Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Roborock S8: megjelenés, árak & fontos tudnivalók

Roborock S8 robotporszívók: ezt tudják a piac legjobb gépei

A Roborock Las Vegasban, a 2023-as CES techkiállításon mutatta be legújabb robotporszívó szériáját, az S8 termékcsaládot, ami három modellt foglal magába: a Roborock S8, S8+ illetve S8 Pro Ultra variánsokat. A gyártó gépei nem ismeretlenek számunkra, teszteltük már az S5 Max, az S7 és az S7 MaxV modelleket is. Az új sorozat az S7 Max V modelleken alapszik, továbbfejlesztett funkciókkal és alkatrészekkel. A januárban bejelentett gépek tavasszal kerülnek forgalomba, cikkünkben pedig azt foglaljuk össze, milyen téren fejlődtek elődökhöz képest, továbbá miben különböznek egymástól az S8 modellek.

Roborock S8

Roborock S8

Főbb jellemzők

  • Akadályelkerülés, mesterséges intelligencia
  • Továbbfejlesztett szónikus felmosás
  • LIDAR lézeres navigáció
  • 6000 Pascal szívóerő
  • 3 féle változat

Elérhető itt

roborockshop.hu
robotworld.hu
Geekbuying – akció
ALZA.HU
ALZA.HU – Plus változat
ALZA.HU – Pro Ultra v.

Ahogy az a nevéből már kikövetkeztethető, a Roborock S8 az új sorozat „legalapabb”, de feltörlő funkcióval is rendelkező modellje. A belépő szint főleg abban nyilvánul meg, hogy itt az alapcsomagnak nem része az úgynevezett RockDock dokkoló, ami a takarítást követően automatikusan kiszívja a felszedett koszt a 400 milliliteres portartályból. 

Az egyik legnagyobb újdonság az általunk is kiválónak talált Roborock S7 MaxV-hez képest, hogy az 5200 milliamperórás aksi által hajtott motor immár 6000 Pascal szívóerőre képes, ami közel 20 százalékos teljesítménynövekedés az előző széria 5100 Pascaljához képest.

Ugyanakkor nemcsak a szívóerő nőtt, de a Roborock S8 új, DuoRoller Brush kefefej-rendszert kapott. Ahogy az a névből sejthető, az előddel szemben ez már két szilikon kefét jelent, amik egymással szemben forognak, ráadásul olyan speciális kialakítást kaptak, ami a gyártó ígérete szerint meggátolja, hogy a hajszálak vagy a hosszabb állatszőrök felcsavarodjanak a kivehető kiegészítőkre – ezzel megkímélve a felhasználót a folyamatos pucolástól. 

Fontos továbbá, hogy a gép képes 5 mm magasságban megemelni a feltörlő egységet, így rövidebb szálú szőnyegek esetén nem kell külön no-go zónákat kialakítani: a Roborock S8 magától megemeli a törlőrongyot, hogy ne nedvesítse be a nem kívánatos területet.

A feltörléshez szükséges folyadék egy 300 milliliteres tartályba kerül, és a gép nemcsak húzza maga alatt a benedvesített rongyot, de 6 Newton nyomást fejt ki a padlóra, miközben a szónikus vibrációval működő VibraRise rendszer percenként 3000-szer mozgatja a gép alján lévő szövet feltörlőt, így érve el olyan hatást, mint amikor kézzel mossuk fel a padlót. Ezt a funkciót már a Roborock S7 modellek is tudták, kapcsolódó tesztünkben részletesen kiveséztük, hogy ez a megoldás mennyire működik hatékonyan.

Újdonság továbbá, hogy a PreciSense Lidar (lézer alapú távérzékelés) technológiát használó rendszer megkapta a továbbfejlesztett, nappal és éjjel is megbízhatóan működő új akadályelkerülő algoritmust, ami Reactive 3D Obstacle Avoidance névre hallgat. Ez a korábbi megoldásoknál is ügyesebben ismeri fel az elé kerülő tárgyakat (legyen az zokni, cipő, hosszabbító vagy éppen bútor), sőt még az állatok által hátrahagyott végtermékeket is. 

