legjobb robotporszívók 2020-ban

A nagy robotporszívó teszt – mutatjuk a legjobbakat

Utoljára frissítve:

Robotporszívó tesztünk azzal a céllal készült, hogy időt-, energiát-, nem utolsó sorban pedig pénzt spóroljunk azok számára, akik robotporszívó vásárlás előtt állnak.

Tartalomjegyzék

Egy ilyen vásárlási segédlet elkészítése mögött hónapokig tartó kutatások állnak, egy csapat munkájából tevődik össze a végeredmény.

Célunk, hogy kellő objektivitás mellett, a piacon jelenleg elérhető legjobb robotporszívókat mutassuk be olvasóink számára.

Miért bízhatsz bennünk

Robotporszívó kutatásunkat a következő forrásokból készítettük:

 • saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • hiteles nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával.

Kutatásunkat nem szponzorálták gyártók és forgalmazók, működésünk teljes egészében független alapokon nyugszik.

Robotporszívó vásárlási tanácsadónkat folyamatosan frissítjük, hogy az újdonságokhoz igazodva, naprakész információkkal tudjunk szolgálni az érdeklődők számára. Tarts velünk, mutatjuk a legjobb robotporszívókat.

Robotporszívó felmosás funkcióval

Roborock S7 – a mi választásunk

Előnyök

 • Rendkívül alapos takarítás
 • Új szintre emelt felmosás funkció
 • Teljeskörű testeszabás okostelefonról
 • Pontos feltérképezés, okos térkép funkciók
 • No go és no mop zónák
 • Széleskörűen automatizálható működés

Elérhető itt

XIAOMI SZERVIZ & BOLT
ALZA.HU
XMI SHOP


A Roborock S7 a Xiaomi legújabb generációs, jelenleg abszolút csúcskategóriát képviselő robotporszívója, mely továbbra is meglepően futurisztikus megoldásokat kínál a piacon.

Ennek megfelelően egészen új szintre emelte a takarítás minőségét, legyen szó akár a porszívózásról, akár a felmosás funkcióról, az új Roborock végre kiküszöbölte azokat a gyermekbetegségeket, melyek a legtöbb robotporszívóra jellemzőek voltak.

Szónikus felmosás, új típusú mop

Amivel kapcsolatban a Roborock S7 a legtöbb újdonságot képes felvonultatni, az nem más, mint a felmosás funkció. Ezt az úgynevezett VibraRise technológiának köszönheti a termék, mely képes szakítani a robotporszívókban eddig használt egyszerű megoldásokkal.

Lényege, hogy percenként akár többezer pulzálással, gyakorlatilag erőteljes törlőmozdulatokkal nedves hullámokat generál a padlón, melyek magas nyomásuk révén felszedik a koszt, illetve a lerakódott szennyeződéseket.

A 300 ml-es víztartálynak hála már a nagyobb lakásokban is könnyedén megállja a helyét, de nemcsak az új technológiai háttér, hanem az új típusú mop is támogatja a munkáját, mely sokkal masszívabb és merevebb kialakítással büszkélkedhet.

A továbbfejlesztett mop érdekessége még, hogy felemelhető szerkezettel rendelkezik, ezáltal vegyes takarítás esetén a robotporszívó automatikusan felismeri a szőnyegeket, és magától felemeli a mopot, nehogy bármit összevizezzen vele.

Jobb szívóteljesítmény és újragondolt főkefe

Miközben a felmosás tekintetében egészen új utakat nyitott a készülék, a Roborock S7 természetesen a porszívózás terén is szintet lépett. Ezt a HyperForce technológiának köszönheti, aminek részeként 2500Pa-ra növekedett szívóerővel képes tisztítani a padlót.

Ez a teljesítmény már képes felvenni a kesztyűt a hagyományos porszívókkal is, noha automatikusan szabályozza a teljesítményt, így mindig a felület állapotának megfelelően kalibrálja, hogy mekkora szívóerő alkalmazására van szüksége.

A megnövelt szívóerő azonban önmagában még nem elég, a Roborock S7-nél a főkefét is újragondolta a gyártó, mely nemcsak a kialakítására, hanem a működésére egyaránt érvényes állítás, hiszen bármilyen talajhoz vagy egyenetlenséghez tökéletesen alkalmazkodik.

A takarító főkefe ugyanis már minden irányban képes elmozdulni, ferde tengelyen is állhat, ha szükség van rá, ezáltal a szilikonlamellák minden eddiginél pontosabban és alaposabban tudnak takarítani bárhol, bármikor.

Akár 3 órás üzemidő, erőteljes szoftveres háttér

Természetesen az üzemidő terén sem hagy cserben minket a Roborock S7. Egyszerre akár 3 órát tud működni egyhuzamban, amivel akár 300 négyzetméter kitakarítására is képes, ha pedig 5200 mAh-s akkumulátora merülőben van, magától dokkol és feltölt.

Mint azt a Xiaomi részéről már megszoktuk, a robotporszívó nemcsak elképesztő hardveres-, hanem óriási szoftveres tudással is rendelkezik. A navigációhoz kapcsolódó LIDAR szenzorokat például intelligens algoritmusok segítik a működésben, miközben a hangutasítás is támogatott.

A Mi Home applikációval a saját okostelefonunkról tudjuk irányítani és kalibrálni a kis robotot, mely tökéletesen feltérképezi a lakásunkat, a memorizált térképen pedig küldhetjük kijelölt helyiségekbe vagy régiókba, de szoftveresen jelölhetünk számára no-go és no-mop zónákat is.

Többféle üzemmóddal rendelkezik, de állíthatunk szívóerőt, hogy mennyi vizet használjon a felmosáshoz, egyszóval minden téren a legjobbat és a legtöbbet kapjuk tőle a mai piacon, ha robotporszívót szeretnénk vásárolni.

Xiaomi Roborock S5 Max

A korábbi kedvencünk

Előnyök

 • kimagasló teljesítmény
 • bármilyen felületen bevethető
 • LiDAR navigációs rendszer
 • alacsony zajszint
 • kifejezetten jó ár-érték arány

Elérhető itt

XIAOMI SZERVIZ & BOLT
ALZA.HU
XMISHOP.HU


A Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívó az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló eszköz a maga kategóriájában, mely rendkívül modern megjelenéssel, kimagasló teljesítménnyel és megannyi praktikus funkcióval együtt biztosít otthonunkban állandó tisztaságot. Nagy előnye, hogy valóban bármilyen felületen bevethető, és nemcsak száraz-, hanem nedves takarításra is alkalmazható, hála a beépített vízadagoló rendszerének, amihez egy különleges felmosófej tartozik, miközben a készülék víztartálya 280 ml, portartálya 460 ml befogadóértékkel rendelkezik.

A termék legnagyobb előnye, hogy kimagasló teljesítménnyel kecsegtet, ezáltal egyedülálló, 2000 Pa szívóerőt kínál, aminek jóvoltából képes még a hosszúszőrű szőnyegek legmélyéről is eltávolítani a koszt és a port. Ehhez a teljesítményhez a Xiaomi saját fejlesztésű LiDAR navigációs rendszere kapcsolódik, mely lézeres technológián alapulva képes teljes egészében feltérképezni otthonunkat, hogy utána páratlan hatékonysággal tisztítson meg minden felületet, méghozzá beállításaink függvényében a lehető leghatékonyabb módon. A Roborock S5 Max ugyanis képes a padlótípust is azonosítani, ezáltal mindig az aktuális helyzethez igazítja teljesítményét, illetve működését – mindezt teljesen automatikus módon.

Természetesen a robotporszívó beállításait mi tarthatjuk majd kézben, méghozzá a rendkívül szerteágazó beállítási lehetőségekre képes Mi Home mobilalkalmazás segítségével (támogatottak a Google Assistant és az Amazon Alexa hangsegédek is), mely összetettsége ellenére is könnyednek, átláthatónak nevezhető. Segítségével meghatározhatjuk, hogy a porszívó mikor takarítson, de elküldhetjük konkrét területekre, megadhatunk neki direkt parancsokat, kijelölhetünk tiltott zónákat, ha pedig belejöttünk a kezelésébe, akár még abba is beleszólhatunk, hogy melyik helyiségben mekkora szívóerővel, vagy mennyi vízzel dolgozzon.

A beépített mesterséges intelligencia a Xiaomi Roborock S5 esetében ráadásul speciális érzékelőkkel, intelligens szenzorokkal párosul, melyek a működés közben folyamatosan monitorozzák a környezetet, így nem kell aggódni az akadályoktól, de attól sem, hogy a porszívó legurul a lépcsőn. Gumiütközőinek hála nem tesz kárt a bútorokban vagy a falban, miközben képes akár 2 centiméteres akadályokon is könnyedén átgördülni, legyen az küszöb vagy szőnyeg.

Nagy kapacitással rendelkező Li-ion akkumulátora egyetlen töltés után akár 150 perces üzemidőt is biztosít a robotporszívónak – mindezt rendkívül halk, alig 60dB zajszint mellett –, de az automatikus töltőkezelés jóvoltából az eszköz felismeri, ha kifogyóban az akkumulátor, és magától odagurul a töltőállomásra, hogy energiát nyerjen, majd utána onnan folytassa a munkát, ahol megszakította.

Xiaomi Roborock S6 Max V – a trónkövetelő

Előnyök

 • mesterséges intelligencia
 • ikerkamera rendszer
 • beépített adatvédelem
 • elektronikus vízszabályozás
 • több emelet kezelése
 • No-Mop zónák kijelölése

Elérhető itt

XIAOMI SZERVIZ & BOLT
ALZA.HU
XMISHOP.HU


A Roborock S6 Max V az egyik legfejlettebb robotporszívó a Xiaomi kínálatában, mely mesterséges intelligenciával, ikerkamerákkal, valamint a gyártótól megszokott funkciógazdagsággal kínálja otthonunk makulátlan tisztaságát minden egyes nap.

