Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

A legjobb porszívók (2024) – Porzsákkal & porzsák nélkül

Utoljára frissítve:

Hiába fejlődtek sokat a háztartási gépek az utóbbi években, a hagyományos porszívókra mindig szükség lesz. Hogy melyiket válaszd, ha a legjobbat szeretnéd? Segítünk dönteni!

Tartalomjegyzék

A padlótisztítás területén rengeteg innovatív újdonsággal találkozhattak az emberek az elmúlt években. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek például a vezeték nélküli állóporszívók, de igazi slágertermékké váltak a robotporszívók is.

Azon túl, hogy mindegyik terméknek megvan a maga helye a lakásban, egyiknek sem sikerült teljesen kiszorítania otthonainkból a klasszikus porszívókat. Éppen ellenkezőleg, még ma is hatalmas a kereslet ezekre a termékekre!

Független kutatócsapatunk átfésülte az egész piacot, és tesztek, igazolt vásárlói értékelések, valamint saját tapasztalatok felhasználásával összegyűjtöttük a legjobb porszákos és porzsák nélküli porszívókat, így neked már csak ki kell választanod az igényeidhez legjobban igazodó modellt az alábbiak közül.

A legjobb porzsák nélküli porszívók

Rowenta RO4825 Compact Power XXL

A mi választásunk

Előnyök
 • 2,5 literes portartály
 • Fejlett ciklontechnológia
 • Könnyű tartályürítés
 • Nagy hatékonyságú szívófej
 • Kompakt termékdizájn
Elérhető itt
Árukereső.hu

A Rowenta RO4825 Compact Power XXL a porzsák nélküli porszívók világában a nagy teljesítmény, az egyszerű kezelhetőség és a fejlett technológiák képviselője. Nem okoz majd csalódást!

Kiváló takarítási teljesítmény fejlett ciklontechnológiával

Nem véletlenül szeretik olyan sokan a Rowenta háztartási gépeit, hiszen ez a termék is csak egy hagyományos porszívónak tűnik – ami nem mellesleg jól néz ki –, de valójában egy fejlett ciklon technológiára épülő Effitech motor teljesít benne szolgálatot.

Ennek köszönhetően extrém takarítási teljesítményt nyújt, nagy hatékonyságú szívófejével ráadásul szőnyegen és keménypadlón egyaránt kitűnően megállja a helyét, miközben nagyobb lakásokban sem vall kudarcot.

A 2,5 literes portartály akár egész nap kitart

A Rowenta porszák nélküli porszívója egy hatalmas, 2,5 literes portartályt kapott, ami elég nagy ahhoz, hogy akár egész napos nagytakarítások során is mindig kéznél legyen, és nagy por esetén se kelljen óránként üríteni.

Szerencsére a termék tartálya nagyon egyszerűen üríthető, és míg a kompakt méretei megkönnyítik a tárolást, valamint a mozgathatóságot, a több mint 6 méteres tápkábelével könnyedén elérjük majd a lakás minden pontját.

Samsung VC07M2110SB/GE

A belépő szint képviseletében

Előnyök
 • 1,5 literes portartály
 • Könnyű ürítés
 • A hosszabb haj sem okoz gondot
 • 700W teljesítmény
 • Kompakt méret
Elérhető itt
Árukereső.hu
pepita.hu

Kapcsolódó tesztünk:

Samsung VC07M2110SB/GE porszívó teszt

Nem akarsz túl sokat költeni egy porszívóra, de azért szeretnél egy ismert márkát, amely garantáltan kiszolgál a mindennapokban? Akkor válaszd a Samsung VC07M2110SB/GE porzsák nélküli modellt.

Gabalyodásmentes Turbina, mely nyugodtabb takarítást kínál

Miközben a 700W teljesítmény mellett a Samsung porszívója jelentős szívóerőt biztosít a takarításhoz, a gyártó egy nagyon jó technológiával biztosította be, hogy a takarítás ne okozzon kellemetlenségeket. Ez nem más, mint a Gabalyodásmentes Turbina.

A lényege, hogy megakadályozza a hosszabb hajszálak és a nagyobb mennyiségű por esetén is a készülék eltömődését, így nem befolyásolja a működést, aminek jóvoltából a 1,5 literes portartály teljes egészében kihasználható lesz.

