Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk
legjobb robotporszívók 2020-ban

Robotporszívó teszt – A legjobb robotporszívók (2024)

Utoljára frissítve:

Robotporszívó vásárlási tanácsadónk azzal a céllal készült, hogy időt-, energiát-, nem utolsó sorban pedig pénzt spóroljunk azok számára, akik robotporszívó vásárlás előtt állnak.

Tartalomjegyzék

Egy ilyen vásárlási segédlet elkészítése mögött hónapokig tartó kutatások állnak, egy csapat munkájából tevődik össze a végeredmény.

Célunk, hogy kellő objektivitás mellett, a piacon jelenleg elérhető legjobb robotporszívókat mutassuk be olvasóink számára.

Kutatási források

Robotporszívó kutatásunkat a következő forrásokból készítettük:

 • független saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • hiteles nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények elemzésével.

Kutatásunkat nem szponzorálták gyártók és forgalmazók, működésünk teljes mértékben független alapokon nyugszik.

A legjobb robotporszívók, szerintünk

Robotporszívó vásárlási tanácsadónkat folyamatosan frissítjük, hogy az újdonságokhoz igazodva, naprakész információkkal tudjunk szolgálni az érdeklődők számára. Tarts velünk, mutatjuk a legjobb robotporszívókat.

Roborock S8

A legjobb felsőkategóriás robotporszívó

Előnyök:

 • 6000 Pa szívóerő
 • VibraRise felmosási funkció
 • dupla főkefe
 • fejlett navigációs rendszer és akadályfelismerés
 • sokoldalú telefonos applikáció

Elérhető itt

robotworld.hu
ALZA.HU
ALZA.HU – Plus változat
Árukereső.hu

A Roborock S8 ideális választás azoknak, akik egy nagy tudású, modern funkciókkal felvértezett és kiváló takarítási tulajdonságokkal rendelkező prémium robotporszívót keresnek.

Kapcsolódó tesztünk:

Roborock S8 robotporszívó teszt

Kiemelkedő képességek

A takarítási teljesítményt tekintve a Roborock S8 a legjobbak közé sorolható a piacon. Ezt a 6000 Pa szívóerő mellett a dupla szilikonlamellás főkefe, a tartós oldalkefe és a HyperForce technológia biztosítja számára.

A VibraRise funkcióval ráadásul a nedves takarításban is eredményes. A szabályozható vízmennyiség mellett ugyanis a robotporszívó mopja percenként 3000 vibrációra képes, így a súroló mozgásával még a makacs, odaszáradt szennyeződéseket is képes eltávolítani.

Érzékeny érzékelők

A Roborock S8 navigációja LiDAR szenzorokon alapul, amelyek pontosan képesek feltérképezni az egész lakást. A térképek 2D-ben és 3D-ben is láthatók, a beépített akadályérzékelővel pedig minden eddiginél pontosabban tud reagálni az útjába kerülő elemekre.

Működését telefonos alkalmazáson keresztül szabályozhatjuk. A beüzemelés mellett rengeteg beállítás biztosítja a robotporszívó munkájának megbízhatóságát, miközben virtuális falakat húzhatunk, időzíthetjük a működést, szabályozhatjuk a szívóerőt

Dreame L10s Pro

Trónkövetelő felsőkategóriában

Előnyök

 • Kiváló ár-érték arány
 • LiDAR navigációs rendszer
 • 5300 Pa szívóerő
 • Rengeteg okosfunkció
 • Forgó felmosó párna

Elérhető itt

alza.hu
pepita.hu
Árukereső.hu

Ha egy felsőkategóriás teljesítménnyel rendelkező robotporszívót vásárolnánk, ami rengeteg okosfunkcióval és beállítási lehetőséggel kecsegtet, sőt betekintést ad a forgó felmosó párnás takarítás világába, akkor itt egy jó alternatíva.

Úgy takarít, mint a legjobbak

A Dreame L10s Pro robotporszívó bár az árát tekintve a középkategóriába sorolható, a gyakorlatban azonban inkább már a prémium szegmens tudása felé kacsintgat. A négy fokozatban szabályozható 5300 Pa szívóteljesítmény például a vastagabb szőnyegeken is alapos munkát végez, de a felmosás funkcióra is érdemes odafigyelni.

Ez a modell ugyanis nagy sebességgel forgó felmosó párnákkal rendelkezik, ami egy újabb szintet képvisel a robotporszívós felmosásban. Az alapos súroló hatás makulátlan tisztaságot eredményez a keménypadlón, az emelhető mop miatt pedig még a szőnyegek sem lesznek vizesek a munka során.

LiDAR-szenzorral tájékozódik

Akárcsak a legjobb robotporszívók, a Dreame terméke is LiDAR-szenzorokra építi munkáját. Az intelligens navigációs rendszer nemcsak a lakás feltérképezését segíti, hanem a strukturált fény- és 3D képalkotó algoritmus által még az intelligens akadálykerülésben is jeleskedik.

Természetesen az okosfunkciók sem hiányoznak a készülékből! Az L10s Pro saját társalkalmazással kalibrálható, amelyben virtuális falak húzhatók, tiltott zónák állíthatók be, de akár helyiségről helyiségre meghatározható, hogy milyen beállításokkal dolgozzon a robot. Sőt, a Siri, az Amazon Alexa és a Google Asszisztens támogatásának hála még a hangalapú irányítás sem jelent akadályt!

Dreame L10 Ultra

A felső kategória prémium választása

Előnyök

 • Hatékony önürítő és öntisztító rendszer
 • LiDAR-szenzoros navigáció
 • 5300 Pa szívóteljesítmény
 • Forgó felmosó párnák
 • Saját társalkalmazás

Elérhető itt

alza.hu
Árukereső.hu

Egy olyan robotporszívót keresünk, ami minden téren tökéletes belépőt jelent a felső ligába, de közel sem kerül annyiba, mint a prémium modellek? Akkor számunkra a Dreame L10 Ultra lesz a jó döntés!

Felporszívóz, felmos és LiDAR-szenzorral navigál, mint a legjobbak

A Dreame robotporszívója valóban egyfajta beugrót kínál a csúcskategóriás termékek világába. Tudását bátran emlegethetjük egy lapon a legnagyobbakkal, hiszen speciálisan kialakított főkeféjével és 5300 Pa szívóerejével nagyszerű teljesítményt nyújt szőnyegen és keménypadlón egyaránt.

Sőt, a felmosás tekintetében is új szintet képvisel, hiszen hagyományos mopok helyett itt két darab forgó felmosó párna dolgozik, amelyek 180 RPM fordulaton dolgoznak, így az odaszáradt szennyeződésekkel is elboldogulnak. Mindezt LiDAR-szenzorokra épülő navigáció koronázza meg, amit SLAM algoritmussal egészítettek ki a precizitás érdekében.

Saját önürítő és öntisztító rendszerrel automatizálható a működése

Ha a kimagasló takarítási teljesítmény nem lenne elegendő, a Dreame L10 Ultra működése szinte teljes egészében automatizálható. Speciális dokkolóját Dual Boost 2.0-s rendszerrel látták el, ami minden takarítás után egy 3 literes külső portartályba szívja az összegyűjtött koszt.

Ez azonban még nem minden, az öntisztító funkciónak hála a dokkoló kimossa, sőt meg is szárítja a felmosó párnákat, hogy az eszköz mindig szárazon, kellemetlen szagok nélkül állhasson neki a következő takarításnak. A Dreamhome társalkalmazással ráadásul nemcsak a beüzemelés, hanem a működtetés és a későbbi beállítások is nagyon egyszerűek lesznek.

Xiaomi Robot Vacuum S10+

A legjobb középkategóriás robotporszívó

Előnyök

 • Továbbfejlesztett felmosó
 • 4000 Pa szívóerő
 • 3D akadálykerülő funkció
 • Hasznos társalkalmazás
 • LDS lézeres navigáció

Elérhető itt

ROBOTWORLD.HU
alza.hu
Árukereső.hu

Elérhető áron szeretnénk kiváló takarítási tulajdonságokkal rendelkező robotporszívót vásárolni? A Xiaomi Robot Vacuum S10+ biztosan nem okoz csalódást.

Dupla felmosókefével a tiszta padlóért

A Robot Vacuum S10+ egy egészen új irányvonalat mutat a robotporszívós felmosás világában. Rezgő mop helyett itt rögtön két darab forgó felmosórongy biztosítja, hogy a nedves feltörlés során mindig makulátlan tisztaságú padlófelületet kapjunk.

Segítségével akár 150 négyzetméternyi felszín is könnyedén felmosható, de hasonlóan eredményes a hagyományos porszívózás tekintetében is. Ezen a téren 4000 Pa szívóteljesítmény jellemzi, amit 4 fokozatban lehet szabályozni, miközben a koszt és a port egy 450 ml-es portartályba gyűjtve még a nagyobb lakásokban is megállja a helyét.

Lézeres navigáció és 3D akadálykerülő funkció

Miután a robotot LDS LiDAR lézeres navigációs szenzorokkal vértezték fel, nemcsak a helyiségek feltérképezését, hanem a teljes takarítási folyamatot kimagasló alapossággal tudja elvégezni. A 3D akadálykerülő funkcióval ráadásul ténylegesen látja, érzékeli környezetét maga körül.

