Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Mosó-szárítógép – mutatjuk 2023 legjobbjait

Utoljára frissítve:

A legtöbben ismerjük a rengeteg helyet elfoglaló ruhaszárítók, az itt-ott fellelhető száradó zoknik és alsóneműk problémáját. Mintha az egész otthonunk nedves ruhahalmokkal lenne kidíszítve. Szerencsére létezik megoldás a bosszankodás elkerülésére, méghozzá a korszerű kombi mosó- és szárítógépek formájában. 

Ezek a praktikus ,,kettő az egyben” masinák különösen nagy áldásnak számítanak, ha éppen helyszűkében vagyunk. A kisebb lakásokban szinte lehetetlen úgy elhelyezni két különálló gépet, hogy ne legyenek zavaróak és ne szorítsanak ki egyéb létfontosságú eszközöket. A mosó-szárítógépek egyaránt alkalmazhatók mosáshoz és szárításhoz. Elegendő csupán bepakolnunk a szennyest, melyet aztán a kombi berendezés tisztára mos és meg is szárít. Az egész tisztítási-szárítási procedúrát leveszi a vállunkról, elfelejthetjük a fáradságos, soha véget nem érő teregetést és a tömérdek vizes ruhát.

Ismerős helyzet ugye, amikor váratlan vendég érkezik, s a szárító mellett még a radiátoron is fehérneműk sorakoznak? Kedvenc mesefigurás zokninkról nem is beszélve. A párás levegőtől pedig az amúgy is meleg szobában szinte fulladozunk. 

Ennek elkerülésére következzen egy komplett összeállítás a legjobb kombinált mosó- és szárítógépekből, a jól megszokott közérthető, objektív formában.

Tartalomjegyzék

A legjobb mosó-szárítógépek – Vessünk véget a vizes ruhák okozta párás levegőnek!

A legjobb mosó-szárítógépeket a következő forrásokból választottuk

 • hazai és globális igazolt vásárlói vélemények kutatásával;
 • hiteles tesztekből és forrásokból tájékozódva.

Samsung WD90T754DBH – A mi választásunk

Előnyök
 • Csendes
 • Smart változat
 • Személyre szabható mosási opciók
 • MI-vezérlés
 • Energiatakarékos
Elérhető itt
alza.HU
pepita.hu

Kezdjük a sort a kimagaslóan halk, nagy kapacitással rendelkező Samsung WD90T754DBH mosó-szárítógéppel. A méltán népszerű márka kínálatában elérhető fent nevezett típus “okoskészülék”, vagyis lehetőségünk nyílik plusz programok elérésére a hozzá tartozó app segítségével.

Szuper ár, nagyszerű teljesítmény

A Samsung kombinált gép megfizethető ár mellett kínál egy funkciógazdag készüléket, megannyi kényelmi opcióval, egyéni beállítási lehetőségekkel. Legfőbb előnye, hogy akár 9 kg ruhanemű mosását is megoldhatjuk, szárítás terén pedig 6 kg-nyi mennyiséggel számolhatunk. Rendkívül csendes berendezés, az amúgy zajosabb műveleti szakasz is csupán 59 dB-es zajszintnek felel meg. Ami igen kedvező, különösen, ha a délutáni pihenéssel egybekötve elintéznénk a mosást-szárítást is. Az “okos” gép nem csupán leveszi a terhet a vállunkról, számos olyan programot biztosít számunkra, amelyekkel megvalósíthatjuk a személyre szabott mosási procedúrát. 

Hatékonyság és gazdaságosság mesterfokon

A Samsung WD90T754DBH modell felhasználóbarát kijelzője révén egyszerűen nyomon követhetjük a hátralévő időt. Eredményes tisztítást tesz lehetővé alacsony hőmérséklet mellett is, mivel a mosószerből aktív habot képez, ennek köszönhetően pillanatok alatt átjárja a textilt, s így a makacs foltok eltávolítása sem okoz problémát. Ráadásul a hatékonyság nem megy a ruhák élettartamának rovására sem, ugyanis megóvja azok élénk színét, valamint anyagukban sem tesz kárt. 

