Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Minden, amit valaha is tudni akartál az NFC-ről

Mi az az NFC? Egyáltalán mikor érdemes használni? Összegyűjtöttünk minden fontos részletet, amit csak tudni kell, illetve tudni lehet erről a technológiáról!

A modern okostelefonok egyik kötelező kelléke az NFC. Sokan hallottak már róla, rengetegen azonban nem tudják, hogy mire való, ezért nem is használják, holott egy olyan kommunikációs technológiáról van szó, mely nemcsak egyszerű, hanem biztonságos és gyors lehetőséget is kínál az interakcióra.

Az alábbiakban ezért minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk róla, így az általános definiálás mellett megannyi gyakorlati példával és hasznos tanáccsal is szolgálunk azok számára, akik alaposabban meg akarnak ismerkedni az NFC használatával.

Mi az az NFC?

Az NFC a modern okoseszközök, különösképpen telefonok, tabletek vagy okosórák számára tesz lehetővé gyors és biztonságos vezeték nélküli adatcserét.

A Bluetooth-hoz viszonyítva megbízhatóbb és az adatbiztonság tekintetében is magasabb szintet képvisel, a legnagyobb különbség azonban, hogy az NFC technológia csak 4 centiméteren belül teszi lehetővé az eszközök közti kapcsolatot.

Ennek a kis távolságnak köszönhetően az NFC normál esetben semmiféle azonosítást sem igényel a felhasználók részéről, ami lényegesen fel tudja gyorsítani a kapcsolódást.

Míg a Bluetooth számára gyakran másodpercek kellenek a közös kommunikációs csatorna létrehozásához, addig az NFC számára kevesebb mint 100 ms is elég.

Így működik az NFC technológia

Bár napestig lehetne fejtegetni az NFC technológia elméleti hátterét, azonban elegendő pusztán annyit tudni róla, hogy egy olyan rövid rádióhullámokra épülő megoldásról van szó, mely lehetővé teszi a passzív pontok közti kommunikációt, ha azok képesek írni és olvasni az így generált jeleket.

A működési elve hasonló a Bluetooth-hoz, azonban elsődlegesen nem nagy mennyiségű adatátvitelhez álmodták meg.

NFC jelet csak NFC-képes eszköz tud olvasni, emiatt azonban ma már egyáltalán nem kell aggódni. Ha nincs is annyira előtérben, mint más vezeték nélküli kapcsolatok, az elmúlt években azonban már mindenki olyan telefont hord a zsebében, ami képes támogatni ezt az adatátviteli formát.

Mire használható a gyakorlatban az NFC?

Most, hogy már ismerjük az NFC technológiához kapcsolódó hátteret, érdemes lehet konkrétan kitérni arra is, hogy mire használható a gyakorlatban. Lássunk néhány példát!

Fizetés

A kártya nélküli fizetés az NFC technológia egyik leggyakoribb alkalmazási területe. Sokan azt hiszik, hogy csak erre alkalmas, kizárólag ezért találták ki, valójában azonban ennél sokkal színesebb az összkép, de erről majd később.

Amiért nagyon előnyös az NFC, hogy nem kell pénztárca, sőt bankkártya sem azért, hogy fizetni tudjunk a boltban vagy az étteremben.

Elegendő csak a telefonunkat odaérinteni a terminálhoz, és már le is vonták az egyenlegünkről a pénzt.

Azt azért nem árt kiemelni, hogy az NFC alapú fizetéshez Google Pay vagy Apple Pay használatára lesz szükségünk, de okosórák esetén a Garmin Pay is jó alternatíva lehet. Ezek ma már Magyarországon is elérhető alternatívák, méghozzá rengeteg hasznos funkcióval.

Eszközök csatlakoztathatósága

Fontos szerepet játszhat Bluetooth és WiFi alapú kapcsolatok esetén annak érdekében, hogy az eszközök, például egy okostelefon és egy vezeték nélküli fülhallgató extrém gyorsan megtalálják egymást. Az NFC ilyenkor csak a párosításért felel villámgyorsan, az adatátvitelt és a kommunikációt innentől kezdve azonban a Bluetooth vagy a WiFi biztosítja majd.

Hasznos társ lehet okosórák, okoskarkötők, Bluetooth hangszórók, Bluetooth fülhallgatók és fejhallgatók, illetve gyakorlatilag bármilyen vezeték nélküli kommunikációt biztosító megoldás esetén.

WiFi jelszó megosztása

Ma már a WiFi jelenléte teljesen általános minden háztartásban, emiatt sokan gondoskodnak a hálózat alapos védelméről bonyolult jelszavakkal.

Ezeket nehéz lehet megosztani például a vendégekkel, de NFC mellett nagyon egyszerű lesz majd, hiszen csak egymás mellé kell tenni a telefonokat ahhoz, hogy a szükséges adatok átküldésre kerüljenek.

