Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Proscenic P12 vezeték nélküli porszívó teszt

A háztartási gépek piacán a robotporszívók voltak az utóbbi évek legnagyobb szenzációi. Noha a hagyományos modelleket még nem szorították ki a piacról, azonban egy másik termékkategóriának a jelek szerint rövidesen sikerülhet.

A vezeték nélküli porszívók ugyanis egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek már hazánkban is. 

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy sokkal könnyebb velük dolgozni, miközben már teljesítményük tekintetében sincsen elmaradásuk a hagyományos modellekhez képest.

Mivel sokan keresik az olcsó, de jó minőségű termékeket, ezért úgy döntöttünk, hogy leteszteljük a Proscenic P12 vezeték nélküli porszívót, amiről előzetesen már nagyon jó véleményeket olvastunk az interneten.

Fontos kiemelni, hogy tesztünk teljesen függetlenül, maximális objektivitással készült és a valós véleményünket tükrözi a termékről.

Proscenic P12

Főbb jellemzők
  • nagy portartály
  • módosítható szívóerő
  • könnyű kialakítás
  • modern megjelenés
  • digitális kijelző
Elérhető itt
geekbuying.com
Kicsomagoltuk és megszerettük

A Proscenic P12 vezeték nélküli porszívó egy meglepően kompakt dobozkában érkezett meg hozzánk. Annyira könnyű volt, hogy először azt hittük, talán nincs benne minden alkatrész, de szerencsére ilyen problémával nem találkoztunk.

Maga a doboz már önmagában nagyon minőségi hatást kelt. Minden oldalán hasznos információkkal, kisebb ikonokkal és képekkel lett díszítve, miközben a főbb funkciókat is azonnal leolvashatjuk róla.

Biztonságos csomagolás

Amilyen kompakt a doboz, annyira odafigyeltek arra, hogy a belső csomagolás biztonságos legyen. Minden alkatrészt egy külön nejlonban találunk, köztük karton elválasztókkal és méretre, valamint formára gyártott elemekkel.

Gondosan ügyeltek arra, hogy a porszívó központi eleme – gyakorlatilag a motor – a doboz közepén helyezkedjen el, ami a szállítás biztonsága miatt fontos. 

A vastag kartonbélés miatt azonban egy percig sem kell aggódnunk majd azon, hogy a termék esetleg megsérül a futárnál vagy a logisztika során.

Mi van a dobozban?

A csomag tartalma biztosan rögtön lenyűgözi majd a vásárlót, hiszen kiegészítőkből nincs hiány. A porszívó központi eleme mellett találunk a dobozban egy fali tartót – ami egyben tároló is –, teleszkópos rudat, egy 2 az 1-ben porkefét, valamint egy résfúvókát.

Vagyis megkapunk hozzá mindent, ami a hasznos munkavégzéshez és a beüzemeléshez csak szükséges. A géphez ugyanis jár a cserélhető HEPA filter is, de természetesen az akkumulátort sem kell hozzá külön megvásárolnunk.

A beüzemelés pofonegyszerű

Noha a használati utasítás sem hiányzik a csomagból, magyar leírást sajnos nem olvashatunk benne, ellenben angol, német, francia, olasz, de még spanyol és japán nyelven is elsajátíthatjuk a porszívó működtetését.

Amennyiben nem beszéljük egyik nyelvet sem, akkor is érdemes megnézni a kis füzetet, mert az ábrák kiválóan szemléltetik a beüzemelést és a használatot. 

Mindez természetesen képek nélkül sem lesz egy ördöglakat, így aki fogott már életében porszívót a kezében, annak biztosan nem tart tovább néhány percig a beállítás. 

A termékdizájn modern, de az anyagminőségnek olcsó hatása van

A Proscenic P12 külleme alapvetően nem okoz csalódást. Modern termékdizájn jellemzi, ami látványosan hajaz néhány prémium gyártóra, de ez nem feltétlenül probléma. Amivel akadnak gondok, az inkább az anyagminőség.