Emiatt kifinomultabb és alaposabb munkavégzés várható tőle, miközben nem okoz neki gondot, ha a gyerekek nem pakolják el a játékokat vagy egy papucs marad a szoba közepén. Vérbeli okoseszközként rengeteg automatizált funkcióval rendelkezik, miközben beállítását saját okostelefonunkról végezhetjük el.

Roborock Q8 Max

Prémium választás középkategóriában

Előnyök

 • Dupla szilikon főkefe (DuoRoller)
 • 5500 Pa szívóteljesítmény
 • LiDAR navigációs rendszer
 • Reaktív akadálykerülés
 • Porszívózás és felmosás egyszerre

Elérhető itt

robotworld.hu
alza.hu – Q8 Max
alza.hu – Q8 Max+
Árukereső.hu

Ha ragaszkodunk a Roborock fejlett technológiai hátteréhez, a Q8 Max egy kiváló ár-érték arányt képviselő robotporszívó, ami erőteljes takarítási tulajdonságokat nyújt.

Kapcsolódó tesztünk:

Roborock Q8 Max robotporszívó teszt

Dupla főkefével, extrém szívóhatással

A Roborock Q8 Max-nak a porszívózás tekintetében alig akad ellenfele. A készülék ugyanis a DuoRoller technológiának köszönhetően dupla gumikefét kapott a gyártótól, méghozzá 5500 Pa szívóerő társaságában, ami magabiztosan takarít keménypadlót és szőnyeget egyaránt.

Nem hiányzik belőle a felmosás funkció sem, a Twin Cleaning Power technológia alkalmazásának köszönhetően ráadásul egyszerre képes felporszívózni és feltörölni a padlót. Ez az okos funkciókkal kiegészülve nagyon hasznos megoldás a gyakorlatban.

LiDAR szenzorok segítik a hatékony takarítást

A robotporszívó egyik előnyös tulajdonsága, hogy munkáját LiDAR szenzorokkal dolgozó navigációs rendszerre építették fel, méghozzá reaktív akadályelkerülés társaságában. Ennek köszönhetően nemcsak alapos, hanem hatékony és gyors munkát is végez.

Mindezt többszintű feltérképezés, egyedi tisztítási rutinok, időzíthető töltés, valamint erős szoftveres háttér támogatja. Sőt mi több, aki önürítő dokkolóval vásárolná meg, a Q8 Max+ modell egy ilyen speciális kiegészítővel együtt került piacra.

Roidmi Eve CC

Ár-érték bajnok középkategóriában

Előnyök

 • Saját önürítő rendszer
 • Akár 180 perc takarítás egyetlen töltéssel
 • Pontos LDS lézeres navigáció
 • 3800 Pa szívóerő
 • Rengeteg lehetőséget kínáló applikáció

Elérhető itt

Robotworld.hu
alza.hu
Árukereső.hu

A Roidmi Eve CC kiváló ár-érték aránnyal kecsegtet az önürítővel rendelkező robotporszívók piacán, miközben a takarítás minőségét tekintve sem vall kudarcot, ha otthonunk alapterülete nem nagyobb 150 négyzetméternél.

Kapcsolódó tesztünk:

Roidmi EVE CC robotporszívó teszt

Felporszívózza a lakást, majd kiüríti saját portartályát

Az automatizált takarítás tekintetében a Roidmi Eve CC robotporszívó kiváló tulajdonságokkal kecsegtet. A 3800 Pa szívóerőnek hála ugyanis makulátlan tisztaságot képes nyújtani valamennyi padlófelületen, és a fejlett önürítő rendszerével még fel is készíti magát a következő takarítási ciklusra.

A dokkoló ugyanis nemcsak feltölti energiával a készüléket, hanem másodpercek alatt egy külső porzsákba szivattyúzza a porszívó által összegyűjtött koszt és port. A 2,5 literes porzsákkal akár 60 napig képes takarítani úgy, hogy egyáltalán nem igényel közben emberi beavatkozást – legalábbis abban az esetben, ha nem használjuk a nedves feltörlés funkcióját.

A nagyobb lakásokban sem vall kudarcot

A Roidmi robotporszívóját úgy tervezték, hogy akár a nagyobb lakásokban is tökéletesen elláthassa a feladatát. Egyetlen töltéssel akár 180 percig működik, amivel akár 150 négyzetméternyi felületet takaríthat ki probléma nélkül. 

A tájékozódáshoz nagy teljesítményű LDS lézeres navigációt használ, ami a feltérképezés mellett az általános takarítást is megtámogatja. A társalkalmazással kiegészülve ráadásul rengeteg beállítási lehetőséget ad a kezünkbe, így különféle tisztítási zónákat, rutinokat és egyebeket adhatunk meg neki, hogy maradéktalanul kielégítse igényeinket.

Xiaomi Robot Vacuum X10

Az arany középút

Előnyök

 • Önürítő dokkoló
 • 4000 Pa szívóteljesítmény
 • LiDAR lézeres navigációs rendszer
 • Akár 200 m2 porszívózás egy töltéssel
 • Hasznos társalkalmazás

Elérhető itt

robotworld.hu
alza.hu
pepita.hu
Árukereső.hu

Szeretnénk egy olyan robotporszívót, ami kiváló ár-érték arányt képvisel, ezáltal hatékonyan takarít, önürítő rendszer is tartozik hozzá, de közben megfizethető marad? Akkor a Xiaomi Robot Vacuum X10 lehet a jó döntés.

Porszívóz, felmos és mindezt kimagasló pontossággal teszi

A Xiaomi robotporszívója nemcsak a hagyományos porszívózásban lesz a segítségünkre, hanem a felmosásban is. Különösen jó tulajdonságokat képvisel a száraz takarítás tekintetében, hiszen a 4000 Pa szívóerővel nemcsak a keménypadlón, hanem a szőnyegen egyaránt kiváló teljesítményt nyújt.

Takarítási teljesítményét ráadásul a LiDAR lézeres navigációs rendszerrel még magasabb szintre tudja emelni. Ezzel a precíz és pontos megoldással nem okoz neki gondot otthonunk pontos feltérképezése, a precíz akadálykerülés, de az utólagos beállítások tekintetében egyaránt nagyon hasznos lehet, sőt még a sötétség sem az ellensége.

Nem csak a kezelése egyszerű, még portartályát is egyedül üríti

Aki fél a robotporszívók kezelhetőségétől, annak a Xiaomi Robot Vacuum X10 biztosan nem okoz csalódást. Angol nyelvű társalkalmazásával rendkívül egyszerű megadni neki az utólagos beállításokat, így akár távoli hozzáférés mellett is teljesen az igényeinkhez igazíthatjuk a munkáját.

Ez azonban még nem minden, hiszen a termék a kényelem és az automatizálás terén is egy új szintet képvisel. Speciális önürítő dokkolója ugyanis az akkumulátor töltése mellett képes minden takarítás után egy külső 2,5 literes porzsákba szivattyúzni a belső portartály tartalmát, amivel akár 60 napig működhet emberi beavatkozás nélkül.

Xiaomi Robot Vacuum S10

A legjobb pénztárcabarát robotporszívó

Előnyök:

 • LDS lézeres navigáció
 • összetett környezetérzékelés
 • cikcakk és Y-alakú tisztítási útvonalak
 • 4000 Pa szívóerő
 • intelligens víztartály

Elérhető itt

ROBOTWORLD.HU
alza.hu
Árukereső.hu

Ha szívesen belekóstolnánk a robotporszívózás következő szintjébe egy elérhető áron kínált, de több tekintetben is középkategóriás tulajdonságokkal rendelkező termékkel, akkor a Xiaomi Robot Vacuum S10-et nagyon hamar családtaggá avatjuk majd.

Kapcsolódó tesztünk:

Xiaomi Robot Vacuum S10 robotporszívó teszt

A robotporszívó, amelyik biztosan nem téved el a lakásban

Miközben elragadó takarítási tulajdonságokkal rendelkezik, a Xiaomi Robot Vacuum S10 robotporszívó legnagyobb előnye az LDS lézeres navigációs rendszer alkalmazása. Segítségével 360 fokban képes szkennelni otthonunkat és pontosan érzékelni maga körül az összes berendezési tárgyat.

Ez a robotporszívó tehát biztosan nem téved majd el a lakásban, precíz térképet készít minden helyiségről, ami később rengeteg beállítási lehetőséget ad a kezünkbe a társalkalmazáson keresztül. Tiltott zónák? Virtuális falak? Időzített takarítás? Semmi sem lehetetlen!

Cikcakkban takarít, de pontosan tudja, hogy mit csinál

A négy üzemmódban működtethető szívómotornak sem a vastagabb szőnyegek, sem a nagyobb, darabos szennyeződések összegyűjtése nem okoz majd gondot. Mindezt ráadásul 130 perces üzemidő, valamint továbbfejlesztett felmosásfunkció kíséri!

A Xiaomi Robot Vacuum S10 robotporszívó azon túl, hogy intelligens víztartályt kapott, a szabályozható vízmennyiség mellett a takarítási tulajdonságai is szintet léptek. Képes cikcakk és Y-alakzatban is felmosni a padlót, ami a hagyományos megoldáshoz képest sokkal látványosabb eredményt nyújt.

