legjobb robotporszívók 2020-ban

A nagy robotporszívó teszt 2020 – mutatjuk a legjobbakat

Last updated:

A lakáskultúra az elmúlt néhány évben határozottan az automatizált megoldások irányába mozdult el. Otthonainkat ellepték az okostelefonról üzemeltethető háztartási gépek, a kisebb-nagyobb önműködő robotok, melyek programozásához ma már nem kell szakértelem, elegendő hozzá némi informatikai alapismeret. Ebben a tekintetben kifejezetten nagy fejlődésen mentek keresztül a porszívók, hiszen a klasszikus, azaz manuális termékeket egyre több háztartásban váltják fel az úgynevezett robotporszívók.

Bár ezek a termékek még nem helyettesíthetik nagyteljesítményű, hagyományos társaikat, azonban a folyamatos fejlesztések hatására egyre jobban csökken a különbség, így már küszöbön áll egy olyan korszak, amikor otthonunk tisztaságát teljes egészében átvehetik a robotporszívók. Hogy milyen típust érdemes venni most ebből a termékkategóriából?

Tartalomjegyzék

Robotporszívó típusok

A felhasználók igényeihez igazodva, illetve a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően az elmúlt években a funkció terén többféle robotporszívó típus is született. A piacon jelenleg megtalálható modelleket alapvetően három kategóriába sorolhatjuk, így beszélhetünk

 • padlóra;
 • padlóra és szőnyegre;
 • padlóra és szőnyegre, felmosás funkcióval kiegészített robotporszívókról.

Noha rengeteg fejlesztés és modernizálás zajlik a háttérben, a jelenlegi piacon a felmosás funkcióval ellátott, padlón, illetve szőnyegen egyaránt helytálló robotporszívók között találhatjuk a prémium kategóriát.

Ezek jellemzően a legdrágább modellek, melyek a legújabb technológiákat vonultatják fel, miközben gyakorlatilag a teljes határtalanság, egyszerűség és automatizáltság jellemzi őket – természetesen a robotporszívók sajátosságainak határain belül. A felmosás funkció sokak mindennapjait megkönnyítheti, hiszen a hidegburkolatokon kifejezetten eredményes és látványos tisztítás érhető el a legtöbb modell segítségével.

Robotporszívó padlóra és szőnyegre, felmosás funkcióval

Xiaomi Roborock S5 Max – a mi választásunk

Előnyök

 • kimagasló teljesítmény
 • bármilyen felületen bevethető
 • LiDAR navigációs rendszer
 • alacsony zajszint

Elérhető itt

XIAOMI SZERVIZ & BOLT
ALZA.HU
DIGIEXPERT.HU


A Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívó az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló eszköz a maga kategóriájában, mely rendkívül modern megjelenéssel, kimagasló teljesítménnyel és megannyi praktikus funkcióval együtt biztosít otthonunkban állandó tisztaságot. Nagy előnye, hogy valóban bármilyen felületen bevethető, és nemcsak száraz-, hanem nedves takarításra is alkalmazható, hála a beépített vízadagoló rendszerének, amihez egy különleges felmosófej tartozik, miközben a készülék víztartálya 280 ml, portartálya 460 ml befogadóértékkel rendelkezik.

A termék legnagyobb előnye, hogy kimagasló teljesítménnyel kecsegtet, ezáltal egyedülálló, 2000 Pa szívóerőt kínál, aminek jóvoltából képes még a hosszúszőrű szőnyegek legmélyéről is eltávolítani a koszt és a port. Ehhez a teljesítményhez a Xiaomi saját fejlesztésű LiDAR navigációs rendszere kapcsolódik, mely lézeres technológián alapulva képes teljes egészében feltérképezni otthonunkat, hogy utána páratlan hatékonysággal tisztítson meg minden felületet, méghozzá beállításaink függvényében a lehető leghatékonyabb módon. A Roborock S5 Max ugyanis képes a padlótípust is azonosítani, ezáltal mindig az aktuális helyzethez igazítja teljesítményét, illetve működését – mindezt teljesen automatikus módon.

Természetesen a robotporszívó beállításait mi tarthatjuk majd kézben, méghozzá a rendkívül szerteágazó beállítási lehetőségekre képes Mi Home mobilalkalmazás segítségével (támogatottak a Google Assistant és az Amazon Alexa hangsegédek is), mely összetettsége ellenére is könnyednek, átláthatónak nevezhető. Segítségével meghatározhatjuk, hogy a porszívó mikor takarítson, de elküldhetjük konkrét területekre, megadhatunk neki direkt parancsokat, kijelölhetünk tiltott zónákat, ha pedig belejöttünk a kezelésébe, akár még abba is beleszólhatunk, hogy melyik helyiségben mekkora szívóerővel, vagy mennyi vízzel dolgozzon.

A beépített mesterséges intelligencia a Xiaomi Roborock S5 esetében ráadásul speciális érzékelőkkel, intelligens szenzorokkal párosul, melyek a működés közben folyamatosan monitorozzák a környezetet, így nem kell aggódni az akadályoktól, de attól sem, hogy a porszívó legurul a lépcsőn. Gumiütközőinek hála nem tesz kárt a bútorokban vagy a falban, miközben képes akár 2 centiméteres akadályokon is könnyedén átgördülni, legyen az küszöb vagy szőnyeg.

Nagy kapacitással rendelkező Li-ion akkumulátora egyetlen töltés után akár 150 perces üzemidőt is biztosít a robotporszívónak – mindezt rendkívül halk, alig 60dB zajszint mellett –, de az automatikus töltőkezelés jóvoltából az eszköz felismeri, ha kifogyóban az akkumulátor, és magától odagurul a töltőállomásra, hogy energiát nyerjen, majd utána onnan folytassa a munkát, ahol megszakította.

Xiaomi Roborock S6 – a felső árkategória legjobbja

Előnyök

 • alacsony zajszint
 • HEPA szűrő
 • 2000 Pa-s szívóerő
 • akár 2,5 órányi folyamatos tisztítás

Elérhető itt

ALZA.HU
DIGIEXPERT.HU


A Xiaomi Roborock S6 a kiváló ár-érték arányt kínáló Roborock S5 Max továbbfejlesztett változata, melyet több tekintetben is képes volt magasabb szintre emelni az egyre népszerűbb és magasabb minőséget kínáló gyártó. Ennek megfelelően lényegesen hatékonyabb porszívási képesség, pontosabb helyfelismerés és navigáció, 20 százalékkal gyorsabb működés, valamint 50 százalékkal halkabb működés vár azokra, akik inkább az újgenerációs típus mellett döntenek.

Az elhangzottakon felül a Roborock S6 lényegesen elegánsabb, modernebb, ízlésesebb kialakítást kapott, és miközben portartálya 0,5 literesre növekedett, víztartálya mindössze 160 ml-es lett, azonban ez is bőven elegendő ahhoz, hogy egy átlagos méretű családi házban elláthassa a feladatát a nedves tisztítás, a felmosás tekintetében. Újratervezett és továbbfejlesztett keféinek hála ráadásul lényegesen hatékonyabban összegyűjti a koszt és a port a padlóról vagy a szőnyegről, miközben a rekordközeli 2000 Pa-s szívóerővel garantáltan mindent eljuttat a belső tartályba. Innen pedig a beépített HEPA szűrőnek köszönhetően garantáltan semmi sem szabadul ki többé a friss és tiszta levegőn kívül.

A makulátlan feltérképezéshez, illetve a biztonságos működéshez a Xiaomi Roborock S6 nem kevesebb, mint 14 beépített érzékelővel rendelkezik, melyek között 360 fokos szkennelésre képes lézerszenzorokat is találunk annak érdekében, hogy mindig a lehető legpontosabb legyen a tisztítási folyamat. Akadályfelismerési funkciója mellett – akár a 2 centiméteres küszöb sem okoz neki gondot – képes magától érzékelni a lépcsőket, miközben magától megtervezi útvonalait, hogy az egész lakásban makulátlan tisztaság uralkodjon.

Természetesen a Roborock S6 minden esetben csak a mi utasításainkat hajtja végre, melyeket többféle módon is megadhatunk neki – például támogatott az Amazon Alexa és a Google Assistant hangirányítása –, azonban a legaprólékosabb beállításokat a Mi Home applikációval érhetjük el. Ezzel a szoftverrel WiFi kapcsolaton keresztül akár még a munkahelyünkről is lehetőségünk nyílik elindítani a porszívót, vagy új beállításokat adni számára, esetleg meghatározni, hogy melyik helyiségbe ne menjen be, máshol pedig nagyobb szívóerőt alkalmazzon a makulátlan tisztaságért.

Rendkívül csendes – mindössze 58 dB zajszinten történő – üzemelése mellett a Xiaomi Roborock S6 ráadásul egy hatalmas, 5200 mAh-s akkumulátort kapott, mely egyetlen feltöltés után akár 2,5 órányi folyamatos takarításra képes, ezáltal már közel sem csak családi házakban állja meg a helyét. Töltésvezérlése egyébiránt automatikus, így ha érzékeli a merülést, magától feljár a dokkolóállomásra, ahol mintegy 3 óra alatt teljesen fel tudja tölteni az akkumulátorokat, majd ha megszakította a takarítási folyamatot, akkor ezt követően ott folytatja tovább, ahol korábban abbahagyta.

