Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Home FKK 04 elektromos kandalló teszt

Újabb elektromos kandallót teszteltünk le a Home by Somogyi kínálatából, mely látványos tűzeffektjével és megjelenésével hamar levett minket a lábunkról.

Főbb jellemzők
  • Kiváló ár-érték arány
  • Realisztikus, szabályozható tűzeffekt
  • Minden elemében aprólékos kialakítás, panorámaüveges kivitelben
  • Nagy teljesítmény, mely kiegészítő fűtésre is ideális
  • Egyszerű kezelhetőség, ügyesen elrejtett vezérlőpult mellett
Elérhető itt
SOMOGYI.HU – HIVATALOS
PEPITA.HU
notebook.hu

Újabb elektromos kandallóval sikerült közelebbi ismeretséget kötnünk a Home by Somogyi termékpalettájáról, mely elsődlegesen a klasszikus vaskályhák kedvelőinek készült, miközben nemcsak látványos kialakítást kapott, hanem még kiegészítő fűtésként sem vallott kudarcot.

Miután nagy elektromos kandalló kutatásunkból korábban már kiderült, hogy a piacon nagyon sokféle terméktípus közül válogathat, aki szeretne magának egy ilyen eszközt vásárolni, nagy örömünkre szolgált alaposabban is szemügyre venni az FKK 04-es modellt, ami méreteiből fakadóan inkább a nagyobb helyiségekbe lehet ideális választás.

A tesztkészüléket a Somogyi Elektronic Kft. biztosította, melyet szponzorációs céllal megtarthattunk.

Csomagolás

Most már tapasztalatból tudjuk mondani olvasóinknak, hogy a Home by Somogyi elektromos kandallói kivétel nélkül alapos csomagolásban jutnak el a vásárlókhoz, és nincs ez másként az FKK 04-es modellel sem, éppen ellenkezőleg, hiszen sikerült megtalálniuk ennél a terméknél az egyensúlyt a látvány és a maximális védelem között.

Dupla dobozban érkezik

Kezdjük a sort rögtön azzal, hogy a kandalló dupla kartondobozban érkezik meg a vásárlókhoz, azonban az FKK 3000 WIFI-vel ellentétben itt a külső csomagolás valóban csak a védelemért felel, egyszerű barna kartonról van szó, melyen csak a termék neve olvasható néhány egyéb adat mellett, a belső doboz azonban a látványosság netovábbját kínálja.

Azon túl ugyanis, hogy a belső bevonat kapcsán szintén vastag kartonról beszélünk, egy színes fényképekkel gazdagon borított megoldásról van szó, melyen azonnal lehetőségünk nyílik szemügyre venni az FKK 04 termékdizájnját.

A doboz azonnal tájékoztat minket minden lényeges információról, így például arról, hogy a látványos küllem mellett ennél a kandallónál nem kell tartanunk például attól, hogy esetleg a gyerekek megégetik a kezüket a fiktív tűzteret óvó ablakok megérintésével.

A doboz minden oldala igényes tervezésre, alaposan átgondolt marketingre utal, pontos részleteket kapunk a termékdizájn mellett a méretezésről, a fogyasztásról és így tovább.

A biztonságra nem lehet panasz

Mivel dupla dobozban érkezik a kandalló, ezért bátran ki merjük jelenteni, hogy a gyártó mindent megtett annak érdekében, hogy a termék épségben eljusson a vásárlókhoz – akár még online rendelés esetén is.

Esetünkben a külső dobozon például láthatók voltak kisebb-nagyobb sérülések, konkrét szakadások és lyukak, melyek a szállítás közben kerültek rá, azonban a belső dizájndobozon egyik sem hatolt át, de ha így történt volna, a kandallót nagy valószínűséggel még akkor is elkerülték volna.

A termék ugyanis úgy került bele a dobozba, hogy rengeteg hely maradt a gyűrődésnek gyakorlatilag minden oldalról, de alul és felül egyaránt nagyon vastag, formára és méretre gyártott hungarocell gondoskodik arról, hogy az eszköz meg se tudjon mozdulni odabent.