Xiaomi Robot Vacuum E10

Kisebb lakásokba pénztárcabarát választás

Előnyök:

 • elérhető árkategória
 • alapos száraz takarítás
 • nedves feltörlés
 • giroszkópos navigáció
 • alacsony kialakítás

Elérhető itt

robotworld.hu
alza.hu
Árukereső.hu

Egy megfizethető robotporszívót keresünk, ami képes tisztán tartani kisebb lakásunkat és belépő szintjéhez mérten csak kisebb kompromisszumokat követel? Ha a válaszunk igen, akkor érdemes megismerkedni a Xiaomi Robot Vacuum E10-es modellel!

Porszívózásban a legerősebb, de fel is mos, ha kell

A Xiaomi Robot Vacuum E10 lelkét egy 4000 Pa erősségű szívómotor adja. A négy fokozatban állítható teljesítménye egy kisebb lakásban képes mindennap kiporszívózni a szőnyegeket, valamint feltakarítani a keménypadlón összegyűlt koszt és port.

Az eszköz szilikonlamellás főkefével és rugalmas oldalkefével rendelkezik, miközben a felmosó funkció sem hiányzik belőle. Intelligens víztartályával könnyedén szabályozhatjuk, hogy mennyi vízzel és milyen hatékonysággal mossa fel a padlót.

Alkalmazkodik hozzánk és még az ágy alá is befér

A gyártó természetesen a legmodernebb okosrendszereket alkalmazta a Xiaomi Robot Vacuum E10 robotporszívóban, mely a széles körű beállítási lehetőségekkel könnyedén alkalmazkodik hozzánk. Telefonos applikációjával nemcsak a beüzemelés, hanem a későbbi működtetés is pofonegyszerű lesz.

Navigációja giroszkópos szisztémára épül, de a beépített szenzorok nagyon rugalmas, biztonságos és gördülékeny működést biztosítanak számára. Sőt, ez a robotporszívó a 8 centiméteres magasságával még olyan helyeken is kitakarít, ahol hagyományos porszívóval eszünkbe sem jutna!

Roborock S8 Pro Ultra

A legjobb prémium kategóriás robotporszívó

Előnyök

 • Többfunkciós dokkolóállomás
 • Akadályelkerülés (AI)
 • Teljesen automatizálható működés
 • Újgenerációs VibraRise felmosó funkció
 • 6000 Pa szívóerő

Elérhető itt

ROBOTWORLD.HU
alza.hu
Árukereső.hu

Amennyiben nem vagyunk hajlandóak a kompromisszumokra és kizárólag a legjobbat keresnénk, a Roborock S8 Pro Ultra olyan a robotporszívók világában, mint a Rolls Royce az autóiparban.

Porszívózásban és felmosásban sincs kihívója

A nemzetközi piacon a Roborock legmagasabb szintet képviselő robotporszívója rengeteg tesztet megnyert és kimagasló vásárlói értékeléseket kapott. Nem véletlenül, hiszen takarításban jelenleg nincs párja.

Mindezt olyan tulajdonságainak köszönheti, mint a DuoRoller dupla főkefe, a 6000 Pa szívóerő és a VibraRise 2.0 technológia, ami a felmosásfunkció egy egészen új szintjét vonultatja fel. Mindezt ráadásul LiDAR szenzorok és MI-re épülő akadálykerülő rendszer támogatja meg!

Többfunkciós dokkolója szinte minden folyamatot automatizál

Amiért különösen népszerű a Roborock S8 Pro Ultra, az a többfunkciós dokkoló. Ez az állomás ugyanis nem elég, hogy feltölti energiával a robotporszívót, illetve kiszivattyúzza a portartály tartalmát, ennél sokkal többre is képes.

Ilyen például, hogy elmossa, sőt meleg levegővel szárítja a felmosómopot, ezzel megakadályozva a penész vagy a kellemetlen szagok kialakulását. Sőt mi több, az eszköz még a robotporszívó víztartályát is fel tudja tölteni, ezzel napokig automatizálva a munkáját!

Dreame Bot L10s Ultra

A trónkövetelő

Előnyök

 • Öntisztító és önürítő dokkoló
 • Forgó felmosótechnológia
 • 5300 Pa szívóerő
 • Mesterséges intelligenciával kombinált navigáció
 • Hatékony társalkalmazás

Elérhető itt

robotworld.hu
alza.hu
Árukereső.hu

Szeretnénk egy olyan robotporszívót a lakásba, amely nemcsak kiválóan takarít, hanem a legtöbb tulajdonsága automatizálható? Akkor a Dreame Bot L10s Ultra mindenképpen érdemes a figyelemre.

Dokkolója napokra automatizálja a takarítást

A Dreame robotporszívója valóban az automatizálás magasiskoláját prezentálja. Nem elég, hogy magától feltérképezi a lakást, majd feltölti magát energiával, mindemellett a takarítást is önmaga menedzseli. Dokkolója ugyanis képes egy 3 literes külső porzsákba szivattyúzni az összegyűjtött koszt és port, ez azonban még nem minden!

A kiegészítő ugyanis képes utántölteni az eszköz víztartályát, sőt kimosni a koszos mopokat, majd megszárítani azokat, hogy a kellemetlen szagok vagy a penész ne okozzanak problémát. Mindezt erőteljes szoftveres háttér támogatja meg, így okostelefonunkról tudjuk szabályozni az önürítés, az öntisztítás és a takarítás teljes körű lebonyolítását.

A robotporszívós felmosás új szintjét prezentálja

A kényelem mellett a Bot L10s Ultra a takarítás minőségét tekintve sem okoz csalódást. A robusztus gumikefével megtámogatott 5300 Pa szívóerő makulátlan tisztaságot kínál a szőnyegen és a keménypadlón, miközben a dupla forgó felmosók a nedves takarítást is egy egészen új szintre emelik.

Otthonunk padlójának tisztaságát tekintve tehát a Dreame egy újabb generációt prezentál, miközben a navigációja is kimagasló. Mesterséges intelligenciával megtámogatott érzékelői pontos térképet készítenek a lakásról, miközben a robotporszívó dinamikusan teljesít az akadályok elkerülésében is.

Roborock Q Revo

Ár-érték bajnok prémium kategóriában

Előnyök

 • Automatizált portartály-ürítés és mopszárítás
 • 5500 Pa szívóerő
 • LiDAR szenzorra épülő navigációs rendszer
 • Forgó felmosó fejek
 • Rengeteg intelligens funkció

Elérhető itt

robotworld.hu
alza.hu
Árukereső.hu

Amennyiben egy szinte teljes mértékig automatizálható robotporszívót szeretnénk megfizethető áron, a Roborock Q Revo sem a száraz- sem a nedves takarítás tekintetében nem okoz majd nekünk csalódást.

Többfunkciós dokkoló, ami szinte mindenre képes

A Roborock Q Revo egyik legnagyobb előnye, hogy kimagasló ár-érték arányt képvisel. Ennek az oka, hogy a Roborock S8 Pro Ultrához hasonló dokkolóállomás tartozik hozzá, ami többfunkciós megoldásként rengeteg automatizálási lehetőséget nyújt. Kiszivattyúzza a portartályt, kimossa és szárítja a mopot, sőt még fel is tölti vízzel a felmosótartályt.

Ezzel a robotporszívó működése gyakorlatilag napokra automatizálható, így a hét minden napján élvezhetjük otthonunk makulátlan tisztaságát. A Roborock Q Revo ugyanis ezen a téren nem okoz majd csalódást, hiszen 5500 Pa szívóerővel esik neki a szőnyegeknek, a felmosást pedig egy dupla forgó moppal végzi el.

Pontos, precíz és nagyon okos

Mint a gyártó legtöbb robotporszívója, úgy természetesen ez a modell is rengeteg okos funkcióval rendelkezik. Saját társalkalmazásának köszönhetően megannyi beállítást alkalmazhatunk vele, de még a hangvezérlés sem hiányzik belőle a legkülönfélébb biztonsági funkciók mellett.

Munkavégzése nagyon pontos és precíz, amit leginkább a LiDAR szenzorokra épülő navigációs rendszernek köszönhet a robot, melyet fejlett algoritmusok segítenek. Ezzel a rendszerrel akár több térképet is képes kezelni a Roborock Q Revo, de a tereptárgyak pontos kikerülését vagy a falak és a bútorok körbetakarítását is ütközésmentesen végzi el.

Kiváló alternatívák, jó ha tudsz róluk

Dreame D10s Pro

Kiváló alternatíva középkategóriában

Előnyök

 • 5000 Pa szívóerő
 • Vibrációs felmosás
 • AI alapú akadályelkerülés
 • Akár 280 perc takarítás egyetlen töltéssel
 • Dreamehome applikáció

Elérhető itt

alza.hu
pepita.hu
Árukereső.hu

Megfizethető áron szeretnénk nagy teljesítményre képes robotporszívót, ami kimagasló szívóerővel és vibrációs felmosó technológiával hódít? A Dreame D10s Pro-ban biztosan nem csalódunk majd!

Erőteljes szívóhatás és vibrációs felmosás

Ha takarításról van szó, a Dreame robotporszívója nagyon jó teljesítménnyel kecsegtet. A speciális kialakítású gumikefével együtt az 5000 Pa szívóteljesítmény kiválóan tisztítja a szőnyeget, összegyűjti a darabos szennyeződéseket a keménypadlóról, miközben még a hosszabb hajszálak sem jelentenek neki akadályt.

