Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Dyson Purifier Hot+Cool HP07 légtisztító teszt

Prémium minőségű légtisztító készülék, mely a lakás hűtésére és fűtésére is alkalmas? Tesztünkből minden kiderül a Dyson Purifier Hot+Cool HP07-ről.

Főbb jellemzők
 • Egy kívül-belül prémium tulajdonságokkal rendelkező légtisztító
 • Összetett, szemcsék és gázok ellen is hatékony szűrőrendszer
 • A levegő tisztítása mellett hűteni és fűteni egyaránt tud
 • Futurisztikus termékdizájn egy kis kijelzővel és forgó légkiömlővel
 • Irányítható okostelefonnal és hangirányítással is
Elérhető itt
DYSON.HU – HIVATALOS
ALZA.HU
konyhaluxnet.hu


Itt a Tesztplussz magazin hasábjain korábban már több alkalommal is teszteltük a Dyson termékeit, és kivétel nélkül minden esetben rácsodálkoztunk arra a prémium minőségű szemléletmódra, ami a gyártóra a kezdetek óta jellemző.

Ennek megfelelően nagy kedvencünkké vált a Dyson Airwrap Complete hajformázó és a Dyson Corrale vezeték nélküli hajvasaló, de a szívünkbe zártuk a Dyson V11 Absolute Extra Pro vezeték nélküli porszívót is, most pedig elérkezett az idő egy újabb különleges eszköz bemutatására a gyártó kínálatából.

Sikerült ugyanis leteszteltünk a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 légtisztítót, mely a népszerű HP Purifier-sorozat legújabb tagjaként az egyetlen olyan modell portfóliójukban, ami képes a levegő tisztításán és hűtésén túl opcionálisan akár fűteni is a lakás közegét.

Mint az korábban már nagy légtisztító kutatásunkból kiderült, a piacon egyre többféle modell közül válogathatunk, miközben egyre nagyobb szükségük is van az embereknek arra, hogy tiszta légközegben élhessék mindennapjaikat.

Lássuk, hogy a Dyson aktuális modellje milyen mértékben képes kiszolgálni a felhasználókat, illetve megfelelni a légtisztítókkal szemben támasztott követelményeknek.

Óriási, mégis látványos dobozban érkezik

Bár a méreteit tekintve a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 egyáltalán nem nevezhető kicsinek, a gyártó mégis ügyelt arra, hogy a termék majdnem teljesen összeszerelt állapotban kerüljön kiszállításra, aminek jóvoltából az eszköz egy óriási, de mégis látványos dobozban érkezik.

A hatalmas karton minden oldalról mutatós termékfotókkal és hangzatos információkkal van tele, így a vásárlók rögtön láthatják majd, hogy az eszköz milyen futurisztikus megjelenéssel rendelkezik, illetve mire lesz képes a gyakorlatban.

Ügyeltek a biztonságra is

A valóban hatalmas doboz esetében természetesen gondosan ügyeltek arra, hogy a biztonság terén se valljon kudarcot, így amint kibontjuk a látványos külső dobozt – érdemes elfektetni hozzá –, rögtön látjuk, hogy milyen nagy gondot fordított a Dyson a belső csomagolásra.

Egy olyan extravagáns megjelenésű terméket ugyanis, mint ez a légtisztító, rendkívül nehéz precízen dobozolni, a gyártó azonban teljes egészében méretre vágott kartonelemekkel, merevítőkkel és támasztékokkal biztosította, hogy az eszköz minden oldalról védve legyen odabent.

Illetve kellően stabilan álljon, de közben kényelmesen elférjenek benne a kiegészítők. Jó hír, hogy a kötelező védőfóliát leszámítva minimálisra redukálták a csomagolás során a műanyagfelhasználást, így nem találkozunk majd hungarocell darabkákkal, jórészt csak újrahasznosítható papírral.

Minden kiegészítőnek megvan a helye

Mint azt már említettük fentebb, a légtisztító gyakorlatilag összeszerelt állapotban kerül a dobozba, azonban találunk benne néhány kiegészítőt, melyek nagyon fontosak lesznek a működtetéshez. Nem mellesleg ezek is hasonlóan biztonságos, körültekintő csomagolást kaptak.

