Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Forrólevegős fritőz vagy olajsütő?

Ha egészségesebben szeretnénk táplálkozni, a forrólevegős fritőz az egyik legjobb alternatíva lehet. Aktuális cikkünkben az olajsütőkkel vetettük össze ezt a forradalmian új konyhai technikát!

Az egészséges életmód kérdése az utóbbi néhány évben egyre több embernél vált központi témává. Azon túl, hogy ez egy határozottan pozitív változás a társadalom korábbi egészségtelen életmódkövetéséhez viszonyítva, rengeteg extra kérdést vet fel.

Ide sorolható például az olajjal való sütés problémája is! Egyre többen akarnak lemondani a hétköznapokban a hagyományos olajsütőben készült ételekről, amire a forrólevegős fritőzt nevezik meg sok helyen az egyik legjobb megoldásnak.

Biztosan jó megoldás azonban egy ilyen fritőz vásárlása? Egyáltalán működőképes alternatíváról van szó? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat!

Hogyan működik a forrólevegős fritőz?

Miután hagyományos olajsütővel alighanem mindenki rendelkezik, de legalábbis biztosan mindenki látta már működés közben, ezért érdemes az összehasonlítás előtt megismerkedni a forrólevegős fritőz funkcionalitásával, hogy teljes rálátásunk legyen mindkét oldalra!

Olaj nélkül, de nem teljesen

Gyakori tévhit a forrólevegős fritőz kapcsán, hogy olaj nélkül működik. Ez nem teljesen igaz, azonban míg az olajsütőnél több liter olajra is szükség lehet egy sütéshez, addig itt elegendő sokszor néhány csepp vagy maximum egy kanál, ami óriási különbség.

Az eszköz alapja a forró levegő keringetésében keresendő. Lényege ugyanis, hogy a sütés közben a fritőz nagyon meleg levegőt állít elő, illetve szivattyúz a sütőtérbe, ahol a légkeveréses sütő elvén alapulva nagyon magas hőmérséklet mellett megsüti a beletett ételt.

Lassabb, de alaposabb munka

Amit lényeges megjegyezni az olaj nélküli fritőzről, hogy lényegesen lassabban dolgozik, mint az olajsütők. A forró olaj ugyanis értelemszerűen gyorsan beszivárog az étel minden zegzugába, pillanatok alatt fogyasztásra alkalmassá teszi azt.

A forró levegőnek azonban ennél több időre van szüksége. A lassabb munka azonban nagyobb alapossággal jár együtt, hiszen az ételek így sokkal egyenletesebben tudnak átsülni, jobban kiérződnek majd az ízek, az ételek valódi aromái, miközben eltűnik a kellemetlen olajhatás.

Kényelmes és egyszerű használat

Hozzá kell tenni továbbá azt is, hogy a forrólevegős fritőzök működtetése nagyon egyszerű és kényelmes is egyben. Miután az ételt előkészítettük, csak be kell tennünk a sütőrészbe, majd rendszeres időközönként ellenőrizni, hogy minden úgy alakul, ahogyan azt elterveztük.

Bizonyos ételeket néha meg kell forgatni, meg kell keverni a fritőzben, de vannak ma már olyan típusok, melyek rendelkeznek keverőlapáttal, és például egy sültkrumpli esetén nagyon hatékonyan el tudják látni a feladatot úgy, hogy nekünk tényleg semmi dolgunk sincs, csak betenni a nyers-, és kivenni az elkészült ételt.

A forrólevegős fritőz egy egészséges alternatíva

Sajnos a magyar társadalom egy jelentős részére még mindig jellemző a régi berögződésekhez való ragaszkodás. Azon túl, hogy tiszteletünket fejezzük ki a kötelező kivételeknek, sajnos sokan még mindig úgy vesznek konyhai eszközöket, hogy mi az, ami anyáinknak és nagyanyáinknak már bevált az évtizedek során.

Pontosan ez a helyzet az olajsütővel is! Bár sokakat a világból ki lehetne kergetni a vasárnapi ebédek után napokig terjengő kellemetlen olajszaggal, miközben a testsúlyunkon is láthatjuk ennek a megoldásnak a negatív hozadékát, azonban így is rengetegen ragaszkodnak hozzá valamilyen okból kifolyólag.

Miért egészségesebb a forrólevegős fritőz?

Holott van már egészségesebb helyettesítő, mégpedig a forrólevegős fritőz képében. Hogy miért egészségesebbek ezek a konyhai gépek az olajsütőknél? Mert amint azt már a nevük is mutatja: nem olajjal működnek, hanem forró levegő keringetésére épülnek.