Névjegyek importálása

Új telefon vásárlásakor is nagyon jó szolgálatot tehet az NFC, bár az adatok átmentésére inkább valamilyen felhő alapú technológiát alkalmazzunk.

Amennyiben a készüléket gyorsan birtokba szeretnénk venni, és ehhez szükségünk van egy-egy névjegyre, netán másnak akarunk küldeni így adatokat, a technológiával egy szempillantás az egész.

Fotók és fájlok megosztása

A Bluetooth technológiához hasonlóan a fotók és a fájlok megosztása egyaránt történhet NFC-n keresztül.

Nemcsak sokkal gyorsabbnak, hanem lényegesen egyszerűbbnek is tekinthető ilyenkor a folyamat, noha fontos, hogy az eszközöknek nagyon közel kell lenniük egymáshoz, illetve a túl nagy fájlok, képek és videók esetén jobb döntés lehet inkább a Bluetooth.

Zárnyitás

Ma már nem a távoli jövő, hanem a legtöbb okosotthon része, illetve okoszárral külön is elérhető funkció a mobillal történő zárnyitás.

Ezt is a kiválóan titkosított NFC technológia biztosítja az eszközök számára.

Nemcsak biztonságos, hanem egyszerű is lesz ez a művelet, csak oda kell érinteni a telefonunkat, a zár pedig rögtön azonosít minket, és kinyitja az ajtót.

Alvás mód, ébresztés

Hogy milyen sokféle, mindemellett pedig kreatív dologra felhasználható az NFC technológia, azt jól mutatja az is, hogy példának okáért beállíthatunk NFC tagek felragasztásával különféle alvásmódokat, ébresztési formulákat és más egyéb alternatívát a környezetünkben. Lássunk néhány gyakorlati példát!

Ha felragasztunk egy NFC taget az éjjeli szekrényünkre, vagy arra a helyre, ahol éjszaka a telefont tároljuk, akkor megadhatjuk, hogy érintkezéskor a készülék azonnal bekapcsolja az ébresztőórát, illetve lenémítsa magát.

Ugyanez működik visszafelé, de akár komplexebb megoldásokat is lehetőségünk nyílik ilyen formában megvalósítani.

Például alkalmazhatunk NFC taget az ajtónál vagy a fürdőszobában is, hogy a telefonunk addig csörögjön reggel, amíg hozzá nem érintjük ehhez a ponthoz.

Szolgáltatásokhoz kapcsolódó információk leolvasása

Hasznos lehet a különféle szolgálatások esetén is az NFC alkalmazása, képzeljünk el egy éttermet vagy egy szépségszalont hozzá.

Szeretnénk tudni az árakat, elolvasni az étlapot, vagy éppen azt, hogy készítenek-e egy bizonyos manikűrtípust. Ehhez a technológia megfelelő felhasználása esetén nem kell bemennünk egyik helyre sem.

Elegendő lehet, ha a tulajdonosok kitűznek egy programozott NFC taget az ajtóba, melyet a telefonunkkal kényelmesen leolvashatunk.

Elég csak odatenni a telefonunkat, hogy rögtön megjelenjen előttünk az étlap, eljuthassunk a hivatalos honlapra, vagy áttanulmányozhassuk a szolgáltatások pontos listáját az árakkal együtt.

Autós eszközök indítása

Természetesen az autóban is nagyon jó szolgálatot tehet az NFC bizonyos esetekben. Ide sorolható például, ha a telefontartóra helyezett NFC tag segítségével úgy állítunk mindent, hogy elegendő csak a telefonunknak érintkeznie ahhoz, hogy elinduljon a navigáció vagy bekapcsoljon a kedvenc zenénk.

Címkézés

Ha rend- és rendszerszerető emberek vagyunk, és nagyon sok olyan holmink van, amit szisztematikusan rendeznénk, esetleg költözés, nagy dobozolás előtt állunk, akkor az NFC óriási segítség lehet nekünk a címkézésben.

Ehhez elegendő lesz mindössze programozott NFC tageket ragasztani a dobozokra, és mindegyiknél megadni, hogy mit tartalmaz, így a kicsomagoláskor vagy bizonyos dolgok keresésekor a telefonunkkal nagyon egyszerűen leolvashatunk mindent.

Segítségkérés

A kisgyermekek és az idős emberek bár az alapok tekintetében tudják kezelni az okostelefonokat, de baj vagy probléma esetén nem biztos, hogy képesek segítséget hívni, illetve kérni maguknak. Ezt is meg tudja könnyíteni az NFC.

Csak ragasszunk fel a lakásban, a kisgyermekek számára is elérhető helyen egy olyan NFC taget, amire a vészhívó vagy a mi telefonszámunkat programoztuk – esetleg külön mindkettőt –, hogy gyermekünk vagy idős hozzátartozónk tudja: baj esetén csak oda kell érinteni a telefont ahhoz, hogy a telefon automatikusan tárcsázzon.