A jól megszokott minőségre számíthatunk tehát a csomagolás tekintetében, ami olyan biztonságos, hogy bátran merjük javasolni online rendelését. Véleményünk szerint óriási külső erőhatás kell ahhoz, hogy a kandalló a méretei ellenére megsérüljön odabent.

Teljesen összeszerelt állapotban kerül csomagolásra

Bár nem okozott túlzott fejtörést az FKK 15-ös apróságnál, amikor nekünk kellett felcsavarozni rá a lábakat, azonban az FKK 04 esetében óriási előny, hogy már semmiféle szerelést nem igényel, amikor kivesszük a dobozából, ami egy kicsit meg is lepett minket.

Természetesen inkább kellemes csalódás volt ez, mint kellemetlen, hiszen ahogy kiemeltük a gondos csomagolásból, gyakorlatilag nem volt más teendőnk, mint csatlakoztatni az elektromos hálózathoz, és élvezni csodálatos látványát, illetve elragadó teljesítményét.

Itt azért fontos megjegyeznünk, hogy a hungarocell távtartók úgy lettek kialakítva, hogy a kandallót teljesen körbe ölelik, magabiztosan tartják. Ezen felül konkrétan az eszköz lábai is annyira masszívak, hogy lényegesen nagyobb súly megtartása sem okozna nekik különösebb problémát.

Maga a kandalló egyébiránt nem könnyű, össztömege meghaladja a 12 kilogrammot, ami természetesen nemcsak a méretein, hanem a külső megjelenésén is érezhető, de erre később még visszatérünk.

A távirányító hiányozhat

Az eszköz mellett a csomagban nem találunk semmiféle kiegészítőt sem, ami egy picit csalódás volt számunkra.

Márpedig kevés hangulatosabb dolgot tudnánk elképzelni annál, minthogy egy téli reggelen, amikor odakint szállingózik a hó, mi a jó meleg ágyból, rögtön az ébredés után a távirányítóval bekapcsoljuk a kandalló gyönyörű tűzeffektjét.

Amiben viszont nem szenved hiányt a Home FKK 04-es modell, az a rendkívül alapos használati utasítás. A jól megszokott módon teljesen magyarul olvashatunk el a mellékelt kis füzetben minden fontos részletet, ami a működtetéshez csak szükséges.

Pontos leírásokat kapunk a kezelőszervekről, az alapvető működtetési sajátosságokról, az üzembe helyezésről, de még az esetleges hibaelhárításról is, egyszóval a gyártó a tőle megszokott alapossággal gondoskodott róla, hogy a magyar felhasználók valóban hasznosnak találják ezt a kis extrát.

Termékdizájn

Az FKK 04 elektromos kandalló egyik legnagyobb erőssége minden kétséget kizáróan a megjelenésében, a termékdizájnjában van.

Az FKK 15-höz mérten egyenesen robosztus megjelenéssel rendelkezik (pontos méretei: 63,5 x 67 x 36 cm), ennek ellenére mégis elképesztő részletesség és magas szintű kidolgozottság jellemző rá.

Minden elemében olyan, mint egy igazi vaskályha

Míg a korábban tesztelt kisebb modell esetében gyakran volt olyan érzésünk, hogy ez azért műanyag és nem fém, addig ennél a típusnál érezhetően magasabb minőséget ütött meg a gyártó, az árfekvés tehát nemcsak a méreteiben, hanem természetesen az anyaghasználaton is tetten érhető.

Nemcsak távolról, hanem közelről is egyenesen elképesztő összhatással büszkélkedhet, minden elemében masszív, egészen fémhatású műanyagból készült, miközben tényleg a régimódi vaskályhák egy egészen más korszakot megidéző hangulatát festik le előttünk.

Az ablakok ívelt kialakítása, az elülső üvegre került fémhatású díszítés, és úgy általánosságban az egész összhatás magas minőséget képvisel.