Roborock S8+

A Roborock S8+ az új sorozat középső darabja, és a legnagyobb különbség a sima S8-hoz képest, hogy ez a modell már RockDock egységgel kerül a felhasználóhoz. Az átlag dokkolóknál jóval méretesebb kiegészítő extra tulajdonsága, hogy nemcsak feltölti a mellette parkoló robotporszívót, de saját motorral rendelkezik, ami a takarítást követően minden egyes alkalommal automatikusan kiszívja az összeszedett koszt az önjáró eszközből. 

A dokkoló a kiszívott szennyeződések tárolására egy 2,5 literes (nem újrahasznosítható) porzsákot használ, ami a gyártó ígérete szerint képes tárolni 7 hétnyi takarítás végtermékét. Bár ez alapvetően nem hangzik rosszul, ez az eredmény nyilván nagyban függhet attól, hogy mekkora lakást/házat takarítunk és milyen időközönként.

A dokkolónál ráadásul már az is beállítható, hogy mikor töltse a robotporszívónk aksiját. Dönthetünk úgy, hogy ez csúcsidőn kívül történjen, mikor olcsóbban kapjuk az áramot, de – ahol ez a lehetőség adott – beállíthatjuk a töltést olyan időpontokra is, mikor tudjuk, hogy a hálózat megújuló forrásokból származó energiát használ.

Roborock S8 Pro Ultra

A harmadik, egyben legfejlettebb Roborock S8 variáns nem véletlenül kapta meg a Pro és Ultra jelzőt is, hiszen tud mindent, amit a sima és az S8+ modellek, viszont az utóbbinál jóval sokrétűbb RockDock dokkolóval rendelkezik – aminek hála nemcsak a termékcsaládon belül, de úgy általában a robotporszívók között is a legfejlettebb gépnek számít. 

Egyrészt, ahogy az elődnél (Roborock S7 Max V Ultra), úgy itt is megkapjuk a robotporszívó tartályának kiszippantását (szintén porzsákos tárolással), illetve adott a feltörlőtartályt (takarítás közben) friss vízzel újratöltő, majd a munka végeztével a tárolót kimossa a feltörlőrongyot is. Emellé érkezett meg a szárítás lehetősége: a feltörlést követően a dokkoló meleg levegőt áraszt, így szárítva fel az állomás alján, illetve a tartályban maradt nedvességet, ezzel megelőzve a dohosodást, a penész, illetve a kellemetlen szagok kialakulását. Ez a folyamat ráadásul szárítja a korábban már kimosott feltörlőrongyot is.

A Pro Ultra abban is különbözik a két másik S8 modelltől, hogy ezt a variánst már DuoRoller Riser Brush rendszerrel szerelték fel: a gép már nemcsak a feltörlőegységet tudja megemelni 5 milliméterrel, de a két kefét is. Feltörlés közben ezek behúzhatók a gép hasába, így nem kenik el a padlóra került nedvességet, illetve a takarítás végeztével a kefék és a feltörlő egység egyszerre megemelhetők, így a gép gyorsabban visszatér a helyére, és nem hagy nyomokat a már korábban feltakarított felületeken.

Ennél a variánsnál ráadásul a feltörlés is hatékonyabb, hiszen a Roborock S8 Pro Ultra már VibraRise 2.0 megoldással dolgozik. Itt is adott a 6 Newton erőkifejtés a padló irányába, illetve a percenként 3000 mozgást produkáló szónikus vibrálás, viszont egyszerre már két modul dolgozik, ami az S8 és S8+ modelleknél hatékonyabb takarítást eredményez.

A dokkoló természetesen itt is rendelkezik az S8+-nál már ecsetelt töltésidőzítés funkcióval, de ez a változat már gyorstöltéssel is rendelkezik: a gyártó ígérete szerint 30 százalékkal gyorsabban tölthető fel az akkumulátor, mint a Roborock S7 modellek esetében.

Roborock S8 megjelenés és ár

A Roborock S8 robotporszívók 2023 tavaszán kerültek forgalomba:

  • Roborock S8 alapmodell: 230.000 forint környékén Magyarországon, Geekbuying-ról 200.000 forint körül
  • Roborock S8+: 350.000 forint körül
  • Roborock S8 Pro Ultra: 4-600.000 forint között