Nagyon minimális olajra, főként olajpermetre ezeknek az eszközöknek is szükségük van azért, hogy kellemesen puhára sült ételek készülhessenek, azonban ez a mennyiség össze sem vethető azzal, amikor az ételt konkrétan belemerítik a forró olajba, gyakorlatilag áztatják benne a sütéshez.

Rengeteg telített zsírsavtól szabadulunk meg így

Mint a legtöbb egészséges megoldás kapcsán, így természetesen a forrólevegős fritőz esetében is a részletekben lakozik az ördög, azaz rögtön látható vagy érzékelhető különbséget talán sokan nem is tapasztalnak az ebben és az olajsütőben készült ételek között.

Márpedig a forrólevegős fritőzben készült finomságok a kevesebb napraforgó olaj használata miatt mérföldekkel kevesebb telített zsírsavat tartalmaznak, melyek hosszabb távon elhízáshoz, illetve különféle szív- és érrendszeri problémához vezethetnek.

Ezen felül az sem elhanyagolható tény, hogy a többször felhasznált sütőolaj jelentős mértékben képes megnövelni a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Ez azért valós probléma, mert sok háztartásban évente csak egy-két alkalommal cserélnek benne olajat.

A forrólevegős fritőz csak kiszárítja az ételt?

Nagyon gyakori aggály ez azok körében, akik forrólevegős fritőz vásárlásán törik a fejüket, ezért érdemes eloszlatni egy általános tévhitet: az elkészült ételek között normál esetben nem sok különbséget tapasztalunk sem az állag, sem az íz tekintetében, akár hagyományos, akár meleglevegős sütőben készült.

Nyilván a kellemetlen olajos mellékíz és utóíz elmarad az olaj nélküli fritőzben sült ételeknél – ami közel sem tekinthető negatívumnak –, azonban sem a zöldségek, sem a húsok, de még a tészták sem száradnak ki benne.

Igaz, ehhez meg kell ismerni ezt az újfajta sütési módszert, kikísérletezni néhány technikát, azonban garantált, hogy amennyiben megfelelő gépet választunk, pontosan követjük a recepteket és az eljárásmódokat, akkor nagyon gyorsan hozzászokunk a forrólevegős fritőz használatához, és soha nem szárítjuk majd ki vele az ételeket.

Hasznos kellék az olaj spray

Nyilván azt is fontos hangsúlyozni, hogy a forró levegővel működő sütők használatakor is szükségünk lesz némi olajra.

Legalább akkora tévhit, hogy ezek a konyhai gépek teljesen olajmentesen működnek, azonban tény, hogy nem áznak el benne, csak éppen az ételek puhaságáról gondoskodnak.

Emiatt a forrólevegős fritőzbe helyezett ételeket, így a krumplit, a kirántott húst és minden mást is egy olaj spray segítségével érdemes befújni egy kicsit.

Az olajpermet nem szívódik fel az ételek belsejében, csak azt a célt szolgálja, hogy az étel kívül ropogós, belül pedig puha legyen.

Választhatunk egészségesebb olajokat is

Köztudott, hogy a sütéshez használt növényi olajok közül a napraforgóból préselt típus a legkevésbé egészséges, elérhető ára miatt mégis a legtöbbször ezt használják.

Ha viszont forrólevegős fritőzt választunk, akkor egy év alatt sem fogy el annyi olaj, mint máskor egy hét alatt.

Ez azt jelenti, hogy választhatunk egészségesebb megoldásokat is! Permetezhetjük az ételt például olívaolajjal, mely köztudottan sokkal előnyösebb hatást gyakorol a szervezetünkre.

Sőt, a jelentéktelen mennyiség miatt még így is sokkal olcsóbban kijövünk, mintha sokkal több egészségtelen napraforgó olajjal sütnénk hagyományos fritőzben. Tehát nemcsak az egészségünkkel, a pénztárcánkkal is jót tehetünk!

Az előkészítés és a sütés

Amennyiben összevetjük egymással a forrólevegős fritőzöket és az olajsütőket, a szükséges háttérismereteken túl nagyon lényeges a működésük tekintetében is megismerkedni az alapokkal, így az előkészítéstől indítani a két típus összehasonlítását.

Az előkészítés némileg hosszabb a forrólevegős fritőznél

Bár ezt csak nagyon halkan merjük kijelenteni, hiszen abszolút étele és embere válogatja, pontosabban rengeteg tényező befolyásolhatja, hogy mennyi előkészítésre lesz szükség a sütéshez a két eszközzel, de általánosságban a forrólevegős fritőznél gyakran hosszabb ideig tart a felkészülés.

