Elindult az akciófigyelő szolgáltatásunk

Roborock S7 MaxV (Ultra) – robotporszívó teszt

Robotporszívók terén teszteltünk már ezt-azt, viszont a most kipróbált Roborock készülék egyértelműen minden várakozásunkat felülmúlta. Pedig nekünk elhihetitek: nem volt alacsonyan a léc.

Az első Roborock, mely megfordult nálunk, az S5 Max, gyakorlatilag szerelem volt első takarításra: kifogástalan tisztaság, csendes működés, kényelmes vezérlés az applikációról, „no go” és „no mop” zónák beállítási lehetőségével. Akkor el sem tudtuk képzelni, mire lehet még szükségünk ezen kívül. A Roborock hamarosan hozta a választ a Roborock S7-tel, mely a precízebb takarítási képességnek, a szónikus felmosásnak és a dizájnosabb külsőnek hála új szintet jelentett a robotporszívók világában. Ekkor már tényleg azt gondoltuk, egyelőre nincs feljebb.

Ám a Roborock ismét az orrunk alá dörgölte: nem is tévedhettünk volna nagyobbat. Hogy egy kicsit spoilerezzünk: az S7 MaxV nemcsak a felmosás terén lépett jelentős szintet, de a Lidar lézeres navigáció mellett dupla kamerarendszert is kapott, valamint a 3D szkennelésnek és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a tárgyfelismerés terén is elképesztő nagyot domborít.

Baloldalt a Roborock S7 MaxV, jobboldalt a korábbi S7-es modell

A Roborock S7 MaxV-től nemcsak mi vagyunk elájulva, a nemzetközi piac is imádja, számos független teszt hozta ki győztesnek. A német Amazonon összegyűlt közel ezer értékelés tanúsága szerint a vásárlók is egyöntetűen elégedettek vele, hiszen a 4,8 pontos összeredmény az elérhető 5-ből igencsak ritkának számít ebben az árkategóriában.

Amennyiben már e pár sor alapján is elfogultnak tűnünk, az nem véletlen: a Roborock S7 MaxV tényleg levett minket a lábunkról. Ám az elfogultságunkat saját jogán vívta ki a gép, más érdekek nem befolyásolták.

Cikkünket, ahogyan azt megszokhattátok, sem gyártó, sem forgalmazó nem szponzorálja.

Roborock S7 MaxV – a csúcsok csúcsa

A készülék három különböző felszereltséggel érhető el: 

 • Roborock S7 MaxV: csak a robotporszívó
 • Roborock S7 MaxV Plus: robotporszívó portartály-önürítő állomással
 • Roborock S7 MaxV Ultra: robotporszívó portartály-önürítő és felmosó-öntisztító állomással

Főbb jellemzők:

 • Egyszerű, intuitív kezelés
 • PreciSense Lidar lézeres navigáció kamerarendszerrel kiegészítve
 • ReactiveAI 2.0 akadályelkerülő technológia
 • VibraRise szónikus vibrációs felmosás
 • No go és no mop zónák kijelölése
 • Egyedülálló önállóság: önürítő és önmosó kiegészítők
 • Gyorstöltő funkció

Elérhető itt

robotworld.hu
ROBOROCKSHOP.HU
ALZA.HU


Igényes csomagolás, profi dizájn 

A Roborock S7 MaxV egy ízig-vérig felsőkategóriás porszívó, ehhez dukáló igényes dizájnnal. A porszívó csomagolása kompakt, akárcsak az Ultra felszerelséghez járó dokkoló állomásé, mely külön dobozt kapott. Kibontva az első szó, mely elhagyja a szánkat az, hogy gyönyörű. Nem véletlenül érdemelte ki megjelenésével 2022-ben a Red Dot Design Award díjat.

