Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mosó-szárítógép – mutatjuk 2024 legjobbjait

Utoljára frissítve:

A legtöbben ismerjük a rengeteg helyet elfoglaló ruhaszárítók, az itt-ott fellelhető száradó zoknik és alsóneműk problémáját. Mintha az egész otthonunk nedves ruhahalmokkal lenne kidíszítve. Szerencsére létezik megoldás a bosszankodás elkerülésére, méghozzá a korszerű kombi mosó- és szárítógépek formájában. 

Ezek a praktikus ,,kettő az egyben” masinák különösen nagy áldásnak számítanak, ha éppen helyszűkében vagyunk. A kisebb lakásokban szinte lehetetlen úgy elhelyezni két különálló gépet, hogy ne legyenek zavaróak és ne szorítsanak ki egyéb létfontosságú eszközöket. A mosó-szárítógépek egyaránt alkalmazhatók mosáshoz és szárításhoz. Elegendő csupán bepakolnunk a szennyest, melyet aztán a kombi berendezés tisztára mos és meg is szárít. Az egész tisztítási-szárítási procedúrát leveszi a vállunkról, elfelejthetjük a fáradságos, soha véget nem érő teregetést és a tömérdek vizes ruhát.

Ismerős helyzet ugye, amikor váratlan vendég érkezik, s a szárító mellett még a radiátoron is fehérneműk sorakoznak? Kedvenc mesefigurás zokninkról nem is beszélve. A párás levegőtől pedig az amúgy is meleg szobában szinte fulladozunk. 

Ennek elkerülésére következzen egy komplett összeállítás a legjobb kombinált mosó- és szárítógépekből, a jól megszokott közérthető, objektív formában.

Tartalomjegyzék

A legjobb mosó-szárítógépek – Vessünk véget a vizes ruhák okozta párás levegőnek!

A legjobb mosó-szárítógépeket a következő forrásokból választottuk

 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • hiteles tesztekből és forrásokból tájékozódva.

LG F2DV5S7S1E – A mi választásunk

Előnyök
 • 7/5 kg-os töltetkapacitás
 • Keskeny kialakítás
 • AI DD technológia: érzékeli a töltet súlyát és a szövetek lágyságát
 • Smart készülék
 • Applikációs vezérlés
 • TurboWash: mosás 59 perc alatt
 • Gőzfunkcióval rendelkezik
Elérhető itt
Árukereső.hu
pepita.hu
Energiaosztály (A-G): E
Centrifugálási hatékonyság (A-D): B
Mosókapacitás: 7 kg
Szárítókapacitás: 5 kg
Energiafogyasztás (mosás): 0.69 kWh/ciklus
Energiafogyasztás (szárítás): 3.26 kWh/ciklus
Éves energiafogyasztás: 138 kWh/év
Vízfogyasztás: 45 liter/ciklus
Centrifuga fordulatszám: 1200 ford./perc
Zajszint mosásnál: 53 dB
Zajszint centrifugálásnál: 72 dB

A mi választásunk az LG F2DV5S7S1E mosó-szárítógépre esett, amely megfelelő allergiások számára, ugyanis gőzfunkciója révén képes eltávolítani az allergének 99,99%-át. A készülék távolról is vezérelhető az applikációja által, ez pedig külön előny, ha szívesen kihasználnánk a modern technológia nyújtotta előnyöket. Amiért pedig különösen vonzó lehet sokak számára, hogy AI DD technológiájának köszönhetően nemcsak a töltet súlyát érzékeli, hanem a textilek lágyságát, típusát is, így ahhoz mérten választja ki a megfelelő dobmozgásokat, a legoptimálisabb programot.

Vegyük elejét az allergiás panaszoknak a gőz erejével!

Az LG Steam technológia a gőz erejével képes eltávolítani az allergének, poratkák jelentős hányadát, ezáltal az okot szüntetjük meg, amely kiváltja a kellemetlen panaszokat. Ha tehát már ennyivel hozzájárulunk a légzőszervi tünetek és bőrirritáció mérsékléséhez, elmondhatjuk, hogy aktívan tettünk az allergia ellen. 

Távoli vezérlés ThinQ technológia révén

Néhányszor már biztosan álmodoztunk a távoli vezérlés lehetőségéről: ha a kanapénkról elindíthattuk volna a bekészített mosást, vagy még több mosási programot tölthettünk volna le, szerencsére az LG készülékkel ez nem csupán álom, hiszen ThinQ technológiájának hála irányíthatjuk az applikációja által is. 

Hosszú élettartam, igényes kialakítás

Karcálló edzettüveg ajtóval rendelkezik, rozsdamentes acél emelőkkel, amelyek nemcsak higiénikusak, hanem garantálják a hosszú élettartamot is. Az időtálló alapanyagok mellett figyeltek arra is, hogy a külső megjelenésében is igényes legyen. Ennélfogva bármelyik fürdőszobába kiválóan illeszkedik. 

A modern smart készülékkel jelentősen könnyíthetünk a mindennapokon, rengeteg időt és energiát spórolhatunk. Ráadásul egy keskenyebb kialakítású mosó-szárítógép, ami külön előny, ha kisebb területen alkalmaznánk.