Ennek az oka nem más, minthogy a hagyományos fritőzbe az összevágott burgonyát például azonnal beletehetjük, míg a forrólevegős fritőz esetében előbb érdemes befújni egy kevés mennyiségű olajjal a burgonyát, illetve fűszerezni, legalább sózni szintén érdemes.

Más kérdés, hogy a fűszerezés az olajsütő esetén az utómunkához tartozik, tehát az „olajozási” teendőket leszámítva különösebb extra előkészületekkel a forrólevegős fritőz sem jár. Egy jó olaj spray segítségével pedig ez sem lesz több idő néhány másodpercnél.

A sütés hagyományos formában általában gyorsabb

Amivel kapcsolatban viszont össze sem hasonlítható a két sütési megoldás, az nem más, mint az időtartam, az ételek elkészítésének ideje. A hagyományos olajsütő esetében egy adag krumpli kisütéséhez a legtöbbször csak néhány percre van szükség.

Egy forrólevegős fritőznél ehhez azért több időre kell. Bár teljesítményfüggő a dolog, azonban a frissen vágott krumpli esetében 10-15 percet, mirelitárunál 20-25 percet is igénybe vehet a sütési folyamat.

Ez nyilván nem kis különbség, de a végeredmény ugyanolyan ízletes lesz, nem mellékesen pedig egészséges is. Amit fontos kiemelni ezen a téren, hogy a forrólevegős fritőzök esetében lehetőség van a sütés időzítésére!

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már reggel bekészíthetjük a krumplit a gépbe, majd beállíthatjuk, hogy mielőtt hazaérnénk a munkából, elinduljon a fritőz, és friss sült krumpli fogadjon minket. Erre a hagyományos olajsütők nem alkalmasak.

Tisztítás

A sütőolajjal működő háztartási gépekről köztudott, hogy nehezen tisztíthatók. Néhány használat után a hagyományos olajsütők gyakran egészen vállalhatatlanul néznek ki, a rajtuk keletkező ragacsos, olajos foltok rendkívül nehezen távolíthatók el.

Elmondható róluk tehát, hogy kifejezetten nehezen tisztíthatók, a sütőmedencéjükben rengeteg lerakódás halmozódhat fel, és emiatt a higiénia szempontjából sem nevezhetők túl előnyösnek.

A forrólevegős fritőzök könnyebben tisztíthatók

Határozott előnyük a forrólevegős fritőzöknek, hogy takarításuk és tisztításuk lényegesen könnyed. Eleve töredékannyi olajra van szükség ahhoz, hogy friss és ízletes ételeket készíthessünk bennük, emiatt nincsenek kellemetlen foltok, ragacsos olajmaradékok.

Ennek köszönhetően amint a gép végzett a sütéssel és kellően kihűlt, elegendő lehet egy száraz papírtörlő ahhoz, hogy a lehullott ételdarabokat, prézlimaradékokat és a leheletnyi kicsapódott olajat letöröljük a belső felületekről.

Fontos, hogy ezeket az eszközöket – pontosabban a sütőfelülethez kapcsolódó alkatrészeket – akár mosogatógépben is könnyedén tisztíthatjuk, ami az olajsütő esetében teljességgel lehetetlen.

Környezetvédelem

A sütőolajról kevesen tudják, de veszélyes hulladéknak minősül. Ennek megfelelően tilos kiönteni a lefolyóba vagy a kertbe, tehát gondoskodnunk kell majd a tárolásáról, valamint a szabályszerű leadásáról egyaránt.

Amennyiben az olajsütővel betartjuk az előírásokat, és minden egyes sütés után cseréljük benne az olajat, az nemcsak elképesztő pluszköltségeket róhat ránk, hanem a fentiek miatt is megfontolandó, hiszen egy évben több tízliternyi veszélyes hulladékot termelünk csak a sütéssel.

A forrólevegős fritőz környezetbarát megoldás

Ehhez viszonyítva egy forrólevegős fritőz sokkal zöldebb, tisztább megoldásnak tekinthető az olajsütőhöz viszonyítva. miközben nem keletkezik felesleges veszélyes hulladék, amivel extra dolgunk lesz, ezáltal gyűjtenünk kell, illetve bizonyos időközönként leadni az átvevőpontokon.

Amennyiben forrólevegős fritőzt használunk, a sütéshez mindig csak annyi olajra van szükség, ami az adott étel elkészítéséhez szükséges. Valóban csak néhány cseppről van szó, amit érdemes egy speciális szórófejjel rápermetezni az ételre.