Ikerkamerák a jobb tájékozódásért és munkavégzésért

Rendkívüli előny a Xiaomi Roborock S6 Max V robotporszívó kapcsán, hogy a tájékozódás és a munkavégzés tekintetében hatalmas szintet lépett a korábbi típusokhoz mérten, hiszen a LIDAR szenzor mellett ikerkameráin át szó szerint látja a lakást, ami a feltérképezés mellett a takarítás hatékonyságát egyaránt magasabb szintre emeli.

Nem véletlen, hogy a készülék egyszerre akár négy térkép mentésére is alkalmas, így többszintes házban sem okoz problémát a használata. Ezt a tulajdonságát a beépített mesterséges intelligencia, az úgynevezett ReactiveAI támogatja meg, mely a kamerákon keresztül nemcsak látja, hanem fel is ismeri környezetét.

Mindezt természetesen maximális adatbiztonság mellett, kizárólag annak érdekében, hogy a látott kép alapján a mesterséges intelligencia mindig a legjobb döntéseket hozza, ezáltal olyan utasításokat adjon a porszívónak, ami a lehető legmagasabb szintű takarítást eredményezi majd. A porszívó ráadásul folyamatosan tanul, így minden egyes használattal egyre jobb és alaposabb munkavégzésre lesz alkalmas! 

Óriási szívóerő, akár 180 perc üzemidő mellett

Minden robotporszívó esetén lényeges a szívóerő, a Xiaomi pedig gondoskodott róla, hogy ezen a téren se okozzon csalódást a Roborock S6 Max V, ezáltal 2500 Pa teljesítménye képes felvenni a harcot már a hagyományos porszívókkal is, hiszen a súlyosabb, nehezebb tárgyak felszívása sem okoz neki problémát.

Mindezt ráadásul kifejezetten magas üzemidővel képes elérni a porszívó, ezáltal egyetlen töltéssel akár 180 percig is képes működni gond nélkül. Ha ez kevés lenne, akkor sincs probléma, hiszen merülés előtt magától visszatalál a dokkolójára, automatizáltan feltölti az 5200 mAh-s akkumulátort, majd visszatér a munkához oda, ahol korábban abbahagyta.

Elektronikus vízpumpa a hatékonyabb felmosásért

Amiben azonban a Xiaomi Roborock S6 Max V a legjobbak közé sorolható, az alighanem a felmosás funkció. Ezt a gyártó egy nagyszerű újdonsággal, az elektronikus vízpumpával érte el, mely nem bízza a gravitációra a munkát, hanem mindig csak annyi vizet adagol a mopra, amennyire az adott munkához szükség van. A vízmennyiséget természetesen mi szabályozhatjuk, de abban biztosak lehetünk, hogy ezzel soha nem áztatja majd el a padlót a kis takarítógép.

A hatékony felmosás mellett ráadásul a Xiaomi robotporszívója a tőle megszokott módon rengeteg funkciót képes felvonultatni – hála a rendkívül fejlett Mi Home vagy Roborock telefonos applikációknak. Segítségükkel választhatunk a négy üzemmód közül, kijelölhetünk a porszívónak virtuális falakat, no-mop zónákat, de egy sor más egyéb beállítást is elérhetünk a segítségükkel.

Xiaomi Roidmi Eve Plus – Az ár-érték bajnok

Előnyök

 • modern megjelenés
 • 2 oldalkefe
 • feltérképezés
 • nedves feltörlés
 • gyors önürítés

Elérhető itt

XIAOMI SZERVIZ & BOLT
EURONICS.HU

A Xiaomi Roidmi Eve Plus az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló robotporszívó a jelenlegi piacon, ha olyan terméket keresünk, mely önürítő funkcióval rendelkezik.

Mint terméktesztünkből kiderült: a porszívó ráadásul nemcsak olcsó, hanem kifejezetten jól működik a gyakorlatban is, így a tisztaság és a nagy teljesítmény kedvelői egyaránt hűséges társra lelhetnek benne.

Automatizált portartály ürítés

Az önürítő funkció ma még sok esetben egy futurisztikus megoldásnak tűnik a robotporszívók világában, megfizethető kategóriában szinte alig találkozni vele, de a Xiaomi Rodimi Eve Plus ezen a téren is képes kiemelkedni a sorból.

Önürítővel ellátott dokkolójának hála ugyanis képes arra, hogy miután végzett a lakás felporszívózásával, csak egyszerűen odaálljon a kis szerkezetre, ami néhány másodpercen belül egy külső portartályba szivattyúzza az általa összeszedett koszt.

Mindezt nemcsak gyorsan, hanem rendkívül hatékonyan képes kivitelezni a robotporszívó, ezáltal teljes gondtalanság vár ránk a használata mellett, hiszen a kisebb lakásokban hetekig hozzá sem kell nyúlnunk, képes magától végezni a feladatát, beleértve az akkumulátor töltését is.

Hatékonyságát egyszerűen cserélhető – hazánkban is könnyedén beszerezhető porzsák –, valamint olyan funkciók teszik teljessé, illetve biztonságossá, mint az ózon alapú antibakteriális és szagtalanító technológiák használata.

Fejlett navigáció és akadálymászó képesség

Amivel kapcsolatban a Xiaomi Roidmi Eve Plus kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkezik, az nem más, mint a navigáció. LIDAR szenzorokra épülő megoldás kapott benne helyet, annak is a negyedik generációja, mely képes makulátlan pontossággal feltérképezni az egész lakást.

Ez azért különösen előnyös, mert saját térképet tud készíteni, melyet a későbbiekben finomhangolhat, javíthatja általa a takarítási tulajdonságait, sőt egy egész sor szoftveres funkciót tár elénk ebből kifolyólag.

A SLAM algoritmus jóvoltából rendkívül pontosan látja a környezetét, ami a takarítási tulajdonságaira is kihat, de példának okáért az akadályfelismerő, illetve akadálymászó képessége sem okoz csalódást.

Kiválóan felismeri a szintkülönbségeket, nem esik le a lépcsőn, nem okoznak gondot neki a kábelek, és a küszöböket is ügyesen átugorja 2 centiméteres magasságig, ami kifejezetten jó eredmény.

Nagy teljesítmény és erős szoftveres háttér

A Xiaomi Roidmi Eve Plus természetesen a teljesítmény szempontjából sem vall kudarcot! A 2700 Pa szívóerőnek, valamint az összetett keferendszernek köszönhetően – mely egy fő-, és két oldalkeféből áll – a készülék megbirkózik még a nagyobb kosszal is.

A porszívózás mellett a beépített víztartálynak hála nedves feltörlésre egyaránt képes, amihez nem lesz szükség másra, csak egy mop felszerelésére, és a készülék a kijelölt zónákban ezt a tulajdonságát is kihasználja majd.

Szabályozhatóságához és kalibrálásához nagyon erős szoftveres háttér is társul, ennek megfelelően teljeskörű beállítási lehetőségek várnak ránk, módosíthatjuk az üzemmódokat, a takarítás és az ürítés körülményeit vagy időpontjait, miközben a távoli hozzáférés sem okoz majd gondot. A térképkészítő funkciónak hála egyszerűen kijelölhetünk számára szoftveresen különféle zónákat, de indíthatunk célzott takarítást és egyebeket is, a határ a csillagos ég.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro – Az arany középút

Előnyök

 • 2100 Pa-s szívóerő
 • alacsony zajszint
 • 6 darab, 360 fokos szenzor
 • okostelefonos vezérlés
 • akár 110 perces üzemidő

Elérhető itt

ALZA.HU
EURONICS.HU


A Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló robotporszívó a háztartási gépek piacán is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyártó portfóliójában. Alkalmazható keménypadlón és szőnyegen egyaránt, miközben felmosás funkciójának jóvoltából garantáltan nem lesz olyan felület a lakásban, amit ne tudna kimagasló minőségben tisztántartani. 

A készülék a 2 az 1-ben robotporszívók táborát erősíti, hiszen külön 200 ml-es víztartály tartozik a felmosáshoz, illetve külön 300 ml-es portartály a klasszikus porszívózáshoz, melyeket három eltérő üzemmódban tudunk maximálisan kihasználni ahhoz, hogy minden nap makulátlan tisztaság fogadjon minket otthon. A készülék teljesítménye ráadásul kimagasló, hiszen motorjának szívóerője akár a 2100 Pa értéket is elérheti, aminek jóvoltából nem jelent számára akadályt, hogy elérje a hosszúszőrű szőnyeg mélyét, de az sem, hogy felszedje a padlóról a makacsabb szennyeződéseket. Hatalmas teljesítményéhez ráadásul kifejezetten csendes működés társul, a hagyományos porszívókhoz mérten elhanyagolható 60dB-s zajszinten üzemel.

Kimagasló hatékonyságát ráadásul az LDS lézeres navigációs rendszerrel tudjuk maximalizálni! Ennek köszönhetően a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro robotporszívón hat darab 360 fokos szenzor képes folyamatosan monitorozni a környezetet, ami nemcsak a valós idejű működést lehet rendkívül megkönnyíteni és hatékonyabbá tenni, hanem a lakás első feltérképezését is. Ezzel ugyanis a porszívó kiválasztja magának az optimális útvonalakat, rögzíti a berendezési tárgyakat és a különféle padlótípusokat, hogy folyamatosan a legmagasabb teljesítményen üzemelhessen. A 8 méteres hatósugárral rendelkező lézeres szenzorok kimagasló alaposságú térképeket készítenek a robotporszívó számára ahhoz, hogy az mindig biztonságban tudja kerülgetni a különféle akadályokat.

