Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Klarstein AeroVital Deluxe forrólevegős fritőz teszt

Kipróbáltuk a Klarstein elérhető árú, mégis kiváló minőségű forrólevegős fritőzét, mely alaposan levett minket a lábunkról, tesztünkből pedig rögtön kiderül, hogy miért.

Főbb jellemzők
  • Kitűnő ár-érték arány a forrólevegős fritőzök piacán
  • Előre telepített sütőprogramok, könnyed egyedi beállítások
  • Futurisztikus hatású megjelenés és LCD érintőpanel
  • Nagyszerű sütőteljesítmény gyakorlatilag bármilyen ételnél
  • Hatalmas, több mint 5 literes sütőkapacitás
Elérhető itt
KLARSTEIN.HU – hivatalos
ELECTRONIC-STAR.HU


Olyan korban élünk, amikor az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját egészségükre. A legtöbben ezt elsődlegesen az étkezési szokásaik megreformálásával kezdik el, hiszen köztudott, hogy rengeteget tehetünk szervezetünk állapotának megőrzéséért, illetve testsúlyunk kordában tartásáért, ha betartunk néhány alapvető szabályt.

Az egészséges életmód kedvelői körében az egyik legnépszerűbb találmány a közelmúltból a forrólevegős fritőz. Ezek az olajmentes, pontosabban inkább minimális olaj felhasználására fókuszáló megoldások rendkívül nagy fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, miközben a legtöbb gyártó kínálatában elérhetők már a legkülönfélébb modellek.

Nagy forrólevegős fritőz tesztünkből is kiderült korábban, hogy a piacon már rendkívül széles termékpalettából válogathatjuk ki a nekünk leginkább megfelelőt, mi pedig most kiválasztottuk a sorból az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló Klarstein AeroVital Deluxe-ot, és többhetes tesztelési ciklus után meg is osztjuk veletek véleményünket.

Forrólevegős fritőz egy kezdő kezében

Mielőtt alaposabban is belemerülnénk a termék ismertetésébe, nagyon fontosnak tartjuk kiemelni, hogy milyen háttérrel csaptunk bele a Klarstein termékének tesztelésébe. Mi ugyanis finoman szólva sem nevezhetnénk magunkat konyhatündérnek, alighanem a zacskósleves volt talán a legjelentősebb konyhai produkció az életünkben.

Ez azért fontos információ, mert az alábbiakban rengeteg olyan hasznos, nem mellesleg pedig gyakorlati tanáccsal is tudunk szolgálni mind a vásárláshoz, mind a fritőz használatához, ami talán eszébe sem jutott volna egy olyan tesztelőnek, aki korábban már használt hagyományos fritőzt vagy más egyéb konyhai eszközöket.

Tiszteletbeli szakácsokká válhatunk vele

Amennyiben tehát úgy érezzük, hogy mi nem vagyunk azok a tipikus szakácsfajták, nincs különösebb gyakorlatunk sem a konyhában, akkor érdemes elolvasni az alábbiakat, hiszen gyakorlati tapasztalatainkat is megosztjuk arról, hogy miként vált ezen sorok írója maximális konyhai analfabétából egy a gyermekei által is elismert kuktává.

Ezzel az eszközzel ugyanis túlzás nélkül még azok is szakácsnak érezhetik magukat, akik egyébként valóban nem jutottak tovább a szendvicskészítésnél a konyhában. Ezzel a kijelentéssel azonban egy kicsit most előre szaladtunk, de csak és kizárólag azért, hogy kedvet csináljunk Klarstein AeroVital Deluxe tesztünkhöz. Vágjunk is bele!

A csomagolás kapcsán a biztonság volt az első

Miután a mai világban minden a marketingről, a látványról szól, nagy meglepetést okozott nekünk a prémium német minőségéről és precizitásáról ismert Klarstein azzal, hogy gyakorlatilag egy minimalista dobozba zárta a fritőzt, ami összességében azért nem meglepő.

Az emberek zöme ugyanis jellemzően nem vesz meg egy ilyen háztartási gépet azért, mert éppenséggel szép a csomagolása, ebben az esetben pedig ez különösen azért volt fontos, mert a letisztult és minimalista összhatású fehér doboz – rajta a gyártó logójával – leginkább azt a célt szolgálta, hogy biztonságot nyújtson a termék számára.

Gondos belső csomagolás

A fritőzt ugyanis dupla dobozba csomagolták, elképesztően nagy helyet hagyva a gyűrődések számára, így ha a sokadik emeletről dobtuk volna ki a csomagot, alighanem még akkor sem esett volna baja a gépnek, amit külön bevontak fóliaszerű anyaggal, illetve alul-felül egyaránt rendkívül vaskos hungarocellbe zártak.

Ez a méretre és formára vágott kiegészítő gyakorlatilag mozdulatlanul tartja a dobozban a gépet, illetve a sarkokat is megtámogatja, miközben a gyártó arra is ügyelt, hogy a mozgó alkatrészeket ragasztószalaggal rögzítse, így semmi sem tud eltörni vagy zörögni benne.

Különösen fontosak ezek az információk abban az esetben, ha online rendelnénk a fritőzt. Hozzánk is futár segítségével érkezett meg, és bár a külső dobozon voltak kisebb sérülések, a belső karton, illetve maga az eszköz teljesen sértetlen volt.

Konyhánk dísze válhat belőle a termékdizájn alapján

Miután kicsomagoltuk a Klarstein AeroVital Deluxe forrólevegős fritőzt, elsőként a méretei leptek meg minket igazán. Az eszköz ugyanis meglepően nagy, több mint 32 centiméter magas, 31 centiméter széles és a fogantyújával együtt 34 centiméteres mélységgel büszkélkedhet, így kisebb konyhában nehezen lehet elhelyezni.