Electrolux EW7W368SI – Az arany középút

Előnyök
 • 8/4 kg-os dobkapacitás
 • Beépíthető
 • Habérzékelő öblítési rendszer
 • Kiegyensúlyozó centrifuga
 • Speciális programok: gyapjúmosás, antiallergén, kültéri ruházat
 • Gőzölés funkció
 • Vízelárasztás elleni védelem
 • Csendes
Elérhető itt
Árukereső.hu
konyhaluxnet.HU
Energiaosztály (A-G): E
Centrifugálási hatékonyság (A-D): A
Mosókapacitás: 8 kg
Szárítókapacitás: 4 kg
Energiafogyasztás (mosás): 0.93 kWh/ciklus
Energiafogyasztás (szárítás): 5.30 kWh/ciklus
Éves energiafogyasztás: 194 kWh/év
Vízfogyasztás: 51 liter/ciklus
Centrifuga fordulatszám: 1600 ford./perc
Zajszint mosásnál: 46 dB
Zajszint centrifugálásnál: 70 dB

A megbízható Electrolux márka mosó- és szárítógépe kondenzációs elven működik, azaz a szárításkor keletkező pára egy kondenztartályba kerül, ennek következtében nincs szükség légkivezetésre. Számos speciális mosási programot kínál, mint például Sport wear, kültéri ruházat, antiallergén, gyapjú, farmer. Ezt a készüléket választva attól sem kell tartanunk, hogy valamilyen meghibásodás miatt eláztatná a fürdőszobánkat, mivel vízelárasztás elleni védelemmel ellátott.

Gyors tisztítás és szárítás mindössze egy óra alatt

Non-Stop 60 perces programjával hatékonyan megoldható kedvenc darabjaink tisztítása és szárítása, így ha kisebb töltetnyi ruhamennyiséget szeretnénk frissé és makulátlanná varázsolni, könnyedén megtehetjük. Csupán egy órát vesz igénybe, és azonnal használhatjuk a választott szettünket.

Alacsony zajszint mellett teszi a dolgát

Mivel csendes működésű, akár pihenhetünk is, amíg hatékonyan elvégzi a rábízott feladatot. A mosási-szárítási ciklus nem zavarja meg a nyugalmunkat, bármilyen tevékenységet koncentráltan végezhetünk, ha például home office-ban dolgozunk, a legjobb választás az Electrolux készülék. 

Rengetegféle mosási programot kínál

Nyugodt szívvel moshatjuk általa a kényesebb darabjainkat is, ugyanis több speciális program közül választhatunk. Nem jelent problémát a kültéri, a sportruházat, a gyapjú holmik, de a farmerek és ingek tisztítása sem. 

FreshScent rendszerének köszönhetően két mosás között gondoskodhatunk a ruháink frissességéről is. A kíméletes gőzzel nem csak gyűrődésmentessé varázsolhatjuk ruháinkat, további előnye, hogy darabjaink hosszabb ideig megőrizhetik formájukat, mintázatukat. 

Bosch WNG24400BY – A felsőkategória képviseletében

Előnyök
 • 9/6 kg-os töltetkapacitás
 • Eco Silence Drive: kefe nélküli, energiahatékony, időtálló motor
 • AntiStain Removal: a leggyakoribb foltok eredményesen eltávolíthatók
 • Intelligens gőzkezelés
 • Hygiene Care program a kényes ruhák számára
 • Újratöltés funkció: megállítható a ciklus, hozzáadható a kimaradt holmi
 • Active Water Plus technológia
 • Többszörös vízvédelem
Elérhető itt
Árukereső.hu
alza.HU
konyhaluxnet.hu
Energiaosztály (A-G): E
Centrifugálási hatékonyság (A-D): B
Mosókapacitás: 9 kg
Szárítókapacitás: 6 kg
Energiafogyasztás (mosás): 0.49 kWh/ciklus
Energiafogyasztás (szárítás): 3.28 kWh/ciklus
Éves energiafogyasztás: 107 kWh/év
Vízfogyasztás: 79 liter/ciklus
Centrifuga fordulatszám: 1400 ford./perc
Zajszint mosásnál: 45 dB
Zajszint centrifugálásnál: 70 dB

A felsőkategóriás Bosch mosó-szárítógép a makacs foltokkal is gond nélkül megbirkózik, mindezt AntiStain Removal rendszerének köszönhetjük. Mivel automatikusan beállítja a szükséges hőmérsékletet, áztatási időt, valamint kiválasztja a megfelelő dobmozgást, így eredményesen eltávolítja a vaj-, az olaj-, a fű-, a vörösbor- és a vérfoltokat. 

Kényes ruháinkat is higiénikusan ápolhatjuk

Hygiene Care programjának köszönhetően kényes darabjainkat is makulátlanul tisztává varázsolhatjuk. A készülék a ruhát először forró levegővel előkezeli, majd következhet az alacsony hőmérsékletű mosási ciklus. Így módunk nyílik a legféltettebb darabjaink kifogástalan tisztítására anélkül, hogy kárt tennénk bennünk.