Noha a tisztítási folyamat teljesen automatizálható, sok esetben egyetlen kalibrálás elég ahhoz, hogy utána a robotporszívó gond nélkül üzemelhessen, azonban a Mi Home mobilalkalmazással rengeteg további beállítást tudunk végrehajtani, de a Google Assistant és az Amazon Alexa digitális asszisztensekkel is összeköthető. Beállíthatunk különféle tisztítási üzemmódokat, ütemezhetjük a takarítást – például arra az időpontra, amikor senki sincs otthon –, de azonnal munkába állíthatjuk, sőt célzott helyre küldhetjük az eszközt. A Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro esetében kiválaszthatunk tiltott zónákat, mindezt pedig a WiFi kapcsolatnak hála akár a munkahelyről is menedzselhetjük. A határ a csillagos ég!

Mindehhez ráadásul rengeteg intelligens funkció tartozik. Ott van rögtön az automatikus töltés, így a 110 perces üzemidőt kínáló 3200 mAh-s akkumulátor azonnal tölteni kezd, ahogy a készülék rágurul a dokkolóra. Töltési szükségletét ráadásul saját maga képes felismerni és kezelni, majd miután feltöltődött energiával, onnan folytatni a munkát, ahol korábban abbahagyta. A Mi Robot Vacuum Mop Pro ráadásul rendkívül kompakt méretekkel és modern megjelenéssel kecsegtet, miközben kiválóan elboldogul az akadályokkal, ezáltal akár a 2 centiméteres szőnyegek vagy küszöbök sem állhatnak az útjába.

Tesla Robostar T60 – beugró szint kiváló ár-érték aránnyal

Előnyök

 • Felmosó funkció,
 • Giroszkópos navigáció,
 • Antiallergén szűrőrendszer,
 • Programozható, időzíthető takarítási funkciók,
 • Abszolút csendes működés,
 • Meglepően nagy kapacitású akkumulátor,

Elérhető itt

TESLAROBOT.HU


Ha valamiből olcsóbb terméket keresünk a piacon, általában kompromisszumot kell kötnünk. Persze, vannak üdítő kivételek. Ilyen például a Tesla Robostar T60 robotporszívó is, amely igazi slágerterméknek számít, és ezt nem a gyártók és az üzletek, hanem maguk a vásárlók mondják róla.

Szinte nincs olyan fórum az európai piacon, ahol a vásárlók ne emelnék ki a robotporszívó rendkívüli tulajdonságait, megbízhatóságát és kiemelkedő teljesítményét persze, a megfizethető ára mellett. A Tesla mérnökei pedig valóban nem bízták a véletlenre a minőséget: olyan robotporszívót alkottak, ami minden részletében kiemelkedő, mégis megfizethető.

A vásárlók imádják, és van is miért

A Robostar T60 nem a méreteivel szeretne meggyőzni minket, hiszen alig 30 centis átmérője és 7,8 centiméteres magassága nem a feltűnést, sokkal inkább az alapos takarítást szolgálja.

A robotporszívók között a kisebbek közé tartozó T60 ugyanis ezekkel a méretekkel szinte minden bútor alá befér. Hogy mozgása szisztematikus legyen, egy FASTtrack 2.0 giroszkóp segíti a navigációban, így nemcsak a küszöbökön jut át eredményesen, de a lépcsőkről sem esik le.

Bár wifihez nem csatlakoztatható, így applikációval sem rendelkezik, a vásárlók ezt nem hiányolják a Robostarból. Sőt, a visszajelzések szerint a hazai, a szlovák és a cseh vásárlók is igazán elégedettek vele, pláne rendkívül halk működésével. Ez pedig nem véletlen, hiszen míg más robotporszívók akár 75 dB hangerővel is közlekedhetnek az otthonunkban, a Robostar T60 alig 55 dB-es zajszint mellett végzi a dolgát. 

Erős és elpusztíthatatlan

A benne található motor igazi nagyágyú: a robotporszívó testében egy BLDC motor dobog, amely a maximális szívóteljesítményről gondoskodik. A fogyasztói vélemények egyöntetűen állítják: a T60-as Robostar nemcsak a kisállatszőrrel, de még a hosszabb szálú szőnyeggel is képes megbirkózni. A vásárlók ki is emelik visszajelzéseikben, maguk is meglepődtek rajta, mennyi koszt és port szívott össze a Tesla porszívórobotja.

A T60-asban található BLDC motor egy kefe nélküli, minőségi konstrukció. Ennek a kialakításnak köszönhető a jobb hatékonyság, a kisebb zaj, és a rendkívüli élettartam is. Ráadásul mivel nincs kefe a szerkezetben, ezért nincs, ami elkopjon, így a Robostar más, olcsó típusokhoz képest valóban elpusztíthatatlan szerkezet. A motor mellett 2600 mAh-s akkumulátora is bivalyerős, közel kétórás üzemidőt garantál minden egyes porszívózáshoz. 

Mellette kosz nem marad parlagon

Az extráknak itt azonban még nincs vége. A mérnökök a makulátlan tisztaságért ugyanis még két oldalsó, antisztatikus oldalkefével is felszerelték a Tesla Robostar T60-ast, így minden útjába kerülő, apró kis piszkot összegyűjt. Ha pedig már összegyűjtötte, egy kivételes, hármas szűrőrendszer segít abban, hogy semmit sem engedjen szabadon abból, amit egyszer már összeszedett.

A különleges konstrukcióban a jól megszokott HEPA-szűrőt két további szűrőréteggel, egy szűrőhálóval és egy szivacsszűrővel egészítették ki, így még a 0,3 mikronos részecskéket is felfogja működés közben. A Teslára jellemző felhasználóbarát kialakítást a mérnökök ebben a termékben is kimaxolták: a kis robot ürítése és tisztítása egyszerű, szinte egy mozdulat, de majdnem fél literes portartálya mellett erre csak ritkán kell sort keríteni.

Ha pedig makulátlanul kiporszívózott, később fel is törölhet, ezt a funkciót például egy 3 deciliteres víztartály támogatja. Bár a visszajelzések szerint a felhasználók szeretnék, ha a két funkciót egyszerre végezné el a Robostar. Ezt a szépséghibát leszámítva, a vásárlók egyöntetűen állítják: ennél jobban egyik robot sem éri meg az árát. Sőt, a tapasztalatok és a vélemények alapján úgy tűnik, hogy aki egyszer a Tesla mellett tette le a voksát, már nem is akar más robotporszívóval megismerkedni. 

Robotporszívó padlóra és szőnyegre

iRobot Roomba i7 – A mi választásunk

Előnyök

 • kiemelkedő teljesítmény
 • kimagasló iAdapt 3.0 navigáció
 • Imprint okos feltérképezés
 • távoli vezérlés iRobot Home alkalmazással
 • I7+ esetében automatikus portartály ürítés

Elérhető itt

EURONICS.HU
IROBOT.HUAz iRobot Roomba i7 robotporszívó a jelenlegi prémium kategóriás takarítórobotok legfelsőbb szintjét képviseli, mely nemcsak megjelenésében, hanem természetesen az eszköz tudásában is tetten érhető. Ha tehát egy igazán fejlett, hatékony és jövőálló megoldást keresünk, a mi otthonunkban is megtalálhatja számításait.

Professzionális feltérképezés, kiváló navigációval

Amivel kapcsolatban az iRobot Roomba i7 abszolút az élmezőnyben helyezkedik el a robotporszívók között, az határozottan a navigáció. A saját fejlesztésű iAdapt 3.0 névre hallgató rendszernek hála a kis robot centiméterre pontosan képes feltérképezni az egész házat, miközben akár 174 négyzetméternyi terület mentésére és tárolására is alkalmas.

Kamerájának és érzékelőinek köszönhetően a porszívó időben tud észlelni minden új akadályt már az ismert környezetében is, így egy új bútor vagy egy rossz helyre tett papucs sem okoz neki problémát, az intelligens megoldásainak hála ráadásul annyira aprólékos beállításokkal rendelkezik, hogy még azt is felismeri, melyik helyiségben jár, és azt mikor, sőt hogyan kell takarítania.

Fejlett applikáció az alapos beállításokhoz

A Roomba i7 robotporszívóhoz egy rendkívül fejlett okostelefonos szoftver is tartozik iRobot Home név alatt, mely nagyon alapos beállításokat kínál hozzá, sőt távoli hozzáférésre, indításra vagy kalibrálásra ad lehetőséget. Mindezt akár a munkahelyen ülve vagy a nyaralás kellős közepén, így garantált, hogy minden esetben tiszta lakásba érkezünk majd haza.

Pláne annak fényében, hogy az Imprint technológiának hála minden egyes helyiségben külön takarítási tervet tudunk beállítani, így a saját igényeinkhez igazíthatjuk a folyamatokat, sőt akár dupla takarításra is kérhetjük a robotporszívót, amivel mindig a legnagyobb tisztaság vár ránk otthonunkban.

Nagy teljesítmény, csendes működés

Természetesen a teljesítmény szempontjából sem vall kudarcot az iRobot Roomba i7 robotporszívó! A készülék egy 0,6 literes tartályba képes gyűjteni a port, miközben egy másfél órás töltés után az 1800 mAh-s akkumulátornak hála 120 percnyi üzemidőt képes nyújtani, mindezt kifejezetten csendes, 58dB-s működés társaságában.

