Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Levoit Core 400S légtisztító teszt

Egy okos funkciókkal ellátott légtisztítót keresünk, ami egy kisebb lakásban is megállja a helyét? A Levoit Core 400S nem okoz majd csalódást, tesztünkben pedig elmondjuk, hogy miért!

Újabb Levoit terméket sikerült letesztelnünk itt a Teszt Plussz Magazin hasábjain. Miután a gyártó vezeték nélküli porszívója és párásítója korábban meggyőzött minket, nagy izgalommal vetettük bele magunkat a Core 400S légtisztító tesztelésébe, ami a várakozásoknak megfelelően nem okozott csalódást.

Mondjuk mindezt úgy, hogy korábban nagyon sok levegőtisztító készüléket kipróbáltunk már, így belépő szintű darabok és prémium megoldások egyaránt megfordultak nálunk, tehát pontosan tudtuk, hogy mit várhatunk el a Levoit termékétől.

A Core 400S az árazás terén a középkategóriát erősíti, de tudása több tekintetben is inkább a legfelső ligás termékeket idézi, az alábbiakban pedig részletekbe menően megosztjuk veletek tapasztalatainkat arról, hogy a gyakorlatban mire volt képes az eszköz.

Levoit Core 400S

Jellemzők

  • Optimális teljesítmény akár 83 m2-en
  • Kényelmes vezérlés okostelefonról is
  • 99,97% szűrési hatékonyság
  • Halk működés ózonmentesen
  • Testre szabható többféle éjszakai működéssel

Elérhető itt

levoit.hu – hivatalos

A termékdizájn bárhol megállja a helyét

A kicsomagolás után azonnal megdöbbentett minket a Levoit légtisztítójának megjelenése. A termékdizájn ugyanis rendkívül egységes és mutatós lett, kellően modern, letisztult és egyszerű, így gyakorlatilag bárhol tökéletesen megállja a helyét.

Nem kirívó, nem túl futurisztikus, de rögtön magához vonzza a tekintetet, így vendégek érkezésekor biztosan rögtön beszédtéma lesz. A termék egy kellemes, hengerszerű dizájnra épül, aminek az oka abban keresendő, hogy 360 fokban képes magába szívni a levegőt, ennek megfelelően a teljesítménye is kimagasló.

Külön kiemelendő a légtisztító felső része, ami úgy fest, mintha egy repülőgép turbinája lenne, a közepén elhelyezett érintőpanel, valamint az aprócska kijelző pedig alaposan megtámogatják az egyébként is hatásos összképet.

A vezérlőpanel hasznos társ lesz a hétköznapokban

Bár a légtisztító okostelefonról is üzemeltethető – erről majd később –, azonban ha már a termékdizájn kapcsán szóba került a vezérlőpanel, akkor érdemes elidőzni itt néhány gondolat erejéig.

Ez a kis panel ugyanis már-már mintaszerű kialakítást kapott, rendkívül egyszerűen és átláthatóan biztosítja a légtisztító működtetését. A kör közepén elhelyezett kis kijelző nagy segítségünkre lesz abban, hogy ellenőrizzük a levegő minőségét és a WiFi kapcsolatot, a körülötte elhelyezett érintőgombok pedig alaposan megkönnyítik a működtetést.

Tudjuk szabályozni a légtisztítás teljesítményét, kapcsolhatunk éjszakai módot, időzítőt, de még a gyerekzárat is aktiválhatjuk innen, ami kisgyerek mellett különösen hasznos, akárcsak az, hogy maga a kijelző is külön kikapcsolható, ami éjszakai működtetéskor nagy előny. 

Maguk a gombok nagyon jól reagálnak az érintésre, egymástól szellős távolságban helyezkednek el, egyszóval a működtetés már így, lokális formában is nagyon jónak nevezhető.

Alig néhány perc alatt beüzemelhető

A légtisztító beüzemelése pofonegyszerűre sikerült. A kicsomagolás után nincs más teendőnk, mint eltávolítani a matricát a vezérlőpanelről, majd az eszközt fejtetőre állítva, az alsó borítás lepattintását követően elhelyezni benne a csomagolásától megszabadított hengeres szűrőt.

Ezután elég csak csatlakoztatni a konnektorhoz, majd azonnal indíthatjuk is az első légtisztítást. Ezen a ponton természetesen választhatjuk rögtön az okos útvonalat is, hiszen a készülék a telefonunkra telepíthető VeSync applikációval egyaránt üzemeltethető, sőt erősen ajánlott a telepítése.