A robotporszívó felépítése nagyon hasonló az S7-hez, mindössze kamerákkal egészült ki, illetve matt borítást kapott. Utóbbi nemcsak letisztult, de praktikus is: kevésbé látszódik meg rajta az ujjlenyomat és a por. Ahogyan a korábbi modelleken, úgy ezen a készüléken is találhatók manuális gombok, melyekkel a bekapcsolást, zóna takarítást és a dokkolóra való visszatérést kezdeményezhetjük. A minőségi anyaghasználat a masina minden porcikáján tetten érhető. A dokkoló állomás megjelenése is elég high-tech: nemhogy rejtegetni nem szükséges a lakásban, határozottan jól is mutat benne.

Egyszerű beüzemelés

Amilyen komplex műszakilag a porszívó, olyan egyszerű a beüzemelése, gyakorlatilag üzemkész állapotban érkezik. Könnyen csatlakozik az otthoni wifihez, így nekünk mindössze a porszívó konfigurálást kell elvégeznünk, mely a Roborock – Androidon és IOS-en is futó – alkalmazásával jóformán sétagalopp. Az app rendkívül felhasználóbarát, egyértelműen kiemelkedik a versenytársak programjainak mezőnyéből. Lépésről-lépésre végigvezet bennünket a folyamaton, nekünk szinte csak a “Tovább” gombot kell nyomogatnunk. Bár a program angol nyelvű, minimális nyelvtudással bárki könnyedén elboldogul vele.

Tipp:

 • Teljesen töltsük fel a készüléket már az első használat előtt, különben félbemaradhat a feltérképezés, első takarítás
 • Kapcsoljuk be az alkalmazásban a térkép elmentése opciót már a feltérképezés során, hogy utána azonnal használatba vehessük a térképes okos funkciókat (ld. később)
 • Indítás előtt töltsük fel a dokkoló tiszta vizes tartályát, mert robotunk a munkát mindig a mop kimosásával kezdi, majd e műveletet szorgalmasan ismételgeti 20 percenként a teljes takarítás során

Precíz navigáció

Ahogyan elődei, úgy az S7 MaxV is világbajnok a navigációban. Első alkalommal, mielőtt nekilátna a takarításnak, beállíthatjuk, hogy térképezze fel a lakást. Készüljünk, mert elképesztő élményben lesz részünk! Robotunk ugyanis, attól függően, milyen tárgyakkal találkozik az útja során, még azt is felismeri, hogy milyen helyiségről lehet szó, és ehhez igazítja a takarítási módot. Képes több lakószintet is kezelni, lakásunk tervét pedig 3D-ben is megjeleníti, ami igencsak látványos.

A porszívó nagyon ügyesen navigál, szépen lelassít a tereptárgyak előtt, még az áttetsző üvegfelületeknek sem megy neki, és útját magabiztosan folytatja a lakás sötét pontjain is. Ilyenkor automatikusan bekapcsolja beépített LED lámpáját, mellyel egy kedves kis ufó benyomását kelti. A LED lámpa természetesen nemcsak a sci-fi élmény biztosítását szolgálja: mivel az S7 MaxV a korábbi modellhez képest egy kamerarendszerrel is gazdagodott, ezzel az éjszakai műszak esetére is megoldva a tájékozódást.

A kamerarendszert a tesztelést megelőzően alapvetően marketingfogásnak tartottunk csupán, a gyakorlatban viszont megmutatta, hogy remekül kiegészíti a Precisense lézeres navigációt. A kettő kombinációja az aktuális piac csúcsát jelenti, még kifinomultabb, precízebb és elegánsabb takarítást biztosítva. 