Samsung VR05R5050WK – a megfelelő ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök

 • HEPA szűrő
 • okostelefonos vezérlés
 • aprólékos beállítási lehetőségek
 • akár 2,5 óra folyamatos tisztítás

Elérhető itt

ALZA.HU
EURONICS.HU


A Samsung VR05R5050WK egy bármilyen felületen kiváló eredménnyel alkalmazható, felmosás funkcióval ellátott robotporszívó, mely nagyon jó ár-érték aránnyal büszkélkedhet, hiszen rendkívül elegáns megjelenése és rengeteg funkciója mellé kifejezetten megfizethető árkategóriát képvisel.

Keskeny megjelenése nemcsak a dizájn szempontjából rendkívül előnyös, hanem a hatékonyság tekintetében is lényeges, hiszen a mindössze 3,4 centiméterével szinte bármilyen magasított bútor alá befér, hogy ott is mindig makulátlan tisztaság uralkodhasson. Működése során egy magas minőségű HEPA szűrő biztosítja, hogy mindig friss, tiszta és pormentes levegő uralkodjon az egész lakásban, ami még az allergéneket is képes felfogni, így a tavasztól őszig tartó szezonban az allergiások számára szintén felüdülést jelenthet a rendszeres használata.

Bár a legtöbb robotporszívóhoz viszonyítva kifejezetten hangos, normál üzemmódban 77dB mellett üzemel, a Samsung VR05R5050WK azonban cserébe rengeteg kényelmi és biztonsági tulajdonságot kínál. Vezérlését például a kapcsolódó okostelefonos applikációval valósíthatjuk meg, mely rengeteg aprólékos beállítási lehetőséggel kecsegtet, ezáltal megadhatunk neki késleltetett indulást, elküldhetjük célzott takarításra, módosíthatjuk a teljesítményét, de akár helyiségenként eltérő kalibrációt is biztosíthatunk neki.

Természetesen nem kell állandóan az applikációt bújnunk ahhoz, hogy a robotporszívó működjön! Az automatizálásnak hála a készülék például magától feltérképezi az egész lakást, felismeri az akadályokat, a padlótípushoz igazítja teljesítményét – ezzel kímélve az akkumulátort és növelve a takarítás hatékonyságát –, de a beépített szenzorok óvják az ütközésektől, sőt a leeséstől is, ezzel elkerülve például, hogy a porszívó lehajtson a lépcsőről.

Az automatizáció ráadásul a töltés tekintetében is megfigyelhető a Samsung VR05R5050WK kapcsán! Noha beépített Li-ion akkumulátora akár 150 percig is képes működtetni az eszközt egyetlen töltéssel – ami általában 4 óráig tart –, de amint az akkumulátor töltöttsége kritikus szinthez közelít, a robot automatikusan visszahúzódik a dokkolóba, és ott megkezdi az energiafelvételt.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro – Az arany középút

Előnyök

 • 2100 Pa-s szívóerő
 • alacsony zajszint
 • 6 darab, 360 fokos szenzor
 • okostelefonos vezérlés
 • akár 110 perces üzemidő

Elérhető itt

ALZA.HU
DIGIEXPERT.HU

EURONICS.HU

A Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro az egyik legjobb ár-érték arányt kínáló robotporszívó a háztartási gépek piacán is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyártó portfóliójában. Alkalmazható keménypadlón és szőnyegen egyaránt, miközben felmosás funkciójának jóvoltából garantáltan nem lesz olyan felület a lakásban, amit ne tudna kimagasló minőségben tisztántartani. 

A készülék a 2 az 1-ben robotporszívók táborát erősíti, hiszen külön 200 ml-es víztartály tartozik a felmosáshoz, illetve külön 300 ml-es portartály a klasszikus porszívózáshoz, melyeket három eltérő üzemmódban tudunk maximálisan kihasználni ahhoz, hogy minden nap makulátlan tisztaság fogadjon minket otthon. A készülék teljesítménye ráadásul kimagasló, hiszen motorjának szívóerője akár a 2100 Pa értéket is elérheti, aminek jóvoltából nem jelent számára akadályt, hogy elérje a hosszúszőrű szőnyeg mélyét, de az sem, hogy felszedje a padlóról a makacsabb szennyeződéseket. Hatalmas teljesítményéhez ráadásul kifejezetten csendes működés társul, a hagyományos porszívókhoz mérten elhanyagolható 60dB-s zajszinten üzemel.

Kimagasló hatékonyságát ráadásul az LDS lézeres navigációs rendszerrel tudjuk maximalizálni! Ennek köszönhetően a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro robotporszívón hat darab 360 fokos szenzor képes folyamatosan monitorozni a környezetet, ami nemcsak a valós idejű működést lehet rendkívül megkönnyíteni és hatékonyabbá tenni, hanem a lakás első feltérképezését is. Ezzel ugyanis a porszívó kiválasztja magának az optimális útvonalakat, rögzíti a berendezési tárgyakat és a különféle padlótípusokat, hogy folyamatosan a legmagasabb teljesítményen üzemelhessen. A 8 méteres hatósugárral rendelkező lézeres szenzorok kimagasló alaposságú térképeket készítenek a robotporszívó számára ahhoz, hogy az mindig biztonságban tudja kerülgetni a különféle akadályokat.

Noha a tisztítási folyamat teljesen automatizálható, sok esetben egyetlen kalibrálás elég ahhoz, hogy utána a robotporszívó gond nélkül üzemelhessen, azonban a Mi Home mobilalkalmazással rengeteg további beállítást tudunk végrehajtani, de a Google Assistant és az Amazon Alexa digitális asszisztensekkel is összeköthető. Beállíthatunk különféle tisztítási üzemmódokat, ütemezhetjük a takarítást – például arra az időpontra, amikor senki sincs otthon –, de azonnal munkába állíthatjuk, sőt célzott helyre küldhetjük az eszközt. A Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro esetében kiválaszthatunk tiltott zónákat, mindezt pedig a WiFi kapcsolatnak hála akár a munkahelyről is menedzselhetjük. A határ a csillagos ég!

Mindehhez ráadásul rengeteg intelligens funkció tartozik. Ott van rögtön az automatikus töltés, így a 110 perces üzemidőt kínáló 3200 mAh-s akkumulátor azonnal tölteni kezd, ahogy a készülék rágurul a dokkolóra. Töltési szükségletét ráadásul saját maga képes felismerni és kezelni, majd miután feltöltődött energiával, onnan folytatni a munkát, ahol korábban abbahagyta. A Mi Robot Vacuum Mop Pro ráadásul rendkívül kompakt méretekkel és modern megjelenéssel kecsegtet, miközben kiválóan elboldogul az akadályokkal, ezáltal akár a 2 centiméteres szőnyegek vagy küszöbök sem állhatnak az útjába.

Eta Falco 1515 – beugró szint jó ár-érték aránnyal

Előnyök

 • 100 négyzetméter akár egyetlen töltéssel
 • 600 ml-es portartály
 • Gyro Navigation rendszer
 • HEPA réteggel ellátott háromszoros szűrőrendszer
 • akár 120 perc folyamatos tisztítás

Elérhető itt

ALZA.HU

Az Eta Falco 1515 robotporszívó az ár-érték arány tekintetében kategóriájának egyik legjobbja, mely tökéletesen megállja a helyét szilárd padlókon, illetve szőnyegeken egyaránt. Különösen ajánlott abban az esetben, ha nagyobb lakások vagy ingatlanok tisztántartása a cél, hiszen az eszköz egyetlen töltéssel akár 100 négyzetméternyi területet is képes feltakarítani a speciális és precíz adagolással büszkélkedő mop fej által, melyet elegendő lesz csak eltávolítani ahhoz, hogy egyszerű, felmosási funkció nélküli robotporszívóként üzemeljen, amihez egy 600 ml-es portartály csatlakozik majd.

Az eszköz lelkét egy speciális digitális motor adja, mely kifejezetten nagy szívóerőt biztosít számára akár két sebességfokozatban is. Saját Gyro Navigation rendszerének hála precíz tájékozódást kínál, így elegendő csak egyszer körbejárnia a lakást ahhoz, hogy utána minden zegzugot a lehető leggyorsabb időintervallumon belül kitakaríthasson, de intelligens helyazonosító rendszerének hála biztosított az is, hogy minden útvonalat csak egyszer járjon körbe, így – például a töltés miatt – megszakított takarítást pontosan onnan tudja folytatni, ahol abbahagyta.

Hatékonyságát nemcsak a nagy szívóerő, hanem a HEPA réteggel ellátott háromszoros szűrőrendszer biztosítja, amivel a port és a polleneket is képes begyűjteni, illetve magában tartani, ezzel felüdülést adva az allergiások számára. Funkcióit ráadásul különféle kiegészítőkkel tehetjük igazán hatékonnyá, hiszen a felmosáshoz ideális mop fejhez például lamellás kefét, a jobb porgyűjtéshez egy speciális forgókefét, a sarkokhoz és a falakhoz pedig oldalsó keféket tudunk illeszteni, hogy mindig a legtöbbet hozhassuk ki a robotporszívóból.