Ezen felül az eszköz biztonságos is, hiszen a fentiekben már ismertetett applikáción keresztül folyamatosan tudjuk ellenőrizni az állapotát, legyen szó a portartály vagy a tisztítókefe állapotáról, sőt a program képes lesz hasznos tanácsokat adni bizonyos karbantartási folyamatok mellé.

Aki felmosásra is szeretné használni, a Roomba i7 mellé kapható külön felmosórobot is. Ezt úgy lehet kalibrálni, hogy amint elkészült a porszívózás, rögtön útnak indul a felmosó egység, ami így kalibráltan páratlanul magas szintű tisztaságot tud majd biztosítani otthonunkban.

Különleges töltő- és szennyeződésgyűjtő állomás az i7+ modellhez

A kérdéses robotporszívó-típusnak ráadásul elérhető egy másik változata, mely Roomba i7+ név alatt egy külön töltő- és szennyeződésgyűjtő állomással rendelkezik. A Clean Base érdekessége, hogy a robotporszívó ezzel az eszközzel akár hetekig képes úgy működni, hogy nem nyúlunk hozzá, hiszen magától üríti a port és a koszt – akár 30 alkalomra elég helye lesz ennek a dokkolótartályban –, így soha nem kell majd érintkeznünk közvetlenül a porral és a kosszal.

Általánosságba kijelenthető, hogy a robotporszívók esetén a padlón és szőnyegen is alkalmazható típusokat tekinthetjük a legnépszerűbbnek. Ebben a termékkategóriában válogathatunk a legszélesebb modellkínálatból, hiszen a legtöbb lakásban hideg- és melegburkolaton egyaránt megfelelő teljesítményt kell nyújtaniuk ezeknek az eszközöknek. Nem véletlen, hogy ebben a szegmensben rengeteg innovatív megoldással találkozhatunk, nagyon sok a hibrid kialakítás, és természetesen több a funkció is, így nagyobb akadályokat tudnak leküzdeni, gyakori a saroktisztítás lehetősége és a többi.

Robotporszívó padlóra

A funkciók tekintetében a kizárólag padlóra ajánlott robotporszívókat tekinthetjük a kérdéses szegmensen belül az úgynevezett belépőszintnek. Ez természetesen közel sem jelenti azt, hogy ezek a termékek rosszak lennének, esetleg kevésbé hatékonyak, csak éppen felhasználási körük korlátozott.

A gyártók jellemzően feltüntetik, hogy a nagyon rövidszőrű szőnyegekkel ezek a robotporszívók is gyakran megbirkóznak, de makulátlan tisztaságot csak szilárd padlón érhetünk el velük, így főként parkettára, műpadlóra és természetesen járólapra ajánlott a használatuk.

 iRobot Roomba 675 – a kiváló ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök

 • Kiváló ár-érték arány
 • Saját, iAdapt navigációs rendszer
 • Távoli vezérlés iRobot Home applikációval
 • Programozható takarítás
 • Ultrahangos érzékelő rendszer

Elérhető itt

EURONICS.HUAz iRobot Roomba 675 robotporszívó egy elérhető áron kínált, mégis nagy teljesítményre képes és jelentős tudással rendelkező eszköz, mely olyan extrákkal kecsegtet, mint a háromlépcsős takarítás vagy az ultrahangos szennyeződés-érzékelő megoldás, így a nagy tudás és a jó ár-érték arány kedvelőinek garantáltan jó döntés lehet.

Saját navigációs rendszer, sokoldalú okostelefonos applikáció

A Roomba 675 robotporszívó saját iAdapt navigációs rendszerrel rendelkezik, aminek jóvoltából képes másodpercenként 67 alkalommal monitorozni a helyiségeket, ezáltal mindig a legjobb és legintelligensebb döntéseket hozni, legyen szó akár az esetleges akadályokról, akár a detektált szennyeződés mértékéről, vagy annak milyenségéről.

A navigációs rendszeren felül a robotporszívó egy saját iRobot Home applikációt kapott, ami rendkívül egyszerű használatot kínál, méghozzá rendkívüli sokoldalúság mellett, ezáltal teljes egészében testre szabhatjuk a takarítás körülményeit, megkereshetjük az elakadt robotot, kérhetünk segítséget tőle a karbantartáshoz, láthatjuk a takarítási történetet és az akkumulátor töltöttségét is.

Összetett tisztítórendszer

Óriási előnye az iRobot Roomba 675 robotporszívónak, hogy rendkívül összetett, három fokozatú tisztítórendszerrel büszkélkedhet, melynek központi elemei az egymással összehangolt kefék, amit rendkívül nagy szívóteljesítmény egészít ki, így bármerre is haladjon a porszívó, a sörték folyamatosan felszedik a padlóról a koszt és a port, ami a szívómotor segítségével a 0,4 literes portartályba kerül.

Bár ez a megoldás már önmagában rendkívül fejlett és összetett, azonban a Dirt Detect szisztéma jóvoltából olyan ultrahangos érzékelők is kerültek a porszívóra, aminek jóvoltából az erőteljesen szennyezett felületeket egyrészt felismeri a Roomba 675, másrészt pedig nagyobb figyelmet fordít a megtisztításuknak.

Akár 90 perc üzemidő, fejlett funkciókkal

Az 1800 mAh-s akkumulátor kapacitásnak köszönhetően az iRobot Roomba 675 a működés során 90 perc üzemidőt kínál, miközben rengeteg különféle funkciót nyújt a kényelmes és alapos tisztításhoz. Ennek megfelelően találunk benne szintkülönbség érzékelőt, ami a robot alsó felén helyezkedik el, így időben képes felismerni, ha például lépcsőhöz érkezett, de találunk rajta finom lökhárítókat is, amivel nem karcolja meg a falat vagy a bútorokat sem.

Ezen felül hasznos funkció a SPOT üzemmód, aminek részeként a lakás egyetlen aprócska, maximum egy négyzetméter nagyságú területét jelölhetjük ki takarításra a robotporszívónak, miközben virtuális falakat húzhatunk a lépcsőkhöz vagy a lakás olyan területeihez, melyeket a robotporszívóval nem szeretnénk érinteni. Elakadásmentes Antiangle rendszerével ráadásul az eszköz sem a szőnyegen, sem a zsinórokban nem tud fennakadni, így szinte nem létezik számára lehetetlen feladat a lakásban.

Eufy RoboVac 11S robotporszívó

Előnyök

 • alacsony zajszint
 • több mint 100 perces üzemidő
 • négy különböző program
 •  alacsony bútorok alá is könnyedén befér
 • 600 ml-es portartály

Elérhető itt

ALZA.HUAz Eufy RoboVac 11S egy rendkívül sok funkcióval és megannyi automatizált tulajdonsággal rendelkező robotporszívó, mely a belépő szint és a középkategória határán helyezkedik el, ebben a szegmensben pedig kifejezetten jó döntésnek bizonyul mindazoknak, akik a legtöbbet szeretnék kihozni a pénzükből.

Magas szívóteljesítmény, közel kétórás üzemidő

Amivel kapcsolatban az Eufy RoboVac 11S képes alaposan kiemelkedni a sorból, az nem más, mint a szabadalmaztatott BoostIQ technológia második generációja, mely úgy szabályozza az 1300Pa szívóteljesítményt, hogy az mindig a legjobb minőségben porszívózza fel a padlót, így több szennyeződés érzékelésekor emeli a hatást, kevesebb mellett viszont csökkenti azt.

Ezzel nemcsak a zajszint lesz dinamikus, de mindemellett a fogyasztásra is jótékony hatással lesz ez a folyamatos finomhangolás, miközben a porszívási képességet két oldalsó főkefe támogatja meg, melyek a szívónyílás irányába terelik a legtöbb szennyeződést a padlóról.

Mindezt ráadásul akár 100 perces üzemidő mellett is képes garantálni a kompakt megjelenésű eszköz, mely merülés esetén, vagy a munka végeztével automatikusan visszatalál a dokkolójára, hogy 2600 mAh-s Li-ion akkumulátorát feltöltve indulhasson újabb takarítókörútra.

Négy tisztítási mód

Természetesen nemcsak a padlón megtalálható kosz mértéke, hanem az alkalmazott üzemmód is meg tudja határozni, hogy mekkora teljesítményt adjon le az Eufy RoboVac 11S robotporszívó.

Összesen négy előre programozott beállítás közül választhatjuk ki a nekünk megfelelőt, így az Automatikus alternatíva mellett voksolhatunk az Edge-, az akár négyzetméternyi felület takarítását célzó Spot-, vagy az egyetlen szobára koncentráló Single Room opciókra is.

A port és a különféle szennyeződéseket a porszívó egy 0,6 literes portartályban gyűjti össze, a teljes szisztémát pedig egy tripla szűrőrendszer fogja közre, aminek köszönhetően minden esetben maximális tisztaság vár ránk a takarítás közben, különös tekintettel a padlóra és a levegőminőségre.

Működést segítő funkciók

Az Eufy RoboVac 11S működése minden helyen megállja a helyét, ezt pedig rendkívül erős hajtókerekek biztosítják számára, így kiegyensúlyozott haladás jellemző rá, sőt a küszöbök, a padló hibái sem okoznak neki gondot, könnyedén képes hozni minden esetben az 1 km/h-s átlagsebességet.

Mozgását ráadásul infravörös érzékelők segítik, melyek javítják a koordinációt, ezen felül pedig leesésvédelmet is kínálnak számára, ezáltal nem jelent akadályt neki a lépcső vagy az erkély közelsége, sőt a kis porszívó nemcsak a sima felületű padlóval, a parkettával és a járólappal, hanem még a közepes szálú szőnyegekkel is könnyen elboldogul.

