Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk
legjobb robotporszívók 2020-ban

Robotporszívó teszt & vélemények – Mutatjuk 2023 legjobbjait

Utoljára frissítve:

Robotporszívó vásárlási tanácsadónk azzal a céllal készült, hogy időt-, energiát-, nem utolsó sorban pedig pénzt spóroljunk azok számára, akik robotporszívó vásárlás előtt állnak.

Tartalomjegyzék

Egy ilyen vásárlási segédlet elkészítése mögött hónapokig tartó kutatások állnak, egy csapat munkájából tevődik össze a végeredmény.

Célunk, hogy kellő objektivitás mellett, a piacon jelenleg elérhető legjobb robotporszívókat mutassuk be olvasóink számára.

Kutatási források

Robotporszívó kutatásunkat a következő forrásokból készítettük:

 • független saját tesztek és tapasztalatok alapján;
 • hiteles nemzetközi tesztekből és forrásokból tájékozódva;
 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények elemzésével.

Kutatásunkat nem szponzorálták gyártók és forgalmazók, működésünk teljes mértékben független alapokon nyugszik.

A legjobb robotporszívók szerintünk

Robotporszívó vásárlási tanácsadónkat folyamatosan frissítjük, hogy az újdonságokhoz igazodva, naprakész információkkal tudjunk szolgálni az érdeklődők számára. Tarts velünk, mutatjuk a legjobb robotporszívókat.

Roidmi Eve Plus

Ár-érték bajnok középkategóriában

Előnyök

 • modern megjelenés
 • 2 oldalkefe
 • feltérképezés
 • gyors önürítés

Elérhető itt

ROBOTWORLD.HU
PEPITA.HU
alza.hu


A Roidmi Eve Plus még mindig az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló robotporszívó a piacon, amely önürítő funkcióval is rendelkezik.

Mint terméktesztünkből kiderült: a porszívó ráadásul nemcsak olcsó, hanem kifejezetten jól működik a gyakorlatban is, így a tisztaság és a nagy teljesítmény kedvelői egyaránt hűséges társra lelhetnek benne.

Automatizált portartály ürítés

Az önürítő funkció sok esetben még ma is futurisztikus megoldásnak tűnik a robotporszívók világában, de a Xiaomi Rodimi Eve Plus ezen a téren is képes volt kiemelkedni a sorból.

Önürítővel ellátott dokkolójának hála ugyanis képes arra, hogy miután végzett a lakás felporszívózásával, csak egyszerűen odaálljon a kis szerkezetre, ami néhány másodpercen belül egy külső portartályba szivattyúzza az általa összeszedett koszt.

Mindezt nemcsak gyorsan, hanem rendkívül hatékonyan képes kivitelezni a robotporszívó, ezáltal teljes gondtalanság vár ránk a használata mellett, hiszen a kisebb lakásokban hetekig hozzá sem kell nyúlnunk, képes magától végezni a feladatát, beleértve az akkumulátor töltését is.

Hatékonyságát egyszerűen cserélhető – hazánkban is könnyedén beszerezhető porzsák –, valamint olyan funkciók teszik teljessé, illetve biztonságossá, mint az ózon alapú antibakteriális és szagtalanító technológiák használata.

Fejlett navigáció és akadálymászó képesség

Amivel kapcsolatban a Xiaomi Roidmi Eve Plus kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkezik, az nem más, mint a navigáció. LIDAR szenzorokra épülő megoldás kapott benne helyet, annak is a negyedik generációja, mely képes makulátlan pontossággal feltérképezni az egész lakást.

Ez azért különösen előnyös, mert saját térképet tud készíteni, melyet a későbbiekben finomhangolhat, javíthatja általa a takarítási tulajdonságait, sőt egy egész sor szoftveres funkciót tár elénk ebből kifolyólag.

A SLAM algoritmus jóvoltából rendkívül pontosan látja a környezetét, ami a takarítási tulajdonságaira is kihat, de példának okáért az akadályfelismerő, illetve akadálymászó képessége sem okoz csalódást.

Kiválóan felismeri a szintkülönbségeket, nem esik le a lépcsőn, nem okoznak gondot neki a kábelek, és a küszöböket is ügyesen átugorja 2 centiméteres magasságig, ami kifejezetten jó eredmény.

Nagy teljesítmény és erős szoftveres háttér

A Xiaomi Roidmi Eve Plus természetesen a teljesítmény szempontjából sem vall kudarcot! A 2700 Pa szívóerőnek, valamint az összetett keferendszernek köszönhetően – mely egy fő-, és két oldalkeféből áll – a készülék megbirkózik még a nagyobb kosszal is.

A porszívózás mellett a beépített víztartálynak hála nedves feltörlésre egyaránt képes, amihez nem lesz szükség másra, csak egy mop felszerelésére, és a készülék a kijelölt zónákban ezt a tulajdonságát is kihasználja majd.

Szabályozhatóságához és kalibrálásához nagyon erős szoftveres háttér is társul, ennek megfelelően teljeskörű beállítási lehetőségek várnak ránk, módosíthatjuk az üzemmódokat, a takarítás és az ürítés körülményeit vagy időpontjait, miközben a távoli hozzáférés sem okoz majd gondot. A térképkészítő funkciónak hála egyszerűen kijelölhetünk számára szoftveresen különféle zónákat, de indíthatunk célzott takarítást és egyebeket is, a határ a csillagos ég.

Roborock S8

A mi választásunk felsőkategóriában

Előnyök:

 • 6000 Pa szívóerő
 • VibraRise funkció
 • dupla főkefe
 • fejlett navigációs rendszer
 • sokoldalú telefonos applikáció

Elérhető itt

robotworld.hu
ALZA.HU
ALZA.HU – Plus változat
ALZA.HU – Pro Ultra v.
Geekbuying
roborockshop.hu


A Roborock S8 ideális választás azoknak, akik egy nagy tudású, modern funkciókkal felvértezett és kiváló takarítási tulajdonságokkal rendelkező prémium robotporszívót keresnek.

Kiemelkedő képességek

A takarítási teljesítményt tekintve a Roborock S8 a legjobbak közé sorolható a piacon. Ezt a 6000 Pa szívóerő mellett a dupla szilikonlamellás főkefe, a tartós oldalkefe és a HyperForce technológia biztosítja számára.

A VibraRise funkcióval ráadásul a nedves takarításban is eredményes. A szabályozható vízmennyiség mellett ugyanis a robotporszívó mopja percenként 3000 vibrációra képes, így a súroló mozgásával még a makacs, odaszáradt szennyeződéseket is képes eltávolítani.

Érzékeny érzékelők

A Roborock S8 navigációja LiDAR szenzorokon alapul, amelyek pontosan képesek feltérképezni az egész lakást. A térképek 2D-ben és 3D-ben is láthatók, a beépített akadályérzékelővel pedig minden eddiginél pontosabban tud reagálni az útjába kerülő elemekre.

Működését telefonos alkalmazáson keresztül szabályozhatjuk. A beüzemelés mellett rengeteg beállítás biztosítja a robotporszívó munkájának megbízhatóságát, miközben virtuális falakat húzhatunk, időzíthetjük a működést, szabályozhatjuk a szívóerőt

Roborock Q Revo

Ár-érték bajnok felsőkategóriában

Előnyök

 • Automatizált portartály-ürítés és mopszárítás
 • 5500 Pa szívóerő
 • LiDAR szenzorra épülő navigációs rendszer
 • Forgó felmosó fejek
 • Rengeteg intelligens funkció

Elérhető itt

robotworld.hu
alza.hu


Amennyiben egy szinte teljes mértékig automatizálható robotporszívót szeretnénk megfizethető áron, a Roborock Q Revo sem a száraz- sem a nedves takarítás tekintetében nem okoz majd nekünk csalódást.

Többfunkciós dokkoló, ami szinte mindenre képes

A Roborock Q Revo egyik legnagyobb előnye, hogy kimagasló ár-érték arányt képvisel. Ennek az oka, hogy a Roborock S8 Pro Ultrához hasonló dokkolóállomás tartozik hozzá, ami többfunkciós megoldásként rengeteg automatizálási lehetőséget nyújt. Kiszivattyúzza a portartályt, kimossa és szárítja a mopot, sőt még fel is tölti vízzel a felmosótartályt.

Ezzel a robotporszívó működése gyakorlatilag napokra automatizálható, így a hét minden napján élvezhetjük otthonunk makulátlan tisztaságát. A Roborock Q Revo ugyanis ezen a téren nem okoz majd csalódást, hiszen 5500 Pa szívóerővel esik neki a szőnyegeknek, a felmosást pedig egy dupla forgó moppal végzi el.

Pontos, precíz és nagyon okos

Mint a gyártó legtöbb robotporszívója, úgy természetesen ez a modell is rengeteg okos funkcióval rendelkezik. Saját társalkalmazásának köszönhetően megannyi beállítást alkalmazhatunk vele, de még a hangvezérlés sem hiányzik belőle a legkülönfélébb biztonsági funkciók mellett.

Munkavégzése nagyon pontos és precíz, amit leginkább a LiDAR szenzorokra épülő navigációs rendszernek köszönhet a robot, melyet fejlett algoritmusok segítenek. Ezzel a rendszerrel akár több térképet is képes kezelni a Roborock Q Revo, de a tereptárgyak pontos kikerülését vagy a falak és a bútorok körbetakarítását is ütközésmentesen végzi el.

