Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Légtisztító növények a lakásban

Nagyon sokat tehetünk otthonunk levegőjének tisztaságáért, ha a légtisztító készülékek mellett néhány hasonló tulajdonságú növényt is elhelyezünk a lakásban. Hogy melyek ezek?

Dacára a különféle környezetvédelmi törekvéseknek, a légszennyezettség mértéke bizonyos időszakokban még mindig ijesztő értékekre emelkedik.

Ezért nagyon lényeges, hogy legalább a saját otthonunkban biztosítsuk magunknak a megfelelő minőségű levegőt, ami természetesen immunrendszerünkre is pozitív hatást gyakorol.

Mint nagy légtisztító kutatásunkból korábban kiderült, a piacon ma már rengeteg olyan készülék megtalálható, ami tökéletesen alkalmas erre a célra, azonban létezik alternatíva is arra, hogy ezeknek az eszközöknek a hatását megtámogassuk.

Példának okáért néhány légtisztító növény segítségével lényegesen frissebben tudjuk tartani a levegőt a lakótérben, így az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a növényfajokat, melyek segíthetnek ebben a mindennapok során.

Már a NASA is vizsgálta a növények légtisztító hatását

Miközben sokan csak mosolyognak, ha légtisztító növényekről hallanak, valójában azonban a tudomány óriási figyelmet szentelt ennek a témának az elmúlt évtizedek során. A NASA például elsőként indított kutatásokat még a nyolcvanas évek végén olyan növények felkutatására, melyek ideálisak lehetnek a levegő tisztítására.

Az Amerikai Űrügynökség akkori vizsgálataiban összesen tucatnyi szobanövény vett részt, melyek hatását egészen pontosan három vegyület semlegesítése kapcsán teszteltek, a tudósok pedig arra a következtetésre jutottak, hogy mindegyik kiválasztott kísérleti alany hasznos volt ezen a téren.

Nyilván eltérő mértékben, de a növények ki tudták szűrni a levegőből az abban megtalálható veszélyes gázokat, megkötötték a szén-dioxidot, mindemellett pedig tiszta oxigént is termeltek. A leghatékonyabbnak a formaldehid, a triklóretilén és a benzol kiszűrésében, illetve megkötésében jeleskedtek.

Egyre több kutatás indul a témában

A növények légtisztító hatása továbbra sem tekinthető lezárt fejezetnek a tudomány szemszögéből. Ma is rengeteg aktív vizsgálat fut, melyek újra és újra megerősítik a több évtizeddel ezelőtt bizonyított tényeket, sőt folyamatosan újabb eredmények is születnek.

Mint a vizsgálatokból kiderült, a tanulmányozott növényfajok jelentős többsége már rövidtávon is képes csökkenteni a különféle szennyezőanyagok mennyiségét, különös tekintettel a benzolra, a toluolra, a xilolra és a formaldehidre.

Ezek az anyagok nemcsak károsak az egészségünkre, de főleg a téli időszakban nagyon nagy mennyiségben telítődhetnek is a lakásban, hála a különféle műanyagoknak, textíliáknak, ragasztóanyagoknak és az odakintről beáramló szennyezéseknek.

Légtisztító szobanövények

Az alábbiakban összeállított listára kizárólag olyan szobanövények kerültek fel, melyek részt vettek és jól szerepeltek a fentiekben említett kutatásokon, ezáltal bizonyított hatásuk van abban, hogy segítséget nyújtanak otthonunk levegőjének tisztításában. Lássunk ezek közül néhányat.

Dracéna (Dracaena marginata)

A dracéna egyike a leghatásosabb légtisztító szobanövényeknek a vizsgálatok szerint. Trópusi hatást keltő, vörös peremű, hosszúkás levelekkel rendelkező növény, mely rendkívül lassan növekszik, ellenben egyáltalán nem igényel túl nagy odafigyelést vagy speciális törődést.

Amiért érdemes rendszeresíteni a lakásban, az nem más, minthogy képes hatékonyan kiszűrni a szoba levegőjéből a formaldehidet és a benzolt, valamint más egyéb káros gázokat és vegyületeket.

Érdemes azonban megfontolni beszerzését kisgyermekek és háziállatok esetén, hiszen a dracéna amilyen hatékony, sajnos olyan veszélyes is, lévén egy erősen mérgező növényről van szó.

Zöldike (Chlorophytum comosum)

A zöldike az egyik legnépszerűbb és legismertebb szobanövények közé sorolható itthon. Szinte alig van olyan nyugdíjasok által lakott ház, ahol nem találkozhatunk legalább egy ilyen növénnyel.