Robotporszívó típusok

A felhasználók igényeihez igazodva, illetve a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően az elmúlt években a funkció terén többféle robotporszívó típus is született. A piacon jelenleg megtalálható modelleket alapvetően három kategóriába sorolhatjuk, így beszélhetünk

 • padlóra;
 • padlóra és szőnyegre;
 • padlóra és szőnyegre, felmosás funkcióval kiegészített robotporszívókról.

Noha rengeteg fejlesztés és modernizálás zajlik a háttérben, a jelenlegi piacon a felmosás funkcióval ellátott, padlón, illetve szőnyegen egyaránt helytálló robotporszívók között találhatjuk a prémium kategóriát.

Ezek jellemzően a legdrágább modellek, melyek a legújabb technológiákat vonultatják fel, miközben gyakorlatilag a teljes határtalanság, egyszerűség és automatizáltság jellemzi őket – természetesen a robotporszívók sajátosságainak határain belül. A felmosás funkció sokak mindennapjait megkönnyítheti, hiszen a hidegburkolatokon kifejezetten eredményes és látványos tisztítás érhető el a legtöbb modell segítségével.

A robotporszívó előnyei

Egyszerű használat

A legnagyobb előny a robotporszívó kapcsán, hogy használata semmivel sem bonyolultabb, mint bármelyik másik hagyományos típusé, sőt lényegesen kényelmesebbnek tekinthető. Léteznek olyan modellek, melyek minimális applikációs kalibrálást követően – aminek részeként kis túlzással csak néhány eldöntendő kérdést kell megválaszolnunk – képesek teljesen maguktól feltérképezni a lakást és hatékonyan működni. A legtöbb modellnél még a töltést sem kell vezérelni – az eszköz magától visszagurul a dokkolóra –, csak a portartályt kiüríteni, vagy feltölteni vízzel a gépet.

Csendes működés

Mivel a robotporszívók kisebb teljesítménnyel – a nagyobb bejárható terület miatt gyakran mégis ugyanolyan hatásfokkal – üzemelnek, ezért működőkésük rendkívül csendes, de legalábbis sokkal kisebb zajt adnak ki magukból, mint hagyományos társaik. Többségük jelentéktelen zúgást hallat csupán, ami még alvás közben sem feltétlenül zavaró sokaknak, ugyanakkor beállítható, hogy mindig akkor üzemeljen és tisztítsa a padlót, amikor mi nem vagyunk otthon, így mire hazaérünk, teljesen megtisztul és felfrissül a lakás, akár minden egyes nap.

Automatikus működés

Minden robotporszívó működése automatizált, vagyis nincs szükség emberi beavatkozásra ahhoz, hogy az eszköz takarítson. Nyilván vannak akadályozó tényezők, előfordulhat például elakadás – a modern rendszereknél már nagyon ritka esetben –, de a portartály ürítése vagy a víztartály feltöltése is a mi feladatunk lesz, ha viszont minden adott, akkor csak meg kell adnunk a működés intervallumát, és a robotporszívó magától takarításba lendül. Mivel a kis gépet okostelefonunkról is tudjuk üzemeltetni, ezért nyilván a távoli használat egyaránt hatékony alternatíva. Ehhez a kapcsolódó applikációt kell csak elindítani, mely optimális esetben közvetlen összeköttetésben van a porszívóval, így a hálószobában fekve, vagy a munkahelyen ülve is vezérelhetjük a takarítást, vagy megadhatunk új beállításokat.

Bármilyen felületen alkalmazható

Noha vannak csak bizonyos padlótípusokra specializált típusok, a jobb minőségű robotporszívók előtt ma már nincs akadály a felületkialakítás tekintetében. Parketta, járólap, szőnyeg vagy műpadló – a modern robotporszívók már mindegyiket felismerik akár automatikusan, akár a mi segítségünkkel. Az egyes felületek természetesen speciális technikákat és technológiákat igényelnek, így otthonunk kialakításának függvényében érdemes a megfelelő típust kiválasztani ahhoz, hogy a lakás minden pontján ragyogó tisztaság uralkodjon. Ezen felül ma már nem probléma az egyes robotporszívók számára a magasabb küszöb, de az sem, ha egy vastagabb vagy puhább szőnyegen kell manőverezniük a tisztítás során.

Akkumulátoros működés, egyszerű töltés

Bár a hagyományos porszívók között is egyre több akkumulátoros típust találunk, a többség még közvetlenül az elektromos hálózatról, vezetékes formában működik. A robotporszívóknak azonban mindegyike akkumulátoros kialakítással rendelkezik, egyetlen töltéssel pedig egy normál lakásban akár két-három alkalommal is képesek teljesen feltakarítani úgy, hogy közben a vezeték nélküli megoldás miatt nincs előttük akadály. Mindemellett pedig a töltésük teljesen automatizált, így bár akkumulátoruk töltöttségét folyamatosan nyomon követhetjük a társalkalmazásban, de nincs szükség külön menedzselni ezt, hiszen beállításuk függvényében maguktól visszaállnak töltőállomásukra, hogy feltöltődjenek energiával.

Automatizált tájékozódás a lakás minden pontján 

A robotporszívók megvásárlásától sokan azért félnek a leginkább, mert nem tudják, hogy miként kell beállítani őket ahhoz, hogy az egész lakásban, annak minden pontján feltakaríthassanak. A mai termékek jelentős többségében automatikus navigációs rendszer működik, mely lokális keretek között kifejezetten eredményesen működik. Lényege, hogy a robot az első használat alkalmával automatikusan körbejárja a lakást, azaz feltérképezi, legyen szó akadályokról, felülettípusokról vagy méretekről, gyakorlatilag készül egy térkép, mely a későbbi tisztítás alapját jelenti majd. Hangsúlyozandó, hogy mindez automatikus, a felhasználónak nincs más dolga, csak hagyni, hogy a kis robot működjön, felmérje a terepet, majd ha minden rendben ment, akkor nekilát a takarításnak.

Ezekre figyeljünk oda robotporszívó vásárlása előtt

Aki úgy áll robotporszívó vásárlása előtt, hogy korábban még soha nem volt dolga ilyen eszközökkel, legfeljebb csak látta őket a boltban, esetleg olvasott róluk a világhálón, az a vásárláskor sajnos rengeteg hibát elkövethet. Amennyiben szeretnénk megúszni a tanulópénzt, érdemes lehet a megfelelő termék kiválasztása előtt átolvasni az alábbi intelmeket, melyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni a választáskor.

Nézzük meg a porgyűjtő tartály méretét

Rengeteg esetben ugyanis a gyártók azzal trükköznek, hogy a legkisebb porgyűjtő tartályokat is hatalmasnak állítják be, de valójában a 2-300 milliliteres tárolóedények szinte semmire sem elegendőek. Ezek gyakran megtelnek már egy normál lakás kitakarításának a felénél, és ha nem vagyunk otthon, akkor a robotporszívó ilyenkor arra vár tétlenül, hogy valaki kiürítse. Amennyiben biztosra akarunk menni, legalább 5-600 milliliteres portartállyal rendelkező robotporszívót válasszunk, az garantáltan kibír egy teljes takarítást, kisebb lakások esetén akár még többet is ürítés nélkül.

Az akkumulátor teljesítménye is nagyon fontos

Mivel sokan nem tudják, hogy egy robotporszívó milyen hosszú ideig takarítja a lakást, ezért képtelenek felmérni, hogy mekkora akkumulátor-teljesítmény az ideális egy ilyen eszköznek. Ez jellemzően a lakás méretétől is függ, de amelyik porszívó csak 60-80 percig bírja egyetlen töltéssel, azt érdemes lehet elfelejteni, hiszen egy normálméretű ingatlan tisztántartására az nem elég, vagyis a takarítási időbe bele kell számítani majd egy töltési intervallumot. Ellenben ma már vannak olyan robotporszívók, melyek akár 100-120 percig tudnak üzemelni töltés nélkül, ebben az esetben pedig szinte biztosak lehetünk abban, hogy az eszköz egy alkalommal körbeér az egész lakáson, majd utána a pihenőidőszakban tud tölteni.

A legolcsóbb itt nem a legjobb választás

Általánosságban elmondható, hogy a robotporszívók piaca még annyira friss, a technológiák pedig annyira érzékenyek, hogy nem éri meg feltétlenül a legolcsóbb termékek között kutakodni abban bízva, hogy talán az is jó lesz. Nem, nem lesz jó! A megfelelő tudású robotporszívók, melyek kapcsán már alig kell kompromisszumot kötni, még mindig 100 ezer forint feletti áron mozognak. Ha ettől lényegesen eltér az árcédula, az többnyire azt jelenti, hogy alapvető funkciók hiányozhatnak belőle, így mielőtt bármibe beleugranánk, írjuk össze az előnyöket és a hátrányokat, hogy mire van szükségünk, és inkább az alapján döntsünk.

A márkahűség nem mindig kifizetődő

Nemcsak a legolcsóbb, hanem a legmárkásabb robotporszívókkal is nagyon csúnyán melléfoghatunk, ha nem ismerjük meg elég alaposan a piacot. Sokan hajlamosak a márkahűség miatt csak egy bizonyos név mellett dönteni, mert azzal korábban már szerencséjük volt. Mindezt annak ellenére is, hogy az adott termék erősen túlárazott, ezáltal töredékáron vehetünk ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező robotporszívót, csak éppen egy kisebb gyártótól, akár lényegesen jobb tulajdonságokkal is. Választáskor mindig inkább olyan márka mellett döntsünk, melynek van magyarországi képviselete és szervizhálózata, hogy probléma esetén tudjunk hová fordulni.