Kompakt méret, egyszerű kezelés

A Samsung nem bonyolította túl az egyszerűt ennél a porzsák nélküli porszívónál. Semmi extrát nem kínál, de az alapfunkciókat legalább könnyed kialakítással álmodták meg, így például a tartálya könnyen levehető, egyszerűen üríthető.

Maga a porszívó nagyon kompakt méretekkel rendelkezik, emiatt nagyon könnyen mozgatható és használható, az alig több mint 4 kilogrammos súlynak köszönhetően pedig felemelése sem okoz gondot.

Philips FC9332/09

A nemzetközi piac kedvence

Előnyök
 • 900W-os motor, nagy szívóteljesítmény
 • PowerCyclone 5 technológia
 • TriActive szívófej
 • Allergy H13 szűrőrendszer
 • Egykezes portartály ürítés
Elérhető itt
Árukereső.hu
alza.hu
pepita.hu

A Philips FC9332/09 egy olyan porzsák nélküli porszívó, amely megfizethető áron kínál kimagasló tudást, méghozzá modern technológiai háttérrel és jelentős teljesítménnyel kiegészülve.

Nagy szívóteljesítmény, kiemelkedő hatékonyság mellett

Mivel a Philips porszívójában egyedi fejlesztésű megoldások dolgoznak, ezért nem meglepő, hogy rendkívül nagy teljesítmény leadására képes. A 900W-os motorral és a PowerCyclone 5 technológiával kiegészülve nagyon gyors légáramlást képes generálni.

Szőnyegen és keménypadlón egyaránt kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, hála a TriActive szívófejnek, amely 99,9 százalékban eltávolítja a koszt és a port. Sőt, nemcsak a kis résekből, hanem a falak és a bútorok mellől egyaránt kimagasló hatékonysággal dolgozik.

Higiénikus, kompakt és egyszerű

A Philips porzsák nélküli porszívója mellett szól továbbá, hogy nagyon higiénikus, portartálya egyetlen kézzel könnyedén kiüríthető, miközben kompakt méret jellemzi, a mindössze 4,5 kilogrammjával pedig könnyen emelhető vagy felvihető az emeleti helyiségekbe.

A higiénia szempontjából fontos vele kapcsolatban az Allergy H13 szűrőrendszer, ami képes felfogni a finom porszemek, a pollenek, de még a poratkák jelentős részét is, hogy mindig friss és tiszta levegő fogadjon minket a lakásban. Az ActiveLock csatlakozórendszerrel ráadásul mindezt egyszerű kezelhetőséggel koronázta a gyártó.

Kärcher VC 3

A középkategória képviseletében

Előnyök
 • 700W-os teljesítmény
 • Multiciklon technológia
 • Teleszkópos szívócső
 • HEPA szűrő
 • 0,9 literes portartály
Elérhető itt
Árukereső.hu

Egy könnyű, kompakt és kimagasló szívóteljesítményű porzsák nélküli porszívót vásárolnánk? A Kärcher VC 3 a gyártótól megszokott minőséget garantálja a középkategóriában!

Egyszerűen jó

A Kärcher legtöbb termékével ellentétben ez a hagyományos porszívó leginkább egyszerűségével hívja fel magára a figyelmet. Kicsi, kompakt, nagyon könnyű (alig 4.4 kg), közben mégis nagy teljesítménnyel gondoskodik a padló tisztításáról.

A 700W-os motorja a speciális szívófejnek köszönhetően alacsony fogyasztás mellett is precíz mélytisztítást kínál a szőnyegeknek, miközben a keménypadlón egyaránt jó eredményt érhetünk el vele úgy, hogy közben még a rések között vagy a bútorok mellett is kiválóan tisztít.

HEPA szűrővel és multiciklon technológiával

A teljesítmény mellett a Kärcher porszívója nagyon higiénikus is. A multiciklon technológiának hála portartálya vízzel egyszerűen mosható, a beépített HEPA filter pedig a port és az allergéneket is képes kiszűrni a lakás levegőjéből.

Mindezt ráadásul nagy hatékonysággal társította a gyártó, hiszen a teleszkópos csőnek köszönhetően nincs olyan hely a lakásban, amit ne lehetne elérni vele, az 5 méteres kábel miatt pedig nemcsak kisebb, hanem közepes vagy annál nagyobb helyiségekben is nagyon jó szolgálatot tehet.