Hatékony felmosó funkciójának alapját vibrációs technológia biztosítja. A finoman rezgő mop így nagyon jó eredménnyel tisztítja meg a padlót a szennyeződésektől, miközben a szabályozható vízmennyiségnek köszönhetően a legmakacsabb foltokkal is hatékonyan fel tudja venni a kesztyűt.

Nemcsak jól tájékozódik, hanem az akadályok elkerülésében is jeleskedik

A Dreame D10s Pro LDS navigációs rendszerre épül. Segítségével nagyon jól tájékozódik a lakásban, precízen tervezi útvonalait és több térképet is képes dinamikusan kezelni. Saját mesterséges intelligenciára épülő akadályelkerülő algoritmusával ráadásul a váratlan helyzetekben egyaránt feltalálja magát, sőt saját kamerával is rendelkezik.

A robotporszívó ráadásul nagyon hosszú üzemidővel büszkélkedhet, hiszen egyetlen töltéssel akár 280 percig tud takarítani, miközben beállításait saját Dreamhome társalkalmazással módosíthatjuk. Mindezt akár távoli hozzáféréssel is!

A Plus változat saját önürítő rendszert is kapott

Amennyiben szeretnénk automatizálni a robotporszívó működését, érdemes lehet a Pro változat helyett a Dreame D10s Plus modellt választani, ami ugyanezzel a tudással rendelkezik, de már önürítő dokkolóval biztosítja, hogy akár minden nap tiszta lakásba érjünk haza.

Dreame D10 Plus

Kiváló ár-érték arány

Előnyök

 • Kimagasló ár-érték arány
 • LiDAR szenzoros navigáció
 • Önürítő rendszer
 • Akár 180 perc takarítás egyetlen töltéssel
 • Illeszkedik a Xiaomi ökoszisztémába

Elérhető itt

alza.hu
pepita.hu
Árukereső.hu

Megfizethető áron keresünk egy középkategóriás robotporszívót, ami már bizonyított a nemzetközi piacon? Ebben a kategóriában jelenleg nehéz jobbat találni, mint a Dreame D10 Plus!

Elragadó teljesítmény egy saját önürítő rendszerrel kiegészítve

A jó ár mellett a Dreame termékénél különösen fontos kiemelni a takarítási teljesítményt. Ez a robotporszívó ugyanis a 4000 Pa szívóerővel alapos munkát végez valamennyi felületen, szabályozhatósága miatt ráadásul elfogadható zajszint mellett teszi.

Tulajdonságait egy önürítő rendszer támogatja meg, ami 2,5 literes kapacitásának köszönhetően akár 45 napig képes automatizálni a robotporszívó munkáját. A szívóerő szabályozhatósága mellett a D10 Plus munkáját mindemellett speciális forgókefe, valamint felmosás funkció is kiegészíti.

LiDAR navigációs rendszer és hozzá megannyi okos funkció

A Dreame D10 Plus takarítási tulajdonsága azért olyan kimagasló, mert LiDAR szenzorral dolgozik, ami SLAM algoritmussal kiegészülve nagyon pontos munkavégzést tesz lehetővé. 

Három emelet feltérképezése sem okoz neki gondot, az 5200 mAh-s akkumulátorral pedig 180 percig tud takarítani egyetlen töltéssel. Mindezt rengeteg okosfunkció, automatizálási lehetőség, valamint Amazon Alexa támogatás egészíti ki.

Dreame L20 Ultra

Az innováció képviseletében

Előnyök

 • Önürítő és öntisztító dokkolóállomás
 • Forgópárnás felmosórendszer
 • 7000 Pa szívóerő porszívózáskor
 • Gyors és precíz navigáció
 • Hatékony társalkalmazás

Elérhető itt

robotworld.hu
alza.hu
Árukereső.hu

Csak a legjobbak közül válogatnánk? Szeretjük az innovatív és modern technológiákat? Akkor nekünk a Dreame L20 Ultra robotporszívóra van szükségünk, ami a jelenlegi piacon a legjobbak közé sorolható!

Óriási szívóerő és kimagaslóan hatékony felmosó funkció

A Dreame robotporszívója nem ismeri a tréfát. Minden tekintetben kimagasló takarítási tulajdonságok jellemzik, így ha porszívózni kell, a Vormax szívórendszernek köszönhetően 7000 Pa teljesítménnyel képes megtisztítani szinte bármilyen felületet a kosztól és a portól, így akár még a hosszabb szőrű szőnyegek mélytisztítása sem jelent neki gondot.

Ezt a DuoScrub felmosótechnológiával egészítette ki a gyártó, ami két nagy sebességgel forgó párnára épül, ezáltal még a legmakacsabb foltokat is képesek eltávolítani a lakás padlójáról. Sőt, a MopExtend technológiával a robotporszívó mindig úgy mozgatja a felmosópárnát, hogy a bútorok mellet és a nehezen megközelíthető helyeken is fel tudjon törölni.

Speciális dokkolója nemcsak ürít, hanem a felmosót is megtisztítja

A termék nagy előnye, hogy akár hetekig tud takarítani emberi beavatkozás nélkül. Dokkolója ugyanis nemcsak tölti a porszívót, hanem képes magától kiüríteni a portartályt egy 3,2 literes külső porzsákba, de a víztartály újratöltése, valamint a koszos felmosópárnák megtisztítása sem okoz neki problémát.

Munkáját ráadásul a rendkívül intelligens Pathfinder navigációs rendszer támogatja meg, ami a feltérképezésben és a pontos akadálykerülésben egyaránt kimagasló. A Dreame Home társalkalmazással ráadásul minden beállítását akár a telefonunkról is menedzselhetünk a maximális kényelem érdekében.

Korábbi kedvenceink

Ezek a robotporszívók voltak a kedvenceink a korábbi években, továbbra is remek választásnak tartjuk őket, amiket szívesen ajánlunk. Elképzelhető, hogy már nincsenek készleten a forgalmazóknál, de csapj le rájuk ha még találsz belőlük jó áron!

iRobot Roomba 693

Az amerikai piac kedvence

Előnyök:

 • Intelligens AeroForce takarítórendszer
 • Precíz iAdapt navigáció
 • Akár 100 m2 takarítás egyetlen töltéssel
 • Szennyeződésérzékelő
 • Hasznos okos funkciók

Elérhető itt

Árukereső.hu

Hogy milyen robotporszívót vásárolnak szívesen az amerikaiak? A vásárlók véleménye alapján az iRobot Roomba 693-as az egyik legnépszerűbb termék a tengerentúlon – méghozzá nem véletlenül!

Intelligencia a navigációban és a takarításban egyaránt

Az iRobot robotporszívók egyik különlegessége, hogy saját navigációs rendszerrel büszkélkedhetnek. A Roomba 693-as modellben működő iAdapt például rendkívül precízen képes feltérképezni a lakást és kiválasztani a legoptimálisabb útvonalat a szennyeződések eltávolításához, sőt az Antitangle rendszerrel a kábelek sem jelentenek neki akadályt.

Mindezt olyan kiegészítők bővítik ki, mint a Dirt Detect, ami egy nagyon fejlett szennyeződésérzékelő, de kiemelendő a sorból az AeroForce takarítórendszer. Ez a háromfokozatú megoldás még a sarkokból is precízen összegyűjti a koszt, a port, a szőrt, a hajat és az egyéb szennyeződéseket a mikroszálas szűrővel rendelkező portartályba.

Rengeteg programozható okos funkció

Mint a legtöbb robotporszívó, így természetesen az iRobot Roomba 693 is rengeteg okos funkcióval kecsegtet, amelyek többsége még programozható is. A saját iRobot Home alkalmazással a takarítás minden részletét személyre szabhatjuk, sőt akár még a munkahelyünkről is módosíthatjuk.

Mindezt olyan egyéb okos megoldások egészítik ki, mint a kisállatok vedlési szezonjára való emlékeztető vagy az allergiaszezonban adott javaslatok, amelyek segítenek még hatékonyabbá tenni a lakás tisztaságát. Mindezt egy nagy kapacitású Li-ion akkumulátorral támogatták meg, ami egyetlen töltéssel akár 100 négyzetmétert is képes hatékonyan felporszívózni.

Robotporszívó típusok

A felhasználók igényeihez igazodva, illetve a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően az elmúlt években a funkció terén többféle robotporszívó típus is született. A piacon jelenleg megtalálható modelleket alapvetően három kategóriába sorolhatjuk, így beszélhetünk

 • padlóra;
 • padlóra és szőnyegre;
 • padlóra és szőnyegre, felmosás funkcióval kiegészített robotporszívókról.

Noha rengeteg fejlesztés és modernizálás zajlik a háttérben, a jelenlegi piacon a felmosás funkcióval ellátott, padlón, illetve szőnyegen egyaránt helytálló robotporszívók között találhatjuk a prémium kategóriát.

Ezek jellemzően a legdrágább modellek, melyek a legújabb technológiákat vonultatják fel, miközben gyakorlatilag a teljes határtalanság, egyszerűség és automatizáltság jellemzi őket – természetesen a robotporszívók sajátosságainak határain belül. A felmosás funkció sokak mindennapjait megkönnyítheti, hiszen a hidegburkolatokon kifejezetten eredményes és látványos tisztítás érhető el a legtöbb modell segítségével.

