Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Levoit VortexIQ Flex Plus 2 az 1-ben vezeték nélküli porszívó teszt

Kellemes meglepetést okozott tesztünkön a Levoit vezeték nélküli állóporszívója, ami megfelelő választás lehet a nagy teljesítmény kedvelőinek – gyakorlatilag kompromisszumok nélkül.

Egyre több gyártó jelenik meg a piacon vezeték nélküli porszívóval. Ez nem meglepő, hiszen a robotporszívóval együtt ez a termékkategória jelenti az otthoni takarítás jövőjét. 

A Levoit külföldön – különösen Amerikában – nagyon népszerű gyártó. Azon túl, hogy elkötelezettek a prémium megoldások iránt, termékeik – így VortexIQ Flex Plus vezeték nélküli porszívójuk is – kiváló teljesítményével híresült el a nemzetközi teszteken.

Ezért most megnéztük, hogy valóban megéri-e az árát ez az eszköz, tesztünkből pedig rögtön kiderül, hogy miért is lehet könnyen megszeretni ezt a porszívót, illetve milyen gyenge pontjai vannak más hasonló termékekhez viszonyítva.

Levoit VortexIQ Flex Plus 2 az 1-ben vezeték nélküli porszívó

Előnyök

  • Vezeték nélküli porszívó
  • Hajlítható nyéllel
  • Tisztítható HEPA szűrővel
  • Akár 80 perc folyamatos működés

Elérhető itt

levoit.hu – hivatalos
Árukereső.hu

A csomagolás nem túl szép, de meggyőző, ami benne van

A Levoit VortexIQ Flex Plus 2 az 1-ben vezeték nélküli porszívó csomagolása nagyon egyszerű, de mégis informatív. A korabeli kínai termékek csomagolását idéző barna dobozon ugyan egyedi nyomatot láthatunk, de már annyira hozzászoktunk korábban a fotókkal díszített megoldásokhoz, hogy ez elsőre furcsának tűnt.

A cég egyetlen mentsége ezen a téren, hogy vélhetően környezetbarát okok húzódnak meg a háttérben, miközben maga a doboz egyébként felettébb informatív, hiszen látható rajta pár hasznos információ, sőt még a termékről is kapunk egy rajzolt képet.

Bár a küllem így nem túl modern, szerencsére a felbontás után ezt nagyon hamar elfelejtettük!

A csomagolás biztonsága kiváló

A doboz felnyitását követően rögtön elénk tárul az első kartontálca, ami a kiegészítőkhöz és magához a porszívóhoz méretezett mélyedésekből áll. Mindent külön nejlonba csomagolva találunk a saját kis helyén, ami kimagaslóan biztonságos megoldás, és különösen jó hír lehet azoknak, akik online rendelnék meg az eszközt.

Magát a porszívó lelkét egyébiránt az első kartontálca kiemelését követően találjuk meg, így több védelmi vonal óvja minden irányból. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ha direkt akarnánk kárt tenni a termékben, becsomagolt állapotban még az is nagyon nehéz lenne.

Szinte elveszünk a sok tartozékban

Nem véletlenül alkalmazott a gyártó két kartontálcát is a tartozékoknak, mert a Levoit VortexIQ Flex Plus 2 az 1-ben vezeték nélküli porszívóhoz valóban sok extra jár. Külön kiemelendő már itt az elején a magyar használati utasítás, ami nemcsak a beüzemelésben segít, hanem a sok extra közötti eligazítást is támogatja.

A dobozból apránként előbukkan a porszívó mellett a szívófej, a teleszkópos résszívó, a 2 az 1-ben portörlő kefe, a mini motorizált kefefej, a HEPA-szűrő, a fali tartó- és töltőállomás a hozzá való dübelekkel, illetve csavarokkal, valamint rögtön két darab akkumulátor, ami jelentős előny.

A termékdizájnról egyébiránt elmondható, hogy egészen letisztult, már ránézésre minden elemről – még a legapróbb kiegészítőről is – sugárzik a minőség, a fekete és szürke színek alkalmazása miatt pedig a modern kijelzőt sem érezzük túlzásnak. Az összkép tehát meggyőző, de lássuk a gyakorlati tapasztalatokat!

A Levoit VortexIQ Flex Plus 2 az 1-ben vezeték nélküli porszívó a gyakorlatban

A beüzemelés nagyon egyszerű

Miután kibontottunk minden alkatrészt, elsőre talán káoszközeli élményben lehet részünk, de a használati útmutató segítségével pár pillanat alatt be tudtuk üzemelni a készüléket. Nyilván ehhez hozzátartozik, hogy előtte feltöltöttük az egyik akkumulátort, hiszen ez volt a gyártó egyik legfontosabb instrukciója.