Nézzük meg a súlyt és a méretet

Nyilván nagyon fontosak a funkciók is egy robotporszívónál, de gyakran lényegesebb, hogy mekkora méretekkel rendelkezik az adott termék. Különösen akkor, ha az eszköznek fontos szerepe lenne például abban, hogy beférjen a bútorok alá, így az ágy vagy a szekrény alatti helyeken is makulátlan tisztaságot biztosítson. Vannak olyan nagy robotporszívók, melyek kapcsán ez gyakorlatilag lehetetlen, de léteznek egészen alacsony és könnyű típusok, melyek szinte bárhová beférnek. Ha ez szempont, akkor érdemes figyelembe venni a döntéskor.

Legyen irányítható telefonról

Apróságnak tűnik a vásárláskor, de valójában egyáltalán nem az, hiszen általánosságban elmondható a robotporszívókról, hogy amelyik rendelkezik külön okostelefonos applikációval, annak egyszerűbb a beállításra, de mérföldekkel több extra funkció is tartozik hozzá. Nem mellesleg a telefon mindig nálunk van, így akár ágynyugalomból vagy a munkahelyről is elindíthatjuk az eszközt, esetleg új útvonalat, illetve parancsokat adhatunk meg neki. A határ ilyenkor a csillagos ég, egy távirányítóval vagy a roboton lévő gombok nyomkodásával azonban nagyon súlyos korlátokba ütközhetünk.

Csak a felmosás funkció miatt ne válasszunk egy típust sem

Rengetegen esnek abba a hibába robotporszívó vásárlásakor, hogy feltétlenül olyan típust választanak, amiben felmosás funkció is van. Mindezt teljesen függetlenül attól, hogy használnák-e vagy sem, illetve csak egy aprócska előszobában, netán fürdőben. Ezzel csak egy probléma van: a belépő szinten a felmosáshoz nagyon kicsi tartály kapcsolódik, illetve a technológia sem túl hatékony, emiatt gyakran csak egy papíron jól hangzó funkcióról van szó, egyébként azonban mindössze arra alkalmas, hogy egy kicsit összevizezze a padlót és összemaszatolja rajta a koszt. Ha jól működő felmosás funkciót akarunk, ahhoz mindig mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Vásárlási útmutató

Milyen típusú robotporszívót vegyek?

A modern robotporszívókat alapvetően a működésük alapján csoportosíthatjuk, így beszélhetünk kizárólag padlóra, valamint padlóra és szőnyegre alkalmas típusokról, de utóbbi tekintetében a felmosás funkcióval kiegészített megoldások is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Hogy milyen robotporszívót válasszunk magunknak?

Robotporszívó padlóra, ha nincs szőnyeg a lakásban

A kizárólag padlón alkalmazható robotporszívók jellemzően olyan kiképzést kaptak, hogy csak szilárd felületeken, így járólapokon, szalagparkettákon vagy műpadlókon használhatók, így csak akkor válasszunk ilyen modellt, ha egyáltalán nincs, netán csak elvétve találhatunk otthonunkban szőnyeget. Természetesen a nagyon rövidszőrű, gyakorlatilag szilárd felületet alkotó szőnyegekre ezek a porszívók is felküldhetők probléma nélkül, azonban jellemzően sem a kefekiképzés, sem a szívóerő terén nem tudnak olyan teljesítményt produkálni, mint a szőnyeghez tervezett társaik.

Robotporszívó padlóra és szőnyegre, ha inkább szőnyeggel borítottuk a lakást

A padlóra és szőnyegre ajánlott robotporszívók az alapfunkció terén ugyanazt kínálják, mint a kizárólag padlón alkalmazható típusok, csak éppen specializált kialakítás, nagyobb szívóerő és módosított kefék társaságában, hogy akár hosszabb sörtéjű szőnyegeket is hatékonyan tisztíthassunk a segítségükkel. Akkor érdemes ebben a kategóriában nézelődni, ha több nagy helyiség – jellemzően a hálószobák – padlózata szőnyeggel van fedve, de ugyanúgy van hidegburkolat és parketta vagy műpadló is a lakásban. Ezek a robotporszívók jellemzően gazdagabb tudással rendelkeznek, ezen felül jobban megbirkóznak az akadályokkal, így a küszöbök vagy a magasabb szőnyegek sem jelentenek nekik problémát.

Felmosás funkcióval ellátott robotporszívó padlóra és szőnyegre, ha vizes tisztítást szeretnénk

A legnagyobb slágertermékek a robotporszívók között manapság a felmosás funkcióval ellátott típusok. Ezek általában padlón és szőnyegen is megállják a helyüket, de vizes tisztítást értelemszerűen egyelőre csak járólapon vagy műpadlón tudnak biztosítani. Fontos kiemelni, hogy a felmosás funkció egyelőre kizárólag a prémium kategóriában működik megfelelő hatásfokkal – az olcsóbb típusok hajlamosak csak még jobban összekenni a padlót –,  így nagyobb kosz vagy alaposabb takarítás miatt még mindig fontos lesz néha manuálisan is felmosni a robotporszívók után. Nagyobb padlós belterek esetén felesleges funkció, hiszen a legtöbb eszköznek jelentéktelenül kicsi a víztartálya.

Mekkora akkumulátor-kapacitású robotporszívót vegyek?

Az egyes robotporszívó-típusok között óriási szórást figyelhetünk meg az akkumulátor-kapacitás tekintetében. Itt sokan hajlamosak csak arra koncentrálni, hogy mennyit bír egy töltéssel az adott szerkezet, azt viszont már nem nézik, hogy milyen sokáig kell töltőn lennie ahhoz, hogy újra működhessen. Lássuk, hogy ezen a téren hol helyezkednek el a határok!

A töltési idő szemszögéből

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy robotporszívónak hány órát kell eltöltenie a dokkolóján ahhoz, hogy újra működésbe lépjen. Ha túl nagy a lakás, és a teljes takarítás közben elengedhetetlen egy töltés, akkor az 5-6 órás ciklusok megengedhetetlenek, éppen ezért érdemes inkább olyan típusok közül válogatni, melyek már 2-3 óra alatt elég energiát tudnak adni az eszköznek, hogy utána közel ugyanannyi ideig tisztíthassa a lakást.

Az üzemidő szemszögéből

Az üzemidő szintén lényeges szempont a robotporszívó választásakor. Egy átlagos méretű lakás kitakarításához egy ilyen eszköznek átlagosan 2 órára van szüksége ahhoz, hogy minden felület, de még a legutolsó sarok is tiszta legyen. Emiatt nagyon fontos, hogy a választáskor olyan termék mellett döntsünk, mely egyetlen töltéssel akár 100-120 percig is képes maximális teljesítmény mellett takarítani a lakást.

Mekkora tartálykapacitású robotporszívót vegyek?

A tartálykapacitás rendkívül lényeges egy robotporszívó hatékonyságában, illetve abban, hogy milyen sokáig képes működni a közbeavatkozásunk nélkül. Hiába automatizált ugyanis a legtöbb folyamat, a portartályt rendszeresen üríteni kell, felmosós típus esetén pedig a víztartályt állandóan utántölteni. Mivel a robotporszívók mérete lényegesen kisebb, mint a hagyományos porszívóké, értelemszerűen nem lehet egy lapon emlegetni őket ebben a tekintetben, éppen ezért összehasonlításuknak sincs sok értelme. Lássuk éppen ezért, hogy a por- és a víztartály tekintetében melyek tekinthetők elfogadhatónak egy jobb minőségű robotporszívónál.

A portartály mérete

A porszívó belsejében található portartály mérete értelemszerűen a porszívózás során kap fontos szerepet, hiszen minél nagyobb, annál több kosz fér el benne ürítés nélkül. Az optimális méret ebben a tekintetben jellemzően a 0,5-0,6 deciliteres kapacitás, ami elegendő lehet egy normál lakás esetén akár két takarításra is úgy, hogy ne kelljen hozzányúlni. Ennél lényegesen kisebbet nem érdemes választani.

A víztartály mérete

A víztartály a robotporszívókban a felmosáshoz kapcsolódik, így minél nagyobb, annál több vízzel tud gazdálkodni az eszköz, de mivel ez a funkció általában nem túl fejlett, ezért felesleges több deciliteres tartályokban gondolkozni. Jellemzően a 0,15-0,2 deciliteres víztartály a robotporszívók többségénél már elég még akkor is, ha sok a felmosható felület a lakásban.

Milyen szűrőrendszerrel ellátott robotporszívót vegyek?

A szűrőrendszer nemcsak a robotporszívók működését képes alapjaiban meghatározni, de mindemellett azt is, hogy a tartályba kerülő porból mennyi kerül vissza a lakásba, és mennyire lesz friss a takarítás után a benti levegő. Mivel a robotporszívók világában óriási a szórás ebben a témában, ezért érdemes lehet alaposabban körülnézni a kínálatban, mert bizonyos megoldásokkal igencsak megkönnyíthetjük az életünket.

A belépőszinten például ne keressünk még többszűrős megoldásokat, jellemzően csak egy egyszerű rendszert kapunk a pénzünkért, mely az alapvető funkciókat ellátja, de semmi többet annál. Használatával a legapróbb porszemek gyakran visszakerülnek a lakás légterébe, a levegő minősége pedig közel sem lesz annyira tiszta, mint a magasabb kategóriáknál.

Amennyiben egy kicsit komolyabb tisztaságot szeretnénk, akkor érdemes a több szűrőbetétes, illetve még inkább a HEPA szűrővel ellátott típusokat keresni. Főként utóbbi ugyanis képes arra, hogy a por mellett a polleneket is összegyűjtse a lakásban, és azokat a takarítási folyamat során megtartsa a tartályban, ezáltal lényegesen frissebb, tisztább levegő vár ránk, ami főként az allergiások számára óriási megkönnyebbülést jelenthet.