Hatékony vízfelhasználás kisebb mennyiségeknél is

A Bosch mosó-szárítógéppel megoldható a hatékony vízfelhasználás még kisebb töltetek esetében is, ennek köszönhetően rengeteg energiát és vízmennyiséget spórolhatunk. Az Active Water Plus technológia által biztosak lehetünk benne, hogy kizárólag a szükséges vízmennyiség kerül felhasználásra. Beépített érzékelői gondoskodnak arról, hogy a töltethez, valamint a szövetek típusához mérten történjen a vízhasználat.

Legjobb társ a vasalás könnyítésére

Egyszerűen lecsökkenthetjük a vasalásra váró ruhák darabszámát, ha igénybe vesszük az Iron Assist programját. Ennek segítségével a keletkező gőz behatol az előmelegített textilekbe, melynek eredményeképp kisimulnak a ruháink. Ez a funkció ugyanakkor nemcsak gyűrődésmentesítésre javasolt, hanem a kellemetlen szagok eltüntetésére is. Különösen ajánlott például öltönyökhöz, dzsekikhez, ingekhez.

Samsung WD10T654DBH/S6 – Okos választás

Előnyök
 • 10,5 / 6 kg dobkapacitás
 • Eco Bubble technológia: mosószerből aktív hab, amely átjárja a textileket
 • Intelligens mosás
 • Add Wash ajtó: menet közben is hozzáadhatunk ruhát, illetve mosószert
 • SmartThings alkalmazás
 • Száraz tisztítás: szagtalanítás, fertőtlenítés 
Elérhető itt
Árukereső.hu
Energiaosztály (A-G): E
Centrifugálási hatékonyság (A-D): B
Mosókapacitás: 10.5 kg
Szárítókapacitás: 6 kg
Energiafogyasztás (mosás): 0.52 kWh/ciklus
Energiafogyasztás (szárítás): 3.77 kWh/ciklus
Éves energiafogyasztás: 114 kWh/év
Vízfogyasztás: 53 liter/ciklus
Centrifuga fordulatszám: 1400 ford./perc
Zajszint mosásnál: 52 dB
Zajszint centrifugálásnál: 73 dB

Amennyiben egy okos megoldásra vágyunk, a Samsung WD10T654DBH/S6 modell kiváló választásnak bizonyulhat. SmartThings alkalmazása a mosási ciklusokkal kapcsolatos tanácsokat ad, segít a tervezésben, valamint a hibaelhárításban is. S ha ez még nem lenne elég, a mosási szokásaink alapján személyre szabottan javasol programokat, meghatározza a legmegfelelőbb szárítást, így megtapasztalhatjuk az intelligens mosás minden előnyét. 

Hatékony tisztítás alacsonyabb hőmérsékleten is

Eco Bubble technológiája lehetővé teszi, hogy a mosószerből aktív hab képződjön, ami hatékonyabban képes átjárni a textileket, ezáltal a szennyeződések eltávolításában is eredményesek lehetünk. 

Az MI-vezérlés által mosási szokásainkhoz igazodik a készülék, azaz konkrét tippeket javasol, ebben lehet segítségünkre a SmartThings applikáció. 

Menet közben szeretnénk hozzáadni egy-egy ruhadarabot?

Nem probléma, ha a ciklus már elindult, ugyanis a készülék Add Wash ajtaján keresztül gond nélkül pótolhatjuk a kimaradt holmikat. Sőt, arra is lehetőségünk nyílik, hogy csupán egy öblítésre tegyük be kedvenc, kézzel mosott ruhánkat.

Szagtalanítás és fertőtlenítés száraz tisztítással

A száraz tisztítás technológia által anélkül szüntethetjük meg a kellemetlen szagokat és a baktériumok 99,9%-át, hogy vizet vagy mosószert használnánk. A forró levegő segítségével ruháink, ágyneműink mindig frissek, illatosak lehetnek.

Az okos készülékkel még hatékonyabbak lehetünk a ruhatisztításban és -szárításban.

Gorenje WD2A164ADS – Belépő szint képviseletében

Előnyök
 • 10/6 kg-os töltetkapacitás
 • Dupla üvegajtó: alacsonyabb zajszint, nagyobb fokú biztonság
 • Inverteres PowerDrive nagy teljesítményű, energiatakarékos motor
 • Esőcsepp alakú dob: kíméletes a ruhákhoz, kevésbé gyűrődnek
 • Gőzfunkció: pamut és műszálas darabokhoz
 • StopAddGo: ruhák utántöltése
 • Gyerekzár
 • Késleltetett funkció
 • 15 perces gyorsmosás
Elérhető itt
Árukereső.hu
konyhaluxnet.HU
Energiaosztály (A-G): D
Centrifugálási hatékonyság (A-D): B
Mosókapacitás: 10 kg
Szárítókapacitás: 6 kg
Energiafogyasztás (mosás): 0.46 kWh/ciklus
Energiafogyasztás (szárítás): 3.08 kWh/ciklus
Éves energiafogyasztás: 102 kWh/év
Vízfogyasztás: 46 liter/ciklus
Centrifuga fordulatszám: 1400 ford./perc
Zajszint mosásnál: 56 dB
Zajszint centrifugálásnál: 72 dB

Dupla üvegajtóval rendelkezik, ennélfogva nagyobb fokú biztonságot kínál a Gorenje WD2A164ADS mosó-szárítógép, további előnye pedig, hogy mindez alacsonyabb zajszinttel is párosul. Könnyen testreszabhatjuk igényeinkhez mérten a mosási-szárítási programokat LED-kijelzős kezelőfelülete révén.