Bosch BGS7RCL

A felsőkategória képviseletében

Előnyök
 • 10 év motorgarancia
 • Kimagasló szívóteljesítmény
 • Alacsony energiafogyasztás
 • Élettartamra szóló, tisztítható szűrő
 • Csendes működés
Elérhető itt
Árukereső.hu
konyhaluxnet.hu
alza.hu

Ha egy prémium minőségű porzsák nélküli porszívót keresünk, amely mindenből a legjobbat és a legtöbbet kínálja, akkor a Bosch BGS7RCL garantáltan minden igényt kielégít majd az otthonunkban.

Technológiai csoda

Amiért a Bosch porszívója a felsőkategóriát képviseli, az nem más, mint az a prémium technológiai háttér, amit a gyártó egyedi fejlesztésű megoldásai biztosítanak. Ott van például a kimagasló szívóerőt, de mégis alacsony energiafogyasztást kínáló QuattroPower System.

Ezt egészítették ki a SmartSensor vezérléssel, amely minden helyzetben optimalizálja a porszívó működését, miközben a SilenceSound Systemmel még a nagy zaj miatt sem kell aggódnunk, az eszköz nagyon csendesen működik, mindössze 68 dB-en üzemel.

10 év garancia a motorra

Hogy a Bosch mennyire biztos a dolgában, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy 10 év garanciát adtak a motor működésére, összetett kazettás szűrőrendszere pedig a teljes élettartam során kiszolgálja a porszívót.

Sőt mi több, tisztítása annyira egyszerű és higiénikus, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem kell érintkezni a filterrel, miközben a 3 literes portartályának köszönhetően nagyobb lakásokban is megállja a helyét.

A legjobb porzsákos porszívók

Electrolux EasyGo EEG41CB

A mi választásunk

Előnyök
 • 750W-os szabályozható motorteljesítmény
 • Teleszkópos cső
 • 3 literes porzsák kapacitás
 • Vízszintesen és függőlegesen is tárolható
 • Halk és könnyed gurulás
Elérhető itt
Árukereső.hu
konyhaluxnet.hu
pepita.hu

Nem szeretnénk túl sokat költeni, azonban egy jól működő, kisebb lakásban megfelelően helytálló porzsákos porszívót keresünk? Az Electrolux EasyGo EEG41CB nem okoz majd csalódást.

Minden téren egyszerűség jellemzi

Az Electrolux porszívóját azért lehet könnyen megszeretni, mert sem látszatra, sem a gyakorlatban nem akar többnek tűnni, mint ami. Minden téren az egyszerűség jellemzi: csak behelyezzük a porzsákot, beállítjuk a kívánt teljesítményt a szabályozóval és máris tisztíthatjuk vele a padlót.

Univerzális S-bag porzsákkal dolgozik, ami azért előnyös, mert vásárláskor elég csak ennyit tudni ahhoz, hogy biztosan jót válasszunk hozzá. A zsák telítettségét ráadásul egy kis kijelzőn követhetjük, így mindig pontosan tudjuk majd, mikor van tele.

Teleszkópos cső és egyszerű tárolás

Az egyszerűség mellett a kényelem és a komfort is jellemző az Electrolux termékére. A teleszkópos csőnek köszönhetően hajoldozás nélkül tudunk dolgozni vele, és még a nehezen elérhető részeket is könnyen takaríthatjuk.

Mindezt ergonomikus fogantyúkkal, valamint a könnyed hordozhatóság érdekében nagy, csendesen guruló gumírozott kerekekkel dobta fel a gyártó, miközben vízszintesen és függőlegesen is tárolható az egyszerűség kedvéért.

Samsung VCC52U6V3K/XEH

A belépő szint képviseletében

Előnyök
 • 750W-os teljesítmény, szabályozható szívóerővel
 • Vállpánttal hordozható kialakítás
 • 2,4 literes porzsák
 • Automatikus kábelfeltekerés
 • Porzsák telítettség jelző
Elérhető itt
Árukereső.hu

Nem szeretnénk túl sokat költeni egy porzsákos porszívóra, de ragaszkodunk a nagy teljesítményhez, illetve a márkanévhez? Akkor a Samsung VCC52U6V3K/XEH nem okoz majd csalódást.

Stílusos és hordozható kialakítás

Azon túl, hogy a Samsung hagyományos porszívója egyszerű és letisztult megjelenéssel rendelkezik, ennél sokkal fontosabb, hogy alig 4 kilogrammot nyom, így a gyártó egy külön vállpántot ad hozzá, hogy a magasabban fekvő helyeket is könnyen takaríthassuk vele.

