Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Proscenic X1 robotporszívó teszt

Leteszteltük a Proscenic robotporszívóját, ami nem okozott ugyan csalódást, de néhány területen azért többet vártunk volna tőle.

A Proscenic még nem tekinthető túlzottan ismert névnek a hazai piacon, de biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben ez a helyzet megváltozik majd. A Proscenic P12 vezeték nélküli porszívó után ugyanis újabb terméket vettünk górcső alá a gyártótól, ami ezúttal egy megfizethető robotporszívó lett.

A teszt előtt egy teljesen általános, mondhatni belépő szintű robotporszívót használtunk napi rendszerességgel, így nagyon vártuk, hogy ahhoz képest mit tartogat számunkra ez a középkategóriás modell. Ezen a téren pedig nem is kellett csalódnunk.

A Proscenic X1 ugyanis nagyszerű választás lehet a százezer forint körüli robotporszívók világában, pláne úgy, hogy gyermekbetegségei könnyedén megszokhatók, hiszen egyáltalán nem igényelnek nagyobb kompromisszumokat. Lássuk tehát, hogy miként vizsgázott a gyakorlatban a gyártó újdonsága!

Proscenic X1 robotporszívó

Előnyök
  • APP vezérlés
  • 165 perc üzemidő
  • 250 ml-es víztartály
  • 2.5 literes porzsák kapacitás
  • 3000 Pa szívás, 3 szívószint
Elérhető itt
geekbuying.com

Csinos dobozkában érkezik, rengeteg kiegészítővel megpakolva

Fogalmazzunk úgy, hogy a Proscenic terméke a csomagolásával levett minket a lábunkról. Egy nagyon kompakt és biztonságosan kialakított dobozban érkezett, amely a fotókkal és a termékjellemzőkkel már itt az elején egy komoly eszköz képét festette le előttünk.

A csomagban mindent kellő biztonsággal, egymástól jól elkülönítve találtunk, magán a roboton még extra védőfólia is helyet kapott, akárcsak az önürítő dokkolóján, hiszen a gyártó egy ilyen kiegészítővel is szolgál termékéhez, de erről később.

Amit fontos még megjegyezni, hogy a dobozban minden benne lesz, ami a beüzemeléshez és a használathoz szükséges az első néhány hétben. Ott van a dokkoló, a töltőkábel, de rögtön két darabot találunk majd a HEPA-szűrőből, az oldalkeféből, a felmosókendőből, sőt még a porzsákból is. 

Mindezt egy alapos használati utasítás, valamint egy távirányító egészíti ki, egyszóval a felszereltségre nem lehet panaszkodni.

Modern, letisztult és egyszerűen szép

A termékdizájn kapcsán először az jutott eszünkbe a Proscenic X1-ről, hogy csak egy újabb robotporszívó a sorban, nincs különösebb jellegzetessége vagy felismerhető stílusjegye, de ettől függetlenül egy szép és letisztult termékről van szó.

Érdekessége – bár ez sem egyedi jellemző –, hogy nincs rajta szenzortorony, így könnyebben befér a bútorok vagy a radiátor alá, de egyébként teljesen átlagos összhatást kelt. Ettől függetlenül természetesen a modern és letisztult vonások így is értékelendők.

Továbbá a kompakt jelleg sem elhanyagolható! Az önürítő rendszerrel felvértezett robotporszívók jellemzően nagy helyet foglalnak, a Proscenic azonban meglepően szerény méretekkel büszkélkedhet, holott dokkolója egy 2,5 literes porzsákot rejt.

Egyszerű beüzemelés néhány botlással

Alapvetően a porszívó használatra kész állapotban érkezik, így pár perc alatt összerakható, illetve beüzemelhető. Gyakorlatilag nem lesz más dolgunk, mint összepattintani a tálcát, majd ráhelyezni a dokkolót, amiben az első porzsákot már a gyártósoron elhelyezték.

Ezt követően mindössze csatlakoztatni kell a dokkolóhoz a tápkábelt, majd elhelyezni a robotot a tálcán, és rögtön elindul a töltés folyamata, amit a tartály tetején egy zölden világító akkumulátor piktogram támaszt alá.

Ezt követően állhatunk neki a beüzemelés szoftveres részének, ami még nekünk is – akik már igazán sok készülékkel megismerkedtünk – okozott pár meglepetést. Ehhez le kellett töltenünk a Proscenic applikációt, majd egy regisztrációt követően megadni a szükséges adatokat, hogy a porszívó láthatóvá váljon az otthoni WiFi hálózaton.