Xiaomi Robot Vacuum S10+

Innovatív kétpárnás felmosórendszerrel

Előnyök

 • Továbbfejlesztett felmosó
 • 4000 Pa szívóerő
 • 3D akadálykerülő funkció
 • Hasznos társalkalmazás
 • LDS lézeres navigáció

Elérhető itt

XIAOMISHOP.HU – hivatalos
mi-home.HU – hivatalos
alza.hu


Elérhető áron szeretnénk kiváló takarítási tulajdonságokkal rendelkező robotporszívót vásárolni? A Xiaomi Robot Vacuum S10+ biztosan nem okoz csalódást.

Dupla felmosókefével a tiszta padlóért

A Robot Vacuum S10+ egy egészen új irányvonalat mutat a robotporszívós felmosás világában. Rezgő mop helyett itt rögtön két darab forgó felmosórongy biztosítja, hogy a nedves feltörlés során mindig makulátlan tisztaságú padlófelületet kapjunk.

Segítségével akár 150 négyzetméternyi felszín is könnyedén felmosható, de hasonlóan eredményes a hagyományos porszívózás tekintetében is. Ezen a téren 4000 Pa szívóteljesítmény jellemzi, amit 4 fokozatban lehet szabályozni, miközben a koszt és a port egy 450 ml-es portartályba gyűjtve még a nagyobb lakásokban is megállja a helyét.

Lézeres navigáció és 3D akadálykerülő funkció

Miután a robotot LDS LiDAR lézeres navigációs szenzorokkal vértezték fel, nemcsak a helyiségek feltérképezését, hanem a teljes takarítási folyamatot kimagasló alapossággal tudja elvégezni. A 3D akadálykerülő funkcióval ráadásul ténylegesen látja, érzékeli környezetét maga körül.

Emiatt kifinomultabb és alaposabb munkavégzés várható tőle, miközben nem okoz neki gondot, ha a gyerekek nem pakolják el a játékokat vagy egy papucs marad a szoba közepén. Vérbeli okoseszközként rengeteg automatizált funkcióval rendelkezik, miközben beállítását saját okostelefonunkról végezhetjük el.

Xiaomi Robot Vacuum S10 – lézeres navigációval

Belépő a középkategóriába

Előnyök:

 • LDS lézeres navigáció
 • összetett környezetérzékelés
 • cikcakk és Y-alakú tisztítási útvonalak
 • 4000 Pa szívóerő
 • intelligens víztartály

Elérhető itt

ROBOTWORLD.HU
XIAOMISHOP.HU – hivatalos
mi-home.hu – hivatalos
alza.hu


Ha szívesen belekóstolnánk a robotporszívózás következő szintjébe egy elérhető áron kínált, de több tekintetben is középkategóriás tulajdonságokkal rendelkező termékkel, akkor a Xiaomi Robot Vacuum S10-et nagyon hamar családtaggá avatjuk majd.

A robotporszívó, amelyik biztosan nem téved el a lakásban

Miközben elragadó takarítási tulajdonságokkal rendelkezik, a Xiaomi Robot Vacuum S10 robotporszívó legnagyobb előnye az LDS lézeres navigációs rendszer alkalmazása. Segítségével 360 fokban képes szkennelni otthonunkat és pontosan érzékelni maga körül az összes berendezési tárgyat.

Ez a robotporszívó tehát biztosan nem téved majd el a lakásban, precíz térképet készít minden helyiségről, ami később rengeteg beállítási lehetőséget ad a kezünkbe a társalkalmazáson keresztül. Tiltott zónák? Virtuális falak? Időzített takarítás? Semmi sem lehetetlen!

Cikcakkban takarít, de pontosan tudja, hogy mit csinál

A négy üzemmódban működtethető szívómotornak sem a vastagabb szőnyegek, sem a nagyobb, darabos szennyeződések összegyűjtése nem okoz majd gondot. Mindezt ráadásul 130 perces üzemidő, valamint továbbfejlesztett felmosásfunkció kíséri!

A Xiaomi Robot Vacuum S10 robotporszívó azon túl, hogy intelligens víztartályt kapott, a szabályozható vízmennyiség mellett a takarítási tulajdonságai is szintet léptek. Képes cikcakk és Y-alakzatban is felmosni a padlót, ami a hagyományos megoldáshoz képest sokkal látványosabb eredményt nyújt.

Xiaomi Robot Vacuum E10 – kisebb lakásokba

Pénztárcabarát választás

Előnyök:

 • elérhető árkategória
 • alapos száraz takarítás
 • nedves feltörlés
 • giroszkópos navigáció
 • alacsony kialakítás

Elérhető itt

xiaomishop.hu – hivatalos
mi-home.hu – hivatalos
alza.hu


Egy megfizethető robotporszívót keresünk, ami képes tisztán tartani kisebb lakásunkat és belépő szintjéhez mérten csak kisebb kompromisszumokat követel? Ha a válaszunk igen, akkor érdemes megismerkedni a Xiaomi Robot Vacuum E10-es modellel!

Porszívózásban a legerősebb, de fel is mos, ha kell

A Xiaomi Robot Vacuum E10 lelkét egy 4000 Pa erősségű szívómotor adja. A négy fokozatban állítható teljesítménye egy kisebb lakásban képes mindennap kiporszívózni a szőnyegeket, valamint feltakarítani a keménypadlón összegyűlt koszt és port.

Az eszköz szilikonlamellás főkefével és rugalmas oldalkefével rendelkezik, miközben a felmosó funkció sem hiányzik belőle. Intelligens víztartályával könnyedén szabályozhatjuk, hogy mennyi vízzel és milyen hatékonysággal mossa fel a padlót.

Alkalmazkodik hozzánk és még az ágy alá is befér

A gyártó természetesen a legmodernebb okosrendszereket alkalmazta a Xiaomi Robot Vacuum E10 robotporszívóban, mely a széles körű beállítási lehetőségekkel könnyedén alkalmazkodik hozzánk. Telefonos applikációjával nemcsak a beüzemelés, hanem a későbbi működtetés is pofonegyszerű lesz.

Navigációja giroszkópos szisztémára épül, de a beépített szenzorok nagyon rugalmas, biztonságos és gördülékeny működést biztosítanak számára. Sőt, ez a robotporszívó a 8 centiméteres magasságával még olyan helyeken is kitakarít, ahol hagyományos porszívóval eszünkbe sem jutna!

Dreame F9 –  A beugró szint képviseletében

Előnyök:

 • Valós idejű feltérképezés
 • Japán NIDEC kefe nélküli motor
 • Igazán nagy portartály (600 ml)
 • 3 féle nedves takarítási üzemmód

Elérhető itt

pepita.hu
alza.hu


A Dreame F9 robotporszívóval nagyon jó vásárt csinálhatunk, ha sikerül kedvező áron hozzájutni. Habár LiDAR navigációs rendszert nem kapott, tudása a Mi Robot Vacuum-Mop 2-vel vetekszik. 

Kiváló termékjellemzők

A Dreame F9 akkumulátora 5200 mAh kapacitású, szívóereje 2500 Pa, működési ideje pedig nagyjából 150 perc, ami egy átlagos lakás kitakarításához éppen elegendő. Ezekkel a paraméterekkel, illetve érzékelőivel és navigációs rendszerével stabilan illeszkedik a középkategória kínálatába.

Azonban amire mi felkaptuk a fejünket, az a portartályának mérete: a 600 ml-es kapacitás valóban elég nagynak számít. Egy másik, szintén szuper tulajdonsága a karcsú kialakítása, nyolc centiméteres magasságával az egészen szűk helyekre is könnyedén befér. 

Ez a porszívó – csak úgy, mint a például a Mi Robot Vacuum-Mop 2 is – japán NIDEC kefe nélküli motort kapott, ami a legnehezebb szennyeződéseket is képes kezelni. Rugalmas, mikroszálas forgókefe és 190 fordulat/perc sebességgel működő oldalkefe gondoskodik a pormentes lakásról. 

A víztartálya 200 ml-es. Ennyi vízzel nagyjából 90 perc alatt végezni tud otthonunk nedves tisztításával. Feltörlés esetén 3 üzemmód közül tudunk választani, attól függően, hogy mennyi nedvességet igényel a mop, hogy maradéktalanul eltüntesse a padlón lévő szennyeződéseket. Ezeket a módokat érdemes egyesével kipróbálni, és kitapasztalni, hogy a lakásunk padlótípusaihoz melyek az ideálisak. Sok esetben az időjárást is érdemes figyelembe venni a levegő páratartalma miatt.

Valós időben, a valós környezetnek megfelelően

A Dreame F9 360 fokosan szkenneli a környezetét, ezáltal valós időben képes térképet készíteni a lakásról. 30 ezer adatpont beolvasását végzi másodpercenként, 8 érzékelőjének köszönhetően pedig sikeresen kerüli el a földön felejtett akadályokat. 

A leeséstől sem kell féltenünk, hiszen ennek elkerülését is „megtanították” neki. Sőt olyat is kérhetünk tőle, hogy az általunk virtuális falakkal határolt területekre ne menjen.  

Ahhoz, hogy ilyen és ehhez hasonló utasításokat közölhessünk vele, a Xiaomi otthoni alkalmazást kell segítségül hívnunk, amellyel akár távolról is irányíthatjuk robotporszívónkat.  Az alkalmazásban egyébként minden olyan alapfunkció elérhető, amely elvárás lehet ebben a kategóriában.  