Gyakorlatilag nem lesz más dolgunk, mint a helyére kattintani az akkumulátort, betenni a HEPA-szűrőt és kiválasztani azt a kiegészítőt, amivel először kipróbálnánk, legyen az akár egy kisebb szívófej, akár a toldócsővel ellátott nagy szívófej, amivel a klasszikus állóporszívóként funkcionál a termék.

Az elemek nagyon könnyen összepattannak és ugyanilyen egyszerűen szétcsúsztathatók. Erről minőségi gyorscsatlakozók gondoskodnak, amelyek már az első alkalommal is kifinomultan működnek, akárcsak például a portörlő kefén a sörteállító gomb. A minőség tehát nem csak látszatra van jelen a terméknél!

Ezt követően nincs is más dolgunk, mint meghúzni a ravaszt – szó szerint –, ami a be- és a kikapcsolást szolgálja a készüléken, tehát nem kell folyamatosan nyomva tartani ahhoz, hogy dolgozzunk vele.

Az automata mód a gyengéje, de cserébe könnyű a fokozatállítás

A porszívó összeszerelését és bekapcsolását követően nincs más dolgunk, mint beállítani a kívánt szívóerőt, és már mehet is a takarítás. Összesen öt fokozat közül válogathatunk – amelyek természetesen a zajszintet és az üzemidőt egyaránt befolyásolják –, de találunk rajta egy automata beállítást is.

A gyártó erre külön technológiát fejlesztett DPC (Dynamic Power Technology) név alatt, aminek a lényege, hogy a beépített infravörös érzékelők felismerik a beszívott por mennyiségét, így az eszköz ahhoz tudja igazítani a szívóerőt.

Bár sokáig próbálkoztunk vele, az automata módot végül elvetettük, nem bizonyult túl hasznosnak, teljesen logikátlanul dolgozott, illetve nem is volt rá szükség, hiszen közepes fokozaton már egészen jó eredményeket tudtunk elérni vele.

Kiváló tisztítási képességek

Ha már szóba került a szívóerő, akkor érdemes kiemelni, hogy a gyakorlatban nagyon meg voltunk elégedve a porszívó munkájával. Kiváló szívóerő jellemzi, így nagyszerűen felfrissítette és portalanította a keménypadlót, a vastag és vékony szőnyegeket, de kanapét, sőt ágytámlát is frissítettünk, illetve portalanítottunk vele jó eredménnyel.

Nagy előnye, hogy kifejezetten méretes portartálya van, így egy kisebb lakásban biztosan kibír ürítés nélkül egy nagyobb takarítást is. Apropó ürítés: ezen a téren ismét egy minőségi és könnyed megoldás fogadott minket. A tartály alja egy egyszerű mozdulattal nyitható, így a szemetes felett egyszerűen üríthető.

A munkát egyébiránt rengeteg apróság könnyíti meg, így például a FLEX funkció, amivel képletesen megtörhető a porszívó csöve, ezáltal egyszerűen benyúlhatunk vele a bútorok alá.

Kiemelendő továbbá, hogy van olyan fej, ami LED-fénnyel segíti a munkát. Ez alapvetően nem rossz, de teszteltünk korábban már olyan Dyson vagy Proscenic állóporszívót, amelyeken sokkal hatékonyabban működött. Esetükben a zöld fény nagy segítség volt, itt a sárgás-fehér sajnos nem volt túl előnyös a gyakorlatban.

Kiváló üzemidő

Nemcsak a teljesítmény, hanem az üzemidő terén is jók a tapasztalataink. A gyártó 40 perces működési időt ígér, amit kisebb erősség mellett gond nélkül teljesít is, de közepes fokozaton már csak nagyjából 20 perccel, a legmagasabb szinten pedig alig 8 perccel számolhatunk vele.

Ez kevésnek tűnhet – különösen a 4-5 órás töltési idő mellett –, de egyrészt legmagasabb fokozaton szinte soha nem kell használni, másrészt pedig ott lesz a második akkumulátor, amivel könnyedén megduplázhatjuk ezeket a számokat.

A töltéséről egyébiránt a falra fúrható, tartóként is funkcionáló dokkoló felel, ami nagyon egyszerűen működik, ha áram alatt van, csak bele kell tenni a porszívót és máris láthatjuk a kis jelzőfényeket aktiválódni, amelyek használat közben is megmutatják az akkumulátor töltöttségét.

A tartozékok haszna a gyakorlatban

Mint fentebb már említettük, a porszívóhoz nagyon sok tartozék jár, így a fontosabb darabokról mindenképpen meg kell emlékeznünk itt néhány gondolat erejéig.