Természetesen még mindig könnyebb, mint egy hatalmas sütőt, hiszen a két terméktípus tudása tökéletesen megegyezik – a fritőzt a mi tapasztalataink alapján egyfajta mini légkeveréses sütőként tudnánk jellemezni –, de közben azért nem szabad elfeledkezni róla, hogy a nagy méret esetünkben nagy befogadóképességgel is rendelkezik.

Minden oldalról letisztult, modern dizájn

Ezen felül a Klarstein fritőze kifejezetten látványos termékdizájnt kapott, hiszen bármelyik látható oldalról is nézünk rá, találunk valami különlegességet rajta. Egyedül a teteje lett egy kicsit jellegtelen, de ezt tökéletesen egyensúlyozza az ezüstösen csillogó előlap, illetve az abba belefolyó kijelző.

Közvetlenül a logó felett láthatófekete területen ugyanis egy nagy, érintésre érzékeny kijelzőt helyezett el a gyártó a terméken, ahol rendkívül ízléses színekkel és átlátható elrendezéssel találkozhatunk, miközben a termék üzemeltetése egyaránt rendkívül könnyeddé válik tőle.

Az anyaghasználat nem mindenhol kielégítő

Bár ránézésre rendkívül látványos a Klarstein AeroVital Deluxe, érezhetően gondos kezek tervezték és alkották a fritőz külső megjelenését, a letisztult és ergonomikus vonalak kifejezetten jól festenek, de az anyaghasználat terén azért kicsit többet vártunk tőle.

Több helyen, de főleg a felső részen és az ezüstözött elemeknél, illetve különösen a fogantyúnál elég olcsó műanyaghatású a készülék, ami ránézésre nem is lesz szembeötlő, csak miután megfogtuk, kézbe vettük az eszközt.

Szerencsére a kijelző vagy a sütőrész elképesztően minőségi teflonbevonatán ez már egyáltalán nem érzékelhető, illetve nagy előnye a műanyagnak az is, hogy nem melegszik át könnyedén – huzamosabb használat mellett is maximum langyos lesz –, itt azonban egy kicsit magasabbra emelhette volna a szintet a gyártó.

Nyilván ez apróság ahhoz viszonyítva, hogy maga a fritőz precízen működik, és a gyakorlatban maximálisan túlszárnyalta az elvárásainkat, de erről nemsokára bővebben is kifejtjük majd a véleményünket.

Ami gyakran hiányzott

Főként kezdőként a termékdizájn kapcsán leginkább azt hiányoltuk a termékről, hogy nem tudtuk valós időben nyomon követni az étel készülését. Ha meg akartuk nézni, hogy miként alakul a színe, mindig le kellett kapcsolnunk, és bár a program ugyanonnan folytatódott, de ez sokszor rendkívül körülményessé tette használatát.

Különösen abban az esetben jelenthet ez gondot, amikor olyan ételt akarunk elkészíteni a fritőzben, amihez a csomagolás nem tartalmaz ajánlást, illetve a használati útmutatóban sem kaptunk hozzá irányelveket.

Beüzemelése rendkívül egyszerű

Amit fontos kiemelni a Klarstein AeroVital Deluxe forrólevegős fritőzről, hogy gyakorlatilag használatra kész állapotban érkezik, ezáltal nem nekünk kell majd összerakni az egyes kiegészítőket vagy darabokat, hanem a kicsomagolás, illetve a hálózathoz való csatlakozás után már indítható is.

Azt azért kiemelnénk, hogy a mi termékünk összeszerelése gyárilag hiányos volt. A sütőtálban ugyanis a rögzítőcsavarok valamiért nem voltak meghúzva, az egyik rögtön ki is esett, ahogy kiemeltük, egy másik pedig annyira laza volt, hogy egy-két használat után biztosan elengedett volna.

Egy csavarhúzóval, néhány másodperc ráfordításával természetesen hamar orvosoltuk a problémát, de ha nem vettük volna észre, könnyen lehet, hogy használat közben komoly gondot okozott volna ez az apró hiányosság, így a kezünkből kifordulva akár magunkra is boríthattuk volna a forró sütnivalót.

Nem kizárt, hogy ez egyedi eset volt, ugyanakkor egy német minőségű termék esetén ez kicsit megdöbbentett minket. Felhívnánk rá tehát a figyelmet, hogy a használat előtt a sütőtál csavarjait a biztonság kedvéért mindig ellenőrizzük.

Csak letölthető a magyar használati útmutató

Bár manapság mindenki rendelkezik már internetkapcsolattal a saját telefonján is, azonban érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt, hogy a Klarstein AeroVital Deluxe dobozában nem találhatunk majd magyar nyelvű használati útmutatót, az kizárólag idegen nyelven került a csomagba.

A honlapról természetesen ez a kis dokumentum letölthető, ugyanakkor sokak szemében ez még mindig kényes pontnak számít, hiszen alapvető elvárás egy Magyarországon vásárolt terméknél, hogy a kibontást követően azonnal kézbe lehessen venni egy saját anyanyelvünkön írott útmutatót az összeszereléshez, illetve a használathoz.

Ez azért is lett volna fontos, mert míg hagyományos fritőzzel alighanem mindenki találkozott már, addig nem kizárt, hogy hozzánk hasonlóan ez lesz az első nagy találkozás egy olajmentes változattal, így nagyon hasznos, ha egy leírás megfogja a kezünket és végigvezet minket az első lépéseken.