Jó ha tudsz róluk is

Bár az alábbi robotporszívók nem kerültek be legújabb toplistánkba, mégsem mehetünk el szó nélkül mellettük, mivel bizonyos célcsoportoknak ideális alternatívát jelenthetnek.

iRobot Roomba J7 – Szőnyegre kiváló választás

Előnyök:

 • Precision Vision navigációs rendszer frontkamerával
 • Személyre szabható vezérlés
 • Hangutasításokkal is irányítható
 • Kivételes szőnyegtisztítás

Elérhető itt

robotworld.hu
konyhaluxnet.hu

Ha Aladdin felkeresne bennünket, hogy segítsünk robotporszívót választani, mi egészen biztos, hogy ezt a modellt ajánlanánk neki, hiszen szőnyegtisztításban verhetetlen! Viccet félretéve: a „csupaszőnyeg” lakások számára valóban ez lehet a legjobb döntés!

Saját fejlesztésű navigáció frontkamerával megspékelve

A 9,2 cm magasságú iRobot Roomba J7 robotporszívó könnyedén befér a nehezen megközelíthető helyekre is, így a szekrény alatt és az ágyak lába körül is ragyogó tisztaságot hagy. A Precision Vision navigációs rendszer, amely a cég saját fejlesztése, valamint a robotporszívó elején elhelyezett kamera segít kikerülni a földön hagyott tárgyakat. 

A frontkamerának hála ráadásul még a lakásásban élő kutyusok vagy cicák által elhelyezett „váratlan akadályok” sem fenyegetnek takarítási katasztrófával. Érzékelőkkel is jócskán felszerelték, így attól sem kell félnünk, hogy leesik a lépcsőn. 

Ha szőnyeg, akkor a J7-es!

Sok helyen ajánlják kifejezetten kisállatos otthonokba, mivel az egyik nagy erénye – ha nem a legnagyobb –, hogy kivételesen klasszul ki tudja tisztítani a szőnyegeket. Ezt a képességét a háromfokozatú takarítótórendszerének köszönheti, ami egy speciális felfüggesztésű oldalkefét, két egymással szemben forgó gumi takarítókefét, és egy nagyhatékonyságú szívómotort foglal magába. Szinte valamennyi tesztelés során a szőnyegtakarítás bajnoka címet sikerült bezsebelnie.

Nedves takarítás hiányában az ár-érték arány egy kényes kérdés lehet, hiszen ebben az árfekvésben számos modell tud többet, mint az iRobot Roomba J7-es. Ugyanakkor ha egy szőnyegekkel gazdagon borított lakásba szerződtetjük, biztosan elégedettek leszünk a teljesítményével. 

Az okos háttér: iRobot Genius

A robotporszívók beüzemelésének egy kötelező állomása az alkalmazással való párosítás, azért hogy hozzáférjünk az extrákhoz és a plusz funkciókhoz. Ennél a típusnál beprogramozhatjuk a takarítás helyét és idejét, jelentést kapunk az akkumulátor állapotáról, illetve megnézhetjük a képeket, amiket az elülső kamera készít a padlón felejtett tárgyakról.

Ha a vásárlások utáni véleményeket összegezve általánosságban elmondható, hogy aki elsősorban a szőnyegek takarítása miatt választotta ezt a modellt, annak nem okozott csalódást.

Tesla Robostar T60 – Távirányítós vezérlés

Előnyök

 • Felmosó funkció,
 • Giroszkópos navigáció,
 • Antiallergén szűrőrendszer,
 • Programozható, időzíthető takarítási funkciók,
 • Abszolút csendes működés,
 • Meglepően nagy kapacitású akkumulátor

Elérhető itt

TESLAROBOT.HU
ONLINEMARKABOLTOK.HU


Ha valamiből olcsóbb terméket keresünk a piacon, általában kompromisszumot kell kötnünk. Persze, vannak üdítő kivételek. Ilyen például a Tesla Robostar T60 robotporszívó is, amely igazi slágerterméknek számít, és ezt nem a gyártók és az üzletek, hanem maguk a vásárlók mondják róla.

Szinte nincs olyan fórum az európai piacon, ahol a vásárlók ne emelnék ki a robotporszívó rendkívüli tulajdonságait, megbízhatóságát és kiemelkedő teljesítményét persze, a megfizethető ára mellett. A Tesla mérnökei pedig valóban nem bízták a véletlenre a minőséget: olyan robotporszívót alkottak, ami minden részletében kiemelkedő, mégis megfizethető.

A vásárlók imádják, és van is miért

A Robostar T60 nem a méreteivel szeretne meggyőzni minket, hiszen alig 30 centis átmérője és 7,8 centiméteres magassága nem a feltűnést, sokkal inkább az alapos takarítást szolgálja.

A robotporszívók között a kisebbek közé tartozó T60 ugyanis ezekkel a méretekkel szinte minden bútor alá befér. Hogy mozgása szisztematikus legyen, egy FASTtrack 2.0 giroszkóp segíti a navigációban, így nemcsak a küszöbökön jut át eredményesen, de a lépcsőkről sem esik le.

Bár wifihez nem csatlakoztatható, így applikációval sem rendelkezik, a vásárlók ezt nem hiányolják a Robostarból. Sőt, a visszajelzések szerint a hazai, a szlovák és a cseh vásárlók is igazán elégedettek vele, pláne rendkívül halk működésével. Ez pedig nem véletlen, hiszen míg más robotporszívók akár 75 dB hangerővel is közlekedhetnek az otthonunkban, a Robostar T60 alig 55 dB-es zajszint mellett végzi a dolgát. 

Erős és elpusztíthatatlan

A benne található motor igazi nagyágyú: a robotporszívó testében egy BLDC motor dobog, amely a maximális szívóteljesítményről gondoskodik. A fogyasztói vélemények egyöntetűen állítják: a T60-as Robostar nemcsak a kisállatszőrrel, de még a hosszabb szálú szőnyeggel is képes megbirkózni. A vásárlók ki is emelik visszajelzéseikben, maguk is meglepődtek rajta, mennyi koszt és port szívott össze a Tesla porszívórobotja.

A T60-asban található BLDC motor egy kefe nélküli, minőségi konstrukció. Ennek a kialakításnak köszönhető a jobb hatékonyság, a kisebb zaj, és a rendkívüli élettartam is. Ráadásul mivel nincs kefe a szerkezetben, ezért nincs, ami elkopjon, így a Robostar más, olcsó típusokhoz képest valóban elpusztíthatatlan szerkezet. A motor mellett 2600 mAh-s akkumulátora is bivalyerős, közel kétórás üzemidőt garantál minden egyes porszívózáshoz. 

Mellette kosz nem marad parlagon

Az extráknak itt azonban még nincs vége. A mérnökök a makulátlan tisztaságért ugyanis még két oldalsó, antisztatikus oldalkefével is felszerelték a Tesla Robostar T60-ast, így minden útjába kerülő, apró kis piszkot összegyűjt. Ha pedig már összegyűjtötte, egy kivételes, hármas szűrőrendszer segít abban, hogy semmit sem engedjen szabadon abból, amit egyszer már összeszedett.

A különleges konstrukcióban a jól megszokott HEPA-szűrőt két további szűrőréteggel, egy szűrőhálóval és egy szivacsszűrővel egészítették ki, így még a 0,3 mikronos részecskéket is felfogja működés közben. A Teslára jellemző felhasználóbarát kialakítást a mérnökök ebben a termékben is kimaxolták: a kis robot ürítése és tisztítása egyszerű, szinte egy mozdulat, de majdnem fél literes portartálya mellett erre csak ritkán kell sort keríteni.

Ha pedig makulátlanul kiporszívózott, később fel is törölhet, ezt a funkciót például egy 3 deciliteres víztartály támogatja. Bár a visszajelzések szerint a felhasználók szeretnék, ha a két funkciót egyszerre végezné el a Robostar. Ezt a szépséghibát leszámítva, a vásárlók egyöntetűen állítják: ennél jobban egyik robot sem éri meg az árát. Sőt, a tapasztalatok és a vélemények alapján úgy tűnik, hogy aki egyszer a Tesla mellett tette le a voksát, már nem is akar más robotporszívóval megismerkedni. 

Kedvenceink az utóbbi évekből

Ezek a robotporszívók voltak a kedvenceink a korábbi években, továbbra is remek gépeknek tartjuk őket, amiket szívesen ajánlunk. Elképzelhető, hogy már nincsenek készleten a forgalmazóknál, de csapj le rájuk ha találsz belőlük jó áron!

iRobot Roomba i7 – Korábbi kedvencünk szőnyegre

Előnyök

 • kiemelkedő teljesítmény
 • kimagasló iAdapt 3.0 navigáció
 • Imprint okos feltérképezés
 • távoli vezérlés iRobot Home alkalmazással
 • I7+ esetében automatikus portartály ürítés

Elérhető itt

ROBOTWORLD.HU
konyhaluxnet.hu

Az iRobot Roomba i7 a robotporszívók prémium kategóriájának egyik kiemelkedő alakja. 2020-ban és 2021-ben sem találtunk nála jobbat, ha szőnyegtakarításról volt szó.