Az egyik leghasznosabb kiegészítő a keménypadlóra ajánlott szívófej volt, amivel a szőnyegeket, a kanapékat, sőt az ágyat is eredményesen takarítottuk. Ebben található a LED-lámpa is, aminek eredményességét fentebb már taglaltuk, konkrétan a termék hatékonysága az erős szívómotor miatt azonban így is kiemelendő.

Gyakran használtuk még a gégecsövet, ami önmagában nagyon jó szolgálatot tett a szűk helyek tisztításakor, így a bútorok között vagy a sarkokban, de autó takarításakor is hasznosnak bizonyult. Jó hír, hogy kompatibilis a portörlő kefével és a résszívóval, így nagyon sok helyzetben lehet a hasznunkra.

Kiemelendő még a teleszkópos résszívó, ami a nehezen elérhető helyeken jött jól, de a 2 az 1-ben portörlő kefe is kellemes meglepetéssel szolgált. Ez a kiegészítő például bútorok portalanításakor, kárpitok tisztításakor is nagyon jó eredményt nyújtott.

Ezen felül a mini motorizált kefefejet kell még megemlítenünk, ami az érzékenyebb vagy kényesebb felületeknél vált be nálunk a gyakorlatban, így a kanapén vagy a szőnyeges lépcsőkön, sőt az autó kárpitozott felületein is megállta a helyét.

A takarítás és a karbantartás sincs túlbonyolítva

Mint minden hasonló háztartási gépet, úgy természetesen a Levoit VortexIQ Flex Plus 2 az 1-ben vezeték nélküli porszívót is fontos rendszeres időközönként takarítani. Erre a gyártó is több helyen felhívja a figyelmünket, akárcsak arra, hogy a szűrőt például félévente mossuk ki, évente pedig cseréljük.

A tesztidőszak alatt nyilván nem lett volna szükség rá, de azért elvégeztünk a porszívón egy általános karbantartást, hogy megnézzük, mennyire bonyolult az egész. Bátran kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem az, mindössze percek alatt a gép minden eleme könnyedén megtisztítható.

A kefefejek közül a görgős megoldásnál például a fej egyszerűen kipattintható a helyéről, így minden eleme hozzáférhető, de a mini motorizált fejnél is könnyedén kihúzhatjuk a helyéről a kefét ahhoz, hogy alaposan megtisztíthassuk. Vagyis látható, hogy a gyártó szem előtt tartotta a karbantartás fontosságát, és ehhez minden feltételt megteremtett.

Ugyanez elmondható a szűrőkről is. Összesen három filter található benne. Az egyik a portartálynál van, és egy egyszerű mozdulattal kiemelhető a helyéről. Elegendő lesz csak vízzel egyszerűen átöblíteni ahhoz, hogy az ott felgyülemlett kosz és por kitakarítható legyen belőle.

Ezen felül két HEPA-szűrő kapott még helyet a porszívóban, amelyek szintén könnyen eltávolíthatók és kimoshatók. Elegendő csak követni a pontos használati utasítást ahhoz, hogy a karbantartás ne okozzon gondot.

Az ítélet

Mindent összevetve bennünk jó benyomást tett a Levoit VortexIQ Flex Plus 2 az 1-ben vezeték nélküli porszívó. Nem a legjobb, amit valaha próbáltunk, de nem véletlen, hogy a nemzetközi teszteken szinte kivétel nélkül kedvelik, hiszen valóban jól működik, hasznos társsá válhat a mindennapokban.

Az ára ugyan kissé borsos – emiatt sokan inkább hozzátesznek még egy kicsit, hogy egy Dyson terméket vásároljanak –, és vannak olyan gyengeségei, mint például a problémás automata mód, de ezzel szemben egy erős, jó minőségű, és ami még fontosabb: jól használható porszívót kapunk a név alatt.

Különösen pozitív, hogy rengeteg hasznos kiegészítőt találunk hozzá a dobozban, így a lakás minden pontján, de még az autóban is hasznát vehetjük. Keménypadlón és szőnyegen egyaránt nagyon hatékony, de nálunk az extra akkumulátor miatt is plusz pontot szerzett.

Ár-érték arányban tehát egy megfelelő termékről van szó, ami különösen jó döntés azok számára, akik a lakás szinte minden pontját szeretik tisztán és pormentesen tartani.

ElőnyökHátrányok
Erőteljes szívóhatásAz automatikus üzemmód nem az erőssége
Nagy és egyszerűen üríthető portartályKicsit borsos ár
Rengeteg hasznos kiegészítőA LED-fényre épülő takarítás nem túl hatékony
Extra akkumulátor jár hozzáFali tartójára csak két tartozék akasztható
Alapvetően halk működésA légkivezetés elhelyezése kicsit zavaró
Könnyű súlya miatt kényelmes használat
Intenzív munka közben sem melegszik