Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Samsung VC07M2110SB/GE porzsák nélküli porszívó teszt

Hogy egy hagyományos porszívó már nem elég korszerű? Meglehet, de a Samsung VC07M2110SB/GE olyan hatékonyan takarít, ahogy a legtöbb robotporszívó még nem tud. Tesztünkből kiderül, miért!

Egy hagyományos porszívó tesztelése manapság nem túl hálás feladat – gondoltuk, amikor kicsomagoltuk dobozából a Samsung VC07M2110SB/GE-t, hiszen ma már minden a robotporszívókról szól, amelyek egyre jobb hatásfokkal rendelkeznek, de azért még sok tekintetben messze elmaradnak klasszikus társaiktól.

Véleményünk szerint, ahogyan a söprű is minden háztartás alapvető kelléke maradt, úgy a hagyományos porszívók sem tűnnek el a jövőben otthonainkból, pláne abban az esetben, ha az lesz az irány, mint a Samsung porzsák nélküli termékénél.

Ez a porszívó ugyanis a belépő kategóriát képviseli, gyakorlatilag mindenkinek megfizethető, cserébe viszont olyan takarítási teljesítményt várhatunk tőle, ami túlzás nélkül a legjobbakkal vetekszik. Ne szaladjunk azonban ennyire előre!

A terméket saját költségen vásároltuk, tesztünket nem szponzorálta gyártó vagy forgalmazó.

Samsung VC07M2110SB/GE

Jellemzők

  • 1,5 literes portartály
  • Könnyű ürítés
  • A hosszabb haj sem okoz gondot
  • 700W teljesítmény
  • Kompakt méret

Elérhető itt

Árukereső.hu
pepita.hu

Tápfeszültség220 V 240 V
Teljesítmény700 W
Szívó teljesítmény180 W
Porzsák űrtartalom1.5 l
Kábel tárolásaAutomatikus kábelcsévélés
Kábel hossza6 m
Hatósugár9 m
Zajszint80 dB
Súly4.3 kg
Méret (M x Sz x M)398 mm x 272 mm x 242 mm
Elérhető színekKék, piros

A termékdizájn és a masszív anyaghasználat rögtön levett minket a lábunkról

A Samsung porzsák nélküli porszívója egy igencsak látványos, de ami ennél sokkal fontosabb, strapabíró csomagolásban érkezett meg hozzánk. A gyártó felesleges műanyagszármazékok nélkül, inkább kartonszerű anyaggal biztosította, hogy a termék épségben eljusson hozzánk.

A kicsomagolás után a porszívó már a puszta megjelenésével levett minket a lábunkról, hiszen azon túl, hogy magabiztosan hozza a Samsung ilyen típusú háztartási gépeire jellemző tulajdonságokat, nagyon elragadó vonalakkal rendelkezik, a kékes-lilás felső keret pedig egyenesen káprázatos összhatást kelt.

A jó összkép mellett pedig kellően masszív háttérrel találkoztunk. Az anyaghasználat már-már prémium hatást kelt, az illesztések precízek, a műanyagok nem recsegnek, nem ropognak, sőt még a szívófej, valamint a szívócsövek sem keltenek olcsó hatást, éppen ellenkezőleg.

Csatlakozásai például kellően feszesek, nem mozognak, nem lötyögnek, az első pillanattól kezdve elhisszük, hogy ez a porszívó évekig hűséges társunk marad. Minden kapcsoló könnyedén működtethető, bár a csőhosszabbító kezdetben kicsit nehezebben járt és csatlakozott, de négy-öt használat után az is bejáródott.

Kiegészítőből nincs sok, de azok legalább jók

Összességében tehát a Samsung porszívója nagyon egyben van, árához mérten masszív, minőségi hatást kelt. Egyedül a kiegészítők tekintetében lehet hiányérzetünk, hiszen a széles és jól használható nagy szívófejet, valamint a teleszkópos csövet leszámítva nem sok extrát kapunk hozzá.

Egy kefével ellátott résszívófej bújt még el a csomagban – a vaskos használati utasítás mellett –, ami a szűkebb helyek vagy autók takarításakor lehet hasznos, de ezen kívül más nem jár a porszívóhoz, ami nyilvánvalóan nem is annyira meglepő, ha számításba vesszük, hogy egy belépő szintű termékről beszélünk.

A szívófej nagyon jól működik

Mivel a belépő szinten vagyunk, túl nagy extrákat nem vártunk a Samsung porzsák nélküli porszívójától, de azért így is nagy örömünkre szolgált, amikor nyugtáztuk: nem kell többé görnyedve takarítanunk.

Bár a porszívót a család minden tagja kipróbálta, jómagam a 190 centiméteres magasságommal nagyon nehezen találok olyan háztartási gépet, amit kényelmesen tudok kezelni. A teleszkópos szívócsővel azonban egyenes derékkal tudtam porszívózni a padlót, ami felüdülés volt.