A robotporszívó előnyei

Egyszerű használat

A legnagyobb előny a robotporszívó kapcsán, hogy használata semmivel sem bonyolultabb, mint bármelyik másik hagyományos típusé, sőt lényegesen kényelmesebbnek tekinthető. Léteznek olyan modellek, melyek minimális applikációs kalibrálást követően – aminek részeként kis túlzással csak néhány eldöntendő kérdést kell megválaszolnunk – képesek teljesen maguktól feltérképezni a lakást és hatékonyan működni. A legtöbb modellnél még a töltést sem kell vezérelni – az eszköz magától visszagurul a dokkolóra –, csak a portartályt kiüríteni, vagy feltölteni vízzel a gépet.

Csendes működés

Mivel a robotporszívók kisebb teljesítménnyel – a nagyobb bejárható terület miatt gyakran mégis ugyanolyan hatásfokkal – üzemelnek, ezért működőkésük rendkívül csendes, de legalábbis sokkal kisebb zajt adnak ki magukból, mint hagyományos társaik. Többségük jelentéktelen zúgást hallat csupán, ami még alvás közben sem feltétlenül zavaró sokaknak, ugyanakkor beállítható, hogy mindig akkor üzemeljen és tisztítsa a padlót, amikor mi nem vagyunk otthon, így mire hazaérünk, teljesen megtisztul és felfrissül a lakás, akár minden egyes nap.

Automatikus működés

Minden robotporszívó működése automatizált, vagyis nincs szükség emberi beavatkozásra ahhoz, hogy az eszköz takarítson. Nyilván vannak akadályozó tényezők, előfordulhat például elakadás – a modern rendszereknél már nagyon ritka esetben –, de a portartály ürítése vagy a víztartály feltöltése is a mi feladatunk lesz, ha viszont minden adott, akkor csak meg kell adnunk a működés intervallumát, és a robotporszívó magától takarításba lendül. Mivel a kis gépet okostelefonunkról is tudjuk üzemeltetni, ezért nyilván a távoli használat egyaránt hatékony alternatíva. Ehhez a kapcsolódó applikációt kell csak elindítani, mely optimális esetben közvetlen összeköttetésben van a porszívóval, így a hálószobában fekve, vagy a munkahelyen ülve is vezérelhetjük a takarítást, vagy megadhatunk új beállításokat.

Bármilyen felületen alkalmazható

Noha vannak csak bizonyos padlótípusokra specializált típusok, a jobb minőségű robotporszívók előtt ma már nincs akadály a felületkialakítás tekintetében. Parketta, járólap, szőnyeg vagy műpadló – a modern robotporszívók már mindegyiket felismerik akár automatikusan, akár a mi segítségünkkel. Az egyes felületek természetesen speciális technikákat és technológiákat igényelnek, így otthonunk kialakításának függvényében érdemes a megfelelő típust kiválasztani ahhoz, hogy a lakás minden pontján ragyogó tisztaság uralkodjon. Ezen felül ma már nem probléma az egyes robotporszívók számára a magasabb küszöb, de az sem, ha egy vastagabb vagy puhább szőnyegen kell manőverezniük a tisztítás során.

Akkumulátoros működés, egyszerű töltés

Bár a hagyományos porszívók között is egyre több akkumulátoros típust találunk, a többség még közvetlenül az elektromos hálózatról, vezetékes formában működik. A robotporszívóknak azonban mindegyike akkumulátoros kialakítással rendelkezik, egyetlen töltéssel pedig egy normál lakásban akár két-három alkalommal is képesek teljesen feltakarítani úgy, hogy közben a vezeték nélküli megoldás miatt nincs előttük akadály. Mindemellett pedig a töltésük teljesen automatizált, így bár akkumulátoruk töltöttségét folyamatosan nyomon követhetjük a társalkalmazásban, de nincs szükség külön menedzselni ezt, hiszen beállításuk függvényében maguktól visszaállnak töltőállomásukra, hogy feltöltődjenek energiával.

Automatizált tájékozódás a lakás minden pontján 

A robotporszívók megvásárlásától sokan azért félnek a leginkább, mert nem tudják, hogy miként kell beállítani őket ahhoz, hogy az egész lakásban, annak minden pontján feltakaríthassanak. A mai termékek jelentős többségében automatikus navigációs rendszer működik, mely lokális keretek között kifejezetten eredményesen működik. Lényege, hogy a robot az első használat alkalmával automatikusan körbejárja a lakást, azaz feltérképezi, legyen szó akadályokról, felülettípusokról vagy méretekről, gyakorlatilag készül egy térkép, mely a későbbi tisztítás alapját jelenti majd. Hangsúlyozandó, hogy mindez automatikus, a felhasználónak nincs más dolga, csak hagyni, hogy a kis robot működjön, felmérje a terepet, majd ha minden rendben ment, akkor nekilát a takarításnak.

Ezekre figyeljünk oda robotporszívó vásárlása előtt

Aki úgy áll robotporszívó vásárlása előtt, hogy korábban még soha nem volt dolga ilyen eszközökkel, legfeljebb csak látta őket a boltban, esetleg olvasott róluk a világhálón, az a vásárláskor sajnos rengeteg hibát elkövethet. Amennyiben szeretnénk megúszni a tanulópénzt, érdemes lehet a megfelelő termék kiválasztása előtt átolvasni az alábbi intelmeket, melyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni a választáskor.

Nézzük meg a porgyűjtő tartály méretét

Rengeteg esetben ugyanis a gyártók azzal trükköznek, hogy a legkisebb porgyűjtő tartályokat is hatalmasnak állítják be, de valójában a 2-300 milliliteres tárolóedények szinte semmire sem elegendőek. Ezek gyakran megtelnek már egy normál lakás kitakarításának a felénél, és ha nem vagyunk otthon, akkor a robotporszívó ilyenkor arra vár tétlenül, hogy valaki kiürítse. Amennyiben biztosra akarunk menni, legalább 5-600 milliliteres portartállyal rendelkező robotporszívót válasszunk, az garantáltan kibír egy teljes takarítást, kisebb lakások esetén akár még többet is ürítés nélkül.

Az akkumulátor teljesítménye is nagyon fontos

Mivel sokan nem tudják, hogy egy robotporszívó milyen hosszú ideig takarítja a lakást, ezért képtelenek felmérni, hogy mekkora akkumulátor-teljesítmény az ideális egy ilyen eszköznek. Ez jellemzően a lakás méretétől is függ, de amelyik porszívó csak 60-80 percig bírja egyetlen töltéssel, azt érdemes lehet elfelejteni, hiszen egy normálméretű ingatlan tisztántartására az nem elég, vagyis a takarítási időbe bele kell számítani majd egy töltési intervallumot. Ellenben ma már vannak olyan robotporszívók, melyek akár 100-120 percig tudnak üzemelni töltés nélkül, ebben az esetben pedig szinte biztosak lehetünk abban, hogy az eszköz egy alkalommal körbeér az egész lakáson, majd utána a pihenőidőszakban tud tölteni.

A legolcsóbb itt nem a legjobb választás

Általánosságban elmondható, hogy a robotporszívók piaca még annyira friss, a technológiák pedig annyira érzékenyek, hogy nem éri meg feltétlenül a legolcsóbb termékek között kutakodni abban bízva, hogy talán az is jó lesz. Nem, nem lesz jó! A megfelelő tudású robotporszívók, melyek kapcsán már alig kell kompromisszumot kötni, még mindig 100 ezer forint feletti áron mozognak. Ha ettől lényegesen eltér az árcédula, az többnyire azt jelenti, hogy alapvető funkciók hiányozhatnak belőle, így mielőtt bármibe beleugranánk, írjuk össze az előnyöket és a hátrányokat, hogy mire van szükségünk, és inkább az alapján döntsünk.

A márkahűség nem mindig kifizetődő

Nemcsak a legolcsóbb, hanem a legmárkásabb robotporszívókkal is nagyon csúnyán melléfoghatunk, ha nem ismerjük meg elég alaposan a piacot. Sokan hajlamosak a márkahűség miatt csak egy bizonyos név mellett dönteni, mert azzal korábban már szerencséjük volt. Mindezt annak ellenére is, hogy az adott termék erősen túlárazott, ezáltal töredékáron vehetünk ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező robotporszívót, csak éppen egy kisebb gyártótól, akár lényegesen jobb tulajdonságokkal is. Választáskor mindig inkább olyan márka mellett döntsünk, melynek van magyarországi képviselete és szervizhálózata, hogy probléma esetén tudjunk hová fordulni.

Nézzük meg a súlyt és a méretet

Nyilván nagyon fontosak a funkciók is egy robotporszívónál, de gyakran lényegesebb, hogy mekkora méretekkel rendelkezik az adott termék. Különösen akkor, ha az eszköznek fontos szerepe lenne például abban, hogy beférjen a bútorok alá, így az ágy vagy a szekrény alatti helyeken is makulátlan tisztaságot biztosítson. Vannak olyan nagy robotporszívók, melyek kapcsán ez gyakorlatilag lehetetlen, de léteznek egészen alacsony és könnyű típusok, melyek szinte bárhová beférnek. Ha ez szempont, akkor érdemes figyelembe venni a döntéskor.