Professzionális feltérképezés, kiváló navigációval

Ami miatt az iRobot Roomba i7 abszolút az élmezőnyben helyezkedik el a robotporszívók között, az határozottan a navigáció. A saját fejlesztésű iAdapt 3.0 névre hallgató rendszernek hála a kis robot centiméterre pontosan képes feltérképezni az egész házat, miközben akár 174 négyzetméternyi terület mentésére és tárolására is alkalmas.

Kamerájának és érzékelőinek köszönhetően a porszívó időben tud észlelni minden új akadályt már az ismert környezetében is, így egy új bútor vagy egy rossz helyre tett papucs sem okoz neki problémát, az intelligens megoldásainak hála ráadásul annyira aprólékos beállításokkal rendelkezik, hogy még azt is felismeri, melyik helyiségben jár, és azt mikor, sőt hogyan kell takarítania.

Fejlett applikáció az alapos beállításokhoz

A Roomba i7 robotporszívóhoz egy rendkívül fejlett okostelefonos szoftver is tartozik iRobot Home név alatt, mely nagyon alapos beállításokat kínál hozzá, sőt távoli hozzáférésre, indításra vagy kalibrálásra ad lehetőséget. Mindezt akár a munkahelyen ülve vagy a nyaralás kellős közepén, így garantált, hogy minden esetben tiszta lakásba érkezünk majd haza.

Pláne annak fényében, hogy az Imprint technológiának hála minden egyes helyiségben külön takarítási tervet tudunk beállítani, így a saját igényeinkhez igazíthatjuk a folyamatokat, sőt akár dupla takarításra is kérhetjük a robotporszívót, amivel mindig a legnagyobb tisztaság vár ránk otthonunkban.

Nagy teljesítmény, csendes működés

Természetesen a teljesítmény szempontjából sem vall kudarcot az iRobot Roomba i7 robotporszívó! A készülék egy 0,6 literes tartályba képes gyűjteni a port, miközben egy másfél órás töltés után az 1800 mAh-s akkumulátorral 120 percnyi üzemidőt képes nyújtani, mindezt kifejezetten csendes, 58dB-s működés társaságában.

Ezen felül az eszköz biztonságos is, hiszen a fentiekben már ismertetett applikáción keresztül folyamatosan tudjuk ellenőrizni az állapotát, legyen szó a portartály vagy a tisztítókefe állapotáról, sőt a program képes lesz hasznos tanácsokat adni bizonyos karbantartási folyamatok mellé.

Aki felmosásra is szeretné használni, a Roomba i7 mellé kapható külön felmosórobot is. Ezt úgy lehet kalibrálni, hogy amint elkészült a porszívózás, rögtön útnak indul a felmosó egység, ami így kalibráltan páratlanul magas szintű tisztaságot tud majd biztosítani otthonunkban.

Különleges töltő- és szennyeződésgyűjtő állomás az i7+ modellhez

Ennek a robotporszívó-típusnak ráadásul elérhető egy másik változata, mely Roomba i7+ név alatt egy külön töltő- és szennyeződésgyűjtő állomással rendelkezik. A Clean Base érdekessége, hogy a robotporszívó ezzel az eszközzel akár hetekig képes úgy működni, hogy nem nyúlunk hozzá, hiszen magától üríti a port és a koszt – akár 30 alkalomra elég helye lesz ennek a dokkolótartályban –, így soha nem kell majd érintkeznünk közvetlenül a porral és a kosszal.

Általánosságban kijelenthető, hogy a robotporszívók esetén a padlón és szőnyegen is alkalmazható típusokat tekinthetjük a legnépszerűbbnek. Ebben a termékkategóriában válogathatunk a legszélesebb modellkínálatból, hiszen a legtöbb lakásban hideg- és melegburkolaton egyaránt megfelelő teljesítményt kell nyújtaniuk ezeknek az eszközöknek. Nem véletlen, hogy ebben a szegmensben rengeteg innovatív megoldással találkozhatunk, nagyon sok a hibrid kialakítás, és természetesen több a funkció is, így nagyobb akadályokat tudnak leküzdeni, gyakori a saroktisztítás lehetősége és a többi.

Roborock S7 – Korábbi tesztgyőztes

Előnyök

 • Rendkívül alapos takarítás
 • Új szintre emelt felmosás funkció
 • Teljeskörű testreszabás okostelefonról
 • Pontos feltérképezés, okos térkép funkciók
 • No go és no mop zónák
 • Széleskörűen automatizálható működés

Elérhető itt

ROBOROCKSHOP.HU
ALZA.HU


A Roborock S7 a Xiaomi egyik legújabb generációs, abszolút csúcskategóriás robotporszívója, amely megjelenésekor meglepően futurisztikus megoldásokat kínált a piacon.

Ennek megfelelően egészen új szintre emelte a takarítás minőségét, legyen szó akár a porszívózásról, akár a felmosás funkcióról, ez a Roborock végre kiküszöbölte azokat a gyermekbetegségeket, melyek a legtöbb robotporszívóra jellemzőek voltak.

Szónikus felmosás, új típusú mop

Amivel kapcsolatban a Roborock S7 a legtöbb újítást tudta felvonultatni, az nem más, mint a felmosás funkció. Ezt az úgynevezett VibraRise technológiának köszönheti a termék, mely képes szakítani a robotporszívókban korábban használt egyszerű megoldásokkal.

Lényege, hogy percenként akár többezer pulzálással, gyakorlatilag erőteljes törlőmozdulatokkal nedves hullámokat generál a padlón, melyek magas nyomásuk révén felszedik a koszt, illetve a lerakódott szennyeződéseket.

A 300 ml-es víztartálynak hála már a nagyobb lakásokban is könnyedén megállja a helyét, de nemcsak az új technológiai háttér, hanem az új típusú mop is támogatja a munkáját, mely sokkal masszívabb és merevebb kialakítással büszkélkedhet.

A továbbfejlesztett mop érdekessége még, hogy felemelhető szerkezettel rendelkezik, ezáltal vegyes takarítás esetén a robotporszívó automatikusan felismeri a szőnyegeket, és magától felemeli a mopot, nehogy bármit összevizezzen vele.

Jobb szívóteljesítmény és újragondolt főkefe

Miközben a felmosás tekintetében egészen új utakat nyitott a készülék, a Roborock S7 természetesen a porszívózás terén is szintet lépett. Ezt a HyperForce technológiának köszönheti, aminek részeként 2500Pa-ra növekedett szívóerővel képes tisztítani a padlót.

Ez a teljesítmény már képes felvenni a kesztyűt a hagyományos porszívókkal is, noha automatikusan szabályozza a teljesítményt, így mindig a felület állapotának megfelelően kalibrálja, hogy mekkora szívóerő alkalmazására van szüksége.

A megnövelt szívóerő azonban önmagában még nem elég: a Roborock S7 esetében a főkefét is újragondolta a gyártó, és ez nem csak a kialakítására, hanem a működésére is érvényes, mivel tökéletesen megbirkózik minden talajtípussal vagy egyenetlenséggel.

A takarító főkefe ugyanis már minden irányban mozog, ferde tengelyen is állhat, ha szükség van rá, ezáltal a szilikonlamellák minden korábbinál pontosabban és alaposabban tudnak takarítani bárhol, bármikor.

Akár 3 órás üzemidő, erőteljes szoftveres háttér

Természetesen az üzemidő terén sem hagy cserben bennünket a Roborock S7. Egyszerre akár 3 órát tud működni egyhuzamban, amivel 300 négyzetméter kitakarítására is képes, ha pedig 5200 mAh-s akkumulátora merülőben van, magától dokkol és feltölt.

Mint azt a Xiaomi részéről már megszoktuk, a robotporszívó nemcsak elképesztő hardveres-, hanem óriási szoftveres tudással is rendelkezik. A navigációhoz kapcsolódó LIDAR szenzorokat például intelligens algoritmusok segítik a működésben, miközben a hangutasítás is támogatott.

A Mi Home applikációval a saját okostelefonunkról tudjuk irányítani és kalibrálni a kis robotot, mely tökéletesen feltérképezi a lakásunkat, a memorizált térképen pedig küldhetjük kijelölt helyiségekbe vagy régiókba, de szoftveresen jelölhetünk számára no-go és no-mop zónákat is.

Többféle üzemmóddal rendelkezik, de állíthatunk szívóerőt, hogy mennyi vizet használjon a felmosáshoz, egyszóval minden téren felveszi a versenyt kategóriájának több szereplőjével, így tökéletes választás lehet, ha robotporszívót szeretnénk vásárolni.

Robotporszívó típusok

A felhasználók igényeihez igazodva, illetve a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően az elmúlt években a funkció terén többféle robotporszívó típus is született. A piacon jelenleg megtalálható modelleket alapvetően három kategóriába sorolhatjuk, így beszélhetünk

 • padlóra;
 • padlóra és szőnyegre;
 • padlóra és szőnyegre, felmosás funkcióval kiegészített robotporszívókról.

Noha rengeteg fejlesztés és modernizálás zajlik a háttérben, a jelenlegi piacon a felmosás funkcióval ellátott, padlón, illetve szőnyegen egyaránt helytálló robotporszívók között találhatjuk a prémium kategóriát.

Ezek jellemzően a legdrágább modellek, melyek a legújabb technológiákat vonultatják fel, miközben gyakorlatilag a teljes határtalanság, egyszerűség és automatizáltság jellemzi őket – természetesen a robotporszívók sajátosságainak határain belül. A felmosás funkció sokak mindennapjait megkönnyítheti, hiszen a hidegburkolatokon kifejezetten eredményes és látványos tisztítás érhető el a legtöbb modell segítségével.