Egyedülállóan csendes, mégis erőteljes és eredményes

Amennyiben ezt a típust választjuk, igazán könnyű dolgunk lesz ruháink karbantartása terén, elérhetünk antiallergén programot, de akár személyre szabott ajánlásokat is kaphatunk a hozzá tartozó app segítségével. Az általa nyújtott időmegtakarítás révén a mosás idejét a felére csökkenthetjük. Ennél okosabb gépet aligha remélhetnénk, hiszen képes meghatározni a mosási módhoz legideálisabb szárítási beállítást.

Az pedig, hogy mindemellett 70%-kal kevesebb energiafelhasználást kínál, bizonyára sokunkat meggyőz majd. 

AEG L9WBCN61B – A legkörnyezettudatosabb

Előnyök
 • Felhasználóbarát LED kijelző
 • Gőzfunkció
 • Késleltetés
 • Speciális programok: kézi, gyapjú, selyem
 • Memóriafunkció áramszünet esetére
 • Pillanatmegállítás
 • NonStop program
Elérhető itt
konyhaluxnet.hu

Következzen egy csúcskategóriás termék, az AEG L9WBCN61B modell, amely a szárításhoz speciális hőszivattyús megoldást használ, ezáltal akár 40%-kal alacsonyabb víz- és energiafelhasználással számolhatunk. Erős meggyőző erővel bír az extra kapacitása is, ami 10 kg-ot jelent mosás esetén, 6 kg-ot pedig szárításnál. 

Egy felsőkategóriás készülék a gazdaságosság jegyében

Az AEG ezen modellje egy ökokombi hőszivattyús mosó-szárítógép, amellyel valóban környezettudatosan járhatunk el, ráadásul kedvenc gyapjúpulóverünk mosására is lehetőséget kínál, ugyanis a finom szöveteket kíméletesen varázsolja tisztává. Woolmark tanúsítványa révén azokat a gyapjú holmikat is moshatjuk általa, amelyek címkéjén kizárólag kézi mosás szerepel megengedett opcióként. Persze ne feledkezzünk meg a speciális gyapjúmosószer alkalmazásáról sem. 

Hátrányaként csupán annyit említhetünk, hogy picit hangos, és kapacitásából adódóan nagyméretű, de azonnal kárpótolva érezhetjük magunkat, amint kipróbáljuk outdoor programját, mellyel a vízlepergetős ruhákat is gond nélkül tisztára mossa anélkül, hogy a holmink eközben elveszítené a speciális vízlepergető tulajdonságát. Fontos kiemelnünk a memória funkcióját, melynek nagy hasznát vehetjük a váratlan áramszünetek esetén. 

Egy készülék, amely figyelembe veszi a ruhák alapanyagát is!

Az AEG kombi gépet igen vonzóvá teszi, hogy nemcsak a ruhanemű súlyát érzékeli, hanem a ruhaalapanyagot is szem előtt tartva választja ki a legideálisabb opciót. A gőzfunkcióval bármikor lehetőségünk nyílik kedvenc darabunk felfrissítésére, ráadásul a kellemetlen szagokat és makacs foltokat is örökre elfelejthetjük. Ami pedig igazán kelendővé teszi, hogy NonStop programot is kínál számunkra, amellyel akár 3 óra alatt makulátlanul tiszta és tökéletesen száraz ruhákat kapunk, ehhez 3 kg-nyi mennyiséget tölthetünk be. 

LG F2DV5S8S2E – Sokoldalú választás

Előnyök
 • Speciális program allergiások számára
 • Strapabíró kivitelezés: karcálló edzettüveg ajtó, rozsdamentes acél emelő
 • Távoli vezérlés
 • Gyűrődésgátlás 
 • 180 perces mosás-szárítás
 • Szövet lágyságához igazított dobmozgás
Elérhető itt
pepita.hu

Az LG F2DV5S8S2E mosó- és szárítógép erőssége, hogy hatféle dobmozgás révén igazán profinak mondható az anyagkímélés területén, sőt, speciális gőzprogramja kifejezetten az allergének megsemmisítésére lett fejlesztve. Jó hír ez az allergiásoknak, kevésbé a poratkák számára, ugyanis a mélyreható tisztítás eredményeként az allergének 99,9%-a eltávolítható.