Levelei hasonlítanak a dracénához, de itt fehér közbenső és zöldes külső él jellemző, nagy előnye pedig, hogy rendkívül gyorsan növekszik, ezen felül egyáltalán nem mérgező, ellenben légtisztító hatása a kutatók mérései alapján meglepően magas szintet képvisel.

Egy átlagos méretű zöldike ugyanis a kutatók szerint mindössze négy óra alatt képes arra, hogy legalább 80 százalékkal csökkentse egy 25 négyzetméteres helyiség levegőjének szén-monoxid szintjét.

Aloé

Az aloét hazánkban sokan csak egyszerű kaktuszként emlegetik, amivel nem is tévednek nagyon, hiszen egy fényt és napsütést kedvelő kaktuszféléről beszélünk. Amit azonban kevesen tudnak róla, hogy a légtisztítás tekintetében nagyon hatékony.

A vizsgálatok alapján különösen a benzol és a formaldehid ellen hatásos, melyek nagy mennyiségben szabadulnak fel a háztartásban használt tisztító- és vegyszerekből, de festékekből is.

Csak hab a tortán, hogy az aloé leveleiben található gélből készülnek az aloé vera készítmények, így a zselészerű anyag segít például a sebek és az égési sérülések gyógyulását.

Gerbera (Gerbera jamesonii)

A gerbera egy csodálatos virágzó növény, amit sokszor adunk vágott virágként jeles eseményeken vagy alkalmakon, de létezik belőle cserepes, gyakran kisebb virágzattal rendelkező változat, amit érdemes rendszeresíteni a lakásban.

Merthogy nagyon erőteljes légtisztító tulajdonságokkal rendelkezik, a vizsgálatok kimutatták, hogy leginkább a tisztítószerekben található olyan káros anyagok ellen nagyon hatékony, mint a triklorietilén, de a benzol megkötésére egyaránt alkalmas.

Azon túl tehát, hogy egy gerbera kifejezetten csinosan fest a lakásban, mellette a levegő minőségét is pozitívan befolyásolja. Arra viszont nem árt odafigyelni, hogy nagy a fényigénye, tehát olyan helyre kell tenni, ahol elég napfény éri.

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Az anyósnyelv szintén nagyon sok magyar háztartásban megtalálható. Nem véletlenül, hiszen rendkívül szívós, mondhatni igénytelen évelő örökzöld, aminek egyáltalán nem kell sok fény, mindemellett pedig az sem hatja meg, ha rendszertelenül öntözzük.

Egészen pontosan a NASA kutatói bizonyították be róla, hogy rengeteg formaldehid és nitrogén oxid megkötésére képes megannyi más károsanyag mellett, melyek gyakran nagy mennyiségben szabadulnak fel a lakásban.

Ezek az anyagok minden tisztítószer, de a legtöbb kozmetikai szer használata során felszabadulnak a lakásban, de megtalálhatók a WC papírban és a papírzsebkendőkben is többek között. Érdemes a lakás minden pontjára tenni, még ha nem is olyan kimagaslóan szép növény.

Szobai futóka (Scindapsus aures)

Szintén egy rendkívül gyakori szobanövény a magyar háztartásokban a szobai futóka. Sokan kedvelik, azt azonban kevesen tudják róla, hogy milyen magas szintű légtisztító tulajdonságai vannak, és különösen hasznos segítség a formaldehiddel szemben.

Ezen felül a benzol és a különféle káros gázok megkötésében szintén kimagasló szerepet játszik, egyetlen hátránya, hogy a levelei kissé mérgezők, így érdemes magasan elhelyezni őket, vagy olyan helyen, ahol kisállatok, illetve gyerekek nem érhetik el.

Ezzel szemben elképesztően gyorsan nő, nagyon könnyű otthoni közegben is szaporítani – egy pohár vízbe téve egyszerűen gyökeret ereszt –, miközben egyáltalán nincs gondja a rossz fényviszonyokkal sem, sőt a rendszertelen öntözést egyaránt jól bírja.

Hegyi pálma (Chamaedorea elegans)

A hegyi pálma jelentette rengeteg lakásban az elmúlt évtizedekben az igazi trópusok hangulatát. Népszerű szobanövény, melynek levelei tollseprű-szerű elrendezéssel rendelkeznek.