A robotporszívó előnyei

Egyszerű használat

A legnagyobb előny a robotporszívó kapcsán, hogy használata semmivel sem bonyolultabb, mint bármelyik másik hagyományos típusé, sőt lényegesen kényelmesebbnek tekinthető. Léteznek olyan modellek, melyek minimális applikációs kalibrálást követően – aminek részeként kis túlzással csak néhány eldöntendő kérdést kell megválaszolnunk – képesek teljesen maguktól feltérképezni a lakást és hatékonyan működni. A legtöbb modellnél még a töltést sem kell vezérelni – az eszköz magától visszagurul a dokkolóra –, csak a portartályt kiüríteni, vagy feltölteni vízzel a gépet.

Csendes működés

Mivel a robotporszívók kisebb teljesítménnyel – a nagyobb bejárható terület miatt gyakran mégis ugyanolyan hatásfokkal – üzemelnek, ezért működőkésük rendkívül csendes, de legalábbis sokkal kisebb zajt adnak ki magukból, mint hagyományos társaik. Többségük jelentéktelen zúgást hallat csupán, ami még alvás közben sem feltétlenül zavaró sokaknak, ugyanakkor beállítható, hogy mindig akkor üzemeljen és tisztítsa a padlót, amikor mi nem vagyunk otthon, így mire hazaérünk, teljesen megtisztul és felfrissül a lakás, akár minden egyes nap.

Automatikus működés

Minden robotporszívó működése automatizált, vagyis nincs szükség emberi beavatkozásra ahhoz, hogy az eszköz takarítson. Nyilván vannak akadályozó tényezők, előfordulhat például elakadás – a modern rendszereknél már nagyon ritka esetben –, de a portartály ürítése vagy a víztartály feltöltése is a mi feladatunk lesz, ha viszont minden adott, akkor csak meg kell adnunk a működés intervallumát, és a robotporszívó magától takarításba lendül. Mivel a kis gépet okostelefonunkról is tudjuk üzemeltetni, ezért nyilván a távoli használat egyaránt hatékony alternatíva. Ehhez a kapcsolódó applikációt kell csak elindítani, mely optimális esetben közvetlen összeköttetésben van a porszívóval, így a hálószobában fekve, vagy a munkahelyen ülve is vezérelhetjük a takarítást, vagy megadhatunk új beállításokat.

Bármilyen felületen alkalmazható

Noha vannak csak bizonyos padlótípusokra specializált típusok, a jobb minőségű robotporszívók előtt ma már nincs akadály a felületkialakítás tekintetében. Parketta, járólap, szőnyeg vagy műpadló – a modern robotporszívók már mindegyiket felismerik akár automatikusan, akár a mi segítségünkkel. Az egyes felületek természetesen speciális technikákat és technológiákat igényelnek, így otthonunk kialakításának függvényében érdemes a megfelelő típust kiválasztani ahhoz, hogy a lakás minden pontján ragyogó tisztaság uralkodjon. Ezen felül ma már nem probléma az egyes robotporszívók számára a magasabb küszöb, de az sem, ha egy vastagabb vagy puhább szőnyegen kell manőverezniük a tisztítás során.

Akkumulátoros működés, egyszerű töltés

Bár a hagyományos porszívók között is egyre több akkumulátoros típust találunk, a többség még közvetlenül az elektromos hálózatról, vezetékes formában működik. A robotporszívóknak azonban mindegyike akkumulátoros kialakítással rendelkezik, egyetlen töltéssel pedig egy normál lakásban akár két-három alkalommal is képesek teljesen feltakarítani úgy, hogy közben a vezeték nélküli megoldás miatt nincs előttük akadály. Mindemellett pedig a töltésük teljesen automatizált, így bár akkumulátoruk töltöttségét folyamatosan nyomon követhetjük a társalkalmazásban, de nincs szükség külön menedzselni ezt, hiszen beállításuk függvényében maguktól visszaállnak töltőállomásukra, hogy feltöltődjenek energiával.

Automatizált tájékozódás a lakás minden pontján 

A robotporszívók megvásárlásától sokan azért félnek a leginkább, mert nem tudják, hogy miként kell beállítani őket ahhoz, hogy az egész lakásban, annak minden pontján feltakaríthassanak. A mai termékek jelentős többségében automatikus navigációs rendszer működik, mely lokális keretek között kifejezetten eredményesen működik. Lényege, hogy a robot az első használat alkalmával automatikusan körbejárja a lakást, azaz feltérképezi, legyen szó akadályokról, felülettípusokról vagy méretekről, gyakorlatilag készül egy térkép, mely a későbbi tisztítás alapját jelenti majd. Hangsúlyozandó, hogy mindez automatikus, a felhasználónak nincs más dolga, csak hagyni, hogy a kis robot működjön, felmérje a terepet, majd ha minden rendben ment, akkor nekilát a takarításnak.

Ezekre figyeljünk oda robotporszívó vásárlása előtt

Aki úgy áll robotporszívó vásárlása előtt, hogy korábban még soha nem volt dolga ilyen eszközökkel, legfeljebb csak látta őket a boltban, esetleg olvasott róluk a világhálón, az a vásárláskor sajnos rengeteg hibát elkövethet. Amennyiben szeretnénk megúszni a tanulópénzt, érdemes lehet a megfelelő termék kiválasztása előtt átolvasni az alábbi intelmeket, melyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni a választáskor.

Nézzük meg a porgyűjtő tartály méretét

Rengeteg esetben ugyanis a gyártók azzal trükköznek, hogy a legkisebb porgyűjtő tartályokat is hatalmasnak állítják be, de valójában a 2-300 milliliteres tárolóedények szinte semmire sem elegendőek. Ezek gyakran megtelnek már egy normál lakás kitakarításának a felénél, és ha nem vagyunk otthon, akkor a robotporszívó ilyenkor arra vár tétlenül, hogy valaki kiürítse. Amennyiben biztosra akarunk menni, legalább 5-600 milliliteres portartállyal rendelkező robotporszívót válasszunk, az garantáltan kibír egy teljes takarítást, kisebb lakások esetén akár még többet is ürítés nélkül.

Az akkumulátor teljesítménye is nagyon fontos

Mivel sokan nem tudják, hogy egy robotporszívó milyen hosszú ideig takarítja a lakást, ezért képtelenek felmérni, hogy mekkora akkumulátor-teljesítmény az ideális egy ilyen eszköznek. Ez jellemzően a lakás méretétől is függ, de amelyik porszívó csak 60-80 percig bírja egyetlen töltéssel, azt érdemes lehet elfelejteni, hiszen egy normálméretű ingatlan tisztántartására az nem elég, vagyis a takarítási időbe bele kell számítani majd egy töltési intervallumot. Ellenben ma már vannak olyan robotporszívók, melyek akár 100-120 percig tudnak üzemelni töltés nélkül, ebben az esetben pedig szinte biztosak lehetünk abban, hogy az eszköz egy alkalommal körbeér az egész lakáson, majd utána a pihenőidőszakban tud tölteni.

A legolcsóbb itt nem a legjobb választás

Általánosságban elmondható, hogy a robotporszívók piaca még annyira friss, a technológiák pedig annyira érzékenyek, hogy nem éri meg feltétlenül a legolcsóbb termékek között kutakodni abban bízva, hogy talán az is jó lesz. Nem, nem lesz jó! A megfelelő tudású robotporszívók, melyek kapcsán már alig kell kompromisszumot kötni, még mindig 100 ezer forint feletti áron mozognak. Ha ettől lényegesen eltér az árcédula, az többnyire azt jelenti, hogy alapvető funkciók hiányozhatnak belőle, így mielőtt bármibe beleugranánk, írjuk össze az előnyöket és a hátrányokat, hogy mire van szükségünk, és inkább az alapján döntsünk.

A márkahűség nem mindig kifizetődő

Nemcsak a legolcsóbb, hanem a legmárkásabb robotporszívókkal is nagyon csúnyán melléfoghatunk, ha nem ismerjük meg elég alaposan a piacot. Sokan hajlamosak a márkahűség miatt csak egy bizonyos név mellett dönteni, mert azzal korábban már szerencséjük volt. Mindezt annak ellenére is, hogy az adott termék erősen túlárazott, ezáltal töredékáron vehetünk ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező robotporszívót, csak éppen egy kisebb gyártótól, akár lényegesen jobb tulajdonságokkal is. Választáskor mindig inkább olyan márka mellett döntsünk, melynek van magyarországi képviselete és szervizhálózata, hogy probléma esetén tudjunk hová fordulni.

Nézzük meg a súlyt és a méretet

Nyilván nagyon fontosak a funkciók is egy robotporszívónál, de gyakran lényegesebb, hogy mekkora méretekkel rendelkezik az adott termék. Különösen akkor, ha az eszköznek fontos szerepe lenne például abban, hogy beférjen a bútorok alá, így az ágy vagy a szekrény alatti helyeken is makulátlan tisztaságot biztosítson. Vannak olyan nagy robotporszívók, melyek kapcsán ez gyakorlatilag lehetetlen, de léteznek egészen alacsony és könnyű típusok, melyek szinte bárhová beférnek. Ha ez szempont, akkor érdemes figyelembe venni a döntéskor.