Tiszta és száraz ruhák néhány órán belül!

Az LG F2DV5S8S2E kombinált készülék segítségével nem probléma, ha néhány órával az indulás előtt találjuk ki, hogy mit szeretnénk viselni. Igénybe vehetünk egy olyan programot, amellyel 180 perc alatt megoldott a mosás és a szárítás is. Ebédidőben betesszük a szennyest, a délutáni programra pedig már fel is vehetjük. Ilyen egyszerű!

Legfőbb előnye a mélytisztító gőzprogram, amely különösen hasznos opció az allergiásoknak, kisgyermekes családoknak. Maximális kapacitása 8,5 kg a tisztítás terén, 5 kg pedig a szárításnál.

Hátránya, hogy nem rendelkezik szöszgyűjtő kiegészítővel, azonban a gyűrődésgátlás funkció cserébe igen nagy áldás. A készülék gondoskodik a ciklus végeztével bent felejtett holmikról is, így nem kell hosszadalmasan vasalnunk azt a ruhát sem, amelyiket egy kicsit később vettünk ki a gépből. Az időszakos dobforgatásnak köszönhetően nem rögzülnek a ráncok és gyűrődések a frissen száradt anyagban.

Korszerű érzékeléstechnológia a ruhák kíméléséért

Egyeseket elriaszthat a gombos kivitelezés, viszont kedvenc darabjaink tartóssága érdekében megéri ezt az LG modellt választani. Nemcsak a töltet súlyát érzékeli, hanem a szövet lágyságát is figyelembe veszi a legmegfelelőbb dobmozgás meghatározásához. Ezzel pedig a kíméletes ruhatisztítás és -szárítás mellett gyors és gyűrődésmentes eredményt kaphatunk. 

Whirlpool FFWDB 964369 SBSV EE – Arany középút

Előnyök
 • 45 perces gyorsprogram 
 • Gőzbefúvások a még frissebb eredményért
 • Gyermekzáras kivitelezés
 • Késleltetett indítás
 • Manuálisan beállítható szárítási opciók
Elérhető itt
onlinemarkaboltok.hu
pepita.hu

A WHIRLPOOL egy tágas és villámgyors programot kínáló készüléket hozott el az FFWDB 964369 SBSV EE modellje által. 9 kg-os mosási kapacitás mellett 6 kg-nyi ruhanemű szárítására nyílik lehetőségünk. 

Gyorsprogram, hogy utolérhessük magunkat!

Egy órába se telik, hogy 1 kg-nyi szennyessel megbirkózzon, beleértve a szárítást is. Ugye, milyen elképesztő? Megszületik a gondolat a fejünkben, hogy melyik nyári ruhánkat vegyük fel, és mire indulásra kész vagyunk, a ruhaszettünk már hordható is. A rohanó hétköznapokon nem is kívánhatnánk ennél jobb megoldást.

Sőt, még kényes ruháink is jó kezekben lehetnek a kifejezetten az érzékeny darabokhoz fejlesztett lágy dobmozgás révén. 

Egyedi beállítások személyre szabottan

A WHIRLPOOL készülék egyénileg beállítható szárítási módot is kínál számunkra, ami nagy előny, különösen akkor, ha kézi mosást követően kizárólag a szárítási üzemmódját szeretnénk igénybe venni. 

Felhasználóbarát kialakítású a vezérlőpanel ugyanis folyamatosan tájékoztat minket a hátralévő időről, ez pedig sokkal komfortosabbá teszi a használatát. Egyetlen negatívuma, hogy nem rendelkezik szöszgyűjtővel, viszont a precíz levegőkeringtetési megoldása sokkal frissebb ruhákat eredményez. Akár a napon száradt üde holmik a nyár illatával, de mentesen a napfény színfakító hatásától. 