Bár a teleszkópos cső fémből van és emiatt egy kicsit nehéz emelgetni, de segítségével bárhová elérhetünk a porszívóval, még a plafonon megtelepedett pókhálókkal is könnyedén elbánhatunk.

A Samsung VC07M2110SB/GE porzsák nélküli porszívó a gyakorlatban

Miután az elmúlt néhány évet lakásfelújítással, lakberendezéssel és költözéssel töltöttük, nagyon sok porszívó megfordult a kezeink alatt. Akadt köztük olcsóbb és drágább típus is, de egyikkel sem voltunk annyira megelégedve, mint a Samsung termékével. Lássuk, hogy miért!

Valami baja van, vagy ez ennyire halk?

– Ez ennyire halk!

Miután beüzemeltük a porszívót – egy perc az egész, csak fel kell pattintani a szívócsöveket és bedugni a konnektorba –, az első megdöbbenés akkor érkezett, amikor meghallottuk a hangját. Ekkor hangzott el konkrétan a következő kérdés: „Valami baja van, vagy ez ennyire halk?”

Mint később kiderült, ez a porszívó ennyire halk, ami nyilván viszonyítás kérdése. A gyártó 80 dB zajszintet határozott meg és bár nem mértünk rá, de szerintünk ennél halkabban üzemel, de az biztos, hogy mérföldekkel visszafogottabb hangja van, mint bármelyik másik belépő szintű porszívónak, amit eddig használtunk.

A szabályozható teljesítmény elmaradt

A szolid hangerő alapján arra gondoltunk, hogy talán csak a teljesítményszabályozó lett gyárilag minimum szintre állítva, így korábbi Samsung porszívókkal szerzett tapasztalataink alapján rögtön elkezdtük tekergetni a bekapcsoló gombot – eredménytelenül.

Ennek a porszívónak a teljesítménye ugyanis nem szabályozható, amit alapvetően mi nem neveznénk negatívumnak, hiszen egyetlen olyan alkalmat sem tudnánk felidézni a hétköznapokban, amikor ezt a funkciót más porszívón használtuk volna.

A szívóerő egyenesen szédületes lett

A Samsung porszívója tehát a bekapcsolás után azonnal leadja mind a 700W-os maximális teljesítményt, és meglepően csendesen képes elragadó tisztaságot hagyni maga után a padlón. Mi magunk is meglepődtünk például, hogy egy frissen lefektetett szőnyegből mennyi koszt sikerült összegyűjtenie.

A porszívót egy olyan helyiségben alkalmaztuk, ami egy alapos felújítást követően a berendezési fázisban van. A padlóra néhány nappal a teszt előtt fektettünk le a szőnyeget úgy, hogy előtte alaposan felporszívóztuk a nyers betonpadlót. Illetve mi azt hittük, hogy alaposak voltunk!

A porszívó tartályába ugyanis már néhány perc után rengeteg por került, mert annyira erős vákuumot tudott generálni, hogy még a szőnyeg alatti padlófelületen a másik porszívó által elhagyott port is összegyűjtötte.

Ezzel minket lepett meg a leginkább, hiszen papíron az is egy 700W-os porszívó volt – igaz, más gyártó terméke –, de a Samsung porszívója akkora erővel állt neki dolgozni, hogy érezhetően tapadt a padlóhoz, amihez foghatót mi csak sokkal drágább háztartási gépeknél tapasztaltunk korábban.

Valóban nincs gondja a hosszabb hajszálakkal sem

Természetesen nemcsak szőnyegen, hanem parkettán, műpadlón, sőt még járólapon is kipróbáltuk, így valóban minden olyan felületen tudtuk tesztelni, ami egy házban előfordulhat, és azt kell mondanunk, hogy mindenhol nagyszerűen megállta a helyét.

A kemény padlófelületen ugyan a nagyobb koszdarabkák – például hungarocell darabok – felszívásához meg kellett emelni a szívófejet a vákuum és a kialakítás miatt, de ezt leszámítva mindennel jól elboldogult, így még a hosszabb hajszálakkal is.

Nem véletlenül, hiszen a Samsung egy halálosan egyszerű, de mégis nagyon hasznos dologgal egészítette ki a portartályt, amit Gabalyodásmentes Turbinaként neveztek el. A lényege, hogy a portartály közepén található egy propeller, ami folyamatosan turbulenciát teremt odabent. Mivel a családban mindenki hosszabb hajjal rendelkezik, alaposan le tudtuk tesztelni, és valóban nagyszerűen működött, még nagyobb hajcsomók esetén sem dugult el vagy csavarodtak össze a szálak, így a porszívó mindvégig képes volt megtartani nagyszerű szívóerejét.