Legyen irányítható telefonról

Apróságnak tűnik a vásárláskor, de valójában egyáltalán nem az, hiszen általánosságban elmondható a robotporszívókról, hogy amelyik rendelkezik külön okostelefonos applikációval, annak egyszerűbb a beállításra, de mérföldekkel több extra funkció is tartozik hozzá. Nem mellesleg a telefon mindig nálunk van, így akár ágynyugalomból vagy a munkahelyről is elindíthatjuk az eszközt, esetleg új útvonalat, illetve parancsokat adhatunk meg neki. A határ ilyenkor a csillagos ég, egy távirányítóval vagy a roboton lévő gombok nyomkodásával azonban nagyon súlyos korlátokba ütközhetünk.

Csak a felmosás funkció miatt ne válasszunk egy típust sem

Rengetegen esnek abba a hibába robotporszívó vásárlásakor, hogy feltétlenül olyan típust választanak, amiben felmosás funkció is van. Mindezt teljesen függetlenül attól, hogy használnák-e vagy sem, illetve csak egy aprócska előszobában, netán fürdőben. Ezzel csak egy probléma van: a belépő szinten a felmosáshoz nagyon kicsi tartály kapcsolódik, illetve a technológia sem túl hatékony, emiatt gyakran csak egy papíron jól hangzó funkcióról van szó, egyébként azonban mindössze arra alkalmas, hogy egy kicsit összevizezze a padlót és összemaszatolja rajta a koszt. Ha jól működő felmosás funkciót akarunk, ahhoz mindig mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Vásárlási útmutató

Milyen típusú robotporszívót vegyek?

A modern robotporszívókat alapvetően a működésük alapján csoportosíthatjuk, így beszélhetünk kizárólag padlóra, valamint padlóra és szőnyegre alkalmas típusokról, de utóbbi tekintetében a felmosás funkcióval kiegészített megoldások is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Hogy milyen robotporszívót válasszunk magunknak?

Robotporszívó padlóra, ha nincs szőnyeg a lakásban

A kizárólag padlón alkalmazható robotporszívók jellemzően olyan kiképzést kaptak, hogy csak szilárd felületeken, így járólapokon, szalagparkettákon vagy műpadlókon használhatók, így csak akkor válasszunk ilyen modellt, ha egyáltalán nincs, netán csak elvétve találhatunk otthonunkban szőnyeget. Természetesen a nagyon rövidszőrű, gyakorlatilag szilárd felületet alkotó szőnyegekre ezek a porszívók is felküldhetők probléma nélkül, azonban jellemzően sem a kefekiképzés, sem a szívóerő terén nem tudnak olyan teljesítményt produkálni, mint a szőnyeghez tervezett társaik.

Robotporszívó padlóra és szőnyegre, ha inkább szőnyeggel borítottuk a lakást

A padlóra és szőnyegre ajánlott robotporszívók az alapfunkció terén ugyanazt kínálják, mint a kizárólag padlón alkalmazható típusok, csak éppen specializált kialakítás, nagyobb szívóerő és módosított kefék társaságában, hogy akár hosszabb sörtéjű szőnyegeket is hatékonyan tisztíthassunk a segítségükkel. Akkor érdemes ebben a kategóriában nézelődni, ha több nagy helyiség – jellemzően a hálószobák – padlózata szőnyeggel van fedve, de ugyanúgy van hidegburkolat és parketta vagy műpadló is a lakásban. Ezek a robotporszívók jellemzően gazdagabb tudással rendelkeznek, ezen felül jobban megbirkóznak az akadályokkal, így a küszöbök vagy a magasabb szőnyegek sem jelentenek nekik problémát.

Felmosás funkcióval ellátott robotporszívó padlóra és szőnyegre, ha vizes tisztítást szeretnénk

A legnagyobb slágertermékek a robotporszívók között manapság a felmosás funkcióval ellátott típusok. Ezek általában padlón és szőnyegen is megállják a helyüket, de vizes tisztítást értelemszerűen egyelőre csak járólapon vagy műpadlón tudnak biztosítani. Fontos kiemelni, hogy a felmosás funkció egyelőre kizárólag a prémium kategóriában működik megfelelő hatásfokkal – az olcsóbb típusok hajlamosak csak még jobban összekenni a padlót –,  így nagyobb kosz vagy alaposabb takarítás miatt még mindig fontos lesz néha manuálisan is felmosni a robotporszívók után. Nagyobb padlós belterek esetén felesleges funkció, hiszen a legtöbb eszköznek jelentéktelenül kicsi a víztartálya.

Mekkora akkumulátor-kapacitású robotporszívót vegyek?

Az egyes robotporszívó-típusok között óriási szórást figyelhetünk meg az akkumulátor-kapacitás tekintetében. Itt sokan hajlamosak csak arra koncentrálni, hogy mennyit bír egy töltéssel az adott szerkezet, azt viszont már nem nézik, hogy milyen sokáig kell töltőn lennie ahhoz, hogy újra működhessen. Lássuk, hogy ezen a téren hol helyezkednek el a határok!

A töltési idő szemszögéből

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy robotporszívónak hány órát kell eltöltenie a dokkolóján ahhoz, hogy újra működésbe lépjen. Ha túl nagy a lakás, és a teljes takarítás közben elengedhetetlen egy töltés, akkor az 5-6 órás ciklusok megengedhetetlenek, éppen ezért érdemes inkább olyan típusok közül válogatni, melyek már 2-3 óra alatt elég energiát tudnak adni az eszköznek, hogy utána közel ugyanannyi ideig tisztíthassa a lakást.

Az üzemidő szemszögéből

Az üzemidő szintén lényeges szempont a robotporszívó választásakor. Egy átlagos méretű lakás kitakarításához egy ilyen eszköznek átlagosan 2 órára van szüksége ahhoz, hogy minden felület, de még a legutolsó sarok is tiszta legyen. Emiatt nagyon fontos, hogy a választáskor olyan termék mellett döntsünk, mely egyetlen töltéssel akár 100-120 percig is képes maximális teljesítmény mellett takarítani a lakást.

Mekkora tartálykapacitású robotporszívót vegyek?

A tartálykapacitás rendkívül lényeges egy robotporszívó hatékonyságában, illetve abban, hogy milyen sokáig képes működni a közbeavatkozásunk nélkül. Hiába automatizált ugyanis a legtöbb folyamat, a portartályt rendszeresen üríteni kell, felmosós típus esetén pedig a víztartályt állandóan utántölteni. Mivel a robotporszívók mérete lényegesen kisebb, mint a hagyományos porszívóké, értelemszerűen nem lehet egy lapon emlegetni őket ebben a tekintetben, éppen ezért összehasonlításuknak sincs sok értelme. Lássuk éppen ezért, hogy a por- és a víztartály tekintetében melyek tekinthetők elfogadhatónak egy jobb minőségű robotporszívónál.

A portartály mérete

A porszívó belsejében található portartály mérete értelemszerűen a porszívózás során kap fontos szerepet, hiszen minél nagyobb, annál több kosz fér el benne ürítés nélkül. Az optimális méret ebben a tekintetben jellemzően a 0,5-0,6 deciliteres kapacitás, ami elegendő lehet egy normál lakás esetén akár két takarításra is úgy, hogy ne kelljen hozzányúlni. Ennél lényegesen kisebbet nem érdemes választani.

A víztartály mérete

A víztartály a robotporszívókban a felmosáshoz kapcsolódik, így minél nagyobb, annál több vízzel tud gazdálkodni az eszköz, de mivel ez a funkció általában nem túl fejlett, ezért felesleges több deciliteres tartályokban gondolkozni. Jellemzően a 0,15-0,2 deciliteres víztartály a robotporszívók többségénél már elég még akkor is, ha sok a felmosható felület a lakásban.

Milyen szűrőrendszerrel ellátott robotporszívót vegyek?

A szűrőrendszer nemcsak a robotporszívók működését képes alapjaiban meghatározni, de mindemellett azt is, hogy a tartályba kerülő porból mennyi kerül vissza a lakásba, és mennyire lesz friss a takarítás után a benti levegő. Mivel a robotporszívók világában óriási a szórás ebben a témában, ezért érdemes lehet alaposabban körülnézni a kínálatban, mert bizonyos megoldásokkal igencsak megkönnyíthetjük az életünket.

A belépőszinten például ne keressünk még többszűrős megoldásokat, jellemzően csak egy egyszerű rendszert kapunk a pénzünkért, mely az alapvető funkciókat ellátja, de semmi többet annál. Használatával a legapróbb porszemek gyakran visszakerülnek a lakás légterébe, a levegő minősége pedig közel sem lesz annyira tiszta, mint a magasabb kategóriáknál.

Amennyiben egy kicsit komolyabb tisztaságot szeretnénk, akkor érdemes a több szűrőbetétes, illetve még inkább a HEPA szűrővel ellátott típusokat keresni. Főként utóbbi ugyanis képes arra, hogy a por mellett a polleneket is összegyűjtse a lakásban, és azokat a takarítási folyamat során megtartsa a tartályban, ezáltal lényegesen frissebb, tisztább levegő vár ránk, ami főként az allergiások számára óriási megkönnyebbülést jelenthet.

A szűrőrendszer vizsgálatakor érdemes kitérni arra is, hogy eldobható- vagy mosható szűrővel rendelkezik a robotporszívó. Bár filléres tételeknek tekinthetők a csereszűrők, azonban a mosható típust gyakrabban lehet tisztítani – akár minden használat után kimoshatjuk –, tehát sokkal magasabb minőséget érhetünk el vele mind a takarítás, mind a lakás levegőjének tisztításában. A legjobb megoldás ebből kifolyólag a mosható HEPA szűrő alkalmazása.