Kíméletes a ruháinkhoz

Több érvet is felsorakoztathatunk amellett, hogy miért kiemelkedő az alapkészülékek között, egyrészt mivel kíméletes a textilekhez azáltal, hogy esőcsepp alakú dobbal rendelkezik, másrészt a gőzfunkciója is kihasználható, ugyanis általa eredményesen felfrissíthetjük ruháinkat anélkül, hogy kárt tennénk az anyagukban.

Kiváló választás allergiások számára is

AllergyCare programja révén eredményesen eltávolíthatók az allergének, a poratkák, valamint a mosószer-maradványok, ebből kifolyólag előnyös mindazoknak, akik korábban bőrirritációt, allergiás panaszokat tapasztaltak.

SteamTech gőzprogramja által a pamut és műszálas ruháinkat kíméletesen felfrissíthetjük, és egyben gyűrődésmentessé is varázsolhatjuk. Ennek eredményeképp sokkal egyszerűbbé válik a vasalás, egyes darabjainkat pedig nem is szükséges vasalni.

Kényelmi funkciók

Kifelejtettünk egy pár zoknit? StopAddGo funkciójának köszönhetően a ciklus elején a ruhák utántölthetők. Szintén mellette szól, hogy gyerekzárral is rendelkezik, így megfelelő választás kisgyermekes családok számára is. 

Állandó rohanással telik a napunk? Nem probléma, ha idő szűkében vagyunk éppen, hiszen a 15 perces gyorsmosás programját éppen az ilyen esetekre találták ki. Még nem említettük a késleltetett indítás funkcióját, amely szintén rengeteg könnyebbséget jelent a betáblázott mindennapokban.

Whirlpool FFWDB 864369 SV EE – Pénztárcabarát választás

Előnyök
 • 8/6 kg-os mosási/szárítási dobkapacitás
 • Exkluzív hatodik érzék technológia: kíméletes szárítás
 • Csak szárítási opció is
 • Gyapjú program
 • 45 perces program 1 kg-nyi ruhamennyiség mosásához, szárításához
 • Maradékidő kijelzése
 • Késleltetett indítás opció
 • Gyerekzár
Elérhető itt
Árukereső.hu
alza.hu
Energiaosztály (A-G):D
Centrifugálási hatékonyság (A-D):B
Mosókapacitás:8 kg
Szárítókapacitás:6 kg
Energiafogyasztás (mosás):0.47 kWh/ciklus
Energiafogyasztás (szárítás):3.07 kWh/ciklus
Éves energiafogyasztás:103 kWh/év
Vízfogyasztás:48 liter/ciklus
Centrifuga fordulatszám:1400 ford./perc
Zajszint mosásnál:60 dB
Zajszint centrifugálásnál:75 dB

Amennyiben egy pénztárcabarát készüléket keresünk, a Whirlpool FFWDB 864369 SV EE mosó-szárítógép ideális választás lehet számunkra. Kizárólag szárítási opciót is kínál, ugyanakkor rendelkezik speciális programmal is, ezáltal a gyapjú holmik mosása sem jelent kihívást többé. Hatodik érzék technológiája révén nyomon követi a dobban lévő nedvesség mennyiségét, így képes biztosítani az optimális mosási-szárítási eredményeket, miközben kíméletesen szárítja a ruháinkat.

Időbeosztásunkhoz igazíthatjuk az indítást

A késleltetett indítás opció lehetőséget kínál arra, hogy saját ritmusunkhoz, életvitelünkhöz igazítsuk a mosásokat. Ugyanakkor további kényelmi opció a maradékidő kijelzés, hiszen általa informálódhatunk arról, hogy mikorra fejeződik be a mosási-szárítási program.

Előfordulhat, hogy kézzel tudtunk kimosni néhány ruhadarabot, szerencsére a Whirlpool FFWDB 864369 SV EE készüléke kizárólag szárítás funkciót is lehetővé tesz. Nem probléma tehát, ha nedves holmijainkat szeretnénk megszárítani, mosás nélkül.

Biztonságos használat, könnyű kezelhetőség

Ideális választás kisgyermekes családokba is, ugyanis a gyerekzár funkcióval gátat szabhatunk annak, hogy a kicsi véletlenül elindítsa a mosó-szárítógépet. 

Amennyiben egy olyan készüléket keresünk, amely egyszerűen kezelhető, kíméletes a ruháinkhoz, s ezenfelül még pénztárcabarát is, a Whirlpool ezen modellje lehet az igazán nekünk való.