Méretei senkit se tévesszenek meg, ez a porszívó 750W-os maximális teljesítményre képes, amiből annyit használunk ki, amennyi éppen szükséges, hiszen szívóereje szabályozható, az aktuális munkavégzéshez igazítható.

A 2,4 literes porzsák sokáig kitart

A porszívóba egy 2,4 literes porzsákot helyezhetünk el, ami elég nagy ahhoz, hogy hetekig biztosítsa a hátteret a takarításhoz. A telítettséget jelző nyílásnak köszönhetően ráadásul pontosan tudjuk majd, hogy mikor van szüksége ürítésre a készüléknek.

Kellően hosszú csövének és 6 méteres – automatikusan feltekerhető – hálózati kábelének köszönhetően a Samsung porszívója még nagyobb lakásokban is kényelmes takarítást biztosít, így ideális társ a hétköznapokban.

Kärcher T 7/1 Classic

A középkategória képviseletében

Előnyök
 • 850W teljesítmény
 • Csendes működés
 • Mindössze 3,5 kg
 • 7,5 literes porkapacitás
 • 2 méteres szívócső
Elérhető itt
Árukereső.hu
pepita.hu

Túl nagy a lakás vagy ipari használatra is alkalmas porzsákos porszívót keresünk? A Kärcher T 7/1 Classic minden helyzetben megállja a helyét, hatalmas teljesítmény és tartós kialakítás társaságában.

Erős szívóhatás, mégis csendes működés

A Kärcher porszívójában egy 850W-os motor dolgozik, ami különösen nagy teljesítmény leadására, illetve szívóerő generálására képes, azonban ennek ellenére az eszköz meglepően csendesen működik. Legnagyobb teljesítményen is mindössze 62 dB zajszintet generál.

Mindezt ráadásul meglepően alacsony áramfogyasztással ötvözte a gyártó, valamint egy olyan kialakítással – hála a 2 méteres szívócsőnek –, hogy még magas beltér esetén is bármi kényelmesen elérhető legyen vele.

Nem csak könnyű, hatalmas portartálya is van

A porszívót minden tekintetben a könnyedség jellemzi. Üresen alig 3,5 kilogrammot nyom, így nem okoz gondot, ha fel kell emelni, de a két fix és a két bolygókerék jóvoltából a mozgatása is nagyon kiegyensúlyozott.

Kiemelendő még vele kapcsolatban, hogy akár 7,5 liternyi port is képes elnyelni, felszerelték külön ütközővel – a bútorok épségének megőrzése érdekében –, de speciális szűrőkosár is található benne, így akár porszák nélküli üzemeltetése sem jelent gondot.

Rowenta RO7473EA Silence Force Allergy+

Háziállattartóknak és allergiásoknak ajánljuk

Előnyök
 • Egyedülálló Allergy+ szűrőrendszer
 • 4,5 literes porkapacitás
 • Nagy szívóerő, halk működés
 • Teleszkópos fém szívócső
 • Több szívófej a csomagban
Elérhető itt
Árukereső.hu
alza.hu

Ha fontos számunkra az allergénektől mentes, egészségesebb és higiénikusabb légkör, a Rowenta RO7473EA Silence Force Allergy+ porzsákos porszívója ezen a téren nagyon előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

Tisztít és a levegő minőségét is javítja

Ha gyakran szenvedünk allergiától vagy rossz a levegő minősége a lakásban, a Rowenta porszívójával könnyedén javíthatjuk ezt az állapotot, hiszen az Allergy+ szűrőrendszer nagyon sok allergéntől megtisztítja a lakás padlóját.

Rendszeres használatával javíthatjuk a levegő minőségét, higiénikusabb légkört teremthetünk a házban, ami különösen előnyös lehet azok számára, akik kisállatot tartanak a házban, hiszen ez a porszívó könnyedén elbánik a kapcsolódó kosszal és porral egyaránt.

Csendes, erős és sokoldalú

Azon túl, hogy ezt a porzsákos porszívót tartósságra tervezték – hiszen egy teleszkópos fém szívócsövet kapunk hozzá –, mindemellett nagy szívóerővel, valamint 4,5 literes portartály kapacitással rendelkezik.

Működése még a legnagyobb szívóerő mellett is 58 dB, azaz kifejezetten csendes, teljesítményszabályzása mellett pedig több szívófejet is kapunk hozzá, hogy a lakás minden pontján a hasznunkra lehessen.