Ezt tehát vagy idegen nyelven, vagy a hivatalos honlapról letölthető formában érhetjük majd el. Érdemes egyébiránt átlapozni kezdőként, mert nagyon sok hasznos gyakorlati tanács is található benne, ami tökéletes kiindulópont lehet az egyes ételek elkészítéséhez, illetve a későbbi felhasználáshoz.

Gyakorlati tapasztalatok

Mint minden konyhai gép esetében, úgy természetesen a Klarstein AeroVital Deluxe kapcsán is az evés jelentette a puding próbáját, és bár hangsúlyoznánk, hogy korábban soha nem volt dolgunk még ilyen eszközzel, sőt különösebben a konyhában sem sürögtünk-forogtunk, azonban az egész család elégedett volt a fritőzzel elért teljesítményünkkel.

Elképesztően könnyed kezelhetőség

Ennek az egyik oka, hogy a Klarstein terméke hihetetlenül könnyedén kezelhető. Nincsenek applikációk, nincsenek okos funkciók, van azonban egy érintésre érzékeny nagy panel, ahol találunk egy ki- és bekapcsológombot, egy programválasztót, valamint lehetőséget arra, hogy módosítsuk a hőfokot, illetve a sütés idejét.

Annyira egyszerű és annyira átlátható az egész, hogy egy magunkfajta konyhai sarlatánnak is percek alatt világossá vált az egész, így a kicsomagolás és az első sütés között alig néhány perc telt el, sőt az első kóstolgatásra sem kellett sokkal többet várni 10-15 percnél.

Hasznosak az előre beállított programok

Bár szükség szerint teljesen szabadon rendelkezhetünk a gép beállításai felett, azonban nem árt kiemelni, hogy több előre beállított programmal is szolgál, melyek bizonyos esetekben kifejezetten hasznosak lehetnek. Hangsúlyoznánk azonban, hogy valóban csak bizonyos esetekben!

A fagyasztott sült krumplihoz tartozó beállítás például kifejezetten jól működik, azonban az elősütés nélküli nyers csirkecomb esetében közel kétszer annyi időre volt szükség a hatásos eredményhez, mint amit a gépen beállítottak.

Ezek az értékek tehát csak iránymutató jellegűek, valójában azonban rengeteget kell kísérleteznünk és tanulnunk – mi még jegyzeteltünk is –, hogy úgy kezelhessük, mint a légkeveréses sütőt vagy a mikrót, hiszen a legtöbb étel elkészítésére tökéletesen alkalmas az eszköz, ugyanakkor fontos ismerni hozzá a megfelelő beállításokat.

A tálca kivétele egy kicsit nehézkes

Míg az irányítópanel alkalmazása pofonegyszerűnek tűnt, addig a sütőtálcával néha meggyűlt a bajunk. Már eleve az enyhén kőkorszaki megoldás is furcsának hat, hiszen úgy tudjuk kipattintani a helyéről az egészet, ha egy kis átlátszó műanyagot gyakorlatilag nekitolunk a készülékháznak.

Ezt talán még el is tudnánk nézni a terméknek, ha jól működne, de egy rejtett mechanikus kapcsolóhoz viszonyítva rendkívül körülményes, mondhatni olcsó hatást ad a fritőznek, holott ez a termék annyira jól működik, annyira hasznos, hogy megérdemelt volna egy ennél komolyabb megoldást.

A sütőtálca kiemelésekor ugyanis gyakorlatilag az egész gépet tartanunk kell ahhoz, hogy ne mozduljon el. Biztonságosnak valóban biztonságos alternatíva, hiszen egy gyermek garantáltan nem tudja kinyitni, azonban sokszor még nekünk is nehezünkre esett.

Használata tanulást igényel

Már a fentiekben is utaltunk rá, azonban fontos nyomatékosítanunk, hogy a legtöbb forrólevegős fritőzhöz hasonlóan a Klarstein AeroVital Deluxe terméke is tanulást igényel ahhoz, hogy megfelelő eredményt érjünk el vele a használat során.

Bizonyos ételekkel – mint például a fagyasztott sült krumpli – azonnal képes sikerélményt adni a felhasználók számára, ugyanakkor például egy frissen pucolt házi krumpli, egy otthon panírozott húsétel vagy egy nyers csirkecomb kisütése már nagyon komoly felügyeletet igényel.

Sokan hajlamosak egy-két kudarc után megítélni a forrólevegős fritőzöket, mert nem úgy működnek, mint a sütők, miközben elfelejtik, hogy ezeket az eszközöket is meg kell tanulniuk használni ahhoz, hogy ízletes finomságok készülhessenek bennük.

Biztosan nem működik majd minden a papírforma, a használati utasítás szerint. Néha szükség lehet egy-két plusz percre, máskor az olaj mennyiségét kell egy kicsit növelni, azaz rá kell szánni néhány alkalmat, de mi teljes kezdőként már az első alkalommal sikerélményt értünk el vele, egyetlen esetben sem kellett ételt kidobnunk miatta.

Minimális olaj kell, de kellemetlen olajszag valóban nincs

Mivel olajmentes sütőként is emlegetik a forrólevegős fritőzöket, ezért sokan abban a tévhitben élnek, hogy használatukhoz egyáltalán nincs szükség olajra, ami egyáltalán nem igaz, minimális mennyiségben kell ez a közeg ahhoz, hogy az ételek kellemesen megpuhuljanak, illetve átsüljenek.

Kell egy sütőspray

Miután a fél internetet átlapoztuk az első használat előtt, hogy megfelelően felkészüljünk a tesztre, mi a tapasztalatok alapján a sütősprayt választottuk az ételek elkészítéséhez. Egy nagyjából 1800 forintba kerülő olívaolajos sprayt vásároltunk, amiből két hét használat után gyakorlatilag alig fogyott valamennyi.