A portartály kellően nagy és könnyen üríthető

A non plus ultra, hogy a porszívó egy másfél literes portartályt kapott, ami elég nagynak bizonyult ahhoz, hogy egy 90 négyzetméteres lakást az első saroktól az utolsóig kiporszívózzunk vele ürítés nélkül.

Nem mintha az ürítés olyan nehézkes lenne, hiszen elegendő csak megnyomni egy gombot a tartály fogantyúján, és az rögtön kiugrik a helyéről, visszafelé pedig ugyanilyen egyszerűen bepattintható minden különösebb nehézség nélkül.

Még gyerekek is könnyen takaríthatnak vele

Bár a porszívó méretei nem kicsik, súlya is 4 kilogramm felett van, azonban korábban egyetlen porszívóval sem fordult még elő, hogy a gyerekek kézbe vették volna. Mostanáig!

Egy 7 és egy 12 éves gyermek is takarított vele, utóbbitól pedig alig tudtuk elvenni a porszívót, annyira megszerette, hogy egyszerűen manőverezhető a fej, könnyen befér vele az ágy alá, és munkájának látható eredménye van, így valóban bárkinek ajánlott, akinek fontos ez a szempont.

Újabb kis segítővel gyarapodott magazinunk.

A kábel nekünk egy kicsit rövid volt

Ami számunkra kicsit gondot okozott, hogy a 6 méteres kábeltávolság néha rövidnek bizonyult. Ez részben a ház elrendezéséből, a berendezésből, valamint a konnektorok pozíciójától is függött, de volt olyan pontja a lakásnak, ahol egy három méteres hosszabbítót még be kellett iktatni.

Ellenben a kábel felcsévélése egyenesen parádésra sikerült, a gép a bekapcsológomb körül elhelyezkedő kékes-lilás díszítőelem lenyomásával tud feltekeredni, amihez kellően erős mechanizmus társult, így egyszer sem kellett kézzel megtámogatni a feltekerést, mint más olcsóbb porszívóknál.

Karbantartása pofonegyszerű

Ha mindez nem lenne elég pozitívum, a Samsung porszívójának még a karbantartása is pofonegyszerű. A portartály olyan sima és hozzáférhető felületet kapott, hogy egy egyszerű papírtörlővel könnyedén ki tudjuk pucolni, de az alatta elhelyezett szűrőbetét is egyetlen mozdulattal kiemelhető.

Utóbbit mi egyszerű kompresszorral, gyakorlatilag sűrített levegővel tisztítottuk, amire érdemes odafigyelni, mert már az első használat után is rengeteg por rakódott le benne, de ez nem probléma, éppen ellenkezőleg, ebből látható, hogy a szűrők jól végzik a dolgukat.

Egyszerű és nagyszerű porszívó megfizethető áron

Mindent összevetve bátran kijelenthetjük, hogy a Samsung VC07M2110SB/GE egy nagyon egyszerűen működtethető, kiváló anyagminőséggel és nagyszerű takarítási tulajdonságokkal rendelkező porzsák nélküli porszívó, ami ár-érték arányban kimagasló.

Legalább hat belépő kategóriás porszívóval volt már dolgunk korábban hasonló árkategóriában, de a Samsung terméke mindegyiket képes volt túlszárnyalni mind a szívóerő, mind a zajszint, mind az összhatás tekintetében.

A rövid kábelt és a fémből készült, emiatt túl nehéz hosszabbító csövet leszámítva alig tudnánk felhozni vele szemben bármiféle negatívumot, egyedül talán a teljesítményszabályozás, ami hiányzik róla ebben a kategóriában, bár mi ezt hangja miatt egyáltalán nem tartottuk fontosnak.

Ha egy olcsó és valóban jól működő porzsák nélküli porszívót keresünk, a Samsung termékét csak ajánlani tudjuk!

Előnyök
  • 1,5 literes portartály
  • Könnyű ürítés
  • A hosszabb haj sem okoz gondot
  • 700W teljesítmény
  • Kompakt méret
Elérhető itt
Árukereső.hu
pepita.hu

ElőnyökHátrányok
Nagy szívóerőA kábel néha rövidnek bizonyult
Meglepően csendes működésA fém szívócső egy kicsit nehéz
Rendkívül egyszerű kezelhetőség 
Gabalyodásmentes Turbina technológia 
Könnyed tisztítás és karbantartás 
Hosszú szívócső 
Az anyagminőségre sem lehet panasz 

Kapcsolódó anyagunk:

A legjobb porszívók (2024)

Samsung VC07M2110SB/GE
Kiváló szívóteljesítmény, könnyed kezelhetőség, megfizethető ár
A belépő árkategóriában ennél a Samsung porszívónál nehezen találunk jobbat, csendesebbet és hatékonyabbat.
9.5
Teszt Plussz Magazin független ajánlásával