Ezt az olajmennyiséget a fritőzbe tett összetevők jellemzően mind fel is szívják, illetve elnyelik, ezáltal nem termelődik felesleg, illetve semmiféle olyan melléktermék, ami káros lenne a környezetre nézve.

Érdemes itt megjegyezni, hogy az olajsütőnél mindig le kell csepegtetni az elkészült ételeket, az olajat ilyenkor papírszalvéták fogják fel, melyek utána a szemétben végzik, ami nem túl környezetbarát megoldás, azonban nincs más alternatíva erre a folyamatra.

Az ételek íze és megjelenése

Bár a fentiekben elhangzott tényezők is rendkívül lényegesek voltak az olaj nélküli fritőz és az olajsütő összevetése kapcsán, azonban a végső ítéletet alighanem mindenki azt követően mondja majd ki a két termékről, amikor már megkóstolta a bennük készült ételeket.

Fontos azonban hangsúlyozni: mindkét esetben befolyásolja az ételek ízét, hogy milyen recept szerint, milyen sok olajjal és mennyi ideig készült. Gyakran egyetlen percnyi túlsütés is drasztikusan befolyásolhatja az ételek ízét és állagát egyaránt.

Állag, megjelenés

Általánosságban elmondható, hogy akár sült krumplit, akár kirántott húst, akár valami más finomságot készítenénk, a megjelenésük tekintetében nagy különbséget nem találunk majd köztük, használjuk akár a forrólevegős fritőzt, akár az olajsütőt az elkészítésükhöz.

Az olajban sütött ételek jellemzően élénkebb színvilággal rendelkeznek, jellemzően sokkal szaftosabbak, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy magukba szívják a sütőolajat. Sokan hozzászoktak ehhez a megjelenéshez és állaghoz, pedig nem a legszerencsésebb.

Elsőre talán furcsa is lehet, hogy az olaj nélküli fritőzben sült finomságok sápadtabb összhatást keltenek. A krumpli kevésbé élénksárga, a kirántott hús kevésbé barnul meg, azonban belül mindkettő kellemesen omlósra, ízletesre sül.

Íz

Az ízvilág tekintetében amit először ki kell emelni, hogy a forrólevegős fritőzben készült ételekből hiányzik az a jellegzetes olajos ízvilág, amit a sültkrumpli vagy a kirántott hús esetén például már mindenki megszokott az évtizedek során.

Ennek a hiányához alighanem nagyon nehéz lesz hozzászokni, sőt mi több, általános tapasztalat, hogy sokan emiatt azonnal elutasítják az olajmentes megoldást, mert nem a megszokott ízt érzik a szájban, és meg sem próbálnak nyitni az új aromák felé.

A forrólevegős fritőzzel az ételek valódi ízét érezhetjük

A kellemetlen olajíz annyira megszokottá vált a gasztronómiában, hogy rengetegen nem is tudják, milyen is a valódi krumpli íze. Ezt tapasztalhatjuk meg a forrólevegős fritőz segítségével, hiszen ebben az esetben az étel valódi zamatát nem nyomja el a sütőolaj.

Ennél is fontosabb, hogy az ételeket az olajmentes fritőznél általában előre ízesítjük, pontosabban ajánlott előre fűszerezni, sózni őket. Ez azt jelenti, hogy ezekkel együtt sülnek, ezzel sokkal határozottabb, harsányabb aromát kaphat minden egyes így készült finomság.

Tévhitnek nevezhetők tehát azok a vélemények, melyek szerint a forrólevegős sütéssel készült ételek szárazak és íztelenek, valójában ugyanolyan ízletesek, mint az olajsütőben készült változatok, csak éppen másként finomak.

Légkeveréses sütő mellé érdemes forrólevegős fritőzt venni?

Mivel a forrólevegős fritőz és a légkeveréses sütő működési elve gyakorlatilag megegyezik, ezért gyakori kérdés a vásárlás előtt, hogy ha már rendelkezünk egy ilyen sütővel, akkor érdemes-e mellé még egy fritőzt is vásárolni vagy sem?

Erre azonban nem lehet rövid választ adni! A légkeveréses villanytűzhelyek ugyanis például ugyanolyan hatékonyan képesek olajpermet segítségével, sütőpapíron és tepsiben megsütni a kirántott húst vagy a sültkrumplit minden különösebb gond nélkül.