Porszívónktól azt várjuk, szippantson fel minden koszt és szemetet, és hagyja érintetlenül az apró tárgyakat. Ehhez nem árt, ha robotunk remek tárgyfelismerő képességekkel bír, és nem követ el például olyan szarvashibát, hogy belemasszírozza a szőnyegbe mondjuk a kisállatunk által elpottyantott ürüléket. Az S7 MaxV mesterséges intelligenciát alkalmazó, folyamatosan tanuló ReactiveAI 2.0 akadálykerülő rendszere éppen ezt hivatott szolgálni. Mivel a lézeres navigáció 2 cm pontosan képes felmérni a terepet, az ennél kisebb tárgyakkal ugyan meggyűlik a baja, ahogyan nem látja a 10 cm-nél alacsonyabb tárgyakat sem. Itt jön a képbe a kamerarendszer, melynek segítségével a készülék sokkal precízebben ismeri fel a környezetét, és felszippantás helyett körbetakarítja a lakásban elszórt apróbb tárgyakat. A porszívó a kapcsolódó teszteken az élmezőnyben végzett, így igen kíváncsiak vártuk, hogyan veszi az általunk prezentált akadályokat. Galád módon kislabdával, cicajátékkal, krémes tégellyel és fa játékegérrel is próbáltuk tőrbe csalni. A buzgó takarításnak azonban mindössze egy kisegér esett áldozatul, illetve nem ismert fel egy IPhone kábelt, a többi tárgyat viszont ügyesen kikerülte, még sötétben is. 

Plusz pont jár a gyártónak, hogy az akadálykerülés funkciót az appban személyre is szabhatjuk. Megadhatjuk, hogy van-e kisállat a háztartásban, és azt is, mennyire legyen érzékeny a tárgyfelismerés. Három szint közül választhatunk: minél magasabb teljesítményt várunk tőle e téren, annál óvatosabban fog közlekedni. Magas érzékenység mellett a porszívó bizonyos helyekre “nem mer” bemenni, így azok kimaradnak a  takarításból, cserébe viszont biztosan nem fordul elő, hogy széthordja a kisállat ürülékét a lakásban, vagy leáll, ha ismeretlen tárgyba botlik. A kikerült tárgyakról fényképet is kérhetünk tőle. 

Mindezeket figyelembe véve produkcióját összességében 80-90 százalékosra értékeltük, és bár ez igen szép teljesítmény, látunk további lehetőséget a fejlődésre, ahogyan a versenytársaknál is. Addig is, ha szeretnénk megkönnyíteni porszívónk munkáját, takarítás előtt továbbra is érdemes felszedni az apróbb tárgyakat a földről.

Alapos porszívózás

Az S7 MaxV-vel gyakorlatilag egy szinte teljesen önállóan dolgozó háztartási alkalmazottra tettünk szert. A porszívó az általunk megjelölt sorrendben szépen végigtakarítja a szobákat: a porszívózást és felmosást egy lépésben lebonyolítva. Mindenütt alapos munkát végez, nem hagyja ki a sarkokat, és egészen közel megy a szegélyekhez is. Szőnyegre érve még a szívóerejét is fokozza – ez a funkció szükség esetén kikapcsolható. Amikor portartálya megtelik, visszasiet a dokkolóra, és kiüríti magát. Precíz navigációjának köszönhetően biztonságban vannak mellette a tárgyaink, ennek ellenére érdemes takarítás előtt rendet raknunk, mert így alaposabb munkát tud végezni.

Bár a korábbi modelleknél sem volt okunk a panaszra, az S7 MaxV nagyot lépett előre szívóerő tekintetében: az 5100Pa igen jelentős értéknek számít. Nem csoda, hogy független teszteken is remekül teljesített a szőnyeges felületeken is. Persze nem kötelező ilyen erővel dolgoztatnunk a gépet, a szívóerő 5 fokozatban szabályozható. Hangja az erős fokozat mellett is halk: a takarítás idejére nem kell magunkat száműznünk a lakásból, kényelmesen tudunk mellette dolgozni is.