Nemcsak a hatása, hanem az eredete is a trópusokhoz, az őserdőkhöz köthető, ezáltal kiválóan használható helyiségek párásítására, de ezen felül a legtöbb toxin lekötésére is tökéletesen alkalmas, a formaldehiddel szemben pedig egyenesen csodát művel.

Egyetlen hátránya, hogy nagyon lassan növekszik, de egy többéves példány önmagában elegendő lehet egy nagyobb helyiség levegőjének tisztántartására, ha kizárólag a formaldehid megkötése a cél.

Krizantém (Chrysantheium morifolium)

A krizantém egy csodálatos virágzó, mely gyönyörűen színes szirmokkal képes feldobni a belső helyiségeket annak ellenére is, hogy szobanövényként meglepően ritkán alkalmazzák. Márpedig érdemes lenne, hiszen a benzol ellen kifejezetten hatékony.

Márpedig a benzol szűrésére nagy szükség van a mindennapokban, rengeteg gyakran használt vegyszerben, ragasztóban, festékben, mosószerben, sőt szinte az összes műanyagban nagy mennyiségben megtalálható.

Amire nem árt figyelni, ha krizantémot akarunk tartani a lakásban, hogy nagyon szereti a sok napsütést és az erős fényt, így mindenképpen olyan helyet keressünk neki, ahol a lehető legkevesebbet van árnyékban.

Azálea (Rhododendron simsii)

Az azálea nem elég, hogy elképesztően szép, virágba borulva elragadó mediterrán összhatást kelt, mindemellett a levegő tisztításában is nagyon fontos szerepet játszik, különösen a párolgó formaldehid esetében.

Ez a szigetelésekből, rétegelt a lemezekből és a különféle tisztítószerből szivárgó vegyi anyag sok galibát okozhat az emberi szervezetben, az azálea azonban nagyon hatékonyan meg tudja kötni őket.

Igencsak kedveli a nagy fényt, érdekessége pedig, hogy a nagy meleget már kevésbé, így különösen jó választás például előszobákba vagy olyan nappalikba, ahol sok a fény.

Vitorlavirág (Spathiohyllum)

Szintén a kimagasló légtisztító tulajdonságokkal rendelkező szobanövények közé sorolható a vitorlavilág is, mely nemcsak látványos megjelenéssel rendelkezik, hanem ráadásként még hatalmas mennyiségű rákkeltő anyagot tud megkötni otthonunk levegőjéből.

Különösen nagy a hatékonysága a benzol és a formaldehid kapcsán, melyek normál esetben gyakran veszélyes mennyiségben vannak jelen otthonainkban, így fontos, hogy valamilyen módon meg tudjuk kötni őket a levegőből.

A vitorlavilág kiváló légszűrő tulajdonságai mellett kifejezetten igénytelen, jól viseli a kevés fényt, sőt azt is, ha nem kap rendszeres locsolást, így igencsak hálás társunk lehet a mindennapokban.

Egy légtisztító készülék sokkal hatékonyabb a szobanövényeknél

Bár a fentiekben nagyon sokféle szobanövényről tudtuk meg, hogy milyen kiváló levegőtisztító képességgel rendelkeznek, valójában azonban önmagukban gyakran kevésnek bizonyulnak, ha az a célunk, hogy otthonunk levegője makulátlan tisztaságú legyen.

Amint ugyanis a fentiekből kiderült, a legtöbb szobanövény főként a benzolok és a formaldehidek ellen jó megoldás, azonban otthonunk levegőjében ennél sokkal több károsanyag található meg a hétköznapokban.

A jobb légtisztítók a vírusok ellen is hatékonyak

Bár az egyes terméktípusok között is vannak eltérések, azonban egy olyan prémium minőségű légtisztító, mint az általunk nem olyan régen tesztelt Dyson Purifier Hot+Cool HP07 ennél sokkal több káros anyag ellen lehet hatékony segítség.

Példának okáért az ilyen eszközök már felveszik a kesztyűt a legkisebb részecskékkel és porszemekkel is, hatékonyan felfogják a levegőből a baktériumokat, a spórákat és a vírusokat, miközben a növényi pollenek és az allergének ellen szintén hatásosak.

Ezen felül semlegesítik a különféle kellemetlen szagokat is, melyek főzés vagy dohányzás hatására keletkeznek.

Egyszóval sokkal egészségesebb közeget tudnak előidézni a lakás falai között, mint a szobanövények, melyek természetesen meg tudják támogatni a légtisztítók működését, azonban önmagukban a fentiek tükrében nem elegendőek.