Rendkívül gazdaságos tehát a fritőz üzemeltetése, hiszen mindössze négy-öt fújás elegendő volt ahhoz, hogy az ételeket teljesen belepje egy vékony olajpermet, ami a sütés szempontjából rendkívül fontos volt, határozottan puhává, kellemes állagúvá tett gyakorlatilag mindent, amivel érintkezett.

Kanálból csepegtetve nem volt az igazi

Kíváncsiságból kipróbáltuk úgy is, hogy evőkanálból csepegtetett olajat kentünk a kisütés előtt az ételekre, ez azonban számunkra több ízben is kudarcot vallott. A sültkrumplit még át tudtuk úgy forgatni, hogy egy kiskanál olaj nagyjából mindenhová eljusson, de egy doboz halrudacska esetében ez esélytelennek tűnt.

Ilyen esetekben olyan sok olajat használtunk, hogy akár hagyományos fritőzben vagy serpenyőben is kisüthettük volna őket, miközben lehetetlen volt egységesen eloszlatni ezt a közeget a felületen. Ezzel szemben egy olajspray lényegesen hatékonyabban és gyorsabban látta el ezt a feladatot.

Viszlát olajszag!

Mivel lényegesen kevesebb olaj fogyott a sütéshez – két hét alatt talán fél deciliter hiányzott a flakonból, pedig majdnem minden nap használtuk a gépet –, ezért ennek az egyenes következménye, hogy a hagyományos fritőzökhöz viszonyítva gyakorlatilag egyáltalán nem tapasztaltunk olajszagot az eszköz használata során.

Kipróbáltuk napraforgóolajjal is, de akkor sem érzékeltünk ilyesmit, a gép az ételek tiszta ízét keringeti körbe a lakásban, ami közel sem olyan kellemetlen és ragadós, mint amikor gyakorlatilag belemerítjük, beleáztatjuk az ételt a forró olajba.

Azon túl, hogy ez az egészségünk szempontjából sem túl szerencsés, egy életre búcsút inthetünk vele a kellemetlen olajszagnak, ami nem elhanyagolható tulajdonság, a mi szemünkben kifejezetten nagy előny volt.

Az ételek sem veszik át egymás ízét

Itt azonban még közel sem értünk a pozitív tulajdonságok végére, ha a forrólevegős fritőzt a hagyományos olajsütőkkel vetjük össze. Rögtön azt követően ugyanis, hogy megkaptuk a gépet, gyakorlatilag három teljes órán keresztül csak sütöttünk benne.

Ez részben annak is köszönhető, hogy nagyon megszerettük, és gyakorlatilag mindent azonnal el akartunk készíteni vele, amit találtunk a fagyasztóban, vagy amihez éppen volt alapanyagunk. Így került bele egymás után krumpli, halrúd, kakaós tekercs, majd panírozott zöldséggolyó is többek között.

Nem volt átmenet, még különösebb takarítás sem a sütések között, gyakorlatilag egymás után pakoltuk a gépbe az elkészítendő ételeket, amire egyrészt a hagyományos olajsütő soha nem lett volna képes – próbáljunk csak meg benne lekváros pogácsát sütni –, másrészt ez a folyamat az ételek ízére sem volt hatással.

Arra számítottunk például, hogy a halrudak után némi halíze lesz a kakaós csigának, de semmi ilyesmi nem történt, sem halas, sem olajos hatása nem lett tőle az ételeknek, éppen ellenkezőleg, mindennek éreztük a valódi ízét, a kellemetlen olajos aromák helyett.

Takaríthatóságból jeles

Rengeteg tévhit kering a világhálón a forrólevegős fritőzök takaríthatóságáról, így mi is meg voltunk ijedve egy kicsit a Klarstein AeroVital Deluxe kapcsán, amikor az első nagy etapot követően takarításra került a sor.

Szerencsére azonban nagyon kellemes tapasztalatokat tudtunk szerezni vele ezen a téren is. Eleve nincs kellemetlen olajkicsapódás, ami a hagyományos fritőzök esetén kátrányszerű lerakódást okoz már az első használatok után.

Ezen felül a gyártó gondoskodott róla, hogy a belső sütőfelület teljes teflonbevonatot kapjon, amihez gyakorlatilag semmi sem ragadt hozzá, nem kellett sütőpapíros tésztát ennünk és nem kellett az aljáról felkaparnunk a panírt, mint azzal sokan rémítgetnek a világhálón a forrólevegős fritőzök kapppcsán.

Egyszerű szétszerelni a sütőtálat

Hogy az eszközt ki tudjuk takarítani, ahhoz tulajdonképpen szét kell szerelnünk a sütőtálat, ami két részből áll. Aggodalomra semmi ok, a nyitáshoz használt átlátszó műanyag csuszka alatt találunk egy kulturált kis gombot, aminek a megnyomásával a tálca és a sütőrács gyakorlatilag elválik egymástól.

Ezzel a művelettel elképesztően kényelmesen hozzáférhetünk minden olyan elemhez, ami közvetlenül találkozik az ételekkel, azaz a lecsöpögő zsírt, a lepotyogó ételmaradékokat, illetve szinte bármit könnyedén elérhetünk majd.

Gyakorlatilag száraz papírtörlővel takarítható

Egy pillanatig sem túlzunk, amikor azt állítjuk, hogy az első 2-3 órás próbaciklus során, amikor egymást követően többféle ételt is elkészítettünk benne – gyakorlatilag egy nagy vasárnapi ebédet többféle körettel, főételekkel és desszertekkel –, mindössze három darab száraz papírtörlő lap elegendő volt a gép teljes eltakarításához.