Azt tapasztaltuk, hogy a hosszú hajszálak és macskaszőr elegye rendre kifog a robotporszívókon, és sajnos tesztalanyunk sem tudta tökéletesen megugrani ezt az akadályt. A takarítás végeztével ezért mindenképp érdemes átnézni a fő- és oldalkeféket, hogy nem tekeredett-e rá túl sok hajszál. Jó hír viszont, hogy ennél a modellnél a hajszálak alapvetően nem a főkefére tekerednek rá, hanem annak szélén gyűlnek össze, ahonnan a főkefe kiemelése után könnyen eltávolíthatók. 

Tipp macskatartóknak:

 • A kipotyogott macskaalom vízzel érintkezve csomóssá válik, és megtapadhat a felmosón, így a robot útra indítása előtt érdemes a macskaalom környékén egy kis előtakarítást végeznünk

Valódi felmosás élmény

Porszívózás terén sok csodát láttunk már, de a robotfelmosás rendszerint ingoványos terep, a legtöbb gép csak egy nedves feltörlést végez, a ragacsos foltokat és sárnyomok eltüntetését meghagyja nekünk. A szónikus felmosási technológia azonban valóban képes imitálni az emberi felmosást, az S7 MaxV esetében akár percenként 3000-szer megrezegtetve a mopot. Mivel gépünk fajsúlyos darab, majdnem 5 kilót nyom, nagyobb erővel fejt ki nyomást a padlóra, mely szintén jelentős mértékben emeli a felmosás hatásfokát. A mop ugyanolyan jó minőségű, mint az S7-nél: puha anyaga remek nedvszívó képességgel bír. A felmosás kapcsán lehetőségünk van számos paramétert saját igényeink szerint beállítani. A vibráció intenzitását három fokozatból választhatjuk ki, és meghatározhatjuk a vízfelhasználás mennyiségét is. Utóbbinál az alapbeállítás nálunk tökéletesen bevált. A leghasznosabb azonban kétségkívül az, hogy “mélytisztítást” is kérhetünk, melynek során a robot kétszer mossa fel a padlót. Az S7 MaxV mindezen képességeivel egyértelműen a leghatékonyabb felmosó az általunk próbált robotok közül. Ezt a teljesítményt tovább fokozza, hogyha önürítő-önmosó dokkolóra is beruháztunk, akkor a gép 20 percenként tisztára is mossa a mopot, így nem ugyanazzal a piszkos felmosóval törli végig az egész lakást.

A porszívó mindezt a kiváló munkát ráadásul nem “gondolkodás nélkül” végzi. Ultrahang segítségével felismeri a felületet amin jár, így szőnyegre érve azonnal fel tudja emelni a  mopot, hogy ne vizezze össze. Ez a funkció szükség esetén kikapcsolható. Szőnyeg híján mi ezt az opciót ugyan nem tudtuk kipróbálni, ám független tesztek szerint hosszú szálú szőnyegeknél nem mindig működik tökéletesen. Nagy, fix helyen lévő szőnyeg esetén érdemes no mop zóna kijelölésével letiltani a felmosást.

Tipp:

 • A robotporszívó belső víztartályát már az első alkalom előtt töltsük fel

Igazi innováció a multifunkcionális önürítő-önmosó állomás

Valljuk be, egy robot beszerzésekor titkon mindannyian arra vágyunk, hogy a lakás folyamatosan csillogjon-villogjon, miközben mi a takarítóeszközök környékére sem tévedünk. A valóság persze nem ez, de a Roborock S7 MaxV Ultra felszereltségével kézzelfogható közelségbe kerül. 

A 3 tartályos, multifunkcionális dokkoló állomás egy igazi high-tech csoda, a szó kizárólag pozitív értelmében, ugyanis kezelése semmiféle bravúros készséget nem feltételez részünkről. Könnyen, intuitív módon használatba vehető. Az állomáson egy porzsákos portartály mellett egy tiszta és egy használt vizes tartály kapott helyet. Porszívónk a takarítás alatt szorgosan vissza-visszajár a dokkolóra, hol azért, hogy a portartályát beleürítse, hol azért, hogy feltöltse a víztartályát vagy tisztára mossa a mopot. Alapbeállításként ez utóbbit 20 percenként végzi, de a gyakoriságot igényeink szerint testre szabhatjuk, ahogyan azt is, mennyi vizet használjon a mop átöblítéséhez. 