WHIRLPOOL BI WDWG 751482 EU N – A beépíthető, csendes társ

Előnyök
 • Külön szárítási lehetőség
 • 15 fokos színkímélő mosás
 • Érzék szenzortechnika 
 • Állítható hőmérséklet és centrifugálási fordulatszám
 • 7/5 kg kapacitás 
 • Frissentartó opció a program végeztével
Elérhető itt
Árukereső.hu
alza.HU
konyhaluxnet.hu
Energiaosztály (A-G):E
Centrifugálási hatékonyság (A-D):B
Mosókapacitás:7 kg
Szárítókapacitás:5 kg
Energiafogyasztás (mosás):0.69 kWh/ciklus
Energiafogyasztás (szárítás):5.15 kWh/ciklus
Éves energiafogyasztás:151 kWh/év
Vízfogyasztás:44 liter/ciklus
Centrifuga fordulatszám:1400 ford./perc
Zajszint mosásnál:46 dB
Zajszint centrifugálásnál:73 dB

Ebben a kategóriában egy beépíthető mosó-szárítógépet mutatunk be, mégpedig WHIRLPOOL BI WDWG 751482 EU N készüléket. Előnye, hogy külön is elérhetjük a szárítás opciót, ugyanakkor hasznos programválasztékból szemezgethetünk, mint például az eco-pamut programok, a napi mosás és a gyapjúholmikhoz kínált opciók. 

Színkímélő mosás, hogy élénk színű ruháink sok éven át ragyogjanak!

A WHIRLPOOL ezen modelljének megtervezésekor a színes ruháink tartósságára is gondoltak. A speciálisan erre a célra fejlesztett 15 fokos kímélő program kifejezetten élénk színű pólóink, nyári ruháink épsége érdekében ajánlott. 

Frissen tartó opciójának köszönhetően épp olyan illatos lehet legkedvesebb viseletünk, mintha a természetben a nyári napfény szárította volna meg. 

Beállíthatjuk a centrifugálás fordulatszámát, eszerint a kényesebb darabokhoz alacsonyabbat is választhatunk. A késleltetés idejének beállításával pedig akkorra időzíthetjük a mosás kezdetét, amikor épp a legalkalmasabb. 

Kézzel mosott érzékeny ruhaneműk szárítása gépi megoldással

Lehetőségünk van kizárólag szárítási üzemmódot is igénybe venni, ez a kényelmi funkció különösen jól jön, amikor kézzel mosott holmikat szeretnénk mielőbb megszárítani.

A praktikus készülékkel egyszerűen megoldhatjuk akár a napi mosást, vagyis nem szükséges megvárni a kibogozhatatlan ruhahalmokat, ezáltal áttekinthetőbbé válik a kötelező teendőnk.  

Korábbi kedvenceink

Ezek a mosó-szárítógépek voltak a kedvenceink a korábbi években, továbbra is remek választásnak tartjuk őket, amiket szívesen ajánlunk. Elképzelhető, hogy már nincsenek készleten a forgalmazóknál, de csapj le rájuk ha még találsz belőlük jó áron!

Whirlpool FFWDB 964369 SBSV EE – Arany középút

Előnyök
 • 45 perces gyorsprogram 
 • Gőzbefúvások a még frissebb eredményért
 • Gyermekzáras kivitelezés
 • Késleltetett indítás
 • Manuálisan beállítható szárítási opciók
Elérhető itt
Árukereső.hu

Energiaosztály (A-G):D
Centrifugálási hatékonyság (A-D):B
Mosókapacitás:9 kg
Szárítókapacitás:6 kg
Energiafogyasztás (mosás):0.49 kWh/ciklus
Energiafogyasztás (szárítás):3.07 kWh/ciklus
Éves energiafogyasztás:107 kWh/év
Vízfogyasztás:50 liter/ciklus
Centrifuga fordulatszám:1400 ford./perc
Zajszint mosásnál:60 dB
Zajszint centrifugálásnál:75 dB

A WHIRLPOOL egy tágas és villámgyors programot kínáló készüléket hozott el az FFWDB 964369 SBSV EE modellje által. 9 kg-os mosási kapacitás mellett 6 kg-nyi ruhanemű szárítására nyílik lehetőségünk. 

Gyorsprogram, hogy utolérhessük magunkat!

Egy órába se telik, hogy 1 kg-nyi szennyessel megbirkózzon, beleértve a szárítást is. Ugye, milyen elképesztő? Megszületik a gondolat a fejünkben, hogy melyik nyári ruhánkat vegyük fel, és mire indulásra kész vagyunk, a ruhaszettünk már hordható is. A rohanó hétköznapokon nem is kívánhatnánk ennél jobb megoldást.

Sőt, még kényes ruháink is jó kezekben lehetnek a kifejezetten az érzékeny darabokhoz fejlesztett lágy dobmozgás révén. 

Egyedi beállítások személyre szabottan

A WHIRLPOOL készülék egyénileg beállítható szárítási módot is kínál számunkra, ami nagy előny, különösen akkor, ha kézi mosást követően kizárólag a szárítási üzemmódját szeretnénk igénybe venni. 

Felhasználóbarát kialakítású a vezérlőpanel ugyanis folyamatosan tájékoztat minket a hátralévő időről, ez pedig sokkal komfortosabbá teszi a használatát. Egyetlen negatívuma, hogy nem rendelkezik szöszgyűjtővel, viszont a precíz levegőkeringtetési megoldása sokkal frissebb ruhákat eredményez. Akár a napon száradt üde holmik a nyár illatával, de mentesen a napfény színfakító hatásától. 

