlakoztathatók egymáshoz?

Az esetek döntő többségében igen, ezáltal nem okoz gondot, ha egy Xiaomi okoskarkötőt szeretnénk összehangolni egy iPhone 8-cal, de az sem, ha egy Huawei aktivitásmérőt akarunk csatlakoztatni egy Samsung mobiltelefonhoz. A kommunikáció kulcsa minden esetben az applikáció, ha az kompatibilis az adott készülékkel, akkor az óra működtetésével sem lehet gond.

Szükséges az okoskarkötőnek az állandó internetkapcsolat?

Egyáltalán nem! Konkrétan az okoskarkötő nem is csatlakozik az internethez, csupán az okostelefonunkhoz, így azon keresztül, de Bluetooth kapcsolaton át zajlik az adatátvitel, legyen szó akár a folyamatos adatszinkronizációról, akár az értesítésekről vagy a számlapok cseréjéről.

Szüksége van az okoskarkötőnek arra, hogy mindig a telefonunk közelében legyen?

Nem feltétlenül! Ezek az eszközök képesek önmagukban is dolgozni, mérni az adatokat, tárolni a megtett lépéseket vagy az elégetett kalóriák számát, ha van bennük legalább egy kevéske belső memória. Amint a telefonunk hatósugarába kerülnek, rögtön szinkronizálják az adatokat, tehát soha nincs adatvesztés, legfeljebb az adatok később kerülnek át a telefonunkra az óráról, illetve távollét esetén a mobilra érkező értesítéseket sem kapjuk meg az órán.

Vízálló-e az okoskarkötő?

Amelyik termék esetében a vízállóságot feltűntették, ott az okoskarkötő kapcsán biztosak lehetünk a vízállóságban. Ezt az állítást azonban kezeljük mindig fenntartásokkal. A túl meleg vizet ugyanis az okoskarkötők egyáltalán nem szeretik, így a vízállóság gyakran csak a hideg vagy langyos víz esetén érvényes csupán, amit érdemes szem előtt tartani, mielőtt forró termálvízbe merülnénk vele órákon át.

Miért nem jelzi az okoskarkötőm a hívásokat és az értesítéseket?

Ennek a hátterében alighanem rossz beállítások állhatnak. Alapvető probléma lehet ilyenkor, hogy az okoskarkötő és az okostelefon közti kapcsolat megszakadt. Elsők között ezt kell ellenőrizni, majd ha a két eszköz látja egymást, akkor a szoftveres beállításokat érdemes megnézni. Fontos lehet például beállítani, hogy a társalkalmazás a telefon képernyőjének elsötétedése után se álljon le, hiszen ez alapvető hibát okozhat az értesítések megjelenítésében.

Melyik csuklón kell hordani az okoskarkötőt?

Erre nincs egyértelmű szabály. Nincs olyan funkciója az aktivitásmérőknek, ami csak a bal vagy csak a jobb kézen működik, így azt a csuklónkat válasszuk, amelyik nekünk kényelmesebb. A jobbkezesek esetén ez jellemzően a bal csukló, míg a balkezeseknél a jobb.

Lehet telefonálni az okoskarkötővel?

Nem, az okoskarkötőket nem erre találták ki. Léteznek már olyan okoskarkötőnek nevezett, de igazából inkább okosórának tekinthető eszközök, melyek képesek SIM kártya vagy eSIM fogadására. Ezek a telefon közelsége nélkül is lehetőséget adnak arra, hogy telefonáljunk velük kihangosított formában, de ez jellemzően csak sokadlagos – meglehetősen kényelmetlen – funkciójuk.

Lehet-e üzenetekre válaszolni egy okoskarkötővel?

A legtöbb ilyen eszköz alkalmatlan a válaszadásra, ellenben már az aktivitásmérők között is egyre több olyan típust találunk, melyek segítségével legalább előre megírt válaszokat tudunk küldeni a másik félnek, aki üzenetet írt nekünk. Bizonyára ezen a téren jelentős változások várhatók az okoskarkötőknél is – a hangutasítások és a hangfelismerés például kiváló alternatívának bizonyulhatnak –, egyelőre azonban az üzenetekre való válaszadás igencsak gyerekcipőben jár a kérdéses eszközökön.