Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Roborock Q Revo – 2023 ár-érték bajnok robotporszívója?

Utoljára frissítve:

Egy felsőkategóriás robotporszívó, ami elérhető ára ellenére olyan dokkolót kapott, mint a Roborock S8 Pro Ultra, és még kompromisszumot sem nagyon követel a vásárlótól!

Egyre nagyobb figyelmet szentelnek a robotporszívó-gyártók az automatizált működést biztosító rendszerek kifejlesztésének. Ezen a téren a Roborock már hosszú évek óta az élen jár, és a Roborock S8 Pro Ultrával nem is olyan régen nagyon magasra tették a mércét.

Sokan azonnal bele is szerettek ebbe a modellbe, hiszen egy olyan dokkolóval vértezték fel, ami a portartály ürítése mellett képes a mop kitisztítására és megszárítására, de még arra is, hogy vízzel töltse fel a robotporszívó felmosó egységét.

Az egyetlen problémát csak az ár jelentette, hiszen a Roborock S8 Pro Ultra jelenleg 600 ezer forint, amit kevesen engedhetnek meg maguknak. A gyártó azonban gondolt egy merészet, és piacra dobta a Roborock Q Revo-t, ami hasonló tulajdonságokkal rendelkezik féláron, minimális mennyiségű kompromisszum mellett.

Mivel a felsőkategóriás robotporszívók piacán az ár-érték arányt tekintve az idei év legjobb választásának tekinthető, ezért alaposabban is szemügyre vettük a Roborock Q Revo-t, és összegyűjtöttünk róla minden fontos tudnivalót, ami vásárlás előtt különösen hasznos lehet.

Roborock Q Revo


Előnyök

  • Automatizált portartály-ürítés és mopszárítás
  • 5500 Pa szívóerő
  • LiDAR szenzorra épülő lézeres navigáció
  • Forgó felmosó fejek
  • Akadályelkerülés
Elérhető itt
robotworld.hu
alza.hu
Árukereső.hu

Roborock S8 Pro Ultra vs. Roborock Q Revo

Mint fentebb már említettük, a Q Revo gyakorlatilag nem más, mint az S8 Pro Ultra olcsóbb kiadása, ami követel ugyan némi kompromisszumot, de közel sem olyan sokat, mint ahogyan azt az ára alapján gondolnánk.

Röviden ugyanis ez a robotporszívó szinte pontosan ugyanazt tudja, mint a Roborock S8 Pro Ultra, az önürítő és öntisztító dokkoló tudása gyakorlatilag megegyezik, viszont a termékdizájn alapjaiban eltér, sőt a két eszköz mélyebb összehasonlításakor is találhatunk eltéréseket.

Példának okáért a Q Revo-ból a hivatalos honlap szerint kimaradt a nagy gyorsaságú szónikus felmosás és az automatikus főkefeemelés, de ettől függetlenül is nagyon hatékony eszközről van szó – beszéljünk akár porszívózásról, akár felmosásról.

Ezt leszámítva valóban vannak apró eltérések, ráadásul ezek gyakran az új Roborock javára, így például zajszintje is alacsonyabb egy kicsit, mint az S8-as prémium modelljének. 

Ami ennél fontosabb különbség, hogy a Q Revo esetében a víztartály csak 80 ml kapacitású – a 200 ml-rel szemben, de mint rögtön kiderül, ez nem is olyan nagy hátrány –, illetve a szívóerő tekintetében is „csak” 5500 Pa teljesítményre képes a 6000 Pa ellenében, ami valójában elhanyagolható különbség, ha az árcédulákat összevetjük egymással.

A multifunkcionális dokkoló a Roborock Q Revo legnagyobb extrája

A legtöbb robotporszívó esetében a dokkoló azt a célt szolgálja, hogy az eszköz töltése biztosítva legyen, minden mást azonban a tulajdonosnak kell elvégeznie két takarítás között, így a portartály ürítését, a mop tisztítását, szárítását vagy éppen a víztartály feltöltését.