Samsung WD90T754DBH – A korábbi kedvencünk

Előnyök
 • Csendes
 • Smart változat
 • Személyre szabható mosási opciók
 • MI-vezérlés
 • Energiatakarékos
Elérhető itt
Árukereső.hu

Energiaosztály (A-G):E
Centrifugálási hatékonyság (A-D):A
Mosókapacitás:9 kg
Szárítókapacitás:6 kg
Energiafogyasztás (mosás):0.57 kWh/ciklus
Energiafogyasztás (szárítás):3.77 kWh/ciklus
Éves energiafogyasztás:125 kWh/év
Vízfogyasztás:50 liter/ciklus
Centrifuga fordulatszám:1400 ford./perc
Zajszint mosásnál:54 dB
Zajszint centrifugálásnál:72 dB

Kezdjük a sort a kimagaslóan halk, nagy kapacitással rendelkező Samsung WD90T754DBH mosó-szárítógéppel. A méltán népszerű márka kínálatában elérhető fent nevezett típus “okoskészülék”, vagyis lehetőségünk nyílik plusz programok elérésére a hozzá tartozó app segítségével.

Szuper ár, nagyszerű teljesítmény

A Samsung kombinált gép megfizethető ár mellett kínál egy funkciógazdag készüléket, megannyi kényelmi opcióval, egyéni beállítási lehetőségekkel. Legfőbb előnye, hogy akár 9 kg ruhanemű mosását is megoldhatjuk, szárítás terén pedig 6 kg-nyi mennyiséggel számolhatunk. Rendkívül csendes berendezés, az amúgy zajosabb műveleti szakasz is csupán 59 dB-es zajszintnek felel meg. Ami igen kedvező, különösen, ha a délutáni pihenéssel egybekötve elintéznénk a mosást-szárítást is. Az “okos” gép nem csupán leveszi a terhet a vállunkról, számos olyan programot biztosít számunkra, amelyekkel megvalósíthatjuk a személyre szabott mosási procedúrát. 

Hatékonyság és gazdaságosság mesterfokon

A Samsung WD90T754DBH modell felhasználóbarát kijelzője révén egyszerűen nyomon követhetjük a hátralévő időt. Eredményes tisztítást tesz lehetővé alacsony hőmérséklet mellett is, mivel a mosószerből aktív habot képez, ennek köszönhetően pillanatok alatt átjárja a textilt, s így a makacs foltok eltávolítása sem okoz problémát. Ráadásul a hatékonyság nem megy a ruhák élettartamának rovására sem, ugyanis megóvja azok élénk színét, valamint anyagukban sem tesz kárt. 

Egyedülállóan csendes, mégis erőteljes és eredményes

Amennyiben ezt a típust választjuk, igazán könnyű dolgunk lesz ruháink karbantartása terén, elérhetünk antiallergén programot, de akár személyre szabott ajánlásokat is kaphatunk a hozzá tartozó app segítségével. Az általa nyújtott időmegtakarítás révén a mosás idejét a felére csökkenthetjük. Ennél okosabb gépet aligha remélhetnénk, hiszen képes meghatározni a mosási módhoz legideálisabb szárítási beállítást.

Az pedig, hogy mindemellett 70%-kal kevesebb energiafelhasználást kínál, bizonyára sokunkat meggyőz majd.

Samsung WD70T4046EE/LE – Belépő szint képviseletében

Előnyök
 • 20 év jótállás a motorra
 • Rendhagyó programok: száraz tisztítás, habos áztatás
 • Hatékony aktív habos tisztítás 
 • Gőzfunkció
 • Dob- és adagolórekesz-tisztítás
 • 15 perces gyorsmosás 
Elérhető itt
Árukereső.hu

Energiaosztály (A-G):E
Centrifugálási hatékonyság (A-D):A
Mosókapacitás:7 kg
Szárítókapacitás:4 kg
Energiafogyasztás (mosás):0.62 kWh/ciklus
Energiafogyasztás (szárítás):5.67 kWh/ciklus
Éves energiafogyasztás:138 kWh/év
Vízfogyasztás:70 liter/ciklus
Centrifuga fordulatszám:1400 ford./perc
Zajszint mosásnál:53 dB
Zajszint centrifugálásnál:73 dB

Nézzünk meg egy megbízható, márkás, kedvező ár-érték arányú készüléket a beugró kategóriából, ami nem más, mint a Samsung WD70T4046EE/LE. Egyedisége, hogy számos nem megszokott programot kínál, úgymint száraz tisztítás, dob- és adagolórekesz-tisztítás, habos áztatás. 

Különleges funkciók, nem megszokott programok 

A Samsung strapabíró motorjára vállalt 20 éves jótállása könnyen meggyőzhet bennünket, hiszen a hosszú távon garantált hatékony, eredményes működés az egyik legjobb dolog, amit elvárhatunk egy efféle készüléktől. Számos egyedi, más típusoknál nem elérhető programot nyerünk általa. 

A habos áztatással a makacs foltok és nehezen eltávolítható szennyeződések is tökéletesen eltüntethetők. A száraz tisztítás opcióval pedig egy igazán praktikus funkciót kapunk, amely szagtalanít, fertőtlenít, s ezáltal a ruháink frissek és illatosak lehetnek, anélkül hogy kimostuk volna őket. A gőztisztítás segít a tökéletes higiénia megteremtésében, mivel a piszok, a szennyeződések, a kórokozók és allergének 99,9%-a eltávolítható.