Az egyikkel összegyűjtöttük a tálcára lepotyogott nagyobb maradékokat, a másik kettővel pedig külön-külön eltöröltük a tálca és a rács felületét. A teflonbevonat nagyszerűen működik, kiváló társunk lesz a takarításban, különösen gyorsfagyasztott ételek esetén.

Egy nyers csirkehús kisütésekor természetesen már egy kicsivel nehezebb a helyzet, de ilyenkor sem lesz sokkal nehezebb a dolgunk, nem kell odaragadó vagy letapadó ételmaradékokkal számolnunk semmilyen esetben, ami óriási előny a takarítás tekintetében.

A mosogatógépet is szereti

Amennyiben azonban szeretnénk biztosra menni, a megfelelő higiénia miatt alaposabban fertőtleníteni, esetleg olyan ételt készítettünk benne, ami komolyabb tisztítást igényel, akkor a sütőtálcáját bátran betehetjük folyóvíz alá, de az sem okoz neki gondot, ha a mosogatógépet választanánk.

Erre a gyártó külön is felhívja a figyelmet, hiszen a kivehető tálca vagy sütőedény – nevezzük bárminek – semmiféle elektromos eszközt nem tartalmaz, ezáltal nem okoz neki problémát a víz.

Működése egyáltalán nem jár nagy zajjal

Hogy mennyire zajos a gyakorlatban a Klarstein AeroVital Deluxe? Nem igazán tudtuk, hogy mire is számítsunk tőle az elő beüzemelés előtt, hiszen a hagyományos fritőzöknek nincs különösebb hangjuk, azonban a forrólevegős fritőz a működési elvet tekintve nagyobb hasonlóságot mutat inkább a légkeveréses sütőkkel.

Ennek megfelelően a bekapcsolást követően halljuk majd felzendülni a ventilátorokat, azonban a működtetés során hallható alapzaj egyáltalán nem zavaró, semmivel sem kellemetlenebb vagy hangosabb, mint amikor bekapcsolunk egy sütőt.

Egyetlen zavaró hanghatása a kikapcsoláskor megfigyelhető jelzőhang, amit egyáltalán nem lehet rajta kikapcsolni, és bár valóban meg lehet hallani még a szomszéd lakásból is, azonban ezt az éles és hangos pittyegést mi egy kicsit túlzásnak találtuk.

Hatalmas sütőkapacitás

Lényeges tulajdonsága a Klarstein forrólevegős fritőzének, hogy elképesztően nagy sütőkapacitással rendelkezik, hiszen edénye 5,4 literes, ami természetesen közel sem azt jelenti, hogy elhelyezhető benne több mint 5 kilogramm krumpli.

Szó sincs ilyenről, azonban félkiló fagyasztott hasábburgonya gyakorlatilag elveszik benne. Ez különösen jó hír abban az esetben, ha nagyobb mennyiségben szeretnénk sütögetni vele, így minden gond nélkül beletettünk két kilogramm hasábkrumplit, amivel képes volt még könnyűszerrel megbirkózni a masina.

Egy családi ebéd percek alatt elkészül benne

Ha a levest nem vesszük alapul, akkor egy családi ebéd gyakorlatilag percek, de maximum egy óra alatt elkészíthető vele, amiben benne van a köret, valamilyen húsétel, valamint a desszert is.

Esetünkben egy négyfős családot szolgált ki minden különösebb probléma nélkül úgy, hogy gyakorlatilag egyszerre tudtuk elhelyezni benne az egyes ételtípusokat, azaz nem kellett duplán elindítani a körethez vagy a húshoz, minden kényelmesen elfért benne külön-külön.

Arra azért nem árt odafigyelni, hogy ha nem krumplit sütünk benne, hanem például panírozott húsokat vagy rántott sajtot, akkor hagyjunk köztük elegendő helyet ahhoz, hogy a levegő minden oldalról érje az ételt.

Ezen a téren azonban nem kell túl nagy dolgokra gondolni, alig 2-3 milliméter már bőven elég az optimális hatás eléréséhez.

Pár kiegészítő hiányzott

Amit egy kicsit a szívünkre vettünk a Klarstein AeroVital Deluxe forrólevegős fritőz kapcsán, hogy néhány alapvető kiegészítő nagyon hiányzott belőle, hiszen gyakorlatilag semmit sem kapunk a gép mellé, holott azért nem ártott volna pár dolog.

Példának okáért egy extra méretre vágott ráccsal rögtön dupla adag húst lehetne kényelmesen elhelyezni benne, hiszen elég magas a tál ahhoz, hogy elférjen benne így akár 10-12 csirkecomb is, ami azért nem egy közönséges családi ebéd mennyisége.

Ezen felül örültünk volna olyan kiegészítőknek, mely ideális lehetett volna muffinok vagy egyéb kelt tészták kiöntésére, hiszen ezekkel még jobban a mindennapjaink részévé tehettük volna az olajsütőt.

Mi természetesen megoldottuk különféle házipraktikákkal, így a méretre vágott szilikon sütőformában isteni muffinokat készítettünk benne, egy kisebb álló grillrács pedig éppen belefért a gépbe, amivel rögtön dupla adagot tudtunk sütni mindenből.

Csakhogy jobban örültünk volna, ha ezeket a kiegészítőket nem nekünk kellett volna összebarkácsolni, hanem eleve benne vannak a dobozban, még ha ezért párezer forinttal többet is kellene fizetni érte, hiszen a hatékonyság szempontjából sokat jelentett volna.

Mit sütöttünk benne?

A kéthetes tesztidőszak során igyekeztünk mindenféle ételt elkészíteni a forrólevegős fritőzben azért, hogy minél átfogóbb képet tudjunk adni róla. Többségüket éppen ezért legalább háromszor, kis módosításokkal, finomhangolásokkal készítettünk el.