A Roborock Q Revo esetében azonban mindez teljesen automatizált lesz, hála a nagyobbacska méretű, ámde még így is meglepően kompakt, sőt modern és letisztult kialakítással rendelkező dokkolónak.

Ezt ugyanis komplett önürítő rendszerrel vértezték fel, ami egy külső portartályba tudja szivattyúzni a robotporszívó által összegyűjtött koszt, port és egyéb szennyeződéseket. A 2,7 literes külső tartály pedig a gyártó ajánlása szerint akár 7 teljes héten át képes ellátni a feladatát ürítés nélkül, ami egyáltalán nem rossz teljesítmény.

Ez azonban még messze nem minden, hiszen a felmosás funkciót ennél is több automatizált megoldással támogatta meg a gyártó. A dokkoló például képes arra, hogy a robotporszívó dupla mopját – erről később – tiszta vízzel kimossa, majd ezt követően meg is szárítsa.

Óriási előny, hiszen ezzel a robotporszívó mindig tiszta moppal tud nekiállni a felmosásnak – ellenben a legtöbb termék ugyanazzal a koszos ronggyal megy végig újra és újra a lakáson –, a szárítás okán pedig a kellemetlen szagok és a penész miatt sem kell aggódnunk.

Egy nagyszerű funkció még, hogy a dokkoló automatikusan vissza tudja tölteni a robotporszívó víztartályát, így szükség szerint akár 400 négyzetméternyi padlófelület is könnyedén felmosható vele. Emiatt emeltük ki a fentiekben, hogy a kisebb víztartály valójában nem is olyan nagy kompromisszum, hiszen az automatizált feltöltés mindig pótolja a hiányzó mennyiséget.

Plusz pont továbbá, hogy az egész szerkezet sokkal kompaktabb kialakítást kapott, mint az S8 Pro Ultránál látott megoldás, sőt a dokkolóalap – amire a robotporszívó ráparkol – nagyon egyszerűen kiemelhető a kényelmesebb tisztítás érdekében.

Dupla felmosóval, 5500 Pa szívóerővel

Az automatizálási lehetőségekre építő dokkoló mellett a takarítási teljesítmény miatt is érdemes lehet a Roborock Q Revo mellett dönteni.

Ennek az egyik oka a felmosórendszerben keresendő! Ez az eszköz ugyanis már egy egészen új generációt képvisel, hiszen nem egy nagyobb mopot, hanem két kör alakú forgó felmosórongyot helyeztek el a készüléken.

A nagy nedvszívóhatású, mindemellett pedig tartós mikroszálas anyagból kialakított feltörlő 200 RPM-es teljesítménnyel, nagy nyomás alatt dolgozik, így rendkívül hatékony, még a nagyobb foltokkal, sőt az odaszáradt szennyeződésekkel is könnyedén elboldogul.

Ha vegyes üzemmódban alkalmaznánk, mindenképpen jó hír, hogy a porszívó képes akár 7 milliméteres magasságig megemelni a mopokat, így a hosszabb szőrű szőnyegekre is kényelmesen fel tud kapaszkodni úgy, hogy közben semmit sem vizez össze.

A száraz takarítás tekintetében ennyire nagy újdonságokra nem számíthatunk tőle, de a Q Revo így is nagyon hatékony, 5500 Pa szívóerővel takarít, így gyakorlatilag bármilyen padlófelületről össze tudja gyűjteni a koszt, a port, az allergéneket, és az egyéb szennyeződéseket.

Munkáját egy szilikon főkefe, valamint egy a sarkok, falak és bútorok mentén hatékony oldalkefe támogatja. Összetett szűrőrendszerének köszönhetően rendelkezik egy elő- és egy HEPA-filterrel, aminek jóvoltából a 0,3 mikron méretű részecskék közel 100 százalékát is felfogja, tehát a kimagasló tisztaság mondhatni garantált.