A szűrőrendszer vizsgálatakor érdemes kitérni arra is, hogy eldobható- vagy mosható szűrővel rendelkezik a robotporszívó. Bár filléres tételeknek tekinthetők a csereszűrők, azonban a mosható típust gyakrabban lehet tisztítani – akár minden használat után kimoshatjuk –, tehát sokkal magasabb minőséget érhetünk el vele mind a takarítás, mind a lakás levegőjének tisztításában. A legjobb megoldás ebből kifolyólag a mosható HEPA szűrő alkalmazása.

Milyen navigációs rendszerrel rendelkező robotporszívót vegyek?

Minden egyes robotporszívó működését alapvetően befolyásolja a navigációs rendszer, így rendkívül lényeges, hogy odafigyeljünk rá! Nem elég, hogy a kiszemelt eszköz rendelkezzen ilyen szisztémával, az is fontos, hogy egy kellően összetett, megfelelő hardveres és szoftveres támogatással ellátott megoldás biztosítsa a porszívónak a leghatékonyabb tisztítást.

A belépő szinten a robotporszívók például gyakran nem rendelkeznek ilyen navigációs rendszerrel. Ezek gyakran egy zárt helyiség hatékony tisztítására sem mindig alkalmasak, de legalábbis nagy tudást igényelnek a felhasználó részéről, hiszen nekünk kell megadni alapvető parancsokkal, hogy merrefelé közlekedjen, és milyen feladatokat hajtson végre, azonban automatizáltan ezek az eszközök nagyon ritkán tudnak működni, még akkor sem, ha beépített giroszkóppal rendelkeznek.

Amennyiben egy teljesen automatizált robotporszívót szeretnénk, ahhoz érdemesebb a magasabb kategóriás termékek között válogatni. A Samsung vagy a Xiaomi például teljesen saját fejlesztésű navigációs rendszert dolgozott ki ahhoz, hogy termékeik a lehető legmagasabb kényelmi szint társaságában tudjanak makulátlan tisztaságot kínálni. Teljesen mindegy, hogy kamerás-, lézeres vagy valamilyen más szenzorokon alapul a robotporszívó működése, a lényeg az, hogy legyen hozzá saját navigáció, hiszen ezzel elegendő lesz egyszer feltérképeznie a lakást ahhoz, hogy utána az eszköz magától, teljesen automatikus módon tudja tisztán tartani az összes helyiséget.

A navigációs rendszerhez általában különféle érzékelők tartoznak. Ezek közül a lézeres megoldások jelenleg a leghatékonyabbak, de az infravörös- és ultrahangos technológiákkal is találkozhatunk az alacsonyabb kategóriákban. A választáskor nem befolyásoló tényezők, hiszen a gyártók minden esetben olyan megoldást választanak az adott technológiához, ami a legtöbbet tudja kihozni a navigációból, ezáltal pedig a robotporszívóból is.

Milyen típusú kefével rendelkező robotporszívót vegyek?

A gyártók többsége igyekszik a legapróbb részletek tekintetében is kitűnni termékeivel a konkurensek közül. Ennek fényében nem meglepő, hogy a robotporszívók kapcsán a kefetípusok például óriási szórást mutatnak, így lehetetlen rendszerezni vagy típusok szerint csoportosítani őket, mert ahány gyártó, annyiféle elképzelés. Nyilván léteznek hatékonyabb és kevésbé hatékonyabb megoldások, ellenben bizonyos szint felett a többi technológia már képes ellensúlyozni az esetleges hiányosságokat.

Emiatt sokkal lényegeseb a robotporszívók esetében, hogy hány darab kefével dolgoznak, és azok hol helyezkednek el! Ha ilyen termék vásárlásán gondolkozunk, akkor mindig ügyeljünk rá, hogy legyen egy nagyobb kefe valahol középtájékon – mely a padlótisztítás és a szőnyeg portalanításakor egyaránt hasznos lesz –, illetve még legalább két darab oldalsó kefét is felvonultassanak, melyek a sarkok, a falak vagy a bútorok esetében biztosítják a teljes szélességben elérhető tisztaságot.

Milyen tudású robotporszívót vegyek a programozhatóság tekintetében?

Ezen a téren általánosságban mindig az igényeink jelentik a választóvonalat, azonban nem árt tudni, hogy ebben a tekintetben is óriási a szórás a robotporszívók között, ezáltal ahány gyártó, annyiféle tudás birtokába juthatunk a termékkel. Az alábbiakban éppen ezért csak kiválogattuk a legfontosabb funkciókat, melyeket a programozhatóság tekintetében ma már ajánlott felvonultatnia egy robotporszívónak. Ezek a következők:

Időzített indítás

Noha a legtöbb robotporszívó rendkívül halkan működik még maximális teljesítmény mellett is – a többség 60-70 dB zajszinten üzemel –, azonban vannak olyan időszakok minden család életében, amikor senki sem tartózkodik otthon, tehát a kis szerkezet szabadon mozoghat és takaríthat. Ehhez nem árt, ha rendelkezik időzítés funkcióval, így szabadon kalibrálhatjuk, hogy pontosan mikor álljon neki porszívózni és felmosni, hogy mire hazaérjünk, tiszta lakás várjon ránk.

Automatikus töltés

Ugyan nem túl nehéz szerkezetek, de kifejezetten kellemetlen lehet egy robotporszívónál, ha a szoba kellős közepén megáll, mert lemerült az akkumulátora. Ma már szerencsére egyre több típusnál találkozhatunk az automatikus töltés funkciójával, ami annyit jelent, hogy nekünk soha nem kell foglalkoznunk a töltés menedzselésével, illetve az akkumulátor állapotának figyelésével, a robotporszívó saját maga érzékeli, ha túl kevés az energiája, és automatikusan feljár a dokkolójára, hogy megkezdje az energiafelvételt. 

Applikációs távoli vezérlés

Ezt a funkciót sajnos még mindig csak egy bizonyos szint felett érhetjük el a robotporszívóknál, márpedig a megfelelő szoftveres támogatás alaposan meg tudja könnyíteni az életünket. Egy kapcsolódó applikációval ugyanis minden robotporszívóból mérföldekkel több funkciót tudunk kihozni, mint a lokálisan kalibrálható, esetleg sima távirányítású típusokból. Elég csak arra gondolni, hogy a WiFi kapcsolaton keresztül akár még a munkahelyünkről is elindíthatjuk a kis szerkezetet, esetleg új beállításokat adhatunk meg neki és így tovább. Bizonyos gyártók hatalmas figyelmet fordítanak erre a tulajdonságra, aminek rendszerint megvan az eredménye is.

Automatizált mód- és teljesítményvezérlő

Szintén egyre több robotporszívónál találkozhatunk a különféle takarítási módok és a kapcsolódó teljesítmény automatizált vezérlésének lehetőségével, ami elsőre nem tűnik különösebben lényegesnek, márpedig határozottan az lehet. Ezeknek a tulajdonságoknak a helyzethez vagy a környezethez való igazodása ugyanis nemcsak az akkumulátor üzemidejét képes megnövelni – hiszen minek működjön a szívómotor maximális fordulatszámon, ha nem olyan koszos a padló –, hanem a takarítás minőségét is emeli, lévén magától detektálja a piszkosabb felületeket, ahol extra erőforrásokat tud bevetni.

Akadályfelismerő funkciók

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor egy robotporszívó elakad egy kábelben vagy egy felhajlott szőnyegben, amire a munkába való sietség miatt nem figyeltünk oda. Ezt elkerülendő, ma már vannak olyan robotporszívók, melyek rendkívül összetett akadályfelismerő rendszerrel büszkélkedhetnek, ezáltal egyszerűen kikerülik a problémás helyeket, így legfeljebb az adott régióban kihagyják a takarítást, de a ház többi része portalanításra kerül.

A lakás mérete is fontos, ha robotporszívót választunk

Vásárlási útmutatónk végére pedig egy hasznos jó tanács: ha robotporszívót veszünk, az egyik legfontosabb kiindulópont mindig a lakás mérete legyen! Hiába tetszik nekik ez vagy az a típus, hiába van csak ennyi vagy annyi pénzünk, ha egy 120 négyzetméteres lakásban élünk, ne akarjunk olyan robotporszívót vásárolni, ami csak 60-70 percig bírja egyetlen töltéssel és alig 0,3 deciliteres portartállyal rendelkezik, mert nem tudja majd optimálisan ellátni a feladatát. Érdemes tehát a fentiekben leírt adatok függvényében mindig otthonunkhoz igazítani elsőként, hogy melyik terméktípust tegyük a kosarunkba!

Gyakran ismételt kérdések

Nem karcolja össze a robotporszívó keféje a padló felületét?

Annyira finom és puha kefefejeket alkalmaznak a modern robotporszívókon, hogy ezek garantáltan nem tesznek kárt a járólapon, de olyan puhább vagy sérülékenyebb felületekben sem, mint a parketta vagy a linóleum. Működése sokkal kíméletesebb bármelyik manuális porszívónál, ami szőnyeg esetén is igaz állítás.

Hogyan működik és tisztít a robotporszívó?

Kifejezetten összetett, de logikus rendszert használnak a robotporszívók, melyek az alapok tekintetében a hagyományos porszívók elvét követik. Ennek megfelelően a mozgó kefék és gumibetétek képesek összegyűjteni és felszakítani a port, valamint a lerakódó koszt, majd a szívómotor a bemeneti nyílásokon keresztül ezeket beszippantja, és az eszközben megtalálható tartályban gyűjti.