Milyen navigációs rendszerrel rendelkező robotporszívót vegyek?

Minden egyes robotporszívó működését alapvetően befolyásolja a navigációs rendszer, így rendkívül lényeges, hogy odafigyeljünk rá! Nem elég, hogy a kiszemelt eszköz rendelkezzen ilyen szisztémával, az is fontos, hogy egy kellően összetett, megfelelő hardveres és szoftveres támogatással ellátott megoldás biztosítsa a porszívónak a leghatékonyabb tisztítást.

A belépő szinten a robotporszívók például gyakran nem rendelkeznek ilyen navigációs rendszerrel. Ezek gyakran egy zárt helyiség hatékony tisztítására sem mindig alkalmasak, de legalábbis nagy tudást igényelnek a felhasználó részéről, hiszen nekünk kell megadni alapvető parancsokkal, hogy merrefelé közlekedjen, és milyen feladatokat hajtson végre, azonban automatizáltan ezek az eszközök nagyon ritkán tudnak működni, még akkor sem, ha beépített giroszkóppal rendelkeznek.

Amennyiben egy teljesen automatizált robotporszívót szeretnénk, ahhoz érdemesebb a magasabb kategóriás termékek között válogatni. A Roborock vagy a Xiaomi robotporszívók például teljesen saját fejlesztésű navigációs rendszert dolgozott ki ahhoz, hogy termékeik a lehető legmagasabb kényelmi szint társaságában tudjanak makulátlan tisztaságot kínálni. Teljesen mindegy, hogy kamerás-, lézeres vagy valamilyen más szenzorokon alapul a robotporszívó működése, a lényeg az, hogy legyen hozzá saját navigáció, hiszen ezzel elegendő lesz egyszer feltérképeznie a lakást ahhoz, hogy utána az eszköz magától, teljesen automatikus módon tudja tisztán tartani az összes helyiséget.

A navigációs rendszerhez általában különféle érzékelők tartoznak. Ezek közül a lézeres megoldások jelenleg a leghatékonyabbak, de az infravörös- és ultrahangos technológiákkal is találkozhatunk az alacsonyabb kategóriákban. A választáskor nem befolyásoló tényezők, hiszen a gyártók minden esetben olyan megoldást választanak az adott technológiához, ami a legtöbbet tudja kihozni a navigációból, ezáltal pedig a robotporszívóból is.

Milyen típusú kefével rendelkező robotporszívót vegyek?

A gyártók többsége igyekszik a legapróbb részletek tekintetében is kitűnni termékeivel a konkurensek közül. Ennek fényében nem meglepő, hogy a robotporszívók kapcsán a kefetípusok például óriási szórást mutatnak, így lehetetlen rendszerezni vagy típusok szerint csoportosítani őket, mert ahány gyártó, annyiféle elképzelés. Nyilván léteznek hatékonyabb és kevésbé hatékonyabb megoldások, ellenben bizonyos szint felett a többi technológia már képes ellensúlyozni az esetleges hiányosságokat.

Emiatt sokkal lényegeseb a robotporszívók esetében, hogy hány darab kefével dolgoznak, és azok hol helyezkednek el! Ha ilyen termék vásárlásán gondolkozunk, akkor mindig ügyeljünk rá, hogy legyen egy nagyobb kefe valahol középtájékon – mely a padlótisztítás és a szőnyeg portalanításakor egyaránt hasznos lesz –, illetve még legalább két darab oldalsó kefét is felvonultassanak, melyek a sarkok, a falak vagy a bútorok esetében biztosítják a teljes szélességben elérhető tisztaságot.

Milyen tudású robotporszívót vegyek a programozhatóság tekintetében?

Ezen a téren általánosságban mindig az igényeink jelentik a választóvonalat, azonban nem árt tudni, hogy ebben a tekintetben is óriási a szórás a robotporszívók között, ezáltal ahány gyártó, annyiféle tudás birtokába juthatunk a termékkel. Az alábbiakban éppen ezért csak kiválogattuk a legfontosabb funkciókat, melyeket a programozhatóság tekintetében ma már ajánlott felvonultatnia egy robotporszívónak. Ezek a következők:

Időzített indítás

Noha a legtöbb robotporszívó rendkívül halkan működik még maximális teljesítmény mellett is – a többség 60-70 dB zajszinten üzemel –, azonban vannak olyan időszakok minden család életében, amikor senki sem tartózkodik otthon, tehát a kis szerkezet szabadon mozoghat és takaríthat. Ehhez nem árt, ha rendelkezik időzítés funkcióval, így szabadon kalibrálhatjuk, hogy pontosan mikor álljon neki porszívózni és felmosni, hogy mire hazaérjünk, tiszta lakás várjon ránk.

Automatikus töltés

Ugyan nem túl nehéz szerkezetek, de kifejezetten kellemetlen lehet egy robotporszívónál, ha a szoba kellős közepén megáll, mert lemerült az akkumulátora. Ma már szerencsére egyre több típusnál találkozhatunk az automatikus töltés funkciójával, ami annyit jelent, hogy nekünk soha nem kell foglalkoznunk a töltés menedzselésével, illetve az akkumulátor állapotának figyelésével, a robotporszívó saját maga érzékeli, ha túl kevés az energiája, és automatikusan feljár a dokkolójára, hogy megkezdje az energiafelvételt. 

Applikációs távoli vezérlés

Ezt a funkciót sajnos még mindig csak egy bizonyos szint felett érhetjük el a robotporszívóknál, márpedig a megfelelő szoftveres támogatás alaposan meg tudja könnyíteni az életünket. Egy kapcsolódó applikációval ugyanis minden robotporszívóból mérföldekkel több funkciót tudunk kihozni, mint a lokálisan kalibrálható, esetleg sima távirányítású típusokból. Elég csak arra gondolni, hogy a WiFi kapcsolaton keresztül akár még a munkahelyünkről is elindíthatjuk a kis szerkezetet, esetleg új beállításokat adhatunk meg neki és így tovább. Bizonyos gyártók hatalmas figyelmet fordítanak erre a tulajdonságra, aminek rendszerint megvan az eredménye is.

Automatizált mód- és teljesítményvezérlő

Szintén egyre több robotporszívónál találkozhatunk a különféle takarítási módok és a kapcsolódó teljesítmény automatizált vezérlésének lehetőségével, ami elsőre nem tűnik különösebben lényegesnek, márpedig határozottan az lehet. Ezeknek a tulajdonságoknak a helyzethez vagy a környezethez való igazodása ugyanis nemcsak az akkumulátor üzemidejét képes megnövelni – hiszen minek működjön a szívómotor maximális fordulatszámon, ha nem olyan koszos a padló –, hanem a takarítás minőségét is emeli, lévén magától detektálja a piszkosabb felületeket, ahol extra erőforrásokat tud bevetni.

Akadályfelismerő funkciók

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor egy robotporszívó elakad egy kábelben vagy egy felhajlott szőnyegben, amire a munkába való sietség miatt nem figyeltünk oda. Ezt elkerülendő, ma már vannak olyan robotporszívók, melyek rendkívül összetett akadályfelismerő rendszerrel büszkélkedhetnek, ezáltal egyszerűen kikerülik a problémás helyeket, így legfeljebb az adott régióban kihagyják a takarítást, de a ház többi része portalanításra kerül.

A lakás mérete is fontos, ha robotporszívót választunk

Vásárlási útmutatónk végére pedig egy hasznos jó tanács: ha robotporszívót veszünk, az egyik legfontosabb kiindulópont mindig a lakás mérete legyen! Hiába tetszik nekik ez vagy az a típus, hiába van csak ennyi vagy annyi pénzünk, ha egy 120 négyzetméteres lakásban élünk, ne akarjunk olyan robotporszívót vásárolni, ami csak 60-70 percig bírja egyetlen töltéssel és alig 0,3 deciliteres portartállyal rendelkezik, mert nem tudja majd optimálisan ellátni a feladatát. Érdemes tehát a fentiekben leírt adatok függvényében mindig otthonunkhoz igazítani elsőként, hogy melyik terméktípust tegyük a kosarunkba!

Gyakran ismételt kérdések

Nem karcolja össze a robotporszívó keféje a padló felületét?

Annyira finom és puha kefefejeket alkalmaznak a modern robotporszívókon, hogy ezek garantáltan nem tesznek kárt a járólapon, de olyan puhább vagy sérülékenyebb felületekben sem, mint a parketta vagy a linóleum. Működése sokkal kíméletesebb bármelyik manuális porszívónál, ami szőnyeg esetén is igaz állítás.

Hogyan működik és tisztít a robotporszívó?

Kifejezetten összetett, de logikus rendszert használnak a robotporszívók, melyek az alapok tekintetében a hagyományos porszívók elvét követik. Ennek megfelelően a mozgó kefék és gumibetétek képesek összegyűjteni és felszakítani a port, valamint a lerakódó koszt, majd a szívómotor a bemeneti nyílásokon keresztül ezeket beszippantja, és az eszközben megtalálható tartályban gyűjti.

Képesek érzékelni a szennyeződés mértékét és összetételét a robotporszívók?