A VeSync applikációról

Bár manapság mindennapos, hogy egy háztartási géphez társalkalmazás tartozik, a Levoit Core 400S kapcsán azonban kellemes meglepetés volt az az egyszerűség és átgondoltság, ami ebből az applikációból áradt.

Eleve nagyon könnyű csatlakoztatni hozzá a légtisztítót, de az ezt követően elérhető funkciók és az egyszerű kezelhetőség is megéri azt a néhány percet, amíg behangoljuk a programot.

Segítségével ugyanis azonnal láthatjuk a telefonunkról a lakás levegőjének minőségét, ha problémát tapasztalunk, azonnal módosíthatjuk a tisztítás intenzitását, sőt az egyes üzemmódok között is válogathatunk.

Nyilván sokkal egyszerűbb innen működtetni a légtisztítót, mint a vezérlőpanelről, sőt adott a lehetőség, hogy akár még a munkahelyünkről vagy utazás közben is bármikor módosítsuk a beállításokat.

Nagyon hasznos, hogy az applikációban kalibrálhatjuk az időzítőt, akár grafikonon is ellenőrizhetjük a levegő minőségét, sőt láthatjuk a szűrő élettartamát, így időben elvégezhetjük a szükséges karbantartást.

Érdekesség, hogy a közel háromhetes tesztidőszak alatt a mi légtisztítónk szűrőjének hatékonysága 6 százalékot romlott a gyári adatokhoz képest, tehát a használat intenzitásának függvényében akár 8-10 hónapot is kihúzhat egy filter.

A Levoit Core 400S légtisztító a gyakorlatban

Hogy a gyakorlatban miként dolgozott a Levoit légtisztítója? Összességében meglepően jól, de mielőtt elmerülnénk a tapasztalatokban, érdemes megismerni egy kicsit a technológiai hátteret.

Eleve az eszköz egy nagyon összetett, tripla réteggel rendelkező filtert kapott. Találunk benne egy előszűrőt, egy igazi HEPA szűrőt, valamint egy szénszűrőt is, így gyakorlatilag mindenre felkészítették az eszközt – legyen szó szállóporról, pollenekről, allergénekről vagy éppen kellemetlen szagokról.

A hivatalos gyártói mérések alapján a maximum 0,3 mikron méretű részecskék 99,97 százalékát képes kiszűrni a levegőből, ami kiváló teljesítmény, és hamarosan kiderül, hogy ezt a hatást a gyakorlatban is érezhetjük.

Szintén már itt érdemes megjegyezni, hogy a gyártó a készülék hátsó felén helyezte el az Airsight Plus névre keresztelt levegőminőség-ellenőrző szenzort, ami azon túl, hogy meglepően precízen mér, elég nagy hely kell neki. Ezért úgy pozícionáljuk a lakásban, hogy minden oldalról legalább 38 centiméter szabad helye legyen dolgozni.

Meglepően csendes működés

A légtisztítók többsége nem feltétlenül a csendes működéséről ismert, de a Levoit terméke ezen a téren sem okozott nekünk csalódást. Az éjszakai mód mellett négy fokozatban szabályozhatjuk teljesítményét, ami természetesen a működési zajra is hatással van.

Értelemszerűen éjszaki módban a legcsendesebb. Olyannyira, hogy ha nem közvetlenül a hálószobában vagy az ágy mellett működik, kényelmesen lehet aludni mellette, noha ilyenkor eleve a hatásfok sem olyan kimagasló.

A legkisebb fokozaton teljesen elviselhető a hangja, sőt közepes teljesítményre állítva sem haladja meg az általa kiadott zaj az 50 dB-t, de a magasabb tartományban azért már megjön a hangja. Szerencsére ezeket csak ritkán kell alkalmazni, illetve akkor is csak rövid ideig.

Természetesen találunk benne automata fokozatot, amikor a teljesítményt mindig a levegő minőségéhez állítja a készülék. Érdemes óvatosan bánni ezzel a beállítással, mert minket meglepett néhány alkalommal.

Azonnal reagál a levegő minőségének változására

Amivel minket azonnal levett a lábunkról a Levoit terméke, az a hatékonyság mellett a gyorsaság volt. Szinte azonnal reagál, amint valamilyen okból kifolyólag romlik a levegő minősége a lakásban, ami gyakran óriási pozitívum. 