Philips FC8783/09 Performer Silent

Klasszikus választás

Előnyök
 • 650W teljesítmény, alacsony energiafogyasztás
 • 4 literes porkapacitás
 • Antiallergén szűrő, ECARF-tanúsítvánnyal
 • Csendes működés
 • TriActive Pro szívófej
Elérhető itt
Árukereső.hu
alza.hu
pepita.hu

Egy klasszikus, de mégis nagy tudású porzsákos porszívót keresünk, ami magabiztos hátteret nyújt a lakás tisztán tartására? A Philips FC8783/09 Performer Silent igazi csendes társ lesz!

Nagy teljesítmény, alacsony fogyasztás, csendes működés

Ez a Philips porszívó minden tekintetben kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik. A 650W-os teljesítményének köszönhetően nagy szívóereje van, azonban mégis A+ energiahatékonysági osztályba sorolták, vagyis fogyasztása meglepően alacsony.

Teljesítménye szabályozható, és közben nagyon alacsony zajszinten üzemel, így bármikor porszívózhatunk anélkül, hogy bárkit zavarnánk vele, hiszen a termék még a Quiet Mark minősítést is megkapta.

A por, allergén és állatszőr 99,9 százalékát felfogja

Különösen nagy előnye a Philips porszívójának, hogy a Clean Air légszűrő – ami ECARF-tanúsítvánnyal rendelkezik –, annyira hatékony, hogy a finom por, így az allergének, az állatszőr, de még a poratkák esetén is 99,9 százalékos hatékonysággal dolgozik.

Mindezt a TriActive Pro szívófejjel támogatta meg a gyártó, amely szőnyegek és keménypadlók esetén egyaránt kiemelkedően hatásos, a szőnyeg szálai közé hatol, sőt még a parketta réseiből is kiszedi a koszt és a port, miközben védi a felületet a karcolásoktól.

Miele Complete C3 PowerLine

A felsőkategória képviseletében

Előnyök
 • 890W teljesítmény, speciális Power Efficiency motorral
 • Sokoldalú felhasználás
 • 4,5 literes porkapacitás
 • Nagyobb lakásba is ideális választás
 • Hét fokozatban szabályozható szívóerő
Elérhető itt
Árukereső.hu
konyhaluxnet.hu

A Miele Complete C3 PowerLine nem véletlenül lett felsőkategóriás porszívó, hiszen minden tekintetben nagyon erős és kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik, így méretesebb lakásokba is jó döntés.

Maximális hatékonyság a forradalmi Power Efficiency motorral

Ennek a porzsákos porszívónak a lelkét egy forradalmi újdonságnak tekinthető Power Efficiency motor adja, ami kimagasló hatékonysággal dolgozik, a 890W-jával így biztosan minden koszt és port képes összegyűjteni.

A 4,5 literes portartályába még a legmakacsabb szennyeződések, a szőnyegszálak mélyén vagy a parketta repedéseiben megtapadt kosz és por is könnyedén összegyűjthető, de ha nem szeretnénk, nem kell maximális fokozaton járatnunk – hála a 7 fokozatban szabályozható szívóerőnek.

Nagyobb lakásokhoz tervezve

A Miele porszívóját nemcsak a teljesítmény, hanem a kialakítás tekintetében is eleve nagyobb lakásokhoz tervezték. A 8,5 méteres kábelhosszúságával és a kellően hosszú teleszkópos csővel nem lesz olyan pontja a lakásnak, ahol ne lehetne alkalmazni.

Több tartozék is jár hozzá, így mindig az adott munkához igazíthatjuk, hogy melyiket választjuk, miközben a kényelemre is odafigyelt a gyártó, így például egyszerű lábkapcsoló használatával kábelét automatikusan feltekerhetjük.

Jó, ha tudsz róla!

Kärcher WD 2 Plus V-12/4/18

Kiváló ár-érték arány

Előnyök
 • Porzsákkal és porszák nélkül is használható
 • 1000W-os motorteljesítmény
 • Nedves és száraz porszívózáshoz egyaránt ideális
 • Praktikus fúvófunkció
 • Rendkívül sokoldalú alkalmazhatóság
Elérhető itt
Árukereső.hu

A Kärcher WD 2 Plus V-12/4/18 egy nagyon sokoldalú porszívó, ami már inkább a takarítógép kategóriájába sorolható, hiszen alig van olyan feladat, amit ne tudnánk elvégezni vele a padló takarítása közben.