Mielőtt azonban elindult volna első útjára, frissíteni kellett volna a terméket. Itt egy kicsit próbára tette a türelmünket, hiszen csak sokadik alkalommal sikerült ezt kiviteleznünk, de sajnos az ezt követő első feltérképezés is okozott meglepetéseket.

A Proscenic X1 robotporszívó a gyakorlatban

A többhetes tesztidőszak során óriási hiányosságokat nem tapasztaltunk a Proscenic termékével kapcsolatban. A lakással való ismerkedése nem úgy sült el, ahogy vártuk, hiszen menet közben lemerült, nem végzett túl pontos munkát, de mint utólag kiderült: felesleges volt az ijedtség.

A robot ugyanis a feltöltés után folytatta a feltérképezést, majd minden egyes újabb takarítási ciklussal egyre pontosabbá, precízebbé vált, gyorsabban és alaposabb lett. Érezhetően dolgozott tehát a mesterséges intelligencia, de közel sem olyan gyorsan, mint például egy prémiumkategóriát képviselő terméknél.

Csak angolul beszél, és még hangos is

Ami az első néhány használat során meglepetést okozhat, hogy a porszívó sokat beszél és zenél, mindezt ráadásul gyakran hangosan. Csak angolul tud, ezért ezen a nyelven szól hozzánk a bekapcsoláskor, vagy ha befejezte a munkát.

Olyan negatívum ez, ami megszokható ugyan, de főleg kisgyermekes családoknál vagy olyan háztartásban, ahol kisállatok vannak, okozhat riadalmat. Pláne, hogy kezdetben még minket is megijesztett, de szerencsére hamar megtaláltuk, hol lehet kikapcsolni ezeket a hanghatásokat.

LiDAR szenzorral dolgozik, de mégis hajlamos nekimenni a bútoroknak

Mint említettük, a porszívó sokadik alkalommal már meglepően pontos térképet tudott prezentálni otthonunkról a társalkalmazásban, egyre kevesebbet bolyongott céltalanul, ami üzemidején is rögtön észrevehetővé vált. Egyetlen töltéssel ugyanis 30-40 percet bír, ami elég egy kisebb lakáshoz, de amíg ismerkedik a környezetével, gyakran kell megszakítania a munkát töltéssel.

Szerencsére mindez automatizált, így különösebb fejtörést nem okoz majd. Érdekesség, hogy a LiDAR szenzorok az eszköz oldalán kaptak helyet, ami véleményünk szerint nemcsak az üzemidőt befolyásolja negatívan – túl sokat kell forgolódnia a porszívónak –, hanem a navigációját is.

Kezdetben nagyon hangos volt, szinte mindennek nekiment, különösen a fekete vagy sötét bútorok jelentettek neki gondot, de nálunk a bézs és világos objektumoknak is gyakran nekikoccant. Nagyobb baj volt, hogy a kis lökhárítója hamar beakadt tereptárgyakba, ami a takarítás leállását jelentette.

A porszívó ugyanis ilyenkor jelzi, hogy elakadt, hibaüzenetet küld az applikáción keresztül, és ha otthon tartózkodunk, akkor gyorsan kiszabadíthatjuk, de ellenkező esetben addig szünetelteti a munkát, amíg haza nem érünk és nem segítünk neki.

Szerencsére ez nem túl általános, szőnyegeken például soha nem akadt el, az asztalok és a székek lábainak azonban még később is gyakran nekikoccant. A lépcsőt viszont jól érzékelte, soha nem esett le, így bátran használtuk az emeleti helyiségek tisztítására is.

Társalkalmazása nagyon sok hasznos funkciót kínál

Egy jobb robotporszívó gyártója gondosan odafigyel a megfelelő szoftveres háttérre. Ebben a tekintetben a Proscenic X1 sem okozott csalódást. Könnyedén kezelt több szintet, és a kezdeti bukdácsolások után a digitális térkép is kellően pontos lett.

Ez annak fényében különösen jó hír, hogy az applikációban dolgozhatunk is ezekkel a térképekkel. Feloszthatjuk például a helyiségeket, kijelölhetünk a porszívónak no-go vagy no-mop zónákat, de megadhatjuk azt is, hogy bizonyos részeken többször, netán erősebb szívóerővel dolgozzon.

Az applikációval természetesen időzíthetjük is a takarítást, sőt bármikor elküldhetjük egy adott területre, ha morzsás lett a szőnyeg a gyerekek után vagy a macskák kiborították a száraztápot. 