Candy ROW 4964DWME/1-S – Okos/gyors megoldás

Előnyök
 • Smart mosó-szárítógép
 • Négyféle gyorsprogram
 • 9/6 kg kapacitás 
 • Súlyérzékelő
 • Intelligens állapotellenőrzés funkció
 • Statisztikák, riportok az optimalizáláshoz
Elérhető itt
pepita.hu

A szabadonálló gépek körét a Candy ROW 4964DWME/1-S készülékkel zárjuk, amely egy wifis okos kombi berendezés. Különlegessége, hogy 4 gyorsprogram közül választhatunk: 14, 30, 44 és 59 percesek közül, amelyek hatalmas segítséget jelentenek a túlhajszolt mindennapok során. 

Modern alkalmazásvezérlés, életmódunkhoz igazított beállítások

A négyféle gyorsprogramot kínáló Candy készülék esetében a wifis alkalmazáseléréssel számos plusz opciót kihasználhatunk. Például az intelligens állapotellenőrzés által nyomon követhetjük gépünk aktuális állapotát, ennek megfelelő javaslatokat kapunk karbantartáshoz, illetve hibajelzések esetén hasznos útmutatást is elérhetünk a mielőbbi megoldáshoz. 

A rendelkezésünkre álló statisztikák, riportok révén nem csupán az élettartamát hosszabbíthatjuk meg, hanem egyéni szokásainkhoz, ruhadarabjaink anyagához megválaszthatjuk a lehető legjobb programot. Ez az intelligens ciklusok figyelési funkció segít megteremteni a még optimálisabb mosást és szárítást, egyéni igényeinkhez passzolva. 

Kifogástalan folteltávolítás, költséghatékony mosás

Amennyiben a Candy kombinált gép mellett döntünk, megtapasztalhatjuk a makulátlan tisztítási folyamatot, méghozzá alacsony hőmérsékleten is. Az appon elért adatok elemzése során lehetőségünk nyílik optimalizálni a ciklusokat. Egyúttal élvezhetjük a villámgyors programok kínálta előnyöket is. Akár egy 14 perces mosást is elindíthatunk, előre beütemezett módon, a késleltetett indításnak köszönhetően. 

Nincs is más dolgunk, mint betölteni a készülékbe a szennyest, amelyet az általunk beállított időpontban az okos gép tisztára mos. Szuperül hangzik, igaz? 

Samsung WD70T4046EE/LE – Belépő szint

Előnyök
 • 20 év jótállás a motorra
 • Rendhagyó programok: száraz tisztítás, habos áztatás
 • Hatékony aktív habos tisztítás 
 • Gőzfunkció
 • Dob- és adagolórekesz-tisztítás
 • 15 perces gyorsmosás 

Nézzünk meg egy megbízható, márkás, kedvező ár-érték arányú készüléket a beugró kategóriából, ami nem más, mint a Samsung WD70T4046EE/LE. Egyedisége, hogy számos nem megszokott programot kínál, úgymint száraz tisztítás, dob- és adagolórekesz-tisztítás, habos áztatás. 

Különleges funkciók, nem megszokott programok 

A Samsung strapabíró motorjára vállalt 20 éves jótállása könnyen meggyőzhet bennünket, hiszen a hosszú távon garantált hatékony, eredményes működés az egyik legjobb dolog, amit elvárhatunk egy efféle készüléktől. Számos egyedi, más típusoknál nem elérhető programot nyerünk általa. 

A habos áztatással a makacs foltok és nehezen eltávolítható szennyeződések is tökéletesen eltüntethetők. A száraz tisztítás opcióval pedig egy igazán praktikus funkciót kapunk, amely szagtalanít, fertőtlenít, s ezáltal a ruháink frissek és illatosak lehetnek, anélkül hogy kimostuk volna őket. A gőztisztítás segít a tökéletes higiénia megteremtésében, mivel a piszok, a szennyeződések, a kórokozók és allergének 99,9%-a eltávolítható.

Egyszerű karbantartás praktikus tisztítófunkcióval

A 7/4 kg-os kapacitással rendelkező Samsung mosó- és szárítógép igazán megkönnyíti a dolgunkat a tisztán tartása terén is, ennek köszönhetően a dobból és adagolórekeszből minden letapadt szennyeződés eltűnik. 