Porzsákkal vagy porzsák nélkül? Csak rajtad áll!

A termék sokoldalúságát mutatja, hogy használhatjuk speciális flíz porzsákkal, illetve habszűrővel, valamint nélküle is, hiszen a 12 literes műanyag tartálya nagyszerűen funkcionál a nagyobb szennyeződések összegyűjtésekor.

Sőt mi több, nemcsak nedves-, hanem száraz takarításra is alkalmas, ha pedig sepernénk vele, légfúvó funkciójának köszönhetően gond nélkül eltávolíthatjuk a nagyobb szennyeződéseket kültéren és beltéren egyaránt.

Egyszerű és praktikus 

Dacára annak, hogy nagyon sokoldalú felhasználással büszkélkedhet, a Kärcher porszívója meglepően egyszerű és praktikus is egyben, hála a Plug & Push zárrendszernek, ami kényelmes összeszerelést és használatot biztosít.

A 4 méteres kábele mellé 1,8 méteres szívótömlőt kapott, így nagyobb területek is rendben tarthatók vele, ami kültéri alkalmazás esetén különösen nagy előnyt jelent. Mindezt ráadásul helytakarékos kialakítással koronázta a gyártó!

Xiaomi Deerma DX700

Pénztárcabarát választás

Előnyök

A rúdporszívók kialakítására hajazó porzsák nélküli porszívót keresünk? Mindezt nevetségesen alacsony áron? A Xiaomi Deerma DX700-ra érdemes odafigyelni!

Elérhető itt
Árukereső.hu
pepita.hu

Rúdporszívós kialakítás, sokoldalú felhasználás

Bár megjelenése a rúdporszívókra emlékeztet, a Xiaomi terméke azonban egy exkluzív megjelenésű porszák nélküli porszívó, amely verhetetlenül alacsony áron kínál meglepően sokoldalú felhasználhatóságot.

Az erős motor ugyanis már önmagában nagyon jó teljesítményre képes a padló tisztítása kapcsán, de a három cserélhető fej jóvoltából a lakás minden pontja könnyedén tisztán tartható a segítségével, így akár még morzsaporszívóként is használható.

Összetett szűrőrendszer, kényelmes kialakítás

A Xiaomi porszívójában több szűrőbetét is megtalálható, hogy a 15 000 Pa szívóerő mellett tökéletesen felfogja a szállóport, és tisztítsa otthonunk levegőjét. Mindezt meglepően alacsony, 75 dB-es zajszint mellett biztosítja.

Kialakításából fakadóan a Xiaomi Deerma DX700 segítségével gyorsan és kényelmesen lehet dolgozni, az egész lakásban megállja a helyét, 0,8 literes portartályával nagyobb házak is tisztán tarthatók vele, álló kialakításával pedig tárolása miatt sem kell fájnia a fejünknek.

Milyen porszívót vegyek?

Egy hagyományos porszívó megvásárlása előtt is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a részletekre. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket mindig vegyünk figyelembe a megfelelő modell kiválasztásakor.

Teljesítmény

A porszívó takarítási tulajdonságának legjavát a teljesítmény adja, hogy mekkora erővel tudja felszívni a koszt és a port a padlóról. Bár a gyártók saját technológiái is fokozhatják ezt a tulajdonságot, alapvetően a wattban kifejezett mértékegység már sokat elárul: az 5-600W alatti porszívókat például már nem ajánlott megvásárolni.

Teljesítményszabályozás

Nagyon hasznos, ha a porszívón szabályozhatjuk a teljesítményt, hiszen ezzel a fogyasztás és a zajszint is befolyásolható.

Tartozékok

Minden hagyományos porszívóhoz járnak tartozékok. Egy porkefe és egy résszívó fej például az alapvető kiegészítők közé sorolhatók. Ha ez már biztosított a fő kefefej mellett, bátran megvásárolhatjuk a terméket, de minél több extra jár hozzá, annál sokoldalúbb felhasználhatóságot érhetünk el vele.

Figyelmeztető eszközök

Minden porszívónál fontos, hogy tartalmazzon alapvető figyelmeztető eszközöket, így például a portartály telítettségéről. A komolyabb modellek már a szűrő cseréjére és tisztíthatóságára is felhívják a figyelmet, de utóbbi nem alapkövetelmény.