Képesek érzékelni a szennyeződés mértékét és összetételét a robotporszívók?

Az egyszerűbb modellek nem, de az ultrahangos vagy optikai érzékelővel ellátott típusok már könnyedén. Ennek megfelelően képesek automatizálni például a teljesítményt is annak érdekében, hogy csökkentsék vagy növeljék az intenzitást a padlón elhelyezkedő kosz mértékéhez és összetételéhez viszonyítva, de léteznek olyan robotporszívók, melyek a portartályba kerülő szennyeződést is tudják figyelni, illetve monitorozni, nem csak a padlót.

Képes kárt tenni a bútorokban egy robotporszívó?

A sok hasznos funkció mellett a robotporszívók egyik legnagyobb előnye, hogy tervezésük során odafigyeltek a megfelelő kialakításra annak érdekében, hogy az eszköz ne tudjon kárt tenni például a bútorokban, illetve a falszerkezet sarkaiban vagy az egyéb berendezési tárgyakban. Ehhez a legtöbb robotporszívót puha gumiborítással látták el, amit a magasabb kategóriában már szenzorokra épült biztonsági funkciók is megtámogatnak. Természetesen léteznek olyan olcsó modellek, melyeknél nem árt odafigyelni erre, de általában még a belépő szinten sem jellemző ez a probléma.

Mennyire idomul a lakásban történt átalakulásokhoz a robotporszívó?

Ez rendkívül termékfüggő tulajdonság. A magasabb szintet képviselő modelleket már úgy készítették, hogy a szenzorok által folyamatosan monitorozzák környezetüket, ezáltal még a váratlanul az útjukba kerülő akadályok sem jelentenek problémát az eszköz számára, legfeljebb kihagyja az adott régiót a takarításból, ha pedig elakadt, akkor egyszerűen kikapcsol, és megvárja a segítséget.

Könnyen el tudnak akadni a robotporszívók?

Szintén típusfüggő tulajdonság. Bizonyos típusok csak sík terepen képesek haladni, de vannak olyan megoldások, melyek akár a 1,5-2 centiméteres akadályokat is könnyedén le tudják küzdeni, ezáltal egy küszöb sem jelent feltétlenül problémát a számukra. Ha elakadnának, akkor sem történik katasztrófa, a legrosszabb esetben lekapcsolódnak addig, amíg ki nem szabadítjuk őket.

Manuálisan is töltőre tehető egy robotporszívó?

Ha nem is úgy, mint egy okostelefon, de igen. Ehhez az egyszerűbb típusoknál van egy hívógomb, az applikációkkal rendelkező eszközöknél pedig külön parancsra tudjuk elérni, hogy a robotporszívó visszatérjen a dokkolóegységéhez, ahol automatikusan megkezdi majd a töltést.

Milyen gyorsan tölt fel egy robotporszívó?

A technológia és a gyorstöltés fejlődésének köszönhetően egyre rövidebb időintervallumot igényel a robotporszívók feltöltése, azonban manapság főként gyártótól függ, hogy milyen sokáig tart ellátni energiával egy eszköz akkumulátorát. A jobb típusok esetében általában 2-3 óra alatt a nagyobb akkumulátorok is megtelítődnek elektromossággal.

Milyen sokszor kell tölteni egy robotporszívót?

Ez függ az akkumulátor kapacitásától, a használat gyakoriságától és otthonunk méreteitől is. A mai jobb robotporszívók egy töltéssel nagyjából 100-120 percnyi működésre alkalmasak – ennél vannak jobb és rosszabb értéket kínáló megoldások is –, ami azt jelenti, hogy általában minden használat után töltést igényelnek. Ez azonban teljesen automatizált formában zajlik, külön kérés vagy utasítás nélkül is biztosítják maguknak a töltést a szerkezetek, amint a dokkolóállomásra állnak.

Mennyit bír egyetlen töltéssel egy robotporszívó?

Ezt a tulajdonságot is nagyban befolyásolja, hogy mekkora teljesítménnyel és milyen felületeken használjuk a robotporszívót. A felmosás vagy a makacsabb kosz értelemszerűen több energiát követel tőle, mint amikor csak egyszerűen némi portalanítás a feladata a robotporszívónak. Ennek megfelelően 60-120 percet is tudnak egyfolytában üzemelni, de léteznek ma már ennél jobb teljesítményű modellek.

Milyen gyakran kell üríteni a robotporszívó portartályát?

Ez is leginkább a használattól, illetve a portartály méretétől függő tulajdonság. Amennyiben otthonunkban túl sok a porlerakódás – mert olyan környéken lakunk –, esetleg csak hetente egyszer alkalmazzuk a porszívót, akkor minden használat után előfordulhat, hogy megtelik, de ha minden nap körbejárja a lakást, akkor előfordulhat, hogy két-háromnaponta kell csak kiürítenünk a koszt. A telítettségről bizonyos típusok ráadásul figyelmeztetést is küldenek, ezzel könnyítve a dolgunkat.

Beállíthatom, hogy csak a lakás bizonyos helyiségeiben takarítson a robotporszívó?

A legtöbb robotporszívóban megtalálható a funkció, aminek részeként a korábban feltérképezett lakáson belül úgynevezett virtuális falakat húzhatunk fel annak érdekében, hogy a robotporszívó ne hatoljon át rajta. Így ha nem akarjuk beengedni a fürdőszobába vagy a gyerekszobába, csak egy kis kalibrálás – rendszerint a kapcsolódó applikációban a tiltott zónáknál –, és az adott terület azonnal törlődik a takarítási célpontok közül.

Egy-egy feladatra vagy morzsás felület feltakarítására is használható a robotporszívó?

Természetesen, a robotporszívók nemcsak a teljes lakást tudják egyben kitakarítani, hanem egyedi feladatokkal is megbízhatjuk őket. Különösen egyszerű a programozásuk ezen a téren akkor, ha van hozzájuk applikáció vagy távirányító, így összetakaríthatunk a háziállatok után, de megadhatjuk neki azt is, hogy porszívózza fel a gyerekek által összemorzsázott szőnyeget.

Le tud esni a lépcsőről vagy a felső szintről a robotporszívó?

Többnyire minden robotporszívó rendelkezik olyan szenzorokkal, melyek figyelik a padlót, így meg tudják állapítani akár valós időben is, hogy hol vannak lépcsők, vagy nyitott szintek, amivel a kis eszközök el tudják kerülni a zuhanást. Természetesen a lakás első feltérképezésekor nem árt ott lenni mellettük ezeknél a veszélyesebb pontoknál, mert bizonyos felületek összezavarhatják a szenzorokat, így érdemes alaposan monitorozni velük a problémásabb helyeket.

Aktiválódik-e a riasztórendszer a robotporszívó miatt?

Ha nem megfelelőek a beállítások, akkor igen. Amint robotporszívót veszünk, szükséges hozzákalibrálni a riasztó mozgásérzékelőjét olyan magasságba, hogy az ne érzékelje a porszívó mozgását, így könnyedén elkerülhető, hogy a rendszer téves riasztást küldjön. 

Maradhat-e a dokkolóján a robotporszívó, miután feltöltött?

Mivel ez egyfajta tárolóként is funkcionál a mai robotporszívók számára, ezért nem kötelező, de természetesen otthagyhatjuk őket, hiszen tölteni nem fognak, az intelligens vezérlés ugyanis ezt megakadályozza, így a dokkoló számukra egyfajta tárolóként is funkcionál.

Mennyire hatékony egy robotporszívó? Kell utána porszívózni?

Ez a témakör rendkívül összetett és rengeteg tényezőtől függ. A nagyobb szívóerővel rendelkező robotporszívók kifejezetten nagy tisztaságot tudnak teremteni azokon a pontokon, ahol hozzáférnek a padlóhoz, minden kis sarkot és zegzugot azonban nem érnek el. Ezen felül a hagyományos, nagy teljesítménnyel rendelkező porszívók a tisztítás terén sokkal hatékonyabbak, így havonta egy-két alkalommal érdemes átporszívózni az egész lakást, pláne akkor, ha sok szőnyegünk van.

Hosszú szőrű szőnyeget is tisztán tud tartani egy robotporszívó?

Nem mindegyik típus, azonban ma már vannak olyan robotporszívók, melyek a hosszabb szőrű szőnyegekkel is elboldogulnak. Vásárlás előtt mindig fontos tájékozódni erről a kiválasztott típus kapcsán, nehogy meglepetés érjen minket.

Mikor vegyünk és mikor ne vegyünk robotporszívót?

Vegyünk, ha

 • azt szeretnénk, hogy mindig tiszta és friss legyen a lakás;
 • meg akarjuk könnyíteni a mindennapjainkat;
 • több időt szeretnénk felszabadítani a házimunka helyett;
 • nem vagyunk programozók, de szeretjük az önműködő háztartási gépeket;
 • szeretnénk makulátlan tisztaságot a bútorok alatt is (hiszen ezek a kis porszívók beférnek az ágy és a szekrények alá);
 • nem akarjuk többé kitakarítani már az egész lakást;
 • kíváncsiak vagyunk arra, miként működik magától egy saját robot;
 • egy olyan porszívót szeretnénk, ami automatizált és nem foglal sok helyet.

Ne vegyünk, ha

 • nem vagyunk nyitottak az újra;
 • nincs okostelefonunk;
 • túl vastag szőnyegek, túl magas küszöbök és lépcsők vannak a lakásban;
 • gyakran változtatjuk bútoraink helyzetét;
 • állandóan nagy a rendetlenség a padlón.