Nyilván megtapintva, közelről vizsgálva vagy megkopogtatva rögtön kitűnik, hogy a váz csak műanyag, de a látvány tekintetében egyáltalán nem panaszkodhatunk rá.

A panorámaablak és a látványos fogantyú sokat segít az összhatásban

Azt azért nem árt kiemelni, hogy a kandalló kialakítása rengeteget segít abban, hogy a végeredmény látványos legyen, hiszen rendhagyó módon egy panorámaablakot helyezett el rajta a gyártó, ami elsőre nem tűnik nagy dolognak, de a gyakorlatban kiváló összhatást kelt.

Lényege, hogy nemcsak a kandalló ajtaján, hanem az oldalsó üvegeken is beláthatunk a tűztérbe – itt fontos azért kiemelni, hogy míg a frontoldalon valódi üveg található, a két szélen csak plexi –, így gyakorlatilag a térbeli tűzeffekt élményét nyújtja számunkra, amitől határozottan magasabb szintű hatás vár ránk.

Ezen felül apróságok teszik igazán teljessé a kandalló élményét. Példának okáért ilyen a fémfogantyú, ami nem fémhatású műanyag, hanem valóban egy keményebb anyag, és bár csak egy kis figyelmesség az egész, mégis nagyon feldobja a megjelenést

A nyitható ajtó mögött húzódnak meg a kezelőszervek

Természetesen a nyitható ajtó tovább növeli a kandalló külső összhatását annak ellenére is, hogy közel sem úgy működik, mint egy valódi fatüzeléses kályhánál, lévén itt egy mágneses megoldás szippantja oda a szerkezetet a záródáskor, ami kifejezetten praktikus megoldás.

Előnye, hogy ezzel lehetőséget kapunk közelről megtapogatni a fahasábokat, melyek valamiféle műanyagból vannak, de olyan realisztikus kialakítással büszkélkednek, hogy amint felizzanak a fények, rögtön elhisszük: valódi fa parázslik odabent.

Amit lényeges még itt kiemelni, hogy konkrétan a nyitható ajtó mögött helyezkednek el a kezelőszervek. Az összes kapcsolót sikerült nagyszerűen elrejteni és ezzel teljesen láthatatlanná tenni, ami azért tovább növeli a kandalló realista jellegét, hiszen bármelyik oldalról is nézzük, szinte lehetetlen megmondani, hogy nem egy fatüzeléses kályháról van szó.

Egészen varázslatos a tűzeffekt

Nemcsak az izzó fahasábokkal nem spórolt a gyártó, hanem a háttérbe kivetített lánghatás is annyira valószerű élményt ad, hogy nappali fényben, és teljes sötétségben egyaránt megtévesztően hasonlít az eredetire, sőt határozottan szebb annál, hiszen itt nem kormolódik el az üveg egy idő után, ami megnehezíti a belátást.

Alapvetően az FKK 15-ös modell továbbfejlesztett változatáról beszélhetünk ennél a kandallónál, alighanem még a felhasznált technológia is teljesen hasonló, de itt minden sokkal szebb.

Hamueffekt ugyan itt sincs – ezt egy korábbi, már nem kapható modell, az FKK 02 óta hiányoljuk, ahol sikerült ezt nagyszerűen megvalósítania a gyártónak –, azonban a hangulatot tovább növeli, hogy a kandalló lefelé is sugároz némi fényt, ami olyan, mintha a nem létező hamuzó nyíláson keresztül pislákolna valami.

A tűzeffekt ráadásul még szabályozható is

Mindezt ráadásul egy aprócska tekerőkapcsoló segítségével tudjuk szabályozni, tehát nem előre beállított szintek közül válogathatunk, hanem egy skálán haladva tudjuk gyengíteni vagy erősíteni a kandalló által kiadott fényt, ami nagyon sok beállítási lehetőséggel kecsegtet.