Alapvetően ki merjük jelenteni, hogy ami egy légkeveréses sütőben elkészíthető, az ebben a forrólevegős olajsütőben is megvalósítható, ha jól kiismertük működésének sajátosságait, amivel nem szabad sem a papírformához, sem a korábbi tapasztalatokhoz igazodni, mint a fentiekben már megjegyeztük: a gépet ki kell ismerni.

Lássuk azonban konkrétan, hogy az egyes ételtípusok kapcsán milyen tapasztalatokat szereztünk!

Fagyasztott hasábburgonya

A fagyasztott hasábburgonyával volt a legegyszerűbb dolgunk a Klarstein forrólevegős fritőzében. Többféle „zacskós krumplit” is vásároltunk, mindegyik elősütött változat volt, amivel elképesztően könnyedén boldogultunk.

Túlzás nélkül csak beleöntöttük a zacskó tartalmát a fritőz táljába, nyomtunk rá három-négy fújást az olajsprayből, majd a sütőtálcát a helyére pattintva kiválasztottuk a fagyasztott krumplihoz kapcsolódó programot, ami 200 fokon nagyjából 10-12 perc alatt mindig csodálatosan aranybarnára sütötte a krumplit.

A külseje ropogós, a belseje kellemesen omlós maradt, miközben ízét nyilván mindig a típusa és az ízesítése határozta meg. Hasznos tanács, hogy mindig a sütés előtt sózzuk meg a krumplit, mi speciális fűszersókkal például elképesztő chips-hatást értünk el így.

Ezen felül, amit fontos még itt kiemelni, hogy a sütési idő felénél mi alaposan megkevertük a krumplit, de olajat már nem fújtunk rá soha, csak átkevertük és folytattuk a sütést. A legtöbb fagyasztott hasábburgonyának a 12 perc bőven elegendő volt.

Frissen pucolt krumpliból készült hasábburgonya

Közel sem voltunk azonban ennyire elégedettek a házi, frissen pucolt hasábburgonyával a fritőz kapcsán. Alapvetően ugyanúgy kell elkészíteni, mint a zacskós változatot, de sokkal nagyobb odafigyelést igényelt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanolyan finom végeredményt lehet elérni ezzel a párosítással, mint a fagyasztott variánssal, de nem elegendő csak egyszer ránézni a készülő ételre, mert könnyen odaégethetjük, túlsüthetjük.

A friss burgonya kapcsán a pucolást és felszeletelést – megpróbáltuk minél vékonyabb hasábokra vágni –, majd a fűszerezést és az olajozást követően egyéni programot választottunk a sütéshez, a hagyományos hasábkrumplis programon ugyanis nyers maradt a végeredmény.

Több beállítással is kísérleteztünk, nálunk a 180 Celsius fokos sütés jött be 22-25 percig. Mindez úgy nézett ki, hogy félidőnél ránéztünk, megkevertük, általában spricceltünk rá még némi extra olajat és 20 perc után percenként leállítottuk a gépet.

Itt hiányzott először leginkább az, hogy nincs rajta legalább egy kis üvegablak, amin keresztül követni tudnánk az étel állapotát, hiszen a szín már rengeteg dolgot elárulna arról, hogy mennyi időre van még szüksége az ételnek az elkészüléshez.

Panírozott halrudak

Rengeteg rémhírt olvastunk a kipróbálás előtt arról, hogy a panírozott ételekkel nem tudnak megbirkózni a forrólevegős fritőzök. Amennyiben ez így is van, a Klarstein AeroVital Deluxe-ra mindez egyáltalán nem igaz, hiszen kellemesen ropogóssá varázsolta a panírt úgy, hogy közben nem vált szárazzá vagy keménnyé és a hús is átsült alatta.

Kipróbáltuk a beépített halsütő programmal, nálunk a panírozott halrudakhoz tökéletesnek tűnt, de nagyjából 180 Celsius fokon kell őket sütögetni 12-15 percig ahhoz, hogy megfelelő eredményt kapjunk.

Kétféle halrudat próbáltunk ki, az egyiket egy kicsit tovább benne kellett hagynunk, mint a másikat, de mindkét esetben tökéletesen átsült, puha belsőt, valamint ropogós külső panírréteget kaptunk eredményül.

Egy kisebb doboz halrudacska – nagyjából 8-10 darab – nagyon kényelmesen elhelyezhető egyszerre a fritőzben, csak arra figyeljünk, hogy ne érintkezzenek egymással, illetve alaposan fröcsköljük le őket olajjal. Mi összesen 2-3 nyomást adtunk a rudak mindkét oldalának, a sütés félidejében pedig egyszer megforgattuk őket és a végeredmény egyszerűen mennyei lett.

Rántott csirkecomb

A rántott csirkecombnál ugyanaz volt a helyzet, mint a panírozott halrudaknál. Szintén előre bepanírozott megoldást választottunk –, a végeredmény pedig egyenesen nagyszerű lett.

Érdemes azonban kiemelni, hogy ebben az esetben az előre beállított program már nem megfelelő. A 20 perces időtartam rendkívül kevés a csirkehúsnak, még további 5 percre vissza kellett tennünk ahhoz, hogy kellemesen puha és ízletes legyen a végeredmény.

Nagyon kényelmesen elhelyeztünk a fritőzben egyszerre 7 darab normál méretű rántott combot, melyeket egyszerűen befújtunk egy kevéske olíva olajjal – mindegyiket egy-egy fújással –, majd mehetett is be a sütőbe.

Fontos, hogy nagyjából félidőnél egyszer átforgattuk őket, majd 20 perc felett minden ellenőrzéskor – mi villával böködtük a combokat, hogy mennyire puhák – forgattunk rajtuk, így a végeredményt kellemesen ropogós prézli és puha belső jellemezte.