Érdemes időszakosan beütemezni ezt az öntisztítást, hogy mindig makulátlan készülékkel moshassuk tisztára legkedvesebb ruhadarabjainkat. A művelet elvégzése különösen fontos a masina élettartamának meghosszabbítása céljából is. 

Jó, ha tudsz róla!

WHIRLPOOL BI WDWG 751482 EU N – A beépíthető, csendes társ

Előnyök
 • Külön szárítási lehetőség
 • 15 fokos színkímélő mosás
 • Érzék szenzortechnika 
 • Állítható hőmérséklet és centrifugálási fordulatszám
 • 7/5 kg kapacitás 
 • Frissentartó opció a program végeztével
Elérhető itt
onlinemarkaboltok.hu
alza.HU
konyhaluxnet.hu
pepita.hu

Ebben a kategóriában egy beépíthető mosó-szárítógépet mutatunk be, mégpedig WHIRLPOOL BI WDWG 751482 EU N készüléket. Előnye, hogy külön is elérhetjük a szárítás opciót, ugyanakkor hasznos programválasztékból szemezgethetünk, mint például az eco-pamut programok, a napi mosás és a gyapjúholmikhoz kínált opciók. 

Színkímélő mosás, hogy élénk színű ruháink sok éven át ragyogjanak!

A WHIRLPOOL ezen modelljének megtervezésekor a színes ruháink tartósságára is gondoltak. A speciálisan erre a célra fejlesztett 15 fokos kímélő program kifejezetten élénk színű pólóink, nyári ruháink épsége érdekében ajánlott. 

Frissen tartó opciójának köszönhetően épp olyan illatos lehet legkedvesebb viseletünk, mintha a természetben a nyári napfény szárította volna meg. 

Beállíthatjuk a centrifugálás fordulatszámát, eszerint a kényesebb darabokhoz alacsonyabbat is választhatunk. A késleltetés idejének beállításával pedig akkorra időzíthetjük a mosás kezdetét, amikor épp a legalkalmasabb. 

Kézzel mosott érzékeny ruhaneműk szárítása gépi megoldással

Lehetőségünk van kizárólag szárítási üzemmódot is igénybe venni, ez a kényelmi funkció különösen jól jön, amikor kézzel mosott holmikat szeretnénk mielőbb megszárítani.

A praktikus készülékkel egyszerűen megoldhatjuk akár a napi mosást, vagyis nem szükséges megvárni a kibogozhatatlan ruhahalmokat, ezáltal áttekinthetőbbé válik a kötelező teendőnk. 

Miért előnyös, ha kombi gépet választunk? Alapvető tudnivalók az okos döntéshez!

Ahogyan a népszerű mosógépek többsége, úgy a kombinált üzemmódot kínáló masinák java is elöltöltős. Ez különösen előnyös a bepakolás szempontjából, ugyanis a tetemes ruhahalmot betölteni egy felültöltős változatba nem kis kihívás. A másik változat komfortosabban használható, ráadásul némi rálátásunk is lesz az egyes munkafolyamatokra a kialakításának köszönhetően. 

Igaz, hogy az egész tisztítási-szárítási ciklus jóval hosszabb, mint egy átlagos mosási program, azonban rengeteget nyerhetünk általa. Egyrészt a végeláthatatlannak tűnő teregetés terhét is letehetjük, másrészt elejét vehetjük az extrém magas páratartalom kialakulásának, ezzel pedig máris megtettünk egy lépést a penészesedés ellen is! Manapság már olyan készülékek is elérhetők, amelyek 3 vagy akár 1 óra alatt is képesek mosni és szárítani.