Egyszerű karbantartás praktikus tisztítófunkcióval

A 7/4 kg-os kapacitással rendelkező Samsung mosó- és szárítógép igazán megkönnyíti a dolgunkat a tisztán tartása terén is, ennek köszönhetően a dobból és adagolórekeszből minden letapadt szennyeződés eltűnik. 

Érdemes időszakosan beütemezni ezt az öntisztítást, hogy mindig makulátlan készülékkel moshassuk tisztára legkedvesebb ruhadarabjainkat. A művelet elvégzése különösen fontos a masina élettartamának meghosszabbítása céljából is. 

Miért előnyös, ha kombi gépet választunk? Alapvető tudnivalók az okos döntéshez!

Ahogyan a népszerű mosógépek többsége, úgy a kombinált üzemmódot kínáló masinák java is elöltöltős. Ez különösen előnyös a bepakolás szempontjából, ugyanis a tetemes ruhahalmot betölteni egy felültöltős változatba nem kis kihívás. A másik változat komfortosabban használható, ráadásul némi rálátásunk is lesz az egyes munkafolyamatokra a kialakításának köszönhetően. 

Igaz, hogy az egész tisztítási-szárítási ciklus jóval hosszabb, mint egy átlagos mosási program, azonban rengeteget nyerhetünk általa. Egyrészt a végeláthatatlannak tűnő teregetés terhét is letehetjük, másrészt elejét vehetjük az extrém magas páratartalom kialakulásának, ezzel pedig máris megtettünk egy lépést a penészesedés ellen is! Manapság már olyan készülékek is elérhetők, amelyek 3 vagy akár 1 óra alatt is képesek mosni és szárítani.

A kombi készülékek alapvetően kondenzációs elven működnek, vagyis a szárításhoz hideg vizet használnak, ezáltal nem kell foglalkoznunk a légkivezetéssel sem. Sokan éppen emiatt tartanak a praktikus berendezésektől, mert ugyebár energiára és vízre is szükségük van a működéshez. Vegyük figyelembe azt is, hogy eltérő kapacitással kell számolnunk mosás és szárítás terén, tehát amelyik gépben 8 kg-nyi ruhát kimoshatunk, szárítani már csak 6 kg-nyi mennyiségre lesz lehetőségünk. Ennek magyarázata, hogy a ruhaszárítás a dobban több helyet igényel. Egyedül így biztosíthatnak kifogástalan végeredményt, tökéletesen tiszta, száraz ruhákat. A kapacitásra fontos ügyelni, túlterhelve ugyanis nem járja át kellőképpen a levegő, és ez bizony meglátszik a száradás minőségén is. 

Célszerű a kényesebb darabjainkat a mosás végeztével kivenni a gépből, és kizárólag azokat bent hagyni, amelyek a címke utasításai szerint is alkalmasak a szárítógépi kezelésre. Egy áthúzott négyzetben látható kör jelzi a tiltást! Nem érdemes szárítógépben szárítani például a csipkeruhákat, a vasalt mintás pólókat, a flitteres darabokat, a selyemből készült és szivacsbéléses holmikat. Tiltólistásak továbbá a nylon harisnyák, a műanyag cipzárak és a vízálló anyagok. 

Mire figyeljünk a választás során? – Szempontok, amelyek segítenek a legideálisabb készülék beszerzésében

Már a belépő kategóriás termékek között is fellelhetők smart gépek, melyekhez letölthetők külön programok a hozzájuk tartozó appon keresztül. Ez pedig lehetőséget teremt nemcsak számos extra program használatára, hanem arra is, hogy bármikor elindíthassuk vagy ellenőrizhessük a bekészített mosási-szárítási programot. 

Alapvető elvárás a felhasználók többségénél, hogy megfelelő kapacitási aránnyal rendelkezzen a készülék, illetve a szárítási folyamatot külön is menedzselhessük. Amivel viszont számolnunk kell, hogy a mosásnál jóval hangosabb lesz a szárítás, elérheti akár a 75 dB értéket is (persze léteznek csendesebb berendezések). Ennek ellenére egy kompakt készülék, amelyet kombinált üzemmóddal használhatunk, rengeteg könnyebbséget jelent, különösen a mai rohanó világunkban.

Érdemes összevetni a választás során, hogy az általunk szimpatikusnak vélt masináknál elérhetőek-e rövidebb, kisebb töltetű programok is. Emellett kiemelten fontos például a szöszgyűjtő tartály, amely sok esetben külön is beszerezhető (ezáltal hatékonyan meggátolhatjuk, hogy a mosás során levált apró szöszök a következő adag ruhára kerüljenek). De legtöbb esetben a vízzel együtt a szöszök nagy része is távozik. 

Szabadonálló és beépíthető berendezések is elérhetőek, mielőtt azonban a telepítésüket megkezdenénk, nem árt átgondolni, hogy melyik verzióhoz adottak a környezeti feltételeink. Utóbbiak előnye, hogy diszkrét módon “elrejthetők” akár egy szekrényajtóval, előbbiek viszont praktikusabban használhatók azáltal, hogy könnyen és azonnal hozzáférhetünk a panelhez és a nyílásokhoz is. 