Természetesen mindez mit sem érne, ha az Eta Falco 1515 robotporszívó nem rendelkezne különféle funkciókkal és okos megoldásokkal! A teljes kalibrálhatóság jegyében az eszközt akár minden egyes nap új beállításokkal vagy utasításokkal láthatjuk el, miközben nem kell félnünk attól, hogy fennakad a küszöbön vagy a szőnyegen, hiszen könnyedén le tudja küzdeni a másfél centiméteres szintkülönbségeket is, noha szőnyegek esetén maximum 1 centiméteres szálvastagságig biztonságos a használata. Mivel alig 7,6 centiméter magas, a porszívó könnyedén becsúszik az ágy és más bútorok alá, ezáltal tényleg képes portalanítani az egész lakást.

Beépített Li-ion akkumulátorának köszönhetően képes egyetlen töltés után akár 120 percig megállás nélkül takarítani, ami kiváló teljesítmény, de ha nem elég, a porszívó magától felismeri a merülést, majd a dokkolójába visszagurulva friss energiát szív magába. Automatizált megoldásai azonban korántsem merülnek ki ennyiben! Példának okáért az intelligens érzékelők – összesen 16 szenzor található a porszívó egyes pontjain – képesek mindig a szennyeződés mértékéhez vagy a felülethez igazítani a szívóerőt, miközben elkerüli az akadályokat, de attól sem kell félni, hogy esetleg leesik a lépcsőn, hiszen időben képes felismerni a bajt.

Mivel mi határozhatjuk meg neki a feltakarítandó terület méretét és helyét, ezért akár azt is előre megadhatjuk, hogy hová ne menjen a porszívó, illetve melyik helyiséget kerülje el. A tiltott zónákon túl az Eta Falco 1515 négy előre beállított tisztítási móddal rendelkezik, melyek mind másra alkalmasak, így mindig az aktuális szükségletekhez vagy problémákhoz igazíthatjuk a teljesítményét. Takarítás közben a robotporszívó ráadásul kifejezetten halkan, alig 72dB zajszint mellett teszi a dolgát, amit megfelelő beállítások mellett talán soha nem hallhatunk majd, hiszen kiadhatjuk, hogy az eszköz akkor takarítsa a lakást, amikor senki sincs otthon.

Robotporszívó padlóra és szőnyegre

Általánosságba kijelenthető, hogy a robotporszívók esetén a padlón és szőnyegen is alkalmazható típusokat tekinthetjük a legnépszerűbbnek. Ebben a termékkategóriában válogathatunk a legszélesebb modellkínálatból, hiszen a legtöbb lakásban hideg- és melegburkolaton egyaránt megfelelő teljesítményt kell nyújtaniuk ezeknek az eszközöknek. Nem véletlen, hogy ebben a szegmensben rengeteg innovatív megoldással találkozhatunk, nagyon sok a hibrid kialakítás, és természetesen több a funkció is, így nagyobb akadályokat tudnak leküzdeni, gyakori a saroktisztítás lehetősége és a többi.

Samsung PowerBot VR20R7250WC – a prémium árkategória legjobbja

Előnyök

 • állandó szenzoros felügyelet
 • akár 90 perc folyamatos takarítás
 • alacsony zajszint
 • saját töltésmenedzsment

Elérhető itt

ALZA.HU

A Samsung PowerBot VR20R7250WC robotporszívó a termékkategória prémium minőségét, azaz legfelsőbb szintjét hozza otthonainkba mind a funkciógazdagság, mind a tisztaság tekintetében. Az eszköz kitűnő választás akkor, ha otthonunkban a hagyományos keménypadlók mellett szőnyegek is találhatók, hiszen mindkét felülettel tökéletesen képes megbirkózni.

A robotporszívó legnagyobb pozitívumát a rengeteg funkció biztosítja, melyek többsége ugyanúgy automatizált, mint a takarítás folyamata. A Samsung PowerBot VR20R7250WC például soha nem üzemel feleslegesen maximális teljesítményen, ha nincs rá szüksége, az állandó szenzoros felügyeletnek hála mindig igazodik a padlóhoz, illetve természetesen a kosz típusához vagy mértékéhez, miközben kiválóan idomul az új helyzetekhez, ha viszont mégis elakadna, megpróbálja felismerni a helyzetet és kiszabadulni, esetleg magától kikapcsolódik.

Ha egyszer feltérképezte a lakást, akkor utána minden zegzugot képes maximális hatékonysággal feltakarítani, mikroszűrőjének hála pedig mindig tiszta, pormentes levegőt hagy maga után, így garantált frissességre érhetünk haza akár minden egyes nap. Az automata teljesítményszabályozás mellett a beépített Li-ion akkumulátor egyetlen töltéssel – nagyjából 2,7 óráig tart – akár 90 percen keresztül tud takarítani a lakásban, miközben saját maga gondoskodik a töltésmenedzsmentről is, ezáltal ha kifogyóban van az akkumulátor, kérés nélkül visszatér a dokkolóhoz és töltésbe kezd.

Noha a Samsung PowerBot VR20R7250WC tartozéka egy távirányító, azt jellemzően csak akkor használjuk majd, ha a robotporszívót a lakás bizonyos pontjaira küldenénk takarítani – például a gyerekek által elszórt morzsákat szednénk össze vele –, egyébként sokkal aprólékosabb beállításokat érhetünk el a kapcsolódó társalkalmazással. Ez okostelefonunkra feltelepítve ad lehetőséget különféle üzemmódok választására, késleltetett indításra és más egyebek kalibrálására akár az otthonunktól távolról is.

Portartálya ugyan nem túl nagy, mindössze 0,3 literes, amit takarításonként célszerű üríteni, de cserébe rengeteg más egyéb kényelmi, illetve biztonsági szolgáltatást tartalmaz, így például nem tud leesni a lépcsőről vagy más magas pontról, ha pedig egy aktív program közben szorul töltésre, az energiafelvétel után a porszívó visszatér takarítani oda, ahol abbahagyta a munkát. Működése során mindössze 78 dB zajszintet ad ki magából – ami lényegesen halkabb, mint a normál porszívók által keltett hangzavar –, ezáltal akkor sem zavaró a működése, ha otthon tartózkodunk.

LG VR9627PG – a prémium kategória trónkövetelője

Előnyök

 • 10 év garancia
 • kimagasló hatékonyság
 • DualEye navigáció
 • Smart Exit rendszer
 • okostelefonos irányítás

Az LG VR9627PG robotporszívó egy rendkívül sokoldalú, rengeteg funkcióval ellátott, kimagasló hatékonyságú eszköz, melyről szinte mindent elmond, hogy gyártója 10 év garanciát biztosít a motorjára, ezáltal garantáltan egy tartós háztartási gép kerül általa a birtokunkba, ami kimagasló hatékonysággal büszkélkedhet.

Ezt elsődlegesen DualEye navigációjának köszönheti, hiszen néhány robotporszívóval ellentétben ez a technológia képes bármilyen fény-árnyékban tökéletesen tájékozódni, amihez az eszköz még a mennyezetet is szkenneli, hiszen így állandóan térképezni tudja a környezetét és képes meghatározni helyzetét, vagy felismerni az akadályokat. Az eszköz kiváló választás sima felületű padlóra és maximum 1,5 centiméter magas szőnyegre egyaránt, de megbirkózik az állatszőrrel és a legkülönfélébb szennyeződésekkel is.

A teljesen automatizált tisztítási rendszerre épülő LG VR9627PG robotporszívó ráadásul könnyedén elboldogul az akadályokkal is. A Smart Exit rendszernek hála nem okoznak neki problémát a különféle kábelek, a küszöbök és a váratlan objektumok sem. Ennek az oka, hogy az eszköz beépített detektorai folyamatosan monitorozzák a környezetet, miközben még az sem jelent gondot, ha esetleg kézzel odébb helyezzük, hiszen a porszívó visszamegy oda, ahol korábban abbahagyta a munkát.

A fentieken felül az LG VR9627PG természetesen a tisztítás terén sem vall kudarcot, ezáltal 7 szabadon kalibrálható programot kínál, melyek mindegyike eltérő célzattal született. Találunk üzemmódot extra gyors tisztításhoz, speciális foltokhoz vagy területekhez igazított megoldást, de olyat is, ami kimagasló aprólékosságot nyújt a tisztítás tekintetében. Az eszköz mindehhez egy 0,6 literes portartályt társít, mely lehetővé teszi, hogy a nagyobb lakásokban is megállja a helyét. Érdekessége, hogy a tartályt úgy tervezték a mérnökök, hogy az felülről kiemelhető legyen, nem az oldalából kihúzható – mint a legtöbb robotporszívónál –, így garantált, hogy az összegyűjtött por és kosz az utolsó darabkáig a szemétbe kerülhet. 