A kombi készülékek alapvetően kondenzációs elven működnek, vagyis a szárításhoz hideg vizet használnak, ezáltal nem kell foglalkoznunk a légkivezetéssel sem. Sokan éppen emiatt tartanak a praktikus berendezésektől, mert ugyebár energiára és vízre is szükségük van a működéshez. Vegyük figyelembe azt is, hogy eltérő kapacitással kell számolnunk mosás és szárítás terén, tehát amelyik gépben 8 kg-nyi ruhát kimoshatunk, szárítani már csak 6 kg-nyi mennyiségre lesz lehetőségünk. Ennek magyarázata, hogy a ruhaszárítás a dobban több helyet igényel. Egyedül így biztosíthatnak kifogástalan végeredményt, tökéletesen tiszta, száraz ruhákat. A kapacitásra fontos ügyelni, túlterhelve ugyanis nem járja át kellőképpen a levegő, és ez bizony meglátszik a száradás minőségén is. 

Célszerű a kényesebb darabjainkat a mosás végeztével kivenni a gépből, és kizárólag azokat bent hagyni, amelyek a címke utasításai szerint is alkalmasak a szárítógépi kezelésre. Egy áthúzott négyzetben látható kör jelzi a tiltást! Nem érdemes szárítógépben szárítani például a csipkeruhákat, a vasalt mintás pólókat, a flitteres darabokat, a selyemből készült és szivacsbéléses holmikat. Tiltólistásak továbbá a nylon harisnyák, a műanyag cipzárak és a vízálló anyagok. 

Mire figyeljünk a választás során? – Szempontok, amelyek segítenek a legideálisabb készülék beszerzésében

Már a belépő kategóriás termékek között is fellelhetők smart gépek, melyekhez letölthetők külön programok a hozzájuk tartozó appon keresztül. Ez pedig lehetőséget teremt nemcsak számos extra program használatára, hanem arra is, hogy bármikor elindíthassuk vagy ellenőrizhessük a bekészített mosási-szárítási programot. 

Alapvető elvárás a felhasználók többségénél, hogy megfelelő kapacitási aránnyal rendelkezzen a készülék, illetve a szárítási folyamatot külön is menedzselhessük. Amivel viszont számolnunk kell, hogy a mosásnál jóval hangosabb lesz a szárítás, elérheti akár a 75 dB értéket is (persze léteznek csendesebb berendezések). Ennek ellenére egy kompakt készülék, amelyet kombinált üzemmóddal használhatunk, rengeteg könnyebbséget jelent, különösen a mai rohanó világunkban.

Érdemes összevetni a választás során, hogy az általunk szimpatikusnak vélt masináknál elérhetőek-e rövidebb, kisebb töltetű programok is. Emellett kiemelten fontos például a szöszgyűjtő tartály, amely sok esetben külön is beszerezhető (ezáltal hatékonyan meggátolhatjuk, hogy a mosás során levált apró szöszök a következő adag ruhára kerüljenek). De legtöbb esetben a vízzel együtt a szöszök nagy része is távozik. 

Szabadonálló és beépíthető berendezések is elérhetőek, mielőtt azonban a telepítésüket megkezdenénk, nem árt átgondolni, hogy melyik verzióhoz adottak a környezeti feltételeink. Utóbbiak előnye, hogy diszkrét módon “elrejthetők” akár egy szekrényajtóval, előbbiek viszont praktikusabban használhatók azáltal, hogy könnyen és azonnal hozzáférhetünk a panelhez és a nyílásokhoz is. 

A szabadonálló típusok tulajdonképpen bárhol elhelyezhetők, nem is meglepő, hogy ezek jóval kelendőbbek is. Arra viszont figyeljünk, hogy a csövek számára is elegendő teret kell biztosítanunk, valamint a gépnek magának is plusz 4-5 mm-nyi helyre lesz szüksége hátul és oldalt egyaránt. A szabványos szélesség 595-600 mm, ezt jó, ha észben tartjuk egy esetleges csere esetére. 

Kulcsfontosságú paraméterek a kiválasztáshoz!

Ahhoz, hogy valóban a legmegfelelőbb mosó- és szárítógép mellett döntsünk, néhány alapvető paramétert fontos ismernünk, s ezáltal könnyen leszűkíthetjük a kört. 