Legyen irányítható telefonról

Apróságnak tűnik a vásárláskor, de valójában egyáltalán nem az, hiszen általánosságban elmondható a robotporszívókról, hogy amelyik rendelkezik külön okostelefonos applikációval, annak egyszerűbb a beállításra, de mérföldekkel több extra funkció is tartozik hozzá. Nem mellesleg a telefon mindig nálunk van, így akár ágynyugalomból vagy a munkahelyről is elindíthatjuk az eszközt, esetleg új útvonalat, illetve parancsokat adhatunk meg neki. A határ ilyenkor a csillagos ég, egy távirányítóval vagy a roboton lévő gombok nyomkodásával azonban nagyon súlyos korlátokba ütközhetünk.

Csak a felmosás funkció miatt ne válasszunk egy típust sem

Rengetegen esnek abba a hibába robotporszívó vásárlásakor, hogy feltétlenül olyan típust választanak, amiben felmosás funkció is van. Mindezt teljesen függetlenül attól, hogy használnák-e vagy sem, illetve csak egy aprócska előszobában, netán fürdőben. Ezzel csak egy probléma van: a belépő szinten a felmosáshoz nagyon kicsi tartály kapcsolódik, illetve a technológia sem túl hatékony, emiatt gyakran csak egy papíron jól hangzó funkcióról van szó, egyébként azonban mindössze arra alkalmas, hogy egy kicsit összevizezze a padlót és összemaszatolja rajta a koszt. Ha jól működő felmosás funkciót akarunk, ahhoz mindig mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Vásárlási útmutató

Milyen típusú robotporszívót vegyek?

A modern robotporszívókat alapvetően a működésük alapján csoportosíthatjuk, így beszélhetünk kizárólag padlóra, valamint padlóra és szőnyegre alkalmas típusokról, de utóbbi tekintetében a felmosás funkcióval kiegészített megoldások is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Hogy milyen robotporszívót válasszunk magunknak?

Robotporszívó padlóra, ha nincs szőnyeg a lakásban

A kizárólag padlón alkalmazható robotporszívók jellemzően olyan kiképzést kaptak, hogy csak szilárd felületeken, így járólapokon, szalagparkettákon vagy műpadlókon használhatók, így csak akkor válasszunk ilyen modellt, ha egyáltalán nincs, netán csak elvétve találhatunk otthonunkban szőnyeget. Természetesen a nagyon rövidszőrű, gyakorlatilag szilárd felületet alkotó szőnyegekre ezek a porszívók is felküldhetők probléma nélkül, azonban jellemzően sem a kefekiképzés, sem a szívóerő terén nem tudnak olyan teljesítményt produkálni, mint a szőnyeghez tervezett társaik.

Robotporszívó padlóra és szőnyegre, ha inkább szőnyeggel borítottuk a lakást

A padlóra és szőnyegre ajánlott robotporszívók az alapfunkció terén ugyanazt kínálják, mint a kizárólag padlón alkalmazható típusok, csak éppen specializált kialakítás, nagyobb szívóerő és módosított kefék társaságában, hogy akár hosszabb sörtéjű szőnyegeket is hatékonyan tisztíthassunk a segítségükkel. Akkor érdemes ebben a kategóriában nézelődni, ha több nagy helyiség – jellemzően a hálószobák – padlózata szőnyeggel van fedve, de ugyanúgy van hidegburkolat és parketta vagy műpadló is a lakásban. Ezek a robotporszívók jellemzően gazdagabb tudással rendelkeznek, ezen felül jobban megbirkóznak az akadályokkal, így a küszöbök vagy a magasabb szőnyegek sem jelentenek nekik problémát.

Felmosás funkcióval ellátott robotporszívó padlóra és szőnyegre, ha vizes tisztítást szeretnénk

A legnagyobb slágertermékek a robotporszívók között manapság a felmosás funkcióval ellátott típusok. Ezek általában padlón és szőnyegen is megállják a helyüket, de vizes tisztítást értelemszerűen egyelőre csak járólapon vagy műpadlón tudnak biztosítani. Fontos kiemelni, hogy a felmosás funkció egyelőre kizárólag a prémium kategóriában működik megfelelő hatásfokkal – az olcsóbb típusok hajlamosak csak még jobban összekenni a padlót –,  így nagyobb kosz vagy alaposabb takarítás miatt még mindig fontos lesz néha manuálisan is felmosni a robotporszívók után. Nagyobb padlós belterek esetén felesleges funkció, hiszen a legtöbb eszköznek jelentéktelenül kicsi a víztartálya.

Mekkora akkumulátor-kapacitású robotporszívót vegyek?

Az egyes robotporszívó-típusok között óriási szórást figyelhetünk meg az akkumulátor-kapacitás tekintetében. Itt sokan hajlamosak csak arra koncentrálni, hogy mennyit bír egy töltéssel az adott szerkezet, azt viszont már nem nézik, hogy milyen sokáig kell töltőn lennie ahhoz, hogy újra működhessen. Lássuk, hogy ezen a téren hol helyezkednek el a határok!

A töltési idő szemszögéből

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy robotporszívónak hány órát kell eltöltenie a dokkolóján ahhoz, hogy újra működésbe lépjen. Ha túl nagy a lakás, és a teljes takarítás közben elengedhetetlen egy töltés, akkor az 5-6 órás ciklusok megengedhetetlenek, éppen ezért érdemes inkább olyan típusok közül válogatni, melyek már 2-3 óra alatt elég energiát tudnak adni az eszköznek, hogy utána közel ugyanannyi ideig tisztíthassa a lakást.

Az üzemidő szemszögéből

Az üzemidő szintén lényeges szempont a robotporszívó választásakor. Egy átlagos méretű lakás kitakarításához egy ilyen eszköznek átlagosan 2 órára van szüksége ahhoz, hogy minden felület, de még a legutolsó sarok is tiszta legyen. Emiatt nagyon fontos, hogy a választáskor olyan termék mellett döntsünk, mely egyetlen töltéssel akár 100-120 percig is képes maximális teljesítmény mellett takarítani a lakást.

Mekkora tartálykapacitású robotporszívót vegyek?

A tartálykapacitás rendkívül lényeges egy robotporszívó hatékonyságában, illetve abban, hogy milyen sokáig képes működni a közbeavatkozásunk nélkül. Hiába automatizált ugyanis a legtöbb folyamat, a portartályt rendszeresen üríteni kell, felmosós típus esetén pedig a víztartályt állandóan utántölteni. Mivel a robotporszívók mérete lényegesen kisebb, mint a hagyományos porszívóké, értelemszerűen nem lehet egy lapon emlegetni őket ebben a tekintetben, éppen ezért összehasonlításuknak sincs sok értelme. Lássuk éppen ezért, hogy a por- és a víztartály tekintetében melyek tekinthetők elfogadhatónak egy jobb minőségű robotporszívónál.

A portartály mérete

A porszívó belsejében található portartály mérete értelemszerűen a porszívózás során kap fontos szerepet, hiszen minél nagyobb, annál több kosz fér el benne ürítés nélkül. Az optimális méret ebben a tekintetben jellemzően a 0,5-0,6 deciliteres kapacitás, ami elegendő lehet egy normál lakás esetén akár két takarításra is úgy, hogy ne kelljen hozzányúlni. Ennél lényegesen kisebbet nem érdemes választani.

A víztartály mérete

A víztartály a robotporszívókban a felmosáshoz kapcsolódik, így minél nagyobb, annál több vízzel tud gazdálkodni az eszköz, de mivel ez a funkció általában nem túl fejlett, ezért felesleges több deciliteres tartályokban gondolkozni. Jellemzően a 0,15-0,2 deciliteres víztartály a robotporszívók többségénél már elég még akkor is, ha sok a felmosható felület a lakásban.

Milyen szűrőrendszerrel ellátott robotporszívót vegyek?

A szűrőrendszer nemcsak a robotporszívók működését képes alapjaiban meghatározni, de mindemellett azt is, hogy a tartályba kerülő porból mennyi kerül vissza a lakásba, és mennyire lesz friss a takarítás után a benti levegő. Mivel a robotporszívók világában óriási a szórás ebben a témában, ezért érdemes lehet alaposabban körülnézni a kínálatban, mert bizonyos megoldásokkal igencsak megkönnyíthetjük az életünket.

A belépőszinten például ne keressünk még többszűrős megoldásokat, jellemzően csak egy egyszerű rendszert kapunk a pénzünkért, mely az alapvető funkciókat ellátja, de semmi többet annál. Használatával a legapróbb porszemek gyakran visszakerülnek a lakás légterébe, a levegő minősége pedig közel sem lesz annyira tiszta, mint a magasabb kategóriáknál.

Amennyiben egy kicsit komolyabb tisztaságot szeretnénk, akkor érdemes a több szűrőbetétes, illetve még inkább a HEPA szűrővel ellátott típusokat keresni. Főként utóbbi ugyanis képes arra, hogy a por mellett a polleneket is összegyűjtse a lakásban, és azokat a takarítási folyamat során megtartsa a tartályban, ezáltal lényegesen frissebb, tisztább levegő vár ránk, ami főként az allergiások számára óriási megkönnyebbülést jelenthet.

A szűrőrendszer vizsgálatakor érdemes kitérni arra is, hogy eldobható- vagy mosható szűrővel rendelkezik a robotporszívó. Bár filléres tételeknek tekinthetők a csereszűrők, azonban a mosható típust gyakrabban lehet tisztítani – akár minden használat után kimoshatjuk –, tehát sokkal magasabb minőséget érhetünk el vele mind a takarítás, mind a lakás levegőjének tisztításában. A legjobb megoldás ebből kifolyólag a mosható HEPA szűrő alkalmazása.