A legjobb azonban, hogy szoftveresen kontrollálhatjuk a portartály ürítését is – ha nem akarjuk manuálisan –, ami nemcsak hatékony, hanem gyors és kényelmes megoldásnak bizonyult a gyakorlatban. Egy plusz pont az önürítő rendszernek.

Ha megismeri a lakást, nagyon jól takarít

Bár felsoroltunk néhány gyermekbetegséget, azért mindenképpen megjegyeznénk, hogy miután megismerte a lakást és pontosan feltérképezte, a kezdeti bizonytalansághoz képest meglepően jól kitakarított. 

Egy hibrid (sörtés és lamellás) főkefével dolgozik, ami a keménypadlón és a szőnyegen egyaránt ellátta a feladatát. Ezenkívül, ha szőnyeget érzékelt, automatikusan erősebb szívóerőre kapcsolt, így minden egyes alkalommal képes volt majdnem tele portartállyal visszatérni dokkolójára. Érezhetően tisztább lett tehát utána a lakás.

Felmosás funkciójától alapvetően nem vártunk túl sokat, hiszen a klasszikus megoldáson alapul, azaz egy vizes rongyot húz maga alatt, de nedves portörlőként ez sem okozott csalódást. Nyilván nem azt vártuk tőle, mint a manuális felmosástól, de érezhetően áttörölte, portalanította, tisztábbá tette a járólapot és a parkettát.

Ár-érték arányát tekintve meg voltunk elégedve a takarítás minőségével. A nagytakarításokat természetesen mellette sem tudjuk hanyagolni, de jóval ritkábban lesz szükség ilyesmire, illetve akkor sem tart majd olyan sokáig, mint a Proscenic robotporszívója nélkül.

Tisztíthatósága is egyszerű

Egy robotporszívónál nemcsak az a fontos, hogy jól kitakarítsa a lakást, hanem az is, hogy magát az eszközt könnyedén ki tudjuk tisztítani. Ezen a téren szintén elfogadható tulajdonságokkal rendelkezik.

Fényes műanyag borítását egyszerű tisztítani, de a tartozék tisztítóeszközzel a kipattintható főkefe és a porszívó többi eleme is könnyedén megszabadítható a kosztól, a portól, a szőrcsomóktól vagy éppen a hajszálaktól.

Még távirányító is jár hozzá

Végül, de nem utolsó sorban a Proscenic X1 érdekessége, hogy nemcsak applikációval irányítható, hanem távirányítóval is. Bár jóval kevesebb funkció érhető el így, azonban meglepően hasznos segítség lehet, ha gyorsan takarítani küldenénk, vagy valamiért azonnal le akarjuk állítani a munkában.

A maga kategóriájában jó választás a Proscenic X1

Amit az ítélet kapcsán fontos figyelembe venni a Proscenic robotporszívójánál, hogy megtanuljuk a maga közegében értékelni. Értelemszerűen nem lehet egy lapon említeni egy Roborock S8-cal, de a 100 ezer forint körüli árkategóriában az egyik legjobb vételnek neveznénk.

Vannak ugyan hibái, így hajlamos gyakran nekimenni tereptárgyaknak, sőt az üzemidőtől sem estünk hasra, de alapvetően amint megtalálja a helyét a lakásban, egy nagyon jó takarítási tulajdonságokra képes eszközként tekinthetünk rá.

A porszívózásban ugyanis magabiztosan hozza az elvárható szintet, és ha tisztában vagyunk a nedves feltörlés fogalmával, akkor a felmosás sem okoz majd csalódást. Amint feltérképezte a környezetét, már nagyon szépen és kimérten dolgozik, az önürítő funkciója pedig ebben az árkategóriában igazi ajándék.

Nagyon jó a társalkalmazás, de mi örültünk a távirányítónak is, így ki merjük jelenteni, hogy hiányosságai ellenére a Proscenic X1 nem követel óriási kompromisszumokat, nekünk is sikerült hamar megszeretnünk, pláne amiért több olyan funkciót kínál, amit csak a jóval drágább modellek tudnak.

Elérhető itt
geekbuying.com

ElőnyökHátrányok
Önürítő rendszerAngol nyelvű applikáció
LiDAR szenzoros navigációLehetne jobb üzemidő
Jó takarítási tulajdonságokA végleges feltérképezés több takarítást igényel
Hasznos társalkalmazásLökhárítója hajlamos beakadni
Modern és kompakt kialakítás
Tartozék távirányító
Megfizethető ár