Ott lesz például a külön kis papírtálcában elhelyezett távirányító, vagy a szintén önállóan fóliázott, illetve méretre gyártott kartonelemekkel borított szűrőbetét, amiből rögtön kettő darabot kapunk az eszközhöz.

Nemcsak magának a légtisztítónak, hanem ezeknek az apróságoknak a csomagolása is kifejezetten prémium hatást kelt, egy pillanatig sem kell aggódnunk biztonságért, ha online rendeljük, hiszen ennyire masszív közegben – normál körülmények között – semmi esélye a sérülésnek.

A beüzemelése rendkívül egyszerű

Miközben a kicsomagolás sem tart tovább néhány másodpercnél, konkrétan a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 légtisztító beüzemelése is nagyon egyszerűnek nevezhető.

A gépet egyszer a talpára állítjuk hozzá, majd eltávolítjuk a lyukacsos alsó borításokra a szállítás miatt felhelyezett ragasztócsíkokat. A hengerszerű elem két mozgatható részből áll össze, melyek egy kis retesz lenyomásával húzhatók szét ellentétes irányban.

Már itt érezni a prémium minőséget, hiszen ezek a darabkák nagyon precízen illeszkednek, könnyedén kicsúsznak a helyükről, nem szorulnak, de nem is lötyögnek, magas szintű tervezésre és kialakításra utalnak.

A szűrőbetétek behelyezése

Hogy a Dyson légtisztítója működni tudjon, ahhoz fontos lesz elhelyezni benne a két szűrőbetétet, ami szintén nem okoz majd különösebb nehézséget. Csupán annyi dolgunk lesz, hogy a hengerszerű elemek belsejébe bepattintjuk őket.

Ezen a téren a filterek illeszkedése rendkívül pontos, nagyon egyszerűen és könnyedén a helyükre csúsznak, kialakításukból fakadóan pedig nem lehet rosszul elhelyezni őket, így még a kicsomagolással együtt is maximum egy-két percig tart, hogy az eszközt működőképes állapotba hozzuk.

A tartozék távirányítóval ezt követően azonnal üzembe helyezhetjük a berendezést, de lesznek más lehetőségeink is a vezérlésre, melyekre a későbbiekben még természetesen visszatérünk.

A termékdizájn kifejezetten futurisztikus

Ki sem kell csomagolni a Dyson légtisztítóját ahhoz, hogy láthassuk, mennyire sajátos és különleges termékdizájnt kapott a gyártó részéről.

Azt eddig is tudtuk, hogy szeretnek sajátos megközelítést alkalmazni ezen a téren – utalnánk itt vezeték nélküli porszívóikra –, de a Purifier Hot+Cool HP07-est élőben látva egészen futurisztikus élmények kerítettek minket hatalmukba.

Annak ellenére is, hogy ez a lasszószerű megoldás nem tekinthető újdonságnak a portfólióban, hiszen a korábbi Dyson légtisztítók is hasonló kialakítást kaptak, de most valahogy egy újabb szintre emelkedett a küllem, ami mindennek nevezhető, csak hétköznapinak nem.

Búcsú az unalmas dobozdizájntól

Határozottan kijelenthető tehát, hogy a gyártó végérvényesen búcsút intett a légtisztítók piacán kifejezetten általánosnak nevezhető, unalmas és egyszerű dobozdizájnnak, hiszen ezek az eszközök többségében ilyen kialakítással rendelkeztek.

Esetünkben azonban találkozunk egy szürkés árnyalatú, nagyon masszív hengerszerű talprésszel, amiből a magasba egy fehér színű, lasszószerű megoldás emelkedik ki, mely alaposan összezavarhatja azokat, akik nem ismerik a terméket.

Merthogy annyira futurisztikus az egész megjelenés, hogy elsőre sokan talán nem is sejtik majd, hogy ez a különös eszköz pontosan mi célt szolgál. Természetesen a kialakítás hátterében technológiai sajátosságok állnak, így a küllem minden görbületének megvan a pontos oka.