A készülék irányítható és programozható a kapcsolódó távirányítóval, de a társalkalmazás jóvoltából bármilyen Android- és iOS-rendszert használó okostelefonnal is, így WiFi csatlakozással akár távolról, például a munkahelyünkről egyaránt lehetőségünk nyílik kitakarítani vele az egész lakást vagy bizonyos helyiségeket. Az LG VR9627PG robotporszívó egy beépített 14,4V-os akkumulátorról üzemel, mely alig 180 perc alatt feltölt, és utána elegendő energiát biztosít az eszköznek ahhoz, hogy kitakarítsa az egész lakást, ha pedig egy kis plusz töltésre van szüksége, automatikusan visszaáll a dokkolóra, hogy új erőre kaphasson. 

Kimagasló hatékonysága mellett ráadásul alig 69dB zajszintet produkál, így akkor sem zavaró a működése, ha éppen otthon vagyunk, noha beállítás függvényében lehetőségünk van úgy kalibrálni, hogy minden egyes nap akkor takarítson, amikor üres a lakás.

Robotporszívó padlóra

A funkciók tekintetében a kizárólag padlóra ajánlott robotporszívókat tekinthetjük a kérdéses szegmensen belül az úgynevezett belépőszintnek. Ez természetesen közel sem jelenti azt, hogy ezek a termékek rosszak lennének, esetleg kevésbé hatékonyak, csak éppen felhasználási körük korlátozott.

A gyártók jellemzően feltüntetik, hogy a nagyon rövidszőrű szőnyegekkel ezek a robotporszívók is gyakran megbirkóznak, de makulátlan tisztaságot csak szilárd padlón érhetünk el velük, így főként parkettára, műpadlóra és természetesen járólapra ajánlott a használatuk.

iRobot Roomba 605 – a kiváló ár-érték arány kedvelőinek

Előnyök

 • háromlépcsős tisztítórendszer
 • szobák sarka sem okoz gondot
 • nagyteljesítményű szívómotor
 • AeroVac portartály
 • alacsony zajszint

Elérhető itt

ALZA.HU
EURONICS.HU

Az iRobot Roomba 605 az egyik legjobb ár-érték arányt képviselő robotporszívó, mely kitűnő választás abban az esetben, ha a lakásban csak járólap, parketta vagy műpadló található, szőnyeg viszont vagy egyáltalán nincs, vagy csak helyenként, és az is a nagyon rövidszőrű változat. Ezeken a pontokon képes ugyanis kimagasló minőséget képviselni a termék.

Háromlépcsős tisztítórendszer

A kis porszívó egy háromlépcsős tisztítórendszert vonultat fel, amivel kellő alapossággal tudja megtisztítani a lakás minden pontját. A háromszintű rendszerhez csatlakoznak forgó oldalkefék, melyek segítenek abban, hogy a bútorok és egyéb benti tárgyak, valamint a falak közelében is mindig makulátlan tisztaság uralkodjon, így még a szobák sarkának kitakarítása sem okoz neki gondot. 

Ezt a hatást tetézi a takarítófejben elhelyezett további két forgókefe, melyek ellentétes irányú mozgást végeznek, hogy kimagasló hatékonysággal tudják felszedni a szennyeződéseket a padlóról. A kefék munkáját a nagyteljesítményű szívómotor végzi el, mely főként a forgómozgással felvert por és egyebek összegyűjtését segíti elő. Minden egyes iRobot Roomba 605 lelkét egy AeroVac portartály biztosítja, melyben egy speciális szűrő képes megkötni a legapróbb porszemeket is a makulátlan tisztaság érdekében.

Bemutatkozik az iAdapt navigációs rendszer

Hogy a lakás egyetlen régiója se maradjon ki a tisztításból, az iAdapt navigációs rendszer rengeteg szenzor segítségével képes szkennelni a környezetét, így a beépített memória és mesterséges intelligencia előre rögzített mozgásokból válogatva tud parancsokat adni a porszívónak minden egyes helyiség méretiről, akadályairól és sajátosságairól a kiemelkedő pontosságú tisztítás érdekében.

Igény esetén manuális működés

Bár a készülék képes teljesen automatikusan működni, manuálisan is felkérhetjük például egy bizonyos régió – akár egyetlen négyzetméter – feltakarítására, miközben mozgása közben puha ütközők biztosítják, hogy ne karcolja össze a bútorokat, illetve ne verje le a falat vagy éppen a sarkokat. A gép különlegessége, hogy még az alján is vannak szenzorok, így lépcsőhöz vagy nagy szintkülönbséghez érve megtorpan, majd más irányban folytatja tovább a takarítást, ezzel elkerülve, hogy leessen a magasból és tönkremenjen.

Lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre

A biztonsági funkciók terén az iRobot Roomba 605 egy sor speciális szisztémát képes felvonultatni, így az Antitangle rendszerrel például a robot nem tud belegabalyodni a kábelekbe sem beszorulni az ágy alá, mert még időben érzékeli a bajt. Ezen felül virtuális falakat is felállíthatunk neki, így kizárhatjuk a gyerekszobából – ahol gyakori a rendetlenség –, esetleg a lakás azon pontjairól, ahol túl sok kábel és egyéb akadály fut, netán nagyszőrű szőnyeg vagy háziállat található.

A készülék képes leküzdeni akár a 2 centiméteres küszöböket és egyéb szintkülönbségeket, miközben a többi porszívóhoz mérten nagyon halkan, mindössze 61dB-s zajszinten üzemel. Beépített Ni-Mh akkumulátora 3 órányi töltés után akár 90 perc folyamatos működést tesz lehetővé, automatikus kialakításának hála azonban a robotporszívó mindig magától visszaáll dokkolójába, ahol külső beavatkozás nélkül tudja feltölteni akkumulátorát, hogy beállításaink függvényében később vagy akár másnap ismét kitakarítsa az egész lakást.

Vileda VR102 – a pénztárcabarát megoldás

Előnyök

 • akár 90 perc folyamatos működés
 • speciális ütközésgátló szenzorok
 • legolcsóbb robotporszívó tesztünkben

Elérhető itt

ALZA.HU

A Vileda VR102 robotporszívó a takarítás világában igencsak jól ismert gyártó egy kifejezetten jó áron kínált terméke, mely ideális választás abban az esetben, ha egy olcsó belépőt keresnénk az automatizált takarítógépek világába. Ennek köszönhetően ne várjunk tőle kimagasló teljesítményt vagy prémium funkciókat, de a kis robot így is tökéletesen megállja a helyét a kisebb lakásokban, ahol főként kemény padlóburkolat található.

Az eszköz többfázisú takarítási módot kínál tulajdonosai számára, amit két oldalkeféjével tud maximalizálni, miközben nem ijed meg a nagyobb vagy piszkosabb helyiségektől sem, hiszen egy félliteres portartályba gyűjti a felsepregetett és felszívott koszt. Használatához elsődlegesen egyszerű hidegburkolatok, szalagparketták és műpadlók javasoltak, de a kisebb sörtével ellátott szőnyegek esetén szintén megállja a helyét, de a magasabb szőnyegek és az egyéb akadályok már okozhatnak neki problémát, ellenben 8 centiméter magasságú bútorok alá is be tud gurulni, hogy mindig makulátlan tisztaság uralkodjon például az ágy vagy az étkezőasztal alatt.

A beépített Li-ion akkumulátor ugyan nem a legerősebb, de egyetlen töltéssel képes akár 90 perc folyamatos működésre, ami éppen elegendő ahhoz, hogy egy kisebb lakást teljesen kitakarítson. Természetesen nagyobb házak esetében sincs probléma, hiszen az eszköz magától visszatalál a töltőállomásként is funkcionáló dokkolójára, ahol automatikusan feltölti az akkumulátort, majd utána ott folytatja a munkát, ahol korábban abbahagyta.

A legtöbb robotporszívóval ellentétben a Vileda VR102 vezérlése nem okostelefonról zajlik, hanem közvetlenül az eszközt kell kalibrálnunk hozzá, ami rengeteg kényelmi funkciót elvesz, ezen felül gyakran körülményes is, a kapcsolódó leírás alapos áttanulmányozását igényli.

Ezt leszámítva a készülék nagyszerűen fel tudja térképezni a környezetét, a felfedezett helyiségek minden zegzugát alaposan kitakarítja, miközben speciális ütközésgátló szenzorok segítik az útját, de leesés elleni védelmének hála attól sem kell tartanunk, hogy esetleg lezuhan a lépcsőn és eltörik.

A robotporszívó előnyei

Egyszerű használat

A legnagyobb előny a robotporszívó kapcsán, hogy használata semmivel sem bonyolultabb, mint bármelyik másik hagyományos típusé, sőt lényegesen kényelmesebbnek tekinthető. Léteznek olyan modellek, melyek minimális applikációs kalibrálást követően – aminek részeként kis túlzással csak néhány eldöntendő kérdést kell megválaszolnunk – képesek teljesen maguktól feltérképezni a lakást és hatékonyan működni. A legtöbb modellnél még a töltést sem kell vezérelni – az eszköz magától visszagurul a dokkolóra –, csak a portartályt kiüríteni, vagy feltölteni vízzel a gépet.