A szabadonálló típusok tulajdonképpen bárhol elhelyezhetők, nem is meglepő, hogy ezek jóval kelendőbbek is. Arra viszont figyeljünk, hogy a csövek számára is elegendő teret kell biztosítanunk, valamint a gépnek magának is plusz 4-5 mm-nyi helyre lesz szüksége hátul és oldalt egyaránt. A szabványos szélesség 595-600 mm, ezt jó, ha észben tartjuk egy esetleges csere esetére. 

Kulcsfontosságú paraméterek a kiválasztáshoz!

Ahhoz, hogy valóban a legmegfelelőbb mosó- és szárítógép mellett döntsünk, néhány alapvető paramétert fontos ismernünk, s ezáltal könnyen leszűkíthetjük a kört. 

A kapacitás arról informál minket, hogy mennyi ruha helyezhető el a dobban. Általánosságban elmondhatjuk, hogy 8 kg-os kapacitás mellett körülbelül 40 pólót moshatunk, viszont 30 pólót száríthatunk. Egy 7 kg-os mosókapacitás általában megfelelő egy klasszikus háztartás számára. 

Tartsuk szem előtt, hogy a készülékek energiahatékonysági besorolása tág határok között mozoghat A+++-tól kezdve egészen a C jelzésig. Előbbi értelemszerűen gazdaságosabb is, vagyis általa jóval több költség megtakarítható, ahogy pedig a következő betűkre térünk, egyre többe kerül a működtetés.

Az egyes kombi gépek eltérő érzékelőtechnológiával rendelkeznek. Már olyan gépek is beszerezhetők, amelyek érzékelik a ruhanemű súlyát, típusát, és aszerint állítják be a programot, hogy sokkal hatékonyabb lehessen az egész procedúra. Bizonyos mosó-szárítógépek gőz funkciót is tartalmaznak, a gőzmosás különösen előnyös, hiszen intenzív tisztítást tesz lehetővé azáltal, hogy képes mélyebbre hatolni az anyagban, így eltüntethetők a makacs foltok is. Ráadásul a gőzciklussal kevesebb a vízfelhasználás, ami egyben azt is jelenti, hogy víztakarékosabb opció is. 

Gondoljuk át a zajtűrésünket is, minél alacsonyabb egy gép decibelben kifejezett értéke, annál csendesebb. 

Beszerelés előtt tájékozódjunk a rendelkezésünkre álló terület méretéről, ne feledjük, hogy 4-5 mm kihagyás szükséges hátul és a gép oldalánál is!

Törekedjünk alacsonyabb energiafogyasztású masina beszerzésére, amellyel praktikusan, mégis gazdaságosan moshatunk és száríthatunk. Természetesen a szárítás több energiát használ, mint a mosás, viszont ha kevesebb ruhát szárítunk, azzal egy kicsit spórolhatunk. Azokat a holmikat, amelyek kis helyet foglalnak és kényesek is, megszáríthatjuk a hagyományos módon. Még így is jóval kevesebb lesz a teregetni való, és nem fog a lakás fullasztó párában úszni.

Néhány ajánlott program, melyeknek nagy hasznát vehetjük!

Kifejezetten előnyös, ha a gép lehetővé teszi kisebb töltetű, rövid programok használatát, amelyek például 1 kg-os adagokhoz tökéletesek. Ennek köszönhetően akár egy napi ruhaadagunkat is bedobhatjuk, majd a ciklus végeztével tisztán és szárazon tehetjük a szekrénybe. 

A “vasaláskönnyítő mosás” vagy “gyűrődésgátló opció” segítségével a készülék igyekszik úgy átrendezni a ruhákat a dobban a centrifugálás során, hogy azokon ne jelenjenek meg gyűrődések. A szárítás után még néhányszor megforgatja a holmikat, hogy ne maradjanak azonos helyzetben, s ezzel a gyűrődések nagy eséllyel ki sem alakulnak. Ezáltal pedig még egy idegőrlő házimunkától szabadulhatunk meg, mégpedig a vasalástól. Az ingek és blúzok vasalása éppen elég tortúra. Ügyeljünk arra, hogy a program befejeződésével mielőbb kivegyük a ruhaneműt, így még többet tehetünk az apró ráncok, gyűrődési csíkok ellen. 

Energiahatékonyság mindenek előtt! 

Az ÖKOInverteres motorral ellátott készülékek jóval kevesebb energiát használnak fel, ugyanis a szénkefe nélküli motor magas teljesítménnyel, gördülékenyen, akadálymentesen dolgozik. Mindezt optimális energiafelhasználás mellett. Így akár 50%-kal kevesebb lehet az energiafogyasztásunk, amit pedig vétek volna nem kihasználni.

Az okos döntéshez most már minden szempontot érintettünk, reméljük támpontként szolgálhat a választás során.

Kedvenc ruháink élénk színe is hosszabb ideig megmaradhat, ha a napon szárítás helyett egy praktikus gépre bízzuk a dolgot!