Amiért érdemes lehet elgondolkodni ilyen esetekben mindkét háztartási gép beszerzésén, az az idő és az energiafogyasztás. Egy villanytűzhely felmelegedése, a hatalmas belső tér melegen tartása és ezáltal a sütés általában rengeteg energiát, pontosabban nagyon sok felesleges energiát emészt fel.

Amennyiben kisebb mennyiségben sütnénk, akkor egy forrólevegős fritőz sokkal gyorsabb és költséghatékonyabb alternatíva lehet. Egy adag sültkrumpli harmadannyi idő és áramfogyasztás mellett készíthető el így.

A forrólevegős fritőzzel sokkal több lehetőség vár ránk

Végül, de nem utolsó sorban érdemes lehet kitérni arra is, hogy az olajsütő felhasználási köre sajnos kifejezetten szűkös és behatárolt, ha a forrólevegős fritőzt állítjuk vele szemben a mérleg másik oldalára.

Az emberek többsége ugyanis a hagyományos olajsütőket jellemzően hagyományos sültkrumpli vagy kirántotthús, esetleg más kirántott, panírozott ételek elkészítésére használja, de nagyjából ez minden, amire alkalmazzák a mindennapokban.

Ezzel szemben egy forrólevegős fritőz sokkal többféle étel elkészítésére alkalmas! Lássunk néhány példát, melyek jól szemléltetik, hogy a kirántott ételeken túl milyen sok lehetőség vár ránk ezen a téren:

Sült ételek

A kirántott ételek mellett a forrólevegős fritőzben kiváló sültek is készíthetők! Nyers húsok és nyers zöldségek egyaránt süthetők benne panírozás nélkül. Nem kell más hozzá, csak a megfelelő fűszerezés, valamint a kellő hőfok és időtartam kiválasztása!

Gyakorlatilag ugyanúgy süthetünk benne, mint egy légkeveréses sütőben, de a húsok és a zöldségek mellett bátran kísérletezhetünk különféle gyümölcsökkel is, így például ha mindig is megkóstoltuk volna a sült almát, ebben könnyedén elkészíthetjük.

Grillezett ételek

Imádjuk a finom grilltálakat és a különféle grillezett ételeket? Egy forrólevegős fritőz még ebben is hű társunk lehet! Segítségével még télen sem kell lemondanunk egy kis grillezett zöldségről vagy grillezett húsról, az egész csak a fűszerezésen és az elkészítés módján múlik.

Természetesen nem mindegyik olajmentes fritőz képes grillezni, de amelyik igen, az ugyanolyan hatásfokkal biztosítja ezt, mint amikor a nyári estékben a szabadban élvezzük a grillételek ízét.

Tésztafélék

Tésztasütés forrólevegős fritőzben? Hangozzék bármilyen furcsán, rendkívül finom tésztaféléket lehet kivitelezni egy ilyen háztartási géppel, ezáltal akár még süteményeket, muffinokat, pizzákat vagy felfújtakat is tudunk sütni bennük.

Sőt, kifejezetten jó döntés a kelttésztához! Isteni piskóták és péksütemények sülhetnek benne úgy, hogy közben biztosan nem égnek oda és nem is száradnak ki. Emiatt szokás a forrólevegős fritőzöket egyfajta mini légkeverős sütőknek is nevezni, hiszen a hasonlóság ilyen esetekben a legnyilvánvalóbb.

Egytálételek

Odáig vagyunk az egytálételekért? Szeretjük a rizses húst és a rizottót? Ha igen, egy olajnélküli fritőzben ezeket a finomságokat is könnyedén elkészíthetjük úgy, hogy más eszközre nem is lesz szükségünk hozzá.

Különlegességek

A világháló tele van a legkülönfélébb tapasztalatokkal, melyek a forrólevegős fritőz felhasználási módját állítják a középpontba. A Teszt Plussz magazin hasábjain is összegyűjtöttük korábban a legjobb recepteket, melyek ezzel a készülékkel könnyedén elkészíthetők.

A határ azonban a csillagos ég, így igazi különlegességeket is könnyedén összehozhatunk a fritőz által. Példának okáért nagyon könnyedén meg tudjuk sütni benne a különféle halételeket, garnélákat és kagylókat, azaz röviden a tenger gyümölcseit, melyek gyakran okozhatnak fejtörést.

Ezen felül ez a háztartási gép segíthet isteni bundás kenyeret készíteni úgy, hogy közben nem lesz olajszagú az egész lakás, de felhasználhatjuk melegszendvicshez, sőt egy hamburger elemeit is elkészíthetjük benne, akár már a házi bucitól kezdődően.