Annyira eredeti az egész, hogy otthonunk csodaszép kiegészítője válhat belőle, különösen a modern lakásokban nagyszerűen mutat, garantáltan magához vonzza majd a tekinteteket.

Hasznos kijelző az előlapon

Azon túl, hogy a Dyson légtisztítója jól néz ki, ráadásként még olyan extrákkal is felvértezték, mint az aprócska LCD kijelző az előlapi panelen, mely nem túl nagy, de mégis képes a legfontosabb információk megjelenítésére.

Példának okáért bekapcsolás után nem sokkal láthatjuk rajta az aktuális levegőminőséget, a páratartalom értékét, a hőfokot, de megjeleníthető rajta egy sor más egyéb tulajdonság is – többnyire nagyon látványos kis grafikák társaságában.

Kijelezhető rajta grafikusan a szűrő élettartama, de a különféle légszennyezési értékekről is kaphatunk összefoglalót, így például arról, hogy

 • mennyi a nitrogén dioxid mértéke a lakásban,
 • de a formaldehidek,
 • illetve a különféle méretű mikroszemcsék mennyiségéről szintén kapunk információkat.

Nagyon hasznos megoldásról van szó, hiszen a képernyő segítségével láthatjuk majd, hogy otthonunk levegőjének szennyezéséért pontosan mi a felelős, így bizonyos esetekben akár más módon is tudunk tenni ellene.

Mágneses távirányító, hogy soha ne veszíthessük el

Ma már a legtöbb háztartási géptől elvárható, hogy rendelkezzen saját távirányítóval, így természetesen a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 esetében sem kell lemondanunk erről a kényelemről, sőt mi több, ezen a téren is szintet lépett egy kicsit a gyártó.

Bár konkrétan az irányító kifejezetten egyszerű, minimalista megjelenéssel rendelkezik, azonban speciális mágneses kialakítást kapott, így a légtisztító felső része képes magához vonzani az aprócska eszközt, amitől az soha nem veszik majd el, mindig meglesz a maga helye.

Rendkívül egyszerű és sokoldalú irányítás

Az irányíthatóság tekintetében a légtisztító három lehetőséget ad a kezünkbe, így vezérelhetjük az imént bemutatott távirányítóval, okostelefonos alkalmazással, valamint szükség szerint akár hangirányítással is.

A távirányítóval a legtöbb funkció kezelhető

Bár egyszerű és minimalista, azonban a távirányító segítségével a légtisztító legtöbb funkciója elérhető, illetve kezelhető, ami különösen jó hír azok számára, akik nincsenek nagyon otthon például az okostelefonos megoldásokban.

A távirányító az általános ki- és bekapcsolás mellett szabályozhatóvá teszi a fűtést, bekapcsolhatjuk vele az automatikus módot, meghatározhatjuk a tisztítófej forgásának mértékét (350 fokig), de a ventilátor sebességét is így kalibrálhatjuk.

Ezen felül szintén a kis kapcsolóval tudjuk módosítani a kijelzőn megjelenő értékeket, a légáramlás irányát, de például az elalváskapcsolót és az éjszakai módot egyaránt tudjuk szabályozni vele.

A Dyson Link alkalmazással többlehetőség vár ránk

Amennyiben a távirányítót túl idegennek érezzük, esetleg hiányolunk róla néhány funkciót, akkor mindenképpen telepítsük fel a Dyson Link okostelefonos alkalmazást, ami egyébként is erősen ajánlott, hiszen olyan lehetőségeket ad a kezünkbe, amit a hagyományos távirányító nem.

Bár nekünk okozott néhány kellemetlen percet azzal, hogy az applikációt összehangoltuk a légtisztítóval, különösen a WiFi beállításokkal voltak kellemetlenségeink, így legalább 20 percünkbe telt, amíg összehoztuk a kapcsolatot a gép és az otthoni hálózat között.

Az viszont nagyon megnyugtató volt, hogy probléma esetén a hazai Dyson ügyfélszolgálat tudott volna segíteni nekünk a beüzemelésben, hiszen gyakorlatilag bármilyen problémával magyarul kereshetjük fel őket.