Milyen navigációs rendszerrel rendelkező robotporszívót vegyek?

Minden egyes robotporszívó működését alapvetően befolyásolja a navigációs rendszer, így rendkívül lényeges, hogy odafigyeljünk rá! Nem elég, hogy a kiszemelt eszköz rendelkezzen ilyen szisztémával, az is fontos, hogy egy kellően összetett, megfelelő hardveres és szoftveres támogatással ellátott megoldás biztosítsa a porszívónak a leghatékonyabb tisztítást.

A belépő szinten a robotporszívók például gyakran nem rendelkeznek ilyen navigációs rendszerrel. Ezek gyakran egy zárt helyiség hatékony tisztítására sem mindig alkalmasak, de legalábbis nagy tudást igényelnek a felhasználó részéről, hiszen nekünk kell megadni alapvető parancsokkal, hogy merrefelé közlekedjen, és milyen feladatokat hajtson végre, azonban automatizáltan ezek az eszközök nagyon ritkán tudnak működni, még akkor sem, ha beépített giroszkóppal rendelkeznek.

Amennyiben egy teljesen automatizált robotporszívót szeretnénk, ahhoz érdemesebb a magasabb kategóriás termékek között válogatni. A Roborock vagy a Xiaomi robotporszívók például teljesen saját fejlesztésű navigációs rendszert dolgozott ki ahhoz, hogy termékeik a lehető legmagasabb kényelmi szint társaságában tudjanak makulátlan tisztaságot kínálni. Teljesen mindegy, hogy kamerás-, lézeres vagy valamilyen más szenzorokon alapul a robotporszívó működése, a lényeg az, hogy legyen hozzá saját navigáció, hiszen ezzel elegendő lesz egyszer feltérképeznie a lakást ahhoz, hogy utána az eszköz magától, teljesen automatikus módon tudja tisztán tartani az összes helyiséget.

A navigációs rendszerhez általában különféle érzékelők tartoznak. Ezek közül a lézeres megoldások jelenleg a leghatékonyabbak, de az infravörös- és ultrahangos technológiákkal is találkozhatunk az alacsonyabb kategóriákban. A választáskor nem befolyásoló tényezők, hiszen a gyártók minden esetben olyan megoldást választanak az adott technológiához, ami a legtöbbet tudja kihozni a navigációból, ezáltal pedig a robotporszívóból is.

Milyen típusú kefével rendelkező robotporszívót vegyek?

A gyártók többsége igyekszik a legapróbb részletek tekintetében is kitűnni termékeivel a konkurensek közül. Ennek fényében nem meglepő, hogy a robotporszívók kapcsán a kefetípusok például óriási szórást mutatnak, így lehetetlen rendszerezni vagy típusok szerint csoportosítani őket, mert ahány gyártó, annyiféle elképzelés. Nyilván léteznek hatékonyabb és kevésbé hatékonyabb megoldások, ellenben bizonyos szint felett a többi technológia már képes ellensúlyozni az esetleges hiányosságokat.

Emiatt sokkal lényegeseb a robotporszívók esetében, hogy hány darab kefével dolgoznak, és azok hol helyezkednek el! Ha ilyen termék vásárlásán gondolkozunk, akkor mindig ügyeljünk rá, hogy legyen egy nagyobb kefe valahol középtájékon – mely a padlótisztítás és a szőnyeg portalanításakor egyaránt hasznos lesz –, illetve még legalább két darab oldalsó kefét is felvonultassanak, melyek a sarkok, a falak vagy a bútorok esetében biztosítják a teljes szélességben elérhető tisztaságot.

Milyen tudású robotporszívót vegyek a programozhatóság tekintetében?

Ezen a téren általánosságban mindig az igényeink jelentik a választóvonalat, azonban nem árt tudni, hogy ebben a tekintetben is óriási a szórás a robotporszívók között, ezáltal ahány gyártó, annyiféle tudás birtokába juthatunk a termékkel. Az alábbiakban éppen ezért csak kiválogattuk a legfontosabb funkciókat, melyeket a programozhatóság tekintetében ma már ajánlott felvonultatnia egy robotporszívónak. Ezek a következők:

Időzített indítás

Noha a legtöbb robotporszívó rendkívül halkan működik még maximális teljesítmény mellett is – a többség 60-70 dB zajszinten üzemel –, azonban vannak olyan időszakok minden család életében, amikor senki sem tartózkodik otthon, tehát a kis szerkezet szabadon mozoghat és takaríthat. Ehhez nem árt, ha rendelkezik időzítés funkcióval, így szabadon kalibrálhatjuk, hogy pontosan mikor álljon neki porszívózni és felmosni, hogy mire hazaérjünk, tiszta lakás várjon ránk.

Automatikus töltés

Ugyan nem túl nehéz szerkezetek, de kifejezetten kellemetlen lehet egy robotporszívónál, ha a szoba kellős közepén megáll, mert lemerült az akkumulátora. Ma már szerencsére egyre több típusnál találkozhatunk az automatikus töltés funkciójával, ami annyit jelent, hogy nekünk soha nem kell foglalkoznunk a töltés menedzselésével, illetve az akkumulátor állapotának figyelésével, a robotporszívó saját maga érzékeli, ha túl kevés az energiája, és automatikusan feljár a dokkolójára, hogy megkezdje az energiafelvételt. 

Applikációs távoli vezérlés

Ezt a funkciót sajnos még mindig csak egy bizonyos szint felett érhetjük el a robotporszívóknál, márpedig a megfelelő szoftveres támogatás alaposan meg tudja könnyíteni az életünket. Egy kapcsolódó applikációval ugyanis minden robotporszívóból mérföldekkel több funkciót tudunk kihozni, mint a lokálisan kalibrálható, esetleg sima távirányítású típusokból. Elég csak arra gondolni, hogy a WiFi kapcsolaton keresztül akár még a munkahelyünkről is elindíthatjuk a kis szerkezetet, esetleg új beállításokat adhatunk meg neki és így tovább. Bizonyos gyártók hatalmas figyelmet fordítanak erre a tulajdonságra, aminek rendszerint megvan az eredménye is.

Automatizált mód- és teljesítményvezérlő

Szintén egyre több robotporszívónál találkozhatunk a különféle takarítási módok és a kapcsolódó teljesítmény automatizált vezérlésének lehetőségével, ami elsőre nem tűnik különösebben lényegesnek, márpedig határozottan az lehet. Ezeknek a tulajdonságoknak a helyzethez vagy a környezethez való igazodása ugyanis nemcsak az akkumulátor üzemidejét képes megnövelni – hiszen minek működjön a szívómotor maximális fordulatszámon, ha nem olyan koszos a padló –, hanem a takarítás minőségét is emeli, lévén magától detektálja a piszkosabb felületeket, ahol extra erőforrásokat tud bevetni.

Akadályfelismerő funkciók

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor egy robotporszívó elakad egy kábelben vagy egy felhajlott szőnyegben, amire a munkába való sietség miatt nem figyeltünk oda. Ezt elkerülendő, ma már vannak olyan robotporszívók, melyek rendkívül összetett akadályfelismerő rendszerrel büszkélkedhetnek, ezáltal egyszerűen kikerülik a problémás helyeket, így legfeljebb az adott régióban kihagyják a takarítást, de a ház többi része portalanításra kerül.

A lakás mérete is fontos, ha robotporszívót választunk

Vásárlási útmutatónk végére pedig egy hasznos jó tanács: ha robotporszívót veszünk, az egyik legfontosabb kiindulópont mindig a lakás mérete legyen! Hiába tetszik nekik ez vagy az a típus, hiába van csak ennyi vagy annyi pénzünk, ha egy 120 négyzetméteres lakásban élünk, ne akarjunk olyan robotporszívót vásárolni, ami csak 60-70 percig bírja egyetlen töltéssel és alig 0,3 deciliteres portartállyal rendelkezik, mert nem tudja majd optimálisan ellátni a feladatát. Érdemes tehát a fentiekben leírt adatok függvényében mindig otthonunkhoz igazítani elsőként, hogy melyik terméktípust tegyük a kosarunkba!

Gyakran ismételt kérdések

Nem karcolja össze a robotporszívó keféje a padló felületét?

Annyira finom és puha kefefejeket alkalmaznak a modern robotporszívókon, hogy ezek garantáltan nem tesznek kárt a járólapon, de olyan puhább vagy sérülékenyebb felületekben sem, mint a parketta vagy a linóleum. Működése sokkal kíméletesebb bármelyik manuális porszívónál, ami szőnyeg esetén is igaz állítás.

Hogyan működik és tisztít a robotporszívó?

Kifejezetten összetett, de logikus rendszert használnak a robotporszívók, melyek az alapok tekintetében a hagyományos porszívók elvét követik. Ennek megfelelően a mozgó kefék és gumibetétek képesek összegyűjteni és felszakítani a port, valamint a lerakódó koszt, majd a szívómotor a bemeneti nyílásokon keresztül ezeket beszippantja, és az eszközben megtalálható tartályban gyűjti.

Képesek érzékelni a szennyeződés mértékét és összetételét a robotporszívók?