Csendes működés

Mivel a robotporszívók kisebb teljesítménnyel – a nagyobb bejárható terület miatt gyakran mégis ugyanolyan hatásfokkal – üzemelnek, ezért működőkésük rendkívül csendes, de legalábbis sokkal kisebb zajt adnak ki magukból, mint hagyományos társaik. Többségük jelentéktelen zúgást hallat csupán, ami még alvás közben sem feltétlenül zavaró sokaknak, ugyanakkor beállítható, hogy mindig akkor üzemeljen és tisztítsa a padlót, amikor mi nem vagyunk otthon, így mire hazaérünk, teljesen megtisztul és felfrissül a lakás, akár minden egyes nap.

Automatikus működés

Minden robotporszívó működése automatizált, vagyis nincs szükség emberi beavatkozásra ahhoz, hogy az eszköz takarítson. Nyilván vannak akadályozó tényezők, előfordulhat például elakadás – a modern rendszereknél már nagyon ritka esetben –, de a portartály ürítése vagy a víztartály feltöltése is a mi feladatunk lesz, ha viszont minden adott, akkor csak meg kell adnunk a működés intervallumát, és a robotporszívó magától takarításba lendül. Mivel a kis gépet okostelefonunkról is tudjuk üzemeltetni, ezért nyilván a távoli használat egyaránt hatékony alternatíva. Ehhez a kapcsolódó applikációt kell csak elindítani, mely optimális esetben közvetlen összeköttetésben van a porszívóval, így a hálószobában fekve, vagy a munkahelyen ülve is vezérelhetjük a takarítást, vagy megadhatunk új beállításokat.

Bármilyen felületen alkalmazható

Noha vannak csak bizonyos padlótípusokra specializált típusok, a jobb minőségű robotporszívók előtt ma már nincs akadály a felületkialakítás tekintetében. Parketta, járólap, szőnyeg vagy műpadló – a modern robotporszívók már mindegyiket felismerik akár automatikusan, akár a mi segítségünkkel. Az egyes felületek természetesen speciális technikákat és technológiákat igényelnek, így otthonunk kialakításának függvényében érdemes a megfelelő típust kiválasztani ahhoz, hogy a lakás minden pontján ragyogó tisztaság uralkodjon. Ezen felül ma már nem probléma az egyes robotporszívók számára a magasabb küszöb, de az sem, ha egy vastagabb vagy puhább szőnyegen kell manőverezniük a tisztítás során.

Akkumulátoros működés, egyszerű töltés

Bár a hagyományos porszívók között is egyre több akkumulátoros típust találunk, a többség még közvetlenül az elektromos hálózatról, vezetékes formában működik. A robotporszívóknak azonban mindegyike akkumulátoros kialakítással rendelkezik, egyetlen töltéssel pedig egy normál lakásban akár két-három alkalommal is képesek teljesen feltakarítani úgy, hogy közben a vezeték nélküli megoldás miatt nincs előttük akadály. Mindemellett pedig a töltésük teljesen automatizált, így bár akkumulátoruk töltöttségét folyamatosan nyomon követhetjük a társalkalmazásban, de nincs szükség külön menedzselni ezt, hiszen beállításuk függvényében maguktól visszaállnak töltőállomásukra, hogy feltöltődjenek energiával.

Automatizált tájékozódás a lakás minden pontján 

A robotporszívók megvásárlásától sokan azért félnek a leginkább, mert nem tudják, hogy miként kell beállítani őket ahhoz, hogy az egész lakásban, annak minden pontján feltakaríthassanak. A mai termékek jelentős többségében automatikus navigációs rendszer működik, mely lokális keretek között kifejezetten eredményesen működik. Lényege, hogy a robot az első használat alkalmával automatikusan körbejárja a lakást, azaz feltérképezi, legyen szó akadályokról, felülettípusokról vagy méretekről, gyakorlatilag készül egy térkép, mely a későbbi tisztítás alapját jelenti majd. Hangsúlyozandó, hogy mindez automatikus, a felhasználónak nincs más dolga, csak hagyni, hogy a kis robot működjön, felmérje a terepet, majd ha minden rendben ment, akkor nekilát a takarításnak.

Ezekre figyeljünk oda robotporszívó vásárlása előtt

Aki úgy áll robotporszívó vásárlása előtt, hogy korábban még soha nem volt dolga ilyen eszközökkel, legfeljebb csak látta őket a boltban, esetleg olvasott róluk a világhálón, az a vásárláskor sajnos rengeteg hibát elkövethet. Amennyiben szeretnénk megúszni a tanulópénzt, érdemes lehet a megfelelő termék kiválasztása előtt átolvasni az alábbi intelmeket, melyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni a választáskor.

Nézzük meg a porgyűjtő tartály méretét

Rengeteg esetben ugyanis a gyártók azzal trükköznek, hogy a legkisebb porgyűjtő tartályokat is hatalmasnak állítják be, de valójában a 2-300 milliliteres tárolóedények szinte semmire sem elegendőek. Ezek gyakran megtelnek már egy normál lakás kitakarításának a felénél, és ha nem vagyunk otthon, akkor a robotporszívó ilyenkor arra vár tétlenül, hogy valaki kiürítse. Amennyiben biztosra akarunk menni, legalább 5-600 milliliteres portartállyal rendelkező robotporszívót válasszunk, az garantáltan kibír egy teljes takarítást, kisebb lakások esetén akár még többet is ürítés nélkül.

Az akkumulátor teljesítménye is nagyon fontos

Mivel sokan nem tudják, hogy egy robotporszívó milyen hosszú ideig takarítja a lakást, ezért képtelenek felmérni, hogy mekkora akkumulátor-teljesítmény az ideális egy ilyen eszköznek. Ez jellemzően a lakás méretétől is függ, de amelyik porszívó csak 60-80 percig bírja egyetlen töltéssel, azt érdemes lehet elfelejteni, hiszen egy normálméretű ingatlan tisztántartására az nem elég, vagyis a takarítási időbe bele kell számítani majd egy töltési intervallumot. Ellenben ma már vannak olyan robotporszívók, melyek akár 100-120 percig tudnak üzemelni töltés nélkül, ebben az esetben pedig szinte biztosak lehetünk abban, hogy az eszköz egy alkalommal körbeér az egész lakáson, majd utána a pihenőidőszakban tud tölteni.

A legolcsóbb itt nem a legjobb választás

Általánosságban elmondható, hogy a robotporszívók piaca még annyira friss, a technológiák pedig annyira érzékenyek, hogy nem éri meg feltétlenül a legolcsóbb termékek között kutakodni abban bízva, hogy talán az is jó lesz. Nem, nem lesz jó! A megfelelő tudású robotporszívók, melyek kapcsán már alig kell kompromisszumot kötni, még mindig 100 ezer forint feletti áron mozognak. Ha ettől lényegesen eltér az árcédula, az többnyire azt jelenti, hogy alapvető funkciók hiányozhatnak belőle, így mielőtt bármibe beleugranánk, írjuk össze az előnyöket és a hátrányokat, hogy mire van szükségünk, és inkább az alapján döntsünk.

A márkahűség nem mindig kifizetődő

Nemcsak a legolcsóbb, hanem a legmárkásabb robotporszívókkal is nagyon csúnyán melléfoghatunk, ha nem ismerjük meg elég alaposan a piacot. Sokan hajlamosak a márkahűség miatt csak egy bizonyos név mellett dönteni, mert azzal korábban már szerencséjük volt. Mindezt annak ellenére is, hogy az adott termék erősen túlárazott, ezáltal töredékáron vehetünk ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező robotporszívót, csak éppen egy kisebb gyártótól, akár lényegesen jobb tulajdonságokkal is. Választáskor mindig inkább olyan márka mellett döntsünk, melynek van magyarországi képviselete és szervizhálózata, hogy probléma esetén tudjunk hová fordulni.

Nézzük meg a súlyt és a méretet

Nyilván nagyon fontosak a funkciók is egy robotporszívónál, de gyakran lényegesebb, hogy mekkora méretekkel rendelkezik az adott termék. Különösen akkor, ha az eszköznek fontos szerepe lenne például abban, hogy beférjen a bútorok alá, így az ágy vagy a szekrény alatti helyeken is makulátlan tisztaságot biztosítson. Vannak olyan nagy robotporszívók, melyek kapcsán ez gyakorlatilag lehetetlen, de léteznek egészen alacsony és könnyű típusok, melyek szinte bárhová beférnek. Ha ez szempont, akkor érdemes figyelembe venni a döntéskor.

Legyen irányítható telefonról

Apróságnak tűnik a vásárláskor, de valójában egyáltalán nem az, hiszen általánosságban elmondható a robotporszívókról, hogy amelyik rendelkezik külön okostelefonos applikációval, annak egyszerűbb a beállításra, de mérföldekkel több extra funkció is tartozik hozzá. Nem mellesleg a telefon mindig nálunk van, így akár ágynyugalomból vagy a munkahelyről is elindíthatjuk az eszközt, esetleg új útvonalat, illetve parancsokat adhatunk meg neki. A határ ilyenkor a csillagos ég, egy távirányítóval vagy a roboton lévő gombok nyomkodásával azonban nagyon súlyos korlátokba ütközhetünk.