A család abszolút kedvence lett

A gyerekek egyenesen imádták, hogy következmények nélkül benézhetnek a tűztérbe, hogy sem az üveg, sem a kályha nem melegszik fel, nem égeti meg a kezüket.

Reggelente jobban érdekelte őket a lobogó tűz látványa, mint a mese a televízióban, az iskolából és az óvodából hazaérve első dolguk volt bekapcsolni, majd tevékenységeiket, a játékot, az olvasást, a mesenézést, sőt gyakran a tanulást pedig egyaránt a kandalló közelébe pozícionálták.

Teljesen mindegy volt, hogy csak a fényeffekt aktív vagy be van kapcsolva hozzá a fűtés is, aki meglátta a nappaliban, rögtön arról beszélt, hogy határozott melegséget áraszt, szó szerint becsapja az embert, annyira látványos az egész.

Beüzemelés

Kifejezetten könnyed dolga lesz a beüzemeléssel annak, aki a Home FKK 04 elektromos kandallót választja otthonába. Az általunk eddig tesztelt elektromos kandallók közül ezzel volt a legkevesebb dolgunk, ami valójában azt jelenti, hogy gyakorlatilag használatra készen kaptuk.

Csak kicsomagoltuk és bekapcsoltuk

Szemernyi túlzás sincs abban, hogy a terméket a kicsomagolás után azonnal használatba tudtuk venni. Nem kellett lábakat szerelnünk rá, nem kellett felfúrnunk a falra vagy díszköveket elhelyeznünk benne, csak beállítottuk a sarokba, bedugtuk a konnektorba és bekapcsoltuk.

Ez hatalmas piros pont a gyártó számára, hiszen vannak olyan vásárlók, akiknek ez rendkívül fontos szempont, lévén felnőttként egyre kevesebben kedvelik a Kinder tojáshoz hasonló megoldásokat, és sokkal jobban szeretik, ha készen kapják a megvásárolt terméket.

Gyakorlati tapasztalatok

Miután a külsőségek tekintetében maximálisan levett minket a lábunkról, talán nem meglepő, hogy az FKK 04 elektromos kandallót a gyakorlatban is nagyon megkedveltük, de lássuk a konkrétumok tükrében, hogy a mindennapokban milyen összhatást keltett bennünk a termék.

Pofonegyszerű vezérlés

Amit elsőként le kell szögeznünk, hogy az eszköz irányítása elképesztően egyszerű.

Összesen négy billenthető és két tekerhető kapcsoló található a kandallón, melyek elég egyértelmű jelöléseket kaptak ahhoz, hogy rögtön tudjuk, pontosan melyik és mire való. Az első tekerhető gomb például a fényerőt szabályozza. Önmagában nem működik, csak azt követően, ha a mellette található, tűzjellel ellátott billenőkapcsolót lenyomjuk.

Mellette található továbbá két teljesítményszabályozó. Ha csak az egyiket nyomjuk le, a kandalló 925W-on üzemel, ha viszont a másodikat is, akkor rögtön a kettes fokozatba lép, és 1850W-on fűti a helyiséget.

Az utolsó billenőkapcsoló szolgál a ventilátor ki- és bekapcsolására, majd a sort záró tekerhető gomb a termosztát szerepét tölti be, ami továbbra sem digitális, így nehezen kalibrálható vele az eszköz, de miután a legtöbben inkább kiegészítő jelleggel fűtenek majd vele, ez aligha nevezhető negatívumnak.

A távirányító hiányzott

Ami viszont egy kicsit hiányzott a kandallónál, az a távirányító. Nem kizárt, hogy az FKK 3000 WIFI mellett kényelmesedtünk el, ahol hozzászoktunk a jóhoz, de egy ott látott és használt egyszerű távirányítót itt is nagyon szívesen láttunk volna.