A töltőnek vagy a csövek műanyagrészeinek például kifejezetten olcsó hatásuk van, ami az árfekvés ismeretében nem meglepő. Ez a vezeték nélküli porszívó ugyanis az olcsóbb kategóriába tartozik – hozzátennénk gyorsan, hogy nagy sikerrel.

A könnyed kialakítás ellensúlyozza az összképet

A fentieket természetesen nagyon sok dolog ellensúlyozza. A könnyed összeszerelés mellett – minden jól passzol, egyszerűen a helyére kattan – például kifejezetten masszív hatást kelt a teleszkópos rúd, de a portartály szűrője is parádésan egyszerűen cserélhető.

Ami azonban sokak számára lehet még pozitívum, az a termék súlya. A porszívó ugyanis kevesebb mint 2 kilogrammot nyom, amitől még könnyebben manőverezhető, tartós használat esetén sem fárasztja a kezünket.

A Proscenic P12 vezeték nélküli porszívó a gyakorlatban

Az árkategória miatt nem voltak nagy elvárásaink a Proscenic P12 vezeték nélküli porszívóval szemben, azonban a gyakorlatban ennek ellenére is meggyőzött minket. 

Az olcsóbb állóporszívókról ugyanis alaposan megoszlanak a vélemények a vásárlók között. Ez a termék azonban tökéletes alternatíva lehet azoknak, akik nem tudnak megfizetni pl. egy Dyson porszívót, és közben csak minimális mennyiségű kompromisszumot szeretnének kötni.

A kijelző miatt egyszerű az üzemeltetés

A termék tökéletesen alkalmas azoknak is, akiknek korábban még soha nem volt a kezükben egy ilyen porszívó. 

Használatát különösen megkönnyíti a kijelző, illetve az a tulajdonság, hogy az indítógombot nem kell folyamatosan nyomva tartani, csak bekapcsolni, és a porszívó máris üzemel.

Ezzel párhuzamosan a kijelző megmutatja a tartályürítés időszerűségét, de azt is a segítségével választhatjuk ki, hogy a négyféle szívóerő közül melyiket szeretnénk alkalmazni. 

Ezen felül van még egy extra jelzőfény is a porszívón, ami nagyon hasznos, hiszen akkor villan fel, amikor haj csavarodott a kefére vagy valami más akadályozza a mozgását.

Extra fény segíti a hatékony munkát

Több prémium kategóriás vezeték nélküli porszívónál nevezhetjük alapfunkciónak a porszívózás közben felvillanó extra fényt, amelyet a Proscenic P12 is megkapott. Nagyon hatékony, óriási segítség, hiszen megvilágítja a padlót, így pontosan látni, hogy hol és mennyi kosz található rajta. A gyakorlatban egyébiránt nemcsak a keménypadlót, hanem a vastagabb szőnyegeket is nagyon jól kitisztította.

Sőt, akkora szívóerővel rendelkezik, hogy a vékony szőnyegeket hajlamos beszívni – ez néha okozhat kellemetlenséget. Akkora ereje van, hogy a nagyobb műanyagdarabokat, az üvegszilánkot vagy kávészemeket egyaránt képes volt gond nélkül felszippantani, viszont ha nem vesszük vissza a teljesítményt, hajlamos beszívni a vékonyabb szőnyegeket.

Egy kisebb lakást egyetlen töltéssel kitakarít

A vezeték nélküli porszívók egyik gyengéje az üzemidő. Ez a termék is akkumulátorról működik, gyártója pedig 60 perces működést garantál egy 4 órás töltési ciklus után, ami igaz is meg nem is.

A szívóerő alapvetően meghatározza az üzemidőt, és maximális teljesítmény mellett 10-15 percnél alig bírja tovább. 

Érdemesebb inkább második vagy harmadik fokozaton használni, tapasztalataink szerint ugyanis ilyenkor sem kellett kompromisszumot kötnünk, miközben az üzemideje a 30 percet súrolta.

A legmagasabb fokozat inkább morzsaporszívóként való alkalmazásakor lehet szerencsés, ebben a formájában autótakarításra is kiváló.