A tesztidőszakban előfordult például, hogy odaégett egy étel a fritőzben, amitől kellemetlen szagok és füst terjengett a lakásban. A légtisztító másodpercek alatt érzékelte mindezt – a kijelzőn azonnal a maximális érték volt látható –, és turbo módba kapcsolva elkezdte tisztítani a levegőt.

Mi is meglepődtünk rajta, de szellőztetéssel társítva a légtisztító alig egy óra alatt teljesen helyreállította a levegő minőségét, likvidálva a füstöt és a kellemetlen szagokat is. Ez egyáltalán nem rossz teljesítmény!

A szagokat nem szünteti meg teljesen

Bár légtisztítóról beszélünk, sokan mégis azt várják ezektől az eszközöktől, hogy a szagokat is megszüntessék. Nekünk is voltak ilyen elvárásaink, azonban ezen a téren egy kicsit csalódást okozott, mert bizonyos esetekben a kellemetlen szagokat nem szüntette meg, csak a levegő minőségét állította helyre.

Nyilvánvalóan ez annak is köszönhető, hogy a szagok beveszik magukat a berendezési tárgyakba, de ettől a levegő minősége még lehet kiváló. Összességében így is nagyon elégedettek voltunk vele.

A tesztidőszakban például három napig távol voltunk, azonban a légtisztítót hagytuk dolgozni. Amikor hazaérkeztünk, érezhetően frissebb és jobb volt a levegő, illetve az illat is a lakásban, mint amikor még nem használtunk ilyen eszközt.

A párásító nem a barátja

Amire érdemes odafigyelni, hogy a légtisztító és a párásító nincsenek túl jóban egymással. Amikor ugyanis sósvizes párásítót alkalmaztunk a lakásban betegség miatt – nagyjából 10 méterre a légtisztítótól –, az gyakorlatilag rögtön érzékelte a levegő minőségének változását.

Azonnal be is kapcsolt, ami ebben az esetben nem a legszerencsésebb, hiszen a párásítók működtetésére általában okkal van szükség, azonban a légtisztító csökkentheti a hatásukat.

Karbantartása és tisztítása is egyszerű

Bár három héten át teszteltük, az eszköznek nem volt szüksége komolyabb karbantartásra. Az objektivitás miatt egy alkalommal viszont szétszereltük, és elvégeztünk egy általános tisztítást. 

A Levoit termékét ilyenkor fejtetőre kell állítani, majd az alját lepattintva rögtön kiemelhető belőle a szűrő. A belső részt egészen egyszerűen ki lehet porszívózni – könnyen hozzáférhető minden elem –, kívülről pedig gyakorlatilag egy nedves ronggyal könnyedén meg tudjuk tisztítani az egész készüléket.

Maga a szűrő egyébiránt több részből áll, az előszűrőt a gyártó 2-4 hetente javasolja tisztítani fogkefével és porszívóval, a teljes cserére pedig éves időintervallumot adtak meg.

Ha egy jó légtisztítót akarunk…

Összességében a Levoit Core 400S nagyon jó benyomást tett ránk, működésekor érezhetően jobb lett a levegő minősége a lakásban, ami nemcsak a család közérzetére volt jobb hatással, hanem az egészségünkre is.

Megfázásos időszakban különösen jó szolgálatot tett, hiszen folyamatosan szűrte, tisztította a levegőt, ezáltal megkönnyítve a légzést, illetve a gyógyulás folyamatát.

Minket mind a külleme, mind az egyszerű kezelhetősége, mind az okos funkciói meggyőztek, de a gyakorlati tapasztalatainkat tekintve sem okozott csalódást. Nagyobb negatívumot nem is igazán tudnánk felsorolni, nálunk – főleg kisgyermek mellett – bevált a hétköznapokban.

Ha egy egyszerűen működtethető, funkciókban mégis rendkívül gazdag légtisztítót keresünk, a Levoit terméke nem okoz majd csalódást.

Elérhető itt

levoit.hu – hivatalos

ElőnyökHátrányok
Elegáns és futurisztikus megjelenésA szűrőcsere drága
Egyszerűen beüzemelhetőA párásítóra is reagál
Gyors és hatékony működés
Tripla szűrőrendszer
Rengeteg beállítási lehetőség
Hasznos okostelefonos applikáció