Az egyszerűbb modellek nem, de az ultrahangos vagy optikai érzékelővel ellátott típusok már könnyedén. Ennek megfelelően képesek automatizálni például a teljesítményt is annak érdekében, hogy csökkentsék vagy növeljék az intenzitást a padlón elhelyezkedő kosz mértékéhez és összetételéhez viszonyítva, de léteznek olyan robotporszívók, melyek a portartályba kerülő szennyeződést is tudják figyelni, illetve monitorozni, nem csak a padlót.

Képes kárt tenni a bútorokban egy robotporszívó?

A sok hasznos funkció mellett a robotporszívók egyik legnagyobb előnye, hogy tervezésük során odafigyeltek a megfelelő kialakításra annak érdekében, hogy az eszköz ne tudjon kárt tenni például a bútorokban, illetve a falszerkezet sarkaiban vagy az egyéb berendezési tárgyakban. Ehhez a legtöbb robotporszívót puha gumiborítással látták el, amit a magasabb kategóriában már szenzorokra épült biztonsági funkciók is megtámogatnak. Természetesen léteznek olyan olcsó modellek, melyeknél nem árt odafigyelni erre, de általában még a belépő szinten sem jellemző ez a probléma.

Mennyire idomul a lakásban történt átalakulásokhoz a robotporszívó?

Ez rendkívül termékfüggő tulajdonság. A magasabb szintet képviselő modelleket már úgy készítették, hogy a szenzorok által folyamatosan monitorozzák környezetüket, ezáltal még a váratlanul az útjukba kerülő akadályok sem jelentenek problémát az eszköz számára, legfeljebb kihagyja az adott régiót a takarításból, ha pedig elakadt, akkor egyszerűen kikapcsol, és megvárja a segítséget.

Könnyen el tudnak akadni a robotporszívók?

Szintén típusfüggő tulajdonság. Bizonyos típusok csak sík terepen képesek haladni, de vannak olyan megoldások, melyek akár a 1,5-2 centiméteres akadályokat is könnyedén le tudják küzdeni, ezáltal egy küszöb sem jelent feltétlenül problémát a számukra. Ha elakadnának, akkor sem történik katasztrófa, a legrosszabb esetben lekapcsolódnak addig, amíg ki nem szabadítjuk őket.

Manuálisan is töltőre tehető egy robotporszívó?

Ha nem is úgy, mint egy okostelefon, de igen. Ehhez az egyszerűbb típusoknál van egy hívógomb, az applikációkkal rendelkező eszközöknél pedig külön parancsra tudjuk elérni, hogy a robotporszívó visszatérjen a dokkolóegységéhez, ahol automatikusan megkezdi majd a töltést.

Milyen gyorsan tölt fel egy robotporszívó?

A technológia és a gyorstöltés fejlődésének köszönhetően egyre rövidebb időintervallumot igényel a robotporszívók feltöltése, azonban manapság főként gyártótól függ, hogy milyen sokáig tart ellátni energiával egy eszköz akkumulátorát. A jobb típusok esetében általában 2-3 óra alatt a nagyobb akkumulátorok is megtelítődnek elektromossággal.

Milyen sokszor kell tölteni egy robotporszívót?

Ez függ az akkumulátor kapacitásától, a használat gyakoriságától és otthonunk méreteitől is. A mai jobb robotporszívók egy töltéssel nagyjából 100-120 percnyi működésre alkalmasak – ennél vannak jobb és rosszabb értéket kínáló megoldások is –, ami azt jelenti, hogy általában minden használat után töltést igényelnek. Ez azonban teljesen automatizált formában zajlik, külön kérés vagy utasítás nélkül is biztosítják maguknak a töltést a szerkezetek, amint a dokkolóállomásra állnak.

Mennyit bír egyetlen töltéssel egy robotporszívó?

Ezt a tulajdonságot is nagyban befolyásolja, hogy mekkora teljesítménnyel és milyen felületeken használjuk a robotporszívót. A felmosás vagy a makacsabb kosz értelemszerűen több energiát követel tőle, mint amikor csak egyszerűen némi portalanítás a feladata a robotporszívónak. Ennek megfelelően 60-120 percet is tudnak egyfolytában üzemelni, de léteznek ma már ennél jobb teljesítményű modellek.

Milyen gyakran kell üríteni a robotporszívó portartályát?

Ez is leginkább a használattól, illetve a portartály méretétől függő tulajdonság. Amennyiben otthonunkban túl sok a porlerakódás – mert olyan környéken lakunk –, esetleg csak hetente egyszer alkalmazzuk a porszívót, akkor minden használat után előfordulhat, hogy megtelik, de ha minden nap körbejárja a lakást, akkor előfordulhat, hogy két-háromnaponta kell csak kiürítenünk a koszt. A telítettségről bizonyos típusok ráadásul figyelmeztetést is küldenek, ezzel könnyítve a dolgunkat.

Beállíthatom, hogy csak a lakás bizonyos helyiségeiben takarítson a robotporszívó?

A legtöbb robotporszívóban megtalálható a funkció, aminek részeként a korábban feltérképezett lakáson belül úgynevezett virtuális falakat húzhatunk fel annak érdekében, hogy a robotporszívó ne hatoljon át rajta. Így ha nem akarjuk beengedni a fürdőszobába vagy a gyerekszobába, csak egy kis kalibrálás – rendszerint a kapcsolódó applikációban a tiltott zónáknál –, és az adott terület azonnal törlődik a takarítási célpontok közül.

Egy-egy feladatra vagy morzsás felület feltakarítására is használható a robotporszívó?

Természetesen, a robotporszívók nemcsak a teljes lakást tudják egyben kitakarítani, hanem egyedi feladatokkal is megbízhatjuk őket. Különösen egyszerű a programozásuk ezen a téren akkor, ha van hozzájuk applikáció vagy távirányító, így összetakaríthatunk a háziállatok után, de megadhatjuk neki azt is, hogy porszívózza fel a gyerekek által összemorzsázott szőnyeget.

Le tud esni a lépcsőről vagy a felső szintről a robotporszívó?

Többnyire minden robotporszívó rendelkezik olyan szenzorokkal, melyek figyelik a padlót, így meg tudják állapítani akár valós időben is, hogy hol vannak lépcsők, vagy nyitott szintek, amivel a kis eszközök el tudják kerülni a zuhanást. Természetesen a lakás első feltérképezésekor nem árt ott lenni mellettük ezeknél a veszélyesebb pontoknál, mert bizonyos felületek összezavarhatják a szenzorokat, így érdemes alaposan monitorozni velük a problémásabb helyeket.

Aktiválódik-e a riasztórendszer a robotporszívó miatt?

Ha nem megfelelőek a beállítások, akkor igen. Amint robotporszívót veszünk, szükséges hozzákalibrálni a riasztó mozgásérzékelőjét olyan magasságba, hogy az ne érzékelje a porszívó mozgását, így könnyedén elkerülhető, hogy a rendszer téves riasztást küldjön. 

Maradhat-e a dokkolóján a robotporszívó, miután feltöltött?

Mivel ez egyfajta tárolóként is funkcionál a mai robotporszívók számára, ezért nem kötelező, de természetesen otthagyhatjuk őket, hiszen tölteni nem fognak, az intelligens vezérlés ugyanis ezt megakadályozza, így a dokkoló számukra egyfajta tárolóként is funkcionál.

Mennyire hatékony egy robotporszívó? Kell utána porszívózni?

Ez a témakör rendkívül összetett és rengeteg tényezőtől függ. A nagyobb szívóerővel rendelkező robotporszívók kifejezetten nagy tisztaságot tudnak teremteni azokon a pontokon, ahol hozzáférnek a padlóhoz, minden kis sarkot és zegzugot azonban nem érnek el. Ezen felül a hagyományos, nagy teljesítménnyel rendelkező porszívók a tisztítás terén sokkal hatékonyabbak, így havonta egy-két alkalommal érdemes átporszívózni az egész lakást, pláne akkor, ha sok szőnyegünk van.

Hosszú szőrű szőnyeget is tisztán tud tartani egy robotporszívó?

Nem mindegyik típus, azonban ma már vannak olyan robotporszívók, melyek a hosszabb szőrű szőnyegekkel is elboldogulnak. Vásárlás előtt mindig fontos tájékozódni erről a kiválasztott típus kapcsán, nehogy meglepetés érjen minket.

Mikor vegyünk és mikor ne vegyünk robotporszívót?

Vegyünk, ha

 • azt szeretnénk, hogy mindig tiszta és friss legyen a lakás;
 • meg akarjuk könnyíteni a mindennapjainkat;
 • több időt szeretnénk felszabadítani a házimunka helyett;
 • nem vagyunk programozók, de szeretjük az önműködő háztartási gépeket;
 • szeretnénk makulátlan tisztaságot a bútorok alatt is (hiszen ezek a kis porszívók beférnek az ágy és a szekrények alá);
 • nem akarjuk többé kitakarítani már az egész lakást;
 • kíváncsiak vagyunk arra, miként működik magától egy saját robot;
 • egy olyan porszívót szeretnénk, ami automatizált és nem foglal sok helyet.

Ne vegyünk, ha

 • nem vagyunk nyitottak az újra;
 • nincs okostelefonunk;
 • túl vastag szőnyegek, túl magas küszöbök és lépcsők vannak a lakásban;
 • gyakran változtatjuk bútoraink helyzetét;
 • állandóan nagy a rendetlenség a padlón.