Szűrőrendszer

Hagyományos porszívó vásárlásakor a szűrőrendszer is fontos. A jobb modellek már rendelkeznek HEPA filterrel, így a lakás levegőjének tisztításában is szerepet játszanak, de akadnak szénszűrős megoldások, amelyeknek a szagok eltüntetése sem okoz gondot.

Automata kikapcsolás

Erre a funkcióra akkor érdemes odafigyelni, ha gyerekek vagy kiskedvencek élnek velünk a lakásban és olyan tárgyakat hagyhatnak például a bútorok alatt, amelyek eltömíthetik a porszívót. Az automata kikapcsolás ezt időben megakadályozhatja.

Automata kábelfeltekerés

Kényelmi funkció, de sokat segíthet, ha a porszívó gombnyomásra képes feltekerni az elektromos vezetékét a munkavégzés után. Szerencsére ma már a legtöbb modell képes rá!

Porzsákos vagy porzsák nélküli porszívót válasszunk?

Sokak számára talán nem jelentős problémakör, de nagyon lényeges összevetni egymással a porzsákos és a porzsák nélküli porszívókat is a vásárlás előtt. Lássuk a legfontosabb előnyöket és hátrányokat.

A porzsákos porszívó előnyei

 • Az eldobható porzsák miatt ritkábban igényel karbantartást, a megtelt zsák egyszerűen kivehető és eldobható.
 • A porzsákok jól záródnak, így kevesebb por kerül vissza a levegőbe a munka során még összetett szűrőrendszer nélkül is.
 • Valójában minden porzsák plusz egy extra filterként funkcionál a porszívóban, amitől még magába a készülékbe is sokkal kevesebb kosz kerül, ami az élettartam szempontjából lényeges.
 • Nemcsak a port, hanem a legtöbb allergént is képesek magukban tartani, ami allergiától szenvedőknek fontos tulajdonság.
 • A porzsákos porszívókat sokkal ritkábban kell üríteni, általában több koszt és port tudnak tárolni, mint tartályos társaik.
 • Szakértői vélemények szerint a porzsákos porszívók ugyanolyan teljesítmény mellett is alaposabban tisztítanak, mint a porzsák nélküli modellek.

A porzsákos porszívó hátrányai

 • A porzsák vásárlása minden esetben extra költség és feladat, ami sok esetben okozhat fejtörést, hiszen elengedhetetlen a porszívónkhoz megfelelő típust vásárolni
 • Minél jobban telik a zsák, annál jobban csökken a szívóerő, ennek megfelelően előfordulhat, hogy a porzsákokat nem tudjuk maximálisan kihasználni, mert előbb csereéretté válnak, minthogy megteljenek.
 • A porzsák maga szemét, amit egyszerűen eldobunk. Többnyire nem újrahasznosítható, emiatt bár kényelmes, ellenben nem túl környezetbarát megoldás.

A porzsák nélküli porszívók előnyei

 • A legnagyobb előny, hogy nincs szükség porzsák vásárlására, így hosszabb távon rengeteg extra költségtől és kellemetlenségtől kímélhet meg minket.
 • A porzsák hiánya miatt nincs extra szemét, emiatt sokkal környezettudatosabb megoldás.
 • Mivel a porzsák nélküli porszívók többsége átlátszó tartállyal rendelkezik, amelyen pontos jelölések vannak a telítettség kapcsán, ezért mindig pontosan tudjuk majd, hogy mikor van szükség ürítésre – akár takarítás közben is.
 • Porszívózás közben rengeteg mütyür, így gyerekjátékok, ékszerek és egyebek kerülhetnek a porszívóba. Egy porzsák esetében ezt nagyon körülményes kiszedni, sőt gyakran észrevenni is. A portartálynál azonban ürítésnél észrevesszük, ha valami fontos dolgot sikerült összegyűjtenünk vele.
 • A porzsák nélküli porszívókra is jellemző, hogy a telítődéssel csökken a szívóerő, a teljesítmény. A porzsákos modellekkel ellentétben azonban itt ilyen esetekben könnyen üríthetünk és máris visszanyertük az eredeti teljesítményt.
 • Mivel a portartályok jellemzően kisebb méretűek, mint a porzsákok, ezért a hozzájuk tervezett porszívók is a legtöbbször kompaktabbak. Ennek köszönhetően könnyebbek és egyszerűbb tárolni őket.