Csak a felmosás funkció miatt ne válasszunk egy típust sem

Rengetegen esnek abba a hibába robotporszívó vásárlásakor, hogy feltétlenül olyan típust választanak, amiben felmosás funkció is van. Mindezt teljesen függetlenül attól, hogy használnák-e vagy sem, illetve csak egy aprócska előszobában, netán fürdőben. Ezzel csak egy probléma van: a belépő szinten a felmosáshoz nagyon kicsi tartály kapcsolódik, illetve a technológia sem túl hatékony, emiatt gyakran csak egy papíron jól hangzó funkcióról van szó, egyébként azonban mindössze arra alkalmas, hogy egy kicsit összevizezze a padlót és összemaszatolja rajta a koszt. Ha jól működő felmosás funkciót akarunk, ahhoz mindig mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Vásárlási útmutató

Milyen típusú robotporszívót vegyek?

A modern robotporszívókat alapvetően a működésük alapján csoportosíthatjuk, így beszélhetünk kizárólag padlóra, valamint padlóra és szőnyegre alkalmas típusokról, de utóbbi tekintetében a felmosás funkcióval kiegészített megoldások is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Hogy milyen robotporszívót válasszunk magunknak?

Robotporszívó padlóra, ha nincs szőnyeg a lakásban

A kizárólag padlón alkalmazható robotporszívók jellemzően olyan kiképzést kaptak, hogy csak szilárd felületeken, így járólapokon, szalagparkettákon vagy műpadlókon használhatók, így csak akkor válasszunk ilyen modellt, ha egyáltalán nincs, netán csak elvétve találhatunk otthonunkban szőnyeget. Természetesen a nagyon rövidszőrű, gyakorlatilag szilárd felületet alkotó szőnyegekre ezek a porszívók is felküldhetők probléma nélkül, azonban jellemzően sem a kefekiképzés, sem a szívóerő terén nem tudnak olyan teljesítményt produkálni, mint a szőnyeghez tervezett társaik.

Robotporszívó padlóra és szőnyegre, ha inkább szőnyeggel borítottuk a lakást

A padlóra és szőnyegre ajánlott robotporszívók az alapfunkció terén ugyanazt kínálják, mint a kizárólag padlón alkalmazható típusok, csak éppen specializált kialakítás, nagyobb szívóerő és módosított kefék társaságában, hogy akár hosszabb sörtéjű szőnyegeket is hatékonyan tisztíthassunk a segítségükkel. Akkor érdemes ebben a kategóriában nézelődni, ha több nagy helyiség – jellemzően a hálószobák – padlózata szőnyeggel van fedve, de ugyanúgy van hidegburkolat és parketta vagy műpadló is a lakásban. Ezek a robotporszívók jellemzően gazdagabb tudással rendelkeznek, ezen felül jobban megbirkóznak az akadályokkal, így a küszöbök vagy a magasabb szőnyegek sem jelentenek nekik problémát.

Felmosás funkcióval ellátott robotporszívó padlóra és szőnyegre, ha vizes tisztítást szeretnénk

A legnagyobb slágertermékek a robotporszívók között manapság a felmosás funkcióval ellátott típusok. Ezek általában padlón és szőnyegen is megállják a helyüket, de vizes tisztítást értelemszerűen egyelőre csak járólapon vagy műpadlón tudnak biztosítani. Fontos kiemelni, hogy a felmosás funkció egyelőre kizárólag a prémium kategóriában működik megfelelő hatásfokkal – az olcsóbb típusok hajlamosak csak még jobban összekenni a padlót –,  így nagyobb kosz vagy alaposabb takarítás miatt még mindig fontos lesz néha manuálisan is felmosni a robotporszívók után. Nagyobb padlós belterek esetén felesleges funkció, hiszen a legtöbb eszköznek jelentéktelenül kicsi a víztartálya.

Mekkora akkumulátor-kapacitású robotporszívót vegyek?

Az egyes robotporszívó-típusok között óriási szórást figyelhetünk meg az akkumulátor-kapacitás tekintetében. Itt sokan hajlamosak csak arra koncentrálni, hogy mennyit bír egy töltéssel az adott szerkezet, azt viszont már nem nézik, hogy milyen sokáig kell töltőn lennie ahhoz, hogy újra működhessen. Lássuk, hogy ezen a téren hol helyezkednek el a határok!

A töltési idő szemszögéből

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy robotporszívónak hány órát kell eltöltenie a dokkolóján ahhoz, hogy újra működésbe lépjen. Ha túl nagy a lakás, és a teljes takarítás közben elengedhetetlen egy töltés, akkor az 5-6 órás ciklusok megengedhetetlenek, éppen ezért érdemes inkább olyan típusok közül válogatni, melyek már 2-3 óra alatt elég energiát tudnak adni az eszköznek, hogy utána közel ugyanannyi ideig tisztíthassa a lakást.

Az üzemidő szemszögéből

Az üzemidő szintén lényeges szempont a robotporszívó választásakor. Egy átlagos méretű lakás kitakarításához egy ilyen eszköznek átlagosan 2 órára van szüksége ahhoz, hogy minden felület, de még a legutolsó sarok is tiszta legyen. Emiatt nagyon fontos, hogy a választáskor olyan termék mellett döntsünk, mely egyetlen töltéssel akár 100-120 percig is képes maximális teljesítmény mellett takarítani a lakást.

Mekkora tartálykapacitású robotporszívót vegyek?

A tartálykapacitás rendkívül lényeges egy robotporszívó hatékonyságában, illetve abban, hogy milyen sokáig képes működni a közbeavatkozásunk nélkül. Hiába automatizált ugyanis a legtöbb folyamat, a portartályt rendszeresen üríteni kell, felmosós típus esetén pedig a víztartályt állandóan utántölteni. Mivel a robotporszívók mérete lényegesen kisebb, mint a hagyományos porszívóké, értelemszerűen nem lehet egy lapon emlegetni őket ebben a tekintetben, éppen ezért összehasonlításuknak sincs sok értelme. Lássuk éppen ezért, hogy a por- és a víztartály tekintetében melyek tekinthetők elfogadhatónak egy jobb minőségű robotporszívónál.

A portartály mérete

A porszívó belsejében található portartály mérete értelemszerűen a porszívózás során kap fontos szerepet, hiszen minél nagyobb, annál több kosz fér el benne ürítés nélkül. Az optimális méret ebben a tekintetben jellemzően a 0,5-0,6 deciliteres kapacitás, ami elegendő lehet egy normál lakás esetén akár két takarításra is úgy, hogy ne kelljen hozzányúlni. Ennél lényegesen kisebbet nem érdemes választani.

A víztartály mérete

A víztartály a robotporszívókban a felmosáshoz kapcsolódik, így minél nagyobb, annál több vízzel tud gazdálkodni az eszköz, de mivel ez a funkció általában nem túl fejlett, ezért felesleges több deciliteres tartályokban gondolkozni. Jellemzően a 0,15-0,2 deciliteres víztartály a robotporszívók többségénél már elég még akkor is, ha sok a felmosható felület a lakásban.

Milyen szűrőrendszerrel ellátott robotporszívót vegyek?

A szűrőrendszer nemcsak a robotporszívók működését képes alapjaiban meghatározni, de mindemellett azt is, hogy a tartályba kerülő porból mennyi kerül vissza a lakásba, és mennyire lesz friss a takarítás után a benti levegő. Mivel a robotporszívók világában óriási a szórás ebben a témában, ezért érdemes lehet alaposabban körülnézni a kínálatban, mert bizonyos megoldásokkal igencsak megkönnyíthetjük az életünket.

A belépőszinten például ne keressünk még többszűrős megoldásokat, jellemzően csak egy egyszerű rendszert kapunk a pénzünkért, mely az alapvető funkciókat ellátja, de semmi többet annál. Használatával a legapróbb porszemek gyakran visszakerülnek a lakás légterébe, a levegő minősége pedig közel sem lesz annyira tiszta, mint a magasabb kategóriáknál.

Amennyiben egy kicsit komolyabb tisztaságot szeretnénk, akkor érdemes a több szűrőbetétes, illetve még inkább a HEPA szűrővel ellátott típusokat keresni. Főként utóbbi ugyanis képes arra, hogy a por mellett a polleneket is összegyűjtse a lakásban, és azokat a takarítási folyamat során megtartsa a tartályban, ezáltal lényegesen frissebb, tisztább levegő vár ránk, ami főként az allergiások számára óriási megkönnyebbülést jelenthet.

A szűrőrendszer vizsgálatakor érdemes kitérni arra is, hogy eldobható- vagy mosható szűrővel rendelkezik a robotporszívó. Bár filléres tételeknek tekinthetők a csereszűrők, azonban a mosható típust gyakrabban lehet tisztítani – akár minden használat után kimoshatjuk –, tehát sokkal magasabb minőséget érhetünk el vele mind a takarítás, mind a lakás levegőjének tisztításában. A legjobb megoldás ebből kifolyólag a mosható HEPA szűrő alkalmazása.

Milyen navigációs rendszerrel rendelkező robotporszívót vegyek?