Az egyszerűbb modellek nem, de az ultrahangos vagy optikai érzékelővel ellátott típusok már könnyedén. Ennek megfelelően képesek automatizálni például a teljesítményt is annak érdekében, hogy csökkentsék vagy növeljék az intenzitást a padlón elhelyezkedő kosz mértékéhez és összetételéhez viszonyítva, de léteznek olyan robotporszívók, melyek a portartályba kerülő szennyeződést is tudják figyelni, illetve monitorozni, nem csak a padlót.

Képes kárt tenni a bútorokban egy robotporszívó?

A sok hasznos funkció mellett a robotporszívók egyik legnagyobb előnye, hogy tervezésük során odafigyeltek a megfelelő kialakításra annak érdekében, hogy az eszköz ne tudjon kárt tenni például a bútorokban, illetve a falszerkezet sarkaiban vagy az egyéb berendezési tárgyakban. Ehhez a legtöbb robotporszívót puha gumiborítással látták el, amit a magasabb kategóriában már szenzorokra épült biztonsági funkciók is megtámogatnak. Természetesen léteznek olyan olcsó modellek, melyeknél nem árt odafigyelni erre, de általában még a belépő szinten sem jellemző ez a probléma.

Mennyire idomul a lakásban történt átalakulásokhoz a robotporszívó?

Ez rendkívül termékfüggő tulajdonság. A magasabb szintet képviselő modelleket már úgy készítették, hogy a szenzorok által folyamatosan monitorozzák környezetüket, ezáltal még a váratlanul az útjukba kerülő akadályok sem jelentenek problémát az eszköz számára, legfeljebb kihagyja az adott régiót a takarításból, ha pedig elakadt, akkor egyszerűen kikapcsol, és megvárja a segítséget.

Könnyen el tudnak akadni a robotporszívók?

Szintén típusfüggő tulajdonság. Bizonyos típusok csak sík terepen képesek haladni, de vannak olyan megoldások, melyek akár a 1,5-2 centiméteres akadályokat is könnyedén le tudják küzdeni, ezáltal egy küszöb sem jelent feltétlenül problémát a számukra. Ha elakadnának, akkor sem történik katasztrófa, a legrosszabb esetben lekapcsolódnak addig, amíg ki nem szabadítjuk őket.

Manuálisan is töltőre tehető egy robotporszívó?

Ha nem is úgy, mint egy okostelefon, de igen. Ehhez az egyszerűbb típusoknál van egy hívógomb, az applikációkkal rendelkező eszközöknél pedig külön parancsra tudjuk elérni, hogy a robotporszívó visszatérjen a dokkolóegységéhez, ahol automatikusan megkezdi majd a töltést.

Milyen gyorsan tölt fel egy robotporszívó?

A technológia és a gyorstöltés fejlődésének köszönhetően egyre rövidebb időintervallumot igényel a robotporszívók feltöltése, azonban manapság főként gyártótól függ, hogy milyen sokáig tart ellátni energiával egy eszköz akkumulátorát. A jobb típusok esetében általában 2-3 óra alatt a nagyobb akkumulátorok is megtelítődnek elektromossággal.

Milyen sokszor kell tölteni egy robotporszívót?

Ez függ az akkumulátor kapacitásától, a használat gyakoriságától és otthonunk méreteitől is. A mai jobb robotporszívók egy töltéssel nagyjából 100-120 percnyi működésre alkalmasak – ennél vannak jobb és rosszabb értéket kínáló megoldások is –, ami azt jelenti, hogy általában minden használat után töltést igényelnek. Ez azonban teljesen automatizált formában zajlik, külön kérés vagy utasítás nélkül is biztosítják maguknak a töltést a szerkezetek, amint a dokkolóállomásra állnak.

Mennyit bír egyetlen töltéssel egy robotporszívó?

Ezt a tulajdonságot is nagyban befolyásolja, hogy mekkora teljesítménnyel és milyen felületeken használjuk a robotporszívót. A felmosás vagy a makacsabb kosz értelemszerűen több energiát követel tőle, mint amikor csak egyszerűen némi portalanítás a feladata a robotporszívónak. Ennek megfelelően 60-120 percet is tudnak egyfolytában üzemelni, de léteznek ma már ennél jobb teljesítményű modellek.

Milyen gyakran kell üríteni a robotporszívó portartályát?

Ez is leginkább a használattól, illetve a portartály méretétől függő tulajdonság. Amennyiben otthonunkban túl sok a porlerakódás – mert olyan környéken lakunk –, esetleg csak hetente egyszer alkalmazzuk a porszívót, akkor minden használat után előfordulhat, hogy megtelik, de ha minden nap körbejárja a lakást, akkor előfordulhat, hogy két-háromnaponta kell csak kiürítenünk a koszt. A telítettségről bizonyos típusok ráadásul figyelmeztetést is küldenek, ezzel könnyítve a dolgunkat.

Beállíthatom, hogy csak a lakás bizonyos helyiségeiben takarítson a robotporszívó?

A legtöbb robotporszívóban megtalálható a funkció, aminek részeként a korábban feltérképezett lakáson belül úgynevezett virtuális falakat húzhatunk fel annak érdekében, hogy a robotporszívó ne hatoljon át rajta. Így ha nem akarjuk beengedni a fürdőszobába vagy a gyerekszobába, csak egy kis kalibrálás – rendszerint a kapcsolódó applikációban a tiltott zónáknál –, és az adott terület azonnal törlődik a takarítási célpontok közül.

Egy-egy feladatra vagy morzsás felület feltakarítására is használható a robotporszívó?

Természetesen, a robotporszívók nemcsak a teljes lakást tudják egyben kitakarítani, hanem egyedi feladatokkal is megbízhatjuk őket. Különösen egyszerű a programozásuk ezen a téren akkor, ha van hozzájuk applikáció vagy távirányító, így összetakaríthatunk a háziállatok után, de megadhatjuk neki azt is, hogy porszívózza fel a gyerekek által összemorzsázott szőnyeget.

Le tud esni a lépcsőről vagy a felső szintről a robotporszívó?

Többnyire minden robotporszívó rendelkezik olyan szenzorokkal, melyek figyelik a padlót, így meg tudják állapítani akár valós időben is, hogy hol vannak lépcsők, vagy nyitott szintek, amivel a kis eszközök el tudják kerülni a zuhanást. Természetesen a lakás első feltérképezésekor nem árt ott lenni mellettük ezeknél a veszélyesebb pontoknál, mert bizonyos felületek összezavarhatják a szenzorokat, így érdemes alaposan monitorozni velük a problémásabb helyeket.

Aktiválódik-e a riasztórendszer a robotporszívó miatt?

Ha nem megfelelőek a beállítások, akkor igen. Amint robotporszívót veszünk, szükséges hozzákalibrálni a riasztó mozgásérzékelőjét olyan magasságba, hogy az ne érzékelje a porszívó mozgását, így könnyedén elkerülhető, hogy a rendszer téves riasztást küldjön. 

Maradhat-e a dokkolóján a robotporszívó, miután feltöltött?

Mivel ez egyfajta tárolóként is funkcionál a mai robotporszívók számára, ezért nem kötelező, de természetesen otthagyhatjuk őket, hiszen tölteni nem fognak, az intelligens vezérlés ugyanis ezt megakadályozza, így a dokkoló számukra egyfajta tárolóként is funkcionál.

Mennyire hatékony egy robotporszívó? Kell utána porszívózni?

Ez a témakör rendkívül összetett és rengeteg tényezőtől függ. A nagyobb szívóerővel rendelkező robotporszívók kifejezetten nagy tisztaságot tudnak teremteni azokon a pontokon, ahol hozzáférnek a padlóhoz, minden kis sarkot és zegzugot azonban nem érnek el. Ezen felül a hagyományos, nagy teljesítménnyel rendelkező porszívók a tisztítás terén sokkal hatékonyabbak, így havonta egy-két alkalommal érdemes átporszívózni az egész lakást, pláne akkor, ha sok szőnyegünk van.

Hosszú szőrű szőnyeget is tisztán tud tartani egy robotporszívó?

Nem mindegyik típus, azonban ma már vannak olyan robotporszívók, melyek a hosszabb szőrű szőnyegekkel is elboldogulnak. Vásárlás előtt mindig fontos tájékozódni erről a kiválasztott típus kapcsán, nehogy meglepetés érjen minket.

Mikor vegyünk és mikor ne vegyünk robotporszívót?

Vegyünk, ha

 • azt szeretnénk, hogy mindig tiszta és friss legyen a lakás;
 • meg akarjuk könnyíteni a mindennapjainkat;
 • több időt szeretnénk felszabadítani a házimunka helyett;
 • nem vagyunk programozók, de szeretjük az önműködő háztartási gépeket;
 • szeretnénk makulátlan tisztaságot a bútorok alatt is (hiszen ezek a kis porszívók beférnek az ágy és a szekrények alá);
 • nem akarjuk többé kitakarítani már az egész lakást;
 • kíváncsiak vagyunk arra, miként működik magától egy saját robot;
 • egy olyan porszívót szeretnénk, ami automatizált és nem foglal sok helyet.

Ne vegyünk, ha

 • nem vagyunk nyitottak az újra;
 • nincs okostelefonunk;
 • túl vastag szőnyegek, túl magas küszöbök és lépcsők vannak a lakásban;
 • gyakran változtatjuk bútoraink helyzetét;
 • állandóan nagy a rendetlenség a padlón.