Pácolt csirkecomb

A házi krumpliból készült hasábburgonya mellett a pácolt csirkecomb volt a másik olyan étel, amivel kapcsolatban a fritőz egy kicsit csalódást okozott. Talán mi voltunk nagyon hozzászokva a zsírban sült ételekhez, talán csak a beállításokkal kellett volna még játszadozni, de nem igazán sikerült kiemelkedőre ez az étel.

Finom volt, ehető volt, egyáltalán nem maradt nyers, de valamiért a hús mindig kiszáradt, egy kicsit rágós maradt, nem omlott le a csontról, egy kicsit olyan hatást keltett, mint az egyik nagy csirkés gyorséttermi hálózat csirkecombjai, melyek nem rosszak, de azért közel sem olyanok, mint a nagymama zsírban és sparheltben sült csirkéi.

Itt éreztük először azt, hogy valamit talán rosszul csinálunk, és bár csak kétszer próbálkoztunk, mindkét esetben a 180 fokos beállítás mellé legalább 30 perces időtartamot terveztünk be, de azt vettük észre, hogy 25 perc felett már alig-alig puhul vagy sül, inkább szárad a hús.

Elkészíthető tehát a fritőzben a panírozás nélküli, egyszerű pácolt csirkecomb is, de a végeredménynek nem lesz grillhatása, és maga a hús elég rágós marad, ugyanakkor megsül, külsőleg nagyon jól néz ki. Nem kizárt, hogy csak más, mint amit megszoktunk.

Rántott zöldségfalatok

A gyerekek körében óriási népszerűségnek örvendenek a rántott zöldségfalatkák. Legyen szó karfiolról, brokkoliról vagy panírban forgatott zöldségmasszáról, mindent kipróbáltunk a fritőzben, és folyamatosan  nagyszerű végeredmény született, méghozzá meglepően gyorsan.

Érdekesség, hogy ebben az esetben soha nem figyeltünk arra, hogy darabonként helyezzük be például a kirántott karfiolvirágokat, egyben ömlesztettünk mindent, fújtunk rá egy kis olajat, megforgattuk, majd 10-12 percre bekapcsoltuk a sütőt 180 Celsius fokon.

A hasábburgonyához hasonlóan félidőnél átforgattuk egy kicsit a sütő tartalmát, de nagyjából ez volt minden teendőnk vele, a zöldségek alapvetően kellemesen puhára sültek úgy, hogy közben a prézli sem esett le róluk, nem lett túl kemény.

Minden esetben elősütött, gyorsfagyasztott élelmiszert alkalmaztunk, és amennyiben kellően befújtuk olajjal – ez nagyjából 3-4 fújást jelent, tehát elhanyagolható mennyiséget –, majd alaposan összekevertük a sütő tartalmát, akkor a végeredmény kivétel nélkül nagyszerű lett.

Gyorsfagyasztott pogácsa

A hazai boltok mélyhűtőiben rengeteg gyorsfagyasztott, elősütött sütemény és pogácsa megtalálható, amit rendszerint csak pár percre be kell tenni a sütőbe ahhoz, hogy elkészüljön. Itthon a gyermekek nagy rajongói ezeknek a finomságoknak, így már az első napon kipróbáltuk, hogy milyen pogácsák sülnek benne.

A süteményeket közvetlenül a fagyasztóból tettük bele direkt módon a fritőzbe, semmiféle olajat vagy sütőpapírt sem használtunk fel hozzá, egyszerűen csak felsorakoztattuk őket a teflonbevonatú rácsra, ügyelve arra, hogy ha össze is érnek, egymásra azért ne lógjanak rá.

A sütőt 180 Celsius fokra állítottuk és 10-12 percig sütöttük a pogácsákat úgy, hogy a nyolcadik perctől már folyamatosan ellenőriztük őket, hiszen nagyon látványosan kezdtek bebarnulni. Nem forgattuk, nem olajoztuk őket a folyamat közben sem.

A végeredmény? A légkeveréses sütőhöz képest sokkal puhább, sokkal omlósabb, ízletesebb pogácsa, ami ráadásul nem keményedett meg a kihűlést követően sem. Valójában ideje sem volt rá, hiszen a töltelékes – túrós és baracklekváros – és a töltelék nélküli sajtos pogácsa is percek alatt elfogyott a sütés után.

Muffin

Mivel igazán nagy kedvenc a gyerekek körében a muffin, feltétlenül ki akartuk próbálni, hogy miként tudjuk elkészíteni ezt a finomságot egy forrólevegős fritőzben. Bár feláldoztunk hozzá egy szilikon sütőformát – méretre vágtuk, hogy beférjen a tálcába –, de megérte, mert nem ez volt az első eset, hogy használtuk.

Miután némi segítséggel lekevertünk egy teljesen átlagos csokis muffin masszát, a sütőformát betettük a tálcába, majd a lyukakat muffinhoz való sütőpapírral egészítettük ki, és feltöltöttük pontosan úgy, mintha a sütőbe tettük volna.

Csakhogy ezúttal a fritőzbe került a finomság, ahol 20 percet állítottunk be 180 Celsius fokon. Bár 10 percnél megnéztük, 15 perc után pedig tűpróbával folyamatosan ellenőriztük, kereken 20 perc azonban éppen elegendő volt ahhoz, hogy az ízletes sütemény megsüljön.

A légkeverős sütőben készült változathoz mérten ráadásul szépen megkelt, nem laposodott el, nem száradt ki, kifejezetten finom végeredmény született. Sajnálatos módon csak a mennyiséggel voltak problémák, hiszen legalább háromszor be kellett indítanunk a gépet, hogy egy tucatnyi muffin elkészüljön.