Személyazonosítás, beléptetés

Várhatóan 2021-től kezdik el bevezetni hazánkban is az NFC Forum ajánlását, miszerint az NFC kompatibilis eszközök személyazonosításra is alkalmasak legyenek, sőt felválthassák a papír alapú belépőket és a hagyományos beléptető kártyákat.

Kiváló alternatíva, hiszen rövid hatótávolságú kommunikációs technológiáról van szó, mely olyan szabványra épül, ami támogatja a titkosítási megoldásokat, így ezen a területen óriási lehetőségek rejlenek benne a jövőre nézve.

A mobilfizetésben játszik jelenleg a legnagyobb szerepet az NFC

A fentiekben nagyon sok példát hoztunk arra, hogy milyen lehetőségek vannak az NFC technológia felhasználására a gyakorlatban, azonban mindegyik közül kiemelendő a mobilfizetés, mely az alkalmazási területek kapcsán jelenleg a legismertebb, ezért érdemes egy kicsit bővebben is foglalkozni vele.

Magyarországon már lassan egy évtizede lesz annak, hogy bevezették az NFC alapú fizetés lehetőségét, és bár nem forradalmasította az érintésmentes költekezés fogalmát, ellenben így is egyre többen használják, mert nagyon egyszerű és nagyon biztonságos módja a költekezés során a számla kiegyenlítésének.

Miért biztonságos NFC-vel fizetni?

Aki NFC-vel szeretne fizetni a mindennapokban, annak szüksége lesz Apple Pay vagy Google Pay virtuális kártyára, melyet a telefonunkon tudunk létrehozni.

Ezt kell összekapcsolnunk egy valóban létező bankkártyával vagy hitelkártyával, így költekezéskor a virtuális számla rögtön továbbítja a fizetési kötelezettséget bankunk felé, amivel költségeink azonnal rendezésre kerülnek.

Amiért ez a megoldás biztonságos, az nem más, minthogy sem a PIN kód, sem a kártyaszám, sem egyéb adatok nem válnak láthatóvá vagy kiolvashatóvá a rendszeren keresztül.

Amennyiben NFC-vel fizetünk, garantáltan senki sem férhet hozzá ezekhez az információkhoz, aminél biztonságosabb megoldást jelenleg aligha találnánk.

Itt azonban még közel sem ért véget a biztonság kérdésköre, hiszen telefonunk elvesztésére vagy ellopására is találtak megfelelő védelmi vonalat a technológia megálmodói.

Mi állíthatjuk be, hogy az NFC-vel mekkora összegig nem kell azonosítani magunkat, így például 5 vagy 10 ezer forint alatt csak odatesszük telefonunkat a terminálhoz, és megtörténik a fizetés.

Amikor ennél magasabb összegben költekeznénk, akkor viszont szigorít a rendszer, de ekkor sem kell PIN kódokkal és egyebekkel foglalkoznunk.

Természetesen beállíthatunk jelszót, de sokkal gyorsabb, egyszerűbb és biztonságosabb, ha ilyenkor ujjlenyomat-olvasóval vagy például írisz szkennerrel azonosítjuk magunkat a fizetéshez.

Mely magyarországi bankok támogatják az NFC alapú fizetést?

Itthon kifejezetten sok bank támogatja már az NFC alapú fizetési rendszert, némelyek saját applikációval, mások a Google megoldásával. Lássuk, hogy melyek ezek:

  • BudapestBank – Google Pay
  • Citibank – Google Pay
  • Erste Bank – Erste MobilePay
  • Gránit Bank – Gránit Pay
  • MKB Bank – MKB Pay
  • OTP Bank – Simple Pay
  • UniCredit bank – Google Play

Mik azok az NFC tagek?

A fentiekben már többször is szóba kerültek az úgynevezett NFC tagek, melyek egyáltalán nem a tagságra, sokkal inkább a címkékre utalnak az online világ szakzsargonjából.

Egy kis chipről van szó, amit a legtöbb esetben matricába vagy más egyéb, akár hordozható tárgyba rejtenek el, mely lehet akár egy ajándék- vagy általános használati tárgy is.

Lényeges, hogy bárhol elhelyezhető, így csak a kreativitásunk, illetve a megfelelő szoftveres háttér szabhat határt annak, hogy milyen módon tudjuk kihasználni a működését.

Ezek a chippel ellátott NFC tagek ugyanis könnyedén programozhatók – ehhez semmiféle szakmai tudás nem szükséges –, és okostelefonunk hozzáérintésével bizonyos műveleteket végeznek el.

Megjelenítenek valamit a készülék kijelzőjén, nyitnak, zárnak, kikapcsolnak, bekapcsolnak, információt adnak vagy éppen elindítanak valamilyen műveletet.