Extra funkciók a Dyson Link alkalmazásban

Az applikációval gyakorlatilag minden olyan beállítást elérhetünk, amit a távirányítóról, sőt még különféle extra funkciókat is kaphatunk.

Példának okáért beállíthatjuk szoftverben a földrajzi helyzetünket, hogy folyamatosan nyomon követhessük a külső levegő minőségét is, de ezen keresztül tudjuk frissíteni magát a légtisztítót, sőt különféle ütemterveket egyaránt beállíthatunk vele.

Ezen az applikáción keresztül, például egy Amazon Echo-hoz csatlakoztatva könnyedén tudunk hangutasításokat is adni számára, de figyelhetjük és elemezhetjük is a beltéri levegő minőségét, hogy a távoli hozzáférést már szóba se hozzuk, hiszen ezzel még a munkahelyünkről is tudjuk szabályozni otthonunk levegőjének tisztaságát.

Egy kis furcsaság

Bár alapvetően meg voltunk elégedve a Dyson Link működésével, azonban néha belefutottunk néhány olyan furcsaságba, amivel nem igazán tudtunk mit kezdeni.

Példának okáért Standby mód esetén hajlamos nagyon furcsa, teljesen nonszensz értékeket adni, ezáltal gyakran jelzett -2 Celsius fokot és 0 százalékos páratartalmat a lakásban, ami alighanem valami szoftveres hiba lehetett.

Okosotthonos csatlakozás

Amit fontos még kiemelni a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 légtisztítóról, hogy akár egy okosotthonos rendszerhez is csatlakoztatható, amivel különösen sok extra funkciót érhetünk el hozzá.

Támogatja az Amazon Alexát, a Google Asszisztenst és az Apple Sirit, a digitális segédek jóvoltából pedig a legtöbb okosotthonos rendszerhez könnyedén csatlakoztatható. Így nemcsak a hangirányítás lehetőségét érhetjük el, hanem például más eszközökkel is összehangolhatjuk a működését.

A hangutasításokkal egyébiránt a légtisztító legtöbb funkcióját könnyedén vezérelhetjük, egyszerű parancsokkal tudjuk indítani, lekapcsolni vagy kalibrálni az eszközt, mindez csak programozás kérdése.

Egyedül a fűtést nem tudjuk irányítani ilyen formában, mégpedig a fentiekben már említett biztonsági szabványból kifolyólag.

A légtisztító funkció a gyakorlatban

Nyilvánvalóan lehet valami szép, formás és könnyen irányítható, ha az alapvető funkciók tekintetében kudarcot vall. Szerencsére a Dyson légtisztítója ezen a téren is a legmagasabb szintet biztosítja, noha egy dolgot érdemes azért már itt az elején leszögezni.

Gyakorlati tapasztalatok

Ez pedig nem más, minthogy az eszköz működése nem olyan látványos, mint például egy robotporszívóé, egy eleve tiszta, rendszeresen takarított lakásban sokan talán alig vesznek majd észre valami változást a működése során.

Nyilván az már az első napokban érezhető lesz, hogy – egy kis képzavarral élve, de jobb kifejezés híján – finomabb, selymesebb, könnyebben lélegezhetőbb lesz a lakás levegője, noha alapvetően a szenzorokra és a kijelzett értékekre kell hagyatkoznunk, hogy számszerűsítve is érzékelhessük működését.

A nitrogén dioxid miatt dolgozott a legtöbbet

Esetünkben a legtöbbször az NO2, vagyis a nitrogén-dioxid miatt jelzett be – ez Budapesten a közlekedés, a sok kipufogógáz miatt nem meglepő, vidéken alighanem a 10 mikrométeren felüli pollenekkel dolgozott volna sokat –, de konkrétan a lakásban nem éreztük, hogy más lenne például a levegő illata.

Ezen felül érdemes azért kiemelni, hogy amennyiben ritkán porszívózunk – esetünkben rendszeresen jár a robotporszívó a lakásban –, akkor bizonyára a 2.5 mikrométernél kisebb porszemek miatt is gyakran bejelezhet, de papíron egy sor más olyan potenciálisan káros részecske és gáz található otthonunkban, ami ellen hatékony.