Fejlett LiDAR szenzor biztosítja a precíz munkavégzést 

A kimagasló takarítási teljesítményt nemcsak a hatékony porszívó és felmosó megoldásoknak köszönheti a Roborock Q Revo, hanem annak is, hogy fejlett LiDAR szenzor biztosítja a navigációs hátteret, ami nemcsak rendkívül pontos, hanem nagyon gyors is.

Az egész lakásról képes pontos térképet készíteni 2D-ben és 3D-en egyaránt, amivel nagyon precíz takarítási útvonalak tervezhetők vele, hiszen mindig a legoptimálisabb ösvényt választja ahhoz, hogy az éppen takarított helyiség egyetlen pontja se maradjon ki.

A PreciSense technológiával ráadásul már nem kell fény sem a robotporszívónak, akár sötétben vagy üvegezett helyiségben – azaz például üvegfalak között a téli kertben – is tökéletesen feltalálja magát, nagyon pontosan kerülgeti a berendezési tárgyakat, és még a váratlan helyzetekre is jól reagál: nem jelent gondot neki, ha a padlón maradt egy papucs vagy a gyerekek játékai, a robotporszívó ezzel a szoftveres háttérrel pontosan ki tudja kerülni az akadályokat, miközben jól reagál beállításainkra is, mindent úgy hajt végre, ahogy szükséges.

Nemcsak automatizálható, hanem nagyon okos is

Mint ahogyan azt a gyártó korábbi modelljeitől megszoktuk már, a Roborock Q Revo robotporszívóhoz is nagyon határozott szoftveres háttér lett felépítve. A benne dolgozó algoritmusok is egészen elképesztő összhatást keltenek, de az eszköz akkor kel igazán életre, ha használjuk a kapcsolódó okos funkciókat.

Már a beüzemeléshez ajánlott letölteni hozzá társalkalmazást, ami lehetőséget nyújt arra, hogy saját okostelefonunkról, akár utazás közben vagy a munkahelyről adjunk neki közvetlen utasításokat.

A lehetőségek és a beállítások tárháza rendkívül széles. A robot által rajzolt térképen gyakorlatilag bármit meghatározhatunk, no-go és no-mop zónákat alakíthatunk ki virtuális falakkal, de még azt is megszabhatjuk neki, hogy melyik helyiségben és pontosan mekkora szívóerővel takarítson.

A beépített mesterséges intelligencia ráadásul itt is nagyon sok beállításban segít, illetve kínál automatizálási lehetőségeket, így a porszívó valóban úgy takarít, ahogyan csak kívánjuk.

Még a hangirányítás sem jelent gondot számára, hiszen támogatja az Amazon Alexát, a Google Asszisztenst, sőt az Apple Sirijét is, így néhány egyszerű paranccsal bármikor takarítani vagy tölteni küldhetjük a robotot.

A töltés természetesen szintén automatikus, ha az eszköz úgy érzékeli, hogy merülőben van, akkor magától visszatér a dokkolójára, és a korábbi modellekhez mérten 30 százalékkal gyorsabban fel tudja tölteni akkumulátorát.

Szükség szerint természetesen a töltés is ütemezhető, így akár azt is megszabhatjuk neki, hogy kizárólag a jóval olcsóbb éjszakai áramról töltsön, vagy éppen akkor, ha megújuló energiaforrásaink energiát termelnek, így működése nagyon gazdaságossá tehető.

Roborock Q Revo – megjelenés és ár

Amint az a fentiekből kiderült, a Roborock Q Revo a prémium kategóriás robotporszívók piacán egy kimagasló ár-érték arányt képviselő modell. A termék ráadásul már Magyarországon is megvásárolható, méghozzá 350 ezer forint körüli árcédulával, ami ezért a tudásért cserébe vitathatatlanul a megfizethető kategóriába helyezhető.

Kapcsolódó vásárlási tanácsadónk:

Robotporszívó – Mutatjuk 2023 legjobbjait