Csak akkor jövünk rá, milyen bosszantó volt állandóan a portartályt ürítgetni, a mopot mosogatni vagy a víztartályt töltögetni, amikor hirtelen megszabadulunk ezektől a nyűgöktől. Tesztalanyunkat bátran magára hagyhatjuk, mert önállóan menedzseli a komplett takarítást, és csak akkor jelez, ha a dokkoló állomáson kifogyott a víz. A vizes blokkok tökéletesen szigeteltek, nem kell attól tartanunk, hogy kifolyik belőlük valami. A portartály porzsákba gyűjti a port, így azt – a használat intenzitásától függően – nagyjából 4-6 hetente cserélni kell. Környezetvédelmi szempontból ez a megoldás nem ideális, a porzsákon még műanyag rész is található. A gyártó egy plusz zsákot mellékelt a csomaghoz.

A portartály ürítése nagyjából negyed percet vesz igénybe, és hangereje körülbelül 70 dB. Ez más porszívókkal összevetve viszonylag halknak számít, ám macskáink még így is összerezzentek tőle. Kisgyerekes, kisállatos családoknál ezzel érdemes kalkulálni.

Bármennyire is önálló a gép, és nagymértékben automatizálta a takarítás folyamatát, azért teljesen nem váltunk nélkülözhetővé. Az egyik meghatározó tapasztalatunk, hogy a használt vizes tartályban megdöbbentően koszos víz gyűlik össze, ami egyrészről azt mutatja, hogy jól működik a mop kimosási funkció, másrészt azt is jelenti, hogy néha nem árt cserélnünk a dokkolóban a vizet. Emellett érdemes a mopot is pár hetente kimosni a mosógépben.

A másik terület, ahol még mindig egyértelműen szükséges a beavatkozásunk, a hajszáltalanítás. Amennyiben hosszú hajú családtagokkal élünk egy fedél alatt, a fő- és oldalkefe átvizsgálását érdemes igen sűrűn megejteni, mert a kefére tekeredett szálak nemcsak a takarítás hatásfokát rontják, de a robot meghibásodását is okozhatják. 

Mindezekkel együtt a dokkolóállomás határozottan levett bennünket a lábunkról. Bár az ára meglehetősen borsos, a pénzünkért cserébe komoly kényelmi faktort kapunk. Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy a multifunkcionális állomással együttjáró nagy mennyiségű mozgó alkatrész kiállja az idő próbáját is – kutakodásunk során ezzel kapcsolatban nem botlottunk negatív tapasztalatokba. 

Babysitter helyett videóhívás

Szeretjük a sokoldalú háztartási gépeket, ám a legritkább esetben várjuk tőlük, hogy ellássák lakásunk felügyeletét is. A Roborock gyártói most megmutatták, felesleges ilyen kishitűnek lenni. Bárhol is legyünk ugyanis a világban, virtuálisan egy szempillantás alatt otthon teremhetünk a porszívó kamerarendszerén keresztül. Elég megjelölnünk az alkalmazás térképén, melyik szobába guruljon el a porszívónk, és máris élő adásban nyomon követhetjük, ahogy robotunk felkerekedik, és a kívánt helyre navigál. Itt nemcsak körülnézni van lehetőségünk, de beszélgetni is tudunk – például kedvesen ráripakodhatunk mit sem sejtő, huncutkodásra hajlamos házi kedvencünkre. A hűha élményt garantáltan kiváltó funkció szokatlan ugyan, ám a gyakorlatban sokszor jól jöhet. Nyaralás során például segítségével könnyűszerrel meggyőződhetünk lakásunk biztonságáról.

Egyéb funkciók

A gyártók sok aprósággal is igyekeztek kényelmesebbé tenni a robot használatát.