Milyen részecskék és gázok ellen hatékony a légtisztító?

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a légtisztítók egységesen minden káros részecske és gáznemű anyag ellen használhatók, de nagy általánosságban ez tévedés.

Ugyanakkor nem a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 esetében, melynek szűrői meglepően sok kártékony dolgot tudnak kiemelni otthonunk levegőjéből.

Ezek egészen pontosan a következők:

 • PM 0.1-es részecskék, melyek a legkisebb, legfinomabb porszemek és vírusok.
 • PM 2.5-ös részecskék, melyek jellemzően az ipari termelés által kibocsátott maradványok
 • PM 5.0-s részecskék, melyek között a baktériumokat és a spórákat találjuk.
 • PM 10-es részecskék, melyek a legkülönfélébb növényi pollenek és allergének.
 • Nitrogén-dioxid, melyek a közlekedésből és a gáztűzhely üzemeltetéséből származhatnak.
 • Benzolok és VOC-k, melyek a tisztítószerekből szabadulhatnak fel.
 • Formaldehidek, melyek a szőnyegek, takarók és padlóburkolatok melléktermékei.
 • Különféle szagok, melyek jellemzően a főzéshez és az egyéb tevékenységekhez köthetők.

A szűrőrendszer felépítése és működése

Ahhoz, hogy ez a sok részecske és károsanyag eltűnjön a levegőből, a Dyson légtisztítója egy speciális szűrőrendszert használ. A részecskék megkötését egy magas minőségű HEPA filter biztosítja, amit egy aktívszén szűrő egészít ki, mely a gázok, a szagok és az illékony szerves anyagok ellen hatásos.

Jó hír, hogy ezek a filterek teljesen integráltak, aminek köszönhetően cseréjük sokkal egyszerűbb, mint korábban, ezen felül pedig a gyártó úgy tervezte az egységet, hogy az teljes egészében zárt legyen, vagyis minden tekintetben megfelel a HEPA H13 szabványnak.

Így dolgoznak a szűrők

Mint az már a fentiekből kiderült, a légtisztító két darab félkör alakú filterrel rendelkezik, melyek gyakorlatilag körbeveszik az eszköz motorját. Bármelyik oldalról is szívja tehát be a levegőt a készülék, az garantáltan áthalad a szűrőkön, hogy megtisztítva, szennyezőanyagok nélkül áramoljon vissza a helyiségbe.

A rendszerben a HEPA szűrő több mint kétszáz redőjén belül a 0,1 mikron méretű részecskéknek akár a 99,95%-a is megragad, míg az aktív szénszűrő a széngranulátum segítségével megköti az olyan gázokat, mint a formaldehid, a benzol és a dinitrogén-dioxid.

Mivel az egész szűrőrendszer teljesen zárt kialakítású, ezért a levegőből kiszűrt szennyezőanyagok garantáltan nem kerülnek vissza a lakás levegőjébe, ami az igazi tisztaság egyik alapja.

Ezért fontos a rendszeres szűrőcsere

Az imént bemutatott zárt rendszer bár a gyakorlatban kimagaslóan hatékony, azonban lényeges kiemelni, hogy éppen emiatt a rendszeres szűrőcserét sem szabad majd elhanyagolni, hiszen a részecskék eltömítik a redőket, ezáltal csökken a hatékonyság, a motor terhelése pedig növekszik.

Aggodalomra azonban semmi ok, a Dyson hivatalos ajánlása szerint normál használat mellett a termék mindössze évente egyszer igényel szűrőcserét. Élettartamát pontosan nyomon tudjuk követni a kijelzőn, de az alkalmazásban is, így ha szükséges, akkor természetesen ne várjuk meg az ajánlott 12 hónapos ciklust.

Inkább csak takarítást, mint karbantartást igényel

Alapvetően egyébiránt a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 légtisztító egyáltalán nem igényel különösebb karbantartást a mindennapokban, egyedül a két szűrőt kell cserélni az említett időközönként ahhoz, hogy a készülék minden probléma nélkül működjön.

Takarítani azért közben persze nem árt, hiszen némi por lerakódhat rajta, de nagyjából ez minden, ami rendszeres odafigyelést igényel a termék kapcsán.