A porzsák nélküli porszívók hátrányai

 • Ha nincsenek sokoldalú szűrőrendszerrel ellátva, a portartályos porszívók gyakran nagyon sok szállóport és allergént tudnak visszaengedni a lakásba. Érdemes szabad levegőn, erkélyen üríteni őket, ellenkező esetben a takarítás hatékonysága megkérdőjelezhető lesz.
 • Noha a gyártók egyre nagyobb figyelmet szentelnek a könnyedebb ürítésre, a porzsák nélküli porszívóknál azonban még gyakran így is nehézkes az ürítés, beleragad a kosz, a hosszabb hajszálak, amikor kézzel kell kiemelni a maradékot, vagyis sokszor közvetlenül is érintkeznünk kell a kosszal és a porral.
 • Mivel a porzsák nélküli porszívók lelke a szűrőrendszer, ezért majdnem minden használat során szükség van a kivehető szűrők tisztítására, esetleges mosására – amennyiben a technológia erre lehetőséget ad. Ez szintén koszos, szabad levegőt igénylő művelet, amihez nem árt a sűrített levegő is.

Legjobb porszívó márkák

Rowenta

A Rowenta egy német gyártó, akik 1909 óta vannak jelen a háztartási gépek piacán. Termékeikkel kiváló minőséget, kényelmet és intelligens megoldásokat kínálnak, sőt kimagasló figyelmet szentelnek a környezetbarát technológiáknak is. A porszívók mellett különösen népszerűek még vasalóik, hajszárítóik és epilátoraik.

Samsung

A Samsung egyike azoknak a gyártóknak, akik az elektronikai kis- és nagygépek világában egyaránt kimagasló minőséget képviselnek. A céget Dél-Koreában alapították 1938-ban, de a kilencvenes évektől váltak kimagasló szereplővé a nemzetközi piacon, mára pedig a televíziógyártásban, a telefongyártásban és a háztartási gépek világában egyaránt a minőséget képviselik.

Philips

A holland Philips története az 1800-as évekig vezethető vissza, és számos innovatív fejlesztés köthető a nevükhöz, így nekik köszönhetjük a magnókazettákat, a CD-ket, de még a röntgengépet is. Manapság különösen népszerűek a világítástechnika és a háztartási gépek területén, így többek között porszívóik, borotváik és hajszárítóik is kedveltek a vásárlók körében.

Kärcher

A közel egy évszázados múltra visszatekintő német Kärcher vezető szerepet tölt be a tisztítástechnológia piacán. Magasnyomású mosóikat és gőztisztítóikat mindenki jól ismeri, de a padlótisztításban is kimagasló eredményeket értek el porszívóikkal és egyéb takarítógépeikkel, amelyek a nagy teljesítmény és a kiváló minőség szinonimái.

Bosch

A Bosch egy rendkívül sokoldalú vállalat, amit 1886-ban alapítottak a németországi Stuttgartban. Különösen nagy hírnévre tettek szert az autóiparban, de a szerszámgépek piacán, valamint a háztartási kis- és nagygépek világában is azt a magabiztos minőséget és német precizitást hozzák, amit több mint 100 éve képviselnek, így porszívóikkal sem okoztak még csalódást.

Electrolux

A svéd Electrolux-ot több mint 100 évvel ezelőtt alapították azzal a célzattal, hogy innovatív megoldásokat tudjanak biztosítani a háztartási gépek piacán. A Whirlpool után a világ második legnagyobb eladásokkal büszkélkedő gyártójáról van szó. Nem véletlenül, hiszen magas minőségű és nagy tudású termékeiket, így például porszívóikat a világ minden táján szeretik.

Miele

A Miele nevéhez a csúcskategóriás háztartási készülékek köthetők. A német vállalat már 1927 óta gyárt porszívókat, sőt az elsők voltak, akik 1929-ben Európában elektromos mosogatógépet készítettek. A harmincas években a világ legnagyobb centrifugagyártói voltak, népszerűségük és piaci jelentőségük pedig a mai napig töretlen: ha csúcsminőséget szeretnénk, nevük erre garanciát jelent.

Xiaomi

A Pekingben alapított Xiaomi az utóbbi évek egyik legnagyobb sikertörténetét tudhatja magáénak. Nagyon rövid idő alatt tudtak óriási népszerűségre szert tenni úgy, hogy közben minden termékkategóriában kiváló minőséget adnak elérhető áron. Legyen szó telefonokról, hordozható eszközökről, robotporszívókról vagy hagyományos porszívókról, a Xiaomi mindig jó ár-érték arányt kínál.