Valóban működik?

Amennyiben a fentiekben leírt tapasztalataink alapján nem lett volna elég nyilvánvaló, akkor hadd válaszoljunk erre a kérdésre most gyorsan és röviden: igen, határozottan. Minden különösebb elvárás és előítélet nélkül próbáltuk ki a Klarstein AeroVital Deluxe forrólevegős fritőzt, de már az első alkalommal nagyon megszerettük.

Amilyen kompakt masináról van szó, olyan sokoldalúan és hatékonyan működik, érezhetően rengeteg energiát fordítottak arra a Klarstein mérnökei, hogy megfelelő belső kialakítás és technológia dolgozzon benne a makulátlan hatás érdekében.

Ez a fritőz ugyanis nemcsak működik, hanem egyenesen jól működik. Egyetlen olyan negatívumot sem tapasztaltunk vele kapcsolatban, amit korábban úgy általánosságban olvashattunk a termékkategóriáról a fórumokon.

Alighanem a rossz felhangok hátterében belépő kategóriás vagy rossz minőségű termékek állhattak, mert a Klarstein forrólevegős fritőze a legtöbb esetben kiválóan működött.

Ízek és állagok

Az imént elhangzott kijelentéshez azért természetesen fontos hozzátenni, hogy az olaj nélkül vagy kevés olajjal készült ételek íze más, mint amit megszoktunk az évek, évtizedek alatt. Egyáltalán nem rosszabb, csak egyszerűen másabb, mi személy szerint jobban éreztük a valódi ízeket, amit eddig elnyomott a kellemetlen olajhatás.

Összességében pedig az ételek állagáról sem tudnánk semmi rosszat mondani. Éppen ellenkezőleg, ha pontosan eltaláljuk a megfelelő sütési időt és sütési hőmérsékletet, akkor mindent a megszokott állagában élvezhetünk majd.

Nyilván kivételek akadnak, például az otthon előkészített, elősütés nélküli csirkehúsnál nem igazán találtunk megfelelő beállításokat, de a legtöbbször nem okozott gondot egy kis kóstolgatással vagy szemrevételezéssel – még konyhai tapasztalat nélkül is – megtalálni azokat az értékeket, melyek az adott étel elkészítéséhez szükségesek.

Egy szakács szemével

Az objektivitás érdekében természetesen megmutattuk a forrólevegős fritőzt egy igazi hozzáértőnek is, ezzel kizárva, hogy kezdőként túl elfogultak legyünk a termékkel, hiszen előfordulhat ilyenkor, hogy még a rossz dolgoknak is örülünk.

Emiatt egy nyugdíjazott, a szó legnemesebb értelmében vett régi vágású szakácsnak is odaadtuk kipróbálásra a fritőzt. Nem vártunk tőle túl jó véleményt, hiszen emberünk világ életében zsírt és olajat használt az ételek elkészítéséhez, de Zoli bácsit is sikerült lenyűgöznie a Klarstein termékének.

Különféle gyorsfagyasztott készételeket sütött vele a társaságunkban, és bár a termékek íze egyáltalán nem nyűgözte le az egykori szakácsot, magáról a fritőzről azonban kifejezetten jó véleménnyel volt. Ő maga is a légkeveréses sütőhöz hasonlította a működését, illetve az ételek sülésének folyamatát, miközben gyorsnak és ügyesnek nevezte az eszközt.

Hozzátette, hogy mint sütő, a Klarstein AeroVital Deluxe kifejezetten jól működik, meglepően jó eredményeket produkál ahhoz képest, hogy milyen kevés olajat kell használni az ételekhez, arról pedig, nem a fritőz tehet, hogy a gyorsfagyasztott áruk milyen ízvilággal rendelkeznek.

Az ítélet

Összegezve az elhangzottakat, ha a kialakítás tekintetében találtunk is kivetnivalót a Klarstein forrólevegős fritőzében, a működése egyenesen lenyűgözött minket, a gyakorlatban tehát makulátlanul megállta a helyét.

Azt nem mernénk határozottan kijelenteni, hogy nélkülözhetetlen eszköz a konyhában, ha van már légkeveréses sütőnk, de ha még nem rendelkezünk ilyennel, illetve hagyományos fritőzünk sincs, akkor ez a termék elképesztően nagy segítséget tud nyújtani abban, hogy néha-néha összedobjunk valami finomságot a családnak.

A termék kifejezetten az elősütött mirelit ételek esetében a leghasznosabb, ezekkel boldogul a leghatékonyabban, így tökéletes társuk lehet a rohanó életmódot folytató embereknek, akik szeretnének a munkából hazaérve fél óra leforgása alatt valami meleg ételt tenni a saját vagy az egész család tányérjára.

Mi minden különösebb konyhai tapasztalat nélkül álltunk neki a használatának, és már az első alkalommal profik módjára kezeltük a gépet, nagyon finom falatokat sütöttünk benne. Teljesen az életünk részévé vált, sőt el sem tudnánk képzelni már nélküle a mindennapjainkat, hiszen mióta megkaptuk, nem volt olyan nap, hogy ne használtuk volna valamire.

ElőnyökHátrányok
Kezdők számára is a sütés-főzés élményét adjaSütés közben nem látható az étel
Rendkívül egyszerű használatA tálca nyitása nehézkes
Futurisztikus összhatású kezelőfelületHasználata tanulást igényel
Könnyed tisztíthatóságNincs nyomtatott magyar használati utasítás
Gyors és alapos sütés 
Letisztult, modern termékdizájn 
Sem a fedél, sem a fogantyú nem melegszik