Extrák:

 • hangalapú vezérlésre is lehetőség van angol nyelven – számunkra ez nem jelentett valós többletet
 • az elmentett térkép könnyen szerkeszthető – új szobákat hozhatunk létre, átalakíthatjuk a zónákat, no go és no mop területeket állíthatunk be
 • szobánként szabályozhatjuk a szívóerőt és a felmosás módját
 • ütemezhetünk időzített takarítást – a korábbi modellekhez hasonlóan
 • beállíthatunk “Ne zavarj!” időszakot, amikor a robot nem végez automatikus önürítést, és halkabb működésre vált
 • a töltés idejét csúcsidőn kívüli időszakra ütemezhetjük, például kedvezőbb tarifájú éjszakai áramfogyasztás miatt
 • folyamatos frissítéseket biztosít a gyártó – ezeket érdemes engedélyezni
 • a márka hosszú távú támogatása is adott

Összegzés

Határozottan ki merjük jelenteni, hogy robotporszívóval olyan elégedettek, mint most a Roborock S7 MaxV-vel, még sosem voltunk. A masina nemcsak hihetetlen tisztaságot produkál, de a dokkolóval együtt szinte kiváltja az emberi takarítást: példásan porszívóz, alaposan felmos, kitisztítja a mopot, feltölti magát vízzel és kiüríti a portartályát. Ezzel a korábbi, szintén remekül helytálló Roborock modellekhez képest is jelentős többletet nyújt, és egy valódi, komoly szintet lép a tökéletesen automatizált takarítás felé. A porszívóval nemcsak egy kiváló élményt kapunk, de rengeteg high-tech funkciót is, többek között a komoly távlati lehetőségeket magában rejtő interaktív biztonsági kamera opciót. Nem kérdés számunkra, hogy a Roborock S7 MaxV egy rendkívül jó termék, a jelenlegi piac csúcsa. Be is került a legjobb robotporszívókat bemutató anyagunkba, ahol megkapta a felsőkategória legjobbja címet.

Határozott előny az is, hogy a porszívó 3 felszereltségi csomagban érhető el, így a rá szánt összeg és az elvárt kényelmi szint alapján több opcióból választhatunk. Akkor is élvezhetjük az új modell kínálta előnyöket, ha nem szeretnénk a komplett Ultra csomagra benevezni. A Plus felszereltséggel a kényelmes, önürítős porszívózás élményét ugyanúgy megkapjuk az Ultra 650 000 forintos ára helyett nagyjából 390 000 forintért. Amennyiben pedig dokkolóra egyáltalán nem szeretnénk költeni, a teljes ár feléért, körülbelül 320 000 forintért hozzájuthatunk az alapkészülékhez. 

Amennyiben az ár döntő szempont, a gyártó korábbi, szintén remekül teljesítő modelljei is jó alternatívát jelentenek. Továbbra is elérhető a tavalyi modell: a Roborock S7 jelenleg nagyjából 200 000 forintért érhető el. A 2020-as év slágerét, az S5 Max-ot pedig már 160 000 forint körül beszerezhetjük.  

Előnyök:

 • nagyon precíz, alapos takarítás
 • rendkívül magas szívóerő – 5100 PA
 • szónikus felmosás
 • mop automatikus felemelése szőnyeg érzékelésekor
 • sötétben is tökéletes takarítás
 • új szintre emelt, folyamatosan tanuló akadályelkerülő rendszer
 • rengeteg innovatív funkció és megoldás
 • 3 szintű felszereltség a különböző igényekre
 • Ultra felszereltségnél szinte teljesen automatizált takarítási élmény
 • biztonsági kamera funkció
 • intuitív, könnyen kezelhető mobilalkalmazás

Hátrányok:

 • a hosszú hajszálak kezelése továbbra sem megoldott
 • magas árfekvés
 • csak fekete színben elérhető
 • a kamerázás sértheti az intim szférát