Érdekesség, hogy pótakkumulátor vásárolható hozzá, így ha nagyobb a lakás, egy extra teleppel könnyedén orvosolhatjuk az üzemidő problémáját.

Kicsit hangos, de megállja a helyét

A Proscenic P12 egyik legnagyobb hibája talán, hogy nagyon hangos. Működés közben nagyon kellemetlen zajjal jár – tehát nem az a probléma, hogy működési zajt hallunk, hanem a mellette jelentkező csörgő-zörgő hangokkal van baj -, egy kicsit olcsó hatást is kelt emiatt, de valójában ettől még nagyon jól működött, mindenhol megállta a helyét.

Használtuk a lakás minden pontján, sőt még az autóban is, de a nagy hang mögött nagy teljesítményt tapasztaltunk, ami mindenképpen pozitívum. 

Egyedül önmagában viszont nem állja meg a helyét, hiszen nem lehet letámasztani vagy leállítani a földön, mindig le kell fektetni vagy nekitámasztani valaminek, ha szünetet tartanánk vele.

Nemcsak karbantartása, hanem használata is egyszerű

Alapvetően a porszívó minden tulajdonságával elégedettek lehetünk a működtetés és a karbantartás kapcsán is. 

A portartály ürítése például egyetlen gombnyomás, a teleszkópos kialakítás miatt pedig bárki a testmagasságához állíthatja, így nem kell lehajolni a működtetéshez.

Fentebb már említettük az alacsony önsúlyt, amihez könnyed mozgathatóság társul. Emiatt egyszerűen befér mindenhová, könnyű vele manőverezni, ha pedig morzsaporszívóra van szükségünk, csak levesszük a hosszabbító csövet és máris használhatjuk.

Okosfunkciók nincsenek, így beállítása is egyszerű

A Proscenic P12 semmilyen felesleges okosfunkciót sem kapott, így nem készült hozzá társalkalmazás sem. Ez egy ilyen típusú porszívónál egyáltalán nem hátrány, hiszen működtetése így azoknak is egyszerű lesz, akik nem szeretik az okoseszközöket.

Kezelőfelületén nagyon egyszerűen változtathatjuk a szívóerőt, és nagyjából ez minden, amit a bekapcsolás és kikapcsolás mellett meg kell tanulnunk ahhoz, hogy a porszívót használni tudjuk, amiben azért van egy kis romantika.

Az ítélet – ár-érték arányban szerintünk egy kiváló vezeték nélküli porszívó

Egy olcsó Dyson-utánzat? Mondhatjuk, de az „olcsó” kifejezést ebben az esetben nem tekinthetjük lekicsinylőnek vagy a bóvli szinonimájának. 

Éppen ellenkezőleg, ár-érték arány tekintetében a Proscenic P12 vezeték nélküli porszívó nekünk nagyon kellemes meglepetést okozott.

Tökéletesen hozta, amit egy ilyen terméktől elvárhatunk, miközben csak nagyon kevés kompromisszumot követelt tőlünk a jóval drágább termékekhez mérten. 

Ha túl sok a szőnyeg a lakásban, akkor lehet, hogy érdemes másik modellt választani, de ahol főleg keményburkolat van, ott nagyon jó szolgálatot tehet.

Nyilvánvalóan akadnak kisebb hibái, illetve hiányosságai, de tudatosítani kell, hogy egy 50-60 ezer forintos termékről beszélünk. A maga árkategóriájában pedig ilyen tudással és teljesítménnyel még nem találkoztunk.

Főbb jellemzők
  • nagy portartály
  • módosítható szívóerő
  • könnyű kialakítás
  • modern megjelenés
  • digitális kijelző
Elérhető itt
geekbuying.com
ElőnyökHátrányok
nagy portartályhelyenként gyenge anyaghasználat
LED fény segíti a takarításthosszú töltés, mégis rövid üzemidő
könnyű mozgathatóságnem áll meg magától a padlón
a szívóerő teljesítménye változtathatóhangos működés
hasznos kijelző
morzsaporszívóvá alakítható
cserélhető akkumulátor