Minden egyes robotporszívó működését alapvetően befolyásolja a navigációs rendszer, így rendkívül lényeges, hogy odafigyeljünk rá! Nem elég, hogy a kiszemelt eszköz rendelkezzen ilyen szisztémával, az is fontos, hogy egy kellően összetett, megfelelő hardveres és szoftveres támogatással ellátott megoldás biztosítsa a porszívónak a leghatékonyabb tisztítást.

A belépő szinten a robotporszívók például gyakran nem rendelkeznek ilyen navigációs rendszerrel. Ezek gyakran egy zárt helyiség hatékony tisztítására sem mindig alkalmasak, de legalábbis nagy tudást igényelnek a felhasználó részéről, hiszen nekünk kell megadni alapvető parancsokkal, hogy merrefelé közlekedjen, és milyen feladatokat hajtson végre, azonban automatizáltan ezek az eszközök nagyon ritkán tudnak működni, még akkor sem, ha beépített giroszkóppal rendelkeznek.

Amennyiben egy teljesen automatizált robotporszívót szeretnénk, ahhoz érdemesebb a magasabb kategóriás termékek között válogatni. A Samsung vagy a Xiaomi például teljesen saját fejlesztésű navigációs rendszert dolgozott ki ahhoz, hogy termékeik a lehető legmagasabb kényelmi szint társaságában tudjanak makulátlan tisztaságot kínálni. Teljesen mindegy, hogy kamerás-, lézeres vagy valamilyen más szenzorokon alapul a robotporszívó működése, a lényeg az, hogy legyen hozzá saját navigáció, hiszen ezzel elegendő lesz egyszer feltérképeznie a lakást ahhoz, hogy utána az eszköz magától, teljesen automatikus módon tudja tisztán tartani az összes helyiséget.

A navigációs rendszerhez általában különféle érzékelők tartoznak. Ezek közül a lézeres megoldások jelenleg a leghatékonyabbak, de az infravörös- és ultrahangos technológiákkal is találkozhatunk az alacsonyabb kategóriákban. A választáskor nem befolyásoló tényezők, hiszen a gyártók minden esetben olyan megoldást választanak az adott technológiához, ami a legtöbbet tudja kihozni a navigációból, ezáltal pedig a robotporszívóból is.

Milyen típusú kefével rendelkező robotporszívót vegyek?

A gyártók többsége igyekszik a legapróbb részletek tekintetében is kitűnni termékeivel a konkurensek közül. Ennek fényében nem meglepő, hogy a robotporszívók kapcsán a kefetípusok például óriási szórást mutatnak, így lehetetlen rendszerezni vagy típusok szerint csoportosítani őket, mert ahány gyártó, annyiféle elképzelés. Nyilván léteznek hatékonyabb és kevésbé hatékonyabb megoldások, ellenben bizonyos szint felett a többi technológia már képes ellensúlyozni az esetleges hiányosságokat.

Emiatt sokkal lényegeseb a robotporszívók esetében, hogy hány darab kefével dolgoznak, és azok hol helyezkednek el! Ha ilyen termék vásárlásán gondolkozunk, akkor mindig ügyeljünk rá, hogy legyen egy nagyobb kefe valahol középtájékon – mely a padlótisztítás és a szőnyeg portalanításakor egyaránt hasznos lesz –, illetve még legalább két darab oldalsó kefét is felvonultassanak, melyek a sarkok, a falak vagy a bútorok esetében biztosítják a teljes szélességben elérhető tisztaságot.

Milyen tudású robotporszívót vegyek a programozhatóság tekintetében?

Ezen a téren általánosságban mindig az igényeink jelentik a választóvonalat, azonban nem árt tudni, hogy ebben a tekintetben is óriási a szórás a robotporszívók között, ezáltal ahány gyártó, annyiféle tudás birtokába juthatunk a termékkel. Az alábbiakban éppen ezért csak kiválogattuk a legfontosabb funkciókat, melyeket a programozhatóság tekintetében ma már ajánlott felvonultatnia egy robotporszívónak. Ezek a következők:

Időzített indítás

Noha a legtöbb robotporszívó rendkívül halkan működik még maximális teljesítmény mellett is – a többség 60-70 dB zajszinten üzemel –, azonban vannak olyan időszakok minden család életében, amikor senki sem tartózkodik otthon, tehát a kis szerkezet szabadon mozoghat és takaríthat. Ehhez nem árt, ha rendelkezik időzítés funkcióval, így szabadon kalibrálhatjuk, hogy pontosan mikor álljon neki porszívózni és felmosni, hogy mire hazaérjünk, tiszta lakás várjon ránk.

Automatikus töltés

Ugyan nem túl nehéz szerkezetek, de kifejezetten kellemetlen lehet egy robotporszívónál, ha a szoba kellős közepén megáll, mert lemerült az akkumulátora. Ma már szerencsére egyre több típusnál találkozhatunk az automatikus töltés funkciójával, ami annyit jelent, hogy nekünk soha nem kell foglalkoznunk a töltés menedzselésével, illetve az akkumulátor állapotának figyelésével, a robotporszívó saját maga érzékeli, ha túl kevés az energiája, és automatikusan feljár a dokkolójára, hogy megkezdje az energiafelvételt. 

Applikációs távoli vezérlés

Ezt a funkciót sajnos még mindig csak egy bizonyos szint felett érhetjük el a robotporszívóknál, márpedig a megfelelő szoftveres támogatás alaposan meg tudja könnyíteni az életünket. Egy kapcsolódó applikációval ugyanis minden robotporszívóból mérföldekkel több funkciót tudunk kihozni, mint a lokálisan kalibrálható, esetleg sima távirányítású típusokból. Elég csak arra gondolni, hogy a WiFi kapcsolaton keresztül akár még a munkahelyünkről is elindíthatjuk a kis szerkezetet, esetleg új beállításokat adhatunk meg neki és így tovább. Bizonyos gyártók hatalmas figyelmet fordítanak erre a tulajdonságra, aminek rendszerint megvan az eredménye is.

Automatizált mód- és teljesítményvezérlő

Szintén egyre több robotporszívónál találkozhatunk a különféle takarítási módok és a kapcsolódó teljesítmény automatizált vezérlésének lehetőségével, ami elsőre nem tűnik különösebben lényegesnek, márpedig határozottan az lehet. Ezeknek a tulajdonságoknak a helyzethez vagy a környezethez való igazodása ugyanis nemcsak az akkumulátor üzemidejét képes megnövelni – hiszen minek működjön a szívómotor maximális fordulatszámon, ha nem olyan koszos a padló –, hanem a takarítás minőségét is emeli, lévén magától detektálja a piszkosabb felületeket, ahol extra erőforrásokat tud bevetni.

Akadályfelismerő funkciók

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor egy robotporszívó elakad egy kábelben vagy egy felhajlott szőnyegben, amire a munkába való sietség miatt nem figyeltünk oda. Ezt elkerülendő, ma már vannak olyan robotporszívók, melyek rendkívül összetett akadályfelismerő rendszerrel büszkélkedhetnek, ezáltal egyszerűen kikerülik a problémás helyeket, így legfeljebb az adott régióban kihagyják a takarítást, de a ház többi része portalanításra kerül.

A lakás mérete is fontos, ha robotporszívót választunk

Vásárlási útmutatónk végére pedig egy hasznos jó tanács: ha robotporszívót veszünk, az egyik legfontosabb kiindulópont mindig a lakás mérete legyen! Hiába tetszik nekik ez vagy az a típus, hiába van csak ennyi vagy annyi pénzünk, ha egy 120 négyzetméteres lakásban élünk, ne akarjunk olyan robotporszívót vásárolni, ami csak 60-70 percig bírja egyetlen töltéssel és alig 0,3 deciliteres portartállyal rendelkezik, mert nem tudja majd optimálisan ellátni a feladatát. Érdemes tehát a fentiekben leírt adatok függvényében mindig otthonunkhoz igazítani elsőként, hogy melyik terméktípust tegyük a kosarunkba!

Gyakran ismételt kérdések

Nem karcolja össze a robotporszívó keféje a padló felületét?

Annyira finom és puha kefefejeket alkalmaznak a modern robotporszívókon, hogy ezek garantáltan nem tesznek kárt a járólapon, de olyan puhább vagy sérülékenyebb felületekben sem, mint a parketta vagy a linóleum. Működése sokkal kíméletesebb bármelyik manuális porszívónál, ami szőnyeg esetén is igaz állítás.

Hogyan működik és tisztít a robotporszívó?

Kifejezetten összetett, de logikus rendszert használnak a robotporszívók, melyek az alapok tekintetében a hagyományos porszívók elvét követik. Ennek megfelelően a mozgó kefék és gumibetétek képesek összegyűjteni és felszakítani a port, valamint a lerakódó koszt, majd a szívómotor a bemeneti nyílásokon keresztül ezeket beszippantja, és az eszközben megtalálható tartályban gyűjti.

Képesek érzékelni a szennyeződés mértékét és összetételét a robotporszívók?

Az egyszerűbb modellek nem, de az ultrahangos vagy optikai érzékelővel ellátott típusok már könnyedén. Ennek megfelelően képesek automatizálni például a teljesítményt is annak érdekében, hogy csökkentsék vagy növeljék az intenzitást a padlón elhelyezkedő kosz mértékéhez és összetételéhez viszonyítva, de léteznek olyan robotporszívók, melyek a portartályba kerülő szennyeződést is tudják figyelni, illetve monitorozni, nem csak a padlót.