Illetve ebből fakadóan egy okostelefonos alkalmazást, hiszen sokan biztosan szívesen kifizetnének érte egy kicsit többet, ha ez a kényelmi funkció belekerülne, mert ágynyugalomból, a telefonunkról irányítani a tűzeffektet vagy szabályozni a fűtést, maga lenne a megtestesült mennyország egy ilyen típusú kandallónál.

Fűtési teljesítménye is elragadó

Nem panaszkodhatunk ráadásul a termék fűtési teljesítményére sem. Az FKK 04 maximum 1850W teljesítmény mellett képes fűteni, de nekünk a 925W is bőségesen elegendő volt azokon a napokon, amikor reggelente, fürdés után vagy napközben átmenetileg be kellett fűteni az egyik helyiséget.

Egy 25 négyzetméteres szobában használtuk, és az első fokozaton is nagyon kellemes 23-24 Celsius fokot teremtett – a közvetlen közelében sokkal melegebb volt –, ha pedig magasabb fokozatra kapcsoltuk, pár perc üzemelés után 25-26 fokot teremtett az adott helyiségben, ami egyenesen kiváló teljesítmény.

Ezen a téren nekünk egyáltalán nem okozott csalódást, kiegészítő fűtésként, hősugárzóként alkalmazva rendkívül előnyös, és mivel alul fújja ki a kellemes meleg levegőt, a tulajdonosok lábát is melegíti, nemcsak térd- vagy derékmagasságban kezdi meg a fűtést, mint nagyon sok hősugárzó.

A termosztát könnyen kezelhető, de nehezen beállítható

Természetesen termosztát is található az elektromos kandallón, azonban azt egy tekerhető kapcsolón helyezték el, ami kifejezetten nagy fejtörést okozhat azok számára, akik rendszeresen használnák ezt a funkcióját, mely a megfelelő hőmérséklet elérésekor automatizáltan ki- és bekapcsolja a fűtést.

Az egyetlen probléma, hogy nagyon nehéz eltalálni, pontosan hány fokot akarunk elérni vele a lakásban, hiszen a termosztát nincs számozva, nincsenek rajta megközelítő értékek sem, ennek megfelelően nekünk kell kitapasztalnunk, hogy nagyjából melyik állásban nagyjából mekkora hőmérsékletet tart.

Nem mondjuk, hogy ez a megoldás használhatatlan, de az FKK 3000 mobilos alkalmazásában látott rendkívül pontos digitális termosztát azért egy picit hiányozhat ilyenkor.

A ventilátor ki- és bekapcsolható

Bár a fűtés szempontjából nem befolyásoló tényező, azért mindenképpen ki kell emelnünk, hogy a kandalló ventilátora szabadon ki és bekapcsolható abban az esetben, ha nem aktív a fűtés.

A hősugárzó funkciót ugyanis kizárólag akkor lehet használni, ha mellette a ventilátor is aktív. Lényeges azonban, hogy a ventilátor önmagában, azaz külön is elindítható, amivel lehetőségünk nyílik frissítő hűvös levegőt keringetni vele. Ennek sok hasznát és értelmét ugyan nem láttuk, de mint funkciót, fontosnak tartottuk megemlíteni.

Meglepően csendes működés

Bár papíron az FKK 04 ugyanolyan zajszint mellett üzemel, mint az FKK 15, azonban valamiért mi a kisebb változatot hangosabbnak érzékeltük, még ha nem is jelentősen. Az aktuálisan tesztelt modell tűnt eddig a leghalkabb elektromos kandallónak az általunk kipróbáltak közül, így hiába kapcsoljuk aktív ventilátor mellett kettes teljesítményfokozatra, a hangja maximálisan élhető marad.

A helyiség másik végéből például csupán egy jelentéktelen kis zúgás hallható a működtetés során, ami mellett minden gond nélkül lehet dolgozni, telefonálni, beszélgetni, ha pedig bekapcsoljuk a televíziót, netán egy kis halk zeneszót, a hangja teljesen elnyomható.