Teljesen passzív megoldások, nincs szükségük áramra a működésükhöz, hiszen telefonunk, táblagépünk vagy okosóránk aktív eszköz, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy képes elektromágneses mező létrehozására, ami aktiválja az NFC tageket.

NFC alkalmazások olvasáshoz és programozáshoz

Többször is említettük már – leginkább az NFC tagek kapcsán – a programozhatóságot. Hogy miként lehet ezeket a – gyakran egy egyszerű matricába rejtett – chipeket úgy kalibrálni, hogy maximálisan kielégíthessék az igényeinket?

Ehhez jellemzően minden NFC-képes okostelefon rendelkezik néhány alapvető applikációval, így az NFC iPhone vagy az NFC Android például tökéletes alternatívák lehetnek, bár vannak korlátaik, melyeket könnyedén át lehet ugrani.

Erre alkalmas például Androidon az NFC Tools vagy iOS-en az NFC Actions. Ezek olyan sok lehetőséget kínálnak nekünk – meglepő egyszerűség társaságában –, hogy gyakorlatilag teljes határtalanságot kapunk tőlük.

A programozás nagyjából abból áll, hogy beszkenneljük hozzá az NFC taget, majd megadjuk a hozzá tartozó parancsot, hogy mi történjen, ha a telefonunk a közelébe kerül.

Ezen felül érdemes lehet feltenni legalább egy jobb alkalmazást az NFC tagek olvasásához, valamint fizetéshez egyaránt, amihez az Apple vagy a Google Play a legtöbb esetben tökéletes alternatíva.

Hol kapcsolhatjuk be okostelefonunkon az NFC-t?

Ma már nem is lehet kérdés, hogy egy okostelefon rendelkezik-e NFC technológiával vagy sem. Mivel ugyanolyan szabvány lett belőle, mint a Bluetooth-ból vagy a WiFi-ből, ezért évek óta minden készülékben, a belépő kategóriás modellekben is megtalálható.

Az emberek többsége tehát szinte biztosan olyan telefonnal rendelkezik, melynél az NFC aktiválható. Hogy mégis hol?

Sajnos gyártónként és gyakran modellenként is eltérő lehet ennek a helye, azonban legalább négy különböző brand alá tartozó okostelefon áttanulmányozása után arra a következtetésre jutottunk, hogy az NFC bekapcsolása a legtöbbször a gyorsmenüből érhető el, vagyis valahol ott találjuk majd, ahol például a Bluetooth kapcsolatot is aktiváljuk.

A felső állapotsor lehúzásával tehát keressük meg az NFC pontot és koppintsunk rá. Ezzel a mozdulattal egy nagy „N” betű jelenik meg a legfelső állapotsoron, aminek hála rögtön nekiláthatunk kísérletezni a technológiával.

Amennyiben a gyorsmenüből nem lenne megtalálható az NFC ikonja, akkor a Beállításokban, azon belül is a Kapcsolatok között keressük, azon a helyen, ahol a vezeték nélküli megoldásokat, az adathasználatot, a VPN-t vagy éppen a hordozható hotspotot állíthatjuk.

Általában itt található az NFC bekapcsolásához tartozó lehetőség, amivel a technológia azonnal aktiválható.

Az NFC rövid története

Az NFC kapcsán sokan azt hiszik, hogy egy teljesen új keletű technológia, holott története már több mint 30 éves múltra tekint vissza. Ennek az oka az RFID szabvány létrejötte, hiszen a rádió-frekvenciás azonosítás alapelve pontosan ide kapcsolódik.

A hozzá tartozó szabadalom már 1983-ban benyújtásra került, vagyis a mai NFC alapjait elméletben már akkor kidolgozták.

Tény és való ugyanakkor, hogy ehhez a szabadalomhoz hosszú évtizedekig nem nyúltak hozzá, mígnem 2004-ben a Nokia, a Philips és a Sony létrehozták az NFC Forumot.

Ezt követően felgyorsultak az események, 2006-ban előbb a kapcsolódó specifikációt írták le, majd a Nokia 6131 képében elkészült a világ első mobiltelefonja, ami támogatta a technológiát.

Ezzel új lehetőségek nyíltak az NFC előtt, így 2009-ben az NFC Forum például lefektette a kapcsolódó standardokat, majd 2010-ben a Samsung már előállt az első Android alapú okostelefonnal, mely támogatta a technológiát.

Ettől a ponttól kezdve egyre több gyártó ismerte fel az NFC előnyeit, 2011-ben a HTC, a BlackBerry, majd a Microsoft is használni kezdte, mára pedig már gyakorlatilag minden egyes gyártó készülékében megtalálható, a jövőben pedig a várakozások szerint egyre nagyobb szerep juthat neki.