Képes kárt tenni a bútorokban egy robotporszívó?

A sok hasznos funkció mellett a robotporszívók egyik legnagyobb előnye, hogy tervezésük során odafigyeltek a megfelelő kialakításra annak érdekében, hogy az eszköz ne tudjon kárt tenni például a bútorokban, illetve a falszerkezet sarkaiban vagy az egyéb berendezési tárgyakban. Ehhez a legtöbb robotporszívót puha gumiborítással látták el, amit a magasabb kategóriában már szenzorokra épült biztonsági funkciók is megtámogatnak. Természetesen léteznek olyan olcsó modellek, melyeknél nem árt odafigyelni erre, de általában még a belépő szinten sem jellemző ez a probléma.

Mennyire idomul a lakásban történt átalakulásokhoz a robotporszívó?

Ez rendkívül termékfüggő tulajdonság. A magasabb szintet képviselő modelleket már úgy készítették, hogy a szenzorok által folyamatosan monitorozzák környezetüket, ezáltal még a váratlanul az útjukba kerülő akadályok sem jelentenek problémát az eszköz számára, legfeljebb kihagyja az adott régiót a takarításból, ha pedig elakadt, akkor egyszerűen kikapcsol, és megvárja a segítséget.

Könnyen el tudnak akadni a robotporszívók?

Szintén típusfüggő tulajdonság. Bizonyos típusok csak sík terepen képesek haladni, de vannak olyan megoldások, melyek akár a 1,5-2 centiméteres akadályokat is könnyedén le tudják küzdeni, ezáltal egy küszöb sem jelent feltétlenül problémát a számukra. Ha elakadnának, akkor sem történik katasztrófa, a legrosszabb esetben lekapcsolódnak addig, amíg ki nem szabadítjuk őket.

Manuálisan is töltőre tehető egy robotporszívó?

Ha nem is úgy, mint egy okostelefon, de igen. Ehhez az egyszerűbb típusoknál van egy hívógomb, az applikációkkal rendelkező eszközöknél pedig külön parancsra tudjuk elérni, hogy a robotporszívó visszatérjen a dokkolóegységéhez, ahol automatikusan megkezdi majd a töltést.

Milyen gyorsan tölt fel egy robotporszívó?

A technológia és a gyorstöltés fejlődésének köszönhetően egyre rövidebb időintervallumot igényel a robotporszívók feltöltése, azonban manapság főként gyártótól függ, hogy milyen sokáig tart ellátni energiával egy eszköz akkumulátorát. A jobb típusok esetében általában 2-3 óra alatt a nagyobb akkumulátorok is megtelítődnek elektromossággal.

Milyen sokszor kell tölteni egy robotporszívót?

Ez függ az akkumulátor kapacitásától, a használat gyakoriságától és otthonunk méreteitől is. A mai jobb robotporszívók egy töltéssel nagyjából 100-120 percnyi működésre alkalmasak – ennél vannak jobb és rosszabb értéket kínáló megoldások is –, ami azt jelenti, hogy általában minden használat után töltést igényelnek. Ez azonban teljesen automatizált formában zajlik, külön kérés vagy utasítás nélkül is biztosítják maguknak a töltést a szerkezetek, amint a dokkolóállomásra állnak.

Mennyit bír egyetlen töltéssel egy robotporszívó?

Ezt a tulajdonságot is nagyban befolyásolja, hogy mekkora teljesítménnyel és milyen felületeken használjuk a robotporszívót. A felmosás vagy a makacsabb kosz értelemszerűen több energiát követel tőle, mint amikor csak egyszerűen némi portalanítás a feladata a robotporszívónak. Ennek megfelelően 60-120 percet is tudnak egyfolytában üzemelni, de léteznek ma már ennél jobb teljesítményű modellek.

Milyen gyakran kell üríteni a robotporszívó portartályát?

Ez is leginkább a használattól, illetve a portartály méretétől függő tulajdonság. Amennyiben otthonunkban túl sok a porlerakódás – mert olyan környéken lakunk –, esetleg csak hetente egyszer alkalmazzuk a porszívót, akkor minden használat után előfordulhat, hogy megtelik, de ha minden nap körbejárja a lakást, akkor előfordulhat, hogy két-háromnaponta kell csak kiürítenünk a koszt. A telítettségről bizonyos típusok ráadásul figyelmeztetést is küldenek, ezzel könnyítve a dolgunkat.

Beállíthatom, hogy csak a lakás bizonyos helyiségeiben takarítson a robotporszívó?

A legtöbb robotporszívóban megtalálható a funkció, aminek részeként a korábban feltérképezett lakáson belül úgynevezett virtuális falakat húzhatunk fel annak érdekében, hogy a robotporszívó ne hatoljon át rajta. Így ha nem akarjuk beengedni a fürdőszobába vagy a gyerekszobába, csak egy kis kalibrálás – rendszerint a kapcsolódó applikációban a tiltott zónáknál –, és az adott terület azonnal törlődik a takarítási célpontok közül.

Egy-egy feladatra vagy morzsás felület feltakarítására is használható a robotporszívó?

Természetesen, a robotporszívók nemcsak a teljes lakást tudják egyben kitakarítani, hanem egyedi feladatokkal is megbízhatjuk őket. Különösen egyszerű a programozásuk ezen a téren akkor, ha van hozzájuk applikáció vagy távirányító, így összetakaríthatunk a háziállatok után, de megadhatjuk neki azt is, hogy porszívózza fel a gyerekek által összemorzsázott szőnyeget.

Le tud esni a lépcsőről vagy a felső szintről a robotporszívó?

Többnyire minden robotporszívó rendelkezik olyan szenzorokkal, melyek figyelik a padlót, így meg tudják állapítani akár valós időben is, hogy hol vannak lépcsők, vagy nyitott szintek, amivel a kis eszközök el tudják kerülni a zuhanást. Természetesen a lakás első feltérképezésekor nem árt ott lenni mellettük ezeknél a veszélyesebb pontoknál, mert bizonyos felületek összezavarhatják a szenzorokat, így érdemes alaposan monitorozni velük a problémásabb helyeket.

Aktiválódik-e a riasztórendszer a robotporszívó miatt?

Ha nem megfelelőek a beállítások, akkor igen. Amint robotporszívót veszünk, szükséges hozzákalibrálni a riasztó mozgásérzékelőjét olyan magasságba, hogy az ne érzékelje a porszívó mozgását, így könnyedén elkerülhető, hogy a rendszer téves riasztást küldjön. 

Maradhat-e a dokkolóján a robotporszívó, miután feltöltött?

Mivel ez egyfajta tárolóként is funkcionál a mai robotporszívók számára, ezért nem kötelező, de természetesen otthagyhatjuk őket, hiszen tölteni nem fognak, az intelligens vezérlés ugyanis ezt megakadályozza, így a dokkoló számukra egyfajta tárolóként is funkcionál.

Mennyire hatékony egy robotporszívó? Kell utána porszívózni?

Ez a témakör rendkívül összetett és rengeteg tényezőtől függ. A nagyobb szívóerővel rendelkező robotporszívók kifejezetten nagy tisztaságot tudnak teremteni azokon a pontokon, ahol hozzáférnek a padlóhoz, minden kis sarkot és zegzugot azonban nem érnek el. Ezen felül a hagyományos, nagy teljesítménnyel rendelkező porszívók a tisztítás terén sokkal hatékonyabbak, így havonta egy-két alkalommal érdemes átporszívózni az egész lakást, pláne akkor, ha sok szőnyegünk van.

Hosszú szőrű szőnyeget is tisztán tud tartani egy robotporszívó?

Nem mindegyik típus, azonban ma már vannak olyan robotporszívók, melyek a hosszabb szőrű szőnyegekkel is elboldogulnak. Vásárlás előtt mindig fontos tájékozódni erről a kiválasztott típus kapcsán, nehogy meglepetés érjen minket.

Mikor vegyünk és mikor ne vegyünk robotporszívót?

Vegyünk, ha

 • azt szeretnénk, hogy mindig tiszta és friss legyen a lakás;
 • meg akarjuk könnyíteni a mindennapjainkat;
 • több időt szeretnénk felszabadítani a házimunka helyett;
 • nem vagyunk programozók, de szeretjük az önműködő háztartási gépeket;
 • szeretnénk makulátlan tisztaságot a bútorok alatt is (hiszen ezek a kis porszívók beférnek az ágy és a szekrények alá);
 • nem akarjuk többé kitakarítani már az egész lakást;
 • kíváncsiak vagyunk arra, miként működik magától egy saját robot;
 • egy olyan porszívót szeretnénk, ami automatizált és nem foglal sok helyet.

Ne vegyünk, ha

 • nem vagyunk nyitottak az újra;
 • nincs okostelefonunk;
 • túl vastag szőnyegek, túl magas küszöbök és lépcsők vannak a lakásban;
 • gyakran változtatjuk bútoraink helyzetét;
 • állandóan nagy a rendetlenség a padlón.