A kapacitás arról informál minket, hogy mennyi ruha helyezhető el a dobban. Általánosságban elmondhatjuk, hogy 8 kg-os kapacitás mellett körülbelül 40 pólót moshatunk, viszont 30 pólót száríthatunk. Egy 7 kg-os mosókapacitás általában megfelelő egy klasszikus háztartás számára. 

Tartsuk szem előtt, hogy a készülékek energiahatékonysági besorolása tág határok között mozoghat A+++-tól kezdve egészen a C jelzésig. Előbbi értelemszerűen gazdaságosabb is, vagyis általa jóval több költség megtakarítható, ahogy pedig a következő betűkre térünk, egyre többe kerül a működtetés.

Az egyes kombi gépek eltérő érzékelőtechnológiával rendelkeznek. Már olyan gépek is beszerezhetők, amelyek érzékelik a ruhanemű súlyát, típusát, és aszerint állítják be a programot, hogy sokkal hatékonyabb lehessen az egész procedúra. Bizonyos mosó-szárítógépek gőz funkciót is tartalmaznak, a gőzmosás különösen előnyös, hiszen intenzív tisztítást tesz lehetővé azáltal, hogy képes mélyebbre hatolni az anyagban, így eltüntethetők a makacs foltok is. Ráadásul a gőzciklussal kevesebb a vízfelhasználás, ami egyben azt is jelenti, hogy víztakarékosabb opció is. 

Gondoljuk át a zajtűrésünket is, minél alacsonyabb egy gép decibelben kifejezett értéke, annál csendesebb. 

Beszerelés előtt tájékozódjunk a rendelkezésünkre álló terület méretéről, ne feledjük, hogy 4-5 mm kihagyás szükséges hátul és a gép oldalánál is!

Törekedjünk alacsonyabb energiafogyasztású masina beszerzésére, amellyel praktikusan, mégis gazdaságosan moshatunk és száríthatunk. Természetesen a szárítás több energiát használ, mint a mosás, viszont ha kevesebb ruhát szárítunk, azzal egy kicsit spórolhatunk. Azokat a holmikat, amelyek kis helyet foglalnak és kényesek is, megszáríthatjuk a hagyományos módon. Még így is jóval kevesebb lesz a teregetni való, és nem fog a lakás fullasztó párában úszni.

Néhány ajánlott program, melyeknek nagy hasznát vehetjük!

Kifejezetten előnyös, ha a gép lehetővé teszi kisebb töltetű, rövid programok használatát, amelyek például 1 kg-os adagokhoz tökéletesek. Ennek köszönhetően akár egy napi ruhaadagunkat is bedobhatjuk, majd a ciklus végeztével tisztán és szárazon tehetjük a szekrénybe. 

A “vasaláskönnyítő mosás” vagy “gyűrődésgátló opció” segítségével a készülék igyekszik úgy átrendezni a ruhákat a dobban a centrifugálás során, hogy azokon ne jelenjenek meg gyűrődések. A szárítás után még néhányszor megforgatja a holmikat, hogy ne maradjanak azonos helyzetben, s ezzel a gyűrődések nagy eséllyel ki sem alakulnak. Ezáltal pedig még egy idegőrlő házimunkától szabadulhatunk meg, mégpedig a vasalástól. Az ingek és blúzok vasalása éppen elég tortúra. Ügyeljünk arra, hogy a program befejeződésével mielőbb kivegyük a ruhaneműt, így még többet tehetünk az apró ráncok, gyűrődési csíkok ellen. 

Energiahatékonyság mindenek előtt! 

Az ÖKOInverteres motorral ellátott készülékek jóval kevesebb energiát használnak fel, ugyanis a szénkefe nélküli motor magas teljesítménnyel, gördülékenyen, akadálymentesen dolgozik. Mindezt optimális energiafelhasználás mellett. Így akár 50%-kal kevesebb lehet az energiafogyasztásunk, amit pedig vétek volna nem kihasználni.

Az okos döntéshez most már minden szempontot érintettünk, reméljük támpontként szolgálhat a választás során.

Kedvenc ruháink élénk színe is hosszabb ideig megmaradhat, ha a napon szárítás helyett egy praktikus gépre bízzuk a dolgot!