Eltűnt a kellemetlen búgó hang

A kistestvérként emlegetett FKK 15 esetében kiemeltük, hogy kizárólag a tűzeffekt működtetésekor, azaz látványkandallóként való használat során egy kellemetlen búgó hangot tapasztaltunk, ami viszont ennél a modellnél egyáltalán nem jellemző.

Ha tehát kizárólag a látványát élvezzük, akkor néma csendben működik, és bár a tűzropogás még élethűbbé tudná tenni az egészet, azonban legjobb tudomásunk szerint a háttérben már ezen a téren is folynak fejlesztések a gyártó háza táján, ami a jövőben újabb mérföldkövet jelenthet az elektromos kandallók piacán.

A ventilátor hangja kicsit zavaró

Természetesen fűtéssel együtt használva a ventilátor hangja hosszabb távon kicsit zavaró lehet, de ez maximálisan szubjektív vélemény.

Mivel egy hősugárzóhoz hasonlóan az elektromos kandallók sem azzal a céllal születtek, hogy órákon át használjuk őket megszakítás nélkül, ezért természetesen az FKK 04-et sem kell hosszabb távon elviselnünk, hiszen a legfontosabb funkciója, vagyis a lángeffekt teljes egészében hangtalan, nem mellesleg huzamosabb ideig is bekapcsolva maradhat.

Masszív és biztonságos konstrukció

Lényeges tulajdonsága a terméknek a rendkívül masszív és biztonságos kialakítás. Sem aprónak, sem könnyűnek nem neveznénk a kandallót, éppen ellenkezőleg, de mégis annyira masszív összhatást kelt, hogy egy percig sem aggódtunk emiatt.

A lábai például annyira erősek és olyan széles terpeszben állnak, hogy szinte lehetetlen kibillenteni az egyensúlyából, de minden más tekintetben ez az összhatás vár ránk, legyen szó az ajtóról, a zsanérokról vagy a műanyag elemekről, melyek itt határozottan vaskosnak tűnnek.

Az ítélet

Mindent összevetve az FKK 04 elektromos kandalló ismét kiválóan vizsgázott előttünk. Bár a nagyobb méret ellenére nem rendelkezik jelentősebb fűtési teljesítménnyel egy kisebb modellhez viszonyítva, azonban minden tekintetben sokkal többet, jobbat és szebbet kaptunk tőle, mint a korábban tesztelt FKK 15-től.

Lényegesen strapabíróbb és magasabb minőséget képviselő kialakítás jellemző rá, de az olyan apróságok is kiemelik a sorból, mint a nyitható ajtó, a fémből készült fogantyú, vagy a teljesen elrejtett kezelőfelület, ami ráadásul kifejezetten minőségi összhatást kelt annak ellenére is, hogy fehérségével elüt a kandalló fekete alapszínétől.

Képünkön bal oldalon az FKK 04-es modell, jobb oldalon pedig az FKK 21

Néhány apróságot leszámítva – mint a távirányító hiánya vagy a nehezen beállítható termosztát – nem is nagyon tudnánk róla rosszat mondani, pláne annak fényében, hogy ennyire szép tűzeffektet a termékkategórián belül mi még nem nagyon láttunk korábban, pláne a panorámaablakokon keresztül nagy élmény gyönyörködni benne.

Amennyiben egy nagyobb méretű és nagyobb teljesítményű, kiegészítő fűtésre és hangulatteremtésre egyaránt alkalmas, klasszikus vaskályhás megjelenésű elektromos kandallót keresünk, a Home FKK 04-es modellnél jelenleg aligha találunk jobbat a piacon.

ElőnyökHátrányok
Nagyon látványos tűzeffektA termosztát nehezen kezelhető
Aprólékos és minőségi külső kialakításEgy távirányító jól jött volna hozzá
Szabályozható fényerő 
Nagy fűtésteljesítmény 
Alapos magyar nyelvű használati utasítás 
Könnyed kezelhetőség, rejtett vezérlőpult 
Valódi kandallókat megszégyenítő összhatás