Három üzemód

A légtisztító egyébiránt három módban működtethető, ami valójában inkább kettő, hiszen a harmadik lehetőség teljes testre szabást kínál számunkra.

Automatikus mód

Mint nevében is benne van, az automatikus mód gyakorlatilag teljes egészében automatizálja az eszköz működését. Ezt három intelligens érzékelőre építették fel, melyek képesek folyamatosan monitorozni a beltéri levegő minőségét, így a gép fokozatosan ezekhez igazítja például a ventilátor sebességét.

Tény és való, hogy a gyakorlatban ez egy energiatakarékos megoldás, azonban rendkívül kiszámíthatatlan, elképzelhető például, hogy éppen akkor kapcsol a legmagasabb fokozatra és zajong mellettünk, amikor éppen pihenni szeretnénk, tehát a legtöbb esetben ez nem használható túl előnyösen.

Éjszakai mód

Az éjszakai mód azonban a személyes kedvencünk lett, pláne annak fényében, hogy nemcsak éjszaka alkalmazható.

Ilyenkor a gép nagyon halkan üzemel, és bár ez is egyfajta automatizált megoldás, ugyanakkor inkább a „lassú víz partot mos” elvet követi, mint azt, hogy megpróbáljon hirtelen megtisztítani sok köbmétert a lakás levegőjéből.

Konkrétan éjszakai használat esetén nagyon hasznos, hogy működését, egészen pontosan a kikapcsolását időzíthetjük, sőt az LCD kijelzőt is elhalványíthatjuk, hogy egyáltalán ne zavarjon minket működés közben.

Egyéni mód

Az egyéni mód alkalmazásával gyakorlatilag teljes felügyeletet kapunk a légtisztító felett, és minden működési tulajdonságát lehetőségünk nyílik ilyenkor teljes egészében testre szabni.

Olyan beállításokra kell gondolni, mint a légáramlás iránya, a ventilátorsebesség vagy éppen az oszcilláció mértéke, ami 0 és 350 fok között szabályozható, tehát alaposan körbe tudja járni a szobát az általa kifújt levegő, de akár egy pontba is koncentrálható.

Intelligens érzékelők

A Dyson HP07-es légtisztító lelkét azonban közel sem csak az összetett szűrőrendszer biztosítja, hiszen az eszközbe épített három intelligens érzékelő is nagyban hozzájárul az összhatáshoz.

Ezek képesek valós időben mérni és továbbítani az adatokat a központi egység irányába, illetve onnan a kijelzőre, az okostelefonunkra, hogy folyamatosan láthassuk a beltéri levegő minőségét, illetve pontosan tudjuk, hogy milyen káros anyag miatt kapcsolt be az eszköz.

Fűtés és hűtés funkció

Normál esetben a légtisztító nem befolyásolja az adott helyiség hőmérsékletét, de a Dyson most kifejlesztett egy olyan megoldást, amivel télen fűthetjük, nyáron pedig hűthetjük az adott helyiséget.

Természetesen senki se gondoljon klímát megszégyenítő minőségre, inkább egy kisebb hősugárzóként, illetve egy jobb léghűtőként működik, azonban vitathatatlan előnye, hogy nemcsak egyszerű hideget vagy meleget képes fújni, hanem mindezt megtisztított levegő társaságában biztosítja.

Sőt, a forgó szerkezetnek köszönhetően beállíthatjuk a szoba közepére, így a hideget és a meleget egyaránt körbe-körbe tudja keringetni, a beépített termosztátnak köszönhetően pedig pontosan addig hűt vagy fűt, ameddig azt meghatároztuk neki.

A fűtésről

Általánosságban elmondható, hogy a HP07 esetében a fűtési tulajdonság az egyik olyan funkció, ami a terméket kiemeli a többi Dyson légtisztító közül, hiszen már nemcsak hűtőventilátor, hanem egy speciális fűtőelem is található benne.

A gyakorlatban a fűtés egyáltalán nem vizsgázott rosszul, noha nem beszélhetünk kimagasló teljesítményről, azonban a forgó kialakítás miatt mégis sokkal jobban éreztette hatását működés közben, mint egy hagyományos hősugárzó, mely egy pontba, egy irányba tud csak meleget áramoltatni.

Érdekesség, hogy míg a tisztítási teljesítménye a Dyson belső mérései alapján meghaladja a 80 négyzetmétert, addig az eszköz a fűtés szempontjából sem vall kudarcot, egy 35 négyzetméteres helyiségben is képes megállni a helyét, akár még kiegészítő fűtésként is ideális.

Így működik a fűtés

Hogy miként tudja az eszköz egyszerre tisztán és melegen tartani a levegőt? Leginkább úgy, hogy a lasszószerű felső részben speciális fűtőelemek helyezkednek el, melyek felmelegítik a már megtisztított levegőt olyan mértékben, ahogyan azt a beállításaink megkövetelik.

Ennek köszönhetően a gépet egyszerre tiszta és meleg levegő hagyja el, miközben a forgómozgás miatt ez körbejárja az adott helyiség minden szegletét. Mindezt pedig megfelelő biztonsági funkciókkal látták el a Dyson mérnökei.

Példának okáért találhatunk benne túlmelegedés elleni védelmet, de akkor is automatikusan kikapcsol, ha valamiért véletlenül felborulna, így használata nagyon biztonságos például háziállatok vagy gyerekek mellett.

Intelligens érzékelő

Mind a tisztításhoz, mind a hűtéshez, mind a fűtéshez a termék ugyanazt az intelligens érzékelőt, illetve termosztátot alkalmazza, így képes egyszerre odafigyelni több beállításra is, nekünk csak meg kell adnunk a szükséges értékeket, a többit pedig az eszköz elintézi.

Ha beállítottuk, hogy szeretnénk tiszta levegőt és 25 Celsius fokot az adott helyiségben, a készülék addig működik majd, amíg ezt a hatást el nem éri, utána pedig folyamatosan ki és bekapcsol azért, hogy a kívánságunkat szinten tudja tartani.

Apró zúgó hangot ad működés közben

Amiről a fentiekben még nem beszéltünk a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 légtisztító kapcsán, az nem más, mint a hanghatás, hiszen működés közben a készülék egy halk, de folyamatos zúgó hangot ad ki magából, ami sokak számára lehet kellemetlen.

Huzamosabb használat mellett számunkra például kifejezetten zavaró volt, de ez rendkívül szubjektív vélemény, hiszen a macskák nem féltek tőle, őket láthatóan nem idegesítette, márpedig esetükben a zajok különösen érzékeny tényezők abban az esetben, ha valami új dolog érkezik a lakásba.

Az ítélet

Ha egészében nézzük a Dyson Purifier Hot+Cool HP07 légtisztítót, akkor magabiztosan ki merjük jelenteni, hogy egy kimagasló minőséget képviselő termékről van szó, mely nemcsak a megjelenését, hanem a tulajdonságait tekintve egyaránt a legjobbak közé sorolható.

Futurisztikus dizájnján túl különösen nagy pozitívuma volt, hogy nemcsak tisztítani, hanem hűteni és fűteni egyaránt tudta a lakás levegőjét, miközben az olyan apróságok, mint az okostelefonos irányítás vagy a kijelző még tovább fokozták összhatását.

Természetesen tapasztaltunk azért vele kisebb-nagyobb hiányosságokat, de alapvetően mindent tudott, amit egy légtisztítótól elvár az ember.

Ennek a hatalmas tudásnak azonban sajnos ismét megkéri az árát a gyártó, akiket eddig is a prémium minőség képviselőjeként ismertünk, és ez mostantól sem lesz másként.

Azt azonban le kell írnunk így zárszóként, hogy tesztünk után a légtisztító hiányát mi nem igazán érezzük a lakásban.

ElőnyökHátrányok
Sokoldalú és hatékony légtisztító képességNagyon borsos árcédula
Már nemcsak hűteni, hanem fűteni is tudBúgó hang a működés során
Mini-kijelzővel ellátott futurisztikus termékdizájn 
Hangirányítás, okosotthonos integráció 
Mágneses távirányító 
Forgó szerkezet 
Egyszerű beüzemelés