Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Hogyan keletkezik a pára a lakásban és miért fontos tenni ellene?

A pára minden lakás egyik láthatatlan kártevője, mely rengeteg kellemetlenséget okozhat. Lássuk, hogyan keletkezik és mit tehetünk ellene!

Közel sem csak a régi építésű ingatlanok esetében okozhat kellemetlenséget és rendszeres problémát a penészesedés. Éppen ellenkezőleg, az új épületek a túlzott hőszigetelő megoldásokkal gyakran sokkal jobban ki vannak téve ennek a jelenségnek, mint a régi ingatlanok.

A penészesedés hátterében pedig jellemzően a pára, a magas páratartalom áll, mely láthatatlan kártevőként nemcsak a ház élhető jellegét csökkenti, hanem egészségünkre is rendkívül káros hatást gyakorol.

Hogyan, honnan és miért keletkezik a pára, miért fontos a védekezés, egyáltalán mit tehetünk ellene? Aktuális cikkünkben ezekre a kérdésekre szeretnénk átfogó választ adni!

Honnan keletkezik a pára?

A pára röviden és tömören nem más, mint a levegőben megtalálható nedvesség. Még a legmelegebb nyári időszakokban is találhatunk némi páratartalmat a levegőben, ami bizonyos mértékig nem okoz problémát, sőt mondhatni egészséges is, szemben a túl száraz levegővel.

A szabadban a pára jellemzően nagy esők utáni melegben keletkezik, amikor a talaj nagy nedvességtartalma párolgásnak indul, és emiatt fülledtnek, nehéznek érezzük a levegőt, ennek az oka a magas páratartalom.

A lakásban ennél egy kicsit komplikáltabb a helyzet. Bár a kinti páratartalom is befolyásolja a benti állapotokat, azonban ezt az állapotot fokozhatják a különféle páratermelő tevékenységek, így a főzés, a sütés, a vízforralás, a fürdés, a zuhanyzás, a mosás vagy éppen a szárítás.

Ezek minden esetben megnövelhetik a házban érzékelhető páratartalom mértékét, ami hosszabb távon nagyon sok kellemetlenséget okozhat.

Miért probléma a modern lakásokban a pára?

Pontosabban inkább miért nagyobb probléma a modern lakásokban a pára, hiszen a levegő túlzott nedvességtartalma a régi építésű ingatlanokban is okozhatott gondot elégtelen szellőzés esetén.

A modern lakásoknál is jellemzően ez okozza a bajt. Az építőiparban az egyik legnagyobb trend manapság a hőszigetelés. Sajnos a társadalom ezzel is átesett már a ló túlsó oldalára, de ami a legnagyobb probléma, hogy sok esetben meggondolatlanul és logikátlanul szigetelnek épületeket.

Ezzel egyfajta dunsztba zárják a házat, melynek nagyon fontos lenne élnie és lélegeznie, különösen az első néhány évben, amíg az összes felhasznált alapanyag kiszárad. Ezzel szemben azonban az erősen szigetelt mai házak egyáltalán nem szellőznek, vagy csak nagyon rosszul.

Ez pedig kedvező közeg a párásodás számára. A mindennapi többórás szellőztetés vagy a szellőzőrendszerek alkalmazása nyilván megoldást jelenthet, de számítások nélkül is érezhető, hogy ezzel a hőszigetelés hatékonyságát rontanánk le drasztikusan, ami megkérdőjelezi a külső burkolat létjogosultságát.

A kellő gyakoriságú légcsere hiányában a lakásban állandóan magas páratartalom uralkodik majd, aminek a hatásai rendkívül kedvezőtelenek lesznek.

 A penészesedés és a pára kapcsolata

Amennyiben gyakori vagy állandó a házban a magas páratartalom, az elsődlegesen a penészesedés folyamatát segíti elő. Különösen a fürdőszobában és a konyhában, valamint a hőhídak közelében – különösen sarkok, betonelemek kapcsolódási pontjainál – lehet ez jellemző.

A lényege, hogy a levegőben lévő víz, ha rendszeres szellőztetés, vagy a hőszigetelt homlokzat miatt nem tud eltávozni a környezetbe, akkor az kicsapódik a fal belső felületén, aminek lehetnek fokozatai.

Bizonyos esetekben csak éppen foltos lesz tőle a fal, máskor szó szerint folyik róla a nedvesség. Ez az átnedvesedett közeg tökéletes táptalajt nyújt majd a penészgombák számára, melyek a kérdéses felületeken nemcsak megtapadnak, hanem el is szaporodnak.

A penész megjelenése nemcsak esztétikailag kellemetlen, hanem elősegíti a dohos szagok kialakulását, de hosszabb távon roncsolja a falszerkezetet is, egyszóval haladéktalanul kell tenni ellene.

A magas páratartalom a berendezési tárgyaknak sem szerencsés

Ha a levegőben sok a nedvességtartalom, és nem teszünk ellene semmit, az alig néhány héten belül meglátszik majd a berendezési tárgyainkon is. Különösen a papírból készült dolgok, a könyvek, a felbecsülhetetlen értékű fényképek, a festmények szívják magukba elsőként a vizet.

Gyakorlatilag használhatatlanná válnak, eláznak, és amennyiben a probléma hosszú hónapokon keresztül fennáll, akkor a fából, a textilből készült berendezési tárgyak is magukba szívják a nedvességet, bepenészednek, felduzzadnak, használhatatlanná válnak.

Óriási anyagi kárt okozhat tehát nekünk a magas páratartalom abban az esetben, ha nem törődünk vele, illetve nem teszünk ellene semmit sem.

Az egészségünkre is ártalmas a túlzott pára

Míg a festés és a falak javíthatók, a berendezési tárgyak zöme pedig pótolható, addig a saját egészségünkről ez sok esetben csak nagyon nehezen mondható el. Márpedig a magas páratartalom erre is rendkívül rossz hatást gyakorol, nagyon súlyos egészségügyi gondokat idézhet elő.

Különösen a következtében megjelenő penész! Nagyon könnyen jelentkezhetnek ilyenkor asztmás tünetek például olyanoknál, akik egyébként nem szenvedtek ettől a tüdőproblémától, de az asztmások tünetei is erősödhetnek, gyakoribbá válhat a köhögés, a fulladás.

Ezen felül különféle légúti fertőzésekkel is számolhatunk ilyenkor. A penészgombák bejuthatnak a tüdőbe, ott elszaporodva pedig nehezen kezelhető, súlyos esetben akár tartós károsodással, halálesettel végződő fertőzéseket idézhetnek elő.

Amennyiben szeretnénk több hasznos információt gyűjteni a téma kapcsán, a lakás egészséges páratartalmáról szóló cikkünkből rengeteg ismeretanyagra tehetünk szert.

Mivel mérhetjük a levegő páratartalmát?

Amennyiben megjelent a penész a lakásban, gyakran folyik a nedvesség belül az ablakokon, kellemetlen szagok terjengenek a sarkokból és a bútorok mögül, akkor alighanem a túl magas páratartalom problémájával van dolgunk. Hogy honnan tudunk megbizonyosodni erről?

Leginkább egy páratartalom mérésére szolgáló eszközzel. Ma már kifejezetten sok olyan digitális műszer található a piacon, melyek meglepő pontossággal képesek teljes képet adni arról, hogy pontosan mennyi pára van a lakásban.

Az egészséges páratartalom a lakásban

Ezt minden esetben százalékos értékben mutatják, azonban a látottakkal nyilván nem sokra megyünk, ha nem tudjuk értelmezni azt, vagyis nem ismerjük az egészséges páratartalom mértékét.

Általánosságban elmondható, hogy egy egészséges ember számára a 40-60 százalékos páratartalom tekinthető optimálisnak. Nemcsak ebben érezzük magunkat komfortosan, hanem az egészségünk megőrzése kapcsán is ez tekinthető ideálisnak.

Egy gyerekszobában nem probléma, ha ennél magasabb, akár a 70 százalékot is eléri a páratartalom, de nem árt vigyázni, mert az asztmás gyermekeknek ez sem tesz jót. Összességében tehát a tartósan 70 százalék feletti páratartalom igényel beavatkozást a lakók részéről.

Óvakodjunk az olcsó mérőműszerektől

Az talán már a fentiekből is kiderült, hogy a páratartalom kérdése egyáltalán nem játék, ezért nemcsak az esetleges mérséklése lényeges, hanem az is, hogy pontos tájékoztatást kapjunk az éppen aktuális szintről.

Sokan ehhez valami olcsó multifunkciós készüléket vásárolnak, ami egyben digitális óra, ébresztő, de még az időjárást is jelzi előre. Ha problémát okoz a pára, messzire kerüljük el az ilyen berendezési tárgyakat, és célzott, minősített mérőműszert válasszunk.

Ma már ezek sem kerülnek horrorisztikus összegekbe, alig néhányezer forint ellenében válogathatunk a különféle mérőműszerek közül, melyek garantáltan pontos értékeket mutatnak majd.

Mivel védekezzünk a magas páratartalom ellen?

Miközben az alacsony páratartalmat nagyon könnyű egyensúlyozni, illetve a fűtési szezont leszámítva szinte soha nem jelent reális veszélyt, a magas páratartalom ellen már nagyon fontos védekezni. Hogy milyen módszerek léteznek erre?

A szellőztetés a legfontosabb

A rendszeres szellőztetésnél jobb gyógyír szinte egyáltalán nem létezik a magas páratartalom ellen. Néhány kivételtől eltekintve – ilyenek az esős nyári napok, vagy a csapadékot szállító frontok érkezése előtti időszak – a levegő páratartalma a szabadban szinte mindig optimális.

Amennyiben tehát rendszeresen találkozunk a túl magas páratartalom problémájával, rendszerint nincs más dolgunk, mint kinyitni az ablakokat és alaposan kiszellőztetni a lakást. Optimális esetben naponta legalább kétszer egy órát kellene szellőztetni minden épületet.

Ezt a háztartások többsége egyáltalán nem tartja be, különösen a téli időszakban, hiszen a szellőztetés során alaposan kihűlhet a lakás, aminek a kiegyenlítése rengeteg extra fűtési energiát igényel.

A rendszeres páraproblémákat érdemes ugyanakkor állandó passzív szellőzéssel orvosolni – a nyílászárókon helyezhetők el ilyen utólagos megoldások –, de extrém esetben aktív szellőzőrendszer kiépítése is javasolt lehet.

Páramentesítő tabletták

Penész megjelenésekor vagy vizesedő falak esetén az emberek zöme elsőként a páramentesítő tablettákért nyúl segítségért, melyek jellemzően párezer forintért megvásárolhatók, csinos műanyag szerkezet jár hozzájuk, tehát minden tekintetben jó befektetésnek bizonyulhatnak.

Csakhogy a gyakorlatban sajnos ezek a megoldások közel sem tekinthetők jó megoldásnak abban az esetben, ha nem egy átmeneti beázásról vagy vizesedésről van szó, hiszen kifejezetten csekély mennyiségű vizet tudnak csak megkötni a levegőből.

Ha a túlzott páratermelést egy rossz szigetelés okozza, vagy a fürdő kialakításából fakadóan szenvedünk miatta, tehát mindenképpen egy tartós problémáról beszélünk, akkor ezek a páramentesítő tabletták semmit sem érnek, valami sokkal erőteljesebb hatású eszközre lesz szükségünk.

A páramentesítő mindig megoldja a páragondokat

Amennyiben nincs szükségünk statikai beavatkozásra, tehát nem egy hőhíd, egy aljzatszigetelés okozza a túlzott párásodást – amit minden esetben meg kell oldani –, akkor érdemes lehet beruházni egy páramentesítő készülékre, mely garantáltan segít megoldani a kapcsolódó problémákat.

Ezeket a nagy teljesítményű berendezési tárgyakat ugyanis direkt arra tervezték, hogy párátlanítsák azt a közeget, ahol éppen működnek. Célzott eszközök, melyek hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, a páratartalomból fakadó problémák kivédéséhez tökéletes választásnak bizonyulnak.

Hogyan működik egy páramentesítő?

A páramentesítő készülékek a működés során kivonják a levegőből a nedvességet. Ehhez beszívják a lakásban található párás levegőt, majd egy speciális kondenzációs technológia részeként a nedvesség kicsapódik, és cseppfolyós halmazállapotban összegyűlik a gép tartályában.

A jobb minőségű páramentesítők rendkívül praktikusak, hiszen nemcsak mentesítik otthonunkat a párától, hanem képesek szabályozni is ennek a szintjét. Ha beállítjuk a fix 60 százalékos páratartalmat, akkor ezek a gépek csak akkor lépnek működésbe, amikor szükség lesz rá.

Nagy előnyük, hogy nem kell melléjük külön páratartalom mérőt vásárolni, hiszen a beépített műszereik kifejezetten pontosak, ennek megfelelően folyamatosan nyomon tudjuk követni a levegő minőségét, sőt némelyek még légtisztító funkcióval is rendelkeznek.

Milyen páramentesítőt válasszunk?

A piacon rengeteg különféle páramentesítő berendezés közül válogathatunk, így kifejezetten nehéz dönteni, ha vásárlás előtt állunk. Ehhez nyújthat segítséget nagy páramentesítő kutatásunk, melyben minden fontos témakört körbejártunk, illetve konkrét termékeket is ajánlottunk.

Amire választás előtt a leginkább oda kell figyelni, az nem is annyira a márka vagy a funkciók, sokkal inkább a teljesítmény. Minden páramentesítőnél megadják, hogy hány négyzetméter esetén lesz kellően hatékony, amit sokan figyelmen kívül hagynak.

Csakhogy rossz taktika úgy választani, hogy egy kisebb teljesítményű olcsóbb páramentesítőt inkább hosszabb ideig vagy tovább működtetünk, mert a hatékonyság terén ez igencsak komoly problémát jelenthet. Egyéni preferenciáink mellett tehát gondosan ügyeljünk a döntéskor arra, hogy akkora páramentesítő készüléket vásároljunk, ami